Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Κασουλίδη για το Εθνικό Συμβούλιιο
  • [02] Συνάντηση Κληρίδη - Αθενς
  • [03] Μια μεγάλη γιορτή ο Ραδιομαραθώνιος
  • [04] Ιαν Τουίν: Η Βρετανία πρέπει να συμβάλει στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Την Κύπρο επισκέπτεται ο Ελληνας ΥΦΕΞ

  • [01] Δηλώσεις Κασουλίδη για το Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία, 1/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναλώθηκε σε ενημέρωση των μελών του Σώματος από τον Πρόεδρο Κληρίδη, πάνω στις διάφορες επαφές που είχε αναφορικά με το Κυπριακό, τις συναντήσεις με το Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και τις εξελίξεις γύρω από το στρατιωτικό διάλογο.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα προβούν σε σχόλια, απόψεις και εισηγήσεις για τους χειρισμούς στο Κυπριακό κατά την επόμενη συνεδρία που θα γίνει στις 13 Νοεμβρίου.

    Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε θα γίνει, είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού δεν έγινε καν αναφορά.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το χαρακτήρα του υπομνήματος που ετοιμάζει προς την ελληνική κυβέρνηση, που περιλαμβάνει στην ουσία, εκτιμήσεις του κ. Κληρίδη για τις απόψεις των Αμερικανών και των Βρετανών για το Κυπριακό.

    Αναμένουμε την επίσκεψη του κ. Χρήστου Ροζάκη, Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, για να προχωρήσουμε στην προετοιμασία και τη στρατηγική της πλευράς μας στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος διέψευσε ότι απορρίφθησαν οι εισηγήσεις που υπέβαλε η ΟΥΝΦΙΣΥΠ για το στρατιωτικό διάλογο.

    "Μπαίνουμε τώρα σε ένα διάλογο, στο ψητό, και θα συζητήσουμε τις σχετικές προτάσεις, υποβάλλοντας και αντιπροτάσεις", πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης. Είπε ακόμα ότι θα ζητηθούν και οι απόψεις των πολιτικών αρχηγών πάνω στο θέμα της απαγκίστρωσης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τις απειλές που εκτόξευσε ο Ραούφ Ντενκτάς μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των πέντε αξιωματούχων του ψευδοκράτους, που ευθύνονται για το φόνο του Σολωμού Σολωμού.

    Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τις πρωινές δηλώσεις του Πρόεδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, περί ανασχηματισμού. "Γι' αυτά τα θέματα μιλώ μόνο κατόπιν οδηγιών του Προέδρου Κληρίδη", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ούτε σενάρια, ούτε μυστική διπλωματία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Συνάντηση Κληρίδη - Αθενς

    Λευκωσία, 1/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ικανοποιημένος από τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς.

    Ικανοποίηση εξέφρασε επίσης για τις επαφές που είχε με απόδημους στα διάφορα ταξίδια του. Ολοι οι Ελληνες είναι δραστηριοποιημένοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν όσο μπορούν τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα, είπε.

    Εκφράζοντας την ευχή για επανεκλογή του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ, ο κ. Αθενς εξέφρασε επίσης την ελπίδα να εκδηλωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό και να φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί ο κυπριακός λαός.

    "Είμαστε εδώ να ακούσουμε τί επιθυμεί η κυβέρνηση και ο λαός για να πάμε πίσω και να δουλέψουμε σκληρά για την προώθησή του", δήλωσε.

    Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών, ο κ. Αθενς απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας μόνο ότι η συζήτηση για το Κυπριακό "θα αρχίσει σε μερικές εβδομάδες" και σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    Ο κ. Αθενς δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Κλίντον έχει υποσχεθεί ότι θα εργαστεί σκληρά για το Κυπριακό. Σημείωσε όμως ότι το μεγάλο θέμα είναι σε πιο σημείο η Αμερική είναι πρόθυμη να πιέσει την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Μια μεγάλη γιορτή ο Ραδιομαραθώνιος

    Λευκωσία, 1/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με την εμπλοκή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τη συμμετοχή Ολυμπιονικών, καλλιτεχνών και άλλων προσωπικοτήτων, αρχίζει τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου ο "Ραδιομαραθώνιος '96".

    Οπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου σήμερα ο Γιάγκος Κλεόπα, Πρόεδρος του Συντονιστικού Επιτελείου "Ραδιομαραθωνίου '96", η όλη εκδήλωση αποτελεί "χωρίς αμφιβολία τη μεγαλύτερη εκδήλωση κοινωνικής προσφοράς στον τόπο". Στα έξι χρόνια ύπαρξής του, ο θεσμός απέφερε ποσόν πέραν των τεσσάρων εκ. λιρών, που διατέθηκε εξ'ολοκλήρου μέσω της Διαχειριστικής Επιτροπής σε ιδρύματα, συνδέσμους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Ο Ραδιομαραθώνιος, είπε, έφερε και διατηρεί στο προσκήνιο ένα κοινωνικό θέμα και "αποτείνεται γι'αυτό το σκοπό σε ανώνυμους και επώνυμους, καλλιτέχνες, αθλητές, ανθρώπους των γραμμάτων, πολιτικούς".

    Μιλώντας στη διάσκεψη εκ μέρους του ΡΙΚ, ο Γιώργος Κοτσώνης εξήρε τη συμβολή των δημιουργών του Ραδιομαραθωνίου, το ραδιοσταθμό "Σούπερ", από τον οποίο το ΡΙΚ παρέλαβε τη σκυτάλη το 1992. Το όνειρο του 1992 να πραγματοποιηθεί από κοινού ο Ραδιομαραθώνιος, είπε, έγινε πραγματικότητα ύστερα από τέσσερα χρόνια.

    Εξάλλου, ο Τάσος Γεωργίου, εκ μέρους των τηλεοπτικών προγραμμάτων του ΡΙΚ είπε ότι η τηλεόραση θα συμβάλει όσο το δυνατό στο Ραδιομαραθώνιο με ειδικά προγράμματα.

    Ο Ραδιομαραθώνιος αρχίζει στις 6 το πρωϊ της Δευτέρας. Θα υπάρχουν 41 περίπτερα σ'όλες τις πόλεις, όπου το κοινό θα κάνει την εισφορά του. Επίσης έχει ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός στη Λαϊκή Τράπεζα, με κωδικό αριθμό 63 στον οποίο γίνονται δεκτές εισφορές από οποιοδήποτε κατάστημα της Λαϊκής στην Κύπρο.

    Η καινοτομία αυτού του Ραδιομαραθωνίου, είπε ο κ. Κλεόπας, είναι η εμπλοκή όλων σχεδόν των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών παγκύπριας εμβέλειας. Συμμετέχουν οι σταθμοί ΣΙΓΜΑ, Λόγος, Ράδιο Πρώτο, Αστρα, οι κυριότεροι τοπικοί ραδιοσταθμοί, καθώς επίσης ο σταθμός SBS της Αυστραλίας, το LGR στο Λονδίνο, και σταθμοί του Καναδά και της Νοτίου Αφρικής.

    Συμβάλλει επίσης η Ενωση Κοινοτήτων Κύπρου, η οποία έχει αναλάβει τους εράνους στις κοινότητες, τις τοπικές εκδηλώσεις και την υποδοχή των πορευομένων ή κουμπαράδων που θα διέλθουν από τις κοινότητές τους.

    Θα πραγματοποιηθούν πορείες από την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας, το Σωματείο Περικλής Δημητρίου, των σωματείων Δρομέων Υγείας, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, των Παραπληγικών καθώς και η καθιερωμένη ποδηλατοδρομία του Μιχάλη Αγρότη.

    Επίσης, ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια του ραδιομαραθωνίου θα καλύψει την απόσταση Πάφου - Λεμεσού - Λευκωσίας ενώ ο Ολυμπιονίκης στην ιστιοσανίδα, Νίκος Κακλαμανάκης θα καλύψει με την ιστιοσανίδα του την απόσταση Πάφου - Λεμεσού.

    Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι η αθλητική φιέστα τη Δευτέρα, στο κλειστό στάδιο "Ελευθερία", η οποία αρχίζει στις 7 το απόγευμα. Στη φιέστα θα παρευρεθούν οι χρυσοί Ολυμπιονίκες της Ατλάντα, Πύρρος Δήμας, Ακάκιος Κακιασβίλι, Νίκος Κακλαμανάκης, Ιωάννης Μελισσανίδης, οι αργυροί ολυμπιονίκες Νίκη Μπακογιάννη, Λεωνίδης Βαλέριος, Λεωνίδας Κόκας, Λεωνίδας Σαμπάνης, οι τέταρτοι Ολυμπιονίκες Γιώργος Τζελίδης και Βίκτωρ Μήτρου και ο πέμπτος Ολυμπιονίκης και νυν προπονητής της Εθνικής Ελλάδας στο μπάσκετ, Γιαννάκης Παναγιώτης. Της ομάδας της άρσης βαρών θα ηγείται ο προπονητής Χρίστος Ιακώβου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα απονείμει τιμητικές πλακέτες σ'όλους τους Ολυμπιονίκες.

    Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει, ανάμεσα σ'άλλα, διαγωνισμός τριπόντων με τη συμμετοχή τόσο του Παναγιώτη Γιαννάκη, Κυπρίων και ξένων καλαθοσφαιριστών, ενώ θα πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ, με τη συμμετοχή γνωστών ποδοσφαιριστών, των ηθοποιών Ανδρέα Αργυρίδη και Κωστάκη Κωνσταντίνου, του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ή του βουλευτή Νίκου Κατσουρίδη, του Γιάτσεκ Γκμοχ, και του Ουράνιου Ιωαννίδη. Διατητής θα είναι ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριος Ματσάκης.

    Επίσης, θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες Χαρούλα Αλεξίου, Κωνσταντίνα, Μάριος Τόκας και Ευη Παπαδάκη. Ο Ραδιομαραθώνιος θα λήξει με ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα τα μεσάνυκτα της Τρίτης.

    Επίσης, στην Πλατεία Ελευθερίας θα τραγουδούν οι χορωδίες της Λαϊκής Τράπεζας και του Λέανδρου Σίταρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Ιαν Τουίν: Η Βρετανία πρέπει να συμβάλει στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

    Λευκωσία, 1/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Βρετανία δεν μπορεί να επιβάλει λύση στο Κυπριακό, αλλά μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει στις προσπάθειες για ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο θα έρθει μέσα από τη Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Ιαν Τουίν, σε άρθρο του στο επίσημο περιοδικό της Βουλής των Κοινοτήτων, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας του Δώρου Παρτασίδη για την "Πράσινη Γραμμή" στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

    Η βρετανική κυβέρνηση, αναφέρει ο Ιαν Τουίν έχει επιδείξει μια πραγματική δέσμευση, στο Κυπριακό αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην ΕΕ.

    "Οι προσπάθειές μας πρέπει να συνεχισθούν, εάν οι εταίροι μας και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, πρόκειται να ρίξουν όλο τους το βάρος στις προσπάθειες επανένωσης της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύσουσας στην Ευρώπη", σημειώνει ο Συντηρητικός βουλευτής.

    Τα πρόσφατα τραγικά επεισόδια στην "Πράσινη Γραμμή", τονίζει ο Ιαν Τουίν, υπενθυμίζουν σ'όλους την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων.

    Η έκθεση του Δώρου Παρτασίδη, αναφέρει στο άρθρο του ο Ιαν Τουίν, η οποία έχει διοργανωθεί από την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα και χορηγηθεί από τον ίδιο και το συνάδελφό του Αλαν Μιλ, παρουσιάζει τη δυνατή εικόνα του πόνου που προκαλεί η διχοτόμηση.

    Ο Συντηρητικός βουλευτής κάνει επίσης μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Κύπρου, η οποία χαρακτηρίζεται από προσπάθειες καλλιέργειας έχθρας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στις οποίες συνέβαλε και η Βρετανία. Ωστόσο, καταλήγει, η λύση δε βρίσκεται στο παρελθόν αφού κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τα όσα έγιναν.

    Η λύση, τονίζει, πρέπει να είναι βασισμένη σε ένα μοντέλο ομοσπονδίας που να σέβεται τις διαφορές των δύο κοινοτήτων και να προσφέρει ασφάλεια. Μια θετική αρχή είναι και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την οποία, όπως υποστηρίζει, θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές. (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 01/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          84.80 (+0.17)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  93.99 (-0.16)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    78.19 (-0.79)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                62.12 (+0.63)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 80.58 (+1.36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               74.13 (+0.71)
    Εμπορικές Εταιρείες                    66.61 (+0.12)
    Αλλες Εταιρείες                        76.83 (+0.52)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 476774.941
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [06] Την Κύπρο επισκέπτεται ο Ελληνας ΥΦΕΞ

    Λευκωσία, 1/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Φθάνει την Κυριακή για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Χρήστος Ροζάκης, για διαβουλεύσεις με θέμα την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Ροζάκης, που θα συνοδεύται από τον ΓΓ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Στέλιο Περράκη, και τον Ευρωβουλευτή Γιάννο Κρανιδιώτη, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τη Δευτέρα το πρωί.

    Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Αλέκο Μαρκίδη.

    Ο Ελληνας ΥΦΕΞ θα έχει συναντήσεις και με αρχηγούς ή εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

    Ο κ. Ροζάκης αναχωρεί την Τετάρτη το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Friday, 1 November 1996 - 17:24:00