Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή η απάντηση Κληρίδη προς Ντενκτάς
  • [02] Αναφορά στο σύστημα της Ελβετίας σε συνομιλίες στο ΥΠΕΞ
  • [03] Συνάντηση Κληρίδη με Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων
  • [04] Κασουλίδης: Χρειάζεται σωστή προπαρασκευή
  • [05] Ο ΥΠΕΞ καλωσορίζει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου
  • [06] Σε επαφή με τα ΗΕ για το δάσκαλο στην Καρπασία
  • [07] Ανάγκη για ουσιαστική απαγκίστρτωση
  • [08] Συνάντηση με ανακριτές για τους δολοφόνους του Σολωμού
  • [09] Απάντηση Κασουλίδη στο Χάνεϊ
  • [10] Δηλώσεις Κασουλίδη για το διάλογο
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] Σερ Ντέιβιντ: Οι δύο κοινότητες θα λύσουν το Κυπριακό και όχι οι ξένοι

  • [01] Σκληρή η απάντηση Κληρίδη προς Ντενκτάς

    Λευκωσία, 25/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σκληρή και ψυχρή, χαρακτηρίζεται η δεκασέλιδη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, προς τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Κληρίδης αφήνει ανοικτή την πόρτα για διάλογο και εμμένει στην ανάγκη καλής προετοιμασίας τέτοιου διαλόγου.

    Οπως αποκαλύπτουν σήμερα οι εφημερίδες, στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτηρίζει τις τέσσερις δολοφονίες Ε/Κ ως "απάνθρωπες", "κτηνώδεις" και "άνανδρες" και τονίζει ότι η Τ/κ πλευρά δεν έχει εκφράσει καμία καταδίκη, μετάνοια ή λύπη γι'αυτές τις βάρβαρες δολοφονίες. Αντιθέτως, έγιναν δημόσιες δηλώσεις που επεδίωκαν να τις δικαιολογήσουν", αναφέρει ο Πρόεδρος.

    Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι δε διέφυγε της προσοχής του κατοχικού ηγέτη ότι εξέφρασε τη λύπη του "ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη δολοφονία ενός Τούρκου στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλου".

    Αφού αναλώνει μεγάλο μέρος της επιστολής στην περιγραφή της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, παραθέτοντας επίσης και στοιχεία για την εμπλοκή λεγόμενων "αξιωματούχων" του κατοχικού καθεστώτος καθώς και στον τρόπο δολοφονίας του Πέτρου Κακουλλή, τονίζει ότι αν ακολουθούσαμε την πολιτική του πυροβολάτε για να σκοτώσετε Τούρκους που διασχίζουν τη νεκρή ζώνη, ο Ερκάν Εϊμέζ δε θα ζούσε για να διηγηθεί τη δική του ιστορία.

    Στην επιστολή παρατίθεται κατάλογος των ονομάτων και των επτά εθνοφρουρών που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους από το 1976.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης επισημαίνει την άμεση ευθύνη της Αγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος για τις πρόσφατες δολοφονίες.

    Η επισήμανση γίνεται σε απάντηση της παρατήρησης του κατοχικού ηγέτη ότι υπογράφοντας την προηγούμενη επιστολή του, ο κ. Κληρίδης δεν είχε χρησιμοποιήσει κανένα χαρακτηρισμό ευγενίας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τονίζει ότι δεν μπορούσε να το πράξει, γνωρίζοντας ότι οι δολοφονίες έγιναν ύστερα από απόφαση του Ντενκτάς και της Τουρκίας.

    Στην επιστολή, ο Πρόεδρος Κληρίδης χρησιμοποιεί εκτενή αποσπάσματα εκθέσεων του Γ.Γ. του ΟΗΕ και της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να απαντήσει στον κατοχικό ηγέτη τους λόγους για τους οποίους δεν ενδείκνυται αυτή τη στιγμή η διεξαγωγή απευθείας διαλόγου και γιατί ωφελεί η εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και άλλων δυνάμεων.

