Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρασημοφόρηση Σημίτη με το Μεγαλόσταυρο του Μακαρίου
  • [02] Κοινό ανακοινωθέν Κύπρου - Ελλάδας
  • [03] "Χωραίτης" από σήμερα ο Σημίτης
  • [04] Αναγόρευση Σημίτη σε Επίτιμο Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • [05] Ομιλία Σημίτη
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας
  • [08] Αρχική δήλωση Σημίτη
  • [09] Δήλωση Κληρίδη

  • [01] Παρασημοφόρηση Σημίτη με το Μεγαλόσταυρο του Μακαρίου

    Λευκωσία, 2/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η εθνική πολιτική που ακολουθεί ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Κυπριακό προκαλεί ανακούφιση στους Ελληνοκύπριους και ενισχύει τον αγώνα για εξεύρεση λύσης με ειρηνικά μέσα.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά την τελετή παρασημοφόρησης του κ. Σημίτη με την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου ΙΙΙ, σε μια ένδειξη εκτίμησης και αδελφικής αγάπης. Στην τελετή παρευρέθηκαν αξιωματούχοι του κράτους, η πολιτική ηγεσία και η αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Ελληνα Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στο νησί.

    Μετά την τελετή άρχισαν συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπό την προεδρία των κυρίων Σημίτη και Κληρίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που απασχολούν τις συνομιλίες είναι η έναρξη διαλόγου για το Κυπριακό, ο στρατιωτικός διάλογος και η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαός, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία αισθάνονται τιμή για την απόδοση του Μεγαλόσταυρου στον κ. Σημίτη, και τόνισε ότι πρόκειται για την "ελάχιστη τιμή" που οφείλουμε στον Ελληνα Πρωθυπουργό για όσα μέχρι σήμερα έχει προσφέρει στον κυπριακό ελληνισμό, για το ειλικρινές και έντονο ενδιαφέρον που προσωπικά δείχνει για την Κύπρο, όχι μόνο ως Πρωθυπουργός μιας από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά, κυρίως, ως αδελφός Ελληνας.

    "Το γεγονός ότι πραγματοποιείτε τη δεύτερη επίσκεψή σας στην Κύπρο μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων αποδεικνύει πόσο βαθιά και απόλυτα βρίσκεστε στο πλευρό της Κύπρου και πόσο ενδιαφέρεστε για το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο έχετε τοποθετήσει πρώτο στον κατάλογο των προτεραιοτήτων της πολιτικής σας," πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, απευθυνόμενος στον κ. Σημίτη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση του Ελληνα Πρωθυπουργού να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας και στη διακήρυξή του ότι τυχόν προέλαση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων θα αποτελέσει αιτία ελληνο-τουρκικού πολέμου.

    "Αυτή η εθνική πολιτική σας στο Κυπριακό", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "προκαλεί ανακούφιση και ικανοποίηση στον κυπριακό ελληνισμό και ενισχύει τον αγώνα μας για βιολογική και εθνική επιβίωση στη γη των προγόνων μας. Βοηθά ουσιαστικά στην πορεία εξεύρεσης με ειρηνικά μέσα μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε επίσης αναφορά στο όραμα του κ. Σημίτη "για μια νέα εποχή για την Ελλάδα, για μια Ελλάδα σύγχρονη και ισχυρή" και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό "ωφελεί ιδιαίτερα την Κύπρο".

    Αποδεχόμενος το Μεγαλόσταυρο "εξ ονόματος του ελληνικού λαού", ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά τους Ελληνοκύπριους, όσους ζουν ελεύθερα αλλά και προπάντως αυτούς που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές, όπως είπε, ότι "είμαστε πάντα μαζί σ' αυτόν τον αγώνα, τον αγώνα για να δικαιώσουμε τις ελπίδες και τους στόχους ολόκληρου του έθνους".

