Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-07-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 130/2024 06-08.07.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στόχος τους η συμμετοχή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, λέει ο Τατάρ
  • [02] Τατάρ: «Υποβάλαμε αίτηση για ένταξη του Λιμανιού Αμμοχώστου στο πρόγραμμα 'Αδελφοί Λιμένες' του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών»
  • [03] Ο Ερτουγρούλογλου μίλησε στη συνάντηση των υπουργών στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών
  • [04] Έκκληση Γιλμάζ για πρόσκληση της «ΤΔΒΚ» στη Σύνοδο Κορυφής του Μπισκέκ
  • [05] Συνάντηση Τατάρ-Γιλμάζ στη Σουσά
  • [06] Ενάντια στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ οι συλλήψεις, υποστηρίζει ο Χασίπογλου
  • [07] Καθάρισαν τη σημαία στον Πενταδάκτυλο για τα 50χρονα της εισβολής
  • [08] Επαφές του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις Βρυξέλλες
  • [09] Εκλογή βουλευτών υποστηρικτών των Τουρκοκυπρίων
  • [10] Πληθωρισμός Ιουνίου στο 4,48%
  • [11] Συμμετοχή σε τουρνουά Μπιλιάρδου στη Σλοβενία
  • [Β] Τουρκικός Τπος

  • [01] Φιντάν: «Ο τουρκικός κόσμος να αναλάβει την ευθύνη για την ΤΔΒΚ»
  • [02] Προανήγγειλε επίσκεψη στα κατεχόμενα με τον Μπαχτσελί για την επέτειο της εισβολής ο Έρντογαν
  • [03] Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Έρντογαν για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
  • [04] Αζέρικης καταγωγής ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στόχος τους η συμμετοχή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (08.07.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επέστρεψε την Κυριακή στα κατεχόμενα μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Αζερμπαϊτζάν όπου μετέβη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ).

    Σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ για την πρόσκληση που του απηύθυνε να συμμετάσχει στη σύνοδο, το ενδιαφέρον που επέδειξε και τη φιλοξενία που τού προσέφερε και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι εκπροσώπησε την «ΤΔΒΚ», κατά την έκφρασή του.

    Ο Τατάρ συνέχισε λέγοντας ότι στόχος τους είναι να λάβει μέρος η «ΤΔΒΚ» σε όλους τους τομείς του ΟΤΚ και να αναπτύξει τις σχέσεις της με τον εν λόγω οργανισμό και πρόσθεσε ότι η σημαία της «ΤΔΒΚ» κυμάτισε στη Σουσά.

    Επισημαίνοντας τη στήριξη του Αντιπροέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ και Χακάν Φιντάν, ο Τατάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία στηρίζει πλήρως την πολιτική της «λύσης δύο κρατών» στην Κύπρο.

    Ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει την πολιτική της απομόνωσης και της καταπίεσης κατά του τουρκοκυπριακού «λαού» στον οποίο δεν επιτρέπει να ανασάνει, ο Τατάρ καταδίκασε δηλώσεις εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων και ορισμένων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαρακτήρισαν αποσχιστική ενέργεια τη συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος στη σύνοδο κορυφής του ΟΤΚ.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι θα πιέσουν για μια συμφωνία στη βάση της ισότητας στην Κύπρο διότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί με συνεργασία δύο κρατών και ισχυρίστηκε ότι φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα με τη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Σημειώνοντας ότι θα γίνουν πιο ισχυροί μαζί με τον τουρκικό κόσμο, ο Τατάρ επεσήμανε ότι περίμεναν πολύ καιρό αυτή τη σύνοδο κορυφής και ότι πρώτη φορά εφαρμόστηκε πρωτόκολλο για την «ΤΔΒΚ» σε συνάντηση σε αυτό το επίπεδο εκτός Τουρκίας.

    Επαναλαμβάνοντας ότι πρώτη φορά έλαβαν μέρος σε μια διεθνή συνάντηση εκτός Τουρκίας ως «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε ότι στη σύνοδο τον συνόδευε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις ως «πρόεδρος κράτους».

    Αξιολογώντας τις επαφές του στη Σουσά, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι είναι ο πρώτος «πρόεδρος κράτους» που επισκέφθηκε την πόλη Χανκεντί, η οποία «απελευθερώθηκε από την αρμενική κατοχή», όπως ισχυρίστηκε.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι κτίστηκε μια γέφυρα ανάμεσα στον τουρκικό κόσμο και τη Μεσόγειο και ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα «στρατηγικό εθνικό κράτος» με τον «θαλάσσιο και εναέριο χώρο της».

    Πρόσθεσε ότι η σχέση ανάμεσα στα τουρκικά κράτη ενισχύει τη βάση λύσης δύο κρατών για τον τουρκοκυπριακό «λαό» και ισχυρίστηκε εκ νέου ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία δύο κρατών στο νησί.

    Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι αυτά τα βήματα ενισχύουν τις προσπάθειες στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και την εθνική βάση.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Υποβάλαμε αίτηση για ένταξη του Λιμανιού Αμμοχώστου στο πρόγραμμα 'Αδελφοί Λιμένες' του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών»

    Η K?br?s (07.07.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «με την ένταξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών δημιουργήθηκε η σύνδεση μεταξύ του τουρκικού κόσμου και της Μεσογείου».

    Δήλωσε ότι έχει υποβληθεί αίτηση στη Γραμματεία του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών για την ένταξη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα «Αδελφοί Λιμένες» του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και είπε: «Η ένταξη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα 'Αδελφοί Λιμένες' του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική στήριξη και μήνυμα ενάντια στην άδικη και παράνομη απομόνωση και δίωξη του Τουρκοκυπριακού Λαού».

    Ο Τατάρ πραγματοποίησε ομιλία στην «Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (CIS) που πραγματοποιήθηκε στη Σουσά του Αζερμπαϊτζάν.

    Η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής η οποία ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, πραγματοποιήθηκε με θέμα «Χτίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον μέσω της συνδεσιμότητας των μεταφορών και της δράσης για το κλίμα».

    Ο Τατάρ συνοδευόταν ανάμεσα σε άλλους και από τον «υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, τον «υφυπουργό προεδρίας» Οκάν Ντονανγκίλ.

    Μετά τη συνάντηση κορυφής στη Σουσά συμμετείχε σε «οικογενειακή φωτογραφία» με τους συμμετέχοντες.

    Ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ «για τη μεγάλη υποστήριξή του προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και για την πρόσκληση στη Σύνοδο Κορυφής της Σουσά».

    «Η Σουσά, η οποία βρισκόταν υπό αρμενική κατοχή για πολλά χρόνια, απελευθερώθηκε από την κατοχή στις 8 Νοεμβρίου 2020 από τον ηρωικό στρατό του Αζερμπαϊτζάν με επικεφαλής τον νικηφόρο αρχιστράτηγο Ιλχάμ Αλίεφ ως αποτέλεσμα του 44ήμερου πολέμου της πατρίδας που ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Μετά τον πόλεμο της πατρίδας, έληξε η 30ετής κατοχή του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ. Είμαστε πολύ υπερήφανοι και χαρούμενοι για αυτό το ιστορικό επίτευγμα. [...[ Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και η σύμπνοια του τουρκικού κόσμου. Όταν ερχόμαστε μαζί και δείχνουμε την αλληλεγγύη μας, βρισκόμαστε σε μια συμβολική θέση όπου αποδεικνύουμε τι μπορούμε να πετύχουμε.

    Από αυτή την άποψη, η παρουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην αρχαία Σουσά σήμερα ως αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και ιστορικό γεγονός», ανέφερε στην ομιλία του.

    «Είμαστε αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου»

    Ο Τατάρ είπε ότι «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και θεματοφύλακα της τουρκικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επιθυμεί να συμμετάσχει και να αναπτύξει σχέσεις σε κάθε τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών με όλα τα όργανα και τους οργανισμούς του».

    Δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι «το αεροδρόμιο Τύμπου , το λιμάνι στο Καραβοστάσι και το λιμάνι της Αμμοχώστου δημιουργούν διάφορες ευκαιρίες για τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών στο πλαίσιο του θέματος της 'Συνδεσιμότητας των Μεταφορών'», ο Τατάρ συνέχισε ως εξής:

    «Απώτερος στόχος είναι να καταστεί η ΤΔΒΚ περιφερειακό κέντρο στην πολιτική αεροπορία και αξιόπιστη χώρα διαμετακόμισης στις θαλάσσιες μεταφορές. [...]

    Έχει υποβληθεί αίτηση από το αρμόδιο υπουργείο μας στη Γραμματεία του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών για την ένταξη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα 'Αδελφοί Λιμένες' του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Η προσδοκία του τουρκοκυπριακού λαού είναι ότι το αίτημα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου για ένταξη στο Μνημόνιο Κατανόησης Αδελφών Λιμένων θα ικανοποιηθεί θετικά. [...]

    Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο οποίος σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μετά τον σεισμό, θα είναι σε θέση να εκτελεί δραστηριότητες όπως η παροχή υποστήριξης έκτακτης ανάγκης, η παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας και η κάλυψη των αναγκών για καταφύγιο σε καταστροφές που ενδέχεται να συμβούν στο έδαφος του Τουρκικού Κόσμου.

    Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν λόγω τέτοιων φυσικών καταστροφών, τις οποίες δεν μπορούμε να αποτρέψουμε, μόνο μέσω της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μας ως Τουρκικός Κόσμος.

    Για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε σε στενότερη συνεργασία για την προστασία των λαών, των πολιτισμών και των οικονομιών μας.

    Η ΤΔΒΚ, με όλους τους αρμόδιους θεσμούς και οργανισμούς της, με τα μέσα, τις δυνατότητες και την εμπειρία της, είναι πάντα έτοιμη να σταθεί στο πλευρό των αδελφών μας κρατών όποτε χρειαστεί», είπε.

