Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Χίσλιπ στα κατεχόμενα και δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [02] Γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων ανοίγει η ΟΥΝΦΙΣΥΠ στη Λεμεσό
  • [03] ΑΚΕΛ: Ανεπίτρεπτη ενέργεια η συνάντηση Ρίφκιντ - Ντενκτάς
  • [04] Ο Πρόεδρος Κληρίδης καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΑΣΕ
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου.
  • [06] Τα διπλώματα του Πανεπιστημίου Κύπρου ισότιμα με τα ελληνικά
  • [07] Δηλώσεις Προέδρου της Βουλής για την πρόταση των ΗΠΑ
  • [08] Κληρίδης: Δεν λήφθηκε απόφαση για τερματισμό των πτήσεων ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο
  • [09] Ο Χίσλιπ ελπίζει ότι οι απευθείας συνομιλιές θα αρχίσουν τον ερχόμενο Μάρτιο.

  • [01] Συναντήσεις Χίσλιπ στα κατεχόμενα και δημοσιογραφική διάσκεψη

    Λευκωσία, 3/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συναντήσεις με τους αρχηγούς των Τ/κ κομμάτων πραγματοποιεί σήμερα στα κατεχόμενα ο Εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, Κέστερ Χίσλιπ.

    Στον κ. Χίσλιπ θα παρατεθεί το μεσημέρι γεύμα από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Στις 5.30 σήμερα το απόγευμα θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας.

    Αύριο ο κ. Χίσλιπ θα έχει ενημερωτικές συναντήσεις με τους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ στην Κύπρο καθώς και με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ. Από την Κύπρο αναχωρεί νωρίς μεθαύριο Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων ανοίγει η ΟΥΝΦΙΣΥΠ στη Λεμεσό

    Λευκωσία, 3/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η ΟΥΝΦΙΣΥΠ ανοίγει αύριο γραφείο στη Λεμεσό το οποίο θα χειρίζεται ανθρωπιστικά θέματα αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των Τουρκοκυπρίων που ζουν στις ελεύθερες περιοχές.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλντεμάρ Ροκοζέβσκι είπε ότι παρόμοιο γραφείο λειτουργεί και στην Καρπασία για να χειρίζεται θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους.

    Το 1995, η ΟΥΝΦΙΣΥΠ αναθεώρησε ορισμένες πτυχές των ανθρωπιστικών της δραστηριοτήτων που αφορούν τους Ε/Κ εγκλωβισμένους και τους Τ/Κ που ζουν στις ελεύθερες περιοχές, είπε ο αξιωματούχος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Προς τις δύο πλευρές έγιναν ορισμένες εισηγήσεις μερικές από τις οποίες εισακούσθηκαν, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μια από αυτές που έγιναν προς την Ε/κ πλευρά ήταν να ανοίξει γραφείο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στη Λεμεσό, με την οποία η κυβέρνηση συμφώνησε.

    Στα εγκαίνια του γραφείου έχουν προσκληθεί κυβερνητικοί επίσημοι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] ΑΚΕΛ: Ανεπίτρεπτη ενέργεια η συνάντηση Ρίφκιντ - Ντενκτάς

    Λευκωσία, 3/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ανεπίτρεπτη ενέργεια που σημειώνεται για πρώτη φορά, χαρακτήρισε το ΑΚΕΛ, την εκδηλωθείσα πρόθεση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, να συναντηθεί με το Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, και καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή του κ. Ρίφκιντ, "αναβαθμίζει τον κ. Ντενκτάς και δημιουργεί προϋποθέσεις μείωσης της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι εκείνο που είναι "ιδιαίτερα λυπηρό" είναι ότι ο κ. Ρίφκιντ είχε την "προηγούμενη σύμφωνο γνώμη" της κυπριακής κυβέρνησης, πράγμα το οποίο χαρακτήρισε "ανησυχητικό".

    Τέλος το ΑΚΕΛ τονίζει ότι είναι της άποψης ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επίσκεψη και συνάντηση του Βρετανού ΥΠΕΞ στην έδρα του κ. Ντενκτάς.

    "Εστω και τη δωδεκάτη, η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να επαναρθώσει τα λάθη της", καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Ο Πρόεδρος Κληρίδης καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΑΣΕ

    Λευκωσία, 3/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε καταγγελία της Τουρκίας για την άρνησή της να συμμορφωθεί με το διεθνές Δίκαιο και τον Κώδικα Συμπεριφοράς Κρατών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τις πολιτικοστρατιωτικές πτυχές της ασφάλειας, προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ζητώντας, παράλληλα, τη δημιουργία μηχανισμού δράσης σε περιπτώσεις παραβίασής τους από κράτος-μέλος.

