Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μουράτοφ - διεύρυνση ΝΑΤΟ
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Δηλώσεις Κληρίδη
  • [04] Συμβούλιο Σύνδεσης
  • [05] Κυπριανού - Ντεν Ξιαοπίνγκ
  • [06] Δημοσιεύματα για Κύπρο
  • [07] Kοινοπολιτιακός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών

  • [01] (Κ) Μουράτοφ - διεύρυνση ΝΑΤΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θετικές χαρακτήρισε σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσίας, Γκεόργκι Μουράτοφ, τις προτάσεις για δραστική μείωση των συμβατικών όπλων, στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη.

    Επεσήμανε ωστόσο, "ότι δε μπορεί να γίνει κάποιο εμπόριο, στο θέμα αρχής για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, Αδάμο Αδαμίδη, ο κ. Μουράτοφ τόνισε ότι "η καλύτερη λύση" για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι "η συμμετοχή της Ρωσίας στις αποφάσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια της Ευρώπης".

    Οπως ανέφερε ο Ρώσος διπλωμάτης, η θέση της χώρας του είναι ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί ένα ενιαίο σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι "αυτό είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της ηπείρου".

    Είπε ακόμα, ότι σε αυτό το ενιαίο σύστημα ασφάλειας πρέπει να συμμετέχουν όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

    Ο κ. Μουράτοφ διερωτήθηκε, πως τα παλαιά σχήματα στρατιωτικοπολιτικών σχημάτων και συνασπισμών μπορούν να διευρυνθούν ή να μετατραπούν σε "κάτι καινούργιο", σε πολιτικό επίπεδο και σε στρατιωτική συνεργασία όλων των χωρών.

    Ο Ρώσος Πρέσβης σημείωσε ότι κανείς δε γνωρίζει προς τα πού στρέφεται ο νέος σχηματιμός που επιχειρεί το ΝΑΤΟ με τη διεύρυνση και ο οποίος περιορίζεται σε μια ομάδα κρατών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/02/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.99 (-0.30)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.73 (-0.08)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.33 (-1.24)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.59 (-1.89)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.64 (+1.27)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.40 (-0.83)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53.36 (-2.66)
        Αλλες Εταιρείες                         57.82 (-0.67)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 536227.706
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [03] Δηλώσεις Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,21/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν έχουμε τίποτα το χειροπιαστό σχετικά με τις θέσεις ευρωπαϊκών χωρών πάνω στο Κυπριακό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από την Αθήνα.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει πού τοποθετείται πάνω στην ουσία του Κυπριακού και ποιές είναι οι θέσεις της πάνω στις διάφορες πτυχές του προβλήματος.

    Γι' αυτό, εξήγησε, η δική μας θέση είναι ότι δεν μπορούμε ν' αρχίσουμε να λέμε ότι η τάδε χώρα είναι υπέρ και η τάδε χώρα είναι κατά, διότι δεν έχουμε τίποτα το χειροπιαστό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε, ωστόσο, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να ευθυγραμμίζονται πάνω σε ορισμένα σημεία, δηλαδή ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος να καταβληθεί προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

    Επίσης, φαίνεται ότι όλοι δέχονται πλέον πως οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι συντονισμένες και όχι διαφοροποιημένες, θέση την οποία προωθεί και η δική μας πλευρά.

    Ενα τρίτο σημείο, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, είναι ότι στην Ευρώπη συμφωνούν και στο ότι πρέπει να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία προτού αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες, ώστε να μην έχουμε κι άλλες αποτυχίες.

    Επί της ουσίας του θέματος, συνέχισε, όσον αφορά την αμερικάνικη πρωτοβουλία, δεν έχουν εκφραστεί απόψεις. Εχουν υποβληθεί διάφορες ερωτήσεις, οι οποίες τείνουν να βολιδοσκοπήσουν τις θέσεις, αλλά δεν έχουν γίνει εισηγήσεις.

    Είπε, ακόμη, ότι πάνω σ' αυτό το θέμα ίσως περισσότερο προχωρημένοι είναι οι Βρετανοί, οι οποίοι, με το δεκάλογο του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μάλκολμ Ρίφκιντ, είχαν δώσει μίαν ένδειξη του σκεπτικού τους.

    Σε ερώτηση για το ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η Γερμανία δεν έχει υποβάλει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για λύση του Κυπριακού, αλλά προέβη σε ορισμένες διερευνητικού χαρακτήρα ερωτήσεις, πιθανόν για να μετρήσει αντιδράσεις.

