Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστασιάδης - Ρίφκιντ
  • [02] Δηλώσεις Κληρίδη στους Irish Times
  • [03] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ανάν
  • [04] Κυπριανού-δηλώσεις για Ρίφκιντ
  • [05] Κυπριανού-Μουράτοφ
  • [06] Συμφωνία μεταξύ Κύπρου Ινδίας για την Εμπορική Ναυτιλία
  • [07] Ενωμένοι Δημοκράτες - Ρίφκιντ
  • [08] Ξένες επενδύσεις
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] ΑΚΕΛ - Ρίφκιντ
  • [11] Φεϊσέλ - δηλώσεις
  • [12] Ινδία-Κληρίδης
  • [13] Ολμπράιτ - Βουλή
  • [14] Κληρίδης - ΟΕΒΕ Ινδίας
  • [15] Ομιλία Κληρίδη

  • [01] Αναστασιάδης - Ρίφκιντ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι δηλώσεις του Μάλκομ Ρίφκιντ δεν απαλλάττουν τη Βρετανία από τις ευθύνες της ως εγγυήτριας δύναμης, η οποία θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της, αλλά και τις πιέσεις προς την Τουρκία που συνεχίζει να προκαλεί κινδύνους αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

    Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μάλκομ Ρίφκιντ στο BBC.

    "Οι δηλώσεις του κ. Ρίφκιντ", είπε, "δεν απαλλάττουν τη Βρετανία από τις ευθύνες της, που σαν εγγυήτρια θα έπρεπε", υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, "αντί να επισημαίνει κινδύνους πολέμου, να είχε εξασφαλίσει συνθήκες ειρήνης στη Κύπρο, οι οποίες ως αποτέλεσμα θα είχαν τη συντήρηση και ανάπτυξη καλών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας".

    Συνεπώς, κατέληξε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, "η Βρετανία καλείται να διαδραματίσει τον απορρέοντα ρόλο από τις συνθήκες εγγυήσεως και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ασκώντας την επιρροή αλλά και τις πιέσεις, προς την Τουρκία, η οποία κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου, συνεχίζει από το 1974, να κατέχει παράνομα ένα μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να προκαλεί κινδύνους αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Δηλώσεις Κληρίδη στους Irish Times

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε στην εφημερίδα "Irish Times" του Δουβλίνου ότι η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού μπορεί να αρχίσει εντός του έτους.

    Οι διεθνείς μεσολαβητές πρέπει "να συντονίσουν τις προσπάθειές τους υπό τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες παραπέμπουν στην περίπτωση "των πολλών μαγείρων που καίνε τη σούπα".

    Στις δηλώσεις του, που δημοσιεύονται σήμερα, ο Πρόεδρος Κληρίδης επισημαίνει ότι οι διεθνείς μεσολαβητές οφείλουν να συνομιλήσουν με την τουρκική κυβέρνηση και να ορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα στο πλαίσιο του οποίου θα μπορεί να διαπραγματευθεί ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς. Οι μεσολαβητές πρέπει επίσης να συνομιλήσουν με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία, που διατηρεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου δύναμη 35.000 ανδρών από την εισβολή του 1974.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαπιστώνει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τη σπουδαιότητα της Τουρκίας ως στρατιωτικού συμμάχου εξαιτίας "του (ισλαμικού) φανταμενταλισμού, του κουρδικού προβλήματος, των χαμηλών επιδόσεων της οικονομίας, του χαμηλού επιπέδου του κατά κεφαλήν εισοδήματος, της αναταραχής εξαιτίας της αδυναμίας των δημοκρατικών κυβερνήσεων να επιλύσουν τα προβλήματα".

    "(Οι Ηνωμένες Πολιτείες) είναι έτοιμες να οργανώσουν μιά επιχείρηση διάσωσης, αλλά δεν είναι βέβαιες για την επιτυχία της", λέει.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί ότι η Ουάσιγκτον αναζητεί νέους συμμάχους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου - Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο - επί των οποίων θα μπορεί να στηρίξει την περιφερειακή της πολιτική.

