Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Πρώτη Κυρία της Πολωνίας θα επισκεφθεί την Κύπρο
  • [02] Κασουλίδης: Επιθυμούμε από κοινού προσπάθεια των "πέντε"
  • [03] Στέλλεται σήμερα η επιστολή Κληρίδη στον Ντενκτάς
  • [04] "Φτηνή και γελοία" η τουρκική προπαγάνδα
  • [05] Παγοποιούνται οι χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία που απορρέουν από την τελωνειακή ένωση
  • [06] Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Αρχηγό της ΕΦ για το στρατιωτικό διάλογο
  • [07] Επαφές Κυπρίων βουλευτών στο Στρασβούργο
  • [08] Ο Πρόεδρος Κληρίδης σε γεύμα με τους πρέσβεις της ΕΕ
  • [09] Ανοιξε η "CYSERV '96" -- Στο 62% η προσφορά υπηρεσιών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] Ψήφισμα Ευρωβουλής για τον Πέτρο Κακουλλή
  • [12] Ψήφος στους δεκαοκτάχρονους και για τις προεδρικές
  • [13] Την ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης τονίζει ο Φεϊσέλ στη γιορτή του ΟΗΕ

  • [01] Η Πρώτη Κυρία της Πολωνίας θα επισκεφθεί την Κύπρο

    Λευκωσία, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Πρώτη Κυρία της Πολωνίας, Γιολάντα Κβασνιέφσκα, φθάνει στην Κύπρο αύριο μαζί με 70 ορφανά της χώρας της, τα οποία θα παραμείνουν στο νησί 10 ημέρες, με πρόσκληση του τουριστικού οργανισμού Λούις.

    Η Πρώτη Κυρία της Πολωνίας θα παραμείνει στο νησί για τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα επισκεφθεί τη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία, θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου και θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα προσφέρει προς τιμή της ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, στην Πάφο.

    Την Παρασκευή θα παρακαθήσει σε γεύμα που προσφέρει προς τιμή της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και η Πρώτη Κυρία της Κύπρου, Ειρήνη Κληρίδη.

    Η κ. Κβασνιέφσκα θα παρακαθήσει επίσης σε δείπνο που οργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλίας Κύπρου - Πολωνίας και θα παραστεί σε δεξίωση που δίνει προς τιμή της ο Πολωνός Επιτετραμμένος στη Λευκωσία Γιάνους Γισιονέκ.

    Τα 70 ορφανά θα έχουν ξεχωριστό πρόγραμμα από την Πρώτη Κυρία της χώρας τους. Θα μένουν σε ξενοδοχείο της Λεμεσού και θα επισκεφθούν τη Λευκωσία, το Τρόοδος και την Πάφο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Κασουλίδης: Επιθυμούμε από κοινού προσπάθεια των "πέντε"

    Λευκωσία, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση θα προτιμούσε όπως οι καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ υποβοηθούντο με συντονισμένη και από κοινού προσπάθεια των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι απεκόμισε την εντύπωση ότι η ρωσική διπλωματία ανησυχεί ότι το Κυπριακό ξεφεύγει από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Αν αυτό δε γίνει κατορθωτό, η επόμενη επιλογή είναι να ενεργούν "οι πέντε" κεχωρισμένα με συντονισμό, με στόχο την υποστήριξη του έργου του ΓΓ.

    Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Βρετανία μαρτυρούν ότι η όλη προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με τα ΗΕ στα οποία εναπόκειται να αναλάβουν ορισμένα θέματα για τα οποία δεν μπορούν να ενεργήσουν οι κυβερνήσεις των πέντε, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

    Σημείωσε παράλληλα ότι ο κ. Πριμακόφ δεν εξέφρασε στον Πρόεδρο Κληρίδη οποιαδήποτε ανησυχία επί του θέματος κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στη Νέα Υόρκη.

    Σε ερώτηση αν η Λευκωσία θα επιθυμούσε πιο ενεργό ανάμειξη της Μόσχας στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Μόσχα για το Κυπριακό και βοηθά στο βαθμό που μπορεί στις προσπάθειες επίλυσής του.

