Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Mε παρέμβαση των ΗΕ παραδόθηκαν οι 4 Ισραηλίτες Η πρεσβέια του Ισραήλ δεν είχε καμία ανάμειξη στην παράδοση
  • [02] Ο Χαν συναντάται με κομματικούσ ηγέτες
  • [03] Ικανοποίηση γιατί το Κυπριακό αποτελεί θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα
  • [04] Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Σε λευκό χαρτί και από το Γλαύκο Κληρίδη στο Ραούφ Ντενκτάς
  • [05] Δεν εγείρεται θέμα συνομιλητή
  • [06] Στην κατοχή της Αστυνομίας η έκθεση για το επεισόδιο της Αχερίτου.
  • [07] ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΒΕ
  • [07α] Κληρίδης: Να συνειδητοποιήσουμε όλοι έγκαιρα...
  • [07β] Ομιλία Φάνου Επιφανίου
  • [07γ] Χαιρετισμός Ανδρέα Κυριαζή
  • [07δ] Χαιρετισμός Ανδρέα Πήττα
  • [08] Διάταγμα οκταήμερης κράτησης στους Ισραηλινούς
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] Ο Κληρίδης προτείνει στο Ντενκτάς συνάντηση με θέμα την αποστρατικοποίηση
  • [11] ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
    Κυπριανού: Καμιά αλλαγή στην Τουρκική στάση
  • [12] Ο Αντρος Νικολαίδης νέος πρέσβης της Κύπρου στης ΗΠΑ

  • [01] Με παρέμβαση των ΗΕ παραδόθηκαν οι 4 Ισραηλίτες Η πρεσβεία του Ισραήλ δεν είχε καμία ανάμειξη στην παράδοση

    Λευκωσία, 12/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ενώ οι τέσσερις Ισραηλινοί που παραδόθηκαν χθες στις αρχές της Δημοκρατίας από τα Ηνωμένα Εθνη θα παρουσιαστούν σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, έγινε γνωστό ότι οι τέσσερις παραδόθηκαν ύστερα από αίτημα των ΗΕ.

    Ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ χαρακτήρισε τη χθεσινή κίνηση του κατοχικού καθεστώτος ως "ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση".

    Είπε επίσης ότι τα ΗΕ εργάζονταν όλη μέρα χθες να εξασφαλίσουν την παράδοσή τους στις αρχές της Δημοκρατίας αφού, όπως ανέφερε, οι Ισραηλινοί παραβίασαν το οδόφραγμα των ΗΕ στο Λήδρα Πάλας και απείλησαν άνδρα της Δύναμης με μαχαίρι.

    Από την πλευρά της, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει ζητήσει την επιστροφή των φυγόδικων γιατί, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της πρεσβείας, το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Ο Χαν συναντάται με κομματικούς ηγέτες

    Λευκωσία, 12/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνεχίζει σήμερα τις επαφές του ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Χαν Σουγκ Τζου με συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα.

    Το πρωί ο κ. Χαν συναντάται με Τ/Κ αρχηγούς κομμάτων ενώ το αργότερα το απόγευμα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του ΚΕΔ Γιώργο Βασιλείου και εκπρόσωπο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ.

    Αύριο ο κ. Χαν θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στις 4 μ.μ. θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Στη συνέχεια θα έχει κοινή συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, στην παρουσία του πρέσβη της ΕΕ στη Λευκωσία, Ζιλ Ανουίγ, κατά την οποία ο κ. Χαν αναμένεται να ενημερώσει τους πρέσβεις για τις εδώ επαφές του.

    Η συνάντηση θα γίνει στην οικία του πρέσβη της Ελλάδας Αλέξανδρου Σάνδη, ο οποίος εκπροσωπεί την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ αφού η Ιρλανδία δε διατηρεί πρεσβεία στην Κύπρο.

    Την ίδια μέρα, ο αξιωματούχος των ΗΕ θα συναντηθεί και με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για ανταλλαγή απόψεων.

