Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας
  • [02] Σημίτης: Η Ελλάδα στηρίζει την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία
  • [03] Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κώστας Σημίτης
  • [04] Κληρίδης και Σημίτης στο χώρο της παρέλασης
  • [05] Αρχισε η στρατιωτική παρέλαση
  • [06] Ρωσικά άρματα μάχης Τ80-U στη στρατιωτική
  • [07] Συνεχίζεται η στρατιωτική παρέλαση
  • [08] Συνεχίζεται η παρέλαση
  • [09] Εληξε η στρατιωτική παρέλαση
  • [10] Σημίτης: Στην Κύπρο υπάρχει δύναμη αποτροπής
  • [11] Κυπριανού: Ασφάλεια και εγγύηση το δόγμα του ΕΑΧ
  • [12] Δήλωση Μάτση για την παρέλαση
  • [13] Κληρίδης: Ο κυπριακός ελληνισμός μπορεί να κοιμάται άνετα
  • [14] Οι αεροναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας στη "Νικηφόρο"
  • [15] Συγχαρητήρια μηνύματα ηγετών κρατών και κυβερνήσεων
  • [16] Εταίροι πιέζουν την Ελλάδα για τις χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας

  • [01] Στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας

    Λάρνακα, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εφθασε πριν από λίγο στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης για εκτίμηση των επαφών στη Νέα Υόρκη και συζήτηση των περαιτέρω χειρισμών του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Σημίτης μεταβαίνουν σε λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει κατ' ιδίαν συνάντησή τους, καθώς και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου από τον κ. Σημίτη.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Σημίτης θα δεχθούν το χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

    Τον κ. Σημίτη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, εκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Βουλής, καθώς και οι ηγεσίες της Εκκλησίας, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας και πλήθος κόσμου.

    Κατά την άφιξή του, με το αεροσκάφος "Ποσειδών" της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο κ. Σημίτης επιθεώρησε τιμητικό απόσπασμα καταδρομέων, ενώ στο δίαυλο ήταν στρωμένο κόκκινο χαλί. Η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς παιάνισε τον Εθνικό Υμνο.

    Τον κ. Σημίτη συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Υπουργός Τύπου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Σημίτης: Η Ελλάδα στηρίζει της ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία

    Λάρνακα, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Κύπρο την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της νήσου πραγματοποιείται για να δηλώσει η Ελλάδα ότι στηρίζει την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία και θέλει να τη βοηθήσει με κάθε τρόπο να αγωνιστεί για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της.

    Αυτό τόνισε σήμερα το πρωί ο ίδιος ο κ. Σημίτης, μιλώντας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, όπου θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων του Κυπριακού και θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω χειρισμού του εθνικού προβλήματος.

    Τον κ. Σημίτη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος τόνισε ότι η εδώ παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού την ημέρα που γιορτάζουμε την Ανεξαρτησία της Κύπρου είναι ακόμα μία εκδήλωση της συμπαράστασης που δείχνει η Ελλάδα προς τον αγωνιζόμενο κυπριακό ελληνισμό.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι ο κυπριακός ελληνισμός υποδέχεται σήμερα στην Κύπρο τον κ. Σημίτη με περηφάνεια κι αδελφική αγάπη, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τον κ. Σημίτη και την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που μας παρέχει για να αντιμετωπίσουμε την ξένη απειλή.

    Στην αντιφώνησή του, ο κ. Σημίτης είπε ότι το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την Κύπρο μέσα σε λίγες βδομάδες και το ότι είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί εκτός Ελλάδας μετά την επανεκλογή του ως Πρωθυπουργού, υπογραμμίζει τη σημασία την οποία δίνει η ελληνική κυβέρνηση στο Κυπριακό.

    Το Κυπριακό, είπε, είναι το πρώτο μέλημα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, τονίζοντας το συνεχές και αμείωτο ενδιαφέρον που έχει η ελληνική κυβέρνηση για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και τη διασφάλιση του μέλλοντος του κυπριακού ελληνισμού.

