Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος-Ρωσία-οικονομία
  • [02] Λυσσαρίδης - Ρίφκιντ
  • [03] Moυράτοφ - Ρωσική πρόταση
  • [04] Κυπριακό πλοίο-Σρι Λάνκα.
  • [05] Μόσχα - Τουρκία - ΝΑΤΟ

  • [01] Τέταρτη η Κύπρος σε εισαγωγή κεφαλαίων στη Ρωσία

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών-εισαγωγέων κεφαλαίων στη Ρωσία κατέλαβε η Κύπρος κατά το πρώτο εννιάμηνο του 1996, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Επιτροπής Στατιστικών της Ρωσίας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελβετία, ακολουθούν η Ολλανδία και οι ΗΠΑ, ενώ το μικροσκοπικό Λιχτενστάϊν βρίσκεται στην έννατη θέση.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ η Κύπρος και η Ρωσία επαναδιαπραγματεύονται της συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και η οποία καθορίζει και το καθεστώς των ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία, 968 εκ. δολάρια (USD) έχουν επενδυθεί στη Ρωσία από την Ελβετία, 954 εκ. από την Ολλανδία, 882 εκ. από τις ΗΠΑ και 434 εκ. από την Κύπρο.

    Η εμφάνιση ορισμένων από τις χώρες αυτές στις πρώτες θέσεις, οδηγεί πολλούς οικονομικούς αναλυτές στη Μόσχα να μιλούν για επαναπατρισμό ρωσικών κεφαλαίων που είχαν διαφύγει στο εξωτερικό, επαναπατρισμό που ίσως εξηγεί τον τριπλασιασμό πέρυσι σε σχέση με πρόπερσι των ξένων επενδύσεων στη Ρωσία.

    Τη στιγμή μάλιστα που η σημειωθείσα αύξηση των ξένων επενδύσεων συμπίπτει κατά περίεργο τρόπο με μείωση των ρωσικών εσωτερικών επενδύσεων σε προγράμματα ανάπτυξης και κοινωνικά, κατά 18% την ίδια περίοδο των πρώτων εννέα μηνών του 1996.

    Η Κύπρος διαθέτει σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό υπεράκτιων εταιρειών ρωσικής ιδιοκτησίας στον κόσμο. Φιλοξενεί πάνω από δυο χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες και 17 υπεράκτιες τράπεζες. Ταυτόχρονα, το νησί αποτελεί και ένα από τα βασικά "σημεία εισόδου" ξένων εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν στη ρωσική αγορά.

    Η επιτυχία της Κύπρου οφείλεται εκτός των άλλων και στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τις υπεράκτιες εταιρείες. Επιβαρύνονται με φόρο μέχρι 4,25%, έναντι του 35% με το οποίο επιβαρύνονται οι ρωσικές εταιρείες και του 43% των ρωσικών τραπεζών στην ίδια τη Ρωσία.

    Η μεγάλη διαφορά στη φορολογία οδήγησε τη ρωσική πλευρά να ζητήσει αναθεώρηση της συμφωνίας αποφυγής της διπλής φορολογίας μεταξύ των δυο χωρών, που υπεγράφη το 1982 μεταξύ της τότε ΕΣΣΔ και της Κύπρου.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυπριακή πλευρά αποδέχθηκε την ανάγκη εκσυγχρονισμού μιας συμφωνίας που είχε υπογραφεί όταν δεν υπήρχε οικονομία της αγοράς στη Ρωσία, ούτε ρωσικές υπεράκτιες εταιρείες, ούτε Ρώσοι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Κύπρο.

    Πρόσφατα φαίνεται ότι οι δυο πλευρές πλησίασαν σ' ένα συμβιβασμό με αποτέλεσμα διπλωματικές πηγές στη Μόσχα να αισιοδοξούν ότι η νέα συμφωνία θα υπογραφεί στις αρχές Απριλίου τρέχοντος έτους από τους Υπουργούς Οικονομικών των δύο χωρών, στη Μόσχα.

    Η κυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δε μπορεί να εφαρμόσει ιδιαίτερο καθεστώς για τις ρωσικές εταιρείες και τους Ρώσους υπηκόους στην Κύπρο. Τονίζει δε, ότι εφαρμόζει τη φορολογική και γενικά τη νομοθεσία της, αδιακρίτως σε όλες τις ξένες εταιρείες που είναι εγκαταστημένες στο νησί, νομοθεσία που είναι απόλυτα συμβατή με τα διεθνώς κρατούντα και τις σχετικές συστάσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αναφορικά με το θέμα αυτό, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ρωσίας στην Κύπρο Βαλέντιν Στεπάνοφ, χαιρέτισε τη συμβολή της Κύπρου στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Ρωσικής οικονομίας και είπε πως οι ξένες επενδύσεις στη χώρα του είναι ευπρόσδεκτες, διότι συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Οσον αφορά στην προέλευση των κεφαλαίων που κατευθύνονται προς τη Ρωσία, ο κ. Στεπάνοφ είπε πως "είναι γεγονός ότι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν εξάξει κεφάλαια από τη χώρα τους σε διάφορα μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Μερικά από τα κεφάλαια αυτά επαναπατρίζονται, αλλά δε μπορούμε να ξέρουμε το ποσοστό τους, στο σύνολο των κεφαλαίων που φθάνουν στη Ρωσία."

