Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαίνια εγκαταστάσεων ΚΥΠΕ
  • [02] Εγκαίνια ΚΥΠΕ 2
  • [03] Χρηματιστήριο
  • [04] Δηλώσεις Βαν Μίρλο

  • [01] Εγκαίνια εγκαταστάσεων ΚΥΠΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Νέα σελίδα στην ιστορία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων άνοιξε σήμερα με τα εγκαίνια των νέων εγκαστάσεων του Πρακτορείου.

    Τελώντας τα εγκαίνια, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης είπε "ότι οι νέες εγκαταστάσεις, ο σύγχρονος εξοπλισμός, αλλά κυρίως η συνεχής, η επίμονη και συντονισμένη προσπάθεια των ανθρώπων του, συνέβαλαν στη σταθερή άνοδο και πρόοδο του ΚΥΠΕ που παρά το μικρό μέγεθός του εξελίχθηκε σε ένα δυναμικό, καταξιωμένο οργανισμό, με κύρια χαρακτηριστικά τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία και την εγκυρότητα".

    Από την άλλη, το φάσμα δραστηριοτήτων, το έργο και η ασποτολή του ΚΥΠΕ "ξεφεύγουν από τη σφαίρα και τη στενή έννοια των ΜΜΕ και προσλαμβάνουν ευρύτερες εθνικές διαστάσεις".

    Αναφερόμενος στη συνεργασία του ΚΥΠΕ με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η ειδησεογραφική και τεχνική συνεργασία αυτή αποτελεί αποφασιστικό βήμα και τεχνολογικό άλμα. "Ενα άλμα που ανοίγει στο ΚΥΠΕ νέους ορίζοντες και δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες", είπε.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει να στηρίζει το ΚΥΠΕ σε κάθε προσπάθειά του για παραπέρα ανάπτυξη και αναβάθμιση.

    Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ, Ανθος Λυκαύγης, ανέφερε ότι σήμερα εγκαινιάζεται μια νέα ουσιαστικά παραγωγικότερη περίοδος του κρατικού πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο χαρακτήρισε "ευδόκιμο αφενός φορέα στον κρίσιμο για την εποχή μας τομέα της ενημέρωσης, και αποτελεσματικό στην εθνική μας υπόθεση όργανο προαγωγής ορθής πληροφόρησης και διαφώτισης."

    Ο κ. Λυκαύγης ανέφερε ότι το ΚΥΠΕ δεν είναι νέος οργανισμός, έχει τη δική του ιστορία και πέρασε από διάφορα στάδια μέχρι να καταλήξει στη σημερινή του ολοκληρωμένη μορφή ως ενός εθνικού πρακτορείου ειδήσεων.

    Πρόσθεσε ότι το ΚΥΠΕ, διατηρώντας απόλυτα την επιβαλλόμενη για την αξιοπιστία του, ανεξαρτησία, δίδει αμφίδρομα, προς τα εντός μεν επαρκή ροή βασικών ενημερωτικών δεδομένων και από την τρέχουσα εσωτερική επικαιρότητα και από βασικά κέντρα αποφάσεων.

    Αποδέκτες του ΚΥΠΕ, είπε, είναι όλες σχεδόν οι διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο, ξένοι οργανισμοί και υπηρεσίες, οι απόδημοι και μεγάλες εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σε διάφορες περιοχές.

    Διατηρεί συμφωνίες συνεργασίας με το ΑΠΕ, το Μεσανατολικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ρόϊτερ, το Ιταρ Τας, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Πολωνικό Πρακτορείο, το Ιταλικό Πρακτορείο ενώ σύντομα θα υπογράψει συμφωνία με το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αναφέρθηκε επίσης στην ενεργό συμμετοχή του ΚΥΠΕ σε διάφορους διεθνείς και περιφερειακούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

    Ο κ. Λυκαύγης είπε ότι σ'όλη αυτή τη φιλόδοξη ολοκληρωμένη ενημερωτική αναβάθμιση, το ΚΥΠΕ "βρήκε στο ΑΠΕ την εκ των ων ουκ άνευ αντιστήριξη".

    Με βάση προωθούμενη συμφωνία που έχει συνομολογηθεί μεταξύ των δύο εθνικών πρακτορείων, το ΚΥΠΕ γίνεται όχι απλώς ο φορέας εκπροσώπησης αλλά και ο "απευθείας αγωγός της συνεχούς ροής υλικού από το ΑΠΕ", του οποίου οι πολλαπλές υπηρεσίες και οι αναβαθμιζόμενες ενημερωτικές και άλλες εκπομπές, περνούν πλέον από τα κανάλια του ΚΥΠΕ.

    Τόνισε ότι όλα αυτά υπήρξαν εν πολλοίς το αποτέλεσμα των ιδιαίτερων ευαισθησιών και της προσωπικής μέριμνας του επικεφαλής του ΑΠΕ, Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

    Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του ΑΠΕ, κ. Χριστοδουλίδης που επισκέπτεται την Κύπρο, είπε ότι διαπιστώνει ότι το ΚΥΠΕ "μετατρέπεται σιγά σιγά, σε ένα μικρό, αλλά επαγγελματικά οργανωμένο, δυναμικό πρακτορείο ειδήσεων".

    Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε τη δημοσιογραφική αναβάθμιση που παρατηρήθηκε, όπως είπε, τους τελευταίους μήνες. "Το ΚΥΠΕ δεν είναι πλέον μια κυβερνητική υπηρεσία αλλά ένας δημοσιογραφικός δυναμισμός με αξιοπιστία και επαγγελματική συνέπεια".

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί τόσο από τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. αλλά και από το Διευθυντή και τους εργαζόμενους για να επιτευχθούν και οι άλλοι σημαντικοί στόχοι του επικοινωνιακού ρόλου του ΚΥΠΕ, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κατοχής που περνά η Κύπρος.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει το ΑΠΕ στη συνεργασία με το ΚΥΠΕ. "Η συνεργασία αυτή", είπε, "έχει μεν ως στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη και αμεσότερη πληροφόρηση για τις καθημερινές εξελίξεις στις γύρω χώρες, αλλά στις σημερινές συνθήκες, η συνεργασία αυτή έχει και ένα πιο εξειδικευμένο σκοπό, ενισχύει το μέτωπο προώθησης των εθνικών στόχων του ελληνισμού", πρόσθεσε.

    Τέλος ο κ. Χριστοδουλίδης μετέφερε τους ευχές του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας, Δημήτρη Ρέππα, καθώς και τη διαβεβαίωσή του ότι με τη συμπαράσταση ολόκληρης της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστεί η πολύπλευρη και αποδοτική αυτή συνεργασία που ξεκίνησε αυτά τα χρόνια.

    Ακολούθως, ο τεχνικός σύμβουλος του ΚΥΠΕ, Αντρος Καραγιάννης, προέβη σε σύντομη παρουσίαση του τεχνικού και τηλεπικοικωνιακού εξοπλισμού, που απέκτησε πρόσφατα το ΚΥΠΕ.

    Στη συνέχεια, ο Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ συνόδευσε τον Υπουργό Εσωτερικών και τους άλλους επισήμους στις νέες εγκαταστάσεις του Πρακτορείου, όπου έγινε ενημέρωση του τρόπου λειτουργίας ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης ειδήσεων του Πρακτορείου. Ενημερώθηκαν επίσης για τη φωτογραφική υπηρεσία και τη σύνδεση με το διεθνές διαδύκτιο Ιντερνετ.

    Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, η Ακόλουθος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας Παναγιώτα Παρμάκη, ο πρώην Υφυπουργός Παρά τω Πρόεδρω Πάτροκλος Σταύρου, οι πρώην Πρόεδροι του Δ.Σ. του ΚΥΠΕ, Χριστάκης Κατσαμπάς και Χαρίλαος Παπαδόπουλος, ο πρώην Διευθυντής του ΚΥΠΕ Ανδρέας Χατζήπαπας, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Γιώργος Χατζησάββας, ο Πρόεδρος της Ενωσης Εκδοτών Νίκος Κόσιης, μέλη του Δ.Σ., ξένοι ανταποκριτές και συνεργάτες του ΚΥΠΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Εγκαίνια ΚΥΠΕ 2

    Λευκωσία,Κύπρος,04/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Εντυπωσιακή χαρακτήρισε, την πρόοδο και την τεχνολογική αναβάθμιση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος εγκαινίασε σήμερα τις νέες εγκαταστάσεις του ΚΥΠΕ.

    Υστερα από ξενάγηση που είχε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η αναβάθμιση αυτή οφείλεται στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πρακτορείου, στο Διευθυντή του Ανδρέα Χριστοφίδη και τους συνεργάτες του και ιδιαίτερα στη βοήθεια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τον Διευθυντή του ΑΠΕ Ανδρέα Χριστοδουλίδη, στον οποίο απηύθυνε έκκληση να έχει πάντα κατά νουν το ΚΥΠΕ και να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην προσπάθεια, την οποία, όπως είπε, καταβάλλουν μερικοί μόνο άνθρωποι στην Κύπρο για να δώσουν τα μηνύματα για τον αγώνα που διεξάγεται για δικαίωση και επιβίωση.

    Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Ανδρέας Χριστοφίδης δήλωσε ότι το ΚΥΠΕ, "το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κύπρου έχει τη δυνατότητα προσβάσεως σε όλο τον κόσμο και σε χώρους, όπου η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει πρόσβαση και να μεταδίδει μηνύματα και πληροφορίες που αφορούν στην Κύπρο και στο εθνικό της πρόβλημα".

    Οπως ανέφερε, το ΚΥΠΕ θα αξιοποιήσει τις δυνατότητές του ιδιαιτέρως τώρα με τις τεχνολογικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί και οι οποίες αποτελούν απλώς "εργαλεία" για την προώθηση του κυπριακού προβλήματος.

