Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κουκ - εκ περιτροπής προεδρία
  • [02] Χάνεϊ - ΗΠΑ
  • [03] Συνέντευξη Κληρίδη
  • [04] Χαν - συνομιλίες
  • [05] Κασουλίδης - έποικοι
  • [06] Κασουλίδης - Προεδρία
  • [07] Κληρίδης- Χαν
  • [08] Διάσκεψη Τύπου Κωνσταντόπουλου
  • [09] Κασουλίδης - ΗΠΑ
  • [10] Οικονομία - μέτρα
  • [11] Κασουλίδης - αποστρατικοποίηση

  • [01] Κουκ - εκ περιτροπής προεδρία

    Λονδίνο,Βρετανία,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ υποστήριξε ότι η ιδέα της εκ περιτροπής προεδρίας του έχει υποβληθεί από το "πιο ψηλό επίπεδο" στην Κύπρο, και ότι ο ίδιος την παρουσίασε γιατί είχε την εντύπωση ότι θα ήταν "υποβοηθητική" για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, σε χθεσινή συγκέντρωση Κυπρίων και Ελλαδιτών στο βόρειο Λονδίνο, που διοργάνωσαν οι τοπικές οργανώσεις της ΕΔΕΚ και του ΠΑΣΟΚ στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Κύριος ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος είχε χθες 60λεπτη συνάντηση με τον κ. Κουκ. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι τη θέση αυτή εξέφρασε ο Εργατικός βουλευτής κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνομιλίας.

    Εξάλλου, μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Δημήτρης Αποστολάκης, είπε ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα αποτελεί τη βάση της πολιτικής βούλησης Ελλάδας-Κύπρου να συνεργαστούν στον τομέα της άμυνας, αφού η Ελλάδα είναι μία εκ των εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

    Το δόγμα αποτελεί βασικά συμφωνία για αμυντική συνεργασία μεταξύ δύο ανεξαρτήτων κρατών, πρόσθεσε.

    Σε δική της παρέμβαση, η ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Πολίν Γκριν, είπε ότι η Κύπρος θα παραμείνει ψηλά ως προτεραιότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επανέλαβε ότι η ίδια θα θέτει το Κυπριακό στην Ευρωβουλή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Χάνεϊ - ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συναντήσεις με την ηγεσία και τα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χειρίζονται το Κυπριακό είχε ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Χάνεϊ είχε γεύμα την Κυριακή στην κατοικία του Βρετανού πρέσβη με την Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και τον Υφυπουργό Πολιτικών Υποθέσεων Πίτερ Τάρνοφ.

    Επίσης ο Βρετανός εκπρόσωπος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τους Κέρι Κάβανο και Μάρσαλ Αντέρ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σήμερα θα συναντήσει τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τζον Κόρνμπλουμ.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μπερνς, οι συναντήσεις του κ. Χάνεϊ έδωσαν την ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος, η κ. Ολμπράιτ πιστεύει ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ να σκεφθούν δημιουργικά και πάρα πολύ για το πως πρέπει να προχωρήσουν μαζί με την Ευρώπη προς τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Απαντώντας στην ερώτηση εάν υπάρχει σύμπτωση απόψεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, ο κ. Μπερνς ανέφερε ότι υπάρχει αρκετή και γίνονται συζητήσεις, αλλά εκείνο που προέχει είναι να υπάρξει σύμπτωση απόψεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών στην Κύπρο, της κυπριακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Εκεί προέχει να υπάρξει σύμπτωση απόψεων, είπε ο εκπρόσωπος, και όχι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο κ. Χάνεϊ είχε ένα ακόμη δείπνο στη βρετανική πρεσβεία το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο παρέστησαν ο πρέσβης και μελλοντικός Υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Τόμας Πίκεριν, διπλωμάτες και εξέχοντες δημοσιογράφοι.

    Στο δείπνο αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο κ. Χάνεϊ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν σοβαρή πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού και θα πρέπει να την αναλάβουν το συντομότερο δυνατό.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [03] Συνέντευξη Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επεσήμανε ότι η αμερικανική πρωτοβουλία θα ναυαγήσει εάν διαπιστωθεί ότι κινείται προς την κατεύθυνση της συνομοσπονδίας και όχι της ομοσπονδίας, και αυτό γιατί δεν πρόκειται ο ίδιος να δεχθεί ποτέ λύση συνομοσπονδίας.

    Σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του για τα τηλεοπτικά κανάλια, ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί απευθείας διαπραγματεύσεις αν δεν διαφανεί προσέγγιση στις βασικές πτυχές του Κυπριακού, θέση η οποία έγινε αποδεκτή από τα Ηνωμένα Εθνη, τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς, και την Ευρώπη.

    Ωστόσο είπε ότι αν υπάρξει πρόσκληση για συζήτηση του θέματος της αποστρατικοποίησης, ο ίδιος πιστεύει ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί.

    Πρόσθεσε ότι προηγουμένως θα υπάρξει διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι όλα τα σχετικά θέματα συζητήθηκαν στην Αθήνα, και υπογράμμισε χαρακτηριστικα ότι "η Ελλάδα έχει αρκετά δυνατά χαρτιά για να ενταχθεί τελικά η Κύπρος στην Ενωση". Η εκτίμηση του αυτή, είπε, συμπίπτει απόλυτα με εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης.

    Για το θέμα του μορατόριουμ, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι δεν υπέκυψε στις αμερικανικές και άλλες πιέσεις, ούτε στο μορατόριουμ, ούτε στην εγκατάσταση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς για διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στο θέμα του μορατόριουμ και τους πυραύλους, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι οι Αμερικανοί θέλουν να δίνουν την εντύπωση ότι έχουν επιτύχει κάτι στις προσπάθειές τους.

    Διασαφήνισε κατηγορηματικά ότι δεν ανέλαβε καθ'οποιονδήποτε τρόπο δέσμευση ότι στην υπό κατασκευή αεροπορική βάση της Πάφου δεν θα σταθμεύουν ελληνικά αεροπλάνα. Εκείνο που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, είπε, είναι αν στη βάση θα σταθμεύουν ελληνικά αεροπλάνα, αν θα διέρχονται μόνο για ανεφοδιασμό, εάν ακόμη στη βάση θα σταθμεύουν ελληνικά και κυπριακά αεροπλάνα ή μικτή αεροπορική δύναμη και αν θα σταθμεύουν εδώ στο διηνεκές ή αν απλώς θα χρησιμοποιούν τη βάση για ανεφοδιασμό.

    Η αεροπορική βάση, συνέχισε, θα πρέπει να τελειώσει μέχρι το τέλος του 1997. Υπήρξε μια καθυστέρηση, είπε, γιατί έγινε μια τροποποίηση στα βασικά σχέδια, ειδικά για τους υπόγειους χώρους αλλά τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 1997 υπάρχει αρκετός χρόνος για κάλυψη της καθυστέρησης αυτής.

    Αναφορικά με το θέμα της πολυεθνικής δύναμης, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα δεχόταν να συμμετέχει η Ελλάδα και η Τουρκία, νοουμένου ότι δεν θα υπάρχουν τουρκικά ή ελληνικά στρατεύματα στην Κύπρο. Η πλευρά μας, είπε, "ξεκαθάρισε ότι η μεγαλύτερη υποχώρηση που μπορούμε να κάνουμε για τουρκικά στρατεύματα είναι η δύναμη την οποία είχαν βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεως να ενταχθεί στην πολυεθνική".

    Σε ερώτηση ποιός θα δίνει οδηγίες στην πολυεθνική δύναμη, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι οι όροι εντολής θα είναι καθορισμένοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας και αν υπάρχει λόγος επέμβασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πει ότι πρέπει να επέμβει. Είπε επίσης ότι μια πολυεθνική θα μπορούσε να εγκασταθεί πριν από τη λύση και να οδηγήσει στην αρχή της αποστρατικοποίησης.

    Οσον αφορά στην πολιτική ισότητα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι για την Ε/κ πλευρά σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή. Μίλησε επίσης για την προβαλλόμενη εκ περιτροπής προεδρία, και τόνισε ότι δεν έγινε αποδεκτή από Ε/κ πλευράς, και εξηγήθηκαν στους ξένους οι λόγοι για την απόρριψη.

    Για το θέμα της ελεύθερης διακίνησης, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι επιμένουμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως. "Επιμένουμε ότι θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό του εδάφους, για να επιστρέψουν οι περισσότεροι πρόσφυγες υπό Ε/κ διοίκηση, χωρίς να εμποδίζονται οι άλλοι που θέλουν να επιστρέψουν υπό Τ/κ διοίκηση", είπε. Επανέλαβε ότι δεν δεχόμαστε την πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για μαζική ανταλλαγή περιουσιών.

