Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάτσης: Η Κύπρος θέλει αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση στην Ελλάδα
  • [02] Χριστόφιας: Ο κυπριακός λαός περιμένει πολλά από το Σημίτη
  • [03] Κυπριανού: Σταθερότητα στην Ελλάδα.
  • [04] Λυσσαρίδης: Αναγκαιότητα η κοινή γραμμή Αθήνας - Λευκωσίας
  • [05] Βασιλείου: Σοβαρότητα και υπευθυνότητα για τα εθνικά θέματα
  • [06] Συγχαρητήρια Κληρίδη προς Σημίτη
  • [07] Βρετανοί βουλευτές θα συναντηθούν με μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου
  • [08] Κυπριανού: Ελλάδα και Κύπρος να συνεχίσουν τη διεθνή εκστρατεία
  • [09] Τηλεγράφημα Κυπριανού προς Σημίτη
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Μάτσης: Η Κύπρος θέλει αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση στην Ελλάδα

    Λευκωσία, 23/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η απαίτηση του κυπριακού ελληνισμού είναι να υπάρχει αυτοδύναμη, ισχυρή κυβέρνηση στην Ελλάδα για να αναλάβει το βάρος των ευθυνών των σοβαρών προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα εισερχόμενη στον 21ο αιώνα.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, παραθέτοντας το πρωί στο ΡΙΚ τις πρώτες του εκτιμήσεις από τις χθεσινές γενικές εκλογές στην Ελλάδα.

    Ο κ. Μάτσης είπε ότι η ξεκάθαρη νίκη του ΠΑΣΟΚ του δίνει όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει μπροστά και να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας, όπως το δημόσιο χρέος, την ανεργία και βεβαίως τα εξωτερικά της προβλήματα, δηλαδή το Κυπριακό και τον τουρκικό επεκτατισμό.

    Η Ελλάδα, είπε, με μιαν ισχυρή κυβέρνηση, θα έχει να επιδείξει τον αναμενόμενο σεβασμό και αξιοπιστία στο ρόλο που έχει να διαδραματίσει στα Βαλκάνια και γενικά στον ευρύτερο ευρωπαϊκό ή διεθνή χώρο.

    Τόνισε, επίσης, ότι περιμένουμε τον κ. Σημίτη να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να έρθει στην Κύπρο αρχές του Οκτωβρίου για να συνεργαστεί και να ανταλλάξει απόψεις με το Εθνικό Συμβούλιο πάνω στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μάτσης παρατήρησε ότι μπαίνουμε σε μιαν περίοδο ενός ή δύο ετών που θα είναι ιστορικά αποφασιστική για το μέλλον της Κύπρου, ενόψει της πορείας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της μη λύσης του Κυπριακού μέχρι στιγμής.

    Πρέπει, υπογράμμισε, όλοι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, με συντονισμένες ενέργειες και υπευθυνότητα, να αντιμετωπίσουμε αυτά τα δεδομένα.

    Κληθείς να σχολιάσει την έντονη προεκλογική αντιπαράθεση επί του Κυπριακού, ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι είναι σωστή η θέση του κ. Σημίτη ότι η προτεραιότητα της ευθύνης πηγάζει από τη Λευκωσία και από την πολιτική ηγεσία του κυπριακού ελληνισμού.

    Είναι, είπε, επιβεβλημένη αναγκαιότητα για τον κυπριακό ελληνισμό να υπάρχει ομοφωνία και ομοψυχία στην αντιμετώπιση πολύ δύσκολων προβλημάτων που θα έχουμε μπροστά μας για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Ο κ. Μάτσης εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι δε θα έχουμε δυσκολία να μετατρέψουμε αυτή την ομοψυχία σε πράξη, εκτιμώντας σωστά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας κι επιδιώκοντας να πετύχουμε τους στόχους μας, που είναι η ένταξη στην ΕΕ και η βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Παράλληλα, όμως, δε θα πρέπει να υποτιμήσουμε, είπε ο κ. Μάτσης, ότι δεν είναι μόνο εμείς που πρέπει "να τα βρούμε" εδώ, αλλά πρέπει "να τα βρούμε" και με την ελληνική κυβέρνηση και με τον ευρύτερο πολιτικό κόσμο.

