Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολμπράιτ - Κόεν - Κυπριακό
  • [02] Τούρκοι βουλευτές - κατεχόμενα
  • [03] Προσφυγή εναντίον Τουρκίας
  • [04] Διεθνής Εκπαιδευτική Εκθεση
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Ολμπράιτ - Κόεν - Κυπριακό

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,13/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Υπουργός Αμυνας της χώρας Γουίλιαμ Κόεν, μιλώντας χθες για το Κυπριακό ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου, ανέφεραν ότι η ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Μιλώντας ενώπιον της Υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Τζον Πόρτερ σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρά το ότι δεν έχει υπάρξει λύση του Κυπριακού, καθώς και για τα σχέδιά της, για λύση του προβλήματος, η κ. Ολμπράιτ είπε ότι υπάρχει τώρα μια περίοδος ευκαιρίας, την οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

    Αναφερόμενη στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ είπε ότι "η ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ παρέχει κάποιο τρόπο για να λυθεί το πρόβλημα (της Κύπρου). Και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την περίοδο, και θα το εξετάσουμε."

    Για τα τελευταία δραματικά γεγονότα που συνέβησαν στο νησί, η κ. Ολμπράιτ, εξέφρασε την απογοήτευσή της. Πρόσθεσε ότι είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, "όπου πρέπει να έχουμε κάποια αμερικανική επιρροή με την έννοια να ξεκινήσουμε μια διαδικασία."

    Σύμφωνα με την κ. Ολμπράιτ, η αμερικανική κυβέρνηση θα αφιερώσει αρκετό χρόνο στο Κυπριακό και ότι "θα μιλούμε πολύ περισσότερο σε όλους εσάς για τα θέματα Τουρκίας-Κύπρου γιατί είναι πάρα πολύ του ενδιαφέροντός μας".

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας για το Κυπριακό, ενώπιον της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής, ανέφερε ότι η ένταση στο νησί έχει αναίτια αυξηθεί και εξέφρασε την άποψη ότι "μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση". Πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει λιγότερα οπλικά συστήματα να πηγαίνουν στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στο θέμα των Ρωσικών πυραύλων, ο κ. Κόεν εξέφρασε την ελπίδα ότι, οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να πείσουν τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    "Αν μία πλευρά αποκτά κάποιου τύπου πυραύλους, τότε ίσως αυτό να προκαλέσει την άλλη πλευρά να τους καταστρέψει", είπε. "Νομίζω", πρόσθεσε ο Αμερικανός Υπουργός, "ότι είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που θα πρέπει να εκτονωθεί."

    Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κόεν είπε ότι, "η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και θα πρέπει να αποτρέψουμε τις δύο πλευρές απο τυχόν σύγκρουση στην περιοχή."

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Τούρκοι βουλευτές - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Eπιτροπή Εξωτερικών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αναμένεται να φθάσει σήμερα στα κατεχόμενα, όπως αναφέρει Τ/κ εφημερίδα.

    Επικεφαλής της Επιτροπής, θα είναι ο Σεντάτ Αλόγλου, ο οποίος αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ψευδοκράτους.

    Η επίσκεψη των μελών της Επιτροπής, πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της ψευδοβουλής Χακί Ατούν και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] Προσφυγή εναντίον Τουρκίας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Προσφυγή εκ μέρους της Γεωργίας Ανδρέου, από την Πύλα, καταχωρήθηκε χθες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο,

    Η κ. Ανδρέου τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα κατά τα επεισόδια στη Δερύνεια, στις 14 Αυγούστου, 1996.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκ των δικηγόρων της κ. Ανδρέου, Αχιλλέας Δημητριάδης, "η διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής είναι απόρρητη και γι'αυτό δεν μπορεί να γίνει κανένα σχόλιο για το περιεχόμενο της προσφυγής."

    Αναμένεται ότι η Τουρκία θα εγείρει διάφορες προδικαστικές ενστάσεις όσον αφορά στις επιφυλάξεις τις οποίες έχει εκθέσει με τις δηλώσεις της τον Ιανουάριο του 1996, σχετικά με το δικαίωμα Ατομικής Προσφυγής (Αρθρο 25) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

    Οι επιφυλάξεις τείνουν να αποκλείσουν άτομα από του να προσφύγουν εναντίον της Τουρκίας σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται στο ελεγχόμενο από την Τουρκία έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Θα καταβληθεί προσπάθεια στη νέα αυτή προσφυγή όπως γίνει αναφορά στο δεδικασμένο της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον Τουρκίας και να αναπτυχθεί παρόμοια επιχειρηματολογία για να ακυρωθούν και πάλι οι πιο πάνω νέες επιφυλάξεις της Τουρκίας.