    Η νέα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και οι ΗΠΑ αρχίζουν να κατανοούν ότι η Κύπρος δεν είναι ένα σβησμένο ηφαίστειο, ανέφερε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι "μπορεί να εκραγεί, άρα πρέπει να μειώσουν την ένταση και τη στρατιωτική αντιπαράθεση ως προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση της κυβέρνησής του για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι είναι αμιγώς αμυντικοί. "Αγοράσαμε επίσης τα υπερσύγχρονα τανκς Τ-80. Τα όπλα είναι καθαρά αμυντικά. Δεν πρόκειται να προκαλέσουμε πόλεμο με την Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [03] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ανάν

    Νέο Δελχί,Ινδία,11/02/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μαρίας Χρυσάνθου) -- Φειδωλός ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με την οποία επιρρίπτει ίσες ευθύνες και στις δύο πλευρές, ενώ ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντεντκάς, να είναι πιο προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους.

    "Η επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ είναι εμπιστευτική και έχει σταλεί πανομοιότυπη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς, όσο και προς τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας," είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι, "τα γεγονότα που ακολούθησαν την παράδοση της επιστολής κατά την επίσκεψη του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Χαν Σουνγ Τζου, στην Κύπρο, την Αθήνα και την Αγκυρα μιλούν αφ'εαυτού και δεν χρειάζεται άλλος σχολιασμός."

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [04] Κυπριανού-δηλώσεις για Ρίφκιντ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Είναι απαράδεκτος ο ισχυρισμός του ΥΠΕΞ της Βρετανίας, ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν πολιτική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού, τοποθετώντας έτσι στην ίδια μοίρα την κατοχική Τουρκία με την Ελλάδα, η οποία διέθετε και διαθέτει πολιτική βούληση, δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε παράλληλα, ότι "οι δηλώσεις Ρίφκιντ αποτελούν απαράδεκτη τακτική δημιουργίας κλίματος κρίσης, μέθοδος που αποτελεί άσκηση πίεσης για την Κύπρο και την Ελλάδα".

    Πρόσθεσε επίσης ότι "σίγουρα από πλευράς Τουρκίας, όχι μόνο δεν υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά ούτε φαίνεται έτοιμη να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε επίσης ότι "πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι διεθνές πρόβλημα, θέμα εισβολής και κατοχής, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, των Αρχών του διεθνούς δικαίου, τα οποία η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη δε φρόντισε, όπως όφειλε, να προστατεύσει".

    Οσον αφορά τα περί πιθανότητας σύγκρουσης στο Αιγαίο, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ρίφκιντ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση.

    Για τις θέσεις Ρίφκιντ και στο θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-300, με τις οποίες επικρίνει την κυπριακή κυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού είπε: "Η απάντησή μας είναι πάρα πολύ απλή και για τον κ. Ρίφκιντ, αλλά και για όλους όσοι ενδιαφέρονται. Το σύστημα των S-300 είναι καθαρά αμυντικής μορφής, γιατί είμεθα υποχρεωμένοι να ενισχύουμε την άμυνά μας, υπό το φως της κατοχής, των απειλών και του συνεχιζόμενου επιθετικού εξοπλισμού της Τουρκίας".

    Επαναλαμβάνω, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, ότι "είμαστε έτοιμοι για άμεση συμφωνία, για την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου, αυτή τη φορά κάτω από ένα σωστό σύστημα εγγυήσεων, που να διασφαλίζει πραγματικά την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κύπρου. Και με την παρουσία διεθνούς δύναμης, κάτω από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

    Λυπούμαι, κατέληξε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, "που είμαστε αναγκασμένοι να επικρίνουμε και πάλιν τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίσουμε τα δίκαια και δικαιώματά μας, όπως και την πραγματική αλήθεια".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [05] Κυπριανού- Μουράτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ως πολύ θετική εξέλιξη, χαρακτήρισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρέσβη της Ρωσίας, Γκεόρκι Μουράτοφ, έγινε αποδεκτή η πρόταση της Μόσχας για σύγκληση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού, περιλαμβανομένης και της αποστρατικοποίησης.

    "Η ενεργός ανάμειξη της Ρωσίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως ενδιαφερόμενης για την περιοχή χώρας, είναι ευπρόσδεκτη από όλους", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κυπριανού.

    Στόχος μιας τέτοιας συνάντησης, πρόσθεσε, "θα πρέπει να είναι η συμβολή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού".