    Πρόσθεσε ότι για να δεχθεί ο κυπριακός ελληνισμός τη λύση, θα γίνει δημοψήφισμα και ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων θα βρίσκεται υπό ελληνική διοίκηση. "Γι'αυτό δεν δεχόμαστε το 29 συν του Χάρτη Γκάλι", είπε. Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αν πριν από τη μετάβαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Ουάσιγκτον προκύψουν θέματα τα οποία δεν έχουν καλυφθεί στη συνάντηση των Αθηνών, τότε θα διευθετηθεί νέα συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων.

    Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά διευθέτηση και κανένα σχέδιο για μετάβασή του στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Πρόεδρο Κλίντον.

    Για το θέμα των εποίκων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι σαφέστατη θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού χωρίς την αποχώρησή τους. Αποκάλυψε ότι βρίσκει έδαφος στη θέση ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα διεθνές ταμείο που να παρέχει κίνητρα στους εποίκους να εγκαταλείψουν την Κύπρο.

    Για τα παιδιά που γεννιούνται στην Κύπρο και έχουν τουλάχιστο ένα γονέα υπήκοο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι μπορούν να γίνουν αιτήσεις προς την αρμόδια αρχή, που είναι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφορικά με τη διεκδίκηση της προεδρίας το 1998, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε τις τρεις προϋποθέσεις για να υποβάλει υποψηφιότητα. Είπε ότι θα πρέπει, πρώτο, να λάβει υπόψη την κατάσταση της υγείας του, αλλά οι γιατροί του λένε ότι είναι πολύ καλά σ'όλες τις πτυχές της υγείας του. Το δεύτερο θέμα είναι αν τον θέλει ο λαός, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το πρόσωπό του τυγχάνει αποδοχής και τέλος επεσήμανε ότι θέλει να ξέρει ότι η παρουσία του θα βοηθήσει στη σωστή επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Επεσήμανε ότι αν ανοίγει ο δρόμος για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, "θα ήταν λάθος μου να μην θέσω υποψηφιότητα, να εγκαταλείψω το πεδίο και να αρχίσει κάποιος από την αρχή", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Χαν - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι δεν ήρθε ο καιρός για απευθείας διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον για τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες, εξέφρασε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου.

    Σε συνέντευξή του χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ρωτήθηκε αν ύστερα από μια εβδομάδα επαφών στη Λευκωσία, υπάρχει έδαφος για συνομιλίες "πρόσωπο με πρόσωπο".

    "Οχι, δεν νομίζω ότι έφτασε ο καιρός για μια τέτοια πρόσωπο με πρόσωπο, συζήτηση", σημείωσε ο κ. Χαν, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του στην Κύπρο και αύριο αναχωρεί για την Αθήνα και στη συνέχεια στην Τουρκία.

    Αναφέροντας ότι δεν θα απέκλειε σε αυτό το σημείο την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση "πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου αυτού του χρόνου", ο κ. Χαν πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Αλλά δεν είμαι σε θέση να προτείνω στο Γ.Γ. να καλέσει τους δύο ηγέτες να συναντήσουν ο ένας τον άλλον, στις επόμενες λίγες μέρες ή ακόμη και σε δύο-τρεις βδομάδες".

    Είπε ακόμα, ότι χρειάζονται κάποια πρακτικά βήματα και βούληση για πάρε- δώσε, έτσι που να προχωρήσει η διαδικασία.

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, πιστεύει επίσης ότι στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων θα μπορούσαν να εμπλακούν άμεσα οι ΗΠΑ, και μετά την έναρξη των συνομιλιών για τη λύση του πρβλήματος, η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Κασουλίδης - έποικοι

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι, σύμφωνα με στοιχεία, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων πολιτών που έχουν συνάψει γάμο με Τούρκο έποικο είναι πολύ μικρός.

    Ο κ. Κασουλίδης προέβη σε σχετική δήλωση κληθείς να διευκρινήσει την αναφορά του Προέδρου Κληρίδη, κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξή του, για το θέμα των εποίκων κι ότι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας της Κυπριακής Δημορκατίας κάποιοι θα νομιμοποιούνται να παραμείνουν και μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αυτοί που μπορούν να νομιμοποιούνται είναι παιδιά των οποίων ο ένας γονιός είναι Κύπριος υπήκοος και σημείωσε ότι αυτός ο νόμος ισχύει για οποιονδήποτε ξένο άτομο είναι παντρεμένο με Κύπριο υπήκοο, κάτω από ορισμένες συνθήκες.