    "Η πατρίδα και ολόκληρο το ελληνικό έθνος δεν ξεχνά" και στέκεται πλάι των Ε/Κ "δεμμένοι με ένα συμβόλαιο τιμής μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την απομάκρυνση του εισβολέα, μέχρι την αποκατάσταση της ενότητας της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι την ημέρα που όλοι οι Κύπριοι, ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία θα μπορούν να ζουν ελεύθερα σε μια χώρα που ευημερεί, ισότιμο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας", είπε ο κ. Σημίτης.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός δέχθηκε το Μεγαλόσταυρο "με ιδιαίτερη συγκίνηση και ταυτόχρονα με πλήρη συναίσθηση τόσο της ουσιαστικής όσο και της συμβολικής σημασίας του", όπως είπε. Σημείωσε επίσης ότι η χειρονομία αυτή "υπογραμμίζει την αδιάσπαστη ενότητα που χαρακτήρισε όλα αυτά τα χρόνια τις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, τους δεσμούς αίματος που ενώνει τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό, που χάνονται στις καταβολές της ιστορίας".

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε τον Εθνάρχη Μακάριο "μεγάλο οραματιστή και θεμελιωτή της Κυπριακής Δημοκρατίας" και είπε ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Μακάριος αγωνίστηκε "με αυταπάρνηση για την ελευθερία του κυπριακού ελληνισμού".

    Σημείωσε ότι σ' αυτό τον αγώνα ο Εθνάρχης βρήκε πολλά εμπόδια, όμως δεν τον εγκατέλειψε. "Είχε πίστη και θάρρος" τα οποία "τον οδήγησαν στην τελική δικαίωση". Η ζωή του, είπε, αποτελεί για μας ένα παράδειγμα. Μας προσκαλεί να μιμηθούμε τη στάση του, το θάρρος, την εμμονή για να επιτύχουμε λύση. (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Κοινό ανακοινωθέν Κύπρου - Ελλάδας

    Λευκωσία, 2/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας εκτιμούν ότι η σημερινή φάση του κυπριακού προβλήματος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

    Ταυτόχρονα, και ενόψει των διεθνών πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, οι δύο κυβερνήσεις έχουν προβεί στον προγραμματισμό των περαιτέρω κινήσεών τους, όπως προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τις σημερινές συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο διάβασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, γίνεται αναφορά στις επαφές του Ελληνα Πρωθυπουργού κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Λευκωσία και σημειώνεται ότι κατά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων έγινε "ευρεία ανασκόπηση του Κυπριακού υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και διαπιστώθηκε ότι η σημερινή φάση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς".

    "Στο πλαίσιο αυτό", προσθέτει το ανακοινωθέν, "επιβεβαιώθηκε η προσήλωση στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης του προβλήματος, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Κορυφής 1977 και 1979, καθώς και η υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ".

    Παράλληλα, αναφέρει, τονίσθηκε η υποστήριξη των πρωτοβουλιών της διεθνούς κοινότητας, που έρχονται να ενισχύσουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και υπογραμμίσθηκε η ανάγκη συντονισμού τους. "Ενόψει της εκδήλωσης των πρωτοβουλιών αυτών έγινε ο απαραίτητος προγραμματισμός των περαιτέρω κινήσεων", προσθέτει.

    Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι κατέστη σαφής η ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς για έναρξη διαπραγματεύσεων "αφού, βεβαίως, προηγηθεί κατάλληλη και ενδελεχής προετοιμασία ώστε να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση επί των βασικών αρχών".

    Σε ότι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι δύο κυβερνήσεις διαπίστωσαν "τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα ενόψει της ενάρξεως ενταξιακών διαπραγματεύσεων έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής".

    Τόνισαν επίσης την ανάγκη "περαιτέρω εντατικοποίησης των κοινών προσπαθειών ώστε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα".

    "Αναγνωρίσθηκε επίσης η σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου, στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, και κατέστη εκ νέου σαφές ότι η περαιτέρω προέλαση της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί αιτία πολέμου", προσθέτει το κοινό ανακοινωθέν.

    Ωστόσο, τονίζει ότι "η πλήρης αποστρατικοποίηση της Κύπρου είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί και την ευρύτερη περιοχή".

    Το κοινό ανακοινωθέν των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας αναφέρει ότι στις συνομιλίες συζητήθηκαν τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων και αποφασίσθηκε η στενή παρακολούθησή τους καθώς και η ανάληψη των απαραίτητων ενεργειών προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών για το διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, γεγονός που, όπως αναφέρει, θα διευκολύνει και θα επιταχύνει το έργο τους.

    Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται ότι οι συναντήσεις διεξήχθηκαν "σε άριστο κλίμα" και ότι "έδωσαν την ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η στενή συνεργασία που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, σε όλους τους τομείς".

    "Στα πλαίσια αυτά", καταλήγει, "οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω πύκνωση των εκατέρωθεν επαφών, την πλήρη και σφαιρική αλληλοενημέρωση και γενικότερα τη συνέχιση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπενθυμίζοντας ότι ο Ελληνα Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος θα απαντήσουν σε ερωτήσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρηση του κ. Σημίτη και της ελλαδικής αντιπροσωπείας από το νησί, το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] "Χωραίτης" από σήμερα ο Σημίτης

    Λευκωσία, 2/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης ανακηρύχθηκε σήμερα Επίτιμος Δημότης της Λευκωσίας και του απονεμήθηκε το Χρυσό Κλειδί της Πόλης.

    Την τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας παρακολούθησαν δεκάδες επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Προσφωνώντας τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης δήλωσε ότι η παρουσία καθώς και οι δηλώσεις του στην Κύπρο δίνουν σαφές μήνυμα στους εχθρούς της Κύπρου και προκαλεί αίσθημα μεγίστης ικανοποίησης και ελπίδας για τον λαό της Κύπρου.

    "Ο νέος τρόπος θεώρησης και αντιμετώπισης των πραγμάτων τον οποίο έχει εγκαινιάσει ο κ. Πρωθυπουργός διανοίγει νέες ελπιδοφόρες προοπτικές επιλύσεως του εθνικού θέματος", τόνισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας.

    Παραδίνοντας το δίπλωμα του Επίτιμου Δημότη και του Χρυσού Κλειδιού στον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Δημητριάδης έκανε θερμή έκκληση όπως ο κ. Σημίτης καταβάλει κάθε προσπάθεια και να χρησιμοποιήσει όλη του την επιρροή για να σταματήσει η Λευκωσία να είναι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα του κόσμου.

    Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι η χαρά για τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ανεξαρτησίας επισκιάζεται βλέποντας τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την πρωτεύουσα της Κύπρου.

    Το τείχος του αίσχους, τόνισε ο κ. Σημίτης, δεν αποτελεί ντροπή μόνο για τον Ελληνισμό αλλά και για τη διεθνή κοινότητα που δεν έχει επειδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ανατρέψει τα τετελεσμένα της εισβολής.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ελληνας Πρωθυπουργός στις θυσίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν επειδή ζήτησαν την ελεύθερη διακίνηση.

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι δε θα επιτραπεί η συρρίκνωση του Ελληνισμού, τονίζοντας ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα θα ισχύει για όσο καιρό η Τουρκία επιμένει στην επεκτατική της πολιτική.

    Η αποδοχή του κλειδιού της πόλης, πρόσθεσε, αποτελεί δέσμευση ότι θα το χρησιμοποιήσει για να ανοίξουν οι πύλες που διαιρούν τη Λευκωσία προκειμένου να εισχωρήσει ελεύθερη στην Ευρώπη.

    "Μια πρωτεύουσα όπου ο πολιτισμένος και προοδευτικός πολίτης της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου θα αισθάνεται όπως και εγώ σήμερα Χωραίτης", είπε τέλος ο κ. Σημίτης.

    (ΚΥΠΕ/KN/ΓΠ)

    [04] Αναγόρευση Σημίτη σε Επίτιμο Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

    Λευκωσία, 2/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης τόνισε σήμερα ότι ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων ανακατατάξεων, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να αναπτυχθεί ο ρόλος των εθνικών κρατών, και είπε ότι η νέα αυτή περίοδος διαμορφώνει τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο ένα νέο πλέγμα προκλήσεων και προβλημάτων που απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια, σχεδιασμό και στρατηγική, ώστε να επιτρέψουν τη θετική και σε όφελος των εθνικών μας συμφερόντων αξιοποίησή τους.

    Ο κ. Σημίτης μιλούσε κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπισημίου Κύπρου. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Πανεπιστήμιο απονέμει αυτόν τον επίτιμο τίτλο και η πρώτη φορά που απονέμεται στον κ. Σημίτη ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα.