    Σε ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, στην Πορτογαλία, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στην καταστρατήγηση από την Τουρκία των προνοιών του Κώδικα, που αφορούν τη μη επιβολή στρατιωτικής κηδεμονίας πάνω σε άλλο κράτος και ότι κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος άλλου κράτους, χωρίς τη συγκατάθεση του.

    Η Τουρκία, τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, όχι μόνον αρνήθηκε να συμμορφωθεί, αλλά αύξησε και αναβάθμισε τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Με αποτέλεσμα, επεσήμανε, να αναγκαστεί ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να αναφέρει επανειλημμένα, στις πρόσφατες εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι "το βόρειο τμήμα του νησιού είναι ένα από τα πλέον στρατιωτικοποιημένα μέρη του κόσμου".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μηχανισμού από τον ΟΑΣΕ για δράση, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμμόρφωση από ένα κράτος- μέλος, τονίζοντας ότι η επαναβεβαίωση αρχών δεν μπορεί από μόνη της να φέρει αποτελέσματα.

    Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του ΟΑΣΕ, είπε χαρακτηριστικά, "πρέπει να επεκταθούν ώστε να επιτρέπουν δράση εναντίον κρατών-μελών, που παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές και τις δεσμεύσεις του Οργανισμού".

    Αναφερόμενος στη λεπτομερή πρόταση που υπέβαλε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να την προωθήσει και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτήρηση της εφαρμογής της.

    Η αποστρατικοποίηση της Κύπρου, είπε, "θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση απάμβλυνσης μιας συνεχούς απειλής, όχι μόνο για την ασφάλεια του νησιού, αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Η πρόταση προνοεί την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και των παράνομων εποίκων, τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς και την εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, χαρακτήρισε την πρόταση που υπέβαλε σε ειδική Επιτροπή του ΟΑΣΕ η Ευρωπαϊκή Ενωση για το Μοντέλο Ασφάλειας του 21ου αιώνα, ως την πιο ολοκληρωμένη. Για τον έλεγχο των εξοπλισμών, είπε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη Συμφωνία, ώστε να επιτραπεί στα μη κράτη-μέλη τα οποία επηρεάζονται από τη Συμφωνία, να γίνουν μέλη της Συμφωνίας.

    Τέλος, για ενίσχυση της παρακολούθησης της εφαρμογής των δεσμεύσεων των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης πρότεινε τη στενότερη συνεργασία του Οργανισμού με άλλους, που ενεργοποιούνται στον τομέα αυτό, και τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τις σχέσεις μεταξύ ΟΑΣΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 3/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.65 (-0.39)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  90.07 (-0.22)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.21 (-0.80)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                57.95 (-0.33)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 83.32 (-0.10)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.30 (-0.81)
         Εμπορικές Εταιρείες                    62.38 (-0.49)
         Αλλες Εταιρείες                        69.76 (-2.50)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 436302.574
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [06] Τα διπλώματα του Πανεπιστημίου Κύπρου ισότιμα με τα ελληνικά

    Λευκωσία, 3/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ως ισότιμα με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων θα αναγνωρίζονται πλέον τα διπλώματα σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Με επιστολή του, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Γεράσιμος Αρσένης, πληροφόρησε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου γι' αυτή την εξέλιξη.

    Για το περιεχόμενο της επιστολής αυτής, η οποία παραλήφθηκε χθες, ενημερώθηκε σήμερα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, στη διάρκεια εθιμοτυπικής επίσκεψής της στο ανώτατο εκπαιδευτικό Ιδρυμα του τόπου.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Σοφοκλής Χατζηγιάννης, με την επιστολή του ο κ. Αρσένης πληροφορεί τη Σύγκλητο και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ότι αναγνωρίζεται ως ισότιμο και επίσημα το επίπεδο σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου με αυτά της Ελλάδας και, ως εκ τούτου, αίρονται και τα οποιαδήποτε προβλήματα που είχαν αναφυεί στο παρελθόν.

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μιλτιάδης Χαχολιάδης πληροφόρησε επίσης σήμερα την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και για την πρόθεση να ιδρυθεί και Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο. Ηδη, προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή.