    Ωστόσο, ανέφερε ότι "έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι έποικοι δεν ανεμείχθηκαν με τους Τ/Κ", σημειώνοντας ότι αυτή η τάση υπάρχει από πλευράς των Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Κασουλίδης - Προεδρία

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης εξήγησε σήμερα τί εννοούσε ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον όρο "σταθμισμένη ψήφος", τον οποίο χρησιμοποίησε κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του χθες βράδυ, αναφερόμενος στο θέμα της προεδρίας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Οπως είπε, αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εννοεί είναι ότι "στην περίπτωση που ένας (υποψήφιος) είναι Ελληνοκύπριος θα χρειάζεται αντί μόνο την πλειοψηφία του συνόλου, την πλειοψηφία των Ε/Κ συν κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό των ψήφων των Τ/Κ και το αντίθετο." Πρόσθεσε ότι προϋπόθεση είναι ότι την προεδρία θα εξασφαλίζει αυτός που θα έχει τους περισσότερους ψήφους.

    Ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα αντεπιχείρημα στο επιχείρημα ότι με κοινό εκλογικό κατάλογο θεωρητικά δεν αποκλείεται να εκλεγεί Τ/Κ, όμως στην πράξη κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο.

    Ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για προσωπική άποψη του Προέδρου Κληρίδη και υπενθύμισε ότι οι προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, του 1989, επί του θέματος, αφορούν είτε την εκλογή Ε/Κ Προέδρου και Τ/Κ Αντιπροέδρου είτε κοινό εκλογικό κατάλογο.

    Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια καθαρά υποθετική υπόθεση και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο ή στην Αθήνα, εκτός σε περίπτωση που υπάρξει αντικείμενο συζήτησης.

    "Αν υπάρχει βάση για συζήτηση αυτού του θέματος και θέλουμε να μπουν και πρόσθετες εξασφαλίσεις, μπορεί να συζητηθεί κάποιας μορφής σταθμισμένης ψήφου," δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Οπως είπε, με τον τρόπο αυτό η πλευρά μας αποδεικνύει την καλή της θέληση για συζήτηση για επίλυση του Κυπριακού και θέλει να αποδείξει ότι δεν επιθυμεί να κάνει διακρίσεις σε βάρος της Τ/κ κοινότητας.

    "Εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι δεν μπορεί το 9% συν μία ψήφος του κυπριακού λαού να αποφασίζει ποιός θα είναι ο Πρόεδρος του κράτους, μάλιστα με εκτελεστικές εξουσίες", συμπλήρωσε ο κ. Κασουλίδης, αποκλείοντας για άλλη μια φορά την εκ περιτροπής προεδρία.

    Σε παρατήρηση ότι ακόμη και μ' αυτόν τον τρόπο αποκλείεται η εκλογή Τ/Κ Προέδρου, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν αποκλείει μετά την παρέλευση κάποιων χρόνων οι Ε/Κ να επιθυμούν, για συγκεκριμένους λόγους, να ψηφίσουν Τ/Κ και το αντίθετο. "Αποκλείεται κάποτε οι εθνικές διαφορές να παραμεριστούν και να μπουν περισσότερο οι ιδεολογικές ταυτίσεις", διερωτήθηκε.

    Ανέφερε ότι δεν αποκλείεται, λόγω της παρούσας κατάστασης, να ξεκινήσει ένα σύστημα εκλογής Προέδρου και ύστερα από την παρέλευση κάποιων χρόνων να εξελιχθεί άλλο σύστημα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Κληρίδης- Χαν

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν έχει φθάσει ο καιρός για διαξαγωγή απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό, ενώ είναι πολύ νωρίς για συζητήσεις που αφορούν στις συνταγματικές πτυχές του προβλήματος.

    Αυτή την εικόνα έχει σχηματίσει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Χαν Σουνγκ Τζου, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα τις επαφές του με τους ηγέτες των δύο πλευρών.