    Στρατιωτικός διάλογος

    Σε ερώτηση σχετικά με το στρατιωτικό διάλογο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν είναι ενημερωμένος επειδή απουσίαζε από την Κύπρο, και δεν είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους δικούς μας στρατιωτικούς για να τον ενημερώσουν.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι δεν γνωρίζει πάνω σε ποιά θέματα του στρατιωτικού διαλόγου υπήρξε πρόοδος, προσθέτοντας ότι θα ενημερωθεί τη Δευτέρα από τον Υπουργό Αμυνας, Κώστα Ηλιάδη, και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο, Νικόλαο Βορβολάκο.

    Θεωρήσεις διαβατηρίων ψευδοκράτους

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ θεωρούν τα διαβατήρια του ψευδοκράτους ως ταυτότητες κι εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα στους Τ/Κ για να ταξιδεύουν ελεύθερα, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει αυτό το θέμα.

    Είπε, ωστόσο, ότι ένας τρόπος σκέψης είναι ότι όταν ο άλλος παραδέχεται ότι προβαίνει σε μιαν τέτοια πράξη χωρίς να αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, εκείνο που έχει σημασία είναι το μέρος της δήλωσης που λέει ότι δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, και όχι εάν δίδει ή όχι τη διευκόλυνση.

    Αυτό, επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης, είναι θέμα διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο είδη αναγνώρισης, η άμεση και η έμμεση. Η άμεση αναγνώριση προκύπτει από σαφή δήλωση αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Η έμμεση μπορεί να στοιχειοθετηθεί από διάφορες πράξεις.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι όταν κάποιος κάνει αυτές τις πράξεις, λέγοντας ότι αυτό δεν συνιστά αναγνώριση, τότε η πράξη του δεν συνιστά πράξη αναγνώρισης.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε ανακρίβειες τα δημοσιεύματα περί ανασχηματισμού και παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Αλέκου Ευαγγέλου.

    Σε ερώτηση σχετικά με επιστολή του κ. Ευαγγέλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η επιστολή αυτή απευθύνεται προς τον ίδιο και αφορά θέματα που ηγέρθηκαν με τον κ. Ευαγγέλου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [04] Συμβούλιο Σύνδεσης

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,21/02/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στο συμβιβαστικό κείμενο της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναφέρεται στην κοινή θέση των "15" αναφορικά με το διαθρωμένο διάλογο Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου.

    Κατόπιν αυτού το όλο θέμα θα εξετασθεί πλέον από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ενωσης, την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σε μια τελευταία προσπάθεια αναζήτησης συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης της Κοινότητας με την Κύπρο την Τρίτη το μεσημέρι.

    Ο Ελληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, κατέστησε σαφές στην προέδρια ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η φράση του κειμένου που αναφέρεται στην επιθυμία της ΕΕ "να εμπλακούν, το συντομότερο δυνατόν, στη διαδικασία ένταξης όλοι οι Κύπριοι".

    Η ελληνική άρνηση στην προσθήκη μια νέας φράσης που για πρώτη φορά από το 1995, που άρχισε ο διαρθωμένος διάλογος, επιχειρείται να προστεθεί από ορισμένους εταίρους (Γερμανία, Αγγλία) σε κείμενο κοινής θέσης των "15", οφείλεται σε δύο λόγους. Ενδεχόμενη αποδοχή της προσθήκης θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι οι Τουρκοκύπριοι συμμετέχουν στην ενταξιακή διαδικασία με ανεξάρτητο και μη προσδιορισμένο τρόπο. Παράλληλα, η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να τεθεί, από ορισμένους εταίρους, ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης.

    Γερμανοί και Βρετανοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αρχική τους θέση, σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία ένταξης θα βοηθήσει και στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [05] Κυπριανού - Ντεν Ξιαοπίνγκ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο του Κινέζου ηγέτη Ντεν Ξιαοπίνγκ, απέστειλε σήμερα στον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο Γιν Ζουοτζίν, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Στο τηλεγράφημά του, ο κ. Κυπριανού εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην κυβέρνηση, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο και στο λαό της Κίνας για το χαμό ενός από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες αυτού του αιώνα.

    Ο Ντεν Ξιαοπίνγκ, προσθέτει ο κ. Κυπριανού, υπήρξε ένας πρωτοπόρος και ακούραστος εργάτης για αλλαγή και πρόοδο, ενώ η σφραγίδα του στην πολιτική και κοινωνικοοικονομική σκηνή της χώρας έγινε αισθητή σε όλες τις γενιές.

