Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-01-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταγγελία στην ΟΥΝΕΣΚΟ
  • [02] ΗΠΑ: Κύπρος και Τουρκία πρέπει να είναι μέλη της ΕΕ
  • [03] Συνάντηση Κληρίδη - Χαν
  • [04] Επιστολή Ανάν στον Πρόεδρο Κληρίδη
  • [05] Το καλύτερο δυνατό ψήφισμα

  • [01] Καταγγελία στην ΟΥΝΕΣΚΟ

    Λευκωσία, 30/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κλαίρη Αγγελίδου, θα καταγγείλει στην Ουνέσκο και σε άλλα διεθνή βήματα την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να μετατρέψει την εκκλησία της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο σε ξενοδοχείο.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κ. Αγγελίδου είπε ότι φαίνεται, από διάφορα στοιχεία που κατέχει η κυβέρνηση, το καθεστώς Ντενκτάς έχει καταστρέψει 500 εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκκλήσια στις κατεχόμενες περιοχές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] ΗΠΑ: Κύπρος και Τουρκία πρέπει να είναι μέλη της ΕΕ

    Oυάσινγκτον, 30/1/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Κύπρος πρέπει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς.

    Οπως είπε οι ΗΠΑ έχουν άριστη σχέση με την κυπριακή κυβέρνηση και επιθυμούν να δουν μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά η απόφαση για το εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πάρει νέα μέλη, είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Δεν αρμόζει," είπε, "στις ΗΠΑ να δώσουν δημόσια συμβουλή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ΗΠΑ καλούν να υπάρξει μια ευρωπαϊκή δέσμευση στην Κύπρο, όπως ήδη ξεκάθαρα υπάρχει. Αλλά δεν μιλώ για συμμετοχή εδώ", πρόσθεσε.

    Ο κ. Μπερνς ερωτήθηκε επίσης εάν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου πριν από την ύπαρξη λύσης. Επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να δώσουν συμβουλή στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τα μέλη της.

    Για το θέμα των πυραύλων, επανέλαβε την αντίθεση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας το ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης άφησε ανοικτό ένα διάστημα 16 μηνών έως την τοποθέτηση των πυραύλων. "Μας έδωσε τη δυνατότητα", είπε, "να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ένταση και να επιλύσουμε αυτό το θέμα".

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για περισσότερες λεπτομέρειες όσο αφορά στην συζήτηση Ολμπράιτ με τους επισήμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπήρξε μια πολύ καλή συζήτηση για την Κύπρο διότι αποτελεί κοινό πρόβλημα. Ανέφερε επίσης ότι η κ. Ολμπράιτ και ο κ. Βαν Μιέρλο συμφώνησαν ότι ο ΟΗΕ πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο στο Κυπριακό, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον το οποίο επέδειξε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι η κ. Ολμπράιτ ξεκαθάρισε ότι ο κ. Μπίτι θα συνεχίσει τα καθήκοντά του ως μεσολαβητής των ΗΠΑ για το Κυπριακό και ότι η ίδια γνωρίζει προσωπικά τα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα και πιστεύει ότι "είναι μεγάλη προτεραιότητα για την αμερικανική πολιτική να προσπαθήσει να φανεί όσο μπορεί χρήσιμη".

    Ο Εκπρόσωπος ερωτήθηκε επίσης από το ΚΥΠΕ σχετικά με την αμερικανική πρωτοβουλία και κατά πόσο οι προσπάθειες του ΟΗΕ και της Ευρώπης είναι εναρμονισμένες με τις αμερικανικές.

    Απαντώντας ο κ. Μπερνς ανέφερε ότι και οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι είναι χρήσιμος ο ρόλος του ΟΗΕ και ότι ο κ. Ανάν θεωρεί το θέμα πολύ σημαντικό και εξέφρασε την επιθυμία να έχει δικό του άνθρωπο.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος παρόλα αυτά επεσήμανε ότι "ο ηγετικός ρόλος είναι της Κύπρου, της κυπριακής κυβέρνησης, των μερών και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Ολοι εμείς οι άλλοι προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Ολες οι προσπάθειες είναι συντονισμένες".

    Τέλος ο κ. Μπερνς, μιλώντας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ότι παρά τα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, η Τουρκία πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στην Ευρώπη λόγω της στρατηγικής και οικονομικής σημασίας της.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [03] Συνάντηση Κληρίδη - Χαν

    Λευκωσία, 30/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Εληξε πριν από λίγο, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, που κράτησε μία περίπου ώρα, ο κ. Χαν τη χαρακτήρισε ως "μια πολύ καλή αρχή", ενόψει των επαφών που θα έχει στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα σημειωθεί πρόοδος.

    Επεσήμανε ωστόσο, ότι το "παράθυρο ευκαιρίας" για το οποίο μίλησε φθάνοντας χθες στην Κύπρο, "δεν είναι πολύ μεγάλο", σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μην μπλοκαριστεί".

