Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Κουκ
  • [02] Νέες παραβιάσεις από τουρκικά F - 16
  • [03] Κληρίδης - Φεϊσέλ
  • [04] ΥΠΕΞ - Κοινή Δήλωση
  • [05] Δηλώσεις ΥΠΕΞ - Εκ του Σύνεγγυς
  • [06] Kυπριακές Αερογραμμές
  • [07] Πτωχεύσεις εταιρειών
  • [08] Βασιλείου - Πανσυνδικαλιστικό

  • [01] Κυπριανού - Κουκ

    Λονδίνο,Βρετανία,21/03/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Ο Σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Εργατικός βουλευτής Ρόμπιν Κουκ, διαβεβαίωσε ότι μια Εργατική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη για την εξεύρεση λύσης στη διαίρεση της Κύπρου.

    Μιλώντας χθες στο Λονδίνο ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος διεξάγει επαφές στο Λονδίνο, ο κ. Κουκ ανέφερε συγκεκριμένα: "Είμαστε δεσμευμένοι όπως η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό, πιστεύω, θα πρέπει να γίνει χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς να ασκήσει βέτο η Τουρκία."

    Είπε ότι διαβεβαίωσε τον κ. Κυπριανού ότι μια Εργατική κυβέρνηση θα εργάζεται εξαιρετικά σκληρά για λύση του Κυπριακού, μέσω των διαφόρων ευκαιριών που θα έχει η Βρετανία.

    Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι η Βρετανία θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον επόμενο χρόνο και πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία ώστε η Κύπρος να παραμένει στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της ΕΕ.

    "Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την επίδραση της Βρετανίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωνένων Εθνών, για να διασφαλιστεί ότι το θέμα δεν θα παραγνωριστεί αλλά θα λυθεί", είπε.

    Τέλος επανέλαβε ότι η Κύπρος θα πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες της Βρετανίας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, μια και η Κύπρος ήταν αποικία της Βρετανίας. Τόνισε επίσης ότι η Βρετανία έχει ιστορική υποχρέωση απέναντι στην Κύπρο, ως εγγυήτρια δύναμη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΠ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Νέες παραβιάσεις από τουρκικά F - 16

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νυχτερινή άσκηση στα ανοιχτά της Πάφου διεξήγαγε η τουρκική πολεμική αεροπορία, παραβιάζοντας την περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας.

    Τα έξι τουρκικά μαχητικά F - 16 είχαν απογειωθεί από τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ και πραγματοποίησαν νυχτερινή άσκηση στα βορειοδυτικά της Πάφου.

    Την άσκηση παρακολουθούσαν οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας και σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ σ' αυτή θα έπαιρναν μέρος και Ισραηλινά αεροπλάνα. Τελικάς δεν πήραν μέρος.

    Για τη νέα πρόκληση των Τούρκων έχει γίνει διάβημα στον ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χρήσιμο, χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ το έγγραφο το οποίο κωδικοποίησε τις θέσεις της Ε/κ και Τ/κ πλευράς κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών το Νοέμβριο του 1992, αναφέροντας ότι αυτό το έγγραφο μπορεί να βοηθήσει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, που διεξάγονται τώρα.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Φεϊσέλ κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι συζητείται η Δέσμη Ιδεών Γκάλι.

    Ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι ο κ. Ντενκτάς μιλά για τις θέσεις των δύο πλευρών που καταγράφηκαν μετά τις απευθείας συνομιλίες το Νοέμβριο του 1992 για το πώς η κάθε πλευρά αντιμετώπιζε τα διάφορα σημεία της Δέσμης Ιδεών. "Είναι ένα χρήσιμο χαρτί... και αναμφίβολα θα βοηθήσει σε αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε", είπε ο κ. Φεϊσέλ.

    Παρόλο ότι δεν είναι "η Αγία Γραφή", όπως χαρακτηριστικά είπε, εντούτοις είναι ένα "χρήσιμο υλικό αναφοράς", το οποίο μπορεί να βοηθήσει τα Ηνωμένα Εθνη να ολοκληρώσουν την εργασία τους.

    Ωστόσο, είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη, επιθυμούν να διατηρήσουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε εκείνη την περίοδο, έτσι ώστε να μην υπάρχει οπισθοδρόμηση.

