Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Τσοχατζόπουλου με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας
  • [02] Εντάλματα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ
  • [03] Κυπριακό και άμυνα συζήτησαν Κυπριανού - Τσοχατζόπουλος
  • [04] Η κυβέρνηση δεν ασχολείται με το Χόλμπρουκ
  • [05] Ο στρατιωτικός διάλογος ενδιαφέρει και την Ελλάδα
  • [06] Απαραίτητη η αύξηση της εισφοράς για την άμυνα
  • [07] Ο Ούγγρος Αντρας Μπάρσοϊ αντικαταστάτης του Φίνσμπεργκ
  • [08] Σύσκεψη ΥΠΑΜ Κύπρου-Ελλάδας στο ΓΕΕΦ
  • [09] Σχόλιο Κασουλίδη για την εκλογική διαδικασία
  • [10] Καταγγέλλεται το ψευδοκράτος
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] Τσοχατζόπουλος: Xρήσιμη η συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη

  • [01] Συνάντηση Τσοχατζόπουλου με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας

    Λευκωσία, 22/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Θα πρέπει εκείνοι που αναλαμβάνουν τις πρωτοβουλίες να σκεφθούν, ότι δεν είναι δυνατόν ούτε να εγκαταλείψουμε, ούτε να υποχωρήσουμε, ούτε να ξεχάσουμε τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου για μια συνολική αποδεκτή λύση.

    Το μήνυμα αυτό απηύθυνε σήμερα από τη Κυπριακή Βουλή, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος σε χαιρετισμό του κατά την συνάντηση που είχε με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας.

    Ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος, σημείωσε, "αποτελεί μια καλή βάση στην οποία μπορούμε να πατήσουμε στέρεα, ως δύο ισότιμα και ανεξάρτητα κράτη στη βάση μιας συμμαχίας αμυντικού χαρακτήρα, που είναι η πολιτική μας απάντηση στον επεκτατισμό και την απειλή".

    Από κοινού, συνέχισε ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας, "θα μείνουμε ανυποχώρητοι στην ενδυνάμωση, της αμυντικής συνεργασίας, γιατί σε τελευταία ανάλυση ασκούμε το δικαίωμα της κοινής άμυνας, στη βάση του διεθνούς δικαίου".

    Με τέτοιες στέρεες θέσεις, τόνισε, "έχουμε την άνεση να συζητήσουμε οτιδήποτε παρουσιαστεί, είτε είναι πρωτοβουλίες από όπου και αν προέρχονται, και να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν δυνατότητες συμβολής στην τελική λύση".

    Το μήνυμα, πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, το οποίο θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πολλές πλευρές είναι ότι, δεν είναι δυνατόν "ούτε να εγκαταλείψουμε, ούτε να υποχωρήσουμε, ούτε να ξεχάσουμε αυτές τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προοπτικής που διεκδικεί ο κυπριακός λαός για μια συνολική, δίκαιη και αποδεκτή λύση".

    Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Τάκης Χατζηδημητρίου, επεσήμανε ότι ο κυπριακός λαός έχει αγκαλιάσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και προσβλέπει μέσα από την εξέλιξη και την πρόοδό του προς ένα καλύτερο ειρηνικό αύριο, προς όφελος ολόκληρου του λαού της.

    Συμφώνησε επίσης με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί μια στάση και μια απάντηση στην τουρκική επεκτατική πολιτική, καθώς και μια αξιοποίηση των κοινών δυνατοτήτων, "έναντι ενός αδίστακτου κατακτητή".

    Ο κ. Χατζηδημητρίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η στρατιωτική συνεργασία, δυναμώνει το κοινό μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα και λειτουργεί αποτρεπτικά στο στρατιωτικό.

    Η γραμμή του Αττίλα δεν μπορεί να χωρίσει, να διαιρέσει την Κύπρο, τόνισε. "Είναι μία και αδιαίρετη για ολόκληρο το λαό της, Ε/Κ και Τ/Κ", ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι εκείνο που μας χωρίζει από τους στόχους της Αγκυρας είναι ότι αυτή εκφράζει την κατοχή, την απανθρωπιά, την καταπίεση και την άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας, παρακάλεσε τον Ελληνα Υπουργό, να διαβιβάσει προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων την παράκληση της Επιτροπής για ορισμό το ταχύτερο δυνατόν, της ημερομηνίας για την επίσκεψη των Ελλαδιτών συναδέλφων τους στη Κύπρο.

