Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - συνέντευξη Νάιλς
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Δηλώσεις Μπριλ - Κυπριακό
  • [04] Κυβ. Εκπρόσωπος - Καλεμλί
  • [05] Φεϊσέλ - έκθεση
  • [06] Συνέντευξη Κληρίδη - Γκάρντιαν

  • [01] Κασουλίδης - συνέντευξη Νάιλς

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε σήμερα ότι "εναπόκειται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποφασίσει το χρόνο που πιστεύει ότι θα είναι πιο αποτελεσματική η δική της εμπλοκή" στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κασουλίδης σχολίαζε τις αναφορές στο Κυπριακό του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Νάιλς, σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα "Το Βήμα", στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η αμερικανική πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί όταν επιδιωχθεί η μέγιστη των δυνατοτήτων για επιτυχία της.

    Σε ερώτηση εάν αυτή είναι η εντύπωση που έδωσαν οι Αμερικανοί πριν από τις εκλογές στη χώρα τους, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι οι Αμερικανοί "δεν μας έδωσαν εντύπωση στο πως και με πιο τρόπο θα εμπλέκονταν."

    "Μας έδιδαν πάντοτε την εντύπωση ότι θα χρησιμοποιούσαν τη δική τους επιρροή για να βοηθήσουν στην επίτευξη προόδου," συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ "θα πρέπει να συνομιλεί με την κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών και τους στρατιωτικούς" στην Τουρκία.

    Σε παρατήρηση ότι ενώ σε σχέση με το Αιγαίο ο κ. Νάιλς ήταν σαφής, στο Κυπριακό η αμερικανική θέση είναι "εντελώς ασαφής", ο Εκπρόσωπος δέχθηκε ότι η θέση ήταν πράγματι διαφορετική, όμως σημείωσε ότι μία από τις διαφορές είναι το γεγονός πως το θέμα του Αιγαίου άπτεται θέματος ασφάλειας.

    Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι "στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί στις θέσεις τους αξιωματούχοι κλειδιά των διαφόρων βαθμών της ιεραρχίας."

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.06 (-0.47)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.70 (-0.99)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     69.72 (-0.91)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61.70 (-0.10)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  84.68 (+1.49)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.17 (+0.08)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53.35 (-0.45)
        Αλλες Εταιρείες                         56.84 (+0.07)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 795139.140
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [03] Δηλώσεις Μπριλ - Κυπριακό

    Λεμεσός,Κύπρος,07/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε εισήγηση που αφορούσε την απαγόρευση στις υπερπτήσεις αεροπλάνων οποιουδήποτε τύπου στην Κύπρο, αλλά, δυστυχώς, η πρότασή της δεν έγινε αποδεκτή.

    Αυτή ήταν η απάντηση του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, σε ερώτηση αναφορικά με την έλλειψη αντίδρασης από πλευράς ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, κατά τις τελευταίες μέρες. Ο κ. Μπριλ, απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο λιμάνι Λεμεσού.

    Αναφερόμενος στο θέμα των απευθείας συνομιλιών, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπριλ είπε ότι οι αμερικανικές προσπάθειες στο Κυπριακό υπήρξαν επίμονες και ότι θα συνεχιστούν. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    "Θα θέλαμε να δούμε την επιτυχή κατάληξη των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων και την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την πλήρη υποστήριξή μας και το τι πράττουμε, εξαρτάται από τις ανάγκες της δεδομένης στιγμής", δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

    Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του αμερικανικού παράγοντα στη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Μπριλ τόνισε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ, λέγοντας ότι ο Γκούσταβ Φεϊσέλ τις χειρίζεται πολύ προσεκτικά, κι ότι απ' αυτές διαφαίνεται η καλή συνεργασία των δύο ηγετών.

    Σε ερώτηση τί πρόκειται να γίνει στην περίπτωση αποτυχίας των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο Αμερικανός πρέσβης είπε χαρακτηριστικά, "ένας Αμερικανός διπλωμάτης ποτέ δεν απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις".

    Εξάλλου, σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τόμας Νάϊλς, ο οποίος ανέφερε ότι σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν τυχόν πόλεμο, ο κ. Μπριλ, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ισχύει το ίδιο και για την Κύπρο είπε: "Τα αμερικανικά συμφέροντα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι να αποτραπεί διένεξη και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία ή άλλων κρατών στην περιοχή", λέγοντας ότι αυτό "αποτελεί μιαν από τις προετεραιότητές μας κι εργαζόμαστε πολύ σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση".

    Σε ερώτηση με ποιούς συζητούν οι ΗΠΑ στην Αγκυρα το Κυπριακό, δηλαδή με τους πολιτικούς ή τους στρατιωτικούς, ο κ. Μπριλ απάντησε διπλωματικά "με τα κατάλληλα άτομα, στους κατάλληλους χώρους και στις κατάλληλες πρωτεύουσες".

    Κατά την επίσκεψή του στο λιμάνι Λεμεσού, ο Αμερικανός πρέσβης ξεναγήθηκε στους χώρους του λιμανιού και συναντήθηκε με εκπροσώπους των Λιμενικών Αρχών.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Μπριλ είπε ότι τα κυπριακά λιμάνια αποτελούν κλειδί της κυπριακής οικονομίας.