    Η τελετή αναγόρευσης του Ελληνα Πρωθυπουργού έγινε κατά την εγκαινίαση του θεσμού των δημόσιων συνεδριών της Σχολής Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην παρουσία υπουργών, της πολιτικής ηγεσίας, του Γενικού Εισαγγελέα, βουλευτών, του συμβουλίου του Πανεπιστημίου κι άλλων επισήμων καθώς και φοιτητών.

    Καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, τόνισε ότι τον υποδέχονται με "εθνική συγκίνηση" και σημείωσε την ευαισθησία του κ. Σημίτη στα εθνικά θέματα και το γεγονός ότι το Κυπριακό αποτελεί γι' αυτόν θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Ταυτόχρονα υπενθύμισε την παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού στο νησί, τις ημέρες του Αυγούστου, όταν η Κύπρος πενθούσε δύο παιδιά της που δολοφονήθηκαν από Τούρκους εξτρεμιστές.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης μίλησε για το "ενιαίο πνευματικό χώρο" και τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο ενισχύει την εθνική ταυτότητα των Ελληνοκυπρίων αλλά αποτελεί και κρίκο συνεννόησης όλων όσοι η μοίρα και η ιστορία έταξε να κατοικούν σ' αυτό το νησί.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Αρης Σπανός, παρουσίασε το έργο του επιστήμονα και πολιτικού Κώστα Σημίτη, χαρακτηρίζοντας ύψιστη τιμή το γεγονός ότι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας αποδέχθηκε την αναγόρευσή του από το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Ο κ. Σπανός σημείωσε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει επεξεργασμένες θέσεις και προσπαθεί να προωθεί τις απόψεις του με στερεή πολιτική. Τόνισε επίσης ότι ο κ. Σημίτης δε διστάζει να έχει τολμηρή στάση απέναντι στον υπερεθνικισμό, στον οποίο αντιτάσσει εθνική στρατηγική και ένα ευρύτερο εθνικό όραμα για μια πολιτική που θα καταστήσει την Ελλάδα πιο ισχυρή. Πρόσθεσε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει μια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη προσέγγιση στα εθνικά θέματα.

    Ο Κύπριος καθηγητής ανέφερε ότι ο πολιτικός και επιστήμονας Σημίτης βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση και ότι δικαίως έχει τον τίτλο του εκσυγχρονιστή, του πολιτικού με νέο ύφος. Τέλος τόνισε ότι ο Ελληνισμός της Κύπρου εναποθέτει ελπίδες σε μια ισχυρή Ελλάδα.

    Στη συνέχεια, έγινε η τελετή αναγόρευσης του κ. Σημίτη σε Επίτιμο Διδάκτορα και του επιδόθηκε το ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, βάσει του οποίου ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει "όλες τις προνομίες που απορρέουν από το αξίωμα αυτό".

    [05] Ομιλία Σημίτη

    Στην ομιλία του, ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωγραφική περιοχή που χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από ρευστότητα, αστάθεια και εθνικιστικές εξάρσεις, όμως ταυτόχρονα έχει "μια στρατηγική θέση σε μια περιοχή που την υποχρεώνει να γειτονεύει με μια χώρα, την Τουρκία, η οποία αντιπροσωπεύει μια σοβαρή και μόνιμη απειλή για την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τη γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή".

    Ομως τόνισε ότι σ' αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα "παραμένει η ισχυρότερη οικονομικά και πολιτικά χώρα της περιοχής" και "βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση προκειμένου να διαδραματίσει ένα δημιουργικό ρόλο στην περιοχή, που θα προάγει όχι μόνο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο, αλλά και τα ειδικότερα εθνικά της συμφέροντα".

    Στη συνέχεια, ο Ελληνα Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που προϋποθέτει την ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου, σημειώνοντας τη σημασία που αποδίδει στη διεθνή συνεργασία, την προώθηση της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης είπε ότι η Ελλάδα "θα είναι ενεργά και δυναμικά παρούσα" στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να προωθήσει τα συμφέροντά της και να συμβάλει στη διαμόρφωση του μέλλοντός της.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι στην περιοχή των Βαλκανίων η Ελλάδα έχει διαμορφώσει συνολικό πλαίσιο πολιτικής. Πρόσθεσε ότι στο χώρο της Μεσογείου "έχει τη δυνατότητα να παίξει ένα ρόλο δημιουργικό στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή" και είπε ότι στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με την Κύπρο αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

    Οσον αφορά στα ελληνο-τουρκικά και το Κυπριακό ο Ελληνας Πρωθυπουγός επανέλαβε ότι "η τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο και στο Αιγαίο αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για τον Ελληνισμό" και τόνισε ότι "η απάντηση είναι μια Ελλάδα ισχυρή οικονομικά, αμυντικά, διπλωματικά και πολιτικά".

