Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv 96-06-17

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@mit.edu>

Λευκωσία, 17 Ιουνίου 1996

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Κλίντον
  • [02] Αυτοκτονίες στα κατεχόμενα λόγω οικονομικής απόγνωσης
  • [03] Ο Γκιουρές προειδοποιεί για πραξικόπημα στην Τουρκία
  • [04] Απογραφή στο ψευδοκράτος το Δεκέμβριο.
  • [05] Σύμπτωση απόψεων Κληρίδη - Ντόουλ
  • [06] Ηλιάδης: Οι διελεύσεις ελληνικών μαχητικών θα συνεχιστούν
  • [07] Κασουλίδης: Δεν είναι χρονικά τυχαία η τουρκική άσκηση
  • [08] Διεβεβαιώσεις Κλίντον για συνέχιση προσπαθειών για λύση μέσα στο 1996

  • [01] Κληρίδης - Κλίντον

    Πραγματοποιείται σήμερα στο Λευκό Οίκο η συνάντηση για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

    Για τη συνάντησή του, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να δώσει την εντύπωση ότι τρέφει υπέρμετρες προσδοκίες, στηρίζοντας την εκτίμηση αυτή στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και στην πολιτική αστάθεια στην Τουρκία.

    Σε πληρωμένη καταχώρηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενθαρρύνει μιαν πιο ενεργή υποστήριξη για ενωμένη, ασφαλή και ομόσπονδη Κύπρο, ελεύθερη από κατοχικά στρατεύματα.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει την αυξημένη ανάμιξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό κι επισημαίνει ότι βρίσκονται στη μοναδική θέση λόγω των συμφερόντων τους στην περιοχή να ασκήσουν την αναγκαία πίεση στην Αγκυρα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό εάν δεν εξευρεθεί πρώτα κοινό έδαφος.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έθεσε ξεκάθαρα στους συνομιλητές του την ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους επί των πέντε βασικών πτυχών του Κυπριακού για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι το θέμα της αποστρατικοποίησης τέθηκε απλώς από τον Πρόεδρο Κληρίδη στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι στη συνάντηση που είχαν στη Γενεύη.

    [02] Αυτοκτονίες στα κατεχόμενα λόγω οικονομικής απόγνωσης

    Λευκωσία, 17/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε απόγνωση και αυτοκτονία οδηγεί τους Τ/Κ η κοινωνικοοικονομική κρίση στα κατεχόμενα.

    Οπως γράφει η Τ/κ εφημερίδα "Μπιρλίκ", τις τελευταίες τρεις ημέρες αυτοκτόνησαν τρία άτομα, ενώ άλλα τρία αποπειράθηκαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

    Οι αυτόχειρες, γράφει η ίδια εφημερίδα, οδηγούνται στην αυτοκτονία λόγω της ανεργίας, της ανέχειας και των χαμηλών μισθών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Ο Γκιουρές προειδοποιεί για πραξικόπημα στην Τουρκία

    Λευκωσία, 17/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας και νυν βουλευτής στρατηγός Ντογκάν Γκιουρές ανέφερε χθες ότι η Ελλάδα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία κι επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση στο εσωτερικό μέτωπο.

    Οπως γράφει ο τουρκικός Τύπος, ο Γκιουρές προειδοποίησε για τον κίνδυνο πραξικοπήματος και τόνισε ότι η ιδανική συνεργασία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού είναι η παραμονή του Ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας εκτός κυβέρνησης και η συνεργασία των υπόλοιπων τεσσάρων κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Απογραφή στο ψευδοκράτος το Δεκέμβριο. Λευκωσία, 17/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ολοκληρώθηκαν οι προεργασίες για τη νέα απογραφή πληθυσμού που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο στα κατεχόμενα, σύμφωνα με πληροφορίες του λεγόμενου "Γραφείου Προγραμματισμού".

    Για την απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα το λεγόμενο "Γραφείο Ππρογραμματισμού" συνεργάζεται με το Κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικής στην Τουρκία.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της απογραφής θα επιβληθεί κατ'οίκον περιορισμός.

    Απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα έγινε στις 6 Φεβρουαρίου 1994, όμως τα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Σύμπτωση απόψεων Κληρίδη - Ντόουλ

    Ουάσιγκτον, 17/6/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Συνάντηση μισής, περίπου, ώρας είχε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Ντόουλ.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντόουλ δήλωσε ότι οι απόψεις του συμπίπτουν με αυτές του Προέδρου Κληρίδη, όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με το Κυπριακό.

    Ο κ. Ντόουλ ερωτήθηκε για την πρόταση αποστρατικοποίησης της Κύπρου και απάντησε: "Το 1978 εισηγήθηκα την αποστρατικοποίηση με πρόταση Νόμου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, πριν δύο χρόνια, κατέβαλε την ίδια προσπάθεια που φαίνεται ότι αποτελεί καλή ιδέα και εκκρεμεί από το 1978." Αντιδρώντας σε ερώτηση, εάν οι δηλώσεις του αποτελούν κλασσικές προεκλογικές δηλώσεις, ο κ. Ντόουλ είπε ότι η ιστορία του από το 1978 μέχρι σήμερα αποδεικνύει την αξιοπιστία του.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι υπενθύμισε στον κ. Ντόουλ την ομιλία του για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, το 1978, και του ανέφερε ότι το γεγονός αυτό του έδωσε την ιδέα να υποβάλλει την ιδέα της αποστρατικοποίησης.