    Η επίσκεψή μου, συνέχισε, πραγματοποιείται σήμερα, επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, γιατί θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να δηλώσουμε ότι στηρίζουμε την ανεξάρτηση Κυπριακή Δημοκρατία και θέλουμε να τη βοηθήσουμε με κάθε τρόπο να αγωνιστεί για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της σε όλη την Κύπρο.

    Αλλωστε, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, είναι πάγια θέση μας, και το τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι το Κυπριακό είναι κατ' εξοχήν πρόβλημα ξένης κατοχής στην Κύπρο και ως εκ τούτου παραμένει αμετακίνητος στόχος μας η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης με προσπάθειες στο διπλωματικό επίπεδο.

    Ο κ. Σημίτης είπε, ωστόσο, ότι η διεθνής εμπειρία διδάσκει ότι ο διάλογος δεν μπορεί να αποδώσει και οι προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο διεθνών επαφών δεν μπορεί να έχουν στήριξη αν δεν υπάρχει δύναμη και από τις δυο πλευρές και αν στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει η αμυντική θωράκιση της Κύπρου στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι επιστρέφοντας στην Κύπρο με νωπή ακόμα τη μνήμη από τη δολοφονία των δύο αόπλων νέων, τονίζει για μια ακόμα φορά ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη, αλλά συνέβαλε στο να συνειδητοποιήσουν και πάλι στο διεθνή χώρο ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο και είναι επιβεβλημένη η λύση του.

    Η διεθνής κοινή γνώμη, πρόσθεσε, φέρεται να συναισθάνεται ότι η παράνομη κατοχή της Κύπρου δεν μπορεί να διαιωνίζεται άλλο, πράγμα που φαίνεται και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που με συντριπτική πλειοψηφία καταδίκασε την τουρκική επιθετικότητα και συμπεριφορά.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Σημίτης θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη, την κυπριακή κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για να διαμορφωθεί περαιτέρω η άποψη όλων για την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, στις συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και στην επιβεβλημένη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς και στον καθορισμό των επομένων βημάτων μας για να αναπτύξουμε ακόμα καλύτερα τις διμερείς μας σχέσεις και την κοινή αντιμετώπιση του Κυπριακού.

    Θα συζητηθούν, επίσης, και τα ανθρωπιστικά θέματα των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κώστας Σημίτης

    Λευκωσία, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εφθασε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, για κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10.45, δεκαπέντε λεπτά πριν από την άφιξη στο χώρο του κ. Σημίτη, αφού ο Ελληνας Πρωθυπουργός μετέβη προηγουμένως στο ξενοδοχείο "Χίλτον", όπου θα διαμένει κατά την παραμονή του στην Κύπρο.

    Στη Λευκωσία, μαθητές δημοτικών σχολείων επεφύλαξαν στον κ. Σημίτη θερμότατη υποδοχή, κυμματίζοντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα όπως "Σημίτη, προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα".

    Μετά την ολιγόλεπτη τους συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Σημίτης προχώρησαν προς τον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ο κ. Σημίτης κατέθεσε στεφάνι.

    Σε λίγα λεπτά ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Σημίτης θα μεταβούν στο χώρο της στρατιωτικής παρέλασης, όπου έχει στηθεί ειδική εξέδρα επί της Λεωφόρου Τροόδους, παρά τη βιομηχανική Στροβόλου.

    Στο χώρο της παρέλασης έχει ήδη προσέλθει πλήθος κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Κληρίδης και Σημίτης στο χώρο της παρέλασης

    Λευκωσία, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης έφθασαν πριν από λίγο στο χώρο όπου έχει στηθεί η εξέδρα των επισήμων, απ' όπου θα δεχθούν το χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

    Η εξέδρα έχει στηθεί στη διασταύρωση της Λεωφόρου Τροόδους με την οδό Βικέλου παρά τη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου.

