Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραηλινοί υπόδικοι στα κατεχόμενα. Η πρεσβεία του Ισραήλ δεν σχολιάζει επί του παρόντος. Τα ΗΕ θα προβούν σε παραστάσεις στην λεγόμενη αστυνομία του ψευδοκράτους για εκφοβισμό ειρηνευτή
  • [02] Συνάντηση Προέδρου Δημοκρατίας - Χαν Σουγκ Τζου
  • [03] Σήμερα η απαντητική επιστολή Προέδρου Κληρίδη προς Ντενκτάς
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Η ισραηλινή πρεσβεία εκφράζει λύπη για την απόδραση
  • [06] Διόρθωση

  • [01] Ισραηλινοί υπόδικοι στα κατεχόμενα. Η πρεσβεία του Ισραήλ δεν σχολιάζει επί του παρόντος. Τα ΗΕ θα προβούν σε παραστάσεις στην λεγόμενη αστυνομία του ψευδοκράτους για εκφοβισμό ειρηνευτή

    Λευκωσία, 11/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δύο ένοπλοι Ισραηλινοί, που επέβαιναν μοτοσυκλετών, ανέκοψαν σήμερα το πρωί αστυνομικό όχημα και βοήθησαν δύο συμπατριώτες τους να αποδράσουν, οι οποίοι κατηγορούνται για κυκλοφορία πλαστών δολαρίων.

    Οι δύο φυγόδικοι απέδρασαν από το αστυνομικό όχημα ενώ μεταφέρονταν από τις Κεντρικές Φυλακές με προορισμό τη Λάρνακα για εκδίκαση της υπόθεσής τους.

    Το επεισόδιο συνέβη γύρω στις 9.30 το πρωί, όταν το αστυνομικό όχημα σταμάτησε στα φώτα τροχαίας στη γέφυρα Πεδιαίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Αρχηγείου Αστυνομίας, οι Ισραηλινοί ανέκοψαν με τις μοτοσυκλέτες τους το αστυνομικό όχημα και εξουδετέρωσαν τους δύο αστυνομικούς της ΜΜΑΔ.

    Στη συνέχεια, έκοψαν με ψαλίδι τις χειροπέδες των δύο υποδίκων και με τις μοτοσυκλέτες τους κινήθηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Οι τέσσερις Ισραηλινοί πέρασαν αιφνιδιαστικά από το σημείο ελέγχου των κυπριακών αρχών.

    Ανδρες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, που αντιλήφθηκαν το περιστατικό, προσπάθησαν να τους ανακόψουν στο δικό τους σημείο ελέγχου, τοποθετώντας ειδικό κυγκλίδωμα.

    Οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να περάσουν το κυγκλίδωμα, αλλά απέτυχαν και αφού εγκατέλειψαν τις μοτοσυκλέτες, τράπηκαν σε φυγή τρέχοντας προς το φυλάκιο των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, δύο από τους Ισραηλινούς κατάφεραν να περάσουν στα κατεχόμενα πριν να κλείσει η πύλη, ενώ οι άλλοι δύο πήδησαν από το περίφραγμα του χώρου και εισήλθαν στα κατεχόμενα.

    Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε, εξάλλου, ότι ένας εκ των Ισραηλινών ανέσυρε μαχαίρι και απείλησε στρατιώτη της ειρηνευτικής δύναμης.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, είπε, θα προβούν σε παραστάσεις στην παράνομη "αστυνομία" του ψευδοκράτους, πρώτον διότι πέρασαν από σημείο ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών χωρίς άδεια και δεύτερον επειδή απείλησαν στρατιώτη της δύναμης.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος χαρακτήρισε στο ΚΥΠΕ πολύ επαγγελματική την απόδραση των δύο Ισραηλινών.

    Στο μεταξύ εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στη Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι στιγμής η πρεσβεία δεν είχε οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για το θέμα και έτσι δεν ήταν σε θέση να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

    Οι δύο Ισραηλινοί φυγόδικοι τελούσαν υπό κράτηση για σοβαρή υπόθεση κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων.