    Το ΚΥΠΕ, υπογράμμισε, έχει αφιερωθεί στην αποστολή να καταστήσει το κυπριακό πρόβλημα γνωστό σ'όλο τον κόσμο.

    Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ανδρέας Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι βασική προσπάθεια του ΑΠΕ και του ΚΥΠΕ είναι να αυξήσουν την αξιοπιστία τους σαν εθνικά πρακτορεία, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ΜΜΕ και να γίνονται σεβαστές οι ειδήσεις τις οποίες μεταδίδουν.

    Στο παρελθόν, σημείωσε, τα εθνικά πρακτορεία ήταν κρατικά και μικρά πρακτορεία και ήταν πάντοτε υπό αμφισβήτηση αφού εθεωρούντο προπαγανδιστικά, υπέρ των συμφερόντων της χώρας τους.

    Σήμερα, επεσήμανε, η κατάσταση αυτή έχει πλέον ξεπεραστεί και το ΑΠΕ έχει αρκετές συμφωνίες με εθνικά πρακτορεία ευρωπαϊκών χωρών, επικοινωνεί μαζί τους καθημερινώς.

    Πρόσθεσε ότι τα διεθνή πρακτορεία αναμεταδίδουν τις ειδήσεις του ΑΠΕ, αποκαλύπτοντας ότι πηγή, ενώ εφημερίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν με τη σειρά τους κάποιες από τις ειδήσεις του πρακτορείου.

    Στόχος των πρακτορείων, επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι να δίνουν το παρόν τους σ' όλα τα επίπεδα, και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να είναι και τεχνολογικά παρόντα.

    Γι'αυτό, κατέληξε, "το βήμα που έκανε σήμερα το ΚΥΠΕ είναι σημαντικό γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να έχει αυτή την επαφή με τον έξω κόσμο".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Χρηματιστήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,04/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.22 (+0.54)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.44 (+0.51)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.66 (-0.13)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 54.38 (-0.55)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.07 (+0.56)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.65 (+0.19)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53.65 (+1.69)
        Αλλες Εταιρείες                         59.54 (+2.25)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1027989.909
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/AΠ)

    [04] Δηλώσεις Βαν Μίρλο

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,04/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα αρχίσουν όπως έχει συμφωνηθεί, δηλαδή έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Χανς Βαν Μίρλο.

    Σύμφωνα με τον κ. Βαν Μίρλο, η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο δεν υπόκειται σε κανέναν απολύτως όρο. Το κυπριακό πρόβλημα, επανέλαβε, αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ολλανδική προεδρίας, και ανέφερε ότι συζήτησε πριν από λίγες ημέρες το θέμα αυτό, τόσο με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ όσο και με το νέο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο Ολλανδός αξιωματούχος εντάσσει τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο και το πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ. Οπως είπε ο κ. Βαν Μίρλο, θεωρεί ότι θα πρέπει να εξασφαλισθούν σωστές βάσεις διαπραγμάτευσης, ενώ πιστεύει ότι η παρουσία των Αμερικανών είναι απαραίτητη διότι μπορούν "να φτιάξουν τη γέφυρα με την Τουρκία".

    Τέλος, ο εκπρόσωπος της προεδρίας επιβεβαίωσε τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου στις 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Βαν Μίρλο απάντησε και σε σειρά ερωτήσεων Ευρωβουλευτών που αφορούσαν την Τουρκία.

    Για τη συνάντηση της Ρώμης, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των πέντε μεγάλων χωρών της ΕΕ και της ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, ο Ολλανδός προεδρεύων υπογράμμισε ότι δεν έχει καμιά σχέση με την Κοινότητα. Οι πέντε Υπουργοί εκπροσωπούσαν τις κυβερνήσεις τους και τίποτα περισσότερο, ενώ καλό θα είναι να αποφεύγονται στο μέλλον τέτοιες περιττές ενέργειες, κατέληξε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ.

    Εξάλλου, αναφέρθηκε σε διάφορες δηλώσεις της Αγκυρας, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους "5", όπως η σύνδεση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, με την αναβάθμιση της ενταξιακής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία.

    Ο κ.Βαν Μίρλο διερωτήθηκε κατά πόσο μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη τέτοιες δηλώσεις. Πάντως, κατανοεί τη δυσφορία της Αγκυρας, η οποία, όπως είπε, ενώ υπέγραψε πρώτη το 1963 συμφωνία σύνδεσης με την Κοινότητα, σήμερα έχει υποσκελισθεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό, δηλαδή να μην αφεθεί στους Ισλαμιστές. Εθεσε, όμως, το ερώτημα που θα πρέπει, όπως είπε, να απασχολήσει τους εταίρους, σχετικά με το αν μπορεί και πρέπει να ενταχθεί μια μουσουλμανική χώρα στην ΕΕ. (ΝΜ/ΜΚ/ΑΠ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Tuesday, 4 February 1997 - 22:04:56 UTC