    Αναφέρει ότι η παρελθοντολογία δεν αποτελεί εποικοδομητικό τρόπο προσέγγισης της λύσης του Κυπριακού.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει, όπως γράφει ο "Φιλελεύθερος":

    "Επιθυμώ να σας υπενθυμίσω ότι σε όλες τις προηγούμενες επιστολές μου, εκτός από εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου, 1996, σας είχα προσφωνήσει ως "αγαπητό Ραούφ" και τέλειωνα με το "Ειλικρινά δικός σας". Επειδή δεν είμαι υποκριτής δεν θα μπορούσα να κλείσω την επιστολή της 11 Σεπτεμβρίου και αυτήν με το "Ειλικρινά δικός σας" γνωρίζοντας ότι η πολιτική του πυροβολάτε για να σκοτώσετε ήταν αποτέλεσμα μιας κοινής απόφασης της πολιτικής ηγεσίας της πλευράς σας και της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Αναφορά στο σύστημα της Ελβετίας σε συνομιλίες στο ΥΠΕΞ

    Λευκωσία, 25/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αναφορά στο πολιτειακό σύστημα της Ελβετίας, έγινε σε πρωινή συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας Τζάκομπ Κέλενμπεργκερ.

    Ο Ελβετός επίσημος έφθασε χθες στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, με πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες έγινε κάποια αναφορά στο σύστημα της Ελβετίας το οποίο, όπως είπε, είναι κατ' όνομα συνομοσπονδία και στην πράξη ομοσπονδία.

    Στις συνομιλίες των δύο ανδρών συζητήθηκαν και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ελβετίας, με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

    Μετά τη συνάντηση, άρχισαν συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Της κυπριακής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος. Προηγήθηκε ιδιαίτερη συνάντηση του κ. Σιάμπου με τον Ελβετό Υφυπουργό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [03] Συνάντηση Κληρίδη με Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων

    Λευκωσία, 25/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αισιοδοξία ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα στείλει σύντομα στην Κύπρο τον αντικαταστάτη του Πολ Βουρθ στη Διερευνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους Αγνοουμένους, εξέφρασαν σήμερα τα μέλη των επιτροπών συγγενών αγνοουμένων.

    Σε δηλώσεις του μετά την τακτική συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Οικονόμος Χριστόφορος είπε ότι συζήτησαν κυρίως το θέμα της αποστολής του αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, για να συνεχισθεί η έρευνα του θέματος των αγνοουμένων.

    Ο Οικονόμος Χριστόφορος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τους διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα είναι εδώ ο αντιπρόσωπος του Γ.Γ.

    Εξέφρασε την άποψη ότι ο αντιπρόσωπος θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα για να ικανοποιηθούν οι συγγενείς των αγνοουμένων. Είπε ότι δεν αναφέρθηκαν οποιαδήποτε ονόματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν υπερπηδηθεί τα εμπόδια, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, εξέφρασε την άποψη ότι για να είμαστε σε αυτό το στάδιο, σημαίνει ότι έχουν υπερπηδηθεί.

    Ο Οικονόμος Χριστόφορος ανέφερε ότι από πλευράς των επιτροπών των αγνοουμένων, έχουν υπερπηδηθεί τα εμπόδια, και τώρα εναπόκειται στους Τούρκους. "Και εκείνοι θα πρέπει να κινηθούν προς τον ορθό δρόμο". Πρόσθεσε ότι αν δε γίνει αυτό, τότε ο Γ.Γ. θα πρέπει να στείλει τον αντιπρόσωπό του και το θέμα θα πρέπει να διευθετηθεί στην Κύπρο.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, είπε ότι η μεγάλη ανησυχία της πλευράς μας είναι ο διορισμός από πλευράς του Γ.Γ. του αντικαταστάτη του Πολ Βουρθ για να μπορέσει να προχωρήσει επιτέλους η επιτροπή στο έργο της.

    "Θεωρούμε ότι η καθυστέρηση προκαλεί αγωνία γιατί είναι ένα θέμα το οποίο έχει χρονίσει" και αφού η πλευρά μας έχει απαντήσει στη διαδικασία, "θα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό και ο Γ.Γ. στο διορισμό για να αρχίσει η ουσιαστική δουλειά και η διερεύνηση."

    Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την αισιοδοξία των επιτροπών, ο κ. Μιχαηλίδης απέφυγε να απαντήσει ευθέως, τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσει ο διορισμός γιατί ο Γ.Γ. υπέβαλε κάποια έγγραφα για τις προϋποθέσεις για το διορισμό του νέου εκπροσώπου του. Επομένως θα πρέπει προχωρήσει στο διορισμό".

