Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Καρανταγί
  • [02] Διάσκεψη Κυπριανού - Σελεζνιόφ

  • [01] Κασουλίδης - Καρανταγί

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως "θετικό βήμα" την παρουσία του στρατηγού Ισμαίλ Καρανταγί, Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στη δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα για την επέτειος της 25η Μαρτίου, αλλά αναμένει να δεί και "χειρονομίες ουσίας".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ερωτηθείς σήμερα αν η κυβέρνηση έχει πληροφορίες κατά πόσον η ενέργεια του Τούρκου Στρατηγού σηματοδοτεί διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό, είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε και "χειρονομίες ουσίας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η ενέργεια Καρανταγί είναι ένα θετικό βήμα "το οποίο κανείς δεν μπορεί να απορρίψει βεβιασμένα".

    Υπογράμμισε, όμως, ότι η Κύπρος, που βρίσκεται κάτω από την κατοχή του τουρκικού στρατού, θα εκτιμήσει το θετικό αυτό βήμα "όταν ο Στρατηγός Καρανταγί δώσει διαταγή για να ξεκινήσει η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο".

    Υπενθύμισε μάλιστα ότι η πρώτη θετική χειρονομία "την οποία η Κύπρος επικροτεί πλήρως," όπως είπε, ήταν η δήλωση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και ότι η Ελλάδα δε θα είχε ένσταση για την πορεία αυτή, νοουμένου, μεταξύ άλλων, ότι θα αποχωρούσαν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο και η Αγκυρα δε θα είχε επεκτατικές βλέψεις επί της Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [02] Διάσκεψη Κυπριανού - Σελεζνιόφ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η βάση για λύση του Κυπριακού υπάρχει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες για επίλυσή του σκοπεύουν στην απομάκρυνση του προβλήματος από τα πλαίσια του ΟΗΕ.

    Τη θέση αυτή υποστήριξε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας, Γενάντι Σελεζνιόφ, σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού.

    "Υπάρχουν οι βάσεις για τη λύση του Κυπριακού, υπάρχουν τα πάμπολλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρόπο λύσης του προβλήματος κι αυτό που παραμένει είναι να εφαρμοστούν στην πραξη," είπε. Σημείωσε δε ότι η Ρωσία δεν πιστεύει "στις κατά καιρούς μεμονωμένες χωριστές πρωτοβουλίες που σκοπεύουν στην απομάκρυνση του θέματος από τα πλαίσια του ΟΗΕ."

    Υπογραμμίζοντας τη συνέπεια της Ρωσίας στις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, ο κ. Σελεζνιόφ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στην πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης για επανένωση του νησιού και χαρακτήρισε "ωμή πρόκληση" τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης για αγορά των αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300.

    "Είναι αδιανόητο," είπε, "να αντιδρά η Τουρκία μ' αυτόν τον τρόπο." Μάλιστα ανέφερε ότι αν οι απειλές συνεχιστούν η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος.

    Σημειώνοντας ότι το πυραυλικό σύστημα S - 300 είναι καθαρά αμυντικό, ο Ρώσος αξιωματούχος επεσήμανε ότι κανείς δεν κατακρίνει την Τουρκία όταν η ίδια εξοπλίζεται με πυραύλους εδάφους - εδάφους.

    Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, χαρακτήρισε "περίεργη" την ανησυχία των τρίτων αναφορικά με την αγορά των S - 300. "Εικοσιτρία χρόνια δεν ανησύχησαν για τις αγορές της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή," σημείωσε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αποτελεί "δικαίωμα και ευθύνη μας να ενισχύσουμε την άμυνά μας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό."

    Οσοι ανησυχούν, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, "ας συμβάλουν στην πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και στην αποστρατικοποίηση της Κύπρου."

    Χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη των Ρώσων βουλευτών στην Κύπρο "πολύ σημαντικό γεγονός," ο κ. Κυπριανού είπε ότι αποδεικνύει ότι "η Ρωσία θα αναμειχθεί ενεργότερα στις διεθνείς προσπάθειες για λύση του Κυπριακού."

    "Καλωσορίζουμε το γεγονός και το θεωρούμε πολύ σημαντικό, γιατί μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα προς τη σωστή κατέυθυνση," πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών, το οποίο υπέγραψαν σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι με αυτό έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Τη θέση ότι με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας έχουν τεθεί "γερά θεμέλια για περαταίρω σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας - Κύπρου," εξέφρασε και ο κ. Σελεζνιόφ, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών "έχουν οικοδομηθεί κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων." (ΚΥΠΕ ΜΧ/ΜΑ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 28 March 1997 - 21:46:42 UTC