Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανσυνδικαλιστικό Συνέδριο
  • [02] Γεύση από Σκωτία στο Κέντρο Τεχνών

  • [01] Πανσυνδικαλιστικό Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,17/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε σήμερα στη Λευκωσία τριήμερο δικοινοτικό Πανσυνδικαλιστικό Συνέδριο, στην έναρξη του οποίου παρέστησαν εκτός από τους Ε/Κ, Τ/Κ και ξένους συνδικαλιστές, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, οι πρέσβεις ή εκπρόσωποι των πέντε μονίμων κρατών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Επίσης, παρέστησαν και χαιρέτησαν το Συνέδριο, η αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πολίν Γκριν και ο Πρέσβης της ΕΕ Ζιλ Ανουίγ.

    Το Συνέδριο άνοιξε με ομιλία του προεδρεύοντος, Γενικού Γραμματέα της ΣΕΚ, Μιχαλάκη Ιωάννου, ο οποίος τόνισε τη σημασία του Συνεδρίου στις προσπάθειες για επαναπροσέγγιση και κατανόηση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    Σήμερα, "αναζωπυρώνεται η φλόγα της ελπίδας για ειρηνική συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο", σημείωσε ο κ. Ιωάννου και ανέφερε πως η Διακήρυξη του πρώτου Συνεδρίου του 1995, "θα σημαδεύει την πορεία αυτού του πολύπαθου τόπου, μέχρι την ευλογημένη εκείνη μέρα της δίκαιης, βιώσιμης λύσης του Κυπριακού", αφού "είναι η πρώτη και μοναδική ίσως, περίπτωση όπου οργανωμένα σύνολα με τόσο μεγάλο εκτόπισμα, εκπροσωπώντας και τις δυο κοινότητες, εξέφρασαν ευθαρσώς και με τόλμη, τις θέσεις τους, πάνω στις βασικές αρχές που πρέπει να βασίζεται η λύση".

    Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως οι εξελίξεις απαιτούν την εγρήγορση όλων και τόνισε πως "τους ήχους του μίσους και της αλληλοεξόντωσης, πρέπει σύντομα να επικαλύψει η φωνή της λογικής".

    Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελευθέρων Εργατικών Συνδικάτων (ICFTU) κ. Τζόνκχερ, ανέφερε στο χαιρετισμό του πως το Συνδικαλιστικό Κίνημα "δεν αναγνωρίζει θρησκευτικά, εθνικά ή φυλετικά σύνορα" και είπε πως η παρουσία των συνδικαλιστών, αποδεικνύει τη θέλησή τους να εφαρμόσουν τις αρχές αυτές και στην Κύπρο.

    "Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων έχει δεσμευθεί να προωθήσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ", ανέφερε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ζαν Λαμπέρ και συνέχισε λέγοντας πως "οι Συντεχνίες των δυο κοινοτήτων, θέτουν ένα παράδειγμα για όλους μας".

    Η αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Πολίν Γκριν, ανέφερε στο χαιρετισμό της πως οι αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ, πρέπει να καθοδηγούν όλους μας και ιδιαίτερα εκείνους που ενσπείρουν το μίσος, μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

    Η κ. Γκριν αναφέρθηκε στους κοινούς στόχους των συνδικαλιστών ανεξάρτητα από εθνικές διαφορές και τόνισε πως οι δυο κοινότητες στην Κύπρο, συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο πως "έχουν κοινά συμφέροντα, ανησυχίες, ελπίδες και προσδοκίες".

    Ο Πρόεδρος της Τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης KTAMS Αλί Κερτσάι, ανέφερε πως οι δυο "λαοί", κατά την έκφρασή του, της Κύπρου έχουν "περάσει μεγάλο πόνο" και γι' αυτό τώρα λένε: "Φτάνει. Δε θέλουμε ούτε οι Ε/Κ ούτε οι Τ/Κ να υποφέρουν πια".

    "Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι εναντίον κάθε σωβινιστικής προσέγγισης. Θα αντισταθούμε και θα τις πολεμήσουμε μέχρι τέλους", είπε και συνέχισε: "Δε θέλουμε άλλους σκοτωμένους και περισσότερο πόνο. Θέλουμε συνθήκες ευτυχίας και ειρήνης".

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Αβραάμ Αντωνίου, ανέφερε πως οι συναντήσεις σαν τη σημερινή, εκτός από τη συζήτηση καθαρά συνδικαλιστικών θεμάτων, πρέπει "να στέλνουν ένα δυνατό και ελπιδοφόρο μήνυμα προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ, ότι μπορούν μαζί να συμβιώσουν και μαζί να προοδεύσουν".

    Ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την ελπίδα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται τώρα για λύση του κυπριακού προβλήματος, "να στεφθούν με επιτυχία, κατά τρόπο που να ανοίξουν το δρόμο για πρόοδο πάνω στις ουσιαστικές πτυχές".