    Ο Ρώσος αξιωματούχος ανεβάζει τον αριθμό των ρωσικής ιδιοκτησίας υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο γύρω στις δυο χιλιάδες, ενώ το ποσοστό των ρωσικών κεφαλαίων, στα συνολικά κεφάλαια που διακινούνται μέσω των υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο, στο 8%.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Στεπάνοφ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι γίνεται επαναδιαπραγμάτευση της "συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας" μεταξύ των δυο χωρών, συμφωνία η οποία καθορίζει και το καθεστώς των ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών στο νησί. Είπε συγκεκριμένα ότι "έχει ήδη επέλθει συμφωνία, στα δυο τρίτα των άρθρων της συμφωνίας."

    Ερωτηθείς κατά πόσο στα πλαίσια της επαναδιαπραγμάτευσης, οι ρωσικές αρχές ζητούν να ισχύει "ειδικό καθεστώς" για τις ρωσικές υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο σε σχέση με τις υπόλοιπες, ο κ. Στεπάνοφ απάντησε αρνητικά.

    Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, επιβεβαίωσαν στο ΚΥΠΕ το γεγονός ότι γίνεται επαναδιαπραγμάτευση, αλλά δε θέλησαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Λυσσαρίδης - Ρίφκιντ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ συνεχίζει την αιώνια αρνητική βρετανική πολιτική, η οποία αντί να αναλύει καταστάσεις στην περιοχή για να δει ποίος είναι ο ένοχος και ποίος είναι το θύμα, συνεχώς βάζει στην ίδια μοίρα όλους.

    "Πώς υπάρχει ευθύνη της Ελλάδας, σε τυχόν ανωμαλία στη περιοχή", διερωτήθηκε ο κ. Λυσσαρίδης, "όταν η Ελλάδα δεν έχει καμμιά διεκδίκηση από την Τουρκία, εν αντιθέσει με την Αγκυρα που διεκδικεί δικαιώματα της Ελλάδας, που έχουν κατοχυρωθεί με διεθνείς συνθήκες".

    Αντί λοιπόν, πρόσθεσε, "να αναζητηθεί ο πραγματικός ταραχοποιός, και όσοι θέλουν ειλικρινά την ομαλότητα στη περιοχή να στραφούν στον ταραχοποιό, προσπαθούν να βάλουν στην ίδια μοίρα και τις δύο χώρες, συνεχίζοντας την πάγια αρνητική πολιτική της Βρετανίας".

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε τις αμφιβολίες του ότι οι δηλώσεις Ρίφκιντ στέλλουν κάποιο μήνυμα ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως είπε ότι οι Συντηρητικοί της Βρετανίας, που είναι σήμερα στην εξουσία και οι οποίοι χαρακτηρίζονται "ευρωσκεπτικιστές", δεν είναι υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επομένως η Βρετανία είναι πολύ δύσκολο να "εκβιασθεί" για την ένταξη της άλφα ή της βήτα χώρας.

    Αντιθέτως, κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, εκείνοι που στρέφονται προς τη διεύρυνση της Ενωσης είναι κυρίως οι Γερμανοί και ίσως οι Γάλλοι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να δουν της ένταξη της Κύπρου με άλλο φακό, με δεδομένη τη σαφή θέση της Ελλάδας, αφού ενδιαφέρονται για την ένταξη χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [03] Moυράτοφ - Ρωσική πρόταση

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αποδεκτή έχει γίνει πρόταση της Μόσχας για σύγκληση συνάντησης των αντιπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού, περιλαμβανομένης και της αποστρατικοποίησης.

    Αυτό δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόρκι Μουράτοφ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τις επιτροπές των συγγενών των αγνοουμένων.

    Ο Ρώσος πρέσβης πρόσθεσε ότι η σύνοδος αποσκοπεί στο συντονισμό όλων των ιδεών και προτάσεων, γιατί αυτό το διάστημα ανέφερε, γίνεται λόγος για κάποιες πρωτοβουλίες για τις οποίες κανείς δεν ξέρει τίποτα.