    "Τον αποκάλεσα πατέρα της αποστρατικοποίησης, πριν από 18 χρόνια", κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ/ΜΜ/ΓΠ)

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Ηλιάδης: Οι διελεύσεις ελληνικών μαχητικών θα συνεχιστούν

    Λευκωσία, 17/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι διελεύσεις τεσσάρων ελληνικών μαχητικών πάνω από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου αφορούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού σχεδιασμού Κύπρου-Ελλάδας.

    Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, σε απογευματινές του δηλώσεις, προσθέτοντας ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) υλοποιείται ταχέως. Οπως ανέφερε, παρόμοιες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον.

    Ερωτηθείς αν στόχος των τουρκικών στραιωτικών γυμνασίων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η εξουδετέρωση του ΕΑΧ, ο Υπουργός Αμυνας τόνισε ότι "ουδείς μπορεί να το εξουδετερώσει".

    Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Κύπρου βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, αφού σήμερα άρχισε η φετινή μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση "Θαλασσόλυκος". Η άσκηση διεξάγεται στο Αιγαίο και τη θαλάσσια περιοχή βορείως και ανατολικά της Κύπρου, αφού εκτείνεται μέχρι τα ανοικτά της Συρίας.

    Θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουνίου. Εξάλλου, σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, σχετικά με την τουρκική άσκηση, διαβεβαιώνει ότι αυτή παρακολουθείται από πολιτικής και στρατιωτικής σκοπιάς και ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα.

    Το Υπουργείο Αμυνας υπενθυμίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει προβεί στις απαιτούμενες διεθνείς παραστάσεις και διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

    Η ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας επισημαίνει ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο των ασκήσεών της στην περιοχή της Κύπρου, έχει εκδώσει παράνομη ανακοίνωση, νόταμ, για δέσμευση των περιοχών του FIR Λευκωσίας όπου θα προβεί σε εκτέλεση αεροναυτικών ασκήσεων.

    Ταυτόχρονα, το ψευδοκράτος έχει "δεσμεύσει" παράνομα εδαφικό και θαλάσσιο χώρο στις κατεχόμενες περιοχές για διεξαγωγή ασκήσεων. Στο πλαίσιο του παράνομου νόταμ και σε εφαρμογή των παράνομων ετήσιων ασκήσεων, επισημαίνει η ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, ήδη σημειώνεται παρουσία των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [07] Κασουλίδης: Δεν είναι χρονικά τυχαία η τουρκική άσκηση

    Λευκωσία, 17/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος διεξαγωγής της τουρκικής άσκησης, η οποία συμπίπτει με τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον σήμερα στη Ουάσιγκτον.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, είπε ότι το ίδιο είχε συμβεί κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με τον κ.

    Κλίντον αλλά και κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ στην Αγκυρα.

    Είπε επίσης ότι το θέμα θα τεθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Διεβεβαιώσεις Κλίντον για συνέχιση προσπαθειών για λύση μέσα στο 1996

    Ουάσιγκτον, 17/6/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- O Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλώσουν τους επόμενους μήνες του 1996 για τη λύση του Κυπριακού.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος πριν από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος Κλίντον είπε ότι ανυπομονεί να δει τί μπορεί να γίνει, προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη διευθέτηση για όλους τους ενδιαφερόμενους στο Κυπριακό.

    Πρόσθεσε ότι έδωσε ήδη εντολές στον Απεσταλμένο του για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι να επισκεφτεί την περιοχή κατά τις προσεχείς εβδομάδες για να διευρευνήσει τί μπορούν να πράξουν επιπλέον οι ΗΠΑ.

    "Θα ήθελα από τον Πρόεδρο (Κληρίδη) να με καθοδηγήσει κάπως ως προς τί νομίζει ότι μπορούμε να κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση," πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν θα τηρήσει την υπόσχεσή του, όπως το 1996 καταστεί έτος επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κλίντον είπε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν αλλά, πρόσθεσε, δεν ελέγχουν όλες τις εξελίξεις στην περιοχή. "Εάν εξαρτάτο από εμάς, θα το είχαμε επιλύσει ειρηνικά από πολύ καιρό. Θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε ένας θετικός παράγοντας για λύση", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση, που δεν έχει σταθεροποιηθεί, να προβεί σε συμφωνίες, γιατί αυτές εξυπακούουν παραχωρήσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μπορέσει να επιλύσει τα εσωτερικά της προβλήματα με το σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης η οποία θα μπορέσει να συνάψει αποτελεσματικές συμφωνίες με τους γείτονές της.

    Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρόεδρος Κλίντον δήλωσε ότι, πράγματι, συνιστούν πρόβλημα για λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε, όμως, ότι συνιστούν και γενικότερο πρόβλημα για τη σταθερότητα στην περιοχή. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, προς γενικό όφελος στην περιοχή.

    Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τους εναπομείναντες μήνες του 1996 προκειμένου να επιλύσουν το Κυπριακό και να βοηθήσουν στην εξάλειψη της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αρκέστηκε να δηλώσει ότι πήγε στο Λευκό Οίκο ύστερα από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, τον οποίο και ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που καταβάλλει προς επίλυση του Κυπριακού. Μετά τις συνομιλίες δεν έγιναν δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ/ΓΠ)
    CNA DA/MM/GP/1996 ENDS, CYPRUS NEWS AGENCY


    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Tuesday, 18 June 1996 - 15:22:15