    Το Κυπριακό, εξήγησε, δεν είναι μόνο υπόθεση της Κύπρου, αλλά του ελληνισμού, διότι η Κύπρος απειλείται από τον τουρκικό επεκτατισμό και ο ελληνισμός υπέστη μιαν οδυνηρή ήττα το 1974 με την προδοσία τότε, κι έκτοτε έχει το μεγάλο βάρος και την ευθύνη να απαλλαγεί από το τί πραγματοποιήθηκε το 1974.

    Η τραγωδία του 1974, είπε, δεν είναι απομονωμένο γεγονός για τον ελληνισμό, αλλά μία συνεχόμενη πραγματικότητα, την οποία ο ελληνισμός ομόφωνα και ομόψυχα πρέπει να αντιμετωπίσει.

    Ο κ. Μάτσης συμφώνησε, εξάλλου, και με την άποψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ ότι για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό, είναι κοινός στόχος και των κυπριακών κομμάτων αλλά και του ευρύτερου ελληνισμού γενικότερα.

    Σε ερώτηση πώς ερμηνεύει την αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας να εξασφαλίσει πρωτιά και τη δύναμη των κεντρο-αριστερών κομμάτων στις χθεσινές εκλογές, ο κ. Μάτσης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πέτυχε ένα αξιόλογο επίτευγμα να συσπειρώσει τα αντιμαχόμενα στελέχη του σε μία ομόφωνη πορεία και αυτό είναι προς τιμή του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του.

    Αυτό, συνέχισε, δεν πραγματοποιήθηκε στο βαθμό που έπρεπε στη Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι ο αμερόληπτος παρατηρητής δεν μπορεί να παραγνωρίσει κάποιες παρατυπίες ή υποσκάψεις κάποιας μορφής στο έργο του κ. Εβερτ και ίσως αυτή να ήταν μια από τις αιτίες που στοίχισε την ήττα στη Νέα Δημοκρατία.

    Τελειώνοντας, ο κ. Μάτσης είπε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί αναγκαστικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που είναι σκληρά, άρα οποιαδήποτε κυβέρνηση βγει στην εξουσία, θα ακολουθεί λίγο-πολύ την ίδια πολιτική με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση πιθανόν να εκλέγετο. (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Χριστόφιας: Ο κυπριακός λαός περιμένει πολλά από το Σημίτη

    Λευκωσία, 23/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός περιμένουν πολλά από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα προφίλ σοβαρού πολιτικού, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των χθεσινών γενικών εκλογών στην Ελλάδα.

    Ο ελληνικός λαός, είπε, έχει αποδείξει ότι έχει κουραστεί από μεγάλα λόγια και περιμένει, αν όχι μεγάλες, τουλάχιστον μικρές-μικρές θετικές πράξεις για το μέλλον του, όπως και ο κυπριακός λαός.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι η πολιτική "τάξιμο λαγών με πετραχείλια" δεν είναι σωστή, έχοντας υπόψη ακριβώς το πρόβλημά μας, που δεν είναι κοινωνικο-οικονομικό, αλλά εθνικό και πρόβλημα επιβίωσης. Αρα, είπε, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταθεί δίπλα μας, να διεκδικήσει στο βαθμό που μπορεί στον ΟΗΕ και σε συμμαχικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα δίκαια της Κύπρου.

    Σε ερώτηση σχετικά με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε την αντίθεση του ΑΚΕΛ για τον τρόπο που συνολογήθηκε και το πώς εκφράζεται σαν φιλοσοφία, προσθέτοντας ότι, επειδή είναι σοβαρό το θέμα, δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί πριν ακούσει τις απόψεις του κ. Σημίτη επί του θέματος.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι στο Εθνικό Συμβούλιο ο κ. Σημίτης είχε πει ότι θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού και ότι η αμυντική συνεργασία θα συνεχιστεί.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο κι εξέφρασε την ιδιαίτερή του ικανοποίηση ότι τα κόμματα της αριστεράς, αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ, ανάκτησαν σημαντικές δυνάμεις, πράγμα που δείχνει ότι ο ελληνικός λαός γενικά κινείται προς τα αριστερά με αρκετές προσδοκίες για κοινωνική δικαιοσύνη. Σε παρατήρηση ότι δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων, δηλαδή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και του ΚΚΕ, και σε ερώτηση εάν αυτό θα ξεπεραστεί, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ζωή είναι αδυσώπητη, προσθέτοντας ότι πιθανόν στο μέλλον να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνεργασία τους. (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Κυπριανού: Σταθερότητα στην Ελλάδα

