Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίστοφερ: Κατάλληλη η περίοδος για νέες διπλωματικές προσπάθειες
  • [02] Ο Χαν ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [03] Σωρεία επαφών του Κύπριου ΥΠΕΞ
  • [04] Εκθεση κειμηλίων για την ΕΟΚΑ στη Νέα Υόρκη
  • [05] Κληρίδης: Η Τουρκία δε βιάζεται για λύση
  • [06] Η Επιτροπή Παρακολούθησης κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο ενισχύει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή
  • [07] Δεύτερη έκθεση υπηρεσιών στις 24-27 Οκτωβρίου
  • [08] Το ΚΥΠΕ στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων
  • [09] Παγώνουν οι χρηματοδοτήσεις του Κοινοτικού Προϋπολογισμού προς την Τουρκία
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] H Τσιλέρ εμμένει στις απαράδεκτες θέσεις της

  • [01] Κρίστοφερ: Κατάλληλη η περίοδος για νέες διπλωματικές προσπάθειες

    Nέα Υόρκη, 25/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- "Η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη για νέες διπλωματικές προσπάθειες τόσο για την Κύπρο όσο και για το Αιγαίο", πρότεινε χθές ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, ο κ. Κρίστοφερ σημείωσε την αύξηση της βίας με τις δολοφονίες των δύο Ε/Κ και του Τούρκου (κουρδικής καταγωγής) στρατιώτη και πιστεύει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ενεργοποιηθούν περισσότερο, τώρα που οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν ολοκληρωθεί, συνεργαζόμενοι και με τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Μπερνς υποστήριξε τον ενεργό ρόλο του διεθνούς οργανισμού στο θέμα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι καταδικάστηκαν έντονα και οι δύο δολοφονίες. Παράλληλα σημείωσε ότι είναι σχεδόν αδύνατο όσο καλή και να είναι μια ειρηνευτική δύναμη, να αποτρέψει τη βία.

    Ο κ. Μπερνς διευκρίνισε ότι από τις συζητήσεις δεν καθορίστηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες ή προτάσεις για επαφές, αλλά πρότεινε στον κ. Πάγκαλο ότι η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη για νέες διπλωματικές προσπάθειες για το Αιγαίο και για την Κύπρο. Στο σημείο αυτό, ο κ. Πάγκαλος συμφώνησε, είπε ο κ. Μπερνς.

    Πρόσθεσε ότι από τις συζητήσεις χθες με την ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, υπάρχει η ίδια συμφωνία, "βλέπουμε ότι και οι δύο, Ελλάδα και Τουρκία, συμφωνούν μολονότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, η πρόοδος τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Αιγαίο δεν είναι εύκολη", σημείωσε ο κ. Μπερνς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Ο Χαν ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας

    Νέα Υόρκη, 25/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ-Τζου, ενημέρωσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας σε κλειστή συνεδρία για την πρόσφατη περιοδεία του στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα.

    Ο κ. Χαν δήλωσε ότι η πρόσφατη επίσκεψή του είχε τρεις στόχους. Ο ένας ήταν να συνεισφέρει στη μείωση της έντασης μετά τα γεγονότα. Δεύτερο, να εκτιμήσει τις συνέπειες αυτών των γεγονότων στο πλαίσιο των προσπαθειών (του ΟΗΕ) για μια συνολική λύση. Και τρίτο, ως μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειάς του να ετοιμάσει το έδαφος για επιτυχημένες συνομιλίες και συμφωνία.

    "Εστω και αν η ένταση είχε αυξηθεί, εντούτοις πιστεύω ότι υπήρξε αναγνώριση ότι τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να συμβαίνουν, καθώς επίσης ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, εκρηκτική και τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης, το ταχύτερο δυνατό, λύσης στο πρόβλημα", είπε ο κ. Χαν.

    Στην ενημέρωσή του, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια υποστήριξης ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ενεργό ρόλο, είπε, θα πρέπει να έχουν η Ελλάδα και η Τουρκία.

