Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-01-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κόρνμπλουμ εγείρει θέμα πυραύλων
  • [02] Σκληρή αντίδραση από ΗΠΑ για τους S-300
  • [03] Μουγκάμπε: Ο λαός της Κύπρου να αποφασίσει το δρόμο του
  • [04] Σύσκεψη στα κατεχόμενα για τους S-300
  • [05] Εκπρόσωπος: Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της αγοράς
  • [06] Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Κύπρο
  • [07] Μουγκάμπε: Οι Τούρκοι εισβολείς θα πρέπει να αλλάξουν γνώμη
  • [08] Αντιδράσεις κομμάτων για την κριτική των ξένων για τους S-300
  • [09] Κασουλίδης: Δεν υπάρχει λόγος για τουρκική ενέργεια
  • [10] Αρχιεπίσκοπος: Αυτοί που διαμαρτύρονται να αποταθούν στην Τουρκία
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] Ο Χριστόφιας μεταφέρει μήνυμα Κληρίδη στη Μόσχα
  • [13] Η Ολλανδία εκφράζει ανησυχία για τους εξοπλισμούς στην Κύπρο

  • [01] Ο Κόρνμπλουμ εγείρει θέμα πυραύλων

    Ουάσιγκτον, 7/1/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Το θέμα της αγοράς από την Κυπριακή Δημοκρατία του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-300 ήγειρε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Καναδά Τζον Κόρνμπλουμ, σε συνάντηση χθες στην Ουάσιγκτον με τον Πρέσβη της Κύπρου Ανδρο Νικολαίδη, σύμφωνα με έγκυρους διπλωματικούς κύκλους.

    Η συζήτηση διεξήχθη σε ήπιο κλίμα και οι τοποθετήσεις του κ. Κόρνμπλουμ στηρίχθηκαν στα επιχειρήματα τα οποία εκφράσθηκαν στη χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Νικολαίδης παρέθεσε λεπτομερώς τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στον αμυντικό χαρακτήρα των πυραύλων και στο νόμιμο δικαίωμα της Κύπρου να υπερασπισθεί τον εαυτό της, με δεδομένη την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί και τις κατά καιρούς απειλές της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για το ίδιο θέμα αύριο στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών της ομογένειας με Αμερικανούς αξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Σκληρή αντίδραση από ΗΠΑ για τους S-300

    Ουάσιγκτον, 7/1/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) --Με σκληρή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασαν οι ΗΠΑ στην υπογραφή της συμφωνίας για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για αγορά ρωσικών αμυντικών πυραύλων.

    Στην ανακοίνωση του το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης ως "στοιχείο αποσταθεροποίησης στο νησί και γενικότερα στην περιοχή και αποτελεί βήμα προς λάθος κατεύθυνση".

    Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση, οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για την ενέργεια αυτή και το γνωστοποίησαν στις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ρωσίας.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "οι ΗΠΑ λυπούνται για το βήμα αυτό και το έχουν κάνει γνωστό στην κυβέρνηση της Κύπρου και άλλους ότι πιστεύουμε ότι αυτό θα δυσχεράνει τις προσπάθειες επίτευξης μόνιμης λύσης στην Κύπρο. Η κυπριακή απόφαση εισάγει ένα νέο αποσταθεροποιητικό παράγοντα στο νησί και την περιοχή, την ίδια στιγμή που η διεθνής κοινότητα αναζητά τρόπους υιοθέτησης πολιτικής συνεργασίας ώστε σημαντικά να προωθηθεί μια συμφωνία. Η Κύπρος είναι ήδη μια από τις πιο εξοπλισμένες περιοχές στον κόσμο. Η Τουρκία διατηρεί μια πολύ μεγάλη στρατιωτική δύναμη στο νησί, και οι δύο πλευρές είναι πολύ βαριά εξοπλισμένες".

    Μόνιμη ασφάλεια και ειρήνη για τους ανθρώπους στο νησί μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με όλες τις πλευρές δεσμευμένες για την εξεύρεση λύσης. Το παρελθόν έχει δείξει ότι η εισαγωγή όπλων έχει φέρει μόνο αύξηση όπλων από την άλλη πλευρά. Αυτό το νέο οπλικό σύστημα είναι ακόμη πιο ανησυχητικό, καθώς απειλεί να φέρει την κούρσα των σξοπλισμών στην Κύπρο σε ένα νέο πιοτικό επίπεδο.

    Υπενθύμησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μόλις τον προηγούμενο μήνα προειδοποίησε ότι η εισαγωγή περίπλοκων όπλων απειλεί να αυξήσει την ένταση και να περιπλέξει τις προσπάθειες ειρήνευσης. "Ανεξάρτητα από το πότε το σύστημα θα τοποθετηθεί, πιστεύουμε ότι η επισφράγηση του συμβολαίου αγοράς καθιστά οποιαδήποτε προσπάθεια διαμεσολάβησης δύσκολη και βλάπτει την πολιτική ατμόσφαιρα", πρόσθεσε.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης της Κύπρου είναι "ένα βήμα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση".

    Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, "παραμένουν δεσμευμένες να καταβάλλουν προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Δουλεύοντας με τη διεθνή κοινότητα, ο Πρόεδρος Κλίντον είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά. Για να πετύχουν αυτές οι προσπάθειες τα μέρη και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή πρέπει επίσης να είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν σκληρές επιλογές απαραίτητες για την επίτευξη ειρήνης. Ολοι έχουν την ευθύνη να υιοθετήσουν σταθερά μέτρα για μείωση της έντασης - όπως μείωση των αμυντικών εξοπλισμών, τέρμα σε προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις και βελτίωση της ασφάλειας κατά μήκος της ζώνης κατάπαυσης του πυρός - ώστε να προωθηθεί μια πολιτική λύση".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Νίκολας Μπερνς ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μέσω του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο, σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη το Σαββατοκυρίακο.

    Επίσης ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι ο ασυνήθιστα σκληρός τόνος της ανακοίνωσης αναδεικνύει τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η ενέργεια αυτή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

    Στη συνέχεια ο κ. Μπερνς ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για το ποιά είναι η θέση των ΗΠΑ αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου και γιατί δεν υπάρχει αμερικανική πίεση προς την Τουρκία για αποδοχή της πρότασης αυτής, η οποία δίνει λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα, ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ παραδοσιακά υποστηρίζουν τη μείωση των οπλικών συστημάτων από όλες τις πλευρές.

    Τέλος ο κ. Μπερνς, κληθείς να σχολιάσει τον αμυντικό χαρακτήρα των πυραύλων και το προηγούμενο της διάθεσης από την Αμερική στο παρελθόν παρόμοιων πυραύλων στο Ισραήλ και την Ιορδανία με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για αμυντικά όπλα που σταθεροποιούν την περιοχή και βοηθούν τις διαπραγματεύσεις, αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι πρόκειται για παρόμοιες περιπτώσεις, επαναλαμβάνοντας ότι "η συγκεκριμένη ενέργεια συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση και όπως πιστεύουν οι ΗΠΑ θα προκαλέσει παρόμοιες κινήσεις από την άλλη πλευρά".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [03] Μουγκάμπε: Ο λαός της Κύπρου να αποφασίσει το δρόμο του

    Λευκωσία, 7/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- "Ο διχασμός μεταξύ των ανθρώπων μετατρέπεται σε μίσος. Αφήστε το λαό της Κύπρου να αποφασίσει μόνος του το δρόμο που θέλει να επιλέξει", σημείωσε σήμερα στο βιβλίο των επισκεπτών της "πράσινης γραμμής" στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Ζιμπάπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

    "Η Ζιμπάμπουε", υπογράμμισε στο σημείωμά του ο Πρόεδρος Μουγκάμπε, "υποστηρίζει σταθερά τον αγώνα των Κυπρίων".

    Ο Πρόεδρος της Ζιμπάπουε, που μαζί με πολυμελή αντιπροσωπεία της χώρας του πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε σήμερα δεκτός από το Δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη, ο οποίος και τον συνόδευσε στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Ο κ. Δημητριάδης επέδωσε στον Πρόεδρο Μουγκάμπε τιμητική πλακέττα με το έμβλημα της πρωτεύουσας και βιβλίο αφιερωμένο στη Λευκωσία.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ζιμπάπουε θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού και θα προσφωνήσει ειδική συνεδρία του σώματος. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Σύσκεψη στα κατεχόμενα για τους S-300

    Λευκωσία, 7/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Μεγάλη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στα κατεχόμενα, υπό την προεδρία του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ωστόσο, στο επίκεντρο ήταν η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για αγορά του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-300.

