Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακυρώνονται εκδηλώσεις λόγω του δυστυχήματος στο Ράλι. Αστυνομία και διοργανωτές διεξάγουν έρευνες
  • [02] Το 1997 παράθυρο ευκαρίας για το Κυπριακό
  • [03] Κασουλίδης: προσπάθειες για αναζήτηση κοινού εδάφους τους προσεχείς μήνες
  • [04] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [05] Ρίφκιντ: μοναδική ευκαιρία για λύση το 1997
  • [06] Εφθασε στην Κύπρο ο Πατριάρχης Σερβίας

  • [01] Ακυρώνονται εκδηλώσεις λόγω του δυστυχήματος στο Ράλι. Αστυνομία και διοργανωτές διεξάγουν έρευνες

    Λευκωσία, 28/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Είναι η πρώτη φορά στα 24 χρόνια διεξαγωγής του Διεθνούς Ράλι Κύπρος που τραυματίζεται θανάσιμα άτομο και τόσο η Αστυνομία όσο και οι διοργανωτές του Ράλι διεξάγουν έρευνες για να διαπιστωθούν ακριβώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το χθεσινοβραδυνό τραγικό δυστύχημα.

    Νεκρή είναι η 24-χρόνη Ελένη Φωτίου και τραυματίες οι Αλίκη Καλαθά και Κώστας Γιωργαλλής.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Ράλι Κύπρος Τόνι Χριστοδούλου, οι έρευνες γίνονται για να εξακριβωθεί η ταχύτητα του αυτοκινήτου, το σημείο στο οποίο στέκονταν οι θεατές και οι ακριβείς συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος.

    Εξέφρασε, επίσης, τη βαθειά λύπη των διοργανωτών και των συντελεστών του αγώνα, οι οποίοι, μετά το ατύχημα, τερμάτισαν την ειδική διαδρομή 3 και όσα αυτοκίνητα δεν είχαν διανύσει την ΕΔ3 σχημάτισαν πομπή προς τη Λευκωσία.

    Ανέφερε, επίσης, ότι μετά την ακύρωση της ΕΔ3, τα αυτοκίνητα που δεν είχαν αρχίσει την ειδική διαδρομή πήραν, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ράλι, τους βαθμούς του πιο αργού αυτοκινήτου που είχε συμπληρώσει τη διαδρομή.

    Αυτή η διευθέτηση, είπε ο κ. Χριστοδούλου, ικανοποιεί τους πλείστους οδηγούς, αλλά όχι όλους, αφού πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να σημειώσουν καλύτερη επίδοση εάν τους δίδετο η ευκαιρία να διανύσουν την ειδική διαδρομή.

    Είπε, ωστόσο, ότι ο κανονισμός αυτός αποτελεί συμβιβασμό για να μπορούν οι διοργανωτές να χειριστούν μιαν απρόβλεπτη και ατυχή κατάσταση, όπως η χθεσινοβραδυνή.

    Σήμερα το πρωί, συνέχισε ο κ. Χριστοδούλου, το δεύτερο σκέλος του Ράλι ξεκίνησε κανονικά με 67 αυτοκίνητα.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε, ακόμη, ότι οι προγραμματισμένοι πανηγυρισμοί και τα πυροτεχνήματα, τόσο στην Πάφο όσο και στη Λευκωσία, έχουν ακυρωθεί λόγω του δυστυχήματος, ενώ η απονομή των επάθλων τη Δευτέρα θα διεξαχθεί σε χαμηλούς τόνους.

    Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου υπογράμμισε ότι φέτος είχε γίνει ειδική διαφήμιση που απευθυνόταν προς τους θεατές, οι οποίοι καλούνταν να είναι προσεκτικοί και να παρακολουθούν από μακρυά τον αγώνα.

    Το Ράλι, είπε, είναι ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό κι ενδιαφέρον άθλημα, αλλά και πολύ επικίνδυνο και κάλεσε όλους να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και την ασφάλεια τόσο των ιδίων όσο και των οδηγών.

    Το χθεσινό δυστύχημα έγινε γύρω στις 11.30 το βράδυ, ένα περίπου χιλιόμετρο πριν από το Λυθροδόντα, κατά τη διάρκεια της τρίτης ειδικής διαδρομής του πρώτου τμήματος του Ράλι, όταν το αυτοκίνητο 23, που οδηγούσε ο Μάριος Πουλλίτας από την Αγλαντζιά με συνοδηγό τον Ευάγγελο Γεωργιάδη από τη Λάρνακα, παρεξέκλινε της πορείας του μέσα σε πυκνό νέφος σκόνης κι έπεσε πάνω στους θεατές.

    Από το δυστύχημα σκοτώθηκε η 24χρονη Ελενα Φωτίου από τα Κάτω Πολεμίδια και τραυματίστηκαν τέσσερα άλλα άτομα, οι δύο σοβαρά.