    Στη συνεδρία παρέστη επίσης ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ο κ. Χαν αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο για συνέχιση των επαφών του το Δεκέμβριο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Σωρεία επαφών του Κύπριου ΥΠΕΞ

    Νέα Υόρκη, 25/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Σωρεία επαφών είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ είχε συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αυστραλίας Alexander Downer, της Σλοβενίας Davorin Kracun και της Μολδαβίας Mihail Popov.

    Στη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας συζητήθηκαν διμερή θέματα ενώ ο κ. Μιχαηλίδης ενημέρωσε τον Αυστραλό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Downer διαβεβαίωσε τον κ. Μιχαηλίδη ότι στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης θα κάμει ειδική αναφορά για το θέμα της Κύπρου. Ο Αυστραλός Υπουργός διαβίβασε στον κ. Μιχαηλίδη πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία.

    Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας συζητήθηκαν τρόποι αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών καθώς επίσης και το θέμα της υπογραφής μιας σειράς συμφωνιών για συνεργασία στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

    Συμφωνήθηκε να ανταλλαγούν προσχέδια των σχετικών συμφωνιών τα οποία θα συζητηθούν, προκειμένου σύντομα να υπογραφούν. Εγινε επίσης ανταλλάγη απόψεων για συνεργασία για την κατάλληλη προετοιμασία για ένταξη στη ΕΕ.

    Η Σλοβενία αναμένεται σύντομα να αποστείλει αντιπροσωπεία στην Κύπρο για περαιτέρω συζήτηση του θέματος αυτού ενώ ο κ. Μιχαηλίδης αναμένεται σύντομα να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σλοβενία.

    Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας Mihail Popov, ο οποίος μόλις πρόσφατα έχει επισκεφθεί την Κύπρο συζητήθηκε προώθηση συμφωνίας για οικονομική συνεργασία.

    Το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομάδας του Κινήματος των Αδεσμεύτων σε συνάντηση των χωρών μελών του Κινήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης με την ευκαιρία των 35 χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Στην ομιλία του ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι οι Αδέσμευτες χώρες συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη για να αποτίσουν φόρο τιμής στου ιδρυτές του Κινήματος που με την διορατικότητα και τις ηγετικές τους ικανότητες οδήγησαν στην ίδρυσή του. Ανάμεσα στους ιδρυτές ήταν και ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Εκφράζουμε, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, τη βαθειά προσήλωσή μας στις αρχές και αξίες που οι Πατέρες του Κινήματος μάς έχουν κληροδοτήσει.

    Αναφορικά με το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Κίνημα στη διεθνή σκηνή, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτός είναι πολύ σημαντικός, ιδιαίτερα στην προώθηση της δημοκρατίας, της διεθνούς τάξης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των ΗΕ.

    Στην επετειακή συνάντηση του Κινήματος των Αδεσμεύτων μίλησαν εκπρόσωποι των περιφερειακών ομάδων του Κινήματος και ο Πρόεδρος της Κολομβίας δρ. Ernesto Pizaro. Τη συνάντηση χαιρέτησε επίσης ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Εκθεση κειμηλίων για την ΕΟΚΑ στη Νέα Υόρκη

    Νέα Υόρκη, 25/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Εκθεση κειμηλίων και φωτογραφιών του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 τέλεσε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη Νέα Υόρκη.

    Μιλώντας προς τους δεκάδες ομογενείς, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά το "Σπίτι της Κύπρου", ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε συγκίνηση που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να ανοίξει την έκθεση αυτή, η οποία αποτελεί "ένδειξη του μεγάλου αγώνα και που μαρτυρά την αποφασιστικότητα του κυπριακού ελληνισμού να μη μείνει ποτέ σκλάβος αλλά να αγωνιστεί για την ελευθερία".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει αριθμό ηρώων και τη μεγαλοπρέπεια της ψυχής τους, τη δύναμη του χαρακτήρα τους καθώς και την αγάπη για την πατρίδα που ήταν ενσαρκωμένη στα πρόσωπά τους. "Σε αυτούς χρωστούμε τεράστια ευγνωμοσύνη", είπε, τονίζοντας ότι μας προστάζουν ότι "την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσετε".