    "Εγινε ένα ακόμη βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, όχι όμως ένα ουσιαστικό βήμα. Χρειάζονται και άλλα", επεσήμανε ο κ. Χαν ύστερα από την τρίτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι δεν είναι έτοιμος να προτείνει στο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, να προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε απευθείας συνομιλίες.

    Οπως ανέφερε, κατά την 90λεπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη έγινε μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τις επαφές του στο νησί.

    Ο κ. Χαν εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι "δεν θα ανοίξει μόνο το παράθυρο αλλά και η πόρτα και ίσως και η πύλη εάν χρειαστεί, προκειμένου να επιτευχθεί λύση".

    Ερωτηθείς ποιό θα είναι το επόμενο βήμα, ο κ. Χαν εισηγήθηκε ότι θα πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί η κατάσταση για να διαπιστωθεί σε ποίο στάδιο βρίσκονται τα πράγματα και στη συνέχεια να αποφασισθεί πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

    "Ο στόχος εξακολουθεί να είναι η έναρξη σοβαρών και ουσιαστικών συνομιλιών", τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ΗΠΑ και Βρετανία στρέφουν την προσοχή τους στο θέμα της Προεδρίας, ο κ. Χαν τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνονται συζητήσεις για τις συνταγματικές πτυχές.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στο στρατιωτικό διάλογο και κατά πόσο έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση του Ντενκτάς για τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο κ. Χαν δήλωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να επικεντρώσει τις προσπάθειες του στην επίτευξη συνολικής λύσης.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει το απόγευμα στο Λήδρα Πάλας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Προέδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Χαν είχαν μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις μέχρι σήμερα προσπάθειες του αξιωματούχου του ΟΗΕ.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την αποστολή του κ. Χαν πέραν του γεγονότος ότι, όπως και ο ίδιος ο αξιωματούχος προανέφερε δεν θα εισηγηθεί ακόμη απευθείας διαπραγματεύσεις.

    "Η αποστολή του δεν τελειώνει εδώ στην Κύπρο και αποδίδουμε σημασία στο τί θα έχει να πει κυρίως στην Αγκυρα", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης και περιορίστηκε να πει ότι αυτή τη φορά δεν συζητήθηκε κάποιο συγκεκριμένο θέμα επί της ουσίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι στην προηγούμενη συνάντηση, έγινε κάποια αναφορά για την προεδρία και περισσότερο ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε τις απόψεις του στο θέμα, όπως τις "εξήγησε και στο σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Διάσκεψη Τύπου Κωνσταντόπουλου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διεθνοποίηση του Κυπριακού μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνασπιμού της Αριστεράς και της Προόδου της Ελλάδας, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο τέλος των τριήμερων επαφών του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η επίσκεψη του κόμματός του "αποτελεί έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος και έκφραση αγωνίας μας για την κρίσιμη περίοδο την οποία εισέρχεται και πάλι το Κυπριακό".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι ειδικά αυτή την περίοδο, εκδηλώνεται "ένα ειδικό ενδιαφέρον από πολλές πλευρές για το Κυπριακό, ενώ είναι η τελευταία περίοδος πριν από την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    "Είναι η ώρα της ανάληψης των πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο ώστε η κινητικότητα που παρατηρείται να οδηγήσει στη δρομολόγηση λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Χρειάζεται σταθερή εμμονή στην επιλογή των πολιτικών και διπλωματικών πρωτοβουλιών για λύση του Κυπριακού," είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Παράλληλα επεσήμανε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, για να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στις δύο κοινότητες. "Ταυτόχρονα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που υποβαθμίζουν την οντότητα της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος και τείνουν να μετατρέψουν το κυπριακό πρόβλημα σε μέρος των ελληνοτουρκικών προβλημάτων", είπε.

    Το Κυπριακό, είπε, είναι "διεθνές πρόβλημα για το ΣΥΝ και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την πάρα πέρα διεθνοποίησή του". Η πορεία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να αξιοποιηθεί για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού", συνέχισε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εισηγήθηκε όπως ο ΣΥΝ "συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων για να αναπτυχθεί αυτή η προσπάθεια" και για να υπάρξει μια νέα διεθνής εκστρατεία για τη λύση του Κυπριακού.

    Τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου για να είναι αποτελεσματική αυτή η προσπάθεια.