    Υποστήριξε επίσης ότι «με την ένταξη της ΤΔΒΚστον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, δημιουργήθηκε η σύνδεση μεταξύ του τουρκικού κόσμου και της Μεσογείου».

    Ενημέρωση για το Κυπριακό

    Ο Τατάρ μοιράστηκε εν συντομία με τους αρχηγούς κρατών τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το τελευταίο στάδιο που έχει επιτευχθεί στο Κυπριακό, «το οποίο διεξάγουν στο πλαίσιο του νέου οράματος που έχουν θέσει με την πλήρη υποστήριξη της Μητέρας Πατρίδας και Εγγυήτριας Τουρκίας», όπως αναφέρει η εφημερίδα.

    «Όπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες διόρισε την προσωπικό του αντιπρόσωπο τον περασμένο Ιανουάριο για περίοδο 6 μηνών, την οποία και εγκρίναμε. Η Holguin έχει ολοκληρώσει το μοναδικό της καθήκον, το οποίο είναι να καθορίσει εάν υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ των μερών, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα και επίσημη διαδικασία.

    Είχα την τελευταία μου συνάντηση μαζί της την 1η Ιουλίου στο Λονδίνο και αυτή υποβάλει την έκθεσή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 10 Ιουλίου και η εντολή του στο πλαίσιο της παρούσας εντολής θα λήξει. Κατά τη διάρκεια της 6μηνης περιόδου, έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος λόγω της ελληνοκυπριακής αδιαλλαξίας. Όπως γνωρίζετε, η ελληνοκυπριακή ηγεσία χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να διατηρήσει το σφετεριστικό της καθεστώς και να καταπιέσει το λαό μου υπό την τυραννία της απομόνωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι δεν επιθυμούν έναν συμβιβασμό βασισμένο στην ισότητα".

    Ο Τατάρ προσκάλεσε τους ηγέτες Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στις τελετές της 20ης Ιουλίου

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι θα χαρεί πολύ να δει τους ηγέτες της ΤΔΒΚ, τους οποίους αποκάλεσε «οικογενειακό μας συμβούλιο, ή τους εκπροσώπους τους που θα κρίνουν κατάλληλους, «σε αυτή την ευτυχή ημέρα, που θα τους τιμήσει με τη συμμετοχή του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», και ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής

    «Ως Πρόεδρος της ΤΔΒΚ, θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευσή μας στον οργανισμό μας και στο οικογενειακό μας συμβούλιο. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά παρουσία σας την αποφασιστικότητα του κράτους μας να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας και να αυξήσουμε τη συνεργασία μας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του οργανισμού μας και εύχομαι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής να είναι επωφελείς για όλη την ανθρωπότητα, ιδιαίτερα για τις χώρες μας και τον τουρκικό κόσμο, και θα ήθελα να απευθύνω τους χαιρετισμούς μου σε όλους σας».

    Ο Πρόεδρος Tatar συμμετείχε επίσης στην τελετή υπογραφής της δήλωσης της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της συνόδου για το Καραμπάχ. Μετά την τελετή μπροστά από το παλάτι Khurshidbanu Natavan, οι αρχηγοί κρατών περπάτησαν μέχρι το φρούριο Σουσά και φωτογραφήθηκαν.

    Ο Τατάρ είχε επίσης συνάντηση στο πλαίσιο της συνόδου με τον Αλίγιεφ.

    (ΚΣ)

    [03] Ο Ερτουγρούλογλου μίλησε στη συνάντηση των υπουργών στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών

    Η K?br?s Postas? (06.07.24 kibrispostasi.com ) γράφει ότι μιλώντας στη συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι «η ΤΔΒΚ είναι αποφασισμένη να οικοδομήσει ένα βιώσιμο μέλλον».

    Ο Ερτουγρούλογλου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (CIS) στη Σουσά στις 5-6 Ιουλίου 2024.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Κιργισίας και της Ουγγαρίας, με οικοδεσπότη τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ceyhun Bayramov. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών Kubanchbek Omuraliyev.

    «Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο συναντήθηκαν πριν από τη συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και στη συνέχεια έβγαλαν μαζί οικογενειακή φωτογραφία», γράφει η εφημερίδα.

    Στη συνεδρίαση του η οποία ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ceyhun Bayramov, ο Ερτουγρούλογλου εκφώνησε επίσης ομιλία στην οποία τόνισε «τον αδελφικό δεσμό, την κοινή πολιτιστική κληρονομιά και τις κοινές σχέσεις μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν» και δήλωσε: «Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ είναι η νίκη και η υπερηφάνεια ολόκληρου του Τουρκικού Κόσμου. Εμείς, ως ΤΔΒΚ, γιορτάσαμε αυτή τη νίκη με ενθουσιασμό και μοιραστήκαμε τη χαρά των αδελφών μας από το Αζερμπαϊτζάν". Ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev κατά την επίσκεψή του στο Μπακού στις 14 Οκτωβρίου 2023 «ήταν ένα ιστορικό γεγονός και ότι η Διακοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας που ιδρύθηκε μεταξύ των κοινοβουλίων της ΤΔΒΚ και του Αζερμπαϊτζάν έδωσε ώθηση στις σχέσεις μεταξύ της ΤΔΒΚ και του Αζερμπαϊτζάν».

