Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Καρανταγί
  • [02] Εξωτερική πολιτική ΗΠΑ
  • [03] Φεϊσέλ - Κληρίδης
  • [04] Παγκύπρια Ενωση Προσφύγων - UNHCR - Επιστολή
  • [05] Κληρίδης - Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων
  • [06] Κληρίδης- Γραπτή δήλωση
  • [07] Κασουλίδης - εκ του σύνεγγυς συνομιλίες
  • [08] Κυπριανού - Σελεζνιόφ
  • [09] Χριστοφή - Εργο Υπουργείου Εμπορίου
  • [10] Κληρίδης - Σελεζνιόφ
  • [11] Εκδήλωση για την Ελένη Φωκά
  • [12] Κασουλίδης - Προεδρικές
  • [13] Υπουργός Οικονομικών - Αθήνα
  • [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Κασουλίδης - Καρανταγί

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση κάλεσε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγό Ισμαίλ Καρανταγί, να προβεί σε χειρονομία και για την Κύπρο, διατάζοντας την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων με αφορμή το άνοιγμα που επιχειρεί προς την Ελλάδα για διάλογο.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι το άνοιγμα του Τούρκου στρατηγού έχει θετική κατεύθυνση αλλά τόνισε είναι πολύ νωρίς να καταλήξει κάποιος σε συμπεράσματα. Αν η χειρονομία, πρόσθεσε, είναι για δημόσιες σχέσεις θα φανεί.

    Μιλώντας στα πλαίσια τηλεοπτικής εκπομπής του ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι ο στρατηγός Καρανταγί πρέπει να γνωρίζει πόσο θετική θα είναι για την Κύπρο η χειρονομία του όταν διατάξει να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από το κατεχόμενο τμήμα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η χειρονομία Καρανταγί δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που ελέχθη από ξένους, ότι αναμένεται κάποια ενέργεια από την Τουρκία στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε επίσης ότι οι κινήσεις των στρατιωτικών έχουν σημασία και για την ίδια την Τουρκία, όπου ο στρατός, θέλει να δείξει στην κυβέρνηση Ερμπακαν ότι ηγείται και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Εξωτερική πολιτική ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,28/03/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    H στήριξη των δυνάμεων διεθνούς ενοποίησης στον οικονομικό, τεχνολογικό και πολιτικό τομέα, σε παγκόσμια κλίμακα, και η ταυτόχρονη πρόληψη των δυνάμεων αποσταθεροποίησης, είναι ο κεντρικός στόχος της ατζέντας εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Σάντι Μπέργκερ.

    Ο κ. Μπέργκερ περιέγραψε την κεντρική φιλοσοφία της εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον.

    Στην ομιλία του με τίτλο "Ατζέντα Εξωτερικής Πολιτικής για τη Δεύτερη Τετραετία", ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου είπε ότι ο Μπιλ Κλίντον έχει έξι στρατηγικές επιδιώξεις:

    "Προσπάθεια για μια ενωμένη, δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη, για πρώτη φορά στην ιστορία",

    "Δημιουργία δυνατής σταθερής κοινότητας Ασίας - Ειρηνικού", "Αποδοχή του αμερικανικού ρόλου - συνετά αλλά όχι εκφοβιστικά - ως αποφασιστικής δύναμης για ειρήνη στον κόσμο",

    "Κτίσιμο των προμαχώνων ενάντια στις προκλήσεις ασφάλειας διεθνώς", "Δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης μέσα από ένα πιο ανοικτό και ανταγωνιστικό σύστημα εμπορίου",

    "Διατήρηση δυνατών ενόπλων δυνάμεων και πλήρως χρηματοδοτούμενης διπλωματίας για επίτευξη των στόχων".

    Ο κ. Μπέργκερ στην ομιλία του ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν τη στρατηγική και οικονομική δυναμική της Νότιας Ασίας, όπως επίσης του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και της Τουρκίας.

    Συγκεκριμένα για την Τουρκία ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας είπε ότι "είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον μας να βοηθήσουμε την Τουρκία, πολιτιστικά και στρατηγικά, να παραμείνει ριζωμένη στην Ευρώπη, δεσμευμένη στη δημοκρατία και να δουλέψει για επίλυση των διαφορών της με τους Ελληνες συμμάχους μας".