    Οπως είπε ο κ. Σημίτης η συγκεκριμένη στρατηγική που χάραξε η Ελλάδα για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας "έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς" και διαβεβαίωσε ότι "θα αναπτυχθεί και θα ενταθεί περαιτέρω".

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει προτείνει προς την τουρκική πλευρά μια βήμα προς βήμα προσέγγιση στις σχέσεις τους. Αναφέρθηκε στην πρόταση για προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εάν θεωρεί ότι έχει διεκδικήσεις στη βραχονησίδα Ιμια, και τη σύνταξη συνυποσχετικού, προκειμένου να υποβληθεί στη Χάγη η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου καθώς και στη συζήτηση διαφόρων διμερών ζητημάτων.

    Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι "η επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας" και χαρακτήρισε την τουρκική κατοχή "παράγοντα ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης".

    "Η διεθνής κοινότητα και οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν επιδείξει την απαιτούμενη δύναμη ούτε την απαραίτητη βούληση για να πιέσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών", τόνισε. Πρόσθεσε ότι με αυτά τα δεδομένα αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εντατικοποίηση των προσπαθειών και καλύτερης αξιοποίσης των διεθνών δεδομένων σήμερα, "σε μια νέα εποχή όπου πολλά από τα εκκρεμή προβλήματα του παρελθόντος βρίσκουν τη λύση τους".

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε επίσης ότι παρά τις αντιξοότητες, ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει "επιτελέσει θαύματα" και η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε σε επίπεδο ώστε η Κύπρος σήμερα να αποτελεί σημαντικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο και να τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 2/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.72 (-0.86)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  88.86 (-0.41)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    74.45 (-1.29)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                60.09 (-1.44)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 80.50 (-0.51)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               73.42 (-3.57)
         Εμπορικές Εταιρείες                    66.15 (-1.81)
         Αλλες Εταιρείες                        79.76 (-1.63)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 618222.121
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [07] Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας

    Λάρνακα, /10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν είναι σκόπιμο αυτή τη στιγμή να αποφασίσουμε που πρέπει ακριβώς να υπάρχει σύγκλιση απόψεων για εξεύρεση κοινού εδάφους πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού, ώστε να προχωρήσουμε σε συνομιλίες για λύση του εθνικού αυτού θέματος.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι εκείνο που λέχθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είναι ότι πρέπει να υπάρχει κάποια σύγκλιση απόψεων, για να προχωρήσουμε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός διευκρίνισε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, όπως αυτή που προτάθηκε στο παρελθόν με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, των δύο κοινοτήτων και της κυπριακής κυβέρνησης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σημίτης είπε ότι οι κατά καιρούς επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων όπως της Μάντλεν Ολμπραϊτ, του Πίτερ Ταρνόφ και του Ρίτσαρντ Μπίτι στην Αθήνα και τη Λευκωσία εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων και ανάπτυξης σχέσεων και δεν αποτελούν ιδιαίτερη προσπάθεια δημιουργίας πενταμερούς ή ειδικής σύσκεψης για το Κυπριακό.

    Εμείς, πρόσθεσε, έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι είναι ευπρόσδεκτη η οποιαδήποτε συνεννόηση, αλλά διάλογος για τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι δυνατός. Εχουμε κάνει, είπε ο κ. Σημίτης, τις προτάσεις μας σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και με τη βήμα προς βήμα προσέγγιση και σ' αυτό στεκόμαστε.

