Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - δηλώσεις Ρίφκιντ - Βρετανοί ταξιδιώτες
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Τσιζόφ-Χάνεϊ-ΕΕ
  • [04] Κληρίδης - Ινδία - Εμπορικό Επιμελητήριο
  • [05] Greenpeace - Ακάμας
  • [06] Aπόφαση Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ
  • [07] Βρετανοί ταξιδιώτες
  • [08] Βρετανικό ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Ρίφκιντ

  • [01] Κυπριανού - δηλώσεις Ρίφκιντ - Βρετανοί ταξιδιώτες

    Λευκωσία,Κύπρος,12/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οδηγίες προς τον Υπατο Αρμοστή της Κύπρου στο Λονδίνο, Βάνια Μαρκίδη, να προβεί σε διάβημα για τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ, έδωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

    Ταυτόχρονα, κάλεσε τον Υπατο Αρμοστή να διερευνήσει πληροφορίες για αποθάρρυνση Βρετανών υπηκόων, οι οποίοι προτίθενται να ταξιδεύσουν προς την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του, το μεσημέρι, προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Κύπρος δεν θα παραμείνει ανεπηρέαστη από τυχόν σύγκρουση στο Αιγαίο. Επεσήμανε, επίσης, τη δήλωση του κ. Ρίφκιντ ότι στην Κύπρο υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές.

    Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει πληροφορίες πως Βρετανοί, στο πλαίσιο της κινδυνολογίας που προωθούν για πιθανή σύγκρουση στην Κύπρο, αποθαρρύνουν τουρίστες από το να επισκεφθούν το νησί.

    Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία, όταν ταξιδιώτης ζήτησε από το βρετανικό ΥΠΕΞ οδηγία, για ταξίδι προς Κύπρο, του ελέχθη κατά λέξη: "Οταν είναι μεγάλη ανάγκη να πάτε".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι πληροφορίες περιήλθαν σε γνώση του χθες βράδυ και αφορούσαν μεγάλο τουριστικό οργανισμό της Βρετανίας.

    Καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα όπως όλα αυτά αποτελούν πληροφορίες και συμπτώσεις και να μην επαληθευθούν.

    Πριν από τις δηλώσεις, προηγήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του κ. Κυπριανού, στη Βουλή, για το θέμα αυτό με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Παντελή Κούρο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.39 (-1.06)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.38 (-0.97)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.09 (-2.81)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.97 (-0.40)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.17 (-1.33)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.25 (-0.48)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.52 (-3.38)
        Αλλες Εταιρείες                         58.94 (-0.61)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 566807.140
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [03] Τσιζόφ-Χάνεϊ-ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση για το Κυπριακό θα έχουν αύριο στο Λονδίνο ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και ο επικεφαλής της Τρίτης Διεύθυνσης στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αγκυρα, τη Λευκωσία και το Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Τσιζόφ αναμένεται να θέσει επί τάπητος το θέμα του συντονισμού των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε ό,τι αφορά στην καθολική προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου στο Κυπριακό. Ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος εκτελεί και χρέη απεσταλμένου του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό, θα έχει μεθαύριο Παρασκευή, παρόμοιες συναντήσεις και στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι επαφές Τσιζόφ, εντάσσονται, μέσα στο πλαίσιο της διαγραφόμενης έντονης δραστηριότητας και εμπλοκής της Ρωσίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Κληρίδης - Ινδία - Εμπορικό Επιμελητήριο

    Νέο Δελχί,Ινδία,12/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ινδία πρέπει να θεωρεί την Κύπρο ως την "πύλη" η οποία ανοίγει προς τρεις Ηπείρους, δηλαδή, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ινδίας, Σρι Κάσλιβαλ, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκεί επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο Ινδός επίσημος είπε ότι η Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και η αναμενόμενη πλήρης ένταξή της στην Ενωση, μέχρι το έτος 2000, καθιστούν την Κύπρο ως αφετηρία προς τις αγορές της Ευρώπης.

    Επισημαίνοντας ότι το εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Ινδίας παραμένει σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα, ο κ. Κάσλιβαλ εξέφρασε την ελπίδα ότι, με την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Ινδία όσο και με τις διάφορες συμφωνίες που υπογράφησαν μεταξύ των δύο χωρών, η συνεργασία τους θα ενδυναμωθεί.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε με τα μέλη του Ινδο-Κυπριακού συνδέσμου τα οποία ευχαρίστησε για το θαυμάσιο έργο που επιτελούν προς σύσφιξη των φιλικών σχέσεων των δύο λαών.