    Ηδη χιλιάδες λαού έχουν κατακλύσει τους δρόμους για να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση και να διαπιστώσουν την πρόοδο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Εθνική Φρουρά.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Σημίτη υποδέχθηκαν στην ειδική εξέδρα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος.

    Στην εξέδρα των επισήμων βρίσκονται ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Υπουργός Τύπου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας και οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

    Στην εξέδρα βρίσκονται, επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Πρόεδρος και οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πρέσβεις ξένων χωρών, στρατιωτικοί ακόλουθοι, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και άλλοι επίσημοι, καθώς και παλαιοί πολεμιστές.

    Σε ξεχωριστή τιμητική εξέδρα, απέναντι από τους επισήμους, βρίσκονται οι ανάπηροι πολέμου και αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974 από την Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Αρχισε η στρατιωτική παρέλαση

    Λευκωσία, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αρχισε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, το χαιρετισμό της οποίας δέχονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο σήμερα το πρωί.

    Τα μέλη της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας χαιρέτισαν τους επισήμους και πήραν τη θέση τους απέναντι από την εξέδρα, απ' όπου θα παιανίζουν κατά τη διάρκεια της διέλευσης των μηχανοκινήτων τμημάτων.

    Τη μουσική της Αστυνομίας ακολούθησε πάνω σε οχήματα ο έχων το γενικό πρόσταγμα Υποστράτηγος της Εθνικής Φρουράς Χαράλαμπος Λόττας με το επιτελείο του, που το αποτελούν τρεις Ανώτεροι Αξιωματικοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

    Το πρώτο άρμα, που έφερε την κυπριακή σημαία, ήταν ΑΜΧ 30Β2 και τη σημαία κρατούσε αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς. Ολοι οι επίσημοι σηκώθηκαν και χαιρέτησαν τη σημαία του κράτους.

    Στη συνέχεια πέρασε ένας Λόχος της Στρατονομίας, με απόλυτους σχηματισμούς πάνω σε δίκυκλα και οχήματα Μερσεντές, ενώ σμήνος αεροσκαφών κι ελικοπτέρων πέρασε πάνω από το χώρο της παρέλασης σε δύο σχηματισμούς.

    Τα ελικόπτερα αυτά έχουν τη δυνατότητα να εξοπλιστούν με αντιαρματικούς πυραύλους, ρουκέττες και πολυβόλα, που σε συνδυασμό την ταχυκινησία κι ευελιξία τους μπορούν να επιφέρουν καίρια πλήγματα στον εχθρό.

    Παρέλασε επίσης ένα Τάγμα με τα βαριά όπλα του Πεζικού, του οποίου προηγείται ο Διοικητής με τους επιτελείς του και ακολούθησαν δύο λόχοι με σύγχρονα αντιαρματικά όπλα.

    Ακολουθούν τα τεθωρακισμένα και ο Διοικητής των Τεθωρακισμένων και Μηχανοκινήτων Μονάδων της Εθνικής Φρουράς με το επιτελείο του, καθώς και η 1η Επιλαρχία Τροχοφόρων Αρμάτων, του οποίου προηγείται ο Διοικητής της Επιλαρχίας, το επιτελείο του και δύο ίλες αρμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Ρωσικά άρματα μάχης Τ80-U στη στρατιωτική παρέλαση

    Λευκωσία, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα ρωσικά άρματα Τ80-U παρέλασαν πριν από λίγο μπροστά από την εξέδρα όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Τα άρματα αυτά, που είναι τα πιο σύγχρονα στον κόσμο, θα αποτελέσουν τη "ραχοκοκκαλιά" του αρματικού δυναμικού της Εθνικής Φρουράς. Αναφέρουμε ότι τα άρματα αυτά έφθασαν πρόσφατα στην Κύπρο με ρωσικό πλοίο.

