Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης: επιθυμούμε ειρηνική λύση αλλά δεν ζούμε υπό τουρκική σημαία
  • [02] Οι ΗΠΑ τονίζουν την ανάγκη συνολικής λύσης
  • [03] Τιμητική διάκριση στον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης: επιθυμούμε ειρηνική λύση αλλά δεν ζούμε υπό τουρκική σημαία

    Νέα Υόρκη, 29/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι Κύπριοι δεν θα ανεχθούν να ζουν υπό τουρκική σημαία.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος μιλούσε στο ετήσιο δείπνο για την απονομή βραβείων που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, είπε ότι επιθυμούμε ειρηνική λύση και ότι εάν πρέπει να πεθάνουμε γι' αυτό, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε.

    Οι Κύπριοι, συνέχισε, θα επιβιώσουν και θα συνεχίσουν ν' αγωνίζονται για εξεύρεση δίκαιης λύσης ώστε να μπορέσει η Κύπρος να αποτελέσει κοινή πατρίδα για Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, όπως άλλωστε ήταν για αιώνες.

    Σε χαιρετισμό του στο δείπνο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ανέφερε ότι Ελληνες και οι Κύπριοι της Αμερικής, με ισχυρή δέσμευση προς την οικογένεια, την εργασία και την κοινότητα, έχουν σημαδέψει κάθε πτυχή της εθνικής μας ζωής.

    Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων τόνισε στο χαιρετισμό του την ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζιουλιάνι ανέφερε ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Με τη σειρά του, ο Γερουσιαστής Αλφόνς ντ' Αμάτο καταδίκασε έντονα τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία και προειδοποίησε για τους κινδύνους που αναφύονται από την έξαρση του φανταμενταλισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] Οι ΗΠΑ τονίζουν την ανάγκη συνολικής λύσης

    Νέα Υόρκη, 29/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Οι ΗΠΑ θεωρούν τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο "παράνομη" και υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    Οπως είπε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Μάντλεν Ολμπραϊτ, οι ΗΠΑ υποστήριξαν τα ψήφισματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, την παρανομία της κατοχής, τα δικαιώματα των πληγέντων και την ανάγκη εξεύρεσης μιας συνολικής και δίκαιης λύσης.

    Είπε, επίσης, ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εξευρεθεί μέσω απευθείας συνολικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών.

    Μιλώντας σε δείπνο απονομής βραβείων που διοργανώνει κάθε χρόνο η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η κ. Ολμπραϊτ επανέλαβε τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να βοηθήσει τις πλευρές στην Κύπρο με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί, ώστε να επιτευχθεί λύση που θα είναι προς όφελος ολόκληρης της νήσου.

    Η κ. Ολμπραϊτ ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο τον Ιούλιο διαπίστωσε η ίδια πόσο εύθραυστη είναι η κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι σε άλλες περιοχές της Ευρώπης έχουν επιλυθεί παρόμοια προβλήματα, η κ. Ολμπραϊτ τόνισε ότι η διαίρεση της Κύπρου πρέπει να τερματιστεί. Είμαστε, υπογράμμισε, αποφασισμένοι να βρούμε μια δίκαιη λύση.

    Είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να επιλυθεί το Κυπριακό ώστε να μην αποτελεί πλέον πηγή έντασης, και να αποκτήσει η Κύπρος τις δυνατότητές της στο έπακρο ως περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων, παιδείας, εκπαίδευσης, ιατρικής κι επικοινωνίας.

    Η κ. Ολμπραϊτ εξήρε τη συμβολή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής στο κοινωνικό σύνολο ως μία από τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις που είναι αφοσιωμένη σε καταξιωμένες αξίες.

    Σε ερώτηση εάν μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα στοχεύει σε λύση-πακέτο, η κ. Ολμπραϊτ ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που εκκρεμεί για πολύ καιρό.

    Πρέπει, είπε, να το χειριστούμε συνολικά, τονίζοντας ότι δεν έχει σημασία τί είδους πακέτα υπάρχουν, αλλά εάν υπάρχει κινητικότητα προς την ορθή κατεύθυνση, δηλαδή προς την επίτευξη συνολικής λύσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Τιμητική διάκριση στον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο

    Λευκωσία, 29/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το χρυσό παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα απένειμε σήμερα στον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    Η απονομή έγινε μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, που τελέστηκε στην Εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, με συλλειτουργούς μέλη των Συνόδων του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε ομιλία του, κάλεσε τον Πατριάρχη Σερβίας να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας από οποιοδήποτε βήμα εναντίον της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής αλλά και φωνή δικαιοσύνης και συμπαράστασης για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων.

    Ο Μακαριώτατος εξήρε τις στενές σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και της Εκκλησίας της Σερβίας και υπογράμμισε ότι η παρουσία του Πατριάρχη Παύλου αποτελεί μαρτυρία, όχι μόνο της ενότητας και της αδελφότητας των δύο Εκκλησιών, αλλά και των στενοτάτων σχέσεων αλληλοενίσχυσης και αλληλοσυμπαράστασης.

    Ο Πατριάρχης Παύλος, στη δική του ομιλία, είπε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Σερβία μάχονται υπεραμυνόμενες της ελευθερίας τους και πρόσθεσε ότι πρέπει να στραφούμε προς το Θεό για δικαίωση και απαλλαγή από τα δεινά. Διαδήλωσε, επίσης, τη συμπαράσταση του σερβικού λαού προς την Εκκλησία και το λαό της Κύπρου.

    Εδωσε, εξάλλου, στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο εικόνα της Παναγίας ως έκφραση αγάπης κι ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια και συμπαράσταση της Εκκλησίας και του λαού της Κύπρου προς το σερβικό λαό κατά τη δοκιμασία του.

    Ο Πατριάρχης Παύλος θα επισκεφθεί αύριο τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα ψαλεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Θα επισκεφθεί, επίσης, την Ιερά Μονή Μαχαιρά.

    Την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και ακολούθως θα παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση.

    Ο Πατριάρχης Παύλος θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Παρασκευή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Sunday, 29 September 1996 - 17:34:58