    Επεσήμανε ότι η Κύπρος διανύει την "την πιο κρίσιμη περίοδο της Ιστορίας της", λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, και τόνισε ότι η "ασταμάτητη υποστήριξη πραγματικών φίλων, όπως η Ινδία, καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική, ενθαρρύνοντάς μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για ειρήνη και δικαιοσύνη".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η φιλία, η κατανόηση κι ο σεβασμός μεταξύ των δύο χωρών θα ενδυναμωθούν και τόνισε την προσωπική του δέσμευση να πράξει ό,τι μπορεί ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

    Ο σύνδεσμος επέδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη έναν πίνακα, που απεικονίζει μια γυναίκα να κρατεί τη φωτογραφία του αγνοούμενου γιου της από την τουρκική εισβολή, ο οποίος όπως είπε, "τον συγκίνησε βαθύτατα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] Greenpeace - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,12/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, ώστε να καταστεί δυνατό για την κυπριακή κυβέρνηση να δημιουργήσει μια σωστή προστατευόμενη περιοχή στον Ακάμα."

    Αυτό αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Διευθυντής του γραφείου για τη Μεσόγειο, της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης "Greenpeace" δρ. Μάριο Νταμάτο.

    Στην ανακοίνωση, ο κ. Νταμάτο αναφέρει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μια για πάντα, όλα τα αναγκαία μέτρα για προστασία του πλούσιου περιβάλλοντος της χερσονήσου του Ακάμα".

    "Αυτή η προστασία", προσθέτει η ανακοίνωση, "πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις περιοχές του Ασπρόγκρεμμου, Λάρας και Τοξεύτρας, οι οποίες επιβάλλεται όπως παραμείνουν ελεύθερες από οποιαδήποτε οικιστική ανάπτυξη και επικίνδυνη ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως είναι τα στρατιωτικά γυμνάσια των Βρετανών.

    Την λήψη περαιτέρω δραστικών μέτρων, για την προστασία της χερσονήσου του Ακάμα, αναμένεται να λάβει η περιβαλλοντική οργάνωση Geenpeace, μετά τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή.

    Μεταξύ άλλων, αναμένεται η επίσκεψη του πλοίου της οργάνωσης " M.V. Sirius", που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας της για προστασία του Ακάμα.

    Ακόμη, στο ετήσιο συνέδριο, του παραρτήματος της Μεσογείου, που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα την ερχόμενη Κυριακή, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση το θέμα των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και να συγκροτηθεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη μόνιμη προστασία του Ακάμα.

    Το συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την ερχόμενη Τετάρτη και σ' αυτό θα λάβουν μέρος, εκπρόσωποι- οργανωτές από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [06] Aπόφαση Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η παθητικότητα της κυβέρνησης στον πολιτικο- διπλωματικό τομέα πρέπει να εγκαταλειφθεί και να παραχωρήσει τη θέση της στη χάραξη συγκεκριμένης επιθετικής γραμμής, πράγμα που προϋποθέτει την ορθή και συλλογική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, τα θέματα άμυνας και εξοπλισμού έχουν μονοπωλήσει την προσοχή της κυβέρνησης, σημειώνει, σε μια περίοδο που αναμένονται σοβαρές διεργασίες στο Κυπριακό.

    Αναφορικά με το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι δεν συμβάλλει στο να σταλούν τα σωστά μηνύματα.

    Αυτές είναι οι διαπιστώσεις της διήμερης συνεδρίας της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, η οποία συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το, προτεινόμενο, νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς.

    Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρει ότι διαπιστώνεται απουσία κάθε σοβαρής προόδου επί της ουσίας του Κυπριακού, κι εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του γιατί, όπως υποστηρίζει, "η στασιμότητα παγιώνει την παρούσα διχοτομική κατάσταση".

    Οι συζητήσεις για το μορατόριουμ και το στρατιωτικό διάλογο, "έχουν μετατοπίσει το κέντρο βάρους των ζυμώσεων για το Κυπριακό στο στρατιωτικό πεδίο", αναφέρει το ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι η στρατικοποίηση αποτελεί "αρνητική εξέλιξη".

    Η Ολομέλεια της Κ.Ε. διαπιστώνει επίσης μεγάλο βαθμό παραγκωνισμού του ΟΗΕ και του Γ.Γ. του ΟΗΕ στις διαδικασίες για επίλυση του Κυπριακού, πράγμα το οποίο εγκυμονεί κινδύνους να επιχειρηθεί λύση του προβλήματος έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ, σημειώνει.

    Την ευθύνη για αυτό, συνεχίζει, φαίνεται να έχει η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται ότι έχει επενδύσει όλες τις προσδοκίες της στην αμερικανική πρωτοβουλία και αναμένει παθητικά την εκδήλωση και τα αποτελέσματά της.