    Η στρατηγική της Ελλάδας και της Κύπρου για αντιμετώπιση του προβλήματος του Κυπριακού, δεν πρέπει να είναι στρατηγική αναμονής. "Θα πρέπει να επηρεάσουν αυτές τις εξελίξεις προσανατολίζοντας το ενδιαφέρον των τρίτων προς τους πραγματικούς αποδέκτες και αξιοποιώντας την κακή εικόνα που υπάρχει σήμερα από πλευράς τουρκικής πολιτικής".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε όπως ο ΣΥΝ αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει και στην Ευρώπη για να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη στην ευρύτερη δυνατή βάση ώστε οι κοινωνίες της Ευρώπης να ευαισθητοποιηθούν ξανά και να στηρίξουν την υπόθεση της Κύπρου.

    Επίσης, "μας απασχολεί η ιδέα να προωθήσουμε μια συνάντηση αριστερών δυνάμεων και κοινωνικών οργανώσεων Ελλάδας - Κύπρου και Τουρκίας στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου".

    Επεσήμανε επίσης τις δυνατότητες αξιοποίησης του οικονομικού και στρατηγικού χώρου που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι αν και είναι η τρίτη επίσκεψη του ΣΥΝ στο νησί, αυτή είναι η πρώτη φορά που το κόμμα είναι μέσα στη Βουλή, και με ενισχυμένες θέσεις και καλύτερες προϋποθέσεις, μπορεί να συμβάλει με τις δυνάμεις του για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Χαρακτήρισε την επίσκεψη εργασίας αφού πραγματοποιήθηκαν 25 συναντήσεις με όλο το φάσμα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της Κύπρου και στόχο είχε να δει ο ΣΥΝ "τις πραγματικές διαστάσεις και την ουσιαστική δυναμική που αποκτά το κυπριακό πρόβλημα".

    Το ΣΥΝ, είπε, είναι το πρώτο ελλαδικό κόμμα που πραγματοποίησε συναντήσεις με Τ/κ αριστερά κόμματα, τις οποίες χαρακτήρισε ως "γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ενδιαφέρουσα εμπειρία".

    Κατά τη διάρκεια των επαφών του, ο ΣΥΝ, είπε, εξέφρασε τον προβληματισμό του "ανοικτά. Δεν υποκύπτουμε στον πειρασμό να λέμε μεγάλα λόγια για να χαϊδεύουμε τα αυτιά", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος για τις ενστάσεις που έχει για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Το κόμμα του, αν και σέβεται την ευαισθησία που υπάρχει στο θέμα αυτό, πιστεύει ότι πρέπει να λέμε τα πράγματα απ'όλες τις πλευρές. "Ο ΣΥΝ έχει ενστάσεις και αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται το δόγμα του ΕΑΧ, επειδή πολιτικά εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μετατοπιστεί το κυπριακό πρόβλημα από διεθνές πλαίσιο στο πεδίο της διμερούς αναμέτρησης," είπε.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να διαιωνιστεί η αντιμετώπιση του θέματος προς την κατεύθυνση της ενιαίας αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων με μια λύση πακέτο.

    Το πρόβλημα άμυνας της Κύπρου, είπε, μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια διμερών συμφωνιών συνεργασίας και φιλίας που η Κύπρος μπορεί να συνάπτει με άλλα ανεξάρτητα κράτη.

    Αναφερόμενος στην παράλειψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον να αναφερθεί στο Κυπριακό και το Αιγαίο στην ομιλία του προς το Κογκρέσο, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι αυτό επηρεάζει όσους προσδοκούσαν. Οι διάφορες πρωτοβουλίες, είπε, "έχουν σχετική σημασία όσον δεν υπάρχουν οι πρωτοβουλίες της Κύπρου και της Ελλάδας".

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο της πολεμικής σύρραξης σε περίπτωση που δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό, ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε ότι "κανείς δεν θέλει πελώριες εστίες σύρραξης στην περιοχή".

    Τέτοιες δηλώσεις, είπε, "δεν είναι ευτυχείς αλλά είναι άστοχες δηλώσεις. Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να συμβάλουν στη διαμόρφωση σταθερότητας και κλίματος ασφάλειας, και όχι να καλλιεργούν ανασφάλεια με δηλώσεις τρέχουσας δημοσιογραφικής χρήσης", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Κασουλίδης - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι "μέσα στις προσεχείς βδομάδες αναμένεται να είναι έτοιμη η ομάδα η οποία θα χειριστεί το κυπριακό πρόβλημα" από πλευράς των ΗΠΑ, και τότε "θα δοθεί το έναυσμα των προσπαθειών τους".