    «Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις καταστροφικές συνέπειες της άδικης απομόνωσης και του εμπάργκο που επιβλήθηκε στους Τουρκοκύπριους σε πολλούς τομείς, όπως ο πολιτικός, ο οικονομικός και πολλοί άλλοι τομείς, με την ατελείωτη υποστήριξη της Μητέρας Πατρίδας μας, της Δημοκρατίας της Τουρκίας σε κάθε τομέα. Η στήριξη που μας παρέχει η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν μας έχει κάνει πιο δυνατούς και ότι αναμένουμε και από άλλες χώρες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών της κάνουν τα ίδια βήματα.

    Υποστήριξε επίσης ότι «η ΤΔΒΚ είναι αποφασισμένη να οικοδομήσει ένα βιώσιμο μέλλον και ότι η βελτίωση των περιφερειακών συγκοινωνιακών συνδέσεων, η οποία αποτελεί το σημαντικό σκέλος του Τουρκικού Κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη».

    Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο Ερτουγρούλογλου είχε επίσης συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

    (ΚΣ)

    [04] Έκκληση Γιλμάζ για πρόσκληση της «ΤΔΒΚ» στη Σύνοδο Κορυφής του Μπισκέκ

    Ο τηλεοπτικός σταθμός Genc TV (07.07.24 kibrisgenctv.com) μεταδίδει ότι o αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ (Cevdet Y?lmaz) δήλωσε ότι θα ήθελε να δει τον «πρόεδρο» Ερσίν Τατάρ [Σημ. Μτφρ.: όπως αποκάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη] στην επόμενη σύνοδο κορυφής και ζήτησε υποστήριξη για το θέμα αυτό.

    Ο Γιλμάζ συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) στη Σουσά του Αζερμπαϊτζάν. Ο Γιλμάζ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Διοικητικό Κτίριο της Ειδικής Αντιπροσωπείας στη Σουσά, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής, πραγματοποίησε ομιλία στη συνάντηση.

    Ο Γιλμάζ τόνισε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης, βιώσιμης και ρεαλιστικής λύσης στο Κυπριακό και συνέχισε ως εξής:

    «Η απόφαση να παραχωρηθεί καθεστώς παρατηρητή στην ΤΔΒΚ στη Σύνοδο Κορυφής της Σαμαρκάνδης το 2022 όχι μόνο έδειξε το πνεύμα αλληλεγγύης του τουρκικού κόσμου προς τους Τουρκοκύπριους, αλλά και επέτρεψε στην ΤΔΒΚ να αυξήσει την προβολή της στη διεθνή σκηνή. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ κ. Ερσίν Τατάρ ανάμεσά μας σήμερα στη Σουσά. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ για την ευαισθησία του. Θα θέλαμε ο κ. Τατάρ να συμμετάσχει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Μπισκέκ. Προσβλέπουμε στην υποστήριξή σας στο θέμα αυτό».

    Ο Γιλμάζ δήλωσε ότι μία από τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής που διεξάγεται στο πλαίσιο του οράματος «Αιώνας της Τουρκίας» είναι να συμβάλει στην ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια στον τουρκικό κόσμο πέραν της Τουρκίας.

    Υπογραμμίζοντας ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη του τουρκικού κόσμου είναι η ισχυρότερη βάση για την αντιμετώπιση των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων, ο Γιλμάζ δήλωσε ότι ο ΟΤΚ είναι η πιο συγκεκριμένη εκδήλωση αυτής της ενότητας και της αλληλεγγύης και ότι το επίπεδο συνεργασίας του ΟΤΚ, το οποίο είναι ένα οικογενειακό συμβούλιο, τους κάνει υπερήφανους χάρη στα επιτεύγματα που έγιναν με μεγάλες προσπάθειες.

    Ο Y?lmaz εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ΟΤΚ θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των τουρκικών κρατών σε μια εποχή που τα παγκόσμια οικονομικά κέντρα βάρους αλλάζουν και η σημασία της τουρκικής γεωγραφίας αυξάνεται.

    (ΙΣ)

    [05] Συνάντηση Τατάρ-Γιλμάζ στη Σουσά

    H Kibris (06.07.24 kibrisgazetesi.com), γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στη Σουσά του Αζερμπαϊτζάν με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ (Cevdet Y?lmaz).

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Τουρκικού Κόσμου (OTK).