    Λύση η οποία να συνάδει, κατέληξε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, με το Χάρτη των ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου και να εξασφαλίζει την πραγματική ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κύπρου και τις βασικές ελευθερίες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [06] Συμφωνία μεταξύ Κύπρου Ινδίας για την Εμπορική Ναυτιλία

    Νέο Δελχί,Ινδία,11/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, και ο Υπουργός Συγκοινωνιών της Ινδίας, Τ. Βενκαταραμάν υπέγραψαν σήμερα διμερή συμφωνία για την Εμπορική Ναυτιλία, η οποία μονογραφήθηκε στη Λευκωσία τον Ιούνιο του 1995.

    Η συμφωνία έχει στόχο να διευκολύνει τη θαλάσσια διακίνηση μεταξύ των δύο χωρών και περιγράφεται από τον Τύπο της Ινδίας ως "ένα θετικό βήμα προς τη βελτίωση των ναυτιλιακών δεσμών μεταξύ της Ινδίας και της Κύπρου".

    Η Συμφωνία προνοεί την αναγνώριση των πιστοποιητικών ταυτότητας των ναυτικών στα λιμάνια των δύο χωρών, καθώς και την ευνοϊκή μεταχείρησή τους.

    Επιπλέον θα συσταθεί κοινή επιτροπή, η οποία θα αναλάβει την ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας και η οποία θα ασχοληθεί με θέματα κοινού ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με τις θαλάσσιες μεταφορές.

    Μεταξύ της Κύπρου και της Ινδίας έχει μέχρι σήμερα υπογραφεί αριθμός διμερών συμφωνιών στους τομείς του Εμπορίου, της Γεωργίας, του Τουρισμού και των Επενδύσεων.

    Το 1989 υπεγράφη, μεταξύ των δύο χωρών, η Συμφωνία για Οικονομική, Εμπορική, Επιστημονική, Τεχνική και Βιομηχανική Συνεργασία, ενώ συστάθηκε μια διακυβερνητική επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίας, το 1996 υπεγράφη Πρωτόκολλο προώθησης της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

    Οι Συμφωνίες στη Γεωργία και τον Τουρισμό υπεγράφησαν το 1992 και το 1996 αντίστοιχα, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης διάσκεψης της διακυβερνητικής επιτροπής, το Νοέμβριο του 1996 στην Ινδία, έγινε προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο μελετάται από τις αρχές της Κύπρου.

    Ακόμη, το 1994 υπεγράφη Συμφωνία για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας, ενώ έχει μονογραφηθεί συμφωνία για απευθείας πτήσεις προς και από την Ινδία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΜΜ)

    [07] Ενωμένοι Δημοκράτες - Ρίφκιντ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Την ανάγκη για λήψη μέτρων που να αποκλιμακώνουν την ένταση και για ανάληψη πρωτοβουλιών που να ανοίξουν το δρόμο για ένα ουσιαστικό διάλογο για λύση του Κυπριακού, τόνισε με σημερινή δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας των Ενωμένων Δημοκρατών Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Συγκεκριμένα σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ για πιθανότητα πολέμου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως χωρίς να δικαιολογούνται σε καμμιά περίπτωση οι ίσες αποστάσεις που ο κ. Ρίφκιντ κρατά απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως και απέναντι στο θύτη και το θύμα στο Κυπριακό, δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν οι κίνδυνοι τους οποίους επισημαίνει στη συνέντευξή του ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

    "Η Ελλάδα και η Τουρκία", ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, "κάθε άλλο παρά ομαλές σχέσεις έχουν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις", επεσήμανε, "που στα πρόσφατα χρόνια έφτασαν στα πρόθυρα σύγκρουσης με τελευταίο παράδειγμα τα γεγονότα στην Ιμια. Το Κυπριακό είναι ένα από τα προβλήματα που οξύνει τις σχέσεις των δυο χωρών και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης και ανάφλεξης."

    Τέλος ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε, πως οι δηλώσεις Ρίφκιντ φέρνουν στην επιφάνεια την "αδυναμία" που σημειώνει η πλευρά μας στο να πείσει το διεθνή παράγοντα για το ποιός ευθύνεται για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό όπως και για την ένταση στις ελλαδοτουρκικές σχέσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Ξένες επενδύσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Αίρονται, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία έχει άμεση ισχύ, πολλές από τις ουσιατικές απαγορεύσεις που αφορούσαν στις ξένες επενδύσεις στην Κύπρο και συνάμα επαναπροσδιορίζεται η πολιτική γύρω από τις επενδύσεις Κυπρίων στο εξωτερικό.