    Πρόκειται για τον 21χρονο Αβι Μπιτόν και τον 24χρονο Σιούκι Σαμάνα. Η Αστυνομία τους είχε εντοπίσει όταν στις 30 Αυγούστου πήγαν σε τράπεζα για να εξαργυρώσουν πλαστά χαρτονομίσματα και στη συνέχεια τους συνέλαβε.

    Στην κατοχή τους βρέθηκαν αργότερα 7.162 περίπου πλαστά δολάρια Αμερικής.

    Η Αστυνομία διερευνούσε την υπόθεση σε συνεργασία με την Ιντερπολ για να διακριβώσει κατά πόσο οι δύο Ισραηλινοί ενέχονταν και σε άλλες υποθέσεις κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] Συνάντηση Προέδρου Δημοκρατίας - Χαν Σουγκ Τζου

    Λευκωσία, 11/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Χαν Σουγκ Τζου ανέφερε σήμερα ότι θα ήταν επιθυμητή μια συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων και η εκδοση κοινής ανακοίνωσης για αποκλιμάκωση της έντασης.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Χαν είπε ότι συζητήθηκαν οι συνέπειες μιας "σειρας ατυχών γεγονότων", όπως χαρακτήρισε τα προσφατα γεγονότα στη Δερύνεια και στην Αχερίτου και τρόποι για να μη σταθούν εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού.

    Τα δύο αυτά επεισόδια υπογραμμίζουν τη σημασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, είπε.

    Σε ερώτηση εάν υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οποιεσδήποτε εισηγήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης, ο κ. Χαν είπε ότι δεν παρουσίασε οποιαδήποτε λεπτομερή πρόταση, προσθέτοντας ότι θα συναντήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη ξανά την Παρασκευή για περαιτέρω συζήτηση του θέματος.

    Σημείωσε όμως ότι μια κοινή δήλωση ή δύο χωριστές, θα ήταν πολύ χρήσιμες για να κατευναστεί η κατάσταση και να προχωρήσουμε. Τα Ηνωμένα Εθνη, συνέχισε, επιζητούν την έκδοση μιας τέτοιας δήλωσης.

    Αναφορικά με το θέμα συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο κ. Χαν είπε ότι αυτό θα ήταν επιθυμητό σημειώνοντας ότι είναι θέμα να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος. Παράλληλα, πρόσθεσε διερευνώνται όλοι οι δρόμοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κατάσταση σε πρόοδο.

    Ο κ. Χαν αρνήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να πάρει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των Τ/Κ.

    Η κ. Τσιλέρ είχε καλέσει, επίσης, το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να φέρει σε επαφή τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά υποστηρίζει την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία και απαιτεί τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών, που όπως υποστηρίζει σκότωσαν τον Κούρδο στρατιώτη.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα γευματίσει στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, με τον οποίο θα συναντηθεί ξανά την Παρασκευή, και το βράδυ με τον αρχηγό του κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί.

    Το απόγευμα ο κ. Χαν θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα έχει συναντήσεις με του Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους Πρέσβεις των χωρών μελών της Ευρωπαίκής Ενωσης. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει και πάλι την Παρασκευή ενώ τη Δευτέρα θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Σήμερα η απαντητική επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς Ντενκτάς

    Λευκωσία, 11/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Απαντητική επιστολή προς τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτας αναμένεται να αποστείλει, πιθανότατα σήμερα, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αναφορικά με τα θέματα που ο Ντενκτάς ήγειρε στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε σε ξένους δημοσιογράφους προχθές.

    Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης αποφεύγοντας, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστολής.

    Ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Χαν Σουγκ Τζου, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το περιεχόμενο διαφάνηκε από τη συζήτηση που είχαν.