    Αξιολογώντας στο ΤΑΚ τη συνάντησή του με τον Γιλμάζ, ο Τατάρ δήλωσε ότι συζήτησαν την «θέση της ΤΔΒΚ στον ΟΤΚ, και οικονομικά ζητήματα».

    Δηλώνοντας ότι αποδίδει σημασία στα οικονομικά θέματα ως «πρόεδρος», ο Τατάρ τόνισε τη σημασία του «πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της ΤΔΒΚ και της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

    Υποστήριξε επίσης ότι «η συνεργασία θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της ΤΔΒΚ», και ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει η Τουρκία για τη μείωση του πληθωρισμού θα στηρίξουν την οικονομική ανακούφιση της «ΤΔΒΚ» και θα αυξήσουν την ευημερία του λαού.

    (ΑΚ)

    [06] Ενάντια στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ οι συλλήψεις, υποστηρίζει ο Χασίπογλου

    H διαδικτυακή εφημερίδα K?br?s Postas? (07.07.24 kibrispostasi.com) δημοσιεύει ότι ο Ογουζχάν Xασίπογλου, λεγόμενος βουλευτής Αμμοχώστου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, μιλώντας στην Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) υποστήριξε ότι «το ΕΔΑΔ και η PACE θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνα κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Χασίπογλου επεσήμανε «τις άδικες προσπάθειες σύλληψης της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου αναφορικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)» και δήλωσε ότι «η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας είναι ένα αποτελεσματικό εσωτερικό δίκαιο».

    Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα στα Τίρανα, την πρωτεύουσα της Αλβανίας, συζητήθηκε η έκθεση που υπέβαλε ο Ελληνοκύπριος βουλευτής Κωνσταντίνος Ευσταθίου σχετικά με το ρόλο της PACE και των βουλευτών για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και έγκαιρης εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Ο Ελληνοκύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης έκανε επίσης μια παρουσίαση σχετικά με τις αποτελεσματικές μεθόδους για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.

    «Η επιτροπή ακίνητης περιουσίας αναγνωρίζεται ως αποτελεσματικό εσωτερικό δίκαιο»

    Στην ομιλία του, ο Χασίπογλου δήλωσε ότι «οι πολιτικοί δεν πρέπει να παίζουν ρόλο στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων, ενώ η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση πολιτικοποίησε το θέμα με τις πρόσφατες συλλήψεις».

    Αναφέροντας ότι υπάρχουν μηχανισμοί εσωτερικού δικαίου που υιοθετούνται από το ΕΔΑΔ για κάθε χώρα, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι «η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας ιδρύθηκε σχετικά με τις περιουσίες που άφησαν οι Ελληνοκύπριοι στην ΤΔΒΚ πριν από το 1974 και έγινε αποδεκτή ως αποτελεσματικό εσωτερικό δίκαιο».

    Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «η Επιτροπή αυτή συστάθηκε με το νόμο αριθ. 67/2005 που εγκρίθηκε από τη Συνέλευση της ΤΔΒΚ και τόνισε ότι μετά το νόμο αυτό, ο αποδέκτης των Ελληνοκυπρίων ήταν το Υπουργείο Εσωτερικών της ΤΔΒΚ αντί της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

    Λέγοντας ότι ο «νόμος αριθ. 67/2005» έχει περάσει από την εξέταση και έγκριση του ΕΔΑΔ, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι, «αντιθέτως, η Κυπριακή Δημοκρατία επινόησε τον θεσμό του Κηδεμόνα ειδικά για τις περιουσιακές αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων που άφησαν περιουσία στο νότο, ψήφισε το νόμο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και περιόρισε τα περιουσιακά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νότο».

    «Το ΕΔΑΔ και η PACE θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνα»

    Αναφερόμενος στις συλλήψεις ατόμων για καταπάτηση ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι «οι συλλήψεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις περιουσιακές αποφάσεις της ΕΑΠ, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από το ΕΔΑΔ ως εσωτερικό δίκαιο, και ότι το ΕΔΑΔ και η PACE θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνα κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου το συντομότερο δυνατό».

    Ο Χασίπογλου δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της οποίας είναι μέλος, για την έναρξη αυτών των ερευνών και πρόσθεσε τα εξής:

    «Αποτελεί μεγάλη αντίφαση και ασυνέπεια το γεγονός ότι από τη μια πλευρά, ο δικηγόρος, και βουλευτής της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης που έχει πολλές αιτήσεις στην ΕΑΠ, έρχεται στην Επιτροπή Νομικών και παρουσιάζει μια έκθεση για το 'πώς να εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ' και παρουσιάζει ακαδημαϊκές απόψεις στην επιτροπή, από την άλλη πλευρά, προσπαθούν να εμποδίσουν τις αποφάσεις της ΕΑΠ, τις οποίες το Ελληνοκυπριακή Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, της οποίας είναι πολίτες, αναγνωρίζει ως αποτελεσματικό εσωτερικό δίκαιο. Έθεσα αυτή την αντιφατική κατάσταση υπόψη όλων των βουλευτών της επιτροπής.