    Η άρση των απαγορεύσεων εξυπηρετεί το διπλό στόχο της "σύγκλισης" της κυπριακής οικονομίας, ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ταυτόχρονα της αναθέρμανσής της.

    Με τη βασικότερη πρόνοια της απόφασης θα επιτρέπεται κάτω από προϋποθέσεις, στους τομείς των υπηρεσιών, της βιομηχανίας και του εμπορίου, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών με ποσοστά μέχρι και το 100% της επένδυσης.

    Στον τομέα των υπηρεσιών, όπου επιτρεπόταν μέχρι σήμερα ανώτατο ποσοστό ξένης συμμετοχής μέχρι 49%, θα μπορεί να επιτραπεί μέχρι και ποσοστό 100%, νοουμένου ότι το ελάχιστο ύψος επένδυσης θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 χιλιάδων λιρών Κύπρου.

    Εξαίρεση της ρύθμισης αυτής αποτελούν, η αντιπροσώπευση εισαγωμένων αγαθών και υπηρεσιών, τα εστιατόρια και άλλα κέντρα αναψυχής, όπου το ποσοστό παραμένει στο 49%, ενώ θα πρέπει επίσης να τηρούνται και άλλες προϋποθέσεις, όπως το ελάχιστο ύψος επένδυσης που καθορίζεται στις 125 χιλιάδες λίρες. Εξάλλου, η συνεισφορά του ξένου επενδυτή θα πρέπει να φθάνει τις 60 χιλιάδες λίρες τουλάχιστο.

    Το ποσοστό συμμετοχής του ξένου επενδυτή μπορεί να φθάσει το 100% και στους τομείς της ένδυσης, της υπόδησης και των επίπλων. Το ίδιο ισχύει και για το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, με την προϋπόθεση όμως ότι το ελάχιστο όριο της επένδυσης θα είναι τουλάχιστο 300 χιλιάδες λίρες.

    Στους τομείς γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας και δασών, η ξένη συμμετοχή περιορίζεται μόνο μέχρι το 49%.

    Στους τομείς "ειδικής μεταχείρισης", όπου περιλαμβάνονται η ίδρυση νέων τραπεζών, ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών εταιρειών, η έκδοση εφημερίδων, περιοδικών, καθώς και η ίδρυση αεροπορικών εταιρειών, θα αποφασίζεται το ποσοστό συμμετοχής κατά περίπτωση. Ενώ στην ίδια κατηγορία τοποθετούνται και τα τουριστικά έργα και γραφεία τουρισμού, προνοούνται γι' αυτά, ειδικές ρυθμίσεις.

    Η απόφαση προνοεί ειδική ευνοϊκή μεταχείριση για τις αιτήσεις Κυπρίων αποδήμων ενώ οι δραστηριότητες στις οποίες δεν επιτρέπεται καθόλου ξένη συμμετοχή, περιορίζονται δραστικά.

    Εξάλλου, με την ίδια απόφαση εισάγονται και μέτρα που διευκολύνουν και τις επενδύσεις Κυπρίων στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα "δεσμεύεται" να εξετάζει ευνοϊκά αιτήσεις Κυπρίων για επενδύσεις στο εξωτερικό. Σημαντική θεωρείται η ρύθμιση βάσει της οποίας, και αν ακόμα η επενδυτική πρόταση δεν ικανοποιεί πολλά από τα απαιτούμενα κριτήρια έγκρισής της, θα παραχωρείται κατά περίπτωση συναλλαγματική έγκριση για άμεση μεταφορά κεφαλαίων, ύψους μέχρι και 500 χιλιάδες λίρες.

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ ως προς το ποιούς τομείς αναμένεται να "στοχεύσουν" οι ξένες επενδύσεις στην Κύπρο, ο Ανώτερος Λειτουργός της Διεύθυνσης Διεθνών Δραστηριοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας, Χάρης Χατζηγεωργίου, υπέδειξε τους τομείς των υπηρεσιών και του εμπορίου.

    Ο τομέας της βιομηχανίας, λόγω της έλλειψης βασικών πρώτων υλών και του ψηλού κόστους που συνεπάγεται η εισαγωγή τους, αναμένεται να ακολουθήσει με χαμηλότερους ρυθμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.20 (-0.34)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.22 (-0.98)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.97 (+0.12)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.20 (+4.97)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.14 (-0.93)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.56 (+0.56)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.29 (-1.02)
        Αλλες Εταιρείες                         59.30 (-0.30)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 577435.565
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [10] ΑΚΕΛ - Ρίφκιντ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ετεροβαρείς χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ ότι και οι δύο πλευρές δεν επιδεικνύουν βούληση για προώθηση του Κυπριακού.

    Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει πως ο κ. Ρίφκιντ παραβλέπει ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας και του Ραούφ Ντενκτάς είναι το δεδομένο ανυπέρβλητο εμπόδιο για πρόοδο στο Κυπριακό από το 1974.

    Εξάλλου το ΑΚΕΛ εκτιμά πως είναι οι χειρισμοί της κυβέρνησης Κληρίδη, που έχουν οδηγήσει στην τοποθέτηση Ρίφκιντ και σε άλλες παρόμοιες θέσεις και δηλώσεις παραγόντων της διεθνούς κοινότητας, αναφέροντας πως οι δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ είναι "ενδεικτικές και αποδεικτικές των αδύνατων χειρισμών Κληρίδη."

    "Η απαθής παρακολούθηση των γεγονότων και εξελίξεων από πλευράς κυβερνώντων", προσθέτει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, "η διγλωσσία, οι τολμηρές ιδέες προς τα έξω και οι πατριωτικές κορώνες προς τα μέσα, η ασυνέπεια σε θέματα αρχής, οδήγησαν την πλευρά μας σε δύσκολη θέση, στην οποία μας τοποθετεί ο κ. Ρίφκιντ", καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] Φεϊσέλ - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Γκουστάβ Φεϊσέλ, επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση συνάντησης των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό. Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν συμφωνηθεί.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα, ο κ. Φεϊσέλ αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Χαν Σουνγκ Τζου, στην Τουρκία και την Ελλάδα τόσο με την Υπουργό Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ και με Τούρκους αξιωματούχους, όσο και με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Σκοπός των συναντήσεων, είπε, ήταν να μεταφέρουν το μήνυμα του Γ.Γ., το οποίο διατυπώθηκε στις επιστολές του προς τους δύο Πρωθυπουργούς, στις οποίες υπογράμμισε τη σημασία που προσδίδει στο Κυπριακό, και την ανάγκη για μια ιδιαίτερη προσπάθεια για επίτευξη προόδου, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι προσβλέπει στην ενεργό υποστήριξή τους.

    Ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι ο κ. Χαν θα επισκεφθεί και πάλι την περιοχή αλλά δεν διευκρίνισε πότε. Τώρα, είπε, ο κ. Χαν θα μεταφέρει τις απόψεις και διαπιστώσεις του στον Γ.Γ., ο οποίος, σύμφωνα με την επιστολή του, θα προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης και θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει υπό το φως των μέχρι στιγμής δεδομένων.

    Επίσης είπε ότι ο ίδιος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Δευτέρα για το σκοπό αυτό.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη, Γκεόργκι Μουράτοφ, ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση της Μόσχας για σύγκληση συνάντησης των αντιπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι μόλις είχε πληροφορηθεί για το θέμα. Ο κ. Φεϊσέλ είπε πως μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου 1996 στο Σ.Α., θα υπάρξει μια άλλη συνάντηση αλλά δε γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί.

    Αναφερόμενος στην επιστολή του Γ.Γ., ο κ. Φεϊσέλ επανέλαβε ότι η "κατάσταση στην Κύπρο δε βελτιώνεται, μάλλον το αντίθετο, και αυτό υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη να υπερδιπλασιαστούν οι προσπάθειες για λύση".

    Ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι το στάτους κβο δε μπορεί να παραμείνει μια "εφικτή επιλογή" και τόνισε την ανάγκη για λύση βασισμένη στις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν συμφωνηθεί. "Αυτό απαιτεί όπως όλοι εργαστούν σκληρότερα για επίτευξη λύσης, μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών", πρόσθεσε.

    Εξήγησε ότι αυτό εξυπακούει "συμβιασμό" και πρόσθεσε "όπως υπογράμμισε ο Γ.Γ. στην επιστολή του, ο τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να λυθούν όλα τα θέματα πάνω σε μια συνολική βάση ώστε να μπορεί να υπάρξει πάρε-δώσε και από τις δύο πλευρές".

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι όταν οι δύο ηγέτες συναντηθούν "θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι των συνομιλιών για να ολοκληρώσουν το έργο τους".