    Εχουν, εξάλλου, τη δυνατότητα να μάχονται μέρα και νύκτα υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και είναι τα πιο αναπτυγμένα άρματα που διαθέτει η Ρωσία, η οποία είναι η μόνη άλλη χώρα που τα διαθέτει.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Συνεχίζεται η στρατιωτική παρέλαση

    Λευκωσία, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνεχίζεται η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, το χαιρετισμό της οποίας δέχονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Μετά τα τεθωρακισμένα, διήλθε μπροστά από τους επισήμους ένα Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, το οποίο ακολουθούσαν οι Λόχοι των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού, Δριά Βαρέων Ολμων, ρυμουλκούμενα από οχήματα, η σειρά Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης, ρωσικής κατασκευής, το Πυροβολικό και μια Μοίρα Πυροβολικού Μάχης.

    Στη συνέχεια, διήλθε ένα τμήμα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι ο αιφνιδιασμός και η μεγάλη μάζα πυρός σε μικρό χρονικό διάστημα.

    Ακολούθως, πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς, που μπορούν να κτυπήσουν στο εσωτερικό της εχθρικής διάταξης και να επιφέρουν αποδιοργάνωση και καταστροφή των εφεδρείων του εχθρού.

    Μετά τα πυροβόλα, πέρασε η 2η Μοίρα Πυροβολικού με δύο Πυροβολαρχίες Ρ/Μ πυροβόλων, καθώς και μεγάλα ρυμουλκούμενα πυροβόλα, που είναι ικανά να παρέχουν συνεχή κι επαρκή υποστήριξη στα μαχόμενα τμήματα.

    Ακολούθησε η 3η Μοίρα με δύο πυροβολαρχίες αυτοκινούμενων πυροβόλων, που είναι το καμάρι του πυροβολικού μάχης. Στη συνέχεια, είχαν σειρά τα αντιαεροπορικά πυροβόλα, με πρώτα τα ραντάρ, και μετά το τελευταίο απόκτημα του αντιαεροπορικού πυροβολικού, τους Α/Α εκτοξευτές, που έχουν μεγάλες δυνατότητες, αφού αναζητούν τα εχθρικά αεροσκάφη, τα εντοπίζουν, τα εγκλωβίζουν και τα προσβάλλουν σε μεγάλες αποστάσεις.

    Την παρέλαση των μηχανοκινήτων τμημάτων συνέχισε το Μηχανικό, που με το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό τους και τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει, είναι ένας από τους κύριους συντελεστές μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Μαζί με το Μηχανικό παρέλασαν και στοιχεία του Τεχνικού, που είναι το σώμα που συντηρεί όλο το υλικό της Εθνικής Φρουράς και διατηρεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα οπλικά συστήματα και μέσα. (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Συνεχίζεται η παρέλαση

    Λευκωσία, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου συνεχίζεται σε όλο της το μεγαλείο.

    Πριν από λίγο πέρασαν οι Διαβιβάσεις, τομέας στον οποίο έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Με τα σύγχρονα οχήματα και τα υπερσύγχρονα μηχανήματα, οι Διαβιβάσεις μπορούν να κινούνται και να αναπτύσσονται ταχύτατα και να εξασφαλίζουν ευέλικτες και αξιόπιστες επικοινωνίες.

    Ακολούθησαν τα ασθενοφόρα νέου τύπου και το Ναυτικό με το τελευταίο του απόκτημα, τις επάκτιες συστοιχίες κατευθυνομένων βλημάτων, που είναι από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

    Στη συνέχεια, διήλθαν της εξέδρας των επισήμων, στην οποία βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ταχύπλοα σκάφη της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, με τα οποία οι βατραχάνθρωποι μας μπορούν να μεταφερθούν για την εκτέλεση των επικίνδυνων αποστολών τους σε όλα τα σημεία της Κύπρου.

    Η παρέλαση συνέχισε με το μηχανοκίνητο τμήμα της αεροπορίας, τα ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα και όπλα, καθώς κι ένας Α/Α ουλαμός πυραύλων, μέρος της δεύτερης και μεγαλύτερης προστατευτικής αντιαεροπορικής μας ομπρέλας.