    Ενώ το ΕΔΑΔ υιοθετεί ένα εσωτερικό ένδικο μέσο για το περιουσιακό ζήτημα στην Κύπρο μέσω της ΕΑΠ, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, η οποία αναγνωρίζεται ως μέλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να επιβάλλει δεσμευτικά μέτρα σε ανθρώπους στο βορρά λόγω αμφισβητούμενων περιουσιών. Επιπλέον, η απαλλοτριώνει τουρκοκυπριακές περιουσίες στο νότο χωρίς πληρωμή, τις ενοικιάζει χωρίς άδεια και περιορίζει το δικαίωμα διάθεσης τους. Αυτό το διπλό πρότυπο της Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία είναι η πιο αρμόδια επιτροπή όσον αφορά το ΕΔΑΔ, και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά το θέμα».

    (ΙΣ)

    [07] Καθάρισαν τη σημαία στον Πενταδάκτυλο για τα 50χρονα της εισβολής

    Η K?br?s (08.07.24) γράφει ότι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου δήλωσε ότι η σημαία του κατοχικού καθεστώτος στον Πενταδάκτυλο ετοιμάστηκε για τα 50χρονα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Ο Φεϊζίογλου είπε ότι ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός των αγριόχορτων και πραγματοποιήθηκε μια «σχολαστική εργασία», παρά τις δυσκολίες του εδάφους.

    Ο Φεϊζίογλου ευχαρίστησε τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ για τη στήριξή του στο έργο στο πλαίσιο της «συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» ανάμεσα στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, καθώς και τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ που παρακολουθεί τα έργα στα κατεχόμενα, τους εργαζόμενους στο γραφείο «ΚΕΙ» της «πρεσβείας» του και τον «σύνδεσμο» φωταγώγησης της σημαίας για τη συνεργασία τους.

    Κατάληξε υποστηρίζοντας ότι η σημαία θα λάμψει ξανά ως σύμβολο του αγώνα των Τούρκων της Κύπρου για ανεξαρτησία και ελευθερία κατά την 50η επέτειο της εισβολής.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Επαφές του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις Βρυξέλλες

    Η K?br?s (07.07.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου πραγματοποίησε επαφές στις Βρυξέλλες.

    Η Αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΚΤΤΟ) αποτελούμενη από τον Τουργκάι Ντενίζ, πρόεδρο του, τον Ομάτς Τζιν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και τον Μουσταφά Έργκιουβέν, αναπληρωτή γενικό γραμματέα, επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες για σειρά επαφών. Την αντιπροσωπεία συνόδευε η εκπρόσωπος του ΚΤΤΟ στις Βρυξέλλες Λαλέ Σιενέρ.

    Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Συνοχή και τη Μεταρρύθμιση Elisa Ferreira στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγιναν διαβουλεύσεις σχετικά με το εμπόριο που διεξάγεται στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή και το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που παρέχεται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Η αντιπροσωπεία του KTTO συναντήθηκε επίσης με την Angelina Eichhorst, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις στην ατζέντα όσον αφορά τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η αντιπροσωπεία του ΚΤΤΟ συναντήθηκε και με την Judit Rozsa, Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αξιολογήθηκαν τρέχοντα θέματα και η συνεργασία.

    Συνάντηση με τον Mario Nava

    Ο Ντενίζ και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε συναντήθηκαν επίσης με τον Mario Nava, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε δείπνο. Κατά τη διάρκεια του δείπνου αξιολογήθηκαν θέματα για την ανάπτυξη τομέων συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Τέλος, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στις Βρυξέλλες, ο Deniz, μαζί με τη συνοδευτική αντιπροσωπεία, πραγματοποίησε επισκέψεις ευγενείας στον Μπεκίρ Ουισάλ, Πρέσβη της Τουρκίας στο Βέλγιο και στον Πρέσβη Φαρούκ Καϊμακτσί, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην ΕΕ.

    (ΓΜ)

    [09] Εκλογή βουλευτών υποστηρικτών των Τουρκοκυπρίων

    H εφημερίδα Cyprus Today (06.07.24) γράφει ότι στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη Πέμπτη, εκλέχθηκαν δύο βουλευτές υποστηρικτές των Τουρκοκυπρίων. Η Νεσίλ Τσαλισκάν (Nesil Cal?skan), η οποία έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα βουλευτής με «τουρκοκυπριακή καταγωγή», εκλέχθηκε με το Εργατικό Κόμμα στην εκλογική περιφέρεια Barking, του Ανατολικού Λονδίνου και ο Sir Iain Duncan Smith, πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, ο οποίος διατήρησε τη θέση του με την υποστήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    (ΙΣ)

    [10] Πληθωρισμός Ιουνίου στο 4,48%

    H εφημερίδα Vatan (06.07.24) δημοσιεύει στοιχεία του λεγόμενου στατιστικού ινστιτούτου, σύμφωνα με τα οποία, ο πληθωρισμός Ιουνίου ανήλθε στο 4,48%. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 32,99% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους και κατά 83,17% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υψηλότερη αύξηση ήταν 10,03% στην ομάδα της στέγασης, του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι μέσες τιμές 487 ειδών του δείκτη αυξήθηκαν και οι μέσες τιμές 58 ειδών μειώθηκαν. Τα τρία πρώτα αγαθά με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών ήταν το λευκό λάχανο με 164,44%, το μαρούλι με 97,46% και τα τέλη ελέγχου οχημάτων με 84,91%. Τα τρία πρώτα αγαθά με τη μεγαλύτερη μείωση τιμών- καρπούζι με 45,30%, πεπόνι με 37,13% και μαϊντανός με 31,57%.