    Στη συνεδρία παρέστησαν οι αρχηγοί των Τ/κ κομμάτων, οι πρώην λεγόμενοι "πρωθυπουργοί", οι λεγόμενοι "Γενικός Εισαγγελέας, και "Πρόεδρος" του "Ανωτάτου Δικαστηρίου". Συνολικά συμμετείχαν 26 αξιωματούχοι του ψευδοκράτους.

    Ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε "λύπη" γιατί η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεν κάνουν τίποτα και παραμένουν "θεατές", όπως είπε.

    Πρόσθεσε ότι οι δυτικοί περιμένουν να δημιουργηθεί ένα επεισόδιο για να ακολουθήσει η ειρήνη. "Ακόμη και πόλεμος να γίνει, το πρόβλημα θα επιλυθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων", είπε, προσθέτοντας ότι στις συνομιλίες εκείνες, η τουρκική πλευρά δεν θα προβεί σ'άλλες "παραχωρήσεις".

    Επιπλέον, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι οι δυτικές χώρες αν και μιλούν για ειρήνη το 1997, δεν αποκλείουν και τον πόλεμο. Εδωσε δε πολλά στοιχεία για τη στρατιωτική ισχύ της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και αναφέρθηκε σε αριθμούς.

    Μίλησε για τη στρατιωτική βάση στην Πάφο, τα καταφύγια, και τη ναυτική βάση, αφήνοντας να νοηθεί ότι οι Ε/Κ ετοιμάζονται για πόλεμο και ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός, Ντερβίς Ερογλου, ισχυρίστηκε ότι η Τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες και ότι η Ε/κ πλευρά επιδίδεται στους εξοπλισμούς, πράγμα το οποίο δεν οδηγεί το πρόβλημα στη λύση του.

    Διαβεβαίωσε τους Τ/Κ ότι όσον έχουν την Τουρκία στο πλευρό τους, δεν πρέπει να φοβούνται, κατά την έκφρασή του. Είπε ότι είναι απαισιόδοξος για λύση του Κυπριακού το 1997.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς αποκάλεσε τους εξοπλισμούς "τρέλα και λανθασμένη πορεία".

    Κάλεσε την Τ/κ πλευρά να αναθεωρήσει την πολιτική της στο Κυπριακό και μίλησε για λύση που να βασίζεται σε δύο κράτη.

    Επέκρινε την Ευρώπη για τη στάση της στο θέμα και ισχυρίστηκε ότι η ένταξη και οι εξοπλισμοί οδηγούν το Κυπριακό σε "αδιέξοδο και περιπέτειες", κατά την έκφρασή του.

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Απελευθερωτικού Κόμματος, Μουσταφά Ακκιντζί, εξέφρασε αισιοδοξία για το Κυπριακό το 1997, και αναφέρθηκε σε κινητοποίηση, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν κατανόηση για επίτευξη λύσης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Εκπρόσωπος: Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της αγοράς

    Λευκωσία, 7/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας αγοράς του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-300, δήλωσε κατηγορηματικά σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Επανέλαβε ότι η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι εναπόκειται σε εμάς τους ιδίους να αποφασίσουμε πώς θα οργανώσουμε καλύτερα την άμυνά μας, για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού, και πώς θεωρούμε εμείς ως πιο αποτελεσματική την αμυντική μας ικανότητα.

    Διαβεβαίωσε ότι η πλευρά μας "δεν έχει στόχο, και ούτε πρόθεση ποτέ, να χρησιμοποιήσει ποτέ οποιοδήποτε οπλικό σύστημα εναντίον οιουδήποτε, παρά μόνο στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση."

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε: "Δεν έχουμε πρόθεση, ούτε ψευδαίσθηση ότι μπορούμε εμείς ποτέ να επιτεθούμε εναντίον του τουρκικού στρατού. Απλούστατα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται να μας επιτεθούν άλλοι, διότι σε τέτοια περίπτωση θέλουμε να έχουμε αποτελεσματική άμυνα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Κύπρο

    Λευκωσία, 7/1/1997 (ΚΥΠΕ-NΟΒΟΣΤΙ-Χρίστος Γεωργίου) --Επίσκεψη στην Κύπρο μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τα Βαλκάνια και την Κύπρο, Νικολάι Αφανασέφσκι, σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ από τη Μόσχα.