    Ο κ. Κασουλίδης απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με την ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση για τις διεργασίες που γίνονται στην αμερικανική πρωτεύουσα για το Κυπριακό.

    Επίσης, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με τη χρήση της υπό κατασκευή αεροπορικής βάσης στην Πάφου από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

    "Δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση πότε και σε ποιό στάδιο θα χρησιμοποιηθεί απλώς για ανεφοδιασμό ή αν θα είναι βάση στην οποία θα σταθμεύουν μόνιμα ελληνικά αεροπλάνα", ανέφερε συγκεκριμένα.

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Εκπρόσωπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Νίκολας Μπερνς ότι οι ΗΠΑ εξασφάλισαν δέσμευση από τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι δε θα σταθμεύσουν ελληνικά μαχητικά στην υπό κατασκευή αεροπορική βάση στην Κύπρο.

    "Η δική μας πλευρά ούτε δεσμεύθηκε ούτε παραχώρησε ούτε συμφώνησε για οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο", δήλωσε κατηγορηματικά ο Εκπρόσωπος. Επεσήμανε επίσης το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να αποφασίζει για θέματα που είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητάς της και για το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου.

    "Δε δεσμευθήκαμε με κανένα να περιορίσουμε αυτή μας την ελευθερία", συμπλήρωσε.

    Ταυτόχρονα ο κ. Κασουλίδης διερωτήθηκε "πώς μπορεί να χρησιμοποιθεί η βάση "όταν δεν είναι έτοιμη" και απέρριψε τη θέση που έχει εκφραστεί ότι η κατασκευή της καθυστερεί για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων. Υπενθύμισε τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι η βάση αυτή δε θα είναι έτοιμη προ του τέλους του χρόνου και ανέφερε ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για στάθμευση όσο και για ανεφοδιασμό αεροσκαφών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι για το θέμα που τέθηκε η κυβέρνηση επικοινώνησε με τον Αμερικανό πρέσβη.

    Σε άλλη ερώτηση εάν έχει εγκαταληφθεί το θέμα για μικτή αεροπορική δύναμη Κύπρου και Ελλάδας, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά. "Οχι δεν εγκαταλήφθηκε, απλούστατα δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον, αλλά σαν σκέψη υπάρχει," πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να εξηγήσει τί εννοούσε ο Πρόεδρος Κληρίδης χθες βράδυ όταν ανέφερε ότι σε δεκαέξι μήνες θα έρθει ένα μέρος του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300.

    Ωστόσο, ανέφερε ότι, όπως προνοεί και το συμβόλαιο, όσοι πύραυλοι έρθουν αρχικά στην Κύπρο θα είναι επιχειρησιακά έτοιμοι και πρόσθεσε ότι "θα έρθει μια δεύτερη παρτίδα σε κάποιο χρόνο υστερότερα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] Οικονομία - μέτρα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα μέτρα και κίνητρα που αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για αναθέρμανση της οικονομίας είναι:

    -- Αμεση προώθηση νέου Σχεδίου Ενίσχυσης και Ενθάρρυνσης Εξαγωγών Βιομηχανικών Προϊόντων, το οποίο θα ισχύσει μόνο το 1997. Το σχέδιο προνοεί την παροχή βοήθειας ύψους 3% της αξίας των εξαγωγών των βιομηχανιών ένδυσης, υπόδησης, βαλιτσοποιϊας και δερματίνων ειδών και 2% των εξαγωγών των υπολοίπων βιομηχανιών. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 4 εκ. λίρες.

    -- Επιτάχυνση ενταντικοποίηση και διαφοροποίηση της προγραμματιζόμενης διαφωτιστικής εκστρατείας του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) στο εξωτερικό για ανατροπή της δυσμενούς εικόνας που έχει δημιουργηθεί για την Κύπρο. Για το σκοπό αυτό θα παραχωρηθούν ακόμη ενάμιση εκ. λίρες στον ΚΟΤ, πέρα των δύο εκ. λιρών που ήδη παραχωρήθηκαν.

    -- Αμεση παραχώρηση ποσού ύψους 1 εκ. λιρών για άμεση αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων που δημιουργούνται από την ανομβρία.