    Πιστεύω, είπε, "ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης." Ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "δεν αποθαρρύνεται" και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι θα επιδείξουν την κατάλληλη βούληση ώστε να υπάρξει πρόοδος.

    Ελπίζω, είπε, ότι όλοι θα αναγνωρίσουν ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί, κάτι που μπορεί να γίνει αφού είναι θέμα θέλησης. Η επίτευξη λύσης είναι ρεαλιστική, όμως δε μπορώ να θέσω χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ο κ. Φεϊσέλ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ/ΜΜ)

    [12] Ινδία-Κληρίδης

    Νέο Δελχί,Ινδία,11/02/1997 (ΑΠΕ-ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, επέκρινε σήμερα στο Νέο Δελχί τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, για τη δήλωσή του ότι υπάρχει ``σοβαρή πιθανότητα`` πολέμου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για το θέμα της Κύπρου.

    ``Ο Βρετανός Υπουργός εμφανίζεται πολύ κακά πληροφορημένος. Η αδιαλλαξία προέρχεται αποκλειστικά από την τουρκική πλευρά, πράγμα που μπορούν να πιστοποιήσουν οι υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ``, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος Κληρίδης, αντιδρώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Ρίφκιντ στο ΒΒC όπου.

    Ο Ρίφκιντ μίλησε γιά `` απουσία πραγματικής πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές για την επίλυση του Κυπριακού``.

    Ο κ. Κληρίδης, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία για επίσημη επίσκεψη, υπεραμύνθηκε της αγοράς του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος δε διαθέτει αεροπορικές δυνάμεις.

    ``Μεσολαβούν 16 μήνες ως την παράδοση των πυραύλων. Εάν στο διάστημα αυτό υπάρξει κάποια ειρηνευτική πρωτοβουλία, η Κύπρος θα γίνει ένα αποστρατικοποιημένο νησί``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε, εξάλλου, ότι η στασιμότητα της κατάστασης οφείλεται στην ``απουσία πολιτικής βούλησης της τουρκικής πλευράς`` και υπογράμμισε ότι ``η λύση στο πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να είναι ειρηνική``.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [13] Ολμπράιτ - Βουλή

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,11/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού αλλά θα πρέπει τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για μείωση της έντασης, τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπραϊτ.

    Σε ομιλία που κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, η κ. Ολμπράιτ αναφέρει ότι στην Κύπρο, η "μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της Ε/κ και Τ/κ κοινότητας παραμένει άλυτη".

    Η κ. Ολμπραϊτ τονίζει ότι η αυξανόμενη ένταση στην Κύπρο το χρόνο που πέρασε εμπόδισε τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά επίσης έκανε πιό έντονη την άμεση ανάγκη για διαρκή λύση.

    Σημειώνοντας ότι η διαμάχη διαιρεί όχι μόνο τις δύο κοινότητες, η κ. Ολμπραϊτ αναφέρει ότι το πρόβλημα συνεχίζει να ενεργεί ως "σφήνα μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας". Το Κυπριακό, τόνισε, απειλεί "την ευρωπαϊκή σταθερότητα και τα ζωτικά συμφέροντά μας".

    "Επομένως, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαδραματίσουν ένα μεγαλύτερο ρόλο στην προώθηση μιας επίλυσης της διαμάχης. Αλλά για να μπορέσει μια τέτοια προσπάθεια να έχει αποτελέσματα, τα μέρη θα πρέπει να συμφωνήσουν πάνω σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα μειώσουν την ένταση, θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη και θα κάνουν δυνατή την πραγματοποίηση παραγωγικών διαπραγματεύσεων".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προφορική της ομιλία στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, η κ. Ολμπραϊτ δεν έκανε αναφορά στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [14] Κληρίδης - ΟΕΒΕ Ινδίας

    Νέο Δελχί,Ινδία,11/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η Κύπρος θα επιδιώξει να κάνει κάθε τι το δυνατό για να διασφαλίσει ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της και της Ινδίας θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο και ότι το επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών θα αυξηθεί περαιτέρω, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Προσφωνώντας την Ομοσπονδία των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηριών της Ινδίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναγκαία υποδομή για προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ήδη υπάρχει.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας διεξάγονται μέσω μιας Γενικής Συμφωνίας στον Οικονομικό, Εμπορικό, Επιστημονικό και Τεχνικό τομέα, και μέσω της διμερούς Βιομηχανικής Συμφωνίας που υπογράφηκε το 1989.