    Σχετικά με την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ για το θέμα της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε "αυτή είναι μια απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι δική μας απόφαση. Εμείς, παραπέρα, έχουμε καταστήσει σαφή την άποψή μας ότι υποστηρίζουμε στενή και συνεργάσιμη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [03] Φεϊσέλ - Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το εδαφικό και το συνταγματικό, είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Γκούσταβ Φεϊσέλ, Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Φεϊσέλ διέψευσε παράλληλα, σημερινά δημοσιεύματα που τον φέρουν να υποστήριξε ότι Κληρίδης και Ντενκτάς είναι έτοιμοι για απευθείας διάλογο.

    "Αυτό που είπα χθες, είναι, ότι κατά τη γνώμη μου οι απευθείας συνομιλίες θα γίνουν περί τα μέσα αυτού του χρόνου", ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος των ΗΕ. Σε ερώτηση, αν οι δύο ηγέτες συμμερίζονται τις εκτιμήσεις του, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι θεωρεί ότι έχουν αυτή την προσδοκία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν μεταφέρει απαντήσεις από τη μια πλευρά στην άλλη, σημειώνοντας ότι καμμία πλευρά δεν αναμένει απαντήσεις. "Απλώς συνομιλούμε, σε μια προπαρασκευαστική εργασία - προσπάθεια, έτσι ώστε, όταν συναντηθούν μαζί (οι δύο ηγέτες) να αποβεί μια καλή συνάντηση," διεκρίνισε.

    Ο κ. Φεϊσέλ περιορίστηκε να πει, επικαλούμενος το απόρρητο των συνομιλιών και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι στις επαφές του με τους δύο ηγέτες συζητούνται το εδαφικό και το συνταγματικό, αποφεύγοντας να αναφέρει αν υπάρχει κάποια πρόοδος στα θέματα αυτά.

    Απέφυγε επίσης να πει, αν τα μέτρα καλής θέλησης που τώρα συζητούνται έχουν σχέση με τα γνωστά ΜΟΕ, εκφράζοντας την ευχή οι χειρονομίες καλής θέλησης που συζητούνται "να εφαρμοσθούν πολύ σύντομα από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε να καταλήξουμε πολύ σύντομα", πρόσθεσε.

    Ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτα περί επιστολής του ΥΠΕΞ της Βρετανίας, στην οποία εκφράζεται η απογοήτευση της χώρας του για την απουσία των ΗΠΑ στην προσπάθεια των ΗΕ για το Κυπριακό και άρα δεν μπορεί να τη σχολιάσει.

    Ανέφερε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη, είναι ικανοποιημένα με την ανάμιξη όλων, καλωσόρισε την εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικά των πέντε μονίμων μελών, αλλά τόνισε εμφαντικά ότι "θέλουμε ειδικότερα την υποστήριξη της Τουρκίας και της Ελλάδας".

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ δεν θέλησε να τοποθετηθεί για την επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγού Ισμαίλ Καρανταγί, στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Τέλος, ερωτηθείς για την εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά, την οποία δεν αφήνουν οι Τούρκοι να έρθει στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη "εργάζονται με το δικό τους τρόπο" πάνω στο θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Παγκύπρια Ενωση Προσφύγων - UNHCR - Επιστολή

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Παγκύπρια Ενωση Προσφύγων με επιστολή της προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν τον παρακαλεί όπως αναθεωρήσει την απόφασή του για κλείσιμο του γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, στις αρχές του 1998.

    Ζητεί επίσης την ανακοίνωση των λόγων που οδήγησαν το Γενικό Γραμματέα στο κλείσιμο των γραφείων της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, γεγονός που όπως αναφέρεται στην επιστολή συνεπάγεται τη στέρηση των υπηρεσιών και της βοήθειας προς τους πρόσφυγες της Κύπρου.

    "Το προσφυγικό πρόβλημα", τονίζεται στην επιστολή, "είναι οξύτατο και η συνέχιση της παροχής υπηρεσιών και βοήθειας είναι αναγκαία. Υπάρχει προσφυγικό πρόβλημα γιατί η αιτία που το δημιούργησε δεν εξέλειπε."