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Τ/κ συντεχνίας TURK-SEN Ολντέρ Κονούλογλου ανέφερε: "Από το περασμένο Συνέδριο, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Οι σωβινιστικοί κύκλοι έσπρωξαν τους εργαζόμενους σε απόγνωση και απειλούν το μέλλον μας. Αν αποτύχουμε στο αγώνα μας για ειρήνη", είπε, "η Κύπρος θα γίνει μια βόμβα που θα φέρει πόνο και καταστροφή. Δεν πρέπει να αφήνουμε τους σωβινιστές να μας παρασύρουν. Πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την πρωτοβουλία και να χαράξουμε το δικό μας δρόμο".

    Ο Πρόεδος της ΠΑΣΥΔΥ, Νίκος Παναγιώτου, τόνισε τη βούληση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των δυο κοινοτήτων, να συμβάλουν στη δημιουργία νέου κλίματος στις σχέσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και ανέφερε: "O διαχωρισμός της πατρίδας μας και του λαού της, αποτελεί παράλογο αναχρονισμό και παραφωνία μέσα στην παγκόσμια συλλογικότητα", που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Τ/κ συνετχνίας DEV-IS Μπαϊράμ Τσελίκ ανέφερε πως η θέση της οργάνωσής του είναι ότι πρέπει πρώτα να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και μετά να ενταχθεί το νησί στην ΕΕ, ενώ ανέφερε πως το Συνέδριο, συμβάλλει στην επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως η ΕΕ θα αγκαλιάσει μια "ενωμένη Κύπρο".

    Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται το απόγευμα ενώ αύριο θα μεταφερθούν στα κατεχόμενα και την Τετάρτη ξανά στις ελεύθερες περιοχές.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Γεύση από Σκωτία στο Κέντρο Τεχνών

    Λευκωσία,Κύπρος,17/03/1997 (ΚΥΠΕ - Κατερίνα Νικολάου)

    Πίπιζες, φανταχτερά υφάσματα καρό, και πολύ χιούμορ, θα προσφέρει, χωρίς τσιγγουνιά, στο φιλότεχνο κοινό του, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας στη νέα του έκθεση "Οψεις της Σκωτίας".

    Μέσα από το σύνολο των εκθέσεων, τις μουσικές βραδιές, τις διαλέξεις, τα εργαστήρια με καλλιτέχνες από τη Σκωτία, τις προβολές μικρών κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ και από το Φεστιβάλ Σκωτσέζικου Κινηματογράφου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να έχει μια πραγματική, σφαιρική "θέα" της Σκωτίας.

    Η ιδιότροπη αυτή έκθεση, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης, μεταφέρει τη "φυσιογνωμία" της Σκωτίας, στη Λευκωσία.

    Από τις τρεις εκθέσεις, οι δύο προέρχονται από το μουσείο Kelvingrove της Γλασκώβης.

    Η "Γλασκώβη με Βελόνα και Κλωστή", είναι η πρώτη έκθεση του μουσείου. Πρόκειται για μια συλλογή δώδεκα τεράστιων πανώ, ένα για κάθε μήνα του χρόνου, ύψους 15 ποδών, με θέμα τη ζωή και τον κόσμο της Σκωτσέζικης πρωτεύουσας.

    Τα πανώ κατασκευάστηκαν με την τεχνική της υφασματογραφίας από οργανωμένες κοινοτικές ομάδες το 1990, όταν η Γλασκώβη ανακηρύχθηκε σαν Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

    Η συλλογή αποτελεί ένα μοναδικό υφασμάτινο ημερολόγιο που εξυμνεί την πόλη με χιούμορ, εξυπνάδα, τιμιότητα και περηφάνια.

    Η δεύτερη έκθεση έχει τίτλο "Μια Ιστορία από τη Γλασκώβη" και περιλαμβάνει 99 χαρακτικά του, διεθνούς πλέον φήμης, Κεν Κάρρι.

    Η τέχνη του ανθρωποκεντρικού καλλιτέχνη είναι πολιτική χωρίς υπεκφυγές και η έκθεση αντικατοπτρίζει ανησυχίες του για τα κοινωνικά προβλήματα.

    Η τρίτη έκθεση με τίτλο "Ενας Κύπριος φωτογραφίζει τη Σκωτία περιλαμβάνει περίπου πενήντα φωτογραφίες του γνωστού φωτογράφου Ανδρέα Κούτα, που σπούδασε στη Σκωτία και την επισκέφθηκε ξανά τον περασμένο χρόνο.

    Οι "Οψεις της Σκωτίας" παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Πιερίδη, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Τράπεζας.

    Η ιδέα για την οργάνωση της έκθεσης ανήκει στο Γιάννη Τουμαζή, Επιμελητή του Κέντρου Τεχνών και του Νίκου Καρανίκη του Βρετανικού Συμβουλίου.

    Οι τρεις εκθέσεις που θα συνοδεύονται από σειρά ποικιλόμορφων εκδηλώσεων θα εγαινιαστούν την Τετάρτη 19 Μαρτίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Μαϊου.

    Τη βραδιά των εγκαινίων ο Σκωτσέζικος Σύνδεσμος Caledonian θα παρουσιάσει πρόγραμμα παραδοσιακών χορών και μουσικής της Σκωτίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 17 March 1997 - 14:24:23 UTC