Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΥΝΦΙΣΥΠ - Στρατιωτικός διάλογος
  • [02] Ε/κ ζευγάρι - κατεχόμενα
  • [03] Γαλλία - ταξιδιωτικά έγγραφα Τ/Κ - Ζακολίν - ένταξη
  • [04] Μουράτοφ - Aδαμίδης

  • [01] ΟΥΝΦΙΣΥΠ - Στρατιωτικός διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,21/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πρόοδος σημειώθηκε στο στρατιωτικό διάλογο και η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) ευελπιστεί ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, η πρόοδος που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα δεν ήταν ικανοποιητική. Ωστόσο ανέφερε ότι μόλις πρόσφατα, "σημειώθηκε συγκεκριμένη πρόοδος και είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα πάνω σ'όλο το πακέτο", είπε ο κ. Ροκοζέφσκι.

    Ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ ανέφερε ότι η Δύναμη χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε και ότι επιθυμεί όπως αυτή συνεχιστεί. "Θέλουμε να καταλήξουμε πάνω σ'όλο το πακέτο, το συντομότερο δυνατό", σημείωσε. Το πακέτο προβλέπει την επέκταση της απαγκίστρωσης, την απογέμιση των όπλων και τους κανόνες εμπλοκής.

    Απέφυγε να αναφέρει σε ποιά πλευρά σημειώθηκε η πρόοδος, τονίζοντας ότι μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, θα αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ δεν έθεσε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για επίτευξη συμφωνίας.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι κατέληξε λέγοντας ότι "τα ενδιαφερόμενα μέρη γνωρίζουν όλα τα στοιχεία και γι'αυτό πιστεύουμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε πολύ γρήγορα... Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τις δύο πλευρές έδειξαν ότι υπάρχει μια ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία",

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Ε/κ ζευγάρι - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ζευγάρι Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ζήτησαν, δήθεν, "πολιτικό άσυλο", από το ψευδοκράτος, αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο Εκπρόσωπος της Eιρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ την πληροφορία ότι το ζευγάρι βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στα κατεχόμενα.

    Ανέφερε ότι το ζευγάρι πέρασε στα κατεχόμενα μέσω του χωριού Πέργαμος. "Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ζευγάρι θα επιστρέψει και θα βοηθήσουμε προς το σκοπό αυτό", είπε ο κ. Ροκοζέφσκι. Σημείωσε ότι η επιστροφή τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ρόιτερ", οι Ελληνοκύπριοι Ιάκωβος Ιακώβου και η σύζυγός του Ξένια, και οι δύο 24 χρονών, (άγνωστο μέχρι στιγμής από πού κατάγονται) πέρασαν στα κατεχόμενα το βράδυ της Τρίτης. Εκτοτε, το ψευδοκράτος έκανε έρευνες για να διαπιστώσει τους σκοπούς της μετάβασής τους στα κατεχόμενα.

    Το Πρακτορείο ανέφερε ότι σύμφωνα με τη λεγόμενη "αστυνομία", είναι η πρώτη φορά που Ελληνοκύπριοι ζητούν δήθεν "πολιτικό άσυλο" στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Γαλλία - ταξιδιωτικά έγγραφα Τ/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η γαλλική πρεσβεία αποφάσισε να θεωρεί τα παράνομα "διαβατήρια" των Τουρκοκυπρίων ως "ταυτότητα" για έκδοση ταξιδιωτικού εγγράφου για μετάβαση στη Γαλλία, γιατί οι Τουρκοκύπριοι είναι Κύπριοι πολίτες και όχι πολίτες της Τουρκίας.

    Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία, Ξαβιέ ντε Καπάν, κληθείς να επιβεβαιώσει σχετικά δημοσιεύματα του Τ/κ Τύπου.

    Οπως είπε, από τον περασμένο Νοέμβριο η γαλλική πρεσβεία αποφάσισε να ακολουθεί την τακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Δηλαδή, όσοι Τ/Κ επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Γαλλία παρουσιάζουν το λεγόμενο "διαβατήριο" τους, αντί τουρκικό όπως γινόταν προηγουμένως, και τους δίνεται ταξιδιωτικό έγγραφο.

    "Δεν το θεωρούμε διαβατήριο ή ταξιδιωτικό έγγραφο, αλλά ταυτότητα," είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. ντε Καπάν, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό είχε δηλώσει χθες και ο Γάλλος πρέσβης Ανρί Ζιακολέν, σε γεύμα που του παρέθεσε η λεγόμενη "ένωση Τ/Κ συντακτών".

    Ο Γάλλος πρέσβης σημείωσε προς τους Τ/Κ, και επανέλαβε στο ΚΥΠΕ ο κ. ντε Καπάν, ότι η παρουσίαση λεγόμενου "διαβατηρίου" δε σημαίνει και αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Σε ερώτηση ποιά ήταν η διαδικασία που ακολουθούσαν προηγουμένως, ο κ. ντε Καπάν ανέφερε ότι παραχωρούσαν άδεια εισόδου σε Τ/Κ όταν αυτοί παρουσίαζαν τουρκικό διαβατήριο.