    Εξάλλου, μέχρι το τέλος του μήνα, το Υπουργείο Παιδείας θα οριστικοποιήσει τις θέσεις του για το θέμα της ενοποίησης των εξετάσεων, ενώ σε σύσκεψη, την οποία έχει συγκαλέσει για τις 11 Δεκεμβρίου, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα εκφράσουν τις τελικές τους θέσεις.

    Για την πορεία του όλου θέματος ενημερώθηκε σήμερα από τους αρμόδιους του Υπουργείου η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

    Από την όλη συζήτηση διεφάνη ότι κάποιες πλευρές (της Βουλής) εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις, ιδιαίτερα για το χρόνο εφαρμογής του νέου θεσμού.

    Πάντως, το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να εφαρμόσει το θεσμό των ενιαίων εξετάσεων από τη νέα σχολική χρονιά 1997-1998.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΠ)

    [07] Δηλώσεις Προέδρου της Βουλής για την πρόταση των ΗΠΑ

    Λευκωσία, 3/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν υπάρχει συμφωνία για τερματισμό των πτήσεων πάνω από την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, επαναλαμβάνοντας ότι οι πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο είναι παράνομες σε αντίθεση με τις πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών που είναι νόμιμες.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σήμερα το απόγευμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη Λισσαβώνα.

    Οπως τόνισε ο κ. Κυπριανού, δεν υπήρξε καμία συμφωνία και δεν έχει αναληφθεί καμία υποχρέωση για τερματισμό των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

    "Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΥΠΕΞ είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πως άλλο είναι οι παράνομες πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών και άλλο είναι οι πτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών, που γίνονται με την συγκατάθεση της κυβέρνησης", είπε.

    Δεν υπάρχει καμία συμφωνία, είπε ο κ. Κυπριανού, λέγοντας ότι τονίσθηκε πως "αν υπάρξουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις τον ερχόμενο χρόνο, που υπολογίζεται να αρχίσουν το Φεβρουάριο, η κυπριακή κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να ακούσει εισηγήσεις αναφορικά με θέματα που έχουν σχέση με το ενδεχόμενο έντασης".

    Παράλληλα, εξήγησε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι είναι δυνατό να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όταν αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ικανοποίηση για τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη, οι οποίοι, όπως είπε, έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

    Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Κυπριανού, ξεκαθάρισε ότι οι πτήσεις των αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι παράνομες, αφού διεξάγονται χωρίς την άδεια από τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία και κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι οι πτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών είναι νόμιμες αφού πραγματοποιούνται κατόπιν ενημέρωσης και παραχώρησης της σχετικής άδειας από τις αρχές της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [08] Κληρίδης: Δεν λήφθηκε απόφαση για τερματισμό των πτήσεων ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο

    Λευκωσία, 3/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επανατόνισε την προσήλωσή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για τερματισμό των πτήσεων ελληνικών πολεμικών πάνω από την Κύπρο.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ από τη Λισσαβώνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο Κέρι Κάβανο ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμιά απόφαση, ούτε έχει δεσμευτεί για τερματισμό των πτήσεων ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

    Τη θέση αυτή ανέπτυξε ο Πρόεδρος Κληρίδης κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής του με τον κ. Κάβανο στην πορτογαλική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, μεταδίδει το ΡΙΚ, τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, την έναρξη διαδικασίας ουσιαστικών διαβουλεύσεων για αναζήτηση κοινού εδάφους και στη συνέχεια τις απευθείας συνομιλίες.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι έτοιμη να ακούσει ο,τιδήποτε για μείωση της έντασης στο πλαίσιο αυτό. Σε τέτοια περίπτωση, εξήγησε ο Πρόεδρος, η κυβέρνηση θα συνεργαστεί ώστε να αποφευχθεί η ένταση και να υπάρξει το κατάλληλο κλίμα για λύση του προβλήματος.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης, σύμφωνα πάντοτε με το ΡΙΚ, είπε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποδίδει σημασία στην ύπαρξη πρωτοβουλίας που να ασχοληθεί με τις βασικές πτυχές του Κυπριακού και, αν αυτό γίνει, μπορεί να εξετάσει, για μια δοκιμαστική περίοδο τεσσάρων μηνών, κατά πόσο θα τερματιστούν οι πτήσεις.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου θα ενισχυθεί, σημειώνοντας ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα στην αεροπορική βάση στην Πάφο και θα συμπληρωθεί το εξοπλιστικο πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς.