    (ΙΣ)

    [11] Συμμετοχή σε τουρνουά Μπιλιάρδου στη Σλοβενία

    H εφημερίδα Yeni Bak?s (07.07.24) γράφει ότι η «εθνική ομάδα» της λεγόμενης ομοσπονδίας μπιλιάρδου του κατοχικού καθεστώτος θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπιλιάδρου, που πραγματοποιείται μεταξύ 6-16 Ιουλίου 2024 στην πόλη Podcetrek, της Σλοβενίας.

    Την αποστολή που αποτελείται από τους Μουσταφά Αλνάρ, Ονούτς Αλτούρ, Χουσεγίν Μπορανκάν, την Αλάρα Γκαφάρι και τον Σαλίχ Μποζτούνα (U23), συνοδεύει ο Λεβέντ Ερμπόι, λεγόμενος πρόεδρος της ομοσπονδίας.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τπος

    [01] Φιντάν: «Ο τουρκικός κόσμος να αναλάβει την ευθύνη για την ΤΔΒΚ»

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (06.07.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε ομιλία του στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) στη Σουσά του Αζερμπαϊτζάν καλεσε τον «τουρκικό κόσμο» να αναλάβει την ευθύνη για την «ΤΔΒΚ».

    Ο Φιντάν είπε ότι «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην καθιέρωση άμεσων επαφών με την ΤΔΒΚ, η οποία έγινε "μέλος με παρατηρητή" του ΟΤΚ το 2022. Αποδίδουμε σημασία στην εκπροσώπηση της ΤΔΒΚ στον ΟΤΚ σε υψηλό επίπεδο και με τον κατάλληλο τρόπο».

    Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη σύνοδο κορυφής, καθώς και η παρουσία του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σε αυτή τη συνάντηση είναι εξαιρετικά σημαντική.

    Ο Φιντάν πρόσθεσε ότι το κατοχικό καθεστώς βασίζεται στην υποστήριξη του ΟΤΚ για την ίδια εκπροσώπηση στη Σύνοδο Κορυφής του Μπισκέκ, και είπε:

    «Πιστεύουμε ότι δεν θα διστάσετε να κάνετε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση παρά τις πιέσεις. Καλούμε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας να υποστηρίξουν τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, για να ανακτήσει τα εγγενή δικαιώματά του. Από αυτή την άποψη, σας καλώ να αυξήσετε τις εμπορικές σας σχέσεις με την ΤΔΒΚ, προκειμένου να τερματιστεί η άδικη και απάνθρωπη απομόνωση στην οποία υπόκεινται οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί και αδελφές μας εδώ και δεκαετίες. Η ίδρυση εμπορικού γραφείου στην ΤΔΒΚ θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ομοίως, περισσότερες επίσημες αντιπροσωπείες και τουρίστες από τις χώρες σας που θα επισκέπτονται την ΤΔΒΚ θα αποτελέσουν επίσης σημαντική στήριξη για τους Τουρκοκύπριους αδελφούς και αδελφές μας».

    Καταλήγοντας ο Φιντάν απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς εξωτερικών των συμμετεχουσών χωρών να εξετάσουν το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας πτήσεων προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, «το οποίο», όπως ισχυρίστηκε, « είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο διεθνές αεροδρόμιο». Είπε επίσης ότι η έναρξη απευθείας πτήσεων θα είναι αμοιβαία επωφελής. Τέλος απηύθυνε έκκληση να προσκληθούν αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος, όπως τον Τατάρ και τον Ερτουγρούλογλου στις χώρες μέλη του ΟΤΚ για επαφές.