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι, από τη συνάντηση με τον κ. Χαν καθώς και τις δηλώσεις του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, δεν αντιλήφθηκε να υπεβλήθη στην πλευρά μας πρόταση για κοινή ή χωριστές δηλώσεις ή συνάντηση των δύο ηγετών. Πρόσθεσε, όμως, ότι διεφάνη η προτίμηση του για δηλώσεις, είτε του ιδίου περιεχομένου είτε χωριστές.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Χαν, για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη στον "κατάλληλο χρόνο", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αναφερόταν σε μελλοντική συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς για συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού, νοουμένου ότι υπάρχει η σωστή προετοιμασία ώστε να είναι επιτυχής. Αυτό, πρόσθεσε, είναι εμφανές και από τις χθεσινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν τίθεται θέμα εκπροσώπου της Τ/κ κοινότητας, αλλά θέμα για τα πρόσωπα τα οποία φαίνεται να ενέχονται σε θέματα που άπτονται του κοινού Ποινικού Δικαίου.

    Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπάρχει θέμα πολιτικών ευθυνών του Ντενκτάς, αλλά όχι θέμα ηθικού αυτουργού. Σημείωσε ότι οι ευθύνες και παραλείψεις του Ντενκτάς σχετίζονται με το γεγονός ότι μέσα στους υποτιθέμενους στενούς συνεργάτες του βρίσκονται άτομα που ενέχονται στη δολοφονία Σολωμού.

    Ερωτηθείς αν επηρεάζεται η διαδικασία εξεύρεσης λύσης λόγω των αποκαλύψεων, αφού ένας από τους συνομιλητές είναι ο Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν τέθηκε θέμα συνομιλητή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 11/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών 86.04 (-0.72)

    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο

    Τραπεζικοί Οργανισμοί 92.65 (-0.92)

    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί 77.38 (-0.32) Ασφαλιστικοί Οργανισμοί 64.88 (-1.91)

    Βιομηχανικές Εταιρείες 85.74 (+0.50) Τουριστικές Επιχειρήσεις 78.67 (+0.22)

    Εμπορικές Εταιρείες 70.07 (-1.23) Αλλες Εταιρείες 85.47 (-0.26)

    Ογκος Συναλλαγών ΛΚ 478280.278

    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση. (ΚΥΠΕ/AΠ)

    [05] Η ισραηλινή πρεσβεία εκφράζει λύπη για την απόδραση

    Λευκωσία, 11/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Tη "λύπη" της εξέφρασε το απόγευμα η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία για το γεγονός ότι υπήκοοι της χώρας τους είναι αναμεμιγμένοι σε υπόθεση παράβασης των Νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αυτό σημειώνει ανακοίνωση της εδώ ισραηλινής πρεσβείας σχετικά με την πρωινή απόδραση στη Λευκωσία δύο Ισραηλινών υποδίκων με τη βοήθεια δύο άλλων ομοεθνών τους, από αστυνομικό όχημα που τους μετέφερνε για να δικαστούν στη Λάρνακα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το απόγευμα ενημερώθηκε επίσημα η ισραηλινή πρεσβεία για το επεισόδιο σχετικά με την απόδραση των Ισραηλινών υποδίκων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    "Μεταφέραμε τις λεπτομέρειες των επεισοδίων, τα ονόματα όσων ενέχονται και τις λεπτομέρειες των διαβατηρίων τους", σημειώνει η ανακοίνωση, "στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, καθώς και στην ισραηλινή Αστυνομία".

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΑΧΡ)

    [06] Δ Ι Ο Ρ Θ Ω Σ Η

    Λευκωσία, 11/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Παρακαλούμε πολύ όπως προβείτε στην ακόλουθη διόρθωση στο σημερινό τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ με κύριο τίτλο "Ισραηλινοί υπόδικοι στα κατεχόμενα".

    Παρακαλούμε όπως η τελευταία γραμμή στην τέταρτη παράγραφο διαβάζεται ως εξής: "και εξουδετέρωσαν τους δύο αστυνομικούς του Ουλαμού Αμεσης Επέμβασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας" και όχι ως έχει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 11 September 1996 - 19:24:12