    Σημειώνεται ότι στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνων για τα επεισόδια της 14ης Αυγούστου 1996, αναφέρεται ότι ένας Ε/Κ, χωρίς να τον κατονομάζει, ο οποίος βρισκόταν έξω από τη νεκρή ζώνη, κοντά σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, τραυματίστηκε σοβαρά από πυροβολισμούς στην κοιλιακή χώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Διεθνής Εκπαιδευτική Εκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    H Kύπρος είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε πτυχιούχους πανεπιστημίων, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Κυπρίων που φοιτούν, τόσο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όσο και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της διοργάνωσης της τέταρτης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Εκθεσης, μεταξύ 19 και 23 Φεβρουαρίου στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης, στη Λευκωσία.

    Οπως ανέφερε στη διάσκεψη ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Δημήτρης Ιωάννου, η τέταρτη Διεθνής Εκπαιδευτική Εκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και που είναι η μεγαλύτερη εκπαιδευτική έκθεση που οργανώθηκε ποτέ στην Κύπρο, έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη στους στόχους που έχουν τεθεί.

    Στην έκθεση που φέτος επικεντρώνεται στο θέατρο, τη μουσική και την τέχνη θα συμμετάσχουν 104 εκθέτες, που θα παρουσιαστούν σε 72 περίπτερα. Από αυτούς, οι 76, δηλαδή το 80% περίπου, προέρχεται από 15 ξένες χώρες όπως τη Βρετανία, την Αμερική, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες.

    Πιό αναλυτικά, στην έκθεση θα παρουσιαστούν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, το Υπουργείο Παιδείας της Σλοβακίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 30 ξένα πανεπιστήμια, 30 Ιδιωτικές Σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης από το εξωτερικό και 13 από την Κύπρο, το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο, το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο, η Νοσηλευτική Σχολή και η Αρχή Βιομηχανικής Κατάρτισης.

    Εξάλλου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Λονδίνου θα προβάλουν μια σειρά επαγγελματικών εξετάσεων που προσφέρουν.

    Ο Οργανισμός Νεολαίας, επίσης, θα προβάλει διαφωτιστικά μυνήματα για το AIDS, η Λαϊκή Τράπεζα θα προβάλει σπουδαστικά χρηματοδοτικά σχέδια, ενώ αριθμός εταιρειών θα παρουσιάσει εκδόσεις βιβλίων, εκπαιδευτικά προγράμματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα βοηθήματα.

    Σημαντική θεωρείται ακόμη η συμμετοχή του Βρετανικού Συμβουλίου, του Ιδρύματος Φούλμπραϊτ, του Γαλλικού Μορφωτικού Κέντρου και του Ινστιτούτου Γκαίτε.

    Σε σύγκριση με την πρώτη διοργάνωση, του 1994, το σύνολο των εκθετών αυξήθηκε φέτος κατά 65%, ενώ το σύνολο των ξένων εκθετών κατά 220%.

    Στην ομιλία της, η κ. Αγγελίδου τόνισε ότι η έκθεση αποτελεί τη συσσωρευμένη παρουσία των πνευματικών επιτεύξεων του έργου της μάθησης στον τόπο μας, καθώς και την κατάθεση της εργατικότητας και ικανότητας των μαθητών μας, που με ψηλής ποιότητας γνώση και πνευματικό ήθος, ενσαρκώνουν τη διαλεκτική σχέση με την παράδοση της ελληνικής παιδείας στον τόπο μας.

    Η Υπουργός Παιδείας προέβη σε εκτενή αναφορά στις πιο σημαντικές καινοτομίες που έχουν εισαχθεί πρόσφατα στην εκπαίδευση του τόπου. Παράλληλα, επεσήμανε πως σε μια πενταετία αναμένεται να εισαχθεί σε όλα τα σχολεία της Κύπρου το μάθημα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, που άρχισε να εφαρμόζεται δοκιμαστικά σε 25 σχολεία, σύμφωνα με Στρατηγικό Σχέδιο, κατά την παρούσα σχολική χρονιά.

    Εξάλλου, κατά την περίοδο 1996-1997 θα δοθούν 411 ηλεκτρονικοί υπολογιστές (Υ.Η.) και 17 εκτυπωτές στα Λύκεια, ενώ προωθείται η χρήση του Η.Υ ως βοηθητικού μέσου ολοένα και σε περισσότερα μαθήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.01 (-0.50)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.81 (-0.67)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.88 (+1.21)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.33 (+0.63)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  71.17 (-1.39)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.71 (-0.84)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.88 (+2.69)
        Αλλες Εταιρείες                         58.07 (-1.48)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 662963.570
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/AΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Thursday, 13 February 1997 - 13:53:37 UTC