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιά είναι τα εμπόδια. Παράλληλα χαρακτήρισε "αβάσιμα" όσα λέχθηκαν περί οικονομικής επιβάρυνσης γιατί ο Γ.Γ. δεν έχει αναφέρει κάτι τέτοιο. Το ίδιο υποστήριξαν και οι επιτροπές αγνοουμένων.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η κυβέρνηση υπέβαλε "ακόμη μια φορά παράκληση προς το Γ.Γ. για επίσπευση του διορισμού". Επεσήμανε ότι δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα από πλευράς γενικότερων εντυπώσεων όταν τα ΗΕ πιέζονται και ενδιαφέρονται να ξεκινήσει η προσπάθεια για το Κυπριακό, γιατί ένα θέμα καθαρά ανθρωπιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Κασουλίδης: Χρειάζεται σωστή προπαρασκευή

    Λευκωσία, 25/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Είναι πολύ πρόωρο αυτή τη στιγμή να προγραμματίζουμε με ακρίβεια το τί πρόκειται να επακολουθήσει, αλλά δε θα ήταν φρόνιμο να αποκλείουμε οτιδήποτε πριν δούμε μια σωστή προπαρασκευή.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες του BBC, σύμφωνα με τις οποίες σε χθεσινή ενημέρωση που έγινε στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, oι ΗΠΑ προσανατολίζονται σε μια πολυμερή διάσκεψη τύπου Ντέιτον.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το BBC, κατά τη σύσκεψη στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, λέχθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να εξευρεθεί το κοινό έδαφος, αρχές του 1997 να γίνει μια συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς στη Λευκωσία και αμέσως μετά μια μυστική συνάντηση τύπου Ντέιτον με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων κάπου στη Βρεττανία.

    Βρισκόμαστε, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, στο στάδιο του προπαρασκευαστικού μέρους μιας πιθανής απευθείας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς, εάν η προετοιμασία αυτή αποδειχθεί επιτυχής. Υπολογίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα,με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, εντός του πρώτου εξαμήνου του 1997.

    Από εκεί και πέρα είναι πρόωρο να λέει κανείς πού, και πώς και με ποία μορφή θα επακολουθήσει, είπε ο Εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση αποκλείει τη διαδικασία τύπου Ντέιτον. Διευκρίνισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δεσμευθεί με τίποτα, προτού δει το επάναγκες που είναι, όπως είπε, μια σωστή προπαρασκευή. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν έγινε καμμιά βολιδοσκόπηση προς τη κυπριακή κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση για τη θέση των ΗΠΑ, για πιο εντατικούς ρυθμούς στη παρούσα διαδικασία, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε με έμφαση την ανάγκη για μια καλή προπαρασκευή, που θα προετοιμάσει το έδαφος για παραγωγικές συνομιλίες, σημειώνοντας ότι "ναι, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην είναι εντατικές και καθημερινές."

    Συνομιλίες που παρατραβούν, κατέληξε, χάνουν από την κινητικότητα και γι' αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε μια διαδικασία που να μην παρατραβήξει στο χρόνο. (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Ο ΥΠΕΞ καλωσορίζει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

    Λευκωσία, 25/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Ορθό", χαρακτήρισε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Ο ΥΠΕΞ είπε ότι το ψήφισμα "καταγράφει κάποιες βασικές αρχές και στέλλει κάποια σωστά μηνύματα προς όλους."

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι αντικειμενικά ορθό, όποια χώρα θέλει να λαμβάνει μέρος σε ταμεία του ΜΕDΑ και να έχει οικονομική βοήθεια από πρωτόκολλα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να σέβεται τις αρχές πάνω στις οποίες η ΕΕ εδράζεται, όπως η αρχή της Δημοκρατίας, η αρχή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές δίκαιο."

    Για την ειδική αναφορά προς την Τουρκία, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να το αντικρίζει θετικά. "Η ανοχή από οποιονδήποτε της σημερινής κατάστασης στην Τουρκία, που είναι κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η παραβίαση συνόρων άλλων κρατών, που περιλαμβάνει και την εισβολή στην Κύπρο, δε βοηθά μακροπρόθεσμα την Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Σε επαφή με τα ΗΕ για το δάσκαλο στην Καρπασία

    Λευκωσία, 25/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε συνεχή επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη και ιδιαίτερα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά την άρνηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να σταλεί δάσκαλος στα κατεχόμενα.