    Η κινέζικη και παγκόσμια ιστορία, επισημαίνει, μπορούν τώρα να καταγράψουν το πέρασμα ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Δημοσιεύματα για Κύπρο

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,21/02/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "European Voice" στην τελευταία έκδοσή της (20 - 26/02/97) κάνει ειδική αναφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το Κυπριακό.

    Με μεγάλο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στο θέμα των σχέσεων ΕΕ - Κύπρου, την προοπτική ένταξης και την επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Το δημοσιεύμα αναφέρεται επίσης στην ανάγκη όπως η λύση του Κυπριακού, στο βαθμό που προηγηθεί της ένταξης, συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τότε η Λευκωσία ζητά την ένταξη του ελεύθερου κομματιού του νησιού με τη δυνατότητα ένταξης και του υπολοίπου όταν θα εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, σημείωνει το έντυπο.

    Επίσης με ξεχωριστό άρθρο αναφέρεται στο θέμα των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε διάφορα διεθνή προβλήματα με στόχο τη συνεισφορά της ΕΕ στην επίλυσή τους.

    Το δημοσίευμα αυτό αναφέρεται και στον εκπρόσωπο της ολλανδικής προεδρίας για το Κυπριακό, Ιρλανδό πρέσβη Κέστερ Χίσλιπ και δημοσιεύει φωτογραφία του κ. Χίσλιπ με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Η εφημερίδα αναφέρεται στη θέση της κυπριακής πλευράς για διορισμό Ευρωπαίου παρατηρητή που να παρακουλουθεί εκ του σύνεγγυς το Κυπριακό και να εκπροσωπεί το Συμβούλιο της ΕΕ ως θεσμικό όργανο και όχι μόνο την εκάστοτε προεδρία.

    Αναφέρει επίσης ότι η κυπριακή πλευρά είδε με θετικό μάτι την ανανέωση της εντολής του κ. Χίσλιπ και ως εκπροσώπου και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [07] Kοινοπολιτιακός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών

    Λευκωσία,Κύπρος,21/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κοινοπολιτειακός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών (ΚΟΤ) δραστηριοποιείται έντονα σε θέματα ανάπτυξης και εκπαίδευσης των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών των χωρών - μελών της Κοινοπολιτείας, δαπανώντας κάθε χρόνο κονδύλια ύψους δύο εκατομυρίων λιρών.

    Αυτός ήταν και ο σκοπός των εργασιών της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κοινοπολιτειακού Οργανισμού που φιλοξενήθηκε από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου για μια εβδομάδα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Οργανισμού της ΑΤΗΚ Μιχαήλ Οικονομίδης, είπε ότι η Αρχή έχει συνεισφέρει το ποσό των 60.000 λιρών στον οργανισμό και ως αντάλλαγμα θα πάρει βοήθεια σε διάφορους τομείς που αφορούν κυρίως προγράμματα ανάπτυξης.

    Μερικοί από αυτούς τους τομείς σχετίζονται με τις αλλαγές που συμβαίνουν στις παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες, την ασφάλεια και υγεία στο χώρο εργασίας, τις αλλαγές στην οργανωτική κουλτούρα και άλλα.

    Η ΑΤΗΚ, είπε ο κ. Οικονομίδης, προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα δικτύου, εγκατάστασης, συντήρησης καθώς και εκπαίδευσης σε δορυφοριακά δίκτυα.

    Η Αρχή, όπως είπε "έχει επωφεληθεί από τη σχέση αυτή, τόσο παρακολουθώντας, όσο και προσφέροντας διάφορα προγράμματα για εκπαίδευση και ανάπτυξη."

    Από πλευράς του, ο Διευθυντής Προγραμμάτων του Κοινοπολιτειακού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Tim Eyre, είπε ότι η προσφορά της ΑΤΗΚ είναι πολύ σημαντική και το επίπεδό της αρκετά ψηλό.

    "Παρόλο που πρόκειται", όπως είπε, "να υπάρξει φιλελευθεροποίηση στο μέλλον, η ΑΤΗΚ διατηρεί ψηλά το επίπεδό της και εκεί που υπάρχει χώρος για βελτίωση είναι στους τομείς του Μάρκετινγκ και των Δημοσίων Σχέσεων."

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 22 February 1997 - 5:15:03 UTC