    Τέλος, αναφερόμενος στο εμπόριο μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, επεσήμανε ότι η χώρα του κάνει προσπάθειες για διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, κάτι που διαφαίνεται από τις νέες επενδύσεις της χώρας του στην Κύπρο τον τελευταίο χρόνο, πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [04] Κυβ. Εκπρόσωπος - Καλεμλί

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως "μη φιλική ενέργεια", θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση την απουσία από την αίθουσα του Προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Καλεμλί, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του Προέδρου της κυπριακής Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, στην Αθήνα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απουσία Καλεμλί όταν μιλούσε ο κ. Κυπριανού στην διήμερη διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των μεσογειακών χωρών, η οποία άρχισε χθες στην Αθήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι η απουσία του Τούρκου επίσημου ανάγκασε τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής να εκφράσει τη λύπη του, να ευχηθεί να μην ήταν σκόπιμη και να καλέσει τον κ. Καλεμλί σε δημόσια συζήτηση, είτε στο πλαίσιο της Διάσκεψης, είτε σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο.

    Κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ετοιμότητα της κυπριακής Βουλής να συμμετάσχει με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις στο προτεινόμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κοινοβουλευτικό Μεσογειακό Φόρουμ.

    Ανεφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι από το 1974 παραβιάζονται στην Κύπρο, από την Τουρκία, θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς Δικαίου και μια μαζική και συνεχής παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων διακιωμάτων.

    Τόνισε, ακόμα, ότι βασικές συμβατικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς, παραβιάζονται από ένα άλλο μέλος στην Ευρωμεσογειακή Εταιρική Σχέση, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] Φεϊσέλ - έκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η έκθεση που ετοίμασε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Γκούσταβ Φεϊσέλ, για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, περιέχει ορισμένες σκέψεις - εισηγήσεις.

    Αυτό προκύπτει, έμμεσα πλην σαφώς, από δηλώσεις του κ. Φεϊσέλ στο ΚΥΠΕ σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω έκθεσης.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον ΓΓ, Κόφι Ανάν, την Τετάρτη το πρωί, πριν από την προγραμματιζόμενη συνάντηση που θα έχει στη Γενεύη ο κ. Ανάν με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Θα δώσω στον κ. Ανάν την πλήρη υποστήριξή μου," είπε ο κ. Φεϊσέλ. Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν, εκτός από την παρουσίαση των θέσεων των δύο πλευρών - όπως αυτές προκύπτουν μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του στη Λευκωσία, θα προτείνει οποιεσδήποτε εισηγήσεις στην έκθεσή του, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε "είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα έκανα τη δουλειά μου (σωστά) εάν περιοριζόμουν μόνο σ' αυτό."

    Κληθείς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για τις εισηγήσεις που περιέχονται στην έκθεση, περιορίστηκε να πεί "όλων των ειδών."

    Σε άλλη ερώτηση αν πιστεύει ότι οι δύο πλευρές επέδειξαν καλή συνεργασία, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε μαζί τους, είπε λακωνικά "ας περιμένουμε και θα δούμε."

    Ο κ. Φεϊσέλ αναχωρεί αύριο το απόγευμα για τη Γενεύη και επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [06] Συνέντευξη Κληρίδη - Γκάρντιαν

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Κανένας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, διότι καμία απ' αυτές δεν συνάδει με την ουσία των διαπραγματεύσεων".

    Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι "εάν η κάθε πλευρά παραμείνει προσκολλημμένη στις θέσεις της, τότε δεν πρόκειται να δούμε λύση του Κυπριακού".

    Στην συνέντευξη, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι μια λύση δεν θα ήταν αποδεκτή χωρίς τους Τ/Κ, οι οποίοι αποτελούν το 18% του πληθυσμού του νησιού, εάν τουλάχιστο δεν συμφωνήσουν όπως μειωθεί το ποσοστό του εδάφους που κατέχουν.

    Αν εξευρεθεί λύση, σημείωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, τότε αυτομάτως το νησί θα αποστρατικοποιηθεί, ενώ είπε ότι σε αντίθετη περίπτωση οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί στις ελεύθερες περιοχές θα αυξηθούν.

    "Εαν δεν υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος θα προχωρήσω όχι μόνον με την αγορά των αντιαεροπορικών πυραύλων, αλλά και στην αγορά άλλων υπερσύγχρονων όπλων, διότι ενόσω υπάρχουν 40 χιλιάδες στρατιώτες του κατοχικού στρατού στην Κύπρο, έχουμε το δικαίωμα να αμυνόμαστε", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "αυτά (οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί), είναι πολύ ακριβά "παιγνίδια" και εάν δεν υποστούμε επίθεση από την τουρκική πολεμική αεροπορία, τότε δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Το να προκαλέσω την Τουρκία, θα πρέπει να ετοιμαστώ για το ψυχιατρικό άσυλο", κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Εξάλλου στην ίδια εφημερίδα, έδωσε συνέντευξη και ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος, μεταξύ των συνήθων θέσεών του, αναφέρθηκε στην κακή οικονομική κατάσταση του ψευδοκράτους.

    Οπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, "έχουμε ζήσει μέσα από καταστροφικές οικονομικές καταστάσεις στην Τουρκία. Επειδή όμως η οικονομία μας δεν είναι καλή, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεπουλάμε την ελευθερία και την ασφάλειά μας".

    Στο ίδιο δημοσίευμα παρουσιάζονται δηλώσεις Τ/Κ που διαμένουν στα κατεχόμενα, οι οποίοι επισημαίνουν τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής τους.

    Κάποιος που διατηρεί υπεραγορά στην κατεχόμενη Κερύνεια δήλωσε "ο κόσμος βαρέθηκε να ζει σε μιαν κατάσταση στασιμότητας."

    "Ολες οι επιχειρήσεις", επεσήμανε, "έχουν καταληφθεί από Τούρκους και αν το κυπριακό πρόβλημα συνεχιστεί για άλλα 20 χρόνια, τότε θα έχουμε τελειώσει ως Τ/Κ. Εχουμε γίνει ζητιάνοι, αλλά δεν μπορούμε να δαγκώσουμε το χέρι που μας ταίζει", εννοώντας σαφώς την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 7 April 1997 - 18:47:28 UTC