    "Μακάρι να υπήρχε μεγαλύτερη δυνατότητα στη Ρωσία να βοηθήσει και τέτοια βοήθεια θα ήταν καλοδεχούμενη," είπε. Η ρωσική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η επιρροή που μπορεί να εξασκήσει στην Αγκυρα είναι πολύ διαφορετική από την επιρροή που θα μπορούσαν να εξασκήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες επί της Τουρκίας, είπε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι στιγμής το μήνυμα του κ. Πρικακόφ δεν έχει επιδοθεί στον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει διαπιστώσει εκτροπή από τα ψηφίσματα των ΗΕ ή

    - 2 - υποβάθμιση του ρόλου του ΓΓ του ΟΗΕ και των εκπροσώπων του."

    Αυτό που χρειάζεται ο ΓΓ, όπως είπε ο ίδιος ο ΓΓ, είναι τη βοήθεια και συμπαράσταση των "πέντε".

    "Στην πράξη διαφαίνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ΓΓ μέσω των εκπροσώπων του στην προσπάθεια που γίνεται, όπου υποβοηθούν οι άλλοι και αναλαμβάνει εκείνος το κύριο μέρος της εργασίας που γίνεται," εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Στέλλεται σήμερα η επιστολή Κληρίδη στον Ντενκτάς

    Λευκωσία, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δε φαίνεται να έχουν υποβληθεί οποιεσδήποτε παρατηρήσεις από τα κόμματα στο περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου Κληρίδη στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η εν λόγω επιστολή στέλλεται σήμερα στον κατοχικό ηγέτη.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δε γνωρίζει αν έχουν υποβληθεί οποιεσδήποτε παρατηρήσεις στην απαντητική επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον κατοχικό ηγέτη, η οποία γράφτηκε εξ υπαρχής και επιδόθηκε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς.

    "Το κείμενο της επιστολής δεν είναι τίποτε το διαφορετικό από το πνεύμα και το περιεχόμενο των αλλεπαλλήλων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου," είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Κασουλίδης.

    Η επιστολή δεν περιέχει καμμιά καινοτομία ή αλλαγή θέσης από τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε.

    Αν υπήρχε παρατήρηση, συνέχισε, θα ήταν παρατήρηση τύπων και όχι ουσίας.

    Η επιστολή, εξήγησε ο Εκπρόσωπος, δεν εστιάζεται στη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή αλλά η δολοφονία έχει δημιουργήσει μια άλλη δομή στην επιστολή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] "Φτηνή και γελοία" η τουρκική προπαγάνδα

    Λευκωσία, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Φτηνή, γελοία και μη υπολογίσιμη μαύρη προπαγάνδα", χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης φυλάδιο που διενεμήθη από Τ/Κ στο Λονδίνο στο οποίο αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "καταζητείται για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας".

    Το εν λόγω φυλάδιο, εξήγησε ο Εκπρόσωπος, κυκλοφόρησε εδώ και τρεις μήνες από ομάδα Τ/Κ στο Λονδίνο, προφανώς με τη βοήθεια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

    "Υπάρχει και θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση από ομογειακές οργανώσεις της Βρετανίας," είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό έγινε σε "αντιπερισπασμό" μιας πολύ καλά προσεγμένης, επιστημονικής, μετριοπαθούς κυκλοφορίας διαφωτιστικών εντύπων της ελληνοκυπριακής ομάδας του Λονδίνου "Lobby for Cyprus".

    "Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των δύο," είπε. Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εναπόκειται σε πολίτες ελληνοκυπριακής καταγωγής της Βρετανίας να προβούν στις δέουσες καταγγελίες, αν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση των νόμων της χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] Παγοποιούνται οι χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία που απορρέουν από την τελωνειακή ένωση

    Βρυξέλλες, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα το μεσημέρι με ψήφισμά του να παγώσει, στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού του 1997, όλες τις χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία, που απορρέουν από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης, με εξαίρεση το πρόγραμμα ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA.

    Για το πρόγραμμα αυτό που χρηματοδοτεί τρίτες χώρες της Μεσογείου, η Ευρωβουλή δεν είχε νομικά τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία. Ασκώντας όμως πολιτική πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την κάλεσε να μην αποδεσμεύσει κοινοτικούς πόρους προς την Αγκυρα από το MEDA εκτός από ορισμένους τομείς όπως ο εκδημοκρατισμός και η βεβαίωση της διαβίωσης των Κούρδων.

    Οι σημερινές αποφάσεις λήφθηκαν, διότι η τουρκική συνάντηση δε σεβάστηκε τους όρους που είχε θέσει η Ευρωβουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον εκδημοκρατισμό, το ζήτημα της Κύπρου και το κουρδικό πρόβλημα.