    Σοβαρά τραυματίστηκαν και κρατήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο 28χρονος Κώστας Γιωργαλλής από το Στρόβολο, στον οποίο έγινε συρραφή πληγής στο κεφάλι, και η 28χρονη Αλίκη Καλαθά από τα Κάτω Πολεμίδια, η οποία φέρει κάταγμα στο πόδι.

    Ελαφρά τραυματίστηκαν κι έτυχαν των Πρώτων Βοηθειών ο 28χρονος Δημήτρης Χάματσος και η 21χρονη Χριστίνα Μενεδήμου, αμφότεροι από το Δάλι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] Το 1997 παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό

    Νέα Υόρκη, 28/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το 1997 είναι η χρονιά που θα προσφέρει ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτή την άποψη εξέφρασε η Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Μαντλίν Ολμπράϊτ, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Η κ. Ολμπράϊτ είπε ότι είχε μια "πολύ καλύ συνάντηση" με τον Πρόεδρο Κληρίδη κατά την οποία συζητήθηκαν τρόποι προώθησης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον ΥΠΕΞ Αλέκο Μιχαηλίδη "ως δύο πολύ καλούς και στενούς φίλους".

    Σε ερώτηση αν συμφωνεί με την εκτίμηση του Προέδρου Κληρίδη ότι οι προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τις προεδρικές εκλογές του 1998, η κ. Ολμπράϊτ απάντησε θετικά.

    "Μάλιστα γιατί πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι να βλέπουμε το 1997 ως η χρονιά που θα προσφέρει το παράθυρο ευκαιρίας, και θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία. Ναι, πιστεύω ότι συμφωνώ με τον Πρόεδρο," είπε.

    Η κ. Ολμπράϊτ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν οι Ελλαδο-Τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό αντιμετωπίζονται ξεχωριστά ή ως ένα πακέτο από τους Αμερικανούς.

    Εξάλλου, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είχαν μια πάρα πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις. Επανέλαβε ότι η ξεκάθαρη θέση της πλευράς μας, η οποία γίνεται αντιληπτή από όλους, "είναι ότι όταν βρεθεί κοινό έδαφος, θα πρέπει να αρχίσουν άμεσες διαπραγματεύσεις πολύ γρήγορα, γιατί θέλουμε να φθάσουμε σε αποτέλεσμα".

    Ο Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Μπίτι ανέφερε ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Κύπρο το Δεκέμβριο. (ΚΥΠΕ ΑΧ/ΜΜ)

    [03] Κασουλίδης: προσπάθειες για αναζήτηση κοινού εδάφους τους προσεχείς μήνες

    Νέα Υόρκη, 28/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Το φθινόπωρο και το χειμώνα θα βρισκόμαστε ενώπιον προσπαθειών έναρξης προετοιμασίας για την αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις αν είναι δυνατό νωρίς το 1997, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι το αποφασιστικό "διότι όλα θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση που θα βρούν όσοι προσπαθήσουν από την τουρκική πλευρά."

    Σημείωσε επίσης ότι προβλέπει ότι θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο.

    Σε ερώτηση για το πως θα εκδηλωθεί το ρωσικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι η προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης θα είναι παρασκηνιακή και θα απευθύνεται προς τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την τουρκική πλευρά.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι όλοι θα πρέπει να κατανοούμε ότι η επιρροή των ΗΠΑ στην Αγκυρα είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιρροή που μπορεί να ασκήσει η Ρωσία. (ΚΥΠΕ/ΑΧ/ΜΜ/1996)

    [04] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Η Κύπρος, συντασσόμενη με τη σχετική δήλωση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό τόσων πολλών ανθρώπων και από τις δύο πλευρές.

    Η κυπριακή κυβέρνηση κάνει έκκληση για αποφυγή περαιτέρω συγκρούσεων και για άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και ομαλότητας στην περιοχή, ούτως ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα και να αποκατασταθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη για αποτελεσματική συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Τα εμπλεκόμενα μέρη χρειάζεται να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και συναινετικό πνεύμα και να εργασθούν από κοινού για επίσπευση της διαδικασίας ενός ουσιαστικού και εποικοδομητικόύ διαλόγου, που αποτελεί τη μόνη οδό για επίτευξη μιας ολοκληρωμένης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/)

    [05] Ρίφκιντ: μοναδική ευκαιρία για λύση το 1997

    Νέα Υόρκη, 28/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Η Βρετανία εκτιμά ότι το 1997 είναι η χρονιά που θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για πραγματική πρόοδο και πιθανότατα επίλυσης του Κυπριακού.

    Τη δήλωση αυτή έκανε χθες στους δημοσιογράφους ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μάλκομ Ρίφκιντ μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στην οποία παρευρίσκετο και ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Ο κ. Ρίφκιντ χαρακτήρισε τη συνάντηση ως "πολύ χρήσιμη" και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του Προέδρου Κληρίδη προς τη Γενική Συνέλευση, η οποία, είπε, "περιείχε πολύ θετικά στοιχεία που ενθαρρύνουν τα άτομα που ενδιαφέρονται για λύση στην Κύπρο."