    Κληθείς να αναφέρει εάν έχουν εκδηλωθεί άλλες πρωτοβουλίες εκτός από αυτήν των ΗΠΑ και αυτήν της Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, ο κ. Σημίτης είπε ότι εκδηλώθηκε και από άλλες χώρες της ΕΕ η πρόθεση να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

    Επανέλαβε, εξάλλου, ότι είναι ευπρόσδεκτες όποιες πρωτοβουλίες εκδηλωθούν και οδηγούν στη λύση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση εάν βλέπει την ανάγκη σύγκλησης πανεθνικής διάσκεψης με την προοπτική υπογραφής λύσης του Κυπριακού, ώστε να είναι η Ελλάδα και η Κύπρος συνυπεύθυνες, ο κ. Σημίτης είπε ότι όταν φθάσουμε σ' αυτό το σημείο θα το συζητήσουμε.

    [08] Αρχική δήλωση Σημίτη

    Σε εισαγωγική του δήλωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Σημίτης είπε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο είχε στόχο την επιβεβαίωση της συνεργασίας και της στενής βοήθειας της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ευρεία ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο πάνω στις τελευταίες εξελίξεις και τις προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε σήμερα.

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, τις συνομιλίες ιδιαίτερα παραγωγικές, αφού έδωσαν την ευκαιρία να επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά η σύμπτωση απόψεων, σε ότι αφορά τους στρατηγικούς μας στόχους και τους τακτικούς μας χειρισμούς.

    Συμφωνήσαμε, είπε, ότι ο ΟΗΕ είναι το φυσικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι προσπάθειές μας για την εξεύρεση λύσης και αναφερθήκαμε στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβουν τρίτοι.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε, εξάλλου, ότι δηλώθηκε η ετοιμότητα της Ελλάδας και της Κύπρου να συνεργαστούν δημιουργικά στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν εκτενώς οι χειρισμοί για να εξευρεθεί κοινό έδαφος, διότι ένας ατελέσφορος διάλογος δεν έχει νόημα.

    Η ελληνική πλευρά, τόνισε, έχει αποδείξει επανειλημμένα την καλή της πίστη και είναι πάλι έτοιμη να συνεργαστεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά εκείνο που είναι απαραίτητο είναι να μετακινηθεί η Αγκυρα από τις αδιάλλακτες θέσεις της.

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι εάν η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, πρέπει να στραφεί επιτέλους προς την Αγκυρα και να απαιτήσει τη συμμόρφωσή της προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ευκαιρίες που διανοίγονται με την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με τους ίδιους ρυθμούς και με την ίδια θέρμη για να προωθήσει τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Επεσήμανε, επίσης, τη χρησιμότητα της υλοποίησης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, τονίζοντας ότι η πρόταση για αποστρατικοποίηση της Κύπρου μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας όλων, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τις λύσεις που επιδιώκουμε και συμπλήρωσε ότι επιστρέφει στην Ελλάδα με την αίσθηση ότι η συναντίληψη για όλες τις πτυχές του Κυπριακού είναι η καλύτερη προϋπόθεση που έχουμε εξασφαλίσει για να μπορέσουμε να πετύχουμε στην κοινή μας προσπάθεια.

    Η προσπάθεια, είπε, θα είναι συστηματική, κοινή και θα βασίζεται σε στενή ανταλλαγή απόψεων και στενή συνεργασία.

    [09] Δήλωση Κληρίδη

    Αποχαιρετώντας τον κ. Σημίτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι ολόκληρος ο κυπριακός ελληνισμός αισθάνεται ότι η εδώ παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού έχει ενδυναμώσει το αγωνιστικό φρόνημα και ανέφερε ότι "αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το εθνικό πρόβλημα είναι μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας".

    Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, συνέχισε, έχει στερεωθεί πάνω σε γερές βάσεις και θα συνεχίσει να στερεώνεται, προσθέτοντας ότι αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε μιαν κοινή πολιτική πάνω στο χειρισμό του εθνικού μας θέματος.

    Η σημερινή σύσκεψη που είχαμε, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχει συναντίληψη και συνεργασία και των δύο κυβερνήσεων πάνω στη μεθόδευση των χειρισμών που θα κάνουμε για το μέλλον.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Σημίτη για όλα όσα έχει προσφέρει στην Κύπρο.

    Αναφέρουμε ότι κατά την αναχώρηση του κ. Σημίτη η Μουσική της Εθνικής Φρουράς παιάνιζε τον Εθνικό Υμνο, ενώ άγημα των Δυνάμεων Καταδρομών απέδωσε τιμές στον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Wednesday, 2 October 1996 - 19:42:01