    Στην επιστολή επισημαίνεται πως δεν παρουσιάζεται πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Το γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα αποχωρήσει από την Κύπρο επειδή με βάση τα όσα δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν υπάρχει ανάγκη πλέον για αυτό στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Κληρίδης - Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νέα στρατηγική χαράσσεται στο θέμα των αγνοουμένων ενώ επιχειρείται τώρα η προσπάθεια να είναι καθολική από κυβέρνηση, Βουλή και Εθνικό Συμβούλιο.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου, ύστερα από την καθιερωμένη συνάντηση που είχαν οι επιτροπές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, που διήρκησε περίπου 90 λεπτά. Στη συνάντηση περέστη και ο Πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Σάνδης.

    Αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι σήμερα έγινε μια σωστά προγραμματισμένη δουλειά, με στόχους και αυτό, όπως ανέφερε, είναι πολύ θετικό.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η εξέλιξη αυτή καθησυχάζει τους φόβους των συγγενών των αγνοουμένων ότι το θέμα δεν οδηγείται σε "ενταφιασμό", ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την απάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ στη διευκρινιστική επιστολή που του απέστειλε ο Πρόεδρος Κληρίδης. "Τότε θα δούμε εάν θα επιστρέψουμε ή όχι στις διαφωνίες," πρόσθεσε.

    Ωστόσο ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοούμενους Οικονόμος Χριστόφορος δήλωσε ότι διαφωνεί σε ένα σημείο, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα αναμένει να εφαρμοστούν αυτά για τα οποία λήφθηκε ομόφωνη απόφαση.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι συζητήθηκαν θέματα τακτικής και στρατηγικής και εξέφρασε την άποψη ότι στην ουσία δεν υπάρχει διαφωνία ούτε από τον Οικονόμο Χριστόφορο.

    Στο θέμα της πολιτικής και της στρατηγικής, ανέφερε, δεν υπήρχε αρνητικό κλίμα. "Είχαμε μια μίνι κρίση την οποία ξεπεράσαμε", είπε, "αλλά τώρα επανερχόμαστε με σωστή και σοβαρή δουλειά, με στόχους".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Κληρίδης- Γραπτή δήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με σημερινή δήλωσή του, που απευθύνεται κυρίως στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τονίζει ότι "αν χρειαστεί", θα πράξει το καθήκον του με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, επισημαίνοντας ότι αν διαφωνεί με τις απόψεις της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου αυτές δεν τον δεσμεύουν και τότε "θα πράξει το καθήκον του ανάλογα με τη δική του κρίση".

    Με τη δήλωση, η οποία δόθηκε γραπτώς στη δημοσιότητα, ο Πρόεδρος Κληρίδης απαντά στα σημερινά δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, να "προειδοποιεί" για διακοπή της συνεργασίας της συγκυβέρνησης σε περίπτωση που αποδεχθεί συμμετοχή σε απευθείας συνομιλίες χωρίς κοινό έδαφος.

    "Αν χρειαστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να χρησιμοποιήσει τη δική του κρίση," αναφέρεται στη δήλωση, "θα πράξει το καθήκον του με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον".

    Οπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, δίνοντας στη δημοσιότητα τη δήλωση, "αυτή απευθύνεται κυρίως στο εξωτερικό", επειδή ο κ. Κληρίδης θέλει να ξεκαθαρίσει, ότι ο μόνος γνώμονας του Προέδρου της Δημοκρατίας για να κρίνει και να αποφασίσει είναι το εθνικό συμφέρον. Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε πάντως ότι στη χθεσινή δήλωσή του ο κ. Κυπριανού υπήρξε πολύ προσεκτικός.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι επειδή αυτή η δήλωση παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ ως "προειδοποίηση" και επειδή ξένοι "παρατηρητές" ίσως να θεωρήσουν ότι μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο και πολιτικές σκοπιμότητες πιθανόν να αποτρέψουν τον Πρόεδρο από του να κρίνει νηφάλια ποιό είναι το εθνικό συμφέρον, ο κ. Κληρίδης θεώρησε καθήκον του να το ξεκαθαρίσει.

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε εμφαντικά ότι η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή σε απευθείας συνομιλίες, "θα έχει ως μοναδικό κριτήριο το εθνικό συμφέρον και όχι οποιεσδήποτε άλλες κομματικές σκοπιμότητες ή σκοπιμότητες βιωσιμότητας οποιασδήποτε συνεργασίας ή άλλως πως".