    Αναφέρουμε ότι τα περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα και αυτοκινούμενα πυροβόλα οδηγούνται από μόνιμο προσωπικό, τους Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης, οι οποίοι κατευθύνουν και τα πυρά τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Εληξε η στρατιωτική παρέλαση

    Λευκωσία, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εληξε πριν από λίγο η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Πριν από τα πεζοπόρα τμήματα, παρέλασε το Μηχανοκίνητο Τμήμα της Αστυνομίας, ακολουθούμενο σε άψογο σχηματισμό κι επιβλητική εμφάνιση από δικυκλιστές, οχήματα Τροχαίας και Οχήματα της Αμεσης Επέμβασης.

    Μετά την Αστυνομία παρέλασαν τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και άψογο σχηματισμό διαφόρων τύπων σύγχρονων πυροσβεστικών οχημάτων.

    Ακολούθως παρέλασαν τα πεζοπόρα τμήματα, επικεφαλής των οποίων η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς, η οποία διήλθε μπροστά από τους επισήμους, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Η Φιλαρμονική της Αστυνομίας αποχώρησε από το χώρο απέναντι από την εξέδρα και τη θέση της πήρε η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς.

    Μπροστά από τους επισήμους πέρασε και η Πολεμική Σημαία του Συντάγματος και πίσω από αυτήν δεκαοκτώ Κυπριακές Σημαίες, που τις έφεραν ισάριθμοι Αξιωματικοί.

    Αμέσως μετά παρέλασαν μαθητές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών της Ελλάδας, δηλαδή οι Ευέλπιδες, οι Ναυτικοί Δόκιμοι και οι Ικαροι, που θα αποτελούν τα μελλοντικά στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

    Παρέλασαν, στη συνέχεια, οι Εθελόντριες Υπαξιωματικοί, το Πεζικό, ένα Τάγμα Εθνοφυλακής, που περιλαμβάνει Λόχους κατοικημένων τόπων και φυσικά οι Καταδρομείς, το επίλεκτο Τμήμα του στρατού.

    Τους Καταδρομείς ακολούθησαν οι Εφεδροι Καταδρομείς, το πεζοπόρο τμήμα του Ναυτικού, οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς, δηλαδή "Βατραχάνθρωποι", το πεζοπόρο τμήμα της αεροπορίας.

    Η παρέλαση συνέχισε με τμήμα της ΕΛΔΥΚ, το πεζοπόρο τμήμα της Αστυνομίας, το γυναικείο τμήμα της Αστυνομίας, οι σπουδαστές της Αστυνομικής Ακαδημίας και το ένοπλο τμήμα της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης.

    Κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Αστυνομίας υπερίπτατο του χώρου σύγχρονο ελικόπτερο του σώματος, τύπου BELL 412 ΣΠ, το οποίο μεταφέρει ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα διάσωσης από την Αεροπορική Πτέρυγα της Αστυνομίας.

    Τη παρέλαση έκλεισε η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς, που χαιρέτισε τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Πρωθυπουργό Σημίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Σημίτης: Στην Κύπρο υπάρχει δύναμη αποτροπής

    Λευκωσία, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Υπάρχει στην Κύπρο δύναμη αποτροπής, η οποία μπορεί να επιφέρει πλήγματα στον αντίπαλο, ο οποίος θα πρέπει να σκεφθεί πολύ προτού ξεκινήσει οποιανδήποτε ενέργεια.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, μετά τη λήξη της στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Η παρέλαση, είπε, έδειξε το αξιόμαχο των δυνάμεων και το υψηλό φρόνημά τους απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

    Εμείς, διαβεβαίωσε ο κ. Σημίτης, έχουμε ως σταθερή αρχή μας το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, η υπεράσπιση της Κύπρου είναι υπεράσπιση της Ελλάδας, είναι υπεράσπιση όλου του ελληνισμού και θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Κυπριανού: Ασφάλεια και εγγύηση το δόγμα του ΕΑΧ

    Λευκωσία, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η φετινή παρέλαση ήταν η πιο εντυπωσιακή που έγινε μέχρι σήμερα και αποδεικνύει ότι έγινε πάρα πολλή δουλειά στο θέμα της άμυνας, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, που αποτελεί την ασφάλεια και την εγγύηση για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας μετά τη λήξη της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Ενισχύεται, συνέχισε, ασφαλέστατα η διαπραγματευτική μας θέση κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα δόθηκαν ξανά τα σωστά μηνύματα από πλευράς κυπριακού ελληνισμού και από πλευράς Ελλάδας.