    Λευκωσία, 23/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σταθερότητα στην Ελλάδα προβλέπει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών γενικών εκλογών, τονίζοντας την ανάγκη στενότερης συνεργασίας των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

    Ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δικαιώνουν πλήρως τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο στις 30 Σεπτεμβρίου ή 1ην Οκτωβρίου, όπως άλλωστε είχε αναφέρει ο ίδιος κατά την τελευταία του επίσκεψη μετά τα τραγικά γεγονότα της Δερύνειας.

    Βλέπουμε, είπε ο κ. Κυπριανού, ότι η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει ένα μεγάλο ρόλο στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι και ο κ. Σημίτης αντιλαμβάνεται αυτό το γεγονός.

    Είπε, εξάλλου, ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου θα συνεχιστεί και θα υλοποιηθεί πλήρως, πράγμα που αποτελεί μέρος της πολιτικής του κ. Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ γενικότερα.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα διαδραματίσει ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση του Κυπριακού διεθνώς.

    Σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του κ. Σημίτη στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός έρχεται για να συμμετάσχει σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία θα μελετηθούν βαθύτερα τα διάφορα θέματα που αφορούν την ουσία και τους χειρισμούς στο Κυπριακό.

    Κληθείς να αναφέρει εάν θεωρεί αναγκαία την παρουσία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη συνεδρία, προεκλογική υπόσχεση του Μιλτιάδη Εβερτ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν έχει άποψη επί του θέματος.

    Είπε, ωστόσο, ότι δεν είναι βέβαιο εάν θα τηρηθεί αυτή η υπόσχεση, αφού ο κ. Εβερτ έχει παραιτηθεί από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

    Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, θα καλωσορίσουμε οποιονδήποτε έρθει από την Ελλάδα για προγραμματισμό και για τους περαιτέρω χειρισμούς στο εθνικό μας θέμα.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Σημίτης είχε καλέσει τα κυπριακά κόμματα να λύσουν τις διαφορές τους για να διευκολυνθεί η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε ομοφωνία πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού και προς τούτο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όταν επιστρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης από τη Νέα Υόρκη.

    Πιστεύω, είπε, ότι η παρουσία του κ. Σημίτη στην Κύπρο θα είναι πολύ μεγάλης σημασίας, προσθέτοντας ότι αναμένεται να φέρει μαζί του κλιμάκιο Υπουργών και άλλων λειτουργών, για να γίνει μια σε βάθος επανεξέταση της πολιτικής μας και να ληφθούν αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς.

    Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε, τέλος, ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο ισχύουν απόλυτα οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να γίνει διάλογος με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δηλαδή, πρέπει να υπάρχει κοινό έδαφος στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Λυσσαρίδης: Αναγκαιότητα η κοινή γραμμή Αθήνας - Λευκωσίας

    Λευκωσία, 23/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Είναι καιρός να αντιληφθούμε όλοι ότι εάν θέλουμε πράγματι να προωθήσουμε το Κυπριακό, θα πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στις γραμμές που εμείς υιοθετούμε, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, τονίζοντας ότι είναι εθνική αναγκαιότητα να υπάρχει κοινή γραμμή μεταξύ των κομμάτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

    Ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος μιλούσε στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις χθεσινές γενικές εκλογές αποτελεί νίκη του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα του κυπριακού ελληνισμού, αφού η συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητη για την προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου.

    Σε ερώτηση εάν θα ανησυχούσε για το Κυπριακό εάν σχηματίζετο κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας από τις εκλογές, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι προηγήθηκαν δηλώσεις από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για την ανάγκη μη αποστολής στην Κύπρο στρατευμάτων, για να μη γίνουν αιχμάλωτοι του Αττίλα.