    Χθες είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση και το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Χαν αναχωρεί από την Κύπρο τη Δευτέρα το πρωί συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ Γκούσταβ Φεϊσέλ για επαφές στην Αθήνα και την Αγκυρα προτού μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Ικανοποίηση γιατί το Κυπριακό αποτελεί θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα

    Λευκωσία, 12/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα σημαντικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι είναι ευχάριστο διότι ένα από τα θέματα που συζητούνται είναι το πρώτο εθνικό θέμα της Ελλάδας, το Κυπριακό.

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι η περίοδος αυτή δεν προσφέρεται για σχόλια από την κυπριακή κυβέρνηση έστω και αν αφορά την Κύπρο.

    Ο κ. Κασουλίδης είχε κληθεί να σχολιάσει δήλωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, ότι θα πρέπει σύσσωμη η ελληνική ηγεσία να έρθει στην Κύπρο για να συζητήσει το Κυπριακό και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τον συνεχάρη γι' αυτή τη θέση.

    Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση αν ο Πρόεδρος Κληρίδη πράγματι συνεχάρη τον κ. Εβερτ γι' αυτή τη θέση, ο κ. Κασουλίδης είπε: "Δεν νομίζω ο κ. Εβερτ να λέει ψέματα".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Κύπρος αισθάνεται ικανοποίηση διότι διεξάγεται, μέσα στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, πολιτικός διάλογος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας για το Κυπριακό.

    "Είμεθα ευγνώμονες", πρόσθεσε, "προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τις εισηγήσεις τους, τις σκέψεις τους, που έχουν σαν στόχο το καλό της Κύπρου. Υπό αυτή την έννοια συγχαίρουμε όλους για όλες τους τις ιδέες".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Σε λευκό χαρτί και από το Γλαύκο Κληρίδη στο Ραούφ Ντενκτάς

    Λευκωσία, 12/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δισέλιδη, σε λευκό χαρτί και από το Γλαύκο Κληρίδη προς το Ραούφ Ντενκτάς, ήταν η επιστολή που έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Τ/Κ ηγέτη μέσω των εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν θα δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή είπε "όχι ακόμη".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η επιστολή επιδόθηκε στους εκπροσώπους του Γ.Γ. του ΟΗΕ χθες το απόγευμα και διευκρίνισε ότι είναι επιστολή ουσίας "και όχι εγχείρημα δημοσίων σχέσεων".

    Αυτό που προέχει, είπε είναι ο σκοπός για τον οποίο έχει σταλεί η επιστολή παρά η δημοσίευσή της.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι για το περιεχόμενο της επιστολής έχουν ήδη ενημερωθεί τρεις αρχηγοί κομμάτων, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού. Διευκρίνισε ότι η ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια συναντήσεών τους που είχαν ζητήσει οι ίδιοι.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερώσει σε κάποιο στάδιο και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη και τον Πρόεδρο του ΚΕΔ Γιώργο Βασιλείου.

    Σε ερώτηση αν έχει σταλεί αντίγραφο και στο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η επιστολή διαβιβάσθηκε μέσω των εκπροσώπων του Γ.Γ. του ΟΗΕ, οι οποίοι θα τον ενημερώσουν.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί η θέση να μη γίνει συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς ή να εκδοθεί κοινή δήλωση, ο κ. Κασουλίδης σχολίασε: "Γενικά ομιλούντες, δεν είναι στατική η πολιτική και επομένως ούτε και οι αποφάσεις. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση επιφυλάσσομαι".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Δεν εγείρεται θέμα συνομιλητή

    Λευκωσία, 12/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν εγείρεται θέμα συνομιλητή και δεν επιθυμούμε να κλείσουμε τις πόρτες για επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν καταβάλλεται οποιαδήποτε προσπάθεια από την κυβέρνηση να διαχωρισθεί ο Ραούφ Ντενκτάς από τις ενέργειες του καθεστώτος του.

    Απάντησε συγκεκριμένα ο κ. Κασουλίδης: "Οχι, δεν καταβάλλεται τέτοια προσπάθεια. Ο κ. Ντενκτάς είναι ο επικεφαλής του καθεστώτος του. Εκείνο το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια, και πιστεύω επειδή απειχεί την πραγματικότητα, είναι ότι η διαφορά για τα όσα έχουν διαδραματισθεί δεν είναι αντιδικία με την Τ/κ κοινότητα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν εγείρεται από την Κυπριακή Δημοκρατία θέμα συνομιλητή.