    Η δεύτερη σύνοδος της Ινδο-Κυπριακής Κοινής Επιτροπής για Οικονομική, Εμπορική, Επιστημονική, Τεχνική και Βιομηχανική Συνεργασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1996, "γεγονός που έφερε τις δύο μας χώρες πιο κοντά στους τομείς αυτούς", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Παράλληλα, οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αποφυγή της Διπλής Φορολογίας στις 13 Ιουνίου, 1994, η οποία καθιστά το περιβάλλον για τους Ινδούς επενδυτές πολύ ελκυστικό. Η συμφωνία αυτή, είπε, έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στην προώθηση και ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες συμφωνίες για την Προστασία και Προώθηση των Επενδύσεων και για τις Αερομεταφορές θα συνομολογηθούν σύντομα.

    Υπάρχουν επίσης σχέδια για την υπογραφή μνημονίου μεταξύ του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και του Εθνικού Κέντρου για Εμπορικές Πληροφορίες. "Τα σχέδια αυτά αναμένεται να συζητηθούν και να οριστικοποιηθύν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ινδία αντιπροσωπείας του ΚΕΒΕ, η οποία ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί αυτό το χρόνο", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος κατέχει "προνομιούχα θέση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου". Με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ωφεληθεί πολύ αλλά έχει και πολλά να προσφέρει, και θα καταστεί "πολιτιστική, οικονομική και πολιτική γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης".

    Επίσης, η σημασία της Κύπρου ως περιφερειακού επιχειρηματικού κέντρου αναγνωρίζεται ευρέως σήμερα από τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, συνέχισε.

    Αφού ανέφερε ότι ο αριθμός των υπεράκτιων εταιρειών που έχουν εγγραφεί είναι πάνω από 26 χιλιάδες με 1.200 εταιρείες με πλήρως στελεχωμένα γραφεία στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε επίσης ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο εσωτερικό υπήρξε πάντοτε ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της κυπριακής αναπτυξιακής πολιτικής.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία περαιτέρω φιλελευθεροποίησης της πολιτικής για τις επενδύσεις ενώ σ'ό,τι αφορά στην ιδιοκτησία πλοίων, η Κύπρος σήμερα κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στα διεθνή νηολόγια και την τέταρτη στην εμπορική ναυτιλία με 2.780 πλοία και συνολική χωρητικότητα 27 εκ. τόνων.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτύχει η Κύπρος στον οικονομικό τομέα, η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Κύπρου εμποδίζεται από τη διαίρεσή της, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [15] Ομιλία Κληρίδη

    Νέο Δελχί,Ινδία,11/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- "Καθώς διανύουμε την πιό κρίσιμη περίοδο στην ιστορία μας και καθώς είμαστε αντιμέτωποι με τη συνεχιζόμενη αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία μέχρι σήμερα έχει εκτροχιάσει όλες τις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, η υποστήριξη των πραγματικών φίλων, όπως η Ινδία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ειρήνη και δικαιοσύνη."

    Αυτό τόνισε σε ομιλία του σε συνάντηση που είχε σήμερα με μέλη του Ινδο- κυπριακού συνδέσμου στο Νέο Δελχί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Οπως σημείωσε ο κ. Κληρίδης, ο Ινδο-κυπριακός σύνδεσμος έχει συμπαρασταθεί σταθερά στην Κύπρο και μέσω των δραστηριοτήτων του "επιδίωκε πάντοτε να προωθήσει την υπόθεσή μας στη μεγάλη αυτή χώρα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε εξάλλου στους στενούς δεσμούς φιλίας και κατανόησης που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, τους οποίους χαρακτήρισε αξιοζήλευτους, και που όπως ανέφερε δεν έχουν μόνο αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου αλλά έχουν εδραιωθεί και ενισχυθεί με το πέρασμα των χρόνων.

    Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία και την ευχή όπως η φιλία, η κατανόηση και η εκτίμηση που οι δύο λαοί μοιράζονται εξακολουθήσει να διευρύνεται στο μέλλον και διαβεβαίωσε ότι από δικής του πλευράς θα πράξει κάθε τι δυνατό για να διασφαλίσει ότι οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται κατά το μέγιστο δυνατό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Tuesday, 11 February 1997 - 19:56:15 UTC