    Με την επίσκεψη αυτή και τις επαφές για το Κυπριακό που θα έχει στη Λευκωσία, ο κ. Αφανασέφσκι, η Μόσχα δίνει συνέχεια στην ενεργοποίησή της, μετά την επιστολή το Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τις εκφρασθείσες απόψεις της για τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει διέξοδος στο πρόβλημα.

    Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Ρώσος αξιωματούχος θα βρίσκεται στην Κύπρο το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και αναμένεται να έχει συνομιλίες τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

    Η ρωσική διπλωματία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του κ. Αφανασέφσκι γιατί επιδιώκει σαφώς να περάσει το μήνυμα στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ή πρωτοβουλία ήθελε αναληφθεί στο Κυπριακό θα πρέπει να έχει ως άξονα τη συλλογικότητα και τη συνεργασία όλων όσοι μπορούν να συμβάλουν σε πιθανή λύση.

    Ταυτόχρονα ο Ρώσος αξιωματούχος αναμένεται να επαναλάβει την άποψη της χώρας του ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο Κυπριακό θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Αφανασέφσκι θα σφυγμομετρήσει τις πιθανότητες υλοποίησης της ρωσικής πρότασης για άμεση συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συζήτηση των υφισταμένων δεδομένων στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΓΠ)

    [07] Μουγκάμπε: Οι Τούρκοι εισβολείς θα πρέπει να αλλάξουν γνώμη

    Λευκωσία, 7/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Τη διαβεβαίωση ότι η Ζιμπάμπουε θα συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και θα ενημερώσει όλες τις νοτιοαφρικανικές χώρες για τις εξελίξεις στο πρόβλημα, έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε ύστερα από συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    "Εχουμε τα δικά μας αφρικανικά προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη προβλημάτων και αλλού όπως στη Βοσνία και στην Κύπρο, όπου το πρόβλημα έχει παρατραβήξει", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τα συναισθήματά του κατά την επίσκεψή του στη γραμμή αντιπαράταξης, ο κ. Μουγκάμπε δήλωσε ότι πρόκειται για μια θλιβερή γραμμή που χωρίζει τους ανθρώπους και ο κυπριακός λαός δεν αξίζει τη διαίρεση.

    "Αυτοί που είναι υπεύθυνοι, οι Τούρκοι εισβολείς θα πρέπει να αλλάξουν γνώμη", σημείωσε ο κ. Μουγκάμπε, τονίζοντας ότι Ε/Κ και Τ/Κ θα πρέπει να αφεθούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους χωρίς παρεμβάσεις.

    Τα Ηνωμένα Εθνη οφείλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, πρόσθεσε ο Αφρικανός ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι τα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις σε κάθε δύναμη ή κράτος που εμποδίζει την επίλυση του Κυπριακού.

    "Πιστεύω ότι έφτασε ο καιρός για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία", επεσήμανε ο κ. Μουγκάμπε, διευκρινίζοντας ότι και η χώρα του είναι φίλη με την Τουρκία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ζιμπάμπουε θα είναι τυφλή μπροστά στην αδικία.

    Ο Πρόεδρος Μουγκάμπε εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που επειδεικνύουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία για το Κυπριακό.

    Το πρόβλημα της Κύπρου, πρόσθεσε θα εγερθεί στην επόμενη συνάντηση κορυφής της Κοινοπολιτείας στη Σκωτία, που θα πραγματοποιηθεί φέτος.

    Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η Βρετανία θα είναι σε θέση στη σύνοδο να ενημερώσει τα μέλη της Κοινοπολιτείας γύρω από τις εξελίξεις και τα μέτρα που θα έχουν ληφθεί στο Κυπριακό.

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι στη συνάντηση ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε και τους άλλους αξιωματούχους για το κυπριακό πρόβλημα και την αγωνία του κυπριακού ελληνισμού για το μέλλον του.

    Ο Μακαριότατος προσέφερε στον κ. Μουγκάμπε ένα βιβλίο με τα εικονίσματα της Κύπρου, βιντεοκασέττες για την ιστορία του τόπου και μια αρωματοδόχη για τη σύζυγό του.