    Σε ερώτηση αν γίνονται προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους, ή αν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προσφέρουν αρκετό κοινό έδαφος, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι υπάρχουν πολλά αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Ωστόσο, είπε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών είναι δυνατή, και αυτό είναι που έχει σημασία.

    "Στόχος του Γ.Γ. είναι να φέρουμε μαζί τους δύο ηγέτες μέχρι τα μέσα του χρόνου. Γι' αυτό εργαζόμαστε," πρόσθεσε.

    Ο κ. Φεϊσέλ επανέλαβε ότι τα Ηνωμένα Εθνη πιστεύουν ότι αν η ατμόσφαιρα και η διάθεση βελτιωθούν, αυτό θα είναι υποβοηθητικό στις προσπάθειες. "Ελπίζουμε ότι θα δούμε σύντομα μερικές χειρονομίες καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές", είπε.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές παραβιάσεις της περιοχής ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν γνώριζε κάτι τέτοιο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] ΥΠΕΞ - Κοινή Δήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα υποβάλει εισήγηση προς όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ότι αφορά στην κοινή δήλωση των "15" με στόχο το τελικό κείμενο να είναι ξεκάθαρο και να μην επιδέχεται ερμηνείες.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα εισηγηθεί όπως το κείμενο εκφράζει το πνεύμα για το οποίο οι Ευρωπαίοι διαβεβαιώνουν και το οποίο ικανοποιεί και την κυπριακή κυβέρνηση, με τη σαφήνειά του.

    Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η εισήγηση της ολλανδικής προεδρίας ήταν αρκετά εποικοδομητική και ότι με κάποιες "ελαφρές τροποποιήσεις θα πρέπει να βρεθεί διέξοδος".

    Και αυτό, σημείωσε, δεδομένης της θέσης που εκφράστηκε στο Απελντόρν καθώς και των διαβεβαιώσεων στις πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που επισκέφθηκε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μετά τη λήξη της Διακυβερνητικής, με την κυπριακή κυβέρνηση.

    "Πιστεύω ότι εάν υπάρχει καλή θέληση θα πρέπει να βρεθεί διέξοδος", τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο, οι "15" να θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως μέσο άσκησης πίεσης πάνω στην Ελλάδα, σε σχέση με το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο προς την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο "παράλογο και αδικαιολόγητο".

    "Οπως παρουσιάζονται τα γεγονότα, δεν φταίει σε τίποτα η Ελλάδα στο θέμα αυτό", πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Αναφορικά με την εμπλοκή των Τ/Κ, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει πει ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές για να μπορούν οι Τ/Κ να παρακολουθούν την πορεία.

    Δεν είναι μυστική αλλά τεχνική διαπραγμάτευση και αν οι Τ/Κ το επιθυμούν, τότε μπορούν να πληροφορούνται για τις εξελίξεις, πρόσθεσε.

    Ωστόσο τόνισε οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με την κυβέρνηση της Κύπρου και αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται και στην κοινή δήλωση. "Επομένως εμείς θέλουμε διαχωρισμό του θέματος ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το θέμα της συμμετοχής όλων σε ότι αφορά την πορεία."

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Δηλώσεις ΥΠΕΞ - Εκ του Σύνεγγυς

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1997 (ΚΥΠΕ) Αυτή τη φορά οποιαδήποτε προσπάθεια στο Κυπριακό πρέπει να επικεντρώνεται πάνω στα κρίσιμα θέματα, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δείχνουν οι εμπειρίες του παρελθόντος.

    Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι τα κρίσιμα θέματα είναι το θέμα της ασφάλειας, το εδαφικό καθώς και το θέμα των βασικών ελευθεριών.

    "Εμείς παραμένουμε σ'αυτή την πορεία και τη θεωρούμε ότι είναι η ασφαλέστερη πορεία", τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά θα επιτευχθεί και συμφωνία.

    Ο ΥΠΕΞ σχολίαζε δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι το έδαφος πάνω στο οποίο θα γίνει το πάρε - δώσε είναι το τρίπτυχο το οποίο ακολούθησε τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Kυπριακές Αερογραμμές

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τέσσερις νέους προορισμούς στην Ευρώπη, εγκαινιάζει το συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών με την έναρξη του καλοκαιρινού προγράμματος πτήσεων.

    Οι νέοι προορισμοί είναι το Στρασβούργο και η Λυών της Γαλλίας, η Δρέσδη της Γερμανίας και το αεροδρόμιο Στάντστετ του Λονδίνου.