    Ο Κορεάτης διπλωμάτης, χαρακτήρισε "πολύ εποικοδομητική" τη θέση που ο Πρόεδρος Κληρίδης τήρησε κατά τις συνομιλίες που είχαν.

    Αναφερόμενος στην επιστολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που επέδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι σε αυτήν εκφράζεται το έντονο ενδιαφέρον και η ανησυχία του Γ.Γ. για το Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την αμερικανική πρωτοβουλία, ο κ. Χαν ανέφερε ότι "στο βαθμό που αυτή υπάρχει, η αμερικανική πρωτοβουλία είναι υποστηρικτική των πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Εθνών".

    Στις 3 το απόγευμα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚK/ΓΠ)

    [04] Επιστολή Ανάν στον Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία, 30/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου, αφορούσε γενικότητες και επικεντρώθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής που μετέφερε ο κ. Χαν στον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Αυτό δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος είπε ότι "το αντικείμενο της συνάντησης ήταν να επαναβεβαιώσει το ενδιαφέρον του νέου ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, γεγονός που διαφαίνεται και στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και να τονίσει ότι θα παρακλουθεί στενά όλες τις εξελίξεις μέσω των αντιπροσώπων του."

    Από δικής μας πλευράς, είπε ο Εκπρόσωπος, επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση της πλευράς μας να συνεργαστούμε στα πλαίσια των προσπαθειών για να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Μέσα από τη συζήτηση, πρόσθεσε, ξεκαθάρισε ότι η πλευρά μας έχει την πολιτική βούληση να εργαστεί για επίλυση του προβλήματος.

    Η συζήτηση, είπε, περιστράφηκε γύρω από γενικότητες και δεν προέκυψε οτιδήποτε το νεότερο.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στην ουσία των παροτρύνσεων εκ μέρους των ΗΕ, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι διαφαίνεται, μέσα από την επιστολή του ΓΓ, η ανάγκη της προετοιμασίας για να μπορέσουν οι δύο ηγέτες να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η πλευρά μας περιμένει "πανέτοιμη" τα ΗΕ για μια συζήτηση για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στις πτυχές του Κυπριακού, και επανέλαβε ότι σήμερα η συζήτηση ήταν γενικής φύσεως.

    Είπε επίσης ότι στην επιστολή γίνεται αναφορά ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αποστέλλει επιστολή και στον Τ/Κ ηγέτη.

    Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Χαν με την οποία σε κάποιο βαθμό υπήρξε αμφισβήτηση της ύπαρξης αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η δική μας πλευρά πάντοτε υποστήριζε ότι η οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα είναι προς υποστήριξη των προσπαθειών του ΓΓ και ανέφερε ότι ο ίδιος δεν καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα.

    Κληθείς να προσδιορίσει τί αναμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά από τις εδώ επαφές του κ. Χαν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ δεν έχει αναφέρει τί προτίθεται ακριβώς να πράξει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί αλλά, επανέλαβε ότι η Ε/κ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού στις εκ του σύνεγγυς προσπάθειες.

    Ο κ. Χαν θα έχει αργότερα σήμερα συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη και τη Δευτέρα το πρωί θα έχει δεύτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] Το καλύτερο δυνατό ψήφισμα

    Λευκωσία, 30/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ομόφωνα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτιμούν ότι το ψήφισμα το οποίο ενέκρινε χθες η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν το καλύτερο που μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις δεδομένες συνθήκες.

    Αυτό επεσήμανε ύστερα από σύσκεψη των αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ως πολύ καλούς τους χειρισμούς της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Στρασβούργο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρόλο που διαδραμάτισε ιδιαίτερα ο βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πολύ αρνητικό για την ελληνοκυπριακή πλευρά, προσχέδιο που ετοίμασε η Πολιτική Επιτροπή και από το οποίο χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της κυπριακής και της ελλαδικής αντιπροσωπείας απαλείφθηκαν με τροποποιήσεις, τα πλείστα αρνητικά σημεία στην Ολομέλεια. Βέβαια, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, το ψήφισμα το οποίο τελικά ενεκρίθη έχει κάποια κενά και κάποια σημεία τα οποία δεν μπορούν να θεωρηθούν θετικά.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κλήθηκε όμως να σχολιάσει και το γεγονός ότι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ένας του Συνασπισμού καταψήφισαν το συγκεκριμμένο ψήφισμα.

    Δε νομίζω, είπε, ότι προέκυψε οποιοδήποτε πρόβλημα από τη στάση των Ελλήνων αυτών βουλευτών, οι οποίοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν και ορισμένες άλλες τροπολογίες.

    Η εκτίμηση της κυπριακής αντιπροσωπείας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής και ορισμένων μελών της ελληνικής, είναι ότι έχει επιτευχθεί το μέγιστο που ήταν δυνατό να επιτευχθεί κάτω από τις δεδομένες συνθήκες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Thursday, 30 January 1997 - 13:25:02 UTC