    Από την πλευρά του ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, σε σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι ο αγώνας για την αμυντική θωράκιση, είναι αγώνας όλου του λαού για αποκατάσταση των δικαίων μας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Εντάλματα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ

    Λευκωσία, 22/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εντάλματα συλλήψεως εναντίον έξι ατόμων, δύο Τουρκοκυπρίων και τεσσάρων Τούρκων εποίκων, εξέδωσε χθες βράδυ η αστυνομία, για συμμετοχή τους στην οργάνωση της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ στις 11 του περασμένου Αυγούστου, κατά τα επεισόδια στη Δερύνεια.

    Την εντολή για έκδοση των ενταλμάτων, τα οποία διαβιβάστηκαν στη διεθνή αστυνομία, όπως έγινε και στην περίπτωση του Σολωμού Σολωμού, έδωσε χθες βράδυ ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μαρκίδης σημείωσε ότι όλοι έχουν εντοπιστεί σε φωτογραφίες.

    Ανέφερε ότι εάν ένα από τα άτομα αυτά "ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χώρα με την οποία η Κύπρος έχει συνθήκη εκδόσεως, τότε θα ζητηθεί έκδοση με βάση το ένταλμα που έχει εκδοθεί". Πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθηθεί η διαδικασία με βάση τη συνθήκη που η Κύπρος έχει με την εν λόγω χώρα.

    Οπως είπε, μετά την επεξεργασία όλου του υλικού, φωτογραφίες, ταινίες, μαρτυρίες και πορτραίτα, από το ΤΑΕ Αστυνομίας, τη σκυτάλη παρέλαβε η ΚΥΠ, η οποία κατόρθωσε να εντοπίσει τις ταυτότητες των ατόμων τα οποία εικονίζονται.

    Σε παρατήρηση ότι τα άτομα που συμμετείχαν στη δολοφονία, όπως φαίνεται και από το υλικό που υπάρχει, ήταν πολύ περισσότερα από έξι, ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ότι και για τις δύο περιπτώσεις εκδόθηκαν εντάλματα για τα άτομα εναντίον των οποίων έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν βάσιμες πληροφορίες που να δεικνύουν το όνομά τους.

    Ο κ. Μαρκίδης πρόσθεσε ωστόσο ότι το έργο της αστυνομίας για εντοπισμό των υπολοίπων ατόμων που συμμετείχαν συνεχίζεται.

    Σε ερώτηση εάν έχουν εξεταστεί οι προεκτάσεις της συμμετοχής ψευδοαστυνομικού του κατοχικού καθεστώτος στη δολοφονία του Ισαάκ, ο κ. Μαρκίδης απάντησε ότι "δεν έχει ακόμα μελετηθεί ειδικά αυτό το θέμα", γιατί χθες βράδυ εκδόθηκαν τα εντάλματα. Ομως τόνισε ότι βλέπει τις προεκτάσεις της συμμετοχής ψευδοαστυνομικού.

    Ανέφερε επίσης ότι σ' αυτό το στάδιο δεν μπορεί να απαντήσει εάν ένα από τα άτομα που συμμετείχαν εργοδοτούνταν σε οικοδομή στο Παραλίμνι, ενώ όσον αφορά το πώς θα πράξει η οικογένεια του δολοφονηθέντος επανέλαβε ότι είναι δικό της θέμα.

    Τα έξι άτομα εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα συλλήψεως είναι τα ακόλουθα:

    Χασίμ Γιλμάζ, έποικος, ο οποίος υπήρξε μέλος των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών και σήμερα διατηρεί καφενείο στην κατεχόμενη Κερύνεια. Αναγνωρίζεται σε φωτογραφίες, σε διάφορες φάσεις στη διάρκεια των γεγονότων.

    Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, έποικος, ηλικίας 26 περίπου ετών, παράνομος "αστυνομικός" του ψευδοκράτους, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο σε πολύ μικρή ηλικία, μετά την εισβολή. Αναγνωρίζεται σε φωτογραφίες της σκηνής του φόνου.

    Πολάτ Φικρέτ Κορέλι, Τουρκοκύπριος, περίπου 17 ετών, ο οποίος κατοικεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Φικρέτ Βέλι Κορέλι, Τουρκοκύπριος, πατέρας του προαναφερθέντος, από την Πάφο και σήμερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο οποίος εργάζεται ως επιδιορθωτής ποδηλάτων και μοτοσικλέτων.

    Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, έποικος, περίπου 41 ετών, αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι", στα κατεχόμενα, ο οποίος μένει στην κατεχόμενη Λευκωσία. Γι' αυτόν υπάρχουν μαρτυρίες και πληροφορίες ότι μετείχε στο φόνο.

    Ερχάν Αρίκλι, έποικος, περίπου 40 ετών, από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ο οποίος εγκαταστάθηκε στα κατεχόμενα πριν από περίπου 10 με 11 χρόνια.