    Το ΑΚΕΛ διαπιστώνει, επίσης, ότι ο ρωσικός παράγοντας επιδεικνύει πολιτική βούληση και προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες για να εμπλακεί ενεργά στο Κυπριακό και να καταστεί μέρος των διαδικασιών επίλυσής του. Τονίζει ότι ο ρωσικός παράγοντας μπορεί να διαδραματίσει ρόλο αποτρεπτικό, των προσπαθειών να εκτραπεί το Κυπριακό από τα πλαίσια του ΟΗΕ, και τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης αξιοποίησης του ρωσικού παράγοντα.

    Αναφορικά με το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι θα συναινέσει στην από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας απόκτηση του πυραυλικού συστήματος, που είναι καθαρά αμυντικό όπλο, αναφέρει.

    Παράλληλα, τονίζει ότι ο χειρισμός του θέματος των ρωσικών πυραύλων από την κυβέρνηση ήταν λανθασμένος, με αποτέλεσμα να επιρρίπτονται σ' αυτήν ευθύνες για την ένταση που δημιουργήθηκε.

    Σχετικά με το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, όπως προτείνεται από την κυβέρνηση, η απόφαση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι "δεν συμβάλει στο να σταλούν τα σωστά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό και προς τους απλούς Τ/Κ, όσο και στο εξωτερικό". Εκτιμά ότι το νέο πρόγραμμα "υπερβαίνει τις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας" και προτείνει "περικοπές κατά συγκεκριμένο τρόπο στα διάφορα κονδύλια".

    Αναφορικά με το μορατόριουμ στις πτήσεις στρατιωτικών αεροπλάνων πάνω από την Κύπρο, το ΑΚΕΛ θα έβλεπε θετικά κάτι τέτοιο, αναφέρει, αν αυτό "θα βοηθούσε στη μείωση της έντασης και στη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για προώθηση πολιτικών πρωτοβουλιών".

    Σχετικά με τον υποψήφιο Πρόεδρο, η Ολομέλεια του ΑΚΕΛ τονίζει την ανάγκη τέτοιας υποψηφιότητας που να συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή. Προστίθεται ότι οι επαφές που άρχισαν με στόχο τη σύμπηξη μετώπου των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να συνεχιστούν, για την όσο το δυνατό συντομότερη σύμπηξη του μετώπου της αλλαγής.

    Τέλος, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι θα υποβάλει σχετικό έγγραφο - εισήγηση με στόχο τη σωστή λειτουργία του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου, αφού θεωρεί ότι η πρακτική του Προέδρου Κληρίδη "ουσιαστικά υποσκάπτει το θεσμό και την ανάγκη συλλογικότητάς του."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [07] Βρετανοί ταξιδιώτες

    Λονδίνο,Βρετανία,12/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει αλλαγή στη βρετανική πολιτική αναφορικά με το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, ανέφερε σήμερα στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος προέβη στη δήλωση αυτή, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που αποκάλυψε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού ότι Βρετανοί υπήκοοι αποθαρρύνονται από του να επισκεφθούν το νησί.

    Εξάλλου, εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού οργανισμού "Τόμσον", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο, είναι όπως πάντα, εκτός αν το βρετανικό ΥΠΕΞ συμβουλεύσει διαφορετικά.

    Πρόσθεσε ότι υπήρξαν ορισμένες δημοσιογραφικές εικασίες, οι οποίες ωστόσο, αποδείχθηκαν αβάσιμες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Βρετανικό ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Ρίφκιντ

    Λονδίνο,Βρετανία,12/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε σήμερα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, στις δηλώσεις του σε πρόγραμμα του BBC, στο σημείο για πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναφερόταν στις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο κι όχι για την Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στο "πρόγραμμα του BBC Radio 4 "File on Four" στις 11 Φεβρουαρίου, ο ΥΠΕΞ είπε ότι διαβλέπει μια σοβαρή πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εκανε αυτές τις παρατηρήσεις στο συγκεκριμένο πλαίσιο τις διαφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για το Αιγαίο, όπως αυτή που είδαμε για τα Ιμια", επισημαίνει. Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι "αριθμός ειδήσεων, ωστόσο, έχουν μεταδώσει λανθασμένα τις παρατηρήσεις του ΥΠΕΞ, ότι αναφερόταν σε πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την Κύπρο".

    "Το σημείο που έκανε για την Κύπρο ήταν διαφορετικό. Είπε (ο κ. Ρίφκιντ) ότι υπάρχει κάθε λόγος για λύση, αλλά υπήρξε έλλειψη πολιτικής βούλησης από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο".

    Τέλος αναφέρει ότι "η Βρετανία θα παραμείνει δραστήρια και αποφασισμένη να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να βοηθήσουν τις δύο κοινότητες να επιτύχουν μια λύση".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Wednesday, 12 February 1997 - 19:49:39 UTC