    Σύμφωνα μα ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών, η συνδυασμένη πτήση προς Στρασβούργο - Λυών θα εκτελείται κάθε Τρίτη μόνο, με επιστροφή την ίδια ημέρα.

    Οι πτήσεις αρχίζουν από τις 15 Απριλίου και αναμένεται να εξυπηρετήσουν το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, αναπτύσσοντας περιφερειακές αγορές της Γαλλίας.

    Η πτήση προς τη Δρέσδη αρχίζει από τις 30 Μαρτίου και θα εκτελείται δύο φορές τη βδομαδα, κάθε Κυριακή και επιστροφή την ίδια μέρα, και κάθε Παρασκευή, με ενδιάμεσο σταθμό την Πάφο.

    Η πτήση προς το αεροδρόμιο Στάντστετ θα εκτελείται κάθε Τρίτη από τις 6 Μαίου, επιπλέον των άλλων δύο προορισμών των ΚΑ στο Λονδίνο.

    Εξάλλου, οι ΚΑ θα εκτελούν στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου καθημερινές πτήσεις προς και από το Αμστερντάμ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Πτωχεύσεις εταιρειών

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Τίποτα το ανησυχητικό για την κατάσταση της οικονομίας, δεν υποδηλώνουν οι αριθμοί των εταιρειών που υπέστησαν εκκαθάριση και των ατόμων που πτώχευσαν, τόνισε σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Εφορος Εταιρειών, Μαρία Κυριακού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφόρου, ο αριθμός των εταιρειών που υπέστησαν εκκαθάριση, ήταν 14 για την περίοδο 1/1/97 μέχρι 6/3/97, 122 το 1996, 83 το 1995 και 73 το 1994, ενώ ο αριθμός των ατόμων που πτώχευσαν ήταν, 45 για την ίδια περίοδο του 1997, 226 το 1996, 234 το 1995 και 188 το 1994.

    Από τα στοιχεία φαίνεται ότι, για μεν τις εταιρείες, υπάρχει μια συνεχής αύξηση από το 1994 και μετά, με μεγαλύτερη την αύξηση από το 1995 στο 1996, όπου ήταν 47%. Για δε τα άτομα, σημαντικό είναι το γεγονός ότι από το 1995 στο 1996, παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού.

    "Οι αριθμοί αυτοί δεν υποδηλώνουν καμμιά σοβαρή μεταβολή της της κατάστασης της οικονομίας," είπε σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Κυριακού.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι πιο πάνω αριθμοί αποτελούν σοβαρούς δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας, η κ. Κυριακού επεσήμανε πως "όταν μια χώρα έχει πάρα πολλές πτωχεύσεις, αυτό είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δε νομίζω ότι η Κύπρος έχει τόσο μεγάλο αριθμό".

    "Εξάλλου", τόνισε η Εφορος Εταιρειών, "και πάλι, τα στοιχεία αυτά πρέπει να εξεταστούν παράλληλα με άλλα δεδομένα της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η εγγραφή νέων εταιρειών, διότι μπορεί απλά να εγκαταλείπονται κάποιοι κλάδοι, για να ασχοληθούν νέες εταιρείες με άλλους κλάδους".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [08] Βασιλείου - Πανσυνδικαλιστικό

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των εργασιών του πρόσφατου Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ, εξέφρασε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως Θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επιτέλους, ύστερα από τόσα χρόνια διακοπής, το Φόρουμ έλαβε χώρα, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η συμμετοχή, χωρίς εξαίρεση, όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ε/κ και της Τ/κ κοινότητας.

    "Οι εργασίες του Φόρουμ ήταν επιτυχείς", επεσήμανε ο κ. Βασιλείου, "αλλά εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία και θέλω να ελπίζω ότι θα παίξει και θετικό ρόλο στην εξέλιξη των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης, είναι η σύμφωνη γνώμη όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ότι η λύση πρέπει να είναι ομοσπονδιακή, δηλαδή ότι πρέπει να εργαστούμε για την επανένωση της Κύπρου, στα πλαίσια μιας ομοσπονδίας, όπως αυτή προβλέπεται από τις συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ."

    "Ενα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα του Φόρουμ", συνέχισε ο κ. Βασιλείου, "είναι ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, "επιβεβαιώνουν, συμφωνούν και υποστηρίζουν, την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ανάγκη ένταξης της σ' αυτή".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 21 March 1997 - 13:02:53 UTC