    Σε ερώτηση αν συμφωνεί με την εκτίμηση του Προέδρου Κληρίδη ότι θα πρέπει να υπάρξει κινητικότητα το 1997 στο Κυπριακό, ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι "Στοχεύουμε να επενδύσουμε στο 1997 ως η χρονιά η οποία θα προσφέρει, πιθανότατα, μια μοναδική ευκαιρία για πραγματική πρόοδο και πιθανότατα επίλυσης του Κυπριακού."

    Πρόσθεσε ότι διαπιστώνει μια αυξανόμενη προθυμία από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο και τη διεθνή κοινότητα ότι το 1997 μπορεί να αποβεί παραγωγικό. Η Βρετανία, είπε, "δεν θα αναμειχθεί αλλά είναι πρόθυμη να βοηθήσει εκείνους οι οποίοι εργάζονται για μια δίκαιη και ειρηνική λύση στο πρόβλημα."

    Ο κ. Ρίκφιντ απέφυγε να απαντήσει άμεσα σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με τη δήλωση της Τανσού Τσιλέρ η οποία επιμένει ότι Τουρκία και Κύπρος θα πρέπει να ενταχθούν ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι όταν υπέβαλε αίτηση η Τουρκία, η Κομισιόν στην έκθεση της έκρινε ότι ο χρόνος υποβολής αίτησης δεν ήταν ο κατάλληλος και σημείωσε ότι τώρα υπάρχει η συμφωνία της τελωνειακής ενωσης με την Τουρκία.

    Αναφορικά με το θέμα του συντονισμού των πρωτοβουλιών για το Κυπριακό, ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι όλες οι πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος μιας μοναδικής προσπάθειας. Αναφέρθηκε στο διορισμό του εκπροσώπου της Βρετανίας, Σερ Ντέβιντ Χάνεϊ και είπε ότι δεν βλέπει τη βρετανική προσπάθεια ως ξεχωριστή πρωτοβουλία, γιατί η ΕΕ, τα ΗΕ, και οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, "επομένως πρέπει να εργαστούμε μαζί".

    Η Κύπρος, είπε, θα έχει σημαντικά οφέλη από την ένταξή της στην ΕΕ τα οποία θα ενθαρρύνουν εκείνους που εργάζονται για την ειρήνη και μια συνταγματική λύση που θα διασφαλίζει την επανένωση του νησιού.

    Εξάλλου, σε δηλώσει του μετά τη συνάντηση ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η προσοχή επικεντρώθηκε στον τρόπο προώθησης της διαδικασίας και των χρονικών πλαισίων της προσπάθειας επίτευξης προόδου. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, εξήγησε την τεράστια σημασία μιας ουσιαστικής προεργασίας, μέσω διαβουλεύσεων, ώστε να εξευρεθεί το κοινό έδαφος στις καίριες πτυχές του προβλήματος. Αφού επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν με εντατικό ρυθμό και να έχουν προοπτική ολοκλήρωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Η εκτίμηση αυτή, συνέχισε, "φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή και από βρετανικής πλευράς γιατί νιώθουν και οι ίδιοι ότι αν θέλουμε να δημιουργηθεί κινητικότητα, θέλουμε αποτέλεσμα το οποίο θα πρέπει να επιτευχθεί αρκετά γρήγορα".

    Ο ΥΠΕΞ είχε επίσης μακρά συνάντηση με τον Ιταλό αναπληρωτή ΥΠΕΞ Πιέρο Φασίμο κατά την οποία ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε την ανάγκη λήψης απόφασης εκ μέρους του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιπροσώπευση της ΕΕ στο Κυπριακό ώστε ο ρόλος της να είναι αποτελεσματικός. (ΚΥΠΕ ΑΧ/ΜΜ/1996)

    [06] Εφθασε στην Κύπρο ο Πατριάρχης Σερβίας

    Λάρνακα, 28/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εφθασε σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος, ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Παύλο για τη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Σερβίας στον κυπριακό λαό κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κάποια μέρα θα τον ξεναγήσει στις κατεχόμενες εκκλησίες και στον τάφο του ιδρυτού της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα.

    Ο Πατριάρχης Παύλος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη ηθική και υλική συμπαράσταση του κυπριακού λαού προς το λαό της Σερβίας κατά την πρόσφατη δοκιμασία του.

    Εξάλλου, η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, εκ μέρους της κυβέρνησης, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πατριάρχη Παύλου ιδιαίτερα σημαντική, τονίζοντας ότι δείχνει τις κοινές πεποιθήσεις ανάμεσα στους δυο λαούς που περνούν τις ίδιες δυσκολίες.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Saturday, 28 September 1996 - 17:55:22