    "Δεν επιθυμούμε", πρόσθεσε, "να κλείσουμε τις πόρτες και τις προσπάθειες αναζήτησης ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος".

    Σε ερώτηση αν η κυπριακή κυβέρνηση θα καταλήξει κάπου συνομιλώντας με το Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν έχει σημασία τί πιστεύουμε, σημασία έχει ότι πρέπει πάντοτε να προσπαθούμε".

    Σε παρατήρηση ότι στο καθεστώς Ντενκτάς υπάρχουν στυγνοί δολοφόνοι, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το γεγονός αυτό παρεμβάλλει δυσκολίες, παρ' όλα αυτά όμως αν προετοιμασθεί σωστά ένας προσεχής διάλογος με στόχο την αναζήτηση της ειρήνης, και της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, εμείς θα συμμετάσχουμε.

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι ποτέ δεν τέθηκε ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας νομική θέση που να εμπλέκει το Ραούφ Ντενκτάς για νομικές ευθύνες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Στην κατοχή της αστυνομίας η έκθεση για το επεισόδιο στην Αχερίτου

    Λευκωσία, 12/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η έκθεση των βρετανικών βάσεων για το επεισόδιο της Κυριακής στην Αχερίτου βρίσκεται από χθες το πρωί στα χέρια της κυπριακής αστυνομίας, των Ηνωμένων Εθνών και των κατοχικών αρχών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των βάσεων, Σιον Τάλι.

    Η εξασέλιδη έκθεση, που τιτλοφορείται "Εμπιστευτική Ερευνα" παρουσιάζει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μόνο στην περιοχή των βάσεων και το περιεχόμενό της δε θα δημοσιοποιηθεί, είπε ο κ. Τάλι, ο οποίος απέφυγε επιμελώς να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για το περιεχόμενο της έκθεσης.

    Η έκθεση έχει επίσης δοθεί στη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία για ενημέρωση.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τάλι είπε ότι κανένας από τους αποδέκτες δεν έχει σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης και δεν αναμένεται ότι θα προβούν σε οποιεσδήποτε δηλώσεις ή εκτιμήσεις επί του θέματος.

    "Διαβεβαιώσαμε όλους τους αποδέκτες ότι θα συνεργαστούμε με τις αρχές για το θέμα που προέκυψε," πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν οι έρευνες έχουν διαπιστώσει κατά πόσο ο νεκρός στρατιώτης σκοτώθηκε στο φυλάκιο που βρέθηκε ή αλλού, ο εκπρόσωπος των βάσεων είπε ότι εναπόκειταιι στην τουρκοκυπριακή πλευρά να προβεί σε τέτοιου είδους διαπιστώσεις γιατί ο νεκρός βρέθηκε στα κατεχόμενα, δηλαδή σε περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις κατοχής.

    "Η περιοχή των βρετανικών βάσεων βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το τουρκικό φυλάκιο όπου βρέθηκε ο νεκρός στρατιώτης," εξήγησε.

    Ανέφερε επίσης ότι η βρετανική αστυνομία είχε κληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη στην περιοχή για μια επί τόπου εκτίμηση της κατάστασης. Διαπιστώσαμε, είπε, ότι υπήρξαν ίχνη στην περιοχή παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν στην περιοχή των βάσεων.

    Αναφερόμενος στον εκρηκτικό μηχανισμό που βρέθηκε περίπου 250 μέτρα από το τουρκικό φυλάκιο, αλλά οπωσδήποτε στην περιοχή των βάσεων, ο κ. Τάλι είπε ότι ο μηχανισμός που περιείχε μισό κιλό πλαστικής εκρηκτικής ύλης, αποπυροδοτήθηκε από ειδικό πυροτεχνουργό των βάσεων. Η ειδική έκθεση για το μηχανισμό εξετάζεται από Αγγλους στρατιωτικούς και θα είναι έτοιμη σε περίπου δύο βδομάδες.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση των βάσεων, απέφυγαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο για το περιεχόμενό της.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΒΕ

    [07a] Κληρίδης: Να συνειδητοποιήσουμε όλοι έγκαιρα...