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών 1955-1959, Θάσος Μιχαηλίδης, είπε ότι είναι βαρύ το χρέος των αγωνιστών. Τόνισε ότι οι αγωνιστές παραμένουν σε διατεταγμένη υπηρεσία, πιστοί στον όρκο που έδωσαν το 1955 και θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

    Κάλεσε όλους τους απόδημους Ελληνες να μεταφέρουν το πρόβλημα της Κύπρου σ' όλα τα στρώματα του αμερικανικού λαού και να γίνουν μοχλός πίεσης με στόχο να κατανοήσουν το δίκαιο του κυπριακού ελληνισμού.

    Η έκθεση θα μεταφερθεί στις 27 Σεπτεμβρίου στη Βοστώνη. Τα εγκαίνια θα τελεστούν από τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Κληρίδης: Η Τουρκία δε βιάζεται για λύση

    Νέα Υόρκη, 25/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι η Τουρκία δε βιάζεται για λύση του Κυπριακού γιατί στόχος της τώρα είναι η αναγνώρηση του ψευδοκράτους το οποίο θέλει να μετατρρέψει σε ισλαμικό ψευδοκράτος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απαντούσε σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια διάλεξης για το Κυπριακό χθες βράδυ στο Κάρνεγκι Χολ στη Νέα Υόρκη.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Κύπρο δε θα εξελιχθεί σε πόλεμο γιατί ο πόλεμος δεν είναι στα σχέδια της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δε βιάζεται για λύση γιατί τώρα καταβάλλει διάφορες προσπάθειες να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, να συνάψει μαζί του δήθεν "διμερείς συμφωνίες" και να το μετατρέψει σε ένα ισλαμικό ψευδοκράτος.

    Επεσήμανε ότι οποιασδήποτε κίνδυνος για πόλεμο δε θα είναι προσχεδιασμένος, αλλά αν γίνει, θα είναι κατά λάθος, δηλαδή θα υπάρξει πρώτα ένα επεισόδιο ώστε να αυξηθεί η ένταση. Για το λόγο αυτό συνέχισε, η Κύπρος αυξάνει τις αμυντικές της δυνατότητες και διατηρεί αμυντικό δόγμα με την Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα και όχι στην Κύπρο και προς τα εκεί θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις.

    Πρόσθεσε ότι αν θέλουμε λύση στο Κυπριακό θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια σταθερή, δυνατή κυβέρνηση στη Τουρκία, η οποία να επιθυμεί λύση. Ωστόσο, είπε ότι δεν υπάρχει τώρα κάτι τέτοιο.

    Είπε επίσης ότι ενώ ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων το 1965 ήταν 130.000 τώρα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στις 80.000 γιατί οι περισσότεροι μετανάστευσαν γιατί δε βλέπουν κανένα μέλλον στα κατεχόμενα. Παράλληλα έχουν φέρει στην Κύπρο 80.000 Τούρκους έποικους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το θέμα της Θρησκείας δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα στην Κύπρο. "Ευτυχώς η Θρησκεία δεν προκάλεσε τη διαίρεση στην Κύπρο", σημείωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Η Επιτροπή Παρακολούθησης κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο ενισχύει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή

    Λευκωσία, 25/9/1996 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς) -- Οι πέντε χώρες που απαρτίζουν την Επιτροπή Παρακολούθηση της Συμφωνίας Κατάπαυσης του Πυρός στο Λίβανο ευελπιστούν ότι η εργασία που διεξάγει η Επιτροπή θα μπορέσει να βοηθήσει τις προσπάθειες για εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Η Επιτροπή, που έχει συνέλθει μέχρι τώρα τρεις φορές από τη σύστασή της τον περασμένο Απρίλιο, πιθανόν να ενισχύσει και τις προσπάθειες για έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, έγκυρες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ.

    "Ισραηλινοί και Σύριοι παρακάθονται μαζί στις συνεδρίες της Επιτροπής και αυτή η πραγματικότητα αποτελεί οπωσδήποτε καλό οιωνό," είπαν, προσθέτοντας ότι "οι συναντήσεις της Επιτροπής πιθανόν να βοηθήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της ειρηνευτικής διαδικασίας της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα τις συνομιλίες μεταξύ Συρίας και Ισραήλ."

