Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλίες Κληρίδη - Μιχαηλίδη σε ημερίδα του ΔΗΣΥ
  • [02] Η κοινή πορεία Ελλάδας-Κύπρου δεν επηρεάζεται από τρίτους
  • [03] Δήλωση Αλέκου Μιχαηλίδη

  • [01] Ομιλίες Κληρίδη - Μιχαηλίδη σε ημερίδα του ΔΗΣΥ

    Λευκωσία, 23/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η διεθνής πολιτική χρειάζεται πρωτίστως περισσότερο δίκαιο και ηθική, ώστε να εκμηδενίζονται οι κίνδυνοι και ταυτόχρονα να προστατεύονται ή να προωθούνται τα δικαιώματα όλων των λαών, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνισμού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έκανε τη δήλωση αυτή σε χαιρετισμό του στην ημερίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού με θέμα "Ελλάδα - Κύπρος: προβληματισμοί και προσανατολισμοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής".

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι προς τους στόχους αυτούς κατευθύνεται η στρατηγική της κυπριακής κυβέρνησης με "πείσμα, υπομονή και μεθοδικότητα."

    Ζωτικά συστατικά αυτής της στρατηγικής, συνέχισε, είναι πρώτον η πολιτική για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση των δύο συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 1979 και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Δεύτερο, είπε, είναι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τρίτο, η ενίσχυση της ασφάλειας και των διαπραγματευτικών δυνατοτήτων μας μέσω του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Τόνισε ότι "ακολουθούμε τη στρατηγική αυτή γιατί διακαώς επιθυμούμε να εξευρεθεί, το συντομότερο δυνατό, μια λύση του Κυπριακού, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη αλλά και για να διαδραματίσει η Κύπρος ένα πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή μας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι δεν ξεχνούμε ότι απειλούμεθα από την Τουρκία η οποία κατέχει βίαια και παράνομα το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. "Το έργο, επομένως, που έχουν αναλάβει η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι καθόλου εύκολο" πρόσθεσε και ανέφερε ότι η επιτέλεσή του προϋποθέτει σωστό προβληματισμό και σωστή στρατηγική, προσεκτικούς και ευέλικτους χειρισμούς από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση της ελλαδικής προσφοράς και στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    Υπογράμμισε δε το ρόλο και την καθοριστική συμβολή της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και στην έναρξη διαλόγου της Κύπρου με την Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

    Για το Κυπριακό, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αξιολογώντας τις εμπειρείες του παρελθόντος, υποστηρίξαμε και πείσαμε πως οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία θα έπρεπε να έχει ως πρώτο στόχο τη συνολική προσέγγιση του κυπριακού προβλήματος.

    Επανέλαβε ότι η επίσημη θέση όσων εμπλέκονται τώρα στο Κυπριακό είναι η "αναζήτηση κοινού εδάφους μέσα από τη διαδικασία των διαβουλεύσεων κι αν εξασφαλιστεί σύγκλιση να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή εντατικών διαπραγματεύσεων".

    Αναφέρθηκε στην άμεση και ουσιαστική, όπως την χαρακτήρισε, εμπλοκή της Αμερικής στο Κυπριακό, τονίζοντας ωστόσο ότι το βάθος της εμπλοκής παραμένει να διαφανεί. Για το λόγο αυτό οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο καθοριστικοί.

    Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Ενωση δραστηριοποιείται "αλλά χρειάζεται σίγουρα μεγαλύτερη εμπλοκή".

    Για την ενταξιακή μας πορεία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Κύπρος κατάφερε μέσα σε τρισήμισυ χρόνια όχι απλώς να είναι στον "προθάλαμο ένταξης αλλά και στην πρώτη γραμμή στην πορεία ένταξης. Ασφαλώς ο δρόμος που οδηγεί στην ένταξη δεν είναι λεωφόρος. Είναι στενός δρόμος με ορατά προβλήματα", επεσήμανε.

    Αναφερόμενος στο δόγμα του ΕΑΧ, είπε ότι αυτό "έχει δώσει μια άλλη διάσταση στην άμυνά μας". Τόνισε ωστόσο ότι έχει και μια πολιτική διάσταση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] Η κοινή πορεία Ελλάδας-Κύπρου δεν επηρεάζεται από τρίτους

    Λευκωσία, 23/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι πρωτοβουλίες από τρίτους στο Κυπριακό δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πορεία της συμφωνημένης στρατηγικής μεταξύ Κύπρου κι Ελλάδας, τόνισε απόψε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία να εκδηλωθεί για μια ακόμη φορά το πόσο σταθερές είναι οι απόψεις της Ελλάδας και της Κύπρου για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο χώρες.

    Η προσπάθεια, είπε, είναι η διαμόρφωση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η κοινή αμυντική προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου μέσω του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Για το δόγμα, πρόσθεσε, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση ότι υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις.

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε τη σταθερότητα στην προώθηση μιας πολιτικής, η οποία έχει τη σαφή κατεύθυνση να αξιοποιεί την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή της ένταξης της Κύπρου σ' αυτήν.

    Είπε, ακόμη, ότι παραμένει σταθερός ο στόχος επίτευξης μιας συνολικής, ενιαίας, δημοκρατικής, αποδεκτής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι οι πρωτοβουλίες τρίτων έχουν να κάνουν με τρέχοντα θέματα και δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πορεία της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Πολλές φορές, είπε, αυτά τα ενδιάμεσα γεγονότα που προκύπτουν, είτε είναι τακτικές κινήσεις είτε πρωτοβουλίες, μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές. Το γεγονός, σημείωσε, είναι ότι από τη δική μας πλευρά υπάρχει πάντα η επιλογή της σταθερής προσπάθειας και συνέχειας της συμφωνημένης στρατηγικής.

    [03] Δήλωση Αλέκου Μιχαηλίδη

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η παρουσία του κ. Τσοχατζόπουλου στην Κύπρο είναι μία μαρτυρία ότι το δόγμα του ΕΑΧ προχωρεί συνεχώς με μεγαλύτερους ρυθμούς.

    Ανέφερε, ακολούθως, ότι κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω στα θέματα της πολιτικής προέκτασης κι εξέφρασε ικανοποίηση ότι αυτή βαίνει θετικά για την Κύπρο και την ασφάλειά μας, προσθέτοντας ότι θα συμβάλει και στη λύση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση εάν η πολιτική διάσταση αφορά και το ενδεχόμενο υπογραφής ενός αμυντικού πρωτοκόλλου ή συμφωνίας, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την επιθυμία να μην αναφερθεί σε τέτοια θέματα κι επεσήμανε ότι η πολιτική προέκταση υπογραμμίζει προς όλους ότι υπάρχει η αναγκαία υποδομή, γιατί δεν μπορεί να μείνει εντελώς ακάλυπτη η Κύπρος, όταν ο κίνδυνος δεν είναι έξω αλλά μέσα στο σπίτι μας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Saturday, 23 November 1996 - 16:27:08