    Σε ερώτηση αν το ΥΠΕΞ θα προχωρήσει σε διαβήματα για την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είμαστε σε συνεχή επαφή με τα ΗΕ και η κυβέρνηση έχει μιλήσει με τους διπλωμάτες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Θεωρούμε ότι είναι μια άλλη πρόκληση από μέρους του Ντενκτάς για ένα θέμα το οποίο είναι καθαρά ανθρωπιστικό", πρόσθεσε.

    Δε ζητάμε τίποτα άλλο παρά να προσφέρουμε τις δυνατότητες εκπαίδευσης στους λίγους που απέμειναν στην Καρπασία, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, υπενθυμίζοντας στο Ραούφ Ντενκτάς τις υποχρεώσεις του από τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Ανάγκη για ουσιαστική απαγκίστρτωση

    Λευκωσία, 25/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ανάγκη για ουσιαστική απαγκίστρωση, επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ώστε να μην υπάρξει επανάληψη των τραγικών γεγονότων.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μιχαηλίδης διευκρίνισε ότι όταν μιλούμε για απαγκίστρωση, θα πρέπει να είναι ουσιαστική "αν μιλούμε για λίγα μέτρα, αυτό ξανάγινε, και τα αποτελέσματα ήταν οι τελευταίες τραγωδίες", είπε.

    Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει επίσης ο μηχανισμός για επίβλεψη και επιτήρηση αυτής της απαγκίστρωσης.

    Αναφορικά με την έναρξη του στρατιωτικού διαλόγου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτός δεν έχει αρχίσει ακόμη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι μιλούμε για παράλληλο διάλογο και παράλληλες διαβουλεύσεις.

    Επανέλαβε ότι η πλευρά μας δεν αντιτίθεται στο στρατιωτικό διάλογο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Συνάντηση με ανακριτές για τους δολοφόνους του Σολωμού

    Λευκωσία, 25/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνάντηση με τους ανακριτές προτίθεται να έχει ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, σχετικά με το θέμα της σύλληψης των δολοφόνων του Σολωμού Σολωμού.

    Σε ερώτηση αν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους δολοφόνους, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι θα καλέσει τους δημοσιογράφους την άλλη βδομάδα.

    Απέφυγε ωστόσο να αναφέρει τους λόγους της συνάντησης με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Απάντηση Κασουλίδη στο Χάνεϊ

    Λευκωσία, 25/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Είναι γεγονός ότι η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ενοχλεί την τουρκική πλευρά, γιατί ανοίγει το δρόμο για να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές προς μια πολιτική επίλυση του προβλήματος.

    Αυτό επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει άρθρο του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στους σημερινούς "Τάιμς" του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι η πείρα έχει δείξει ότι η τουρκική πλευρά προτιμά τη διατήρηση του στάτους κβο, θέση η οποία δε θα μεταβληθεί αν δεν υπάρξει "έξωθεν επιρροή".

    "Γι' αυτό εμείς θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική, είναι αρκετός λόγος για να υποχρεωθούν να μεταβάλουν τα σχέδια που έχουν αναφορικά με την Κύπρο", ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

    Είναι και δική μας επιθυμία και προτίμηση, συνέχισε, να λυθεί το Κυπριακό προτού ξεκινήσουν οι ενταξιακές, ώστε με τη λύση να μπορέσουν να συμμετάσχουν και οι Τ/Κ, πράγμα που δε θα καταστεί δυνατόν διαφορετικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια που αναλαμβάνεται διεθνώς για το Κυπριακό, τη χαρακτήρισε ως μια πολύ σημαντική ευκαιρία που δίνεται στις δύο πλευρές γιατί είναι η πρώτη φορά, είπε, που είμαστε μάρτυρες μιας ενεργούς ανάμιξης διεθνώς. Και αν αυτή τη φορά αποτύχουν οι προσπάθειες, τότε οι συνέπειες θα είναι πράγματι πολύ αρνητικές, πρόσθεσε.