    Λευκωσία, 12/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι έγκαιρα την ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και να αναλάβουμε τις συνακόλουθες ευθύνες μας, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αναφερόμενος στις προκλήσεις στις οποίες θα βρεθεί σύντομα η οικονομία του τόπου μας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος μιλούσε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι εκείνο που προέχει κι επείγει είναι η χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής με κύριο πρωταγωνιστή τον ιδιωτικό τομέα.

    Αυτή η νέα προσέγγιση, πρόσθεσε, απαιτεί τη διενέργεια σοβαρών επενδύσεων για τεχνολογική αναβάθμιση των παραγωγικών μονάδων και την παραγωγή νέων προϊόντων και προσφορά υπηρεσιών που να συνάδουν με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, κι επίσης να δοθεί έμφαση στην ποιότητα του ανθρώπινου παράγοντα και στην ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων διεύθυνσης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε, ακολούθως, στα μέτρα που έλαβε οι κυβέρνηση για στήριξη της βιομηχανίας και στις ικανοποιητικές επιδόσεις της οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια.

    Επεσήμανε, όμως, ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά και τόνισε πως επιβάλλεται όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι επιδείξουν ένα αναβαθμισμένο επαγγελματισμό. Ανάλογες, συνέχισε, είναι και οι ευθύνες των συντεχνιών, τις οποίες κάλεσε να επιδείξουν ευελιξία και μετριοπάθεια.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ΚΕΒΕ στην κοινή προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη του τόπου και κοινωνική ανέλιξη του λαού κι εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με τη συνεργασία όλων και την επιστράτευση των αδιαμφισβήτητων αρετών του λαού μας θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας.

    [07β] Ομιλία Φάνου Επιφανίου

    Εξάλλου, σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φάνος Επιφανίου ανέφερε ότι κύριο μέλημα και βασικός άξονας των προγραμματισμών μας παραμένει το εθνικό μας θέμα.

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι πρόθυμος να υποστηρίξει οικονομικά και πολιτικά οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και ισοζυγισμένης λύσης, που θα προσφέρει ειρήνη και ασφάλεια και θα διασφαλίζει την ευημερία ολόκληρου του λαού.

    Ο κ. Επιφανίου αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στις διεθνείς εξελίξεις στον οικονομικό τομέα και σημείωσε ότι η Κυπρος μπορεί και οφείλει να εργαστεί μεθοδικά και προγραμματισμένα, ώστε να προσαρμοστεί σ' αυτές έγκαιρα και να αξιοποιήσει το χρόνο μέχρι την αναμενόμενη πλήρη ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Προειδοποίησε, επιπλέον, όλους τους κοινωνικούς εταίρους ότι εάν παραμείνουν απλοί θεατές στην αναδιαμόρφωση των παρόντων δεδομένων ή εάν ολιγωρήσουν στην έγκαιρη λήψη των απαραίτητων καθοριστικών αποφάσεων, τότε μοιραία θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αδυσώπητες επερχόμενες εξελίξεις.

    Ακολούθως, ο κ. Επιφανίου αναφέρθηκε λεπτομερώς στα κεφάλαια που αφορούν το μακρο-οικονομικό περιβάλλον, τη γεωργία, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και την παραγωγικότητα.

    [07γ] Χαιρετισμός Ανδρέα Κυριαζή

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Ανδρέας Κυριαζής τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί την προωθημένη γραμμή άμυνας του ελληνισμού και καταδίκασε τη δολοφονία από τους Τούρκους των δύο Ε/Κ διαδηλωτών στη Δερύνεια.

    Ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε, επίσης, στην πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου.

    [07δ] Χαιρετισμός Ανδρέα Πήττα

    Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Ανδρέας Πήττας, ο οποίος σημείωσε ότι η Κύπρος διέρχεται πολύ κρίσιμες στιγμές στο πολιτικό πεδίο.