    Εξάλλου η ολομέλεια αναμένεται να υιοθετήσει το απόγευμα δύο ακόψη ψηφίσματα που αφορούν την Τουρκία. Το πρώτο καταδικάζει έντονα τη δολοφονία του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλλή από τα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο και ζητεί τον εντοπισμό των υπαιτίων και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Το δεύτερο ψήφισμα καταδικάζει την επίθεση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 30 Σεπτεμβρίου 1996 και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία του κτιρίου και των άλλων θρησκευτικών χώρων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [06] Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Αρχηγό της ΕΦ για το στρατιωτικό διάλογο

    Λευκωσία, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο, για να συζητήσει μαζί του το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, ο οποίος, ανέφερε, αναμένεται να αρχίσει μέσα στην επόμενη βδομάδα.

    Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, και απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του στρατιωτικού διαλόγου, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι "εμείς δεχθήκαμε να γίνει εκ του σύνεγγυς στρατιωτικός διάλογος με βάση το τι προβλέπει το ψήφισμα 1062 του 1996".

    Ανέφερε επίσης ότι ο στρατιωτικός διάλογος δεν άρχισε "διότι απουσίαζε ο Στρατηγός".

    "Νομίζω ότι έρχεται σήμερα, και αύριο ή μεθαύριο θα έχω συνάντηση μαζί του και κάποια ημερομηνία την άλλη βδομάδα πιθανόν να αρχίσει ο διάλογος," συμπλήρωσε.

    Οσον αφορά στην επιστολή του προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης περιορίστηκε να αναφέρει ότι την απέστειλε χθες στους Προέδρους των κομμάτων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρινε ως σοβαρό το θέμα της προκήρυξης των Τούρκων, με την οποία τον κατηγορούν για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", για να το σχολιάσει.

    Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι πολέμησε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έγινε δίκη στη Νυρεμβέργη στην οποία δεν τον παρουσίασαν ως κατηγορούμενο. "Επομένως", πρόσθεσε γελώντας, "δεν ανησυχώ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Επαφές Κυπρίων βουλευτών στο Στρασβούργο

    Βρυξέλλες, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Συναντήσεις με τους αρχηγούς των περισσότερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε στο Στρασβούργο η κυπριακή αντιπροσωπεία, η οποία ενημέρωσε τους κοινοτικούς για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

    Η αντιπροσωπεία αυτή που επιστρέφει σήμερα στη Λευκωσία, αποτελείτο από τους Βάσο Λυσσαρίδη, (ΕΔΕΚ), Νίκο Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Χρήστου (ΑΚΕΛ) και Τάσσο Παπαδόπουλο (ΔΗΚΟ).

    Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν μεταξύ άλλων και με τους Προέδρους των δυο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής Πολίν Γκριν της Σοσιαλιστικής Ομάδας και Βίλφριντ Μαρτένς των Χριστιανοδημοκρατών ενώ ο κ. Λυσσαρίδης είχε συνάντηση και με τον Ελληνα Επίτροπο Χρήστο Παπουτσή.

    Στο μεταξύ χθες συνεδρίασε στο Στρασβούργο και το προεδρείο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου. Στην συνάντηση αυτή έλαβαν μέρος από κυπριακής πλευράς ο συμπρόεδρος της Μικτής κ. Παπαδόπουλος και οι αντιπρόεδροι κ. Αναστασιάδης και κ. Χρήστου. Από πλευράς Ευρωβουλής μετείχαν η συμπρόεδρος Ματίλντε Ρότε και οι αντιπρόεδροι κ. Κρανιδιώτης (ΠΑΣΟΚ) και κ. Χατζηδάκης (ΝΔ).

    Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία έχει προγραμματισθεί να γίνει στις Βρυξέλλες στις 25-26 Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [08] Ο Πρόεδρος Κληρίδης σε γεύμα με τους πρέσβεις της ΕΕ

    Λευκωσία, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα παρακαθήσει σε γεύμα με τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με έδρα τη Λευκωσία, στις 8 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του καθιερωμένου γεύματος που προσφέρει η εκάστοτε προεδρία της ΕΕ.

    Στο γεύμα θα παρευρεθεί και ο πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο Λίαμ Ρίγκνι, του οποίου η χώρα προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο. Ο κ. Ρίγκνι φθάνει στην Κύπρο από την Αθήνα την προηγούμενη ημέρα για το σκοπό αυτό και αναχωρεί το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου.