    Δεν υπάρχει καμιά αυτοδέσμευση όσον αφορά το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Από την πλευρά του, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης είπε ότι δυσκολευόμεθα να ασχοληθούμε με ενέργειες απομονωμένες και μη συνδεδεμένες με την ουσιαστική εμπλοκή στις διαβουλεύσεις και προοπτική για λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [09] Ο Χίσλιπ ελπίζει ότι οι απευθείας συνομιλιές θα αρχίσουν τον ερχόμενο Μάρτιο

    Λευκωσία, 3/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ελπίδα ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό και ότι, αμέσως μετά, η Κύπρος θα μπει στον ενταξιακό διάλογο, εξέφρασε σήμερα ο Εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Κέστερ Χίσλιπ.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου, Ε/Κ και Τ/Κ, στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, ο Ιρλανδός πρέσβης επεσήμανε ωστόσο ότι, χωρίς επίλυση του προβλήματος, η ένταξη θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

    Ο κ. Χίσλιπ υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ωστόσο, η άποψη της ΕΕ είναι ότι προτιμά την επίτευξη μιας λύσης πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ τί θα γίνει αν δεν υπάρξει λύση, ο κ. Χίσλιπ απάντησε: "Τότε θα βρεθούμε σε ένα νέο παιχνίδι".

    Σημείωσε ότι οι οδηγίες που έχει λάβει είναι να προσφέρει όλη τη δυνατή βοήθεια στην ειρηνευτική διαδικασία, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία των διαπραγματεύσεων, πριν από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    "Δεν θέλω να προβώ σε προβλέψεις, αλλά παραμένει γεγονός ότι υπάρχει μια δέσμευση από πλευράς της ΕΕ να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης", παραδέχτηκε ο κ. Χίσλιπ.

    Επεσήμανε ότι "όλοι θα βρεθούμε σε μια πολύ δύσκολη θέση αν, όταν έρθει η ώρα, δεν θα έχετε επιτύχει μια λύση. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση στο μέγιστο βαθμό", υπέδειξε.

    Σε ερώτηση αν θεωρεί αδύνατη την ένταξη μιας διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χίσλιπ απάντησε, "θα είναι πολύ δύσκολο. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η ΕΕ θα κάνει, όπως πάντοτε, ό,τι μπορεί για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Πώς θα το κάνει, δεν ξέρω", πρόσθεσε.

    Παράδεχθηκε ότι ο κατοχικός ηγέτης ήγειρε αξιώσεις όπως η Κύπρος ενταχθεί στην Ενωση παράλληλα με την Τουρκία, αλλά είπε ότι υπέδειξε προς τον Ντενκτάς ότι αυτό το θέμα δε θα πρέπει να εγερθεί πριν την ολοκλήρωση των απευθείας συνομιλιών. "Δεν θα πρέπει τώρα να εγείρεται ως εμπόδιο", πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς, είπε ότι και οι δύο έχουν εκφράσει κατηγορηματικά τις διαβεβαιώσεις τους "ότι ετοιμάζονται για απευθείας συνομιλίες με καλή πίστη" και εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη.

    "Η βάση στην οποία η ΕΕ θέλει να προσφέρει όσο το δυνατό περισσότερη βοήθεια στη διαδικασία, είναι ότι οι απευθείας συνομιλίες θα οδηγήσουν σε μια λύση του Κυπριακού που θα προσφέρει την πιθανότητα σε μιαν ομόσπονδη, διζωνική και δικοινοτική Κύπρο να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι οποίες σίγουρα θα αρχίσουν το τέλος του 1997 ή αρχές του 1998", είπε.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη ένας χρόνος, κατά τη διάρκεια του οποίου, "πιστεύουμε και προσευχόμαστε ότι τα δύο μέρη στην Κύπρο θα φθάσουν σε μια λύση".

    Ανέφερε δε ότι οι επισκέψεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, θα ενταθούν τις ερχόμενες βδομάδες, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον της ΕΕ ώστε να ενδυναμωθεί και να επισπευθεί περαιτέρω η ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο κ. Χίσλιπ, ο οποίος συνοδευόταν κατά τη διάρκεια των επαφών του από τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερζ Αμπού, είπε επίσης ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Τ/Κ ηγέτης υποστήριξαν τις προσπάθειες για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

    Παράλληλα, είπε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών τους συζήτησαν την πορεία του στρατιωτικού διαλόγου και είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους οργανισμών, επιχειρηματίες και άλλα άτομα, στα οποία επεξήγησαν τα οφέλη που θα έχει η Κύπρος από την ένταξή της στην Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Tuesday, 3 December 1996 - 21:33:01 UTC