    Κατά την πρώτη της συνεδρία στις 8 Αυγούστου, η Επιτροπή ασχολήθηκε με διαδικαστικά και οργανωτικά θέματα ενώ κατά τις άλλες δύο συνεδρίες, στις 8 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Γκρίνλι μέχρι το Δεκέβρη, εξέτασε δύο παράπονα που υπέβαλε η ισραηλινή κυβέρνηση. Αυτά αφορούσαν το θάνατο Λιβάνιου πολίτη στη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας στο νότιο Λίβανο και τον τραυματισμό δύο πολιτών την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου.

    Το κλίμα των συζητήσεων και στις δύο περιπτώσεις που εξετάζοντο οι ισραηλινές διαμαρτυρίες δεν ήταν εχθρικό, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους όρους σύστασης της Επιτροπής, διαμαρτυρίες για την παραβίαση των όρων εντολής της Συμφωνίας σύστασης της Επιτροπής μπορούν να γίνουν μόνο ύστερα από παράπονο μίας εκ των κυβερνήσεων των τριών χωρών που είναι άμεσα εμπλεκόμενες, δηλαδή του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας. Το περιεχόμενο των συζητήσεων καθώς και τα αποτελέσματα των συσκέψεων της Επιτροπής είναι άκρως εμπιστευτικά.

    Οι ίδιες πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι και οι πέντε χώρες που συμμετέχουν στην Επιτροπή "θεωρούν την εργασία που γίνεται σοβαρή και αναμένουν ότι το έργο της Επιτροπής θα έχει ένα αποτρεπτικό χαρακτήρα."

    Σε τελική ανάλυση, η Επιτροπή, σημείωσαν, μπορεί να συμβάλει "με θετικό τρόπο στη δημιουργία καλύτερου κλίματος για εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή" και πρόσθεσαν ότι αν η Επιτροπή αποφασίσει να συνέρχεται σε τακτά διαστήματα για ανταλλαγή απόψεων ή διερεύνηση διαμαρτυριών, οι χώρες που την απαρτίζουν δε θα είχαν αντίρρηση σε τέτοια εξέλιξη.

    "Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τακτικές συνεδρίες θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται στην Κύπρο," ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η πρόταση όπως η Κύπρος φιλοξενεί τους προέδρους της Επιτροπής, πρόσθεσαν, έγινε αποδεκτή από όλες τις χώρες μέλη χωρίς κανένα πρόβλημα, ύστερα από εισήγηση του Ισραήλ.

    "Η πρόταση έγινε υπό το φως των δηλώσεων τόσο του Προέδρου Κληρίδη όσο και του ΥΠΕΞ Αλέκου Μιχαηλίδη ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να φιλοξενήσει οποιεσδήποτε συνομιλίες στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή στην προσπάθειά της να συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή," είπαν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές.

    Εξήγησαν επίσης ότι η γειτνίαση της Κύπρου με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι φιλικές σχέσεις της χώρας με όλα τα κράτη μέλη της Επιτροπής και οι καλές συγκοινωνίες με το εξωτερικό και οι τηλεπικοινωνίες του νησιού ήταν πλεονεκτήματα που λήφθηκαν υπόψη στη λήψη της τελικής απόφασης για τη φιλοξενία των δύο προέδρων της Επιτροπής στην Κύπρο. Η Ουάσιγκτον, το Κάιρο και η Γενεύη ήταν οι άλλες τρεις υποψήφιες πόλεις.

    Δύο από τους διπλωμάτες, μέλη της Επιτροπής, οι οποίοι έχουν την εκ περιτροπής προεδρία της Επιτροπής, ο Αμερικανός Ντέιβντ Γκρίνλι και ο Γάλλος Ζιαν Μισιέλ Γκοσό, εδρεύουν στις αντίστοιχες πρεσβείες των χωρών τους στη Λευκωσία. Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της γαλλικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή είναι διπλωμάτες και έχουν στρατιωτικούς ως βοηθούς ενώ οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας έχουν στην κορυφή τους στρατιωτικούς οι οποίοι βοηθούνται από διπλωμάτες.

    Η Επιτροπή συνέρχεται στην έδρα της UNIFIL στην πόλη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου, λόγω του ότι η περιοχή αυτή έχει εύκολη πρόσβαση σε χώρους στους οποίους θα πρέπει να γίνονται έρευνες για τη διερεύνηση τυχόν διαμαρτυριών πριν την ετοιμασία της σχετικής έκθεσης για οποιοδήποτε συμβάν.