    Οι πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ στην Κύπρο και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λευκωσία, πρέσβης Ζιλ Ανουίγ θα παρακαθήσουν στο γεύμα, το οποίο πραγματοποιείται μόνο λίγες βδομάδες πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στο Δουβλίνο στις 13-14 Δεκεμβρίου. Αναμένεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσκληθεί στη σύνοδο του Δουβλίνου.

    Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι, παρόλο που το γεύμα δεν έχει άμεση σχέση με την αναμενόμενη επίσκεψη του εκπροσώπου της ιρλανδικής προεδρίας για την Κύπρο Κέστερ Χίσλιπ τον ερχόμενο μήνα, στη συνάντηση των πρέσβεων με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα γίνει αναφορά και στην επικείμενη επίσκεψη.

    Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τη σύνοδο κορυφής του Δουβλίνου.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Ρίγκνι αποχωρεί από το αξίωμα του πρέσβη της Ιρλανδίας στην Κύπρο το τέλος του χρόνου και πιθανόν αυτή να είναι η τελευταία του επίσκεψη υπό την ιδιότητά του ως πρέσβη της Ιρλανδίας στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Ανοιξε η "CYSERV '96"

    Στο 62% η προσφορά υπηρεσιών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν

    Λευκωσία, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την πιο σημαντική συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η οποία ανήλθε περίπου στο 62%, είχε κατά το έτος 1995 ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος έχει εξελιχθεί σ'ένα δυναμικό και συνεχώς ανερχόμενο κλάδο.

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εγκαινιάζοντας τη 2η Εκθεση Υπηρεσιών Κύπρου "CYSERV '96", η οποία διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με στόχο την προβολή του μεγάλου φάσματος υπηρεσιών που προσφέρει ο τόπος.

    Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, θα είναι ανοικτή για το κοινό αύριο Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, οι υπηρεσίες της Κύπρου χρησιμοποιούνται ολοένα και από περισσότερες επιχειρήσεις του εξωτερικού. Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε, γνωρίζει τις σημαντικές δυνατότητες του τομέα των υπηρεσιών και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη και διεθνοποίησή του.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή τόνισε ότι η έκθεση "CYSERV" εκτός από την ενημέρωση, προβάλλει την Κύπρο ως ένα κατ'εξοχήν Κέντρο παροχής υπηρεσιών στο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής. "Η γεωπολιτική θέση της Κύπρου και η υποδομή που διαθέτει, της παρέχουν κάθε δυνατότητα να αναπτυχθεί σ'ένα σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο στην περιοχή μας", σημείωσε ο κ. Χριστοφή. Το Υπουργείο, πρόσθεσε, σε συνεργασία με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα προγραμματίζει αριθμό δραστηριοτήτων με στόχο την προβολή των υπηρεσιών στο εξωτερικό, όπως η διοργάνωση αποστολών, σεμιναρίων, πληροφοριακού και διαφημιστικού υλικού.

    Ο κ. Χριστοφή εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι "η Κύπρος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, στην πρόκληση της Ευρώπης, στην πρόκληση του 21ου αιώνα". (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          83.58 (+0.28)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.46 (+0.44)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    74.96 (-0.01)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                62.03 (+0.63)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 80.96 (-0.09)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               73.63 (+0.53)
    Εμπορικές Εταιρείες                    67.57 (-0.85)
    Αλλες Εταιρείες                        80.43 (-1.21)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 903844.500
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [11] Ψήφισμα Ευρωβουλής για τον Πέτρο Κακουλλή

    Βρυξέλλες, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασε σήμερα, δια βοής, τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, ενώ ζητεί τον εντοπισμό των υπαιτίων και την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Παράλληλα, υπενθμίζει στην Αγκυρα ότι η πολιτική της στην Κύπρο επηρεάζει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το καταδικαστικό για την Τουρκία ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετήθηκε ύστερα από κοινή πρόταση των ευρωβουλευτών Πολίν Γκριν και Γιάννο Κρανιδιώτη (Σοσιαλιστική ομάδα), Κώστα Χατζηδάκη (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Κατερίνα Δασκαλάκη, Νικήτα Κακλαμάνη (Ομάδα Ενωση για την Ευρώπη), Βίλλι Μπέρτενς (Φιλελεύθεροι), Μιχάλη Παπαγιαννάκη (Ενωτική Αριστερά), Μέχτιλτ Ρότε (Ομάδα Πρασίνων).