    Ακολούθησε ξενάγηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, και οι ξένοι επίσημοι είχαν την ευκαιρία να δουν το Βυζαντινό Μουσείο και τα διαμερίσματα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Αντιδράσεις κομμάτων για την κριτική των ξένων για τους S-300

    Λευκωσία, 7/1/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την κριτική των περισσοτέρων κομμάτων προκάλεσαν οι αντιδράσεις των ξένων χωρών στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300, από την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό "Αστρα", ο Γ.Γ. του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε "υποκριτική" τη στάση των ΗΠΑ, οι οποίες, είπε, δεν βλέπουν τη στάση της Τουρκίας όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο Ιράκ.

    Ο κ. Συλλούρης χαρακτήρισε υπεραπλουστευμένη την προσπάθεια κάποιων κομμάτων να συσχετίσουν την αγορά του συστήματος με τις προεδρικές εκλογές και τόνισε ότι ακόμη και από την αντίδραση της Τουρκίας φάνηκε ότι έπρεπε να είχε αγοραστεί.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε ότι η ρωσική πολεμική βιομηχανία βγαίνει στην αγορά για να κτυπήσει την αμερικανική, που έχει τώρα το μονοπώλιο, γι' αυτό και η αντίδραση των ΗΠΑ έχει σχέση και με τον εμπορικό ανταγωνισμό.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστόφιας επέκρινε την κυβέρνηση ότι "κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα", κατά την έκφρασή του, και αγοράζοντας όπλα νομίζει ότι θα προωθήσει επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε επίσης ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων δεν αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων με την Τουρκία και τόνισε ότι χρειάζεται διπλωματική επίθεση για να τεθεί το Κυπριακό ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί επί του θέματος αφού συνέλθουν τα αρμόδια όργανά του και υποστήριξε ότι για τη λήψη της απόφασης υπήρξε "παραγκωνισμός" του Εθνικού Συμβουλίου και της Βουλής.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού τόνισε ότι δεν εκπλήττουν οι αντιδράσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Βρετανίας. Σίγουρα, είπε, η διεθνής κοινότητα θα προσπαθήσει να παρέμβει προς την κατεύθυνση της ύφεσης αντί της επίλυσης, αλλά η δική μας πλευρά, τόνισε, θα πρέπει να είναι ομόφωνη και να επιμένει να γίνει πρώτα συζήτηση στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτεθεί εναντίον της Κύπρου, γιατί, εξήγησε, αυτό δε συμφέρει ούτε στις ΗΠΑ, ούτε σε άλλες χώρες, αφού θα σημαίνει ελληνοτουρκικό πόλεμο.

    Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε τις αντιδράσεις των ξένων χωρών στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος ως "άκρο άωτο της υποκρισίας" και υπενθύμισε την πρόταση της πλευράς μας για αποστρατικοποίηση.

    Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η αγορά του συστήματος δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία, αλλά, επεσήμανε, γίνεται "μια υποτυπώδης προσπάθεια για ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, καθώς και μια στοιχειώδης προσπάθεια για ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητάς της".

    Τέλος, ο δεύτερος Αντιπροέδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Χριστοφίδης επέκρινε την κυβέρνηση ότι "ετεροχρονισμένα ήρθε να δημοσιοποιήσει την απόφασή της για αγορά των πυραύλων, για σκοπούς εντυπώσεων, ενόψει των προεδρικών εκλογών", όπως υποστήριξε.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η αγορά των πυραύλων δεν έπρεπε να γίνει με τον τρόπο που έγινε, προκαλώντας αντιδράσεις, και υποστήριξε ότι τίποτα δεν άλλαξε στο ισοζύγιο δυνάμεων με την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Κασουλίδης: Δεν υπάρχει λόγος για τουρκική ενέργεια

    Λευκωσία, 7/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος αυτή τη στιγμή για να μιλούμε για στρατιωτικά μέτρα ή για τον κίνδυνο οποιασδήποτε τουρκικής επίθεσης.

    Μιλώντας στην τακτική του ενημέρωση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι "δεν έχουμε δώσει λόγους ή να υπάρχει οποιαδήποτε κρίση, για την οποία να συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας."

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λογικά σκεπτόμενος που πιστεύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρησιμοποιήσει την Εθνική Φρουρά για να επιτεθεί.

    Διαβεβαίωσε ότι οι Τ/Κ δεν κινδυνεύουν καθόλου γιατί οι προθέσεις μας είναι γνωστές.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτοί που αντιδρούν "διαπράττουν σοβαρό λάθος, με το να πιστεύουν ότι η ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα είναι εμπόδιο στις ειρηνευτικές προσπάθειες".