    Ελπίζω, συνέχισε, να επικρατήσουν και στη Νέα Δημοκρατία σοφότερες σκέψεις και ότι θα συνεργαστεί πάνω σε μια σωστή βάση για την προώθηση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει μεγάλη ομοιογένεια μέσα στη Νέα Δημοκρατία, αφού ανώτατα στελέχη εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Δεν απεκόμισα, συνέχισε, την εντύπωση ότι υπήρχε μια πολύ συγκεκριμένη, σαφής και ομοιογενής γραμμή της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί το Κυπριακό πρώτο εθνικό θέμα κι εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται ότι είναι αδύναμη η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πριν από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Εχω την εντύπωση, πρόθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, ότι ο κυπριακός ελληνισμός αισθάνεται πιο ασφαλής με μιαν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, παρά με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση εάν ανησυχεί από αλλαγή προσώπων στα Υπουργεία, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά γραμμής του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο εγκρίνεται από τα συλλογικά όργανα κι επομένως οι χειρισμοί είναι δυνατόν να διαφοροποιήσουν ως ένα βαθμό ακόμα και μία γραμμή, αλλά όλες οι ενδείξεις μας μέχρι σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει καμιά διαφοροποίηση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Βασιλείου: Σοβαρότητα και υπευθυνότητα για τα εθνικά θέματα

    Λευκωσία, 23/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αυτό που πρέπει να αναμένει κανείς από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη είναι να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα εθνικά προβλήματα.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, προσθέτοντας ότι ο κ. Σημίτης βλέπει τα αδιέξοδα στα οποία έχει μπει το Κυπριακό με την έλλειψη διαλόγου και τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα κι επιθυμεί την έξοδο απ' αυτά.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις χθεσινές γενικές εκλογές στην Ελλάδα, διότι επιβεβαιώνεται η πολιτική του κ. Σημίτη και είναι αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την τουρκική πρόκληση και να προετοιμάσει την Ελλάδα για την ενωμένη Ευρώπη.

    Ο κ. Βασιλείου τόνισε, επίσης, ότι οι ψήφοι του κέντρου προς τη δεξιά έχουν μειωθεί και παρατηρείται μια ανάλογη αύξηση των ψήφων του κέντρου προς την αριστερά.

    Από τις εκλογές, συνέχισε, διαφάνηκε καθαρά ότι υπάρχει μια σοβαρότητα στην αντιμετώπιση από μέρους του ελληνικού εκλογικού σώματος των προβλημάτων του τόπου, απορρίπτονται ακραίες θέσεις και απορρίπτεται ο λαϊκισμός και ο άκρατος εθνικισμός, η εθνική απομόνωση της Ελλάδας με συνθήματα χωρίς ουσία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών λύνουν τα χέρια του κ. Σημίτη, ο οποίος δε φοβήθηκε ποτέ να πάρει τις αποφάσεις που έκρινε αναγκαίες.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι ο κ. Σημίτης θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την τουρκική πρόκληση και τα οικονομικά θέματα της Ελλάδας, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση και άλλα προβλήματα, τα οποία νοσούν. Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε, εξάλλου, ότι πάνω σε όλα αυτά ξεκινά και στηρίζεται σήμερα η άμυνα.

    Σε ερώτηση εάν θα πρέπει να αναμένονται θαρραλέες πρωτοβουλίες από τον κ. Σημίτη στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Βασιλείου είπε ότι εάν αυτό σημαίνει κάτι το εντυπωσιακό, όχι, αφού αφού αυτό δεν είναι το στυλ του κ. Σημίτη.

    Αυτό που θα πρέπει να αναμένει κανείς, είπε, είναι σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων.

    Είμαι βέβαιος, συνέχισε ο κ. Βασιλείου, ότι ο κ. Σημίτης θα επιδιώξει κάποιο διάλογο με την Τουρκία, ότι η Ελλάδα θα παίξει ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και θα γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να κλείσει το θέμα των Σκοπίων.