    Ολοι μας, είπε, έχουμε γίνει μάρτυρες της εντεινόμενης επιθετικότητας, αδιαλλαξίας και προκλητικότητας των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι είναι καθήκον μας να αντιταχθούμε σθεναρά και αποτελεσματικά στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, να διεκδικήσουμε προς κάθε κατεύθυνση τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων και να προωθήσουμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο δυνατόν.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού την οικονομική ευρωστία του τόπου μας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Διάταγμα οκταήμερης κράτησης στους Ισραηλινούς

    Λευκωσία, 12/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον των τεσσάρων Ισραηλινών, οι οποίοι διέφυγαν χθες το πρωί στα κατεχόμενα και παραδόθηκαν στις κυπριακές Αρχές αργά το βράδυ, μετά από προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

    Πρόκειται για τους Αβί Μπιτόν, Σούκι Σαμάνα, Σιμόν Αμόρ και Ντέϊβιντ Μπιτόν. Δύο απ' αυτούς βοήθησαν τους άλλους δύο ομοεθνείς τους να αποδράσουν από αστυνομικό όχημα και όλοι μαζί κατόρθωσαν να διαφύγουν στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη κατοχή όπλων, ελευθέρωσης κρατουμένων, μεταφοράς μάχαιρας, οπλοφορίας προς διεξαγωγή τρόμου, κακόβουλης ζημιάς και απόδρασης.

    Οπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο ανακριτής της υπόθεσης Σταύρος Καραολή, χθες, γύρω στις 9 το πρωί, η Αστυνομία μετέφερε τον Αβί Μπιτόν, 21 χρονών, και τον Σούκι Σαμάνα, 24 χρονών, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σχετικά με υπόθεση κατοχής πλαστών δολλαρίων.

    Οι ύποπτοι, πρόσθεσε, κάθονταν στο πίσω κάθισμα του περιπολικού και ήταν δεμένοι με χειροπέδες, ενώ, όπως επεσήμανε, μόνο ο ένας αστυνομικός οπλοφορούσε. Πριν τη διασταύρωση της γέφυρας Πεδιαίου το αυτοκίνητο σταμάτησε στα φανάρια της τροχαίας.

    Τότε δύο αγωνιστικές μοτοσικλέτες, σταμάτησαν και οι οδηγοί τους έσπευσαν να ακινητοποιήσουν το όχημα. Ο πρώτος ανέλαβε τον οδηγό και με την απειλή μαχαιριού άρπαξε τα κλειδιά και το καλώδιο του ασυρμάτου και πέταξε στο δρόμο το μικρόφωνο.

    Ο δεύτερος, υπό την απειλή όπλου, πήγε στο μέρος του συνοδηγού άνοιξε την πίσω πόρτα και ελευθέρωσε τους δύο κρατούμενους και με τη βοήθεια ψαλιδιού κοπής σιδέρων έκοψε τις χειροπέδες των δύο υποδίκων.

    Οι δράστες επιβιβάστηκαν ανά δύο στις μοτοσικλέτες και με ιλιγγιώδη ταχύτητα μετέβησαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όπου πέρασαν αστραπιαία από το φυλάκιο των εκεί αστυνομικών.

    Αμέσως ειδοποιήθηκε το φυλάκιο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και ο επί καθήκοντι Ειρηνευτής προσπάθησε με συρματόμπλεγμα να ανακόψει την πορεία των τεσσάρων Ισραηλινών.

    Ωστόσο, και πάλι με την απειλή μαχαιριού, οι φυγάδες συνέχισαν την πορεία τους, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα η ΟΥΝΦΙΣΥΠ να δώσει στις αρχές της Δημοκρατίας τα ονόματα των τεσσάρων νεαρών ως τα άτομα που πέρασαν στα κατεχόμενα.

    Γύρω στις 9 το βράδυ, η ΟΥΝΦΙΣΥΠ παρέδωσε στην κυπριακή Αστυνομία τους τέσσερις Ισραηλινούς, οι οποίοι συνελήφθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση.

    Λόγω της σοβαρότητας των γεγονότων, ο δικηγόρος των υπόπτων Ανδρέας Γεωργίου δεν έφερε ένσταση στο αίτημα των αρχών για έκδοση διατάγματος κράτησης.