    Οσον αφορά στην περίπτωση Σολωμού, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν πληροφορίες ότι κάποιο από τα άτομα τα οποία εμπλέκονται στη δολοφονία έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και σε χώρα με την οποία η Κύπρος έχει συνθήκη εκδόσεως.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Κυπριακό και άμυνα συζήτησαν Κυπριανού - Τσοχατζόπουλος

    Λευκωσία, 22/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ουσία του Κυπριακού και θέματα άμυνας συζήτησαν σε σημερινή κατ' ιδίαν συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, κατά τη συνάντηση που κράτησε 30 λεπτά, κοινή είναι η διαπίστωση ότι όσο ισχυρότερη είναι η άμυνα, τόσο περισσότερες είναι οι δυνατότητες για καλύτερες εγγυήσεις.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, που μιλούσε κατά τη συνάντηση του Ελληνα Υπουργού με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, τόνισε ακόμη, ότι δεν ενισχύεται μόνο η άμυνα της Κύπρου, αλλά και η πολιτική διαπραγματευτική θέση. Ιδιαίτερα, παρατήρησε ο κ. Κυπριανού, "υπό το φως κάποιων ανησυχιών αναφορικά με τις αναλαμβανόμενες πρωτοβουλίες".

    Αναφέρθηκε στις δηλώσεις Χόλμπρουκ περί υιοθέτησης της διαδικασίας Ντέιτον, για άσκηση πιέσεων προς τις δύο πλευρές αμφισβητώντας ευθέως, κατά πόσον σε τέτοια περίπτωση θα ασκούνταν πιέσεις και προς την τουρκική.

    Κατά γενική ομολογία, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, η Ε/κ πλευρά με τις υποχωρήσεις που έχει προβεί στο παρελθόν "έχει φθάσει, αν δεν έχει ξεπεράσει, τα όρια ασφαλείας", εκφράζοντας την εκτίμησή του ότι οι πιέσεις θα στραφούν τελικά μόνο προς τη δική μας πλευρά.

    Μακάρι να είναι λανθασμένη αυτή η εκτίμηση, πρόσθεσε και να είναι αντικειμενική η πρωτοβουλία μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, όλων όσοι θέλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο Κυπριακό και τότε, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού, "θα το χαιρετίσουμε και θα απολογηθούμε".

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για την ενίσχυση της άμυνας και τόνισε ότι "η Ελλάδα δεν είναι πλέον μακρυά, είναι κοντά, η Ελλάδα είναι εδώ".

    Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του Σώματος για την παρουσία του Ελληνα Υπουργού Αμυνας, είπε ότι είναι σίγουρος ότι αυτός θα κάνει το παν για την άμυνα και την ενίσχυση της προσπάθειας για μια σωστή λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για το έργο και την πολύχρονη προσφορά του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Τάκη Χατζηδημητρίου, μέσα από την Επιτροπή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Η κυβέρνηση δεν ασχολείται με το Χόλμπρουκ

    Λευκωσία, 22/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση δεν ασχολείται πλέον με τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αφού δεν αποτελεί πλέον μέρος της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ περί λύσης του Κυπριακού τύπου "Ντέιτον".

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζεται σ' αυτά που γνωρίζει από τις επίσημες συνομιλίες με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλων κυβερνήσεων, κατά τις οποίες έχει επανειλημμένα τονιστεί ότι δεν πρόκειται να υποβληθούν συγκεκριμένα σχέδια για επίλυση του Κυπριακού.

    Είπε ότι έτσι κι αλλιώς ο κ. Χόλμπρουκ μάλλον εννοούσε τη λογική της ανάγκης οι δύο πλευρές να καθήσουν κάτω για συνολική λύση του Κυπριακού, με τη μέθοδο των αμοιβαίων υποχωρήσεων.

    Διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί ποτέ στη δική μας πλευρά η σκέψη για λύση τύπου "Ντέιτον".

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δήλωση του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Μπορίς Ζένκοφ ότι έχει πληροφορίες ότι οι προσπάθειες των εξωκυπριακών κύκλων αποσκοπούν στη λύση συνομοσπονδίας ή κατ' επέκταση δύο κρατών, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, δηλαδή ότι στοχεύουμε στη δημιουργία ενός κράτους, μίας ομόσπονδης, διζωνικής και δικοινοτικής χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Ο στρατιωτικός διάλογος ενδιαφέρει και την Ελλάδα

    Λευκωσία, 22/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο στρατιωτικός διάλογος μεταξύ των διοικητών της Εθνικής Φρουράς και του τουρκικού κατοχικού στρατού είναι ασφαλώς θέμα που αφορά και την Ελλάδα, λόγω και της ύπαρξης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης είχε κληθεί να αναφέρει εάν ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος θα συζητήσει, εκτός από τα θέματα του δόγματος του ΕΑΧ και των εξοπλισμών, και το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, κατά τις επαφές του στην Κύπρο.

    Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι οι θέσεις που χαράκτηκαν για το στρατιωτικό διάλογο έγιναν στο πλαίσιο της καθημερινής επαφής της Λευκωσίας με την Αθήνα και συζητήθηκαν και κατά την εδώ επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Επανέλαβε κατηγορηματικά, εξάλλου, ότι ο στρατιωτικός διάλογος είναι για καθαρά τεχνικής φύσεως θέματα μεταξύ των στρατιωτικών και τόνισε ότι δε θα επιτραπεί αυτός ο διάλογος να μετατραπεί σε διάλογο πολιτικής σημασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Απαραίτητη η αύξηση της εισφοράς για την άμυνα

    Λευκωσία, 22/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η αύξηση της εισφοράς για την άμυνα θεωρείται απαραίτητη λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και ορισμένων εκκρεμοτήτων αναφορικά με το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς.

    Οπως εξήγησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου περιορίζει κατά 17 εκατομμύρια λίρες περίπου τα έσοδα του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης.

    Επίσης, άνκαι το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα έχει συμπληρωθεί, όσον αφορά το Υπουργείο Αμυνας, εντούτοις μένει να διευθετηθούν ορισμένες εκκρεμότητες με το Υπουργείο Οικονομικών, πράγμα που επιβάλλει κι αυτό αύξηση της εισφοράς για την άμυνα.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε, εξάλλου, ότι θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τους αρχηγούς των κομμάτων επί του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Ο Ούγγρος Αντρας Μπάρσοϊ αντικαταστάτης του Φίνσμπεργκ

    Λευκωσία, 22/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Ούγγρος σοσιαλιστής βουλευτής Αντρας Μπάρσοϊ έχει διοριστεί ως ο νέος Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το Κυπριακό, σε αντικατάσταση του εκλιπόντα Λόρδου Φίνσμπεργκ.

    Ο κ. Μπάρσοϊ, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος της ΚΣΣΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Συνέλευσης, διορίστηκε στη θέση του Εισηγητή για το Κυπριακό κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής στο Ελσίνκι.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Cyprus Weekly", ο νέος Εισηγητής ανέφερε ότι η Πολιτική Επιτροπή αποφάσισε όπως η τελευταία έκθεση Φίνσμπεργκ συζητηθεί κατά την επόμενη ολομέλεια της ΚΣΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Η έκθεση, ανέφερε, την οποία ετοίμασε ο Λόρδος Φίνσμπεγκ λίγο πριν πεθάνει - τον περασμένο μήνα, "ήταν σχεδόν έτοιμη" και δεν απέκλεισε την περίπτωση να την παρουσιάσει εκ μέρους του.

    Ωστόσο, ο κ. Μπάρσοϊ δήλωσε στην αγγλόφωνη εφημερίδα ότι πιθανό να τη συμπληρώσει, κι αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, τότε πιθανό να τη συνεχίσει απ' εκεί όπου έμεινε, αργότερα.

    Οπως ανέφερε νέος Εισηγητής της ΚΣΣΕ για το Κυπριακό, την επόμενη βδομάδα θα μεταβεί για μια "πολύ σημαντική αποστολή" στην Αγκυρα, σε προγραμματισθείσα επίσκεψη, με σκοπό να παρακολουθήσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τον εκδημοκρατισμό στη χώρα και το Κουρδικό.

    Οπως παρατήρησε ο κ. Κάρσοϊ, η επίσκεψή του στην Αγκυρα για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα του παράσχει τη ευκαιρία να συζητήσει και το Κυπριακό.

    Ο Λόρδος Φίνσμπεργκ αναμενόταν στην Κύπρο μέσα στον Οκτώβριο και η Ε/κ πλευρά πίστευε πως θα προχωρούσε σε μερικές αλλαγές πάνω στην τελευταία του έκθεση για το Κυπριακό, υπό το φως των τραγικών γεγονότων του καλοκαιριού, καθώς και από την επιβολή πιο σκληρών περιορισμών στους εγκλωβισμένους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [08] Σύσκεψη ΥΠΑΜ Κύπρου-Ελλάδας στο ΓΕΕΦ

    Λευκωσία, 22/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Θέματα που αφορούν στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν σήμερα στο ΓΕΕΦ, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος και Κύπριος ομόλογός του Κώστας Ηλιάδης, στην παρουσία στρατιωτικών επιτελών.