    Επίσης, κατέληξε, στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Ελλάδα θα παύσει να είναι ο ένας που διαφωνούσε και θα προσπαθήσει να παίξει ένα πιο δημιουργικό ρόλο για να ενισχύσει έτσι τη συμμαχία της και μ' αυτόν τον τρόπο και την εξωτερική της πολιτική.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Συγχαρητήρια Κληρίδη προς Σημίτη

    Λονδίνο, 23/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, με την ευκαιρία της επανεκλογής του.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απέστειλε το τηλεγράφημα από το Λονδίνο όπου βρίσκεται καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στο τηλεγράφημα του: "Ευρισκόμενος καθοδόν προς Νέα Υόρκη, με πολύ μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα την εκλογική σας νίκη.

    Θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχή έκβαση της εκλογής. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και προσβλέπω στην συνέχιση της στενής συνεργασίας σε όλους τους τομείς".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΠ)

    [07] Βρετανοί βουλευτές θα συναντηθούν με μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου

    Λευκωσία, 23/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας προγραμματίζουν να συναντηθούν με Αμερικανούς ομολόγους τους, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, για να τους επισημάνουν ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό διαφορετικό φακό, ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να συνυπάρξει μαζί της και να επικρατήσουν παγκοσμίως οι δημοκρατικές αρχές.

    Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Προεδρεύoντα της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού και του Συντηρητικού βουλευτή Ιαν Τουίν, ύστερα από συνάντηση σήμερα, στο πλαίσιο των επαφών ομάδας Βρετανών βουλευτών στην Κύπρο.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε η στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο κ. Τουίν, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να ασκείται συνεχής πίεση στους Αμερικανούς πολιτικούς ώστε να καταλάβουν τις επιπτώσεις στην Ευρώπη από τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση "χρήσιμη και εποικοδομητική" και είπε ότι διαπίστωσε την επιθυμία των Βρετανών βουλευτών να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας χαρακτήρισε επίσης σημαντική κίνηση τη δέσμευση των βουλευτών να αποστείλουν αντιπροσωπεία Συντηρητικών βουλευτών στο Κογκρέσο για συνομιλίες, στη βάση των συζητήσεων που είχαν στη Λευκωσία.

    "Εξέφρασα την εκτίμησή μας και τους παρακάλεσα να συνεχίσουν γιατί σίγουρα η Μεγάλη Βρετανία, η Ευρώπη, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν παράλληλα με τις αμερικανικές πρωτοβουλίες", δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας σημείωσε ότι "υπάρχει μια απογοήτευση με τη στάση των Αμερικανών έναντι των τελευταίων ψηφισμάτων της Ευρωβουλής, όχι μόνο μέσα στον κυπριακό λαό αλλά και στους φίλους της Κύπρου κι όσους θέλουν να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού".

    "Ενώ η Ευρώπη απεφάσισε να ασκήσει κάποια πίεση στην Τουρκία με τα ψηφίσματα", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, "έρχονται οι ΗΠΑ περίπου να πουν στην Τουρκία να μην τα λαμβάνει υπόψη και επικρίνουν την Ευρώπη γιατί τόλμησε να πάρει κάποιες αποφάσεις στο Κοινοβούλιο σε βάρος της Τουρκίας".

    Από την πλευρά του ο κ. Τουίν ανέφερε ότι η Τουρκία απολαμβάνει "συνεχή αμερικανική υποστήριξη λόγω της γεωγραφικής της θέσης στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου".

    Ωστόσο, σημείωσε ότι "η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ και είναι δική μας ευθύνη ως πολιτικοί της Ευρώπης να στείλουμε αυτό το μήνυμα στους Αμερικανούς πολιτικούς". Ο Συντηρητικός βουλευτής ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή τους με Αμερικανούς βουλευτές θα προσπαθήσουν να τους εξηγήσουν "ποιά είναι η πραγματική κατάσταση".

    Ο κ. Τουίν επέκρινε το γεγονός ότι στις ΗΠΑ επικρατούν βαθιά ριζωμένες απόψεις, οι οποίες αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στη στρατηγική θέση της Τουρκίας και θέτουν τη χώρα αυτή ψηλά στην ημερήσια διάταξή τους.