    (ΓΜ)

    [02] Προανήγγειλε επίσκεψη στα κατεχόμενα με τον Μπαχτσελί για την επέτειο της εισβολής ο Έρντογαν

    To κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (06.07.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι θα μεταβεί στα κατεχόμενα μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Ο Έρντογαν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής από την Αστάνα όπου παραβρέθηκε για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Ερωτηθείς αν έλαβε απάντηση στην πρόσκληση που απηύθυνε στον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ να μεταβούν μαζί στα κατεχόμενα για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής ο Έρντογαν είπε ότι επιθυμεί να υπάρξει εξομάλυνση στην πολιτική και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του έθνους για το θέμα αυτό. «Τους κάναμε την προσφορά μας να πάμε μαζί στην ΤΔΒΚ μια φορά. Μετά από αυτή μας την προσφορά, ανακοίνωσαν ότι θα πάνε με τα δικά τους αεροπλάνα», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στα κατεχόμενα με τον Μπαχτσελί αλλά ίσως ταξιδέψουν μια μέρα νωρίτερα. Ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τους πρότεινε να μεταβούν στα κατεχόμενα μια μέρα νωρίτερα, να διανυκτερεύσουν και ας κάνουν τις τελετές για την εισβολή στις 09.00 το πρωί λόγω του καύσωνα. Κατέληξε λέγοντας ότι προετοιμάζονται αναλόγως για αυτό το ενδεχόμενο.

    «Το Ισραήλ δεν πέτυχε τίποτα»

    Ερωτηθείς για το αν προτίθεται να απευθύνει κάποιο μήνυμα στις τελετές για την εισβολή σχετικά με το αν «η χρήση του ελληνοκυπριακού τμήματος της Κύπρου ως στρατιωτικής και υλικοτεχνικής βάσης από το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του αποτελεί απειλή για την Τουρκία, ειδικά για την ΤΔΒΚ και τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο» ο Έρντογαν απάντησε ότι το Ισραήλ δεν μπόρεσε να έχει κανένα αποτέλεσμα από τις μαζικές επιθέσεις που έκανε στο έδαφός του και ότι δεν μπόρεσε να έχει κανένα αποτέλεσμα από τις συγκέντρωση δυνάμεων που έκανε στο «ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Πότε άρχισαν αυτές οι επιθέσεις; Κατάφερε από τότε το Ισραήλ να πετύχει το αποτέλεσμα που επεδίωκε; Όχι. Έλεγαν ότι θα τελειώσουν τη δουλειά μέσα σε μια εβδομάδα, μέσα σε 15 ημέρες. Δεν πέτυχαν το αποτέλεσμα. Κάθε βήμα που θα εξαπλώσει τη φωτιά στην περιοχή πρέπει να αποφεύγεται», είπε χαρακτηριστικά.

    (ΓΜ)

    [03] Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Έρντογαν για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

    Tο κρατικό κανάλι TRT Haber (08.07.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν μεταβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

    Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξιδεύει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Στις 9 Ιουλίου, την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, ο Έρντογαν θα συμμετάσχει στην τελετή για την 75η επέτειο ίδρυσης του ΝΑΤΟ .

    Ο Έρντογάν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της συμμαχίας των 32 κρατών μελών την Τετάρτη 10 Ιουλίου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι ηγέτες και οι σύζυγοί τους θα συναντηθούν σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

    Την Πέμπτη, 11 Ιουλίου, οι ηγέτες θα συγκεντρωθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

    Ο Έρντογαν θα πραγματοποιήσει επίσης πολλές διμερείς συναντήσεις στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής.

    Η Hurriyet (08.07.24 hurriyet.com.tr), εξάλλου, γράφει ότι στην ατζέντα του Έρντογαν αναμένεται να βρεθούν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    (ΓΜ)

    [04] Αζέρικης καταγωγής ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν

    H διαδικτυακή T24 (08.07.24 t24.com.tr) γράφει ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν Masoud Pezeshkiyan είναι αζερικής και κουρδικής καταγωγής και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα πλεονέκτημα για τις τουρκοϊρανικές σχέσεις.

    Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Ιράν, Μποζκούρτ Αράν μεταφέρει το παρακάτω περιστατικό σχετικά με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο: «Όταν ο Μasoud Pezeshkian ήταν υπουργός Υγείας, ο Τούρκος πρέσβης στην Τεχεράνη τον επισκέφθηκε για να συζητήσει κάποια θέματα. Την έναρξη της συνάντησης στο γραφείο του παρακολουθούσε ο ιρανικός Τύπος.

    Καθώς η συζήτηση μεταξύ του Pezeshkiyan και του πρέσβη συνεχίστηκε στα τουρκικά, ο ιρανικός Τύπος υπενθύμισε ότι η είδηση θα μεταδιδόταν από την τηλεόραση και ζήτησε από τον υπουργό να μιλήσει στα περσικά. Ο Pezeshkiyan στράφηκε προς τον Τύπο και είπε: «Αν δεν μιλήσω στα τουρκικά με τον Τούρκο πρέσβη, θα πρέπει να μου κόψουν το κεφάλι».

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν και ο διορισμός του Pezeshkiyan, ενός Αζέρου Τούρκου που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με τη ρεφορμιστική του ταυτότητα, μπορεί να δημιουργήσει ένα σχετικό πλεονέκτημα στις τουρκοϊρανικές σχέσεις, το πλεονέκτημα αυτό δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί. O κύριος λόγος είναι ότι ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν είναι αυτός που κινεί τα νήματα ειδικά σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 8 July 2024 - 13:09:47 UTC