    Στη γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης, επαναλαμβάνει ότι το Εθνικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρία αποφάσισε ομόφωνα ότι θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και θα αποφασίσει αν προέκυψε κοινό έδαφος για παραγωγικές απευθείας συνομιλίες.

    Προσθέτει στη συνέχεια, ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεσμεύουν μόνο οι ομόφωνες αποφάσεις του Σώματος και ότι αν διαφωνεί με τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις, "δεν δεσμεύεται από αυτές, αλλά χρησιμοποιεί τη δική του κρίση".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] Κασουλίδης - εκ του σύνεγγυς συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ) Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει κάποιες "απαντήσεις", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες χωρίς, ωστόσο, να διευκρινήσει σε ποιά θέματα ή αν αυτές, αφορούν στις "χειρονομίες καλής θέλησης".

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να εκφράσει εκτίμηση ή κρίση για το που οδηγούνται οι συνομιλίες και επανέλαβε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ζήτησε προθεσμία λίγες μέρες για να τοποθετηθεί επί κάποιων θεμάτων που συζητούνται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Για τη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι εναπόκειται στην κρίση του Γκούσταβ Φεϊσέλ, τί θα μεταφέρει σε κάθε πλευρά από τις επαφές που έχει με την άλλη πλευρά, ενώ ανέφερε και τι συμφώνησαν οι δύο κοινότητες: Οτι δεν θα μεταφέρονται στην κάθε πλευρά "κατ'ανάγκην" οι θέσεις της άλλης. Αλλά, τόνισε, αν υπάρχει υπόδειξη από τη μια πλευρά να μεταφερθεί κάτι στην άλλην, τότε αυτό μεταφέρεται.

    "Και αν αυτό το κάτι", πρόσθεσε, "είναι και μήνυμα που αναμένει απάντηση, θα μεταφερθεί πίσω". Απέφυγε ωστόσο να διευκρινήσει σε ποιά θέματα, η κυβέρνηση, αναμένει απαντήσεις.

    Περιορίστηκε, επικαλούμενος το εμπάργκο δηλώσεων, να πει απλώς ότι "αναμένουμε κάποιες απαντήσεις. Δεν θέλω να πω περισσότερα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι "Θα φανεί από το διάλογο (που τώρα διεξάγεται) αν ο Ντενκτάς έχει πρόθεση να συζητήσει, να συνδιαλλαγεί, να μεταβάλει θέσεις στις βασικές πτυχές, από τις γνωστές που έχει μέχρι σήμερα", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Κυπριανού - Σελεζνιόφ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Είτε πορτοκάλια είτε πυραύλους αφορά το συμβόλαιο, καμμιά χώρα δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει ή να απαγορεύει σε ένα ανεξάρτητο κράτος, οτιδήποτε αφορά στις συμφωνίες που πραγματοποιεί".

    Την κατηγορηματική αυτή τοποθέτηση έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας Γενάντι Σελεζνιόφ, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής πρωτοκόλλου, μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Ρωσικής Δούμας.

    Ο κ. Σελεζνιόφ, είπε τα πιο πάνω αναφερόμενος στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S - 300 από την Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η Κύπρος θα αντέξει στις πιέσεις που οργανώθηκαν ενάντιά της, για τους συγκεκριμένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

    Νωρίτερα στην παρουσία των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής και της Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Δούμας, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο κ. Σελεζνιόφ, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου έχει σαν στόχο να διασφαλίσει τν στενή συνεργασία της Κύπρου με όλα τα κόμματα της Ρωσικής Δούμας, ενώ τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα λίγα θέματα για τα οποία υπήρξε ομόφωνο ψήφισμα μεταξύ των κομμάτων της Δούμας.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα "ιστορική", αφού, όπως είπε, σηματοδοτείται η έναρξη μιας νεότερης περιόδου προς όφελος των δύο χωρών.

    Ο κ. Σελεζνιόφ τόνισε ότι η σημασία της υπογραφής του πρωτοκόλλου είναι μεγάλης σημασίας για τη Ρωσία, αφού παρόμοια πρωτόκολλα έχει υπογράψει μόνο με δέκα χώρες.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο ένα πίνακα με θέμα την κατεχόμενη Κυθραία και τον Πενταδάκτυλο, ενώ ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας, προσέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής ένα ρολόϊ το οποίο απεικινίζει μνημεία της ιστορικής παράδοσης της Ρωσίας καθώς και ένα βιβλίο στο οποίο αναφέρονται όλοι οι βουλευτές της Ρωσικής Δούμας.

