Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστιανοδημοκράτες - Μαρτένς - Τουρκία
  • [02] Kυπριανού - Χάνεϊ
  • [03] Κύπρος - Τουρκία - Ολλανδική Προεδρία

  • [01] Χριστιανοδημοκράτες - Μαρτένς - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,20/03/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Στη δήλωση που είχε κάνει στις 4 Μαρτίου, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος του Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμμένει ο Πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μαρτένς.

    Ο κ. Μαρτένς επανήλθε στην αρχική δήλωση που είχε κάνει μετά τη συνάντηση Κορυφής των Χριστιανοδημοκρατών Πρωθυπουργών, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και του Καγκελαρίου της Γερμανίας, με ομιλία που έστειλε στους διαπιστευμένους στις Βρυξέλλες δημοσιογράφους.

    Οι απόψεις που εξέφρασε στην ομιλία, που έκανε στη Γερμανία, είναι οι ίδιες με εκείνες που ο κ. Μαρτένς διατύπωσε στις 4 Μαρτίου, με φρασεολογία ωστόσο, πιο διπλωματική.

    Καταρχήν, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ διαπιστώνει τρείς βασικές διαφορές της Τουρκίας με τα κράτη μέλη της Ενωσης.

    Η πρώτη διαφορά, σημειώνει, είναι ότι η Τουρκία προέρχεται από την αποσύνθεση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία για πολλούς αιώνες επέβαλε την κυριαρχία της σε βάρος της ελευθερίας και της εθνικής συνείδησης των λαών που είχε υποτάξει.

    Σήμερα η Τουρκία, προσθέτει, εμφανίζεται ως δημοκρατικό καθεστώς, δηλαδή σαν τις Κοινοβουλευτικές δημοκρατίες των χωρών της ΕΕ. Υποστηρίζει, όμως ο κ. Μαρτένς, ότι η Τουρκία διατηρεί ορισμένες καθημερινές πολιτικές πρακτικές, καθώς και μια αντίληψη για τις δημόσιες ελευθερίες, οι οποίες προέρχονται από μια αυταρχική αυτοκρατορία.

    Η δεύτερη διαφορά, αναφέρει, είναι ότι η Τουρκία, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι προέρχεται από ευρωπαϊκή κουλτούρα και επικαλούμενος εμπειρίες του παρελθόντος εκφράζει επιφυλάξεις κατά πόσον η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί "αυθεντική ευρωπαϊκή χώρα".

    Τρίτη διαφορά, αναφέρει ο κ. Μαρτένς είναι, ότι η Τουρκία παρότι εμφανίζει ένα λαϊκό σύστημα, που ξεχωρίζει το κράτος από την ισλαμική θρησκεία, παραμένει μια χώρα όπου το 98% είναι μουσουλμάνοι, ενώ τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται τάσεις επιστροφής σε ισλαμικές πρακτικές.

    Συνοψίζοντας τις διαφορές, ο κ. Μαρτένς αναφέρει ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που θεωρεί ότι ανήκει στη Δύση, παραμένοντας όμως βαθειά επηρεασμένη από την ανατολική της σύνθεση. Θεωρεί ότι είναι σύγχρονη δημοκρατική χώρα, αλλά ταυτόχρονα, δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα των ανθρωπίνων διακιωμάτων και της κουρδικής μειονότητας. Θεωρεί ότι είναι χώρα λαϊκή, αλλά ο επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού, είναι αρχηγός ενός ισλαμιστικού κόμματος.

    Ο κ. Μαρτένς δεν παραγνωρίζει τη "γεωπολιτική σπουδαιότητα" της Τουρκίας, στην οποία αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του. Υπενθυμίζει όμως, τις διαφορές που έχει η Τουρκία με την Ελλάδα, χώρα μέλος της ΕΕ, καθώς και την παράνομη κατοχή του 40% του εδάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, γεγονός που, όπως σημειώνει, εξακολουθεί να επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ - Αγκυρας.

    Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, καλεί τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεκαθαρίσουν τις μελλοντικές σχέσεις της Ενωσης με τη Τουρκία, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις.

    Ο ίδιος βλέπει τη σχέση αυτή, ως ένα πραγματικό συνεταιρισμό, με βασικό άξονα την τελωνειακή ένωση.

    Σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό του Βελγίου και Πρόεδρο του ΕΛΚ, δεν είναι προς το συμφέρον της Αγκυρας, ούτε προς αυτό της ΕΕ, να δοθεί σήμερα στην Τουρκία, το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, για πλήρη ένταξη στην Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΚ/ΚΚ/ΜΧ)

    [02] Κυπριανού - Χάνεϊ

    Λονδίνο,Βρετανία,20/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Βοηθητικός και όχι υπαλλακτικός είναι ο ρόλος της Βρετανίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε ο Βρετανός εκπρόσωπος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ μετά από συνάντηση σήμερα στο Λονδίνο με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού.

    Στη συνάντηση, την οποία ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε εποικοδομητική, έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω στο Κυπριακό.

    Χαρακτηρίζοντας σημαντικό το ρόλο της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ στο παρών στάδιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι όλοι προσπαθούν να συμβάλουν και να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Εθνη στην προετοιμασία των απευθείας συνομιλιών διαδραματίζοντας ένα βοηθητικό ρόλο.

    "Τονίζω", πρόσθεσε "ότι ο ρόλος μας είναι βοηθητικός και όχι υπαλλακτικός", ενώ σημείωσε ότι σε αυτό το στάδιο όλοι πρέπει να σκέφτονται με ανοικτό μυαλό ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο επίλυσης του προβλήματος.

    Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, ο κ. Χάνεϊ είπε ότι αυτές ήταν χρήσιμες και εποικοδομητικές.

    "Αυτό που επιθυμούμε" σημείωσε, "είναι να διασφαλίσουμε τις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για επίλυση του προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΧ)

    [03] Κύπρος - Τουρκία - Ολλανδική Προεδρία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,20/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ολλανδική προεδρία θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας στις 29 Απριλίου έστω και χωρίς τη σύμφωνη θέση της Ελλάδας.

    Αυτό δήλωσε χθες πηγή της προεδρίας στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι εάν η Ελλάδα επιμείνει στο "μπλοκάρισμα" του χρηματοδοτικού κανονισμού (γύρω στο 1.5 δις ECU δωρεάν βοήθεια και δάνειο) τότε το Συμβούλιο Σύνδεσης θα συζητηθούν άλλα θέματα.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος ερωτηθείς για την αναβολή του διαρθρωμένου διαλόγου με την Κύπρο, αναγνώρισε ότι δε βλέπει αυτή τη στιγμή κάποια διέξοδο, δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες μέλη διατήρησαν τις γνωστές θέσεις τους στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών του Απελντορν, αναφορικά με το επίμαχο σημείο. Δηλαδή τη φράση που αναφέρεται στη συμμετοχή όλων των Κυπρίων στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο η φράση αυτή είναι "αθώα".

    Εξάλλου σε ερώτηση αναφορικά με την πραγματοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα διαρθρωμένου διαλόγου με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τις επιφυλάξεις της Ελλάδας στην κοινή θέση, η πηγή της προεδρίας δήλωσε ότι η Ελλάδα εξέφρασε μια επιφύλαξη την οποία ενδεχομένως μπορεί να άρει στην προσεχή Σύνοδο του Συμβουλίου.

    Πάντως, διευκρίνησε, ότι ακόμη κι αν παραμείνει η ελληνική επιφύλαξη δεν πρόκειται να επηρεάσει το διάλογο αυτό με τις χώρες της ΚΑΕ δεδομένου ότι γίνεται μια ελεύθερη συζήτηση και κατά τη διάρκεια του γεύματος καθένας θα πει ότι επιθυμεί.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 20 March 1997 - 18:46:46 UTC