    Απεναντίας, είπε, "θεωρούμε ότι η ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα υποβοηθήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, γιατί θεωρούμε ότι η αλαζονία και η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς έγκειται σαφώς στη στρατιωτική της υπεροχή, λόγω της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο."

    O κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Κένεθ Μπριλ την ημέρα που δέχθηκε τις ευχές του διπλωματικού σώματος.

    Επιβεβαίωσε ότι τέθηκε στον Πρόεδρο Κληρίδη θέμα από πλευράς ΗΠΑ για τους πυραύλους. Πρόσθεσε ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ κάλεσε και τον Ελληνα πρέσβη για να προβεί σε διάβημα.

    Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε σαφώς ότι η κυβέρνηση "δεν πρόκειται να μεταβάλει την πολιτική μας θέση, ούτε να μεταβάλουμε την πολιτική μας βούληση, για λύση του Κυπριακού, με βάση τα όσα επανειλημμένα έχει προωθήσει σαν λογικές πολιτικές θέσεις, διότι θα αυξηθεί αποτελεσματικά η αμυντική μας ικανότητα."

    Με αυστηρό ύφος, ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα βρίσκονται στην Κύπρο εδώ και 23 σχεδόν χρόνια, αναβαθμίστηκαν σε βαθμό υπερβολικό πριν από λίγα χρόνια, χωρίς παρόμοια αντίδραση, και υπενθύμισε ότι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα είναι εξοπλισμένα με αμερικανικά όπλα, και όπλα του ΝΑΤΟ, κατά παράβαση των νόμων των ΗΠΑ, και των αρχών του ΝΑΤΟ.

    Εξήγησε ότι τα όπλα αυτά υποτίθεται ότι είναι για να χρησιμοποιηθούν έναντι πιθανών εχθρών της Νοτιο-Ατλαντικής Συμμαχίας. "Και η Κύπρος ασφαλώς, δεν είναι ένας από αυτούς," συμπλήρωσε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται τους ισχυρισμούς ότι οι εξοπλισμοί αυτοί είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Διερωτήθηκε στη συνέχεια: "Ηταν σταθερή η περιοχή με την παρουσία 35 χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων και 400 αρμάτων μάχης, και με πλήρη κυριαρχία του αέρος από πλευράς τουρκικής πολεμικής αεροπορίας;"

    Παράλληλα υπενθύμισε τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ πριν από 18 μήνες ότι τα Αδανα από τη Λευκωσία απέχουν τρία λεπτά.

    "Μήπως τέτοιου είδους δηλώσεις δεν έδιναν στην Κυπριακή Δημοκρατία ή δεν δίνουν το δικαίωμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τον κυπριακό λαό;" διερωτήθηκε εκ νέου ο κ. Κασουλίδης.

    Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι "οι δικοί μας εξοπλισμοί δεν πρόκειται να μετατρέψουν την πολιτική μας συμπεριφορά ή στάση, και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους εξοπλισμούς παρά μόνο αν δεχθούμε επίθεση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τί σημαίνει αυτοσυγκράτηση, γνωρίζουμε πολύ καλά τί σημαίνει λογική και γνωρίζουμε να συγκρίνουμε μεγέθη", είπε.

    Σε ερώτηση ποιά μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση για να αντικρούσει τις αντιδράσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η κυβέρνηση, παρόλο που προέβλεπε ότι θα υπήρχαν αυτές οι αντιδράσεις, εντούτοις θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνο η ίδια για το τί σημαίνει για τον κυπριακό λαό αποτελεσματική άμυνα".

    Ο κ. Κασουλίδης απάντησε θετικά σε ερώτηση εάν έχει τεθεί προς τους Αμερικανούς το ερώτημα αν θεωρούν παράγοντα σταθερότητας τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Ωστόσο, απέφυγε να αναφέρει ποιά ήταν η αντίδρασή τους, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση διαφωνεί με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

    Κληθείς να αξιολογήσει τις απειλές της Αγκυρας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κανένας δεν μπορεί να μη λαμβάνει σοβαρά υπόψη οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Ωστόσο επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει κανένας λόγος για λήψη οποιονδήποτε στρατιωτικών μέτρων.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα της αγοράς εξοπλισμών από τη Ρωσία ως "καθαρά εμπορική πράξη, και δεν πρέπει να της δίνουμε οποιαδήποτε άλλη πολιτική επέκταση".