    Το πρωτόκολλο συνεργασίας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμφωνούν όπως ιδρυθεί Επιτροπή από τα δύο Κοινοβούλια, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη των διακοινοβουλευτικών σχέσεων και επαφών αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Η Επιτροπή θα συντονίζει επίσης τη συνεργασία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, των Ομάδων Φιλίας και γενικότερα θα αναπτυχθούν όλες οι μορφές της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας με στόχο τη συμβολή των ισότιμων σχέσεων σε διάφορους τομείς, όπως τον πολιτικό, τον κοινωνικο - οικονομικό και τον πολιτιστικό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] Χριστοφή - Εργο Υπουργείου Εμπορίου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη για παραγωγική αναβάθμιση, τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, αναλύοντας το έργο του υπουργείου του προς επίτευξη του στόχου αυτού, κατά την τελευταία τετραετία.

    "Η ανάγκη για παραγωγική αναβάθμιση προβάλλει σήμερα επιτακτική, γιατί ζούμε σ' ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον, όπου η ποιότητα και η εξυπηρέτηση αναδεικνύονται σε καθοριστικό κριτήριο επιλογής του καταναλωτή", επεσήμανε ο Υπουργός, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με αντικείμενο, το έργο του υπουργείου του κατά την τετραετία 1993 - 1996.

    Στόχος του υπουργείου κατά την τετραετία αυτή, ανέφερε ο κ. Χριστοφή, ήταν η αύξηση των εξαγωγικών προϊόντων, βιομηχανικών και γεωργοκτηνοτροφικών, σε παραδοσιακές και νέες αγορές του εξωτερικού, η υλοποίηση μέτρων για στήριξη της βιομηχανίας και του τουρισμού, η διαφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και η διασφάλιση της ασφάλειας, της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών.

    Εξάλλου, πρόσθεσε ο Υπουργός, το υπουργείο ενέτεινε τις προσπάθειές του για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προβολή της Κύπρου, ως περιφερειακού κέντρου επιχειρηματικής δραστηριότητας και υπηρεσιών.

    Αναλύοντας στη συνέχεια, το έργο του υπουργείου κατά κλάδο, ο κ. Χριστοφή ανέφερε πως όσον αφορά στο εξαγωγικό εμπόριο, ενισχύθηκε η προβολή των κυπριακών προϊόντων με συμμετοχή σε περισσότερες εκθέσεις, εμπορικές αποστολές, αλλά και επιδοτήσεις ερευνών ξένων αγορών, ενώ υλοποιείται σύντομα το νέο Σχέδιο Ενίσχυσης και Ενθάρρυνσης των Εξαγωγών, προϋπολογισμού 4 εκ. λιρών. Εισάγονται νέα κίνητρα για τεχνολογική αναβάθμιση των συσκευαστηρίων εξαγωμένων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, πρόσθεσε ο Υπουργός, ενώ εγκρίθηκε η δημιουργία Συνδέσμων Εμπορίας Κρεάτων και δημιουργήθηκε στο υπουργείο, ειδικός κλάδος για προώθηση των υπηρεσιών.

    Παραχωρήθηκαν αυξημένες επιδοτήσεις εξαγωγών οινικών προϊόντων, η Υπηρεσία Ασφάλισης Εξαγωγών παραχώρησε ασφαλιστικές καλύψεις ύψους 82 εκ. λιρών και σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, ετοιμάστηκε νέο δασμολόγιο, που εφαρμόζεται από 1.1.1996, το οποίο μειώνει τους περιορισμούς στις εισαγωγές.

    Οσον αφορά στη βιομηχανία, ανέφερε ο Υπουργός, από 1.1.94 καταργήθηκαν οι δασμοί στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) σημαντικού αριθμού πρώτων υλών, ενώ έχουν εγκριθεί διάφορα κίνητρα για ανάπτυξη της βιομηχανίας, όπως της δεκαετούς φορολογικής απαλλαγής για νέα μεταποιητικά προϊόντα ψηλής τεχνολογίας, της μεταφοράς φορολογικών ζημιών λόγω παραχώρησης κινήτρων και της μείωσης του αριθμού των συνεργαζομένων επιχειρήσεων, που απαιτούνται ώστε να χαρακτηρισθούν σαν κοινοπραξία, για σκοπούς παραχώρησης κινήτρων, από 5 σε 3.

