Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv 96-06-15

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@mit.edu>

Λευκωσία, 15 Ιουνίου 1996

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη στο CNN
  • [02] Υπουργός Εξωτερικών - Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [03] Διαμαρτυρία για τουρκικές ασκήσεις
  • [04] Αμερικανοί Βουλευτές εκφράζουν υποστήριξη για δίκαιη λύση

  • [01] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη στο CNN

    Τρόπους για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό θα εξετάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπιλ Κλίντον.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που μεταδόθηκε χθες, ενόψει της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι ένα από τα κύρια σημεία για τη δημιουργία κοινού εδάφους.

    Η διασφάλιση μιας ομοσπονδιακής λύσης και όχι συνομοσπονδιακής, η ελευθερία διακίνησης και εγκατάστασης, το πρόβλημα των μελλοντικών εγγυήσεων και η αποστρατικοποίηση αποτελούν άλλα θέματα για δημιουργία κοινού εδάφους.

    Εξάλλου χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβο.

    [02] Υπουργός Εξωτερικών - Συμβουλίου Ασφαλείας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης ενημέρωσε χθες την ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κλειστή ανεπίσημη συνεδρία για την παρούσα φάση του Κυπριακού στην παρουσία και των 15 μελών του Σώματος. Στη συνέχεια απάντησε σωρεία ερωτήσεων από αντιπροσώπους διαφόρων χωρών που ζήτησαν διευκρινήσεις για συγκεκριμένα θέματα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου να εγκαταλείψουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων ώστε να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό.

    Ο ΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών από μέρους ενδιαφερομένων χωρών αλλά παράλληλα σημείωσε ότι ηα πρέπει να υπάρξει κίνηση εκ μέρους των Ηνωμένων ΕΘνών.

    Θα έλεγα ότι υπήρχε ένα κλίμα, ότι ξεκινά κάτι καινούργιο, είπε ο κ. Μιχαηλίδης και πρόσθεσε ότι υπήρξε κατά τη συνάντησή του ένας γενικότερος προβληματισμός και διαπιστώθηκε ότι κάτι πρέπει να γίνει παραπάνω από ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν κάποιες εξελίξεις που διαφαίνονται λόγω του ότι πολλοί τώρα εμπλέκονται στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και θέλουν να βοηθήσουν.

    [03] Διαμαρτυρία για τουρκικές ασκήσεις

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαμαρτυρηθεί στο διεθνή οργανισμό πολιτικής αεροπορίας για το γενονός ότι η Τουρκία έχει περιλάβει έξη περιοχές του FIR Λευκωσίας στην αεροναυτική άσκηση "θαλασσόλυκος" που προγραμματίζεται από τις 17 μέχρι τις 22 τρέχοντος.

    Παράλληλα η κυβέρνηση προειδοποίησε όλα τα αεροσκάφη της περιοχής για τον κίνδυνο σύγκρουσης αεροσκαφών. Η Τουρκία αρνήθηκε να ενημερώσει κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Λευκωσίας για τις ασκήσεις, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, ενώ σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε ανέφερε ότι η άσκηση θα γίνει στο FIR της Τουρκίας και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

    [04] Αμερικανοί Βουλευτές εκφράζουν υποστήριξη για δίκαιη λύση

    Λευκωσία, 15/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μεγάλος αριθμός Αμερικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών υπενθυμίζουν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον την υποστήριξή τους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Σε επιστολές τους προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη τη Δευτέρα, 29 Γερουσιαστές και 62 Βουλευτές σημειώνουν την υποστήριξή τους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, αναφέρει ανακοίνωση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Οι Αμερικανοί Βουλευτές, που υποστήριξαν το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, υπενθυμίζουν στην επιστολή τους ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές που υιοθετήθηκαν στο ψήφισμα 939 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, στις επιστολές προς τον Πρόεδρο Κλίντον τονίζεται ότι μόνο οι προσπάθειες που θα είναι βασισμένες σε αυτές τις αρχές θα είναι επιτυχείς. Τονίζεται επίσης ότι οι Αμερικανοί Βουλευτές επιθυμούν μια λύση που να βασίζεται σε ένα κράτος με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Οι Αμερικανοί Βουλευτές αναφέρουν ακόμη ότι έχουν ενθαρρυνθεί από τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι το 1996 αποτελεί τη χρονιά για τη μεγάλη ώθηση για την Κύπρο.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, στην επιστολή εκφράζεται και η ετοιμότητα των μελών του αμερικανικού Κογκρέσσου να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Το ψήφισμα για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου υιοθετήθηκε από την ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής ενώ στη Γερουσία υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και την υποστήριξαν 29 Γερουσιαστές.

    END


    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 17 June 1996 - 19:53:04