    Σημείωσε ότι η Ρωσία είναι μια χώρα η οποία επέδειξε παραδοσιακά κατανόηση για την ανεξαρτησία, κυριαρχία, και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει υπόδειξη του Υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κόρνμπλουμ, για ακύρωση της συμφωνίας, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ξεκάθαρα: "Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας".

    Ο κ. Κασουλίδης διερωτήθηκε μήπως οι ΗΠΑ ήθελαν να πωλήσουν οπλικό σύστημα στην κυπριακή κυβέρνηση και δεν ενδιαφέρθηκε η πλευρά μας; Ωστόσο, σημείωσε, ότι "υπάρχει πλήρες εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο από πλευράς των ΗΠΑ."

    Κληθείς να εκτιμήσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τα δύο Υπουργεία Αμυνας (Κύπρου - Ελλάδας) έχουν "συνσχεδιάσει και συνεγκρίνει τα εξοπλιστικά μας προγράμματα."

    Παράλληλα η κυβέρνηση δεν αγωνιά ότι η συμφωνία θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις πρωτοβουλίες που αναμένονται.

    Σε ερώτηση αν η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι ο ανταγωνισμός των Αμερικανών προς τους Ρώσους για τους πυραύλους, εμπλέκει την Κύπρο και ίσως να φέρει η Κύπρος ένα υπέρμετρο μερίδιο ευθύνης, ο κ. Κασουλίδης συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της ανάγκης που έχει να προστατεύσει τον κυπριακό λαό, έχει προχωρήσει σε μια συμφωνία με τη χώρα εκείνη η οποία ήταν διατεθειμένη να πωλήσει το απαραίτητο οπλικό σύστημα, και με τις συμφέρουσες τιμές.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Ομέρ Ακμπέλ ότι δεν είναι ώρα για εξοπλισμούς αλλά για να προσέλθουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, και είπε ότι η απάντηση της πλευράς μας είναι "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Αρχιεπίσκοπος: Αυτοί που διαμαρτύρονται να αποταθούν στην Τουρκία

    Λευκωσία, 7/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Αυτοί οι οποίοι διαμαρτύρονται πρέπει να διαμαρτυρηθούν στην Τουρκία, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κληθείς να σχολιάσει τις διεθνείς αντιδράσεις για την αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300.

    Ο Μακαριότατος τόνισε ότι όταν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα η Κύπρος δεν θα χρειάζεται εξοπλισμούς και πυραύλους.

    "Εμείς θέλουμε ειρήνη στην Κύπρο θέλουμε αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τους Ε/Κ και για τους Τ/Κ", σημείωσε.

    Δεν είναι δυνατό, τόνισε, η Ε/κ πλευρά να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια όταν η Τουρκία έχει τόσα στρατεύματα και κατέχει τη μισή σχεδόν Κύπρο.

    "Είμεθα υποχρεωμένοι και είναι στοιχειώδες καθήκον να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας", τόνισε.

    "Οι μεγάλες δυνάμεις ας αποταθούν πρώτα στην Τουρκία και ας ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμείς δεν χρειαζόμαστε όπλα", κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. (ΚΥΠ Ε/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 7/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.07 (-1.31)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  90.22 (-1.59)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    73.38 (-1.53)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                57.66 (-0.22)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 82.10 (-0.61)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               71.07 (-1.22)
         Εμπορικές Εταιρείες                    61.15 (-1.05)
         Αλλες Εταιρείες                        65.16 (-1.72)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 341937.030
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] Ο Χριστόφιας μεταφέρει μήνυμα Κληρίδη στη Μόσχα

    Λάρνακα, 7/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υπερασπίστηκε σήμερα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διασφαλίζει την αμυντική της θωράκιση.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τη Μόσχα, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε, ταυτόχρονα, ότι μόνο με ειρηνικά μέσα και συνομιλίες μπορεί να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα και χαρακτήρισε "πολιτικά ανόητους" όσους υποστηρίζουν το αντίθετο.

    Ο κ. Χριστόφιας μεταβαίνει στη Ρωσία όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γιεβγκένι Πριμακόφ, στον οποίο θα μεταφέρει μήνυμα του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για το Κυπριακό.