    "Δε θα μείωνα τη σημασία των αμερικανικών προσπαθειών. Οι ΗΠΑ δίνουν βαρύτητα στη δημοκρατία, η οποία, όμως, πρέπει να εφαρμόζεται σ' ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να τους μεταφέρουμε", πρόσθεσε ο κ. Τουίν. Σημείωσε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ τους επιτρέπουν "να μιλήσουν με κάθε ειλικρίνεια στην (αμερικανική) κυβέρνηση".

    Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στην "αμοιβαία εμπιστοσύνη", η οποία, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, συμπλήρωσε ο Βρετανός Συντηρητικός βουλευτής.

    "Δεν πιστεύω ότι οι Αμερικανοί βοηθούν εμάς τους Ευρωπαίους να ζούμε άνετα στην περιοχή μας", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Τουίν επανέλαβε την υποστήριξή τους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και τόνισε ότι θα κάνουν κάθε τι το δυνατό για επίτευξη του στόχου αυτού. Επίσης εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τα πρόσφατα γεγονότα της Δερύνειας.

    Στη διάρκεια της παραμονής της, η αντιπροσωπεία των Βρετανών βουλευτών θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η αντιπροσωπεία συνοδεύεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Μεγάλης Βρετανίας Χάρη Σοφοκλείδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Κυπριανού: Ελλάδα και Κύπρος να συνεχίσουν τη διεθνή εκστρατεία

    Λευκωσία, 23/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να συνεχίσουν την παγκόσμια εκστρατεία ώστε τα διεθνή κέντρα αποφάσεων να αναθεωρήσουν τη στάση τους έναντι της Τουρκίας και να ασκήσουν την επιρροή τους στη χώρα αυτή.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με Βρετανούς Συντηρητικούς βουλευτές, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να συζητηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος έλαβε εκ νέου την εντολή του ελληνικού λαού.

    Σε ερώτηση τί μπορούμε να περιμένουμε από ένα διάλογο με δεδομένη τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Ομως τόνισε ότι "πρέπει να υποδείξουμε στις ΗΠΑ και σε όλους να μας πουν το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας τους για να αποφασίσουμε και εμείς εδώ ανάλογα".

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας δήλωσε ότι μέχρι τώρα οι ξένοι απλώς εκδηλώνουν ενδιαφέρον, αλλά, είπε, "σημασία έχει το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών". Επανέλαβε ότι εάν δεν αλλάξει στάση η Τουρκία δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό και σημείωσε ότι είναι αδιανόητο η Αγκυρα να είναι επ' άπειρον σε θέση να υπαγορεύει προς όλους τους όρους της.

    "Αν οι μεσολαβητές αναμένουν περαιτέρω υποχωρήσεις από μας για να πλησιάσουμε τις τουρκικές θέσεις, είναι μια φοβερή εξέλιξη και είμαστε όλοι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο", ξεκαθάρισε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Τηλεγράφημα Κυπριανού προς Σημίτη

    Λευκωσία, 23/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να ενισχύει και να ενδυναμώνει την υφιστάμενη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας, σε όλους τους τομείς, για την καλύτερη προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου, εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, σε τηλεγράφημά του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, ο κ. Κυπριανού σημειώνει επίσης ότι "το εκλογικό αποτέλεσμα και η συνεπακόλουθη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες για εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας και τη θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός ενόψει των προκλήσεων του 21ου αιώνα".

    "Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στο δύσκολο και σημαντικό έργο σας για την ευημερία και την πρόοδο του ελληνικού λαού και για τη δημιουργία της δυνατής και σύγχρονης Ελλάδας", καταλήγει ο Πρόεδρος της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 23/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          83.49 (+0.32)
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  90.46 (+0.68)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    76.02 (+0.03)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                61.74 (-0.23)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 83.46 (+0.38)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               75.20 (-0.91)
    Εμπορικές Εταιρείες                    67.52 (+0.85)
    Αλλες Εταιρείες                        80.91 (-1.84)
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 482389.986
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 23 September 1996 - 19:39:11