    -- Διάθεση πρόσθετου κονδυλίου ύψους 1 εκ. λιρών στον Προϋπολογισμό Ανάπτυξης για επίσπευση της αναδιάρθρωσης γεωργικών καλλιεργιών, όπου η Κύπρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

    -- Προώθηση της εισήγησης της Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων κατά 1/2 ποσοστιαία μονάδα, σε σύγκριση με τις εμπορικές τράπεζες και το Συνεργατικό Κίνημα.

    -- Επίσπευση της υλοποίησης του Σχεδίου Επιδότησης Επιτοκίου για αναβάθμιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων. Για το σκοπό αυτό θα παραχωρηθεί ποσό ύψους 1,5 εκ. λιρών.

    -- Εκσυγχρονισμό της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με την προώθηση περιφερειακών συνδέσμων εμπορίας καθώς και αναθεώρηση του υφιστάμενου σχεδίου.

    -- Επίσπευση της υλοποίησης των σχεδίων χορηγιών/επιδότησης δανείων για τεχνολογική αναβάθμιση του τομέα της μεταποίησης.

    -- Επιτάχυνση της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών πόρων του Τέταρτου Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου για υποστήριξη των προσπαθειών εναρμόνισης και σύγκλισης της οικονομίας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    -- Επίσπευση της εκτέλεσης αναπτυξιακών και άλλων έργων υποδομής που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό αναπτύξεως. Ανάμεσα στα έργα που θα προωθηθούν είναι υδατικά, όπως η δημιουργία δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης νερού, αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων του αποχετευτικού έργου Λεμεσού - Αμαθούντας, οδικά έργα, πολεοδομικά έργα, αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων των αεροδρομίων, έργα παιδείας, υγείας, βιομηχανία και εμπόριο.

    -- Επίσπευση της εκτέλεσης έργων υποδομής από ημικρατικούς οργανισμούς και τις τοπικές αρχές.

    -- Διαφοροποίηση του περί φορολογίας εισοδήματος νόμου με τρόπο ώστε τα φορολογικά κίνητρα για μερίσματα και αγορά πρώτης έκδοσης μετοχών να δικαιούνται όσοι είναι κάτοχοι τίτλων που είναι εισαγμένοι στο Χρηματιστήριο.

    -- Εκκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για συγκρατημένα αιτήματα στα πλαίσια της ανανέωσης συλλογικών συμβάσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Κασουλίδης - αποστρατικοποίηση

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ετοιμότητα του Προέδρου Κληρίδη να αρχίσει συζήτηση με το Ραούφ Ντενκτάς πάνω στην πρότασή του για αποστρατικοποίηση, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα, επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    "Η προσωπική άποψη του Προέδρου Κληρίδη είναι ότι στην περίπτωση κατά την οποία η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει την πρότασή του για αποστρατικοποίηση, ανεξαρτήτως των υπολοίπων θεμάτων του κυπριακού προβλήματος, τότε η δική του άποψη είναι να πάει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τον κ. Ντενκτάς, με αντικείμενο μόνο αυτή την πρόταση," δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κασουλίδης.

    Αναπτύσσοντας τη θέση που εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι "αν το θέμα λήξει, τότε ασφαλώς και οι απαιτήσεις περί κοινού εδάφους μελλοντικά θα είναι διαφορετικές".

    Σε ερώτηση εάν με τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Κληρίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εγκαταληφθεί η θέση για το κοινό έδαφος, σε περίπτωση που η άλλη πλευρά συμφωνήσει να συζητήσει την αποστρατικοποίηση, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι το κοινό έδαφος αφορά στην ουσία της λύσης του Κυπριακού.

    Επίσης σημείωσε ότι εάν συμφωνηθεί να συζητηθεί η αποστρατικοποίηση "τότε ανοίγει ο δρόμος για να μπορέσουν να συζητηθούν άλλα θέματα πολύ πιο εύκολα".

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε επίσης ότι στην περίπτωση που ο Ντενκτάς αποδεχτεί να συζητήσει το θέμα, τότε ο Πρόεδρος Κληρίδης θα το θέσει ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε τέλος ότι η δική του άποψη επί του θέματος είναι ότι "θα ήταν τεράστιο λάθος να αφεθεί αυτή η ευκαιρία να πάει χαμένη λόγω των απαιτήσεων για το κοινό έδαφος επί της ουσίας του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Wednesday, 5 February 1997 - 14:06:26 UTC