    Πηγή προσκείμενη στην Επιτροπή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι παρόλο που η Επιτροπή δεν έχει τη δικαιοδοσία να λάβει μέτρα εναντίον χώρας που παραβιάζει την Συμφωνία σύστασης της Επιτροπής του περασμένου Απριλίου, η δημοσιότητα που δίδεται στην έρευνα της Επιτροπής και η σχετική έκθεση που ακολουθεί θεωρείται "αρκετή τιμωρία για την εν λόγω χώρα."

    Η Συμφωνία της 26 Απριλίου αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες τέσερις χώρες θα διασφαλίσουν ότι "οι πολίτες δε θα αποτελέσουν στόχο επίθεσης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες" και προσθέτει ότι οι ένοπλες ομάδες στο Λίβανο δε θα επιτεθούν με πυραύλους Κατιούσια εναντίον του Ισραήλ και ότι το Ισραήλ και όλοι όσοι συνεργάζονται μαζί του δε θα επιτίθενται σε πολίτες ή πολιτικούς στόχους στο Λίβανο.

    Η Συμφωνία προνοεί ότι "σε περίπτωση ισχυρισμού για παραβίαση της Συμφωνίας, το μέρος που υποβάλλει το παράπονο θα το πράξει σε διάστημα 24 ωρών από το επεισόδιο." Η διαδικασία διερεύνεσης του παραπόνου, προσθέτει, θα καθοριστεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης.

    Τονίζεται επίσης ότι οι ΗΠΑ, αντιλαμβανόμενες τη σημασία "της συνολικής ειρήνης στην περιοχή" προτείνουν την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας και του Ισραήλ και του Λιβάνου.

    "Είναι επιθυμητό όπως αυτές οι συνομιλίες πραγματοποιηθούν σε ένα κλίμα σταθερότητας και ηρεμίας," καταλήγει η Συμφωνία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Δεύτερη έκθεση υπηρεσιών στις 24-27 Οκτωβρίου

    Λευκωσία, 25/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο τομέας των υπηρεσιών είναι ένας νέος πολλά υποσχόμενος πλουτοπαραγωγικός πόρος της Κύπρου, γιατί διαθέτει σημαντικά πλεονοεκτήματα με κύριο την ύπαρξη μορφωμένου και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

    Αυτό δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Αντώνης Πιερίδης, ανακοινώνοντας την οργάνωση της 2ης Εκθεσης Υπηρεσιών Κύπρου "CyServ '96", η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, από τις 24 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης, στην οποία θα συμμετάσχουν 50 εκθέτες και οργανώνεται με τη συνεργασία του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Θα την προσφωνήσουν ο Υπουργός Εμπορίου Κυριάκος Χριστοφή και ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Ανδρέας Πίττας.

    Στόχος της έκθεσης, είπε ο κ. Πιερίδης είναι η προβολή του δυναμισμού και του ψηλού επαγγελματικού επιπέδου που χαρακτηρίζει το σύγχρονο τομέα υπηρεσιών και η προβολή της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών. Μετέχουν επιχειρήσεις, οργανισμοί και επαγγελματικοί σύνδεσμοι από όλους σχεδόν του κύριους κλάδους του τομέα υπηρεσιών, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες διεύθυνσης, διαφημιστικά και λογιστικά γραφεία, εταιρείες διεξαγωγής ερευνών αγοράς, τουριστικές υπηρεσίες και μέσα ενημέρωσης.

    Οπως είπε ο Γ.Δ. της ΟΕΒ, βάσει δημοσκόπησης, που διεξήγαγε ανεξάρτητο γραφείο, η επιτυχία της 1ης Εκθεσης Υπηρεσιών κρίθηκε πολύ μεγάλη και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τη 2η Εκθεση. Στην έκθεση θα παραστούν 25 ξένοι δημοσιογράφοι από έκγυρες εφημερίδες και περιοδικά της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, και θα την επισκεφθούν ανώτεροι αξιωματούχοι ξένων εργοδοτικών οργανώσεων.