    Η Δικαστής Ευτυχία Κολατσή έκρινε σκόπιμο ότι υπήρχαν εύλογες υποψίες πως οι ύποπτοι πιθανόν να ενέχονται στις κατηγορίες και έτσι εξέδωσε το διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης.

    Αύριο, ο Αβί Μπιτόν και ο Σούκι Σαμάνα θα μεταφερθούν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αναφορικά με την υπόθεση κατοχής πλαστών δολαρίων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 12/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών 85.12 (-1.07)

    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο

    Τραπεζικοί Οργανισμοί 92.11 (-0.58)

    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί 77.79 (+0.53) Ασφαλιστικοί Οργανισμοί 63.37 (-2.33)

    Βιομηχανικές Εταιρείες 84.21 (-1.78) Τουριστικές Επιχειρήσεις 77.42 (-1.59)

    Εμπορικές Εταιρείες 68.24 (-2.61) Αλλες Εταιρείες 84.27 (-1.40)

    Ογκος Συναλλαγών ΛΚ 492510.420

    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [10] Ο Κληρίδης προτείνει στον Ντενκτάς συνάντηση με θέμα την αποστρατικοποίηση

    Λευκωσία, 12/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνάντηση για συζήτηση του θέματος της αποστρατικοποίησης πάνω στις γραμμές της πρότασης που υπέβαλε στην επισολή του στο Γενικό Γραμματέα στις 17 Δεκεμβρίου 1993, προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στην επιστολή του προς τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Στην επιστολή, η οποία δόθηκε το απόγευμα στη δημοσιότητα, ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει την άποψη ότι ένα πειστικό βήμα που θα μπορούσε να γίνει εκ μέρους των ηγετών των δύο κοινοτήτων προς την "κατεύθυνση της αληθινής και μόνιμης εκτόνωσης της κρίσης" είναι συνομιλίες στο επίκεντρο των οποίων θα βρίσκεται η πρότασή του για αποστρατικοποίηση.

    Επισημαίνοντας ότι συμμερίζεται πλήρως την άποψη του Ραούφ Ντενκτάς για λήψη μέτρων με στόχο την αποκατάσταση της ηρεμίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι πειστικά.

    "Στο παρόν στάδιο μια συνάντηση μεταξύ μας και μια κοινή δήλωση δεν θα είναι πειστική και δεν θα εκτονώσει την κατάσταση, αλλά θα δώσει αφορμή για δημόσιες συζητήσεις που θα αυξήσουν την ένταση", σημειώνει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έχει αυτή την άποψη ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρεται στη φωτογραφική και άλλη μαρτυρία, που υπάρχει για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, σύμφωνα με την οποία στο έγκλημα συμμετείχαν "αξιωματούχοι" του ψευδοκράτους.

    "Ο κ. Κενάν Ακίν τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού έγινε 'Υπουργός Γεωργίας και Δασών' στην τουρκική πλευρά", αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρεται και στον Ερτάλ Εμανέτ, "Αρχιεπιθεωρητή της Αστυνομίας και Διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων", ο οποίος πυροβολούσε με το όπλο του το θύμα.

    Στη σκηνή παρίσταντο επίσης ο Αττίλα Σαβ, "Αρχηγός της Τουρκοκυπριακής Αστυνομίας", ο Αντιστράτηγος Χασάν Κουνταξί, Διοικητής τότε των Τουρκικών Δυνάμεων στην Κύπρο και ο Υποστράτηγος Μεχμέτ Καρλή, Διοικητής της 28ης Μεραρχίας Πεζικού.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει στο Ραούφ Ντενκτάς: "Αντιλαμβάνεστε ότι σ' ότι αφορά την ελληνοκυπριακή κοινότητα, το γεγονός ότι διαπράχθηκε ένας φόνος ενώπιον τόσων πολλών αξιωματούχων και με τη συμμετοχή μερικών από αυτούς, δεν μπορεί να σβηστεί με μια συνάντηση μεταξύ μας και μια έκκληση για ηρεμία."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης παρατηρεί ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατέληξε σε πρόωρο συμπέρασμα και δήλωσε δημόσια ότι η δολοφονία ενός στρατιώτη και ο τραυματισμός άλλου στην τουρκική πλευρά είναι φόνος αντεκδίκησης απο την ελληνοκυπριακή πλευρά, χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα της ανεξάρτητης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών ή των Βρετανικών Βάσεων.

