Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv 96-07-02.

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς διάλυση η ψευδοκυβέρνηση
  • [02] Μάτεν: Η διεθνής κοινότητα δεν ξέχασε τους γενναίους εγκλωβισμένους της Καρπασίας.
  • [03] Κύπρος και Ελλάδα υπαλλακτική λύση στη συγκράτηση του φανατικού ισλαμισμού
  • [04] Κασουλίδης: Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κοινό έδαφος

  • [01] Προς διάλυση η ψευδοκυβέρνηση

    Λευκωσία, 2/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κρίση στους κόλπους της παράνομης "κυβέρνησης" των κατεχομένων είναι το θέμα που δεσπόζει στα φύλλα του Τ/κ Τύπου, αφού όλα πλέον δείχνουν ότι το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα παραιτηθεί η ψευδοκυβέρνηση.

    Αναμένεται ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα σχηματιστεί νέα ψευδοκυβέρνηση στην οποία θα συμμετάσχουν τα δεξιά κόμματα, Δημοκρατικό Κόμμα και Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ενώ στο παρελθόν δήλωνε ότι δεν πρόκειται να αναθέσει την "εντολή" για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στον Ντερβίς Ερογλου, τώρα παρουσιάζεται πρόθυμος να το κάνει. Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην "Κίπρις", είπε ότι τώρα δε βλέπει το λόγο γιατί να αρνηθεί κάτι τέτοιο στον Ερογλου.

    Ο Ντενκτάς δεν παρέλειψε να επανέλθει στην πρότασή του για παράνομη καθιέρωση του "προεδρικού" συστήματος στα κατεχόμενα και δήλωσε ότι το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη δικτατορία.

    Η "Κίπρις" δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησης της ψευδοκυβέρνησης ακόμη και σήμερα.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε χθες ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας δεν οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα τότε η μόνη λύση είναι η προκήρυξη πρόωρων λεγόμενων "εκλογών".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημοκρατικό Κόμμα πρότεινε στον Ερογλου τα λεγόμενα "υπουργεία οικονομικών, εσωτερικών και μεταφορών, νεολαίας, αθλητισμού και περιβάλλοντος, παιδείας και πολιτισμού, και υγείας". Παράλληλα την παράνομη θέση του λεγόμενου "πρωθυπουργού" να την αναλάβει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

    Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι η λεγόμενη "προεδρία" της παράνομης "βουλής" των κατεχομένων θα παραμείνει στο Δημοκρατικό Κόμμα.

    Εξάλλου, η εφημερίδα "Βατάν", με την ένδειξη "επί του πιεστηρίου", γράφει ότι τα αρμόδια όργανα του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισαν όπως παραιτηθεί η υπό του Ατούν ψευδοκυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ερογλου.

    Όπως αναφέρει, η απόφαση για παραίτηση ελήφθη κατά πλειοψηφία γιατί στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος υπάρχουν στελέχη που δε συμφωνούν με την ανάληψη της λεγόμενης "πρωθυπουργίας" από τον Ερογλου.

    Σήμερα, ο Σερντάρ Ντενκτάς θα συναντηθεί με το συνέταιρό του, αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και θα αποφασιστεί η ημέρα παραίτησης της ψευδοκυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, ο Γ.Γ. του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσέιν Ανγκολέμλι κάλεσε την ψευδοκυβέρνηση σε παραίτηση λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που διέρχεται το ψευδοκράτος.

    Όπως δήλωσε ο Ανγκολέμλι, οι πολίτες είναι απογοητευμένοι και έτοιμοι να εκραγούν. Είπε επίσης ότι αμέσως μετά την παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες λεγόμενες "εκλογές", κάτι που ζήτησε και το Εθνικιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Μάτεν: Η διεθνής κοινότητα δεν ξέχασε τους γενναίους εγκλωβισμένους της Καρπασίας.

    Λευκωσία, 2/7/1996 (ΚΥΠΕ) --Τη διαβεβαίωση ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα Ηνωμένα Εθνη θα καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για τη μετάβαση των προσκυνητών στην κατεχόμενη από τους Τούρκους Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα για τη μεγάλη γιορτή της 15ης Αυγούστου, έδωσε σήμερα σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία Καρπασιτών, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέϊβιντ Μάτεν.

    Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Καρπασιτών συζήτησαν με τον Υπατο Αρμοστή για την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα και αξίωσαν για άλλη μια φορά την εφαρμογή της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους Καρπασίτες και Μαρωνίτες σαν πρώτο βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαναπροσέγγισης.

    [03] Κύπρος και Ελλάδα υπαλλακτική λύση στη συγκράτηση του φανατικού ισλαμισμού

    Λευκωσία, 2/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος, η Ελλάδα κι άλλες χώρες θα μπορούσαν να καταστούν η υπαλλακτική πρόταση της δύσης για συγκράτηση της εξάπλωσης του φανατικού ισλαμισμού.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη αυτή κληθείς να σχολιάσει την ανάληψη της εξουσίας στην Τουρκία από τον Ισλαμιστή ηγέτη Νετσμετίν Ερμπακαν.

    "Πιστεύω ότι ο πρώτος σοβαρός προβληματισμός ανήκει στις χώρες της Δύσης, οι οποίες κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες να υποστηρίξουν την Τουρκία, δικαιολογώντας τις με το ότι ήθελαν να αποτρέψουν την Τουρκία να πορευθεί προς το δρόμο του ισλαμικού φανταμενταλισμού και να κρατηθεί πιο κοντά στη δύση", ανέφερε ο κ.

    Κασουλίδης. Σημείωσε ότι η δύση επένδυσε όλες τις προσπάθειές της στηρίζοντας την κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ. "Η κ. Τσιλέρ και το κόμμα της έρχονται σήμερα να στηρίξουν και να φέρουν στην εξουσία του Κόμμα της Ευημερίας του κ. Ερμπακαν", συμπλήρωσε.

    Αφού ανέφερε ότι τα δυτικά κράτη σήμερα προβάλλουν τη δικαιολογία ότι το κόμμα του κ. Ερμπακαν δεν είναι τόσο φανατικό όσο το καθεστώς του Ιράν, ο κ. Κασουλίδης προέβη στην εκτίμηση ότι "εάν επενδύσουν με τον τρόπο που επένδυσαν την εποχή του Σάχη της Περσίας, θα βρεθούν, πιστεύουμε, προ εκπλήξεως".

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια "υπαλλακτική στρατηγική" της δύσης για αντιμετώπιση του κινδύνου της Τουρκίας και του φανατικού ισλαμισμού. Στις χώρες αυτές ο κ. Κασουλίδης κατέταξε και το Ισραήλ.

    Ταυτόχρονα τόνισε ότι αυτό το γεγονός αποτελεί ακόμη ένα λόγο για τον οποίο το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το συντομότερο, ώστε να αποφευχθεί διείσδυση του ισλαμισμού στην Κύπρο, η οποία ουδέποτε γνώρισε ισλαμικό φανταμενταλισμό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η Κύπρος μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τέτοια αποστολή". (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [04] Κασουλίδης: Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κοινό έδαφος

    Λευκωσία, 2/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η επικέντρωση όλων μας στην προσπάθεια να υπάρξει το συντομότερο δυνατό κοινό έδαφος για να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για απευθείας συνομιλίες".

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τις οποίες ζητούσε μείωση των ορών της πλευράς μας για να προσέλθει σε διάλογο.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι εάν κρίνει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, δε διαβλέπει, προς το παρόν, αλλαγή της στάσης της πλευράς μας.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι έχει γίνει αποδεκτή και υιοθετήθηκε και μέσα από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η θέση του Προέδρου Κληρίδη για την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων επιτυχίας για την επανάληψη νέου διαλόγου και για την ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των τρίτων προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κοινού εδάφους.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτή τη θέση πρόταξε ο Πρόεδρος Κληρίδης κατά την πρόσφατη περιοδεία του, η οποία, είπε, "όχι μόνο έγινε αποδεκτή, αλλά υιοθετήθηκε μέσα από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε "περίεργη" τη θέση του κ. Χριστόφια, γιατί, όπως είπε, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έκανε τη σχετική δήλωση την επόμενη ακριβώς μέρα από την υιοθέτηση της θέσης περί εξεύρεσης κοινού εδάφους από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν ευελπιστεί ότι η Τουρκία θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    "Διερωτούμαι ποιό είναι το ζητούμενο. Πώς να φανούμε αρεστοί στη διεθνή κοινότητα ή μήπως κατηγορηθούμε για διαπαραγματεύσεις ή μήπως το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επιτυχίας ενός διαλόγου", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 3 July 1996 - 12:29:15