    Θα αγωνιστούμε, τόνισε ο κ. Κυπριανού, μέχρι να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη λύση που να διασφαλίζει τα δικαιώματα του κυπριακού ελληνισμού.

    Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Κύπρο και στην παρέλαση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι η πρώτη φορά που Ελληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κύπρο αυτή την εθνική επέτειο.

    Αποτελεί, είπε, κι αυτό ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου για την άμυνά της αλλά και γενικότερα ότι ο αγώνας για την ελευθερία της Κύπρου είναι κοινός αγώνας γιατί μέσα από την ελευθερία της Κύπρου περνά το μέλλον ολόκληρου του ελληνισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [12] Δήλωση Μάτση για την παρέλαση

    Λευκωσία, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το μήνυμα ότι αποκτούμε την αυτοπεποίθηση να αποκαταστήσουμε τα δίκαιά μας, να αποτινάξουμε την τουρκική κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μάς έδωσε η σημερινή στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι κοινός για ολόκληρο τον ελληνισμό.

    Η παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Κύπρο, συνέχισε ο κ. Μάτσης, υπογραμμίζει αυτή την πραγματικότητα, τόνισε την ανάγκη ενότητας και προγραμματισμού για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον κίνδυνο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάτσης είπε ότι άνκαι τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι αναγκαία, εντούτοις δεν είναι αρκετά. Πρέπει, είπε, να παραλληλίζονται με την ψυσική αποφασιστικότητα του λαού να αγωνιστεί για επανένωση της νήσου.

    Ο κ. Μάτσης είπε, επίσης, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας, μέχρι η τουρκική βουλιμία κι επεκτατικότητα υποχωρήσει, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [13] Κληρίδης: Ο κυπριακός ελληνισμός μπορεί να κοιμάται άνετα

    Λευκωσία, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο κυπριακός ελληνισμός μπορεί να κοιμάται άνετα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, που μιλούσε μετά τη λήξη της στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, την οποία παρακολούθησε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, είπε ότι ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι εθνοφύλακες.

    Οι εθνοφύλακες, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, παρουσιάστηκαν έτοιμοι κι αυτοί να υπερασπίσουν το πάτριο έδαφος κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κυπριακός ελληνισμός μπορεί να κοιμάται άνετα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [14] Οι αεροναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας στη "Νικηφόρο"

    Λευκωσία, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να επιβιώσει και θα επιβιώσει απελευθερώνοντας τα εδάφη τα οποία έχει καταλάβει ο Τούρκος κατακτητής.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης ύστερα από την στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κληθείς να σχολιάσει την εμφάνιση των νέων ρωσικών αρμάτων μάχης στην παρέλαση, ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι αποτελούν μέρος των προγραμμάτων τα οποία "η Εθνική Φρουρά έχει για τα επόμενα χρόνια για να αναβαθμίσει την ποιότητα και την επιχειρησιακή ικανότητά της και συνεχώς θα ενισχύεται με νέα οπλικά συστήματα".

    Αναφορικά με την άσκηση "Νικηφόρος", ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του πλαισίου του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, ενώ θα συμμετάσχουν και οι αεροναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας.

    Τέλος, ο κ. Ηλιάδης δήλωσε ότι έχει λάβει πρόσκληση για την έκθεση πολεμικού υλικού η οποία έχει ήδη αρχίσει στην Ελλάδα, ενώ την Πέμπτη θα έχει ανεπίσημη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχαντζόπουλο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [15] Συγχαρητήρια μηνύματα ηγετών κρατών και κυβερνήσεων

    Λευκωσία, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, σαν καλός φίλος της Κύπρου, να υποστηρίξουν προσπάθειες που θα οδηγήσουν σε διακοινοτική συμφωνία και μια ενωμένη νήσο.

    Αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων στο συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    "Τρέφουμε επίσης τη μεγάλη ελπίδα ότι η Κύπρος θα εξέλθει από την τρέχουσα περίοδο διακοινοτικών δυσκολιών και θα εισέλθει σε μια ενδυναμωμένη πορεία προς την ειρήνη", σημειώνει επίσης ο Πρόεδρος Κλίντον.

    Εξάλλου δεκάδες συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για την Εθνική Ημέρα της Κύπρου εκ μέρους αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έφτασαν στα χέρια του Προέδρου Κληρίδη.

    "Τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου υπογράμμισαν την περαιτέρω ανάγκη για ενίσχυση των προσπαθειών για να ξεπεραστεί η διαίρεση της χώρας προς όφελος και των δύο κοινοτήτων", γράφει στο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Ρόμαν Χέρτσοκ.

    Μεταξύ αυτών που απέστειλαν τηλεγραφήματα είναι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, της Συρίας Χάφεζ αλ Ασαντ, της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [16] Εταίροι πιέζουν την Ελλάδα για τις χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας

    Βρυξέλλες, 1/10/1996 (ΚΥΠΕ-Νίκος Μπέλλος) -- Ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξασκούν νέες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για την άρση των επιφυλάξεων στη χρηματοδότηση της Τουρκίας (συμφωνία τελωνειακής ένωσης) παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα απορρίπτει τη δήλωση των "15" της 15ης Ιουλίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Αυτό είναι το συμπέρασμα που πρόεκυψε από τη συζήτηση, στη σημερινή συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Λουξεμβούργο.

    Στη συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία της ιρλανδικής προεδρίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής Ντικ Σπριγκ ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με την Τουρκάλα ομόλογού του Τανσού Τσιλέρ, την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υορκη.

    Με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας δεν αποδέχεται της δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία καλούσε μεταξύ άλλων την Τουρκία να επιλύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα και κυρίως το ζήτημα της Ιμιας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με τον κ. Σπριγκ η συνάντηση με την κ. Τσιλέρ "δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα" και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειές του τόσο ο ίδιος όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    Στην παρέμβασή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, αφού ευχαρίστησε τον Ιρλανδό προδρεύοντα για τις προσπάθειές του, τον παρότρυνε να τις συνεχίσει. Στη συνέχεια υπογράμμισε στους εταίρους ότι η"Ελλάδα δε θα μπορέσει να συνηγορήσει στη χρηματοδότηση της Τουρκίας στο μέτρο που η Αγκυρα δεν ανταποκριθεί σ' αυτά που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση των εταίρων, ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι "υπάρχουν αρκετοί (εταίροι) που ενδιαφέρονται να προχωρήσει η χρηματοδότηση της Τουρκίας ούτως ή άλλως. Δηλαδή θέλουν", όπως είπε, "να δουν την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, για δικούς τους λόγους, ως προτεραιότητα και αντιμετωπίζουν ως δευτερεύον, ίσως, ζήτημα τα άλλα θέματα τα οποία έχει θέσει η Ελλάδα σε ότι αφορά στο πρόβλημα της Ιμιας, το πρόβλημα των συνόρων κλπ".

    Πάντως, ο κ. Παπανδέου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε μια γενικότερη συμφωνία ότι χρειάζεται πια να διαμορφωθεί μια γενικότερη στρατηγική σε ότι αφορά στην Τουρκία και πιστεύει, όπως είπε, ότι μέσα σ'αυτή τη λογική έχει και η Ελλάδα να προσφέρει σημαντικά και να θέσει ξανά ζητήματα που έχει επανειλημμένα θέσει. Δηλαδή ότι "η στρατηγική καλών σχέσεων με την Τουρκία, που όλοι επιθυμούμε, θα πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών, των συνόρων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Tuesday, 1 October 1996 - 18:14:17