    Στο ψήφισμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει τα εξής: 1. Καταδικάζει έντονα τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος. Ζητεί από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να εκφράσουν στις τουρκικές δυνάμεις κατοχής τον αποτροπιασμό τους για το επεισόδιο αυτό.

    2. Ζητεί να διενεργηθεί επισταμένη έρευνα για το επεισόδιο ούτως ώστε να εντοπισθούν οι υπαίτιοι και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    3. Πιστεύει ότι ο λαός της Κύπρου, επιθυμεί να τεθεί τέρμα στους σκοτωμούς και στη διχοτόμηση της νήσου και ότι η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι προς όφελος αμφοτέρων των κοινοτήτων και θα συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

    4. Υπενθυμίζει στην κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαρτώνται εν μέρει από την πολιτική της Αγκυρας για την Κύπρο και επιβεβαιώνει την απόφασή του να παγώσει τη χρηματοδοτική συνεργασία με την Τουρκία καθώς και το σκέλος του προγράμματος MEDA που αφορά τη χώρα αυτή, με εξαίρεση τις πτυχές της προώθησης της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

    5. Ζητεί από την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών εγκλωβισμένων, να θέσει τέρμα σε κάθε πράξη ή παράληψη που παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες αυτές και να εφαρμόσει πιστά τις διατάξεις της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης του 1975 για τους εγκλωβισμένους.

    6. Καλεί τα κράτη μέλη να αντιδράσουν ασκώντας συνεχή και σταθερή πίεση στην Τουρκία με στόχο να απαλλαγεί το νησί από την παρουσία όλων των τουρκικών στρατευμάτων, να εξασφαλισθεί η ελευθερία μετακίνησης σε όλους του πολίτες και να αρχίσει το έργο της εξεύρεσης δίκαιης και ειρηνικής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    7. Επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση της νήσου και καλεί την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής και συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    8. Αναθέτει στον Πρόεδρο του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή, τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Κύπρου και της Τουρκίας καθώς και στον ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [12] Ψήφος στους δεκαοκτάχρονους και για τις προεδρικές

    Λευκωσία, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι δεκαοκτάχρονοι θα ψηφίζουν και στις προεδρικές εκλογές ύστερα από τη σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας στην οποία προέβη η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά την απογευματινή της συνεδρία.

    Η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου ο σχετικός νόμος να συνάδει με τα νέα δεδομένα και τις αντιλήψεις για την αποτελεσματική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

    Η Βουλή αποφάσισε ακόμη την παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους με βάση τους οποίους θα διεξαχθούν και οι επικείμενες δημοτικές εκλογές.

    Η σχετική πρόταση νόμου είχε κατατεθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [13] Την ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης τονίζει ο Φεϊσέλ στη γιορτή του ΟΗΕ

    Λευκωσία, 24/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ανάγκη προώθησης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και της ειρηνικής συμβίωσης Ε/Κ και Τ/Κ, τόνισε απόψε Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ, κατά την εκδήλωση για την 51η επέτειο από την υπογραφή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Μιλώντας σε εκατοντάδες Κύπριους και από τις δύο κοινότητες που συγκεντρώθηκαν στο Λήδρα Πάλας για να γιορτάσουν την επέτειο του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Φεϊσέλ σημείωσε ότι οι πέντε τραγικοί και άδικοι θάνατοι σε διάστημα λίγων μηνών υπογραμμίζουν ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχισθεί.

    "Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται στην προσήλωση στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανοχή", είπε ο κ. Φεϊσέλ, τονίζοντας ότι "ο Χάρτης αναφέρεται πρωτίστως στην ειρηνική συμβίωση".

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ταυτόχρονα την ανάγκη όπως Ε/Κ και Τ/Κ δώσουν τη διαβεβαίωση ότι τέτοια περιστατικά δεν αντανακλούν τα αισθήματα και τις επιθυμίες τους και ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν.

    Ανάμεσα τους παρευρισκόμενους ήταν αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων των δύο κοινοτήτων, διπλωμάτες ξένων χωρών στην Κύπρο και άλλοι επίσημοι.

    Τον κ. Φεϊσέλ προσφώνησαν μια Ε/Κ και ένας Τ/Κ ενώ παιδιά και από τις δύο κοινότητες του πρόσφεραν καλάθι με φρούτα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις προσπάθειες που τόσο ο ίδιος όσο και ο διεθνής οργανισμός τον οποίο εκπροσωπεί καταβάλλουν για επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Thursday, 24 October 1996 - 17:56:09