    "Η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα ημικατεχόμενη, προσπαθεί να διασφαλίσει μιαν αμυντική θωράκιση η οποία να μη δίνει το δικαίωμα στην κατοχική δύναμη, όποτε θέλει, να προβαίνει σε τυχοδιωκτισμούς ανενόχλητη", είπε. "Αυτό αποτελεί δικαίωμα της Δημοκρατίας", πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε "απαράδεκτο και υπερβολικό" το θόρυβο και τις πιέσεις που ασκούν ξένες κυβερνήσεις για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300.

    Την ίδια στιγμή, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τόνισε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αξιολογήσουν και το θόρυβο και τις πιέσεις".

    Εξήγησε ότι "πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα αρχής και ότι ο στόχος ο δικός μας είναι η ειρηνική λύση και η αποστρατικοποίηση".

    Τόνισε, μάλιστα, ότι "αυτοί που ανησυχούν τόσο πολύ για την αγορά των πυραύλων θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να αλλάξει τη στάση της ριζικά".

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε το φόβο ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί κι άλλοι που προκαλούν θόρυβο για την αγορά "θα ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις πάνω στην πλευρά μας για λύση πριν την εγκατάσταση των πυραύλων και δε θα σεβαστούν τις αρχές που πρέπει να διέπουν το πρόβλημα, όπως αυτές διαγράφονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις Συμφωνίες Κορυφής".

    Παρατήρησε ότι η Αμερική αντιδρά αφ' ενός για οικονομικούς λόγους, διότι θα σπάσει το μονοπώλιό της στην πώληση τέτοιου είδους όπλων, και αφετέρου για πολιτικούς λόγους, γιατί υπερασπίζεται τη σύμμαχό της, την Τουρκία, σημείωσε.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έθεσε και πάλι θέμα τάξης για την κυβέρνηση, λέγοντας ότι ναι μεν, στην πρόσφατη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας στο ΓΕΕΦ, έγινε ενημέρωση για τα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα και τα συστήματα με τα οποία πρέπει να εφοδιαστεί η Εθνική Φρουρά, όμως δε δόθηκε καμία έγκριση, είπε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "δεν έχει ενημερώσει ότι επίκειτο συμφωνία με τη Ρωσία για το συγκεκριμένο θέμα και την αγορά αυτού του όπλου τώρα".

    Ο κ. Χριστοφιας σημείωσε ότι εκκρεμεί συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Εθνικό Συμβούλιο, για συζήτηση του γενικότερου εξοπλιστικού προγράμματος. Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εναντίον της αγοράς αλλά ούτε την χαιρετίζει και ανέφερε ότι τα αρμόδια όργανα του ΑΚΕΛ θα συζητήσουν την αγορά και το κόμμα θα τοποθετηθεί.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι, όπως έχει αναλυθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς, "έχει και τη σκοπιμότητα για αύξηση της εισφοράς για την άμυνα" και εξέφρασε τη διαφωνία του με τη φορολογία αυτή γιατί, όπως είπε, είναι άδικη και ισοπεδωτική.

    Οσον αφορά το ενδιαφέρον της Ρωσίας για το Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι έκανε προτάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν καν τεθεί θέμα αγοράς αρμάτων μάχης ή πυραύλων. "Ας μη θεωρηθεί ότι το ενδιαφέρον της Ρωσίας τώρα είναι ιδιοτελές", συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΜΑ/ΑΠ)

    [13] Η Ολλανδία εκφράζει ανησυχία για τους εξοπλισμούς στην Κύπρο

    Λευκωσία, 7/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ανησυχία εξέφρασε και η Ολλανδία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αυτό το εξάμηνο, για τον όγκο των εξοπλισμών στην Κύπρο.

    Σε σχετικές δηλώσεις προέβη ο πρέσβης της Ολλανδίας στη Ρώμη, Ρόναλντ Βαν Μπένγκε, ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο ενημέρωσε για το πρόγραμμα της ολλανδικής προεδρίας.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τον κ. Βαν Μπένγκε για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων, το Κυπριακό και την προσπάθεια της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Βαν Μπένγκε υπενθύμισε ότι η Ολλανδία έχει καταδικάσει τόσο την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, όσο και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η χώρα του προσεγγίζει το Κυπριακό στο πλαίσιο αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Tuesday, 7 January 1997 - 21:18:10 UTC