    Στη συνέχεια ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρεται σε δύο περιπτώσεις και στο πώς αντέδρασε η ελληνική πλευρά όταν σκοτώθηκαν στο παρελθόν Τουρκοκύπριοι.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης καταλήγει:"Κατά την άποψη μου, ένα πειστικό βήμα που μπορούμε να κάνουμε μαζί και το οποίο αληθινά και μόνιμα θα εκτονώσει την ένταση είναι να συναντηθούμε και να συζητήσουμε το θέμα της αποστρατικοποίησης πάνω στις γραμμές της πρότασης που υπέβαλα στην επιστολή μου στο Γενικό Γραμματέα στις 17 Δεκεμβρίου 1993."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επισύναψε στην επιστολή του αντίγραφο της επιστολής του προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ για την αποστρατικοποίηση, καθώς επίσης και αντίγραφα της φωτογραφικής μαρτυρίας για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΙΠΟΙΗΣΗ Κυπριανού: Καμιά αλλαγή στην τουρκική στάση

    Λευκωσία, 12/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Η εντύπωση που απεκόμισα από τη σημερινή μας συνομιλία είναι ότι γενικά υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα, όχι μόνο πάνω στο θέμα της αποστρατικοποίησης αλλά γενικότερα".

    Στη δήλωση αυτή προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Χαν Σουνγκ Τζου.

    Ο Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε ταυτόχρονα την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για συνομιλίες με το Ραούφ Ντενκτάς πάνω στο θέμα της αποστρατικοποίησης.

    Οπως ανέφερε, είχε μια ουσιαστική συζήτηση με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, η οποία επικεντρώθηκε στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Στη συνάντηση, πρόσθεσε, ανταλλάγηκαν απόψεις πάνω σε όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος καθώς επίσης και για το ενδεχόμενο συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς.

    "Και η θέση μας είναι ότι δε θα πρέπει να γίνει μια τέτοια συνάντηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως κοινό έδαφος πάνω στις βασικές πτυχές", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Ομως, συμπλήρωσε ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Προέδρου Κληρίδη για συνάντηση ειδικά για το θέμα της αποστρατικοποίησης "ως τρόπου ομαλοποιήσεως κάπως της κατάστασης και αποφυγής επεισοδίων όπως συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν".

    Υπογραμμίζοντας την αρνητική θέση της τουρκικής πλευράς, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε απαράδεκτο τον όρο που έθεσε ο Ντενκτάς για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ακόμη ότι θα υπάρξουν και άλλοι όροι και όπως είπε αναμένει τη γραπτή απάντηση του κατοχικού καθεστώτος εάν και εφόσον αυτή υπάρξει.

    "Νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή πρόταση του κ. Κληρίδη η οποία δεν βρήκε ανταπόκριση", κατέληξε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι η γενική εικόνα είναι ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της τουρκικής πλευράς.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χαν ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο της Βουλής είχε μια πολύ καλή και σε βάθος συνομιλία αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα και ειδικότερα με το ποιά θα ήταν η πιο δίκαιη λύση για τον τόπο.

    Πρόσθεσε ότι έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη συζήτηση.

    Ο Νοτιοκορεάτης διπλωμάτης απέφυγε, ωστόσο, να σχολιάσει την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη προς τον Ντενκτάς, για συνάντηση και συζήτηση του θέματος της αποστρατικοποίησης.

    "Δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να σχολιάσω συγκεκριμένες επιστολές ή θέματα", σημείωσε ο κ. Χαν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [12] Ο Αντρος Νικολαίδης νέος πρέσβης της Κύπρου στης ΗΠΑ

    Λευκωσία, 12/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για τη διαπίστευση του πρέσβη Αντρου Νικολαίδη, ως πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, ανακοινώθηκε απόψε στη Λευκωσία.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Thursday, 12 September 1996 - 17:52:31