    Ακολούθως, ο κ. Χριστοφή αναφέρθηκε στην εφαρμογή δυο σχεδίων, προϋπολογισμού συνολικά 4 εκ. λιρών, το ένα για παροχή κυβερνητικών χορηγιών, για τεχνολογική αναβάθμιση του μεταποιητικού τομέα και το άλλο για επιδότηση επιτοκίου των δανείων, για τεχνολογική αναβάθμιση της μεταποιητικής βιομηχανίας.

    Την ίδια περίοδο, έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται υπό εκτέλεση, διάφορα έργα, όσον αφορά Βιομηχανικές Περιοχές όπως, η ίδρυση νέων περιοχών βόρεια του Υψωνα Λεμεσού, στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας - Τίμης - Αναρίτας στην Πάφο, στην Αραδίππου, στην Κοκκινοτριμιθιά και επέκταση εκείνης του Φρενάρου.

    Στον τομέα Τυποποίησης και Ελέγχου Ποιότητας, ο κ. Χριστοφή αναφέρθηκε στις προσπάθειες ώστε, όσο το δυνατό περισσότερες κυπριακές επιχειρήσεις, να αποκτήσουν το πιστοποιητικό ISO 9000, ενώ στον τομέα ανταγωνισμού και προστασίας καταναλωτών, παρέθεσε τους νόμους που ψηφίστηκαν ή προωθούνται, οι οποίοι συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στοχεύουν στη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και στη διαφύλαξη της ασφάλειας, της υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών. Οι κυριότεροι είναι, ο Περί Πωλήσεως Αγαθών, ο Περί Απροσκλήτου Προσφοράς Αγαθών και Υπηρεσιών, ο Περί Ελαττωματικών Προϊόντων, κ.ά.

    Οσον αφορά στον τουρισμό, ο Υπουργός ανέφερε πως άξονας της κυβερνητικής πολιτικής ήταν η ποιοτική αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, σε μια ελεγχόμενη ανάπτυξη χωρίς διάβρωση του περιβάλλοντος.

    Συγκεκριμένα, προωθείται η υλοποίηση για ανάπτυξη γηπέδων γκολφ, η ατελής εισαγωγή ξενοδοχειακού εξοπλισμού για σκοπούς ανακαινίσεων, ενώ εγκρίθηκε σχέδιο δανειοδότησης ξενοδοχείων με επιχορηγημένο επιτόκιο για ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις και αναστάληκε η καταβολή του 3% προς όφελος του ΚΟΤ, για 3 χρόνια.

    Κατά την τριετία 1994 - 1996, συνέχισε ο κ. Χριστοφή διατέθηκαν κονδύλια ύψους 24 εκ. λιρών για διαφήμιση και προβολή του τουριστικού προϊόντος, ενώ το κονδύλι για το 1997 θα είναι 9,5 εκ. λίρες και επεσήμανε ότι δε θα επιτραπεί η χρηματοδότηση για δημιουργία νέων ξενοδοχειακών κλινών, εκτός από την περίπτωση αγροτουριστικών καταλυμάτων.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την ανταπόκριση των βιομηχάνων, στα κίνητρα για αναβάθμιση, ο Υπουργός είπε ότι έχουν ήδη υποβληθεί 530 αιτήσεις, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις προβλέψεις του για το φετινό τουριστικό ρεύμα, ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του, "αν δεν προκύψει κάποια απρόσμενη εξέλιξη, οι αριθμοί θα είναι οι ίδιοι με τους περσινούς".

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Υπουργός ανέφερε πως μελετάται η παροχή φθηνού βιομηχανικού ηλεκτρικού ρεύματος στους βιομηχάνους και η ίδρυση Τουριστκής Αστυνομίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] Κληρίδης - Σελεζνιόφ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ευχαρίστησε σήμερα τον Πρόεδρο της Ρωσικής Κάτω Βουλής (Δούμα) Γενάντι Σελεζνιόφ για το ψήφισμα που ενέκρινε η Δούμα υπέρ της Κύπρου στις 23 Οκτωβρίου 1996.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο κ. Σελεζνιόφ, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μια μοναδική περίπτωση, κατά την οποία όλοι οι βουλευτές ψήφισαν με τον ίδιο τρόπο, ομόφωνα.

    Οπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη συζητήθηκε και το θέμα της αγοράς από την Κύπρο του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300.

    Ο κ. Σελεζνιόφ επανέλαβε τη ρωσική θέση ότι η Κύπρος "δεν πρέπει να απολογείται επειδή αποφάσισε να αγοράσει όπλα".

    "Είναι θέμα και ευθύνη δική της Κύπρου να υπερασπίσει την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της", τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Εκδήλωση για την Ελένη Φωκά

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκδήλωση αφιερωμένη στην εγκλωβισμένη δασκάλα της Καρπασίας Ελένη Φωκά, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Αθήνα.

    Στην εκδήλωση μίλησε ο Ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Νικήτας Κακλαμάνης με θέμα "Απελευθέρωση της Ελληνικής Δύναμης".

    Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην ομιλία του μεταξύ άλλων, στο έργο της Ελένης Φωκά τονίζοντας ότι, η ηρωϊκή δασκάλα, αψηφώντας τον Αττίλα, συνεχίζει ένα έργο ζωής και δεν φοβάται ούτε τον ισλαμικό φανατισμό του Ερμπακαν ούτε το κήρυγμα μίσους του Ντενκτάς, ούτε τις ερπύστριες του Αττίλα και διαπαιδαγωγεί καθημερινά ήρωες.

    Τα έσοδα της εκδήλωσης δόθηκαν σε εκπρόσωπο της Ελένης Φωκά για τις ανάγκες του σχολείου στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Κασουλίδης - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μεγάλες είναι οι πιθανότητες, ο Γλαύκος Κληρίδης να είναι και πάλιν υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    "Οι δύο από τις τρεις προϋποθέσεις εκπληρώνονται ήδη και παραμένει να δει την πορεία του Κυπριακού," σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Κασουλίδης κάλεσε τα ΜΜΕ να μην δημιουργούν σενάρια, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του, υπό την προσωπική του ιδιότητα, με τις οποίες δεν απέκλεισε υποστήριξη από το ΔΗΣΥ της υποψηφιότητας Σπύρου Κυπριανού.

    "Με ρώτησαν αν θα απέκλεια, σε περίπτωση που ο κ. Κληρίδης δεν έθετε ξανά υποψηφιότητα, τον κ. Κυπριανού και δεν βλέπω το λόγο γιατί να την αποκλείσω", τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    "Μην δημιουργείτε σενάρια", είπε, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, για τα οποία θα αποδειχθεί στο τέλος, ότι είναι εντελώς άσκοπα και άδικα.

    "Οι μεγάλες πιθανότητες", υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, είναι ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι υποψήφιος. Σας το έχει πει μόνος του. Αρα μην κάνετε άσκοπες συζητήσεις".

    Ερωτηθείς για το χρόνο εξαγγελίας της υποψηφιότητας του κ. Κληρίδη, ανέφερε ότι θα γίνει όταν θα το κρίνει αυτός.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για το ρόλο του κ. Κληρίδη εν σχέσει με τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει ο ΔΗΣΥ σε περίπτωση που τελικά δεν υποβάλει υποψηφιότητα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι περιττό να εισέλθει σε μια "φανταστική σεναριολογία και είναι περιττό να προχωρούμε σε φανταστικά σενάρια".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [13] Υπουργός Οικονομικών - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχωρεί αύριο για την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννο Παπαντωνίου γύρω από όλο το φάσμα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Υστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι στην Αθήνα θα έχει συναντήσεις και με άλλους Υπουργούς.

    Την Κυριακή θα μιλήσει στην επίσημη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της 1η Απριλίου, στο κτίριο της παλαιάς Βουλής στην ελληνική πρωτεύουσα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           81.03 (+0.97)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   91.97 (+0.98)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     71.75 (+1.46)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61.50 (+1.32)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.08 (+0.62)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.54 (-0.71)
        Εμπορικές Εταιρείες                     54.42 (+1.53)
        Αλλες Εταιρείες                         56.58 (+2.50)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1614897.623
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MA)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 28 March 1997 - 13:13:07 UTC