    Στην Αίθουσα Επιχειρήσεων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος ενημέρωσε τον Ελληνα Υπουργό και το επιτελείο του για το αμυντικό δόγμα και τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς αλλά και για τα κατοχικά στρατεύματα.

    Ακολούθησαν ιδιαίτερες συνομιλίες μεταξύ των δύο Υπουργών και των επιτελείων κατά τις οποίες λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις σε ότι αφορά στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Ερωτηθείς για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, ο Ελληνας Υπουργός είπε ότι όταν γίνονται τέτοιες επισκέψεις γίνεται ενημέρωση για μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα διερευνώνται διάφορες δυνατότητες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια περαιτέρω αποτελεσματικότητα της κοινής προσπάθειας Ελλάδας και Κύπρου.

    "Να δημιουργήσουμε τον ενιαίο αμυντικό χώρο με αυτές τις προϋποθέσεις λειτουργίας που απαιτούν οι περιστάσεις", εξήγησε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πιέσεις για τερματισμό των πτήσεων, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι δε βρίσκεται στην Κύπρο για να συζητήσει τις διάφορες πολιτικές εκτιμήσεις.

    Τα δύο Υπουργεία, σημείωσε, συνεργάζονται για ένα συγκεκριμένο στόχο και σκοπό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Σχόλιο Κασουλίδη για την εκλογική διαδικασία

    Λευκωσία, 22/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν επεμβαίνει στην εκλογική διαδικασία, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης προέβη στη δήλωση αυτή με αφορμή ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, με την οποία καταγγέλλεται η ενέργεια του Προέδρου Κληρίδη να συναντηθεί με τον υποψήφιο Δήμαρχο Στροβόλου Ιωσήφ Χατζηϊωσήφ, χαρακτηρίζοντάς την ανάμιξη στην εκλογική διαδικασία.

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι δεν έχει υπόψη του την ανακοίνωση, αλλά τόνισε ότι ο κ. Χατζηϊωσήφ ζήτησε να δει τον Πρόεδρο Κληρίδη και ότι η συνάντηση δεν αποτελεί επέμβαση του Προέδρου στις διεργασίες για το ποιός θα ψηφιστεί δήμαρχος, διότι αυτό εναπόκειται στο λαό.

    Είπε, τέλος, ότι ο κ. Χατζηϊωσήφ, Δήμαρχος Στροβόλου και σημαντικό στέλεχος του ΔΗΣΥ, υποστήριξε την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη για την προεδρία της Δημοκρατίας, ζήτησε να τον δει και ο Πρόεδρος Κληρίδης δέκτηκε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Καταγγέλλεται το ψευδοκράτος

    Λευκωσία, 22/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως την απόφαση της εγκλωβισμένης δασκάλας Ελένη Φωκά να μη δεκτεί να πάρει την ταυτότητα του ψευδοκράτους, παρά το γεγονός ότι μ' αυτή της την ενέργεια δεν της επετράπη σήμερα να μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε σήμερα στην Ελένη Φωκά να μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ορθά η Ελένη Φωκά δεν δέκτηκε να πάρει την ταυτότητα του ψευδοκράτους και σημείωσε ότι η κυβέρνηση καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια του ψευδοκράτους.

    Το αίτημα του ψευδοκράτους, συνέχισε, για να προβαίνουν οι εγκλωβισμένοι σε τέτοιου είδους ταπεινωτικής φύσεως ενέργειες, είναι αντίθετο με οποιαδήποτε αρχή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου.

    Θα υπάρξει, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, συνέχεια, αναλόγως του κατά πόσο το καθεστώς θα συνεχίσει την απαγόρευση αυτή ή όχι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 22/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.21 (-0.12)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.04 (-0.23)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.32 (-0.25)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                59.08 (+0.14)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.75 (-0.33)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.61 (+0.07)
         Εμπορικές Εταιρείες                    61.71 (+0.97)
         Αλλες Εταιρείες                        72.09 (+0.03)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 552087.076
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] Τσοχατζόπουλος: Xρήσιμη η συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία, 22/11/96 (ΚΥΠΕ) -- Πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, τη συνάντησή του απόψε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Λακωνικός στις δηλώσεις του, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε χαρακτηριστικά: "Συνεχίσαμε τις συζητήσεις για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες πολιτικά και αμυντικά". Yπογράμμισε δε ότι "όλα πήγαν πολύ καλά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Friday, 22 November 1996 - 16:27:03