Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-01-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Στο φως της δημοσιότητας η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο Στο ίδιο καζάνι Κυπριακή Δημοκρατία και Αττίλες

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 30/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          73.90 (-1.90)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  83.97 (-2.02)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    62.62 (-2.08)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                52.27 (-2.30)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 71.98 (-1.33)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               65.18 (-0.58)
         Εμπορικές Εταιρείες                    47.92 (-3.64)
         Αλλες Εταιρείες                        59.36 (-1.13)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 714034.668
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MXP)

    [02] Στο φως της δημοσιότητας η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο -- Στο ίδιο καζάνι Κυπριακή Δημοκρατία και Αττίλες

    Λευκωσία, 30/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η αμερικανική πολιτική των ίσων αποστάσεων χαρακτηρίζει και τη φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, που μόλις σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας.

    Οπως αναφέρεται στη 16σέλιδη έκθεση, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι "Τ/κ αρχές", όπως αποκαλεί το κατοχικό καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς, "σέβονται κατά γενική ομολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Ωστόσο, κάνοντας αναφορά στα τραγικά γεγονότα της Δερύνειας προσθέτει ότι "κατά το 1996 σημειώθηκε έξαρση των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων".

    Χωρίς καμιά αναφορά στη μαζική συμμετοχή της φασιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" στα γεγονότα του Αυγούστου, η έκθεση απλώς γράφει ότι "ένστολοι Τ/Κ αστυνομικοί και ομάδα από Τ/Κ πολίτες σκότωσε δύο διαδηλωτές".

    Δεν παραλείπει, ωστόσο, να σημειώσει ότι "ρίχνοντας πέτρες, οι Ε/Κ διαδηλωτές εισήλθαν στην ουδέτερη ζώνη, όταν οι Ε/κ αρχές τους επέτρεψαν την ανεμπόδιστη πρόσβαση".

    Αναφέρεται ακόμη και στη μυστηριώδη δολοφονία του Τούρκου στρατιώτη κουρδικής καταγωγής, τον περασμένο Σεπτέμβριο, και χωρίς να δώσει επαρκή στοιχεία, όπως την εξαφάνιση του πτώματος από τη σκηνή, γράφει ότι "άγνωστοι δολοφόνοι πυροβόλησαν και σκότωσαν Τ/Κ στρατιώτη".

    Στη συνέχεια, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται στη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τα κατοχικά στρατεύματα και γράφει ότι "οι Τ/κ δυνάμεις ασφαλείας, χρησιμοποιώντας αδικαιολόγητη βία, πυροβόλησαν και σκότωσαν Ε/Κ πολίτη".

    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δολοφονία του Τ/Κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, η οποία, όπως σημειώνεται, "φαίνεται να είχε πολιτικά κίνητρα".

    Επικαλείται επίσης αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η λεγόμενη "αστυνομία" απαγόρευσε στην οικογένεια του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου, Κουτλού Ανταλί, να μπει στο σπίτι της, για σχεδόν μια μέρα, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι έψαχνε για στοιχεία.

    Γράφει ακόμη ότι η άσκηση βίας από την αστυνομία στην Κύπρο εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, όπως και οι διακρίσεις και η κακομεταχείριση σε βάρος των γυναικών.

    Για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων Καρπασιτών και Μαρωνιτών, γράφει ότι "ενώ οι Τ/κ αρχές έλαβαν και πάλι κάποια θετικά βήματα για τη βελτίωση των συνθηκών των Ε/Κ και των Μαρωνιτών που ζουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, η μεταχείριση των εγκλωβισμένων εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται πλήρως στη Συνθήκη της 3ης Βιέννης που υπεγράφη το 1975".

    Η έκθεση αναφέρεται και στη στάση του κατοχικού καθεστώτος να "προβάλλει σημαντικούς περιορισμούς στις δικοινοτικές συναντήσεις εκτός της ουδέτερης ζώνης".

    "Παρά το γεγονός", συμπληρώνει, "ότι προηγουμένως επιτρεπόταν η πραγματοποίηση των περισσοτέρων συναντήσεων εντός της ουδέτερης ζώνης, στη συνέχεια, ουσιαστικά, απαγορεύτηκαν όλες".

    Προβάλλεται ακόμη και το επιχείρημα του Αττίλα, ότι η απαγόρευση των συναντήσεων αποτελεί αντίποινο στην "προσπάθεια Ε/Κ βουλευτή να αποθαρρύνει τους τουρίστες από το να εισέλθουν στο Βορρά", όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα.

    Επιεικώς απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηρισθεί και η αναφορά στην έκθεση για τις εκλογές στην Κύπρο.

    Χωρίς καμιά αναφορά στους κουβαλητούς από την Τουρκία, γράφει ότι "οι Τ/Κ εκλέγουν τον ηγέτη και το σώμα των αντιπροσώπων τους κάθε πέντε χρόνια ή και λιγότερο".

    "Τον Απρίλιο του 1995, οι Τ/Κ ψηφοφόροι εξέλεξαν τον Ραούφ Ντενκτάς σε εκλογές που θεωρήθηκαν από παρατηρητές ελεύθερες και δίκαιες", σημειώνεται προκλητικά στην έκθεση.

    Τέλος, η έκθεση γράφει ότι οι Ε/Κ γυναίκες εξακολουθούν να στερούνται του δικαιώματος να μεταβιβάζουν την υπηκοότητά τους στα παιδιά τους, όταν παντρεύονται με αλλοδαπούς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Thursday, 30 January 1997 - 22:04:47 UTC