    Στη διάρκεια της φετινής έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί φόρουμ ενημέρωσης, μελέτης και προβληματισμού σε θέματα ανάπτυξης του τομέα υπηρεσιών και αναζήτησης λύσεων σε συναφή προβλήματα.

    Ο κ. Πιερίδης σημείωσε ότι στο πλαίσιο του φόρουμ θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η ΟΕΒ σε 360 βιομηχανικές μονάδες με στόχο τη διαπίστωση του βαθμού χρήσης επαγγελματικών υπηρεσιών από τη βιομηχανία. Απέφυγε ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες της έρευνας, όμως ο κ. Πιερίδης σημείωσε ότι ο βαθμός χρήσης επαγγελματικών υπηεσιών είναι "σχετικά χαμηλός", αλλά το κλίμα άρχισε να αλλάζει.

    Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα απονεμηθεί το "Βραβείο Υπηρεσιών ΟΕΒ" σε επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών για την υψηλή οικονομική τους επίδοση και την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

    ΑΤΑ

    Ο κ. Πιερίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) κι αν η διαφορά οδεύει προς λύση. "Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος ή απαισόδοξος", είπε.

    Ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ενδιαφερομένων της ΟΕΒ για να αποφασίσουν τί θα κάνουν. "Ελπίζω ότι θα υπάρξει κατάληξη", συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Το ΚΥΠΕ στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων

    Βενετία, 25/9/1996 (ΚΥΠΕ - Ανδρέας Χριστοφίδης) -- Αρχίζει αύριο στη Βενετία η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων με τη συμμετοχή πέραν των 100 συνέδρων που εκπροσωπούν 25 Πακτορεία Ειδήσεων.

    Τη Σύνοδο, στην οποία αντιπροσωπεύεται και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με το Διευθυντή του κ. Ανδρέα Χριστοφίδη, παρακολουθούν επίσης παρατηρητές από διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Εθνη, την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων από ευρωπαϊκές χώρες.

    Η Σύνοδος, που θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων θεμάτων και με τον κώδικα συμπεριφοράς των Πρακτορείων, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική ενόψει των προσεχών ετών, κατά τα οποία θα συζητηθεί η ένταξη νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και το μέλλον της ίδιας της Ενωσης.

    Θεωρείται ότι η ροή πληροφοριών από τα Πρακτορεία Ειδήσεων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και ζωτική για τη διαμόρφωση κοινής γνώμης γύρω από τα ευρωπαϊκά θέματα.

    Το λεγόμενο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων "ΤΑΚ" δεν αντιπροσωπεύεται, μετά από ενέργειες στις οποίες προέβη τόσο το ΚΥΠΕ όσο και το ΑΠΕ. Το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων αντιπροσωπεύεται από πολυπληθή και πολύ ισχυρή αντιπροσωπεία γιατί αναμένει ότι θα υποστεί επιθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτει γεγονότα και για το ότι δεν ακολουθεί ούτε την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά ούτε και άλλες ανάλογες διακηρύξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι εκτός από την άμυνα που αναμένεται ότι θα προσπαθήσει να κάνει το Τουρκικό Πρακτορείο, θα προβεί σε επίθεση εναντίον της παρουσίας του ΚΥΠΕ, με το πρόσχημα ότι δεν αντιπροσωπεύει την Κύπρο, πολιτική που εφαρμόζεται από την Τουρκία σε ότι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Ηδη, ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ κ. Χριστοφίδης έχει κάνει πολλές επαφές με τους ομολόγους του από χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Γερμανία, και γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα υπέρ των κυπριακών θέσεων, που είναι βασικά οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

    Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το βράδυ και ο κ. Χριστοφίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο.

    (ΚΥΠΕ/Α.ΧΡ)

    [09] Παγώνουν οι χρηματοδοτήσεις του Κοινοτικού Προϋπολογισμού προς την Τουρκία

    Βρυξέλλες, 25/9/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία να ανατρέψει το Σχέδιο του Κοινοτικού Προϋπολογισμού του 1997, "παγώνοντας" τις χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία.

    Πρόκειται για την έναρξη της υλοποίησης του ψηφίσματος που υιοθέτησε την περασμένη Πέμπτη (19 Σεπτεμβρίου) η Ολομέλεια της Ευρωβουλής, διότι η Αγκυρα αθέτησε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διώξεις των Κούρδων καθώς επίσης και για τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.