    Πρέπει, είπε, στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης οι αντιπρόσωποι των μονίμων μελών του Σ.Α. να συζητήσουν τί μπορούν να προσφέρουν και να προτείνουν και πώς μπορούν να συμβάλουν την επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση αν στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι στη ρωσική πρόταση υπάρχει αυτή η πτυχή και το αίτημα συνεχίζει να ισχύει, αλλά δεν γνωρίζει αν αυτό θα γίνει.

    Επανέλαβε ότι η χώρα του έχει και την ευθύνη και το δικαίωμα να συμμετάσχει στην επίλυση του Κυπριακού, ενεργώντας στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι όλες οι ιδέες πρέπει να τεθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του Γ.Γ. γιατί αποτελεί εκτίμηση της Μόσχας πως μεμονωμένες ενέργειες ορισμένων χωρών δεν θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Κυπριακό πλοίο-Σρι Λάνκα.

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου έχει επίσημα, πλέον, αναλάβει τη διερεύνηση του επεισοδίου που συνέβη χθες, 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Σρι Λάνκα, όταν το υπό κυπριακή σημαία πλοίο "Carribean Queen", κτυπήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, από ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας της χώρας.

    Το επεισόδιο συνέβη κατά τη διάρκεια προσπάθειας των στρατιωτικών αρχών, να θέσουν το πλοίο υπό σύλληψη, με στόχο τη διεξαγωγή έρευνας στο φορτίο που μετέφερε, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι μετέφερε παράνομο οπλισμό και πυρομαχικά.

    Οι αρχικές πληροφορίες, που έλαβαν οι αρμόδιοι λειτουργοί του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, ανέφεραν ότι το πλοίο κτυπήθηκε "κατά λάθος" από ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας της Σρι Λάνκα, όταν κλήθηκε να αγκυροβολήσει. Ως αποτέλεσμα, προκλήθηκαν σ' αυτό σοβαρές ζημιές, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν θύματα.

    Ομως, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, που διαβίβασε στις κυπριακές αρχές, ο εκεί Πρόξενος της Κύπρου, Δρ. Φονσέκα, το πλοίο δεν υπέστη επίθεση και οι αρχές της Σρι Λάνκα, διαψεύδουν τις πληροφορίες για επίθεση κατά του πλοίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το όλο θέμα βρίσκεται τώρα στα χέρια της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών για περαιτέρω διερεύνηση, ενώ εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μετέβησαν στη Σρι Λάνκα για να εξακριβώσουν τα πραγματικά γεγονότα που αφορούν στο περιστατικό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] Μόσχα - Τουρκία - ΝΑΤΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Μόσχα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αλλά και με κακυποψία τις απειλές της Αγκυρας ότι θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο στην προγραμματιζόμενη για τον προσεχή Ιούνιο διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ και του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΝΟΒΟΣΤΙ, παρά το γεγονός ότι Ρωσία αντιτίθεται στην επικείμενη διεύρυνση της Αντλαντικής Συμμαχίας με την εισδοχή της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, εντούτοις δεν φαίνεται να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι απειλές της Αγκυρας ότι θα μπλοκάρει τη διεύρυνση εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αποφασίσει όπως η Τουρκία καταστεί πλήρες μέλος της.

    Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους στη Μόσχα, η αντίδραση της Αγκυρας δεν θεωρείται ως εν δυνάμει ικανή να δημιουργήσει προβλήματα στο ΝΑΤΟ ενώ πιστεύουν ότι οι τουρκικές απειλές αποτελούν περισσότερο μια νέα απόπειρα της Αγκυρας να προσεγγίσει τη Μόσχα σε ένα ιδιαίτερα καυτό πρόβλημα για την Τουρκία, το Κουρδικό, και τη δράση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

    Οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η Αγκυρα προσπαθεί να πείσει τη Μόσχα όπως προχωρήσουν από κοινού σε μια συμφωνία για την καταπολέμηση, όπως αναφέρουν, της τρομοκρατίας με στόχο να στραφεί η Ρωσία κατά της δράσης των Κούρδων ανταρτών.

    Σύμφωνα με το ΝΟΒΟΣΤΙ παρόμοια απόπειρα έκανε η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Μόσχα τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά τότε, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Γεβγκένι Πριμακόφ κατέστησε σαφές στην κ. Τσιλέρ ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να εμποδίσει την πολιτική δράση του κουρδικού κινήματος στο έδαφος της χώρας.

    Πάντως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο τουρκικός ελιγμός δεν φαίνεται να αποδίδει παρά το ότι η Μόσχα έχει έντονα θορυβηθεί από την επιχειρούμενη εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Tuesday, 11 February 1997 - 14:12:45 UTC