    "Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Τ/Κ δεν είναι Τούρκοι πολίτες αλλά Κύπριοι, αποφασίσαμε ότι εάν δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν τουρκικό διαβατήριο μπορούν να χρησιμοποιούν το ταξιδιωτικό έγγραφο που τους παραχωρούμε," πρόσθεσε.

    Στο γεύμα, ο κ. Ζακολέν είχε εκφράσει διάθεση να μεσολαβήσει για κοινή συνάντηση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφων, εάν και οι δύο πλευρές το επιθυμούν, πιστεύοντας ότι αυτό συντείνει στη δημιουργία εμπιστοσύνης.

    Σε ερώτηση πώς δέχθηκαν αυτή την πρόταση οι Τ/Κ δημοσιογράφοι, ο κ. ντε Καπάν είπε ότι ο πρόεδος της λεγόμενης Τ/Κ ένωσης συντακτών ήταν πολύ θετικός. "Είπε στον πρέσβη ότι ενδιαφέρονται πολύ," συμπλήρωσε.

    Οπως είπε ο εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας, οι δύο πλευρές θα μελετήσουν την πρόταση, και στη συνέχεια ο κ. Ζακολέν αναμένεται να εξετάσει τρόπους προώθησής της.

    Ζακολίν - ένταξη

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν", αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Γάλλος πρέσβης δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί την ένταξη ολόκληρης της νήσου και όχι μόνο ενός τμήματος.

    Η συνάντηση του κ. Ζακολέν με δημοσιογράφους στα κατεχόμενα αποτέλεσε και το πρώτο θέμα του χθεσινοβραδινού δελτίου ειδήσεων του παράνομου "Μπαϊράκ".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Μουράτοφ - Aδαμίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,21/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στα μέσα Μαρτίου θα γίνει η σύσκεψη των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσίας, Γκεόργκι Μουράτοφ, του οποίου η χώρα υπέβαλε το σχετικό αίτημα.

    Ο κ. Μουράτοφ, μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, Αδάμο Αδαμίδη, είπε ακόμα ότι στη προχθεσινή σύσκεψη στην έδρα του ΟΗΕ, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, ο Ρώσος αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα άλλα μέλη του Σώματος για το ταξίδι του Ρώσου αξιωματούχου Βλαντιμίρ Τζιζόφ στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα.

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ματαιωθεί η συμφωνία για τους S - 300, παρέπεμψε στη πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν ότι θα τηρηθεί πλήρως η συμφωνία με την Κύπρο για την αγορά των S - 300, χαρακτηρίζοντάς την "πολύ σημαντική."

    "Δεν υπάρχει καμμιά περίπτωση ματαίωσης της συμφωνίας" τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Μουράτοφ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί τουρκικής πρότασης στρατιωτικής συνεργασίας, με αντάλλαγμα την ακύρωση της συμφωνίας.

    Πρόσθεσε, πάντως, ότι σύντομα θα ενημερωθεί από τη Μόσχα σχετικά με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί της τουρκικής πρότασης.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι η προαγγελία του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι η Ρωσία θα θέσει, με δική της πρωτοβουλία, το θέμα των S - 300 στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Μόσχα με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπραιτ, σημαίνει ότι η χώρα του θέτει θέμα συμπεριφοράς έναντι της αγοράς των S - 300.

    Σε ερώτηση αν η στάση δυτικών χωρών στην αγορά των S - 300 σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με το θέμα της προς Ανατολάς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο κ. Μουράτοφ απάντησε αρνητικά.

    Σημείωσε, πάντως, ότι "αυτή η συμπεριφορά προς τις Ρωσοκυπριακές σχέσεις, δείχνει ότι δεν είναι και τόσο φιλικά διατεθειμένες, οι χώρες που επιθυμούν τη διεύρυνση".

    Ο Πρέσβης της Ρωσίας, χαρακτήρισε ως "επικίνδυνη συμπεριφορά για την περιοχή (της Μεσογείου) που μπορεί να οδηγήσει σε όξυνση της κατάστασης" το γεγονός ότι στις συζητήσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν προσκαλείται και η χώρα του.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Συγκονωνιών και Εργων, Αδάμος Αδαμίδης, δήλωσε ότι είχαν μια "εγκάρδια συνομιλία γνωριμίας" κατά την οποία έγινε ανασκόπηση όλων των τομέων του Υπουργείου του σε επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας.

    Πρόσθεσε ακόμα, ότι έχει συναποφασισθεί η διαδικασία για την προώθηση αυτών των θεμάτων.

    Η επίσκεψη του Ρώσου Πρέσβη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών εντάσσεται στα πλαίσια εθιμοτυπικής επίσκεψης που πραγματοποιεί στους Υπουργούς της κυπριακής κυβέρνησης, για θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και συνεργασία των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Friday, 21 February 1997 - 14:04:21 UTC