    Το Σχέδιο προϋπολογισμού, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών τον περασμένο Ιούλιο, προέβλεπε τη "χρηματοδοτική βοήθεια προς την Τουρκία" στο πλαίσιο της Τελωνιακής Ενωσης με 53 εκατ. ECU πιστώσεις υποχρεώσεων και 42 εκατ. ECU πιστώσεις πληρωμών. Με τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά την προσεχή συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος τον Οκτώβριο, τα προαναφερθέντα ποσά μεταφέρονται στο αποθεματικό του προϋπολογισμού. Σε τέτοια περίπτωση θα χρειασθεί νέα απόφαση της Ευρωβουλής για να "ξεμπλοκάρουν" τα ποσά αυτά με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως η Τουρκία θα συμμορφωθεί με το ψήφισμα.

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε επίσης τροπολογίες ευρωβουλευτών (δύο Ελλήνων και ενός Βρετανού) με τις οποίες προτείνεται το πάγωμα των πιστώσεων προς την Τουρκία από το κοινοτικό πρόγραμμα ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA με την εγγραφή τους στο αποθεματικό.

    Στις τροπολογίες αυτές εγκρίθηκαν ακόμη παρατηρήσεις του κ. Κρανιδιώτη, σύμφωνα με τις οποίες τα κονδύλια που αφορούν την Τουρκία πρέπει να εγγραφούν στο αποθεματικό μέχρις ότου εκπονήσει η Κομισιόν έκθεση για την κατάσταση στη χώρα αυτή, και διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναγράφονται στον κανονισμό MEDA για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, της εδαφικής ακεραιότητας και των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών.

    Τέλος με τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν σήμερα αναγνωρίζεται ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί ουσιαστική πρόοδος προς την κατεύθυνση της πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου και το Κουρδικό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 25/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.99 (-0.47)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.89 (-0.63)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.63 (-0.81)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                61.48 (-0.60)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.43 (-1.18)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               75.72 (+1.00)
         Εμπορικές Εταιρείες                    69.41 (+1.98)
         Αλλες Εταιρείες                        80.04 (-0.82)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 495688.490
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [11] Η Τσιλέρ εμμένει στις απαράδεκτες θέσεις της

    Νέα Υόρκη, 25/9/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ άφησε σήμερα να νοηθεί ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξαρτάται από την πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η Τσιλέρ, κληθείσα να αναφέρει εάν η Τουρκία είναι πρόθυμη να συζητήσει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι σε θέση να συζητήσει την πλήρη ένταξη και των δύο πλευρών στην ΕΕ, δεδομένου ότι η Τουρκία θα καταστεί πλήρες μέλος.

    Στη διάσκεψη, που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Τσιλέρ κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς ότι δεν μπορείς να σκοτώσεις κάποιον επειδή προσέβαλε τη σημαία σου.

    Η σημαία μας είναι ιερή, υπογράμμισε η Τσιλέρ, προσθέτοντας ότι έτσι είναι τα πράγματα κι έτσι θα παραμείνουν.

    Η Τσιλέρ επανέλαβε τους γνωστούς της ισχυρισμούς για την ύπαρξη λεγόμενων "συνόρων" στην Κύπρο και ότι είναι η Ε/κ πλευρά που ευθύνεται για τα πρόσφατα τραγικά επεισόδια στη Δερύνεια, κατά τα οποία μέλη της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" σκότωσαν δύο Ε/Κ διαδηλωτές.

    Επανέλαβε, εξάλλου, τη γνωστή προπαγάνδα ότι η βάρβαρη εισβολή του 1974 ήταν δήθεν "ειρηνευτική επιχείρηση" και ότι εάν τα κατοχικά στρατεύματα δεν βρίσκονταν στη Δερύνεια κατά τη διάρκεια της αντικατοχικής διαδήλωσης τον Αύγουστο, τότε οι διαδηλωτές πιθανόν να πήγαιναν με τις μοτοσυκλέτες τους στην Κερύνεια, όπου θα γινόταν σφαγή, όπως ισχυρίστηκε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Thursday, 26 September 1996 - 0:27:41