Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναχώρηση Ντενκτάς
  • [02] Επιθέσεις από "Γκρίζους λύκους" στα κατεχόμενα
  • [03] Κληρίδης - Φεϊσέλ
  • [04] Κασουλίδης - ανασχηματισμός
  • [05] Ευρωπαίοι - Κύπρος

  • [01] Αναχώρηση Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναχώρησε χθες βράδυ από το κατεχόμενα με προορισμό την Κωνσταντινούπολη και τη Γενεύη, όπου την Τετάρτη, 9 Απριλίου, θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο Ντενκτάς θα έχει την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής συνάντησης με το ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, να αναπτύξει τις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Ντενκτάς εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ανάν θα δει την ελπίδα από άλλη οπτική γωνία και "θα βοηθήσει στον τερματισμό των συνεχιζόμενων, εδώ και 34 χρόνια, αδικιών σε βάρος των Τ/Κ", κατά την έκφρασή του.

    Ο κατοχικός ηγέτης πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι δυνατό να λυθεί με συνομιλίες, στις οποίες οι δύο πλευρές θα παρακαθήσουν ισότιμα.

    Η Ε/κ πλευρά, είπε σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, επιχειρεί να εξασφαλίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας όλης της Κύπρου.

    Τον ηγέτη του ψευδοκράτους συνοδεύουν οι σύμβουλοί του Ερτεγκιούν, Ολγκούν καθώς και ο γιατρός του, Σαϊντ Κενάν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Επιθέσεις από "Γκρίζους λύκους" στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ" αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στην επίθεση που δέχθηκαν τα γραφεία της εφημερίδας, και αυτά του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης από τους "Γκρίζους Λύκους".

    Οπως γράφει η εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει και πέντε φωτογραφίες, μέλη της οργάνωσης των "Γκρίζων Λύκων", μόλις πληροφορήθηκαν το θάνατο του αρχηγού τους Αλπασλάν Τουρκές σκόρπισαν φόβο και τον τρόμο στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Η εφημερίδα στεγάζει το σχετικό δημοσίευμα κάτω από τον τίτλο: "Οι Λύκοι κατέβηκαν στις πόλεις". Η επίθεση των "Γκρίζων Λύκων" έγινε με πέτρες και ρόπαλα.

    Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί καλεί τις "αρχές" του ψευδοκράτους να συλλάβουν τους δράστες γιατί η μη σύλληψη δραστών που προέβησαν κατά το παρελθόν σε παρόμοιες ενέργειες ενθαρρύνει νέους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε τις απευθείας συνομιλίες μέχρι τα μέσα του χρόνου".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος το ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    "Δεν έχω οποιαδήποτε συγκεκριμένα νέα", είπε ο κ.Φεϊσέλ, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ανακοίνωσε ότι αναχωρεί αύριο το απόγευμα για τη Γενεύη για να παραστεί στη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μετά την επιστροφή του την ερχόμενη Πέμπτη.

    Ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου, θα είναι στην Κύπρο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, και θα αρχίσει επαφές στις 14 Απριλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [04] Κασουλίδης - ανασχηματισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης απέφυγε και σήμερα να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί ανσχηματισμού της κυβέρνησης και περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν του έχει κοινοποιηθεί οτιδήποτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του οποίου αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα να αποφασίσει σ' αυτό το θέμα.

    Ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, ότι δηλαδή εάν και όταν αποφασίσει να προβεί σε ανασχηματισμό θα το ανακοινώσει ο ίδιος.

    "Σ' εμένα δεν έχει κοινοποιηθεί οτιδήποτε," δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει μιλήσει με τον ίδιο επί του θέματος.

    Ο Πρόεδρος έχει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζει για ανασχηματισμό και θα τον ανακοινώσει εάν αποφασίσει, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Σε παρατήρηση εάν η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι πληροφορίες των ημερών πλήττουν την εικόνα της, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι δεν είναι η θέση του να προβαίνει σε κριτική για την εικόνα της κυβέρνησης, όμως τόνισε ότι "η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με το έργο της, το οποίο είναι πολύτιμο και πολύπλευρο."

    Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο το πρωϊ, λόγω του ότι δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση του Προέδρου με τους Υπουργούς του την περασμένη βδομάδα, και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης θα θέσει το θέμα ή εάν θα τεθεί από οποιονδήποτε από τους Υπουργούς.

    Σε παρατήρηση εάν δεν θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει τουλάχιστον το θέμα του Υπουργού Εξωτερικών, δεδομένου ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε και πάλι στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε χθες με τον ΥΠΕΞ Αλέκο Μιχαηλίδη, όμως είπε ότι δεν γνωρίζει τί συζητήθηκε στη συνάντηση.

    Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται πρωϊνές δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι μεγάλο μέρος της πορείας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλεται στον ΥΠΕΞ, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι "ασφαλώς ο ΥΠΕΞ συνέβαλε σημαντικά στη διαμορφωμένη εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης της ευρωπαϊκής πορείας."

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Ευρωπαίοι - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χωρίς διαβατήριο, αλλά με απλή επίδειξη ταυτότητας θα εισέρχονται σύντομα στην Κύπρο, οι πολίτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Την εξέλιξη αυτή, η οποία αναμένεται να επηρεάσει θετικά την τουριστική βιομηχανία, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος ανέφερε πως το Υπουργείο έχει ήδη κάνει σχετική εισήγηση, ενώ τελική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, σε δυο περίπου βδομάδες.

    Ο ίδιος αξιωματούχος είπε πως η ρύθμιση αυτή θα ισχύει πιθανότατα με κάποιους όρους, οι οποίοι όμως, δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί επακριβώς.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η είσοδος με ταυτότητα θα επιτρέπεται μόνο στους επιβάτες των ναυλωμένων πτήσεων ενώ θα πρέπει στην ταυτότητα να υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και να αναγράφεται η υπηκοότητά του.

    Η εμφάνιση της υπηκοότητας, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών, κρίνεται απαραίτητη, καθόσον ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εκδίδουν δελτία ταυτότητας σε αλλοδαπούς που απλώς κατοικούν για κάποια περίοδο, σ' εκείνη τη συγκεκριμένη χώρα π.χ. για σπουδές κτλ, εντελώς όμοια με εκείνα των υπηκόων τους. Ετσι, το μέτρο κρίνεται απαραίτητο, ώστε η είσοδος στην Κύπρο με ταυτότητα, να ισχύει μόνο για τους υπηκόους των πολιτών της ΕΕ.

    Επισημαίνεται ότι η πιο πάνω ρύθμιση, μόλις εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα έχει άμεση ισχύ.

    Δυο κατηγορίες τουριστών, που αναμένεται να διευκολυνθούν ιδιαίτερα από τη ρύθμιση, είναι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι συχνά δεν "βγάζουν" διαβατήριο αφού πιθανότατα δεν έχουν σκοπό να ξαναταξιδέψουν και οι λεγόμενοι τουρίστες "της τελευταίας στιγμής", που εκμεταλλεύονται κενές θέσεις, με χαμηλές τιμές.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 7 April 1997 - 13:03:16 UTC