    Ο κ. Κασουλίδης διαφώνησε με τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο κ. Χάνεϊ σχετικά με την "επιστροφή εδάφους στη νοτίως της γραμμής αντιπαράταξης περιοχής", υπογραμμίζοντας ότι (θα πρέπει να) μιλούμε για επανένωση της Κύπρου. Αρα θα έπρεπε να μιλά για τη ρύθμιση του εδαφικού και για επιστροφή στην επικυριαρχία της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, του συνόλου των κατεχομένων από την Τουρκία εδαφών.

    Σε άλλο σημείο ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι γεγονός ότι εκείνο που περιπλέκει πιο πολύ το Κυπριακό είναι ότι δεν εδόθη η ευκαιρία στις νεότερες γενιές των Κυπρίων να προσπαθήσουν να καταλάβουν τις ανησυχίες και τα προβλήματα της άλλης πλευράς.

    Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι είναι πιθανόν μέσα σε κλίμα καχυποψίας και άγνοιας να δημιουργηθούν γεγονότα όπως τα τελευταία στη γραμμή αντιπαράταξης. Αλλά διευκρίνισε ότι η θέση του Προέδρου Κληρίδη, όπως φαίνεται και στην επιστολή του προς τον Ντενκτάς, είναι ξεκάθαρη ότι υπήρχε απόφαση της Αγκυρας και της Τ/κ ηγεσίας για τις δολοφονίες που έγιναν.

    Για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, θέμα που επίσης ο κ. Χάνεϊ αναφέρεται στο άρθρο του, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι είναι αναπόφευκτο λόγω της παρουσίας 35.000 τουρκικών στρατευμάτων, που ενισχύουν συνεχώς τη δύναμή τους, αυτό να οδηγεί και τη δική μας πλευρά να ενισχύει την αμυντική της ικανότητα.

    Με στόχο, κατέληξε, την αποτροπή οποιασδήποτε πιθανότητας επίθεσης εναντίον των ελευθέρων περιοχών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] Δηλώσεις Κασουλίδη για το διάλογο

    Λευκωσία, 25/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επειδή είμαστε της άποψης ότι όταν γίνεται διάλογος για την ειρήνη, συνήθως γίνεται μεταξύ θύματος και θύτη, οι αναλογίες δεν αλλάζουν, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο Εκπρόσωπος απαντούσε στο ερώτημα κατά πόσο η διαπίστωση που κάνει επίσημα ο Πρόεδρος Κληρίδης με την επιστολή του προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για πολιτική δολοφονιών από Αγκυρα και Ντενκτάς, επηρεάζει καθόλου τους χειρισμούς της Ε/κ πλευράς στις υπό εξέλιξη πρωτοβουλίες.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του αξιωματούχου των ΗΕ Γκούσταβ Φαϊσέλ, ότι η συμφωνία απαγκίστρωσης του 1989 στέφθηκε με πλήρη επιτυχία, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τη διαφωνία της κυπριακής κυβέρνησης, λέγοντας ότι υπήρξε μια πολύ σοβαρή παλινδρόμηση, όταν επετράπη στους Τούρκους να προχωρήσουν στα έργα του προμαχώνα Ρόκκας.

    Αναφερόμενος στο στρατιωτικό διάλογο που θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να έχει τα εχέγγυα πιστής εφαρμογής και αποτελεσματικότητας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν πρόκειται να βάλουμε εκ προοιμίου όρους και προϋποθέσεις για να προσέλθουμε στο διάλογο, την καταστροφή των έργων στη περιοχή Ρόκκας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 25/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          83.78 (+0.24)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  92.14 (+0.74)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.32 (+0.48)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                61.27 (-1.23)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 80.25 (-0.88)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               74.31 (+0.92)
    Εμπορικές Εταιρείες                    67.89 (+0.47)
    Αλλες Εταιρείες                        78.91 (-1.89)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 788728.320
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [12] Σερ Ντέιβιντ: Οι δύο κοινότητες θα λύσουν το Κυπριακό και όχι οι ξένοι

    Λευκωσία, 25/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού δεν βρίσκεται στο εξωτερικό αλλά στα χέρια των δύο κοινοτήτων, οι οποίες, εάν είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς θα μπορέσουν να κάνουν το έτος 1997 τη χρονιά της Κύπρου.

