Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-01-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την υπογραφή συμβολαίων για την αγορά ρωσικών πυραύλων
  • [02] Εφθασε ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε
  • [03] Μουγκάπε: Η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο
  • [04] Η Βρετανία εκφράζει ανησυχία για την αγορά του S-300

  • [01] Ο ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την υπογραφή συμβολαίων για την αγορά ρωσικών πυραύλων

    Λευκωσία, 6/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλεκος Μιχαηλίδης, επιβεβαίωσε την υπογραφή των συμβολαίων για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος S300 από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Κληθείς χθες από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "ΑΝΤΕΝΝΑ" να επιβεβαιώσει την υπογραφή, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι πρόκειται για μια πραγματικότητα. "Ολες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και έχει υπογραφεί η σχετική συμφωνία", συμπλήρωσε.

    Ο ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε επίσης ότι έγινε διάβημα από τις ΗΠΑ, στη Ουάσιγκτον, από μία ευρωπαϊκή χώρα, την οποία δεν κατονόμασε, και ανέφερε ότι έχει πληροφορίες ότι αναμένονται διαβήματα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    "Αντιδράσεις υπήρξαν", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "η αμερικανική κυβέρνηση προέβη σε διάβημα, στη Ουάσιγκτον, όπου κλήθηκε ο πρέσβης μας για να εκφράσει η αμερικανική κυβέρνηση την έντονη ανησυχία της για την όλη ενέργειά μας".

    Οσον αφορά στο περιεχόμενο των διαβημάτων, ο ΥΠΕΞ είπε ότι "είχαν σχέση με την έκφραση ανησυχίας ότι οι ενέργειες αυτές ενδεχομένως να δυσκολεύουν τα πάρα κάτω βήματα και να δημιουργούν ένταση".

    Απαντώντας στις αντιδράσεις αυτές, ο κ. Μιχαηλίδης υπενθύμισε την τουρκική στρατιωτική παρουσία στα κατεχόμενα για 22 χρόνια, τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροπλάνα, τα οποία μάλιστα φωτογράφιζαν, και τη διαπίστωση του ιδίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι τα κατεχόμενα είναι από τα πλέον στρατοκρατούμενα μέρη του κόσμου, και διερωτήθηκε γιατί σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν έγιναν διαβήματα.

    Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι "για μας ένταση υπάρχει εφόσον συνεχίζει η κατοχή".

    Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι τόσο η συμφωνία αυτή με τη Ρωσία "όσο και άλλες συμφωνίες που τυχόν υπογράφονται, έχουν σχέση με παράδοση εξοπλισμών όχι σήμερα, αλλά πάρα κάτω". Επανέλαβε ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της άμυνάς μας, και δεν αποτελούν επιθετικές πράξεις.

    Σε ερώτηση πώς η κυβέρνηση αξιολογεί τις τουρκικές απειλές που διατυπώθηκαν με αφορμή τη συμφωνία αγοράς των ρωσικού συστήματος, ο ΥΠΕΞ ρώτησε εάν η Τουρκία θεωρεί "ειρήνη" την κατοχή της στην Κύπρο και την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της στα κατεχόμενα.

    Την ίδια στιγμή, ο κ. Μιχαηλίδης υπενθύμισε την πρόταση της κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση, και τις προσπάθειές της για επίλυση του Κυπριακού, με εντατικές διαβουλεύσεις για εξεύρεση κοινού εδάφους που θα επιτρέψει την έναρξη συνομιλιών. Μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, συμπλήρωσε, τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν όπως έχουν προγραμματιστεί.

    Σε ερώτηση πώς η αγορά επηρεάζει τις προσπάθειες λύσης του προβλήματος, ο ΥΠΕΞ απάντησε ότι "στέλνει ένα μήνυμα ότι πρέπει να αυξηθούν και να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Σημείωσε ότι επανειλημμένα οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ένταση στην περιοχή, όμως τόνισε ότι εάν η Αμερική ανησυχεί για την άμυνα της Κύπρου, τότε "η απάντηση είναι η επίσπευση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [02] Εφθασε ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

    Λάρνακα, 6/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Εφθασε σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Αργότερα σήμερα οι δύο πρόεδροι θα έχουν συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, ο οποίος αργότερα στο ξενοδοχείο Χίλτον θα δεχθεί τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στο νησί.

    Απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του κ. Μουγκάμπε στο ξενοδοχείο Forum Intercontinental.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧ/ΓΠ)

    [03] Μουγκάπε: Η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο

    Λάρνακα, 6/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Την υποστήριξη του λαού της Ζιμπάπουε προς τον κυπριακό λαό μετέφερε σήμερα, φθάνοντας στο νησί, ο Πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάπε ενώ παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο.

    "Ο λαός της Ζιμπάπουε πιστεύει στις βασικές ελευθερίες των λαών και δεν υποστηρίζει την καταπίεση και την κατοχή", είπε ο κ. Μουγκάπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει την Κύπρο και να αφήσει τους Κυπρίους να καθορίσουν τη μοίρα τους.

    "Ο λαός της Κύπρου", υπογράμμισε, "είναι αρκετά ώριμος και σοφός για να επιλύσει τα εσωτερικά του προβλήματα".

    Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Μουγκάπε, που θα πραγαματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σημείωσε τη σταθερή υποστήριξη της Ζιμπάπουε στον αγώνα της Κύπρου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συγκινητική ομιλία του κ. Μουγκάπε κατά τη διάσκεψη κορυφής της Κοινοπολιτείας, που έγινε στη Λεμεσό το 1993.

    Τον Πρόεδρο Μουγκάπε και του άλλους επισήμους του κράτους της Ζιμπάπουε, υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος Κληρίδης, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Αλέκος Μιχαηλίδης και Κώστας Ηλιάδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Η Βρετανία εκφράζει ανησυχία για την αγορά του S-300

    Λονδίνο, 6/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ανησυχία εκφράζει η Βρετανία για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300.

    Σε γραπτή δήλωση το βρετανικό ΥΠΕΞ εκφράζει ανησυχία για την αύξηση των εξοπλισμών στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι έχει κάνει γνωστές τις ανησυχίες αυτές στην κυπριακή κυβέρνηση και ότι σκοπεύει να τις επαναλάβει.

    Στη δήλωση επισημαίνεται επίσης ότι στις 23 Δεκεμβρίου 1996, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ομόφωνα εξέφρασε ανησυχία για το "υπερβολικό επίπεδο στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών" στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στο Λονδίνο, κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει υπόψη το μέγεθος και τον εξοπλισμό του τουρκικού στρατού κατοχής, ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ παράπεμψε στις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Ο κ. Ρίφκιντ είχε καλέσει και τις δύο πλευρές στην Κύπρο να περιορίσουν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς τους και χαρακτήρισε το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως "ένα μεγάλο βήμα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση".

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο η άμυνα της Κύπρου θεωρείται ικανοποιητική χωρίς την αγορά του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος. Περιορίστηκε να πει ότι δεν ήθελε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΧ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Tuesday, 7 January 1997 - 14:53:23 UTC