    Αυτό τονίζει ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας, για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε άρθρο του στους "Τάιμς του Λονδίνου", ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι στη λύση μπορούν να προσφέρουν και ξένοι, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας του, η οποία συνδέται στενά με κάθε βήμα της Κύπρου.

    "Είναι μέσα σ'αυτό το πλαίσιο που ο Μάλκολμ Ρίφκιντ σχεδιάζει τώρα την πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο από το 1974, κατά την οποία θα έχει συναντήσεις και με τις δύο πλευρές", σημειώνει ο σερ Ντέιβιντ.

    Στο άρθρο που έχει τίτλο "Οικοδόμηση ειρήνης στην Κύπρο" ο Βρετανός αξιωματούχος αναφέρει ότι κανείς δεν πρέπει να τρέφει ψευδαισθήσεις γύρω από τη δυσκολία επίτευξης λύσης του Κυπριακού, αφού πολλοί προσπάθησαν αλλά κανένας δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να το επιλύσει.

    Κάποιοι, προσθέτει, ίσως να πιστεύουν ότι δε θα πρέπει να γίνεται τόσος θόρυβος γύρω από το Κυπριακό, αφού η κατάσταση είναι σχετικά σταθερή.

    Ωστόσο, υπογραμμίζει, δεν πρέπει να αγνοεί κανείς πόσο εύθραυστη είναι η παρούσα κατάσταση, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού οπλικών συστημάτων που συγκεντρώνονται στο νησί.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος, αναφέρεται επίσης στο νέο στοιχείο του Κυπριακού, δηλαδή την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, όπως γράφει, θεωρείται απ'όλους εκτός από τους Τ/Κ ως σημάδι για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

    Αυτό όμως υπογραμμίζει την ανάγκη πολιτικής διευθέτησης, υποστηρίζει ο σερ Ντέϊβιντ.

    Οπως αναφέρει, ο ευκολότερος τρόπος θα είναι να επιτευχθεί μέχρι το 1997 μια λύση η οποία θα επιτρέπει σε μια διζωνική δικοινοτική και ομόσπονδη Κύπρο να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    "Ηδη το περισσότερο υλικό για την πολιτική διευθέτηση βρίσκεται στο τραπεζι όπως το άφησαν οι προηγούμενες προσπάθειες για λύση" γράφει ο σερ Ντέιβιντ, υποστηρίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια νέα ανανεωμένη προσπάθεια, η οποία θα ενώσει τα κομμάτια του πάζλ.

    "Πως θα εκφράζεται η πολιτική ισότητα στο νέο σύνταγμα; Πόσο έδαφος βορείως της γραμμής κατάπαυσης του πυρός πρέπει να επιστραφεί; Ποιές διευθετήσεις πρέπει να γίνουν για τους πρόσφυγες του 1974;", διερωτάται ο σερ Ντέιβιντ.

    Ωστόσο γράφει ο Βρετανός αξιωματούχος δεν μπορεί να επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση εάν με αυτή δεν αισθάνονται ασφάλεια οι δύο κοινότητες.

    "Κάποιες πρόσφατες ιδέες για αποστρατικοποίηση και για παρουσία διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο νησί σε συνάρτηση με τις συνθήκες εγγυήσεως, όπως διαμορφώθηκαν την περίοδο της ανεξαρτησίας, ίσως ανοίξουν το δρόμο" γράφει ο σερ Ντέιβιντ.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος ολοκληρώνει τις σκέψεις του, αναφέροντας ότι υπάρχει πάντοτε η τάση στην Κύπρο, ο κόσμος να πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια του ΟΗΕ, των ΗΠΑ της Βρετανίας ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αυτό όμως δεν είναι σωστό, υποστηρίζει, αφού η λύση εξαρτάται κυρίως από τους ηγέτες των δύο πλευρών οι οποίοι έχουν την εξουσία και την πείρα για να λύσουν το πρόβλημα.

    "Ναι, λοιπόν, το 1997 θα μπορούσε να είναι η χρονιά της λύσης του Κυπριακού. Αλλά δεν είμαι ακόμα έτοιμος να πω ότι θα είναι", καταλήγει ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Friday, 25 October 1996 - 17:49:21