Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-07-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 129/2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δηλώσεις Τατάρ στο κανάλι ARB24 TV του Αζερμπαϊτζάν
  • [02] Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της τουρκικής Προεδρίας: «Το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ»
  • [03] Γιλμάζ: «Η πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ είναι ζωτικής σημασίας»
  • [04] Τσελέρ: «Αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας» - επικρίσεις αρθρογράφου
  • [05] Χαρμαντζί: «Οι στρατιωτικές αρχές δεν βλέπουν θετικά άλλη επιλογή για άνοιγμα οδοφράγματος πέραν από τη Haspolat [Μια Μηλιά]»
  • [06] Πτήσεις τουρκικών μαχητικών νότια της Κύπρου
  • [07] Συμμετοχή «δήμων» στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών
  • [08] Abdullah Gul: «Το θετικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στην Κύπρο»
  • [09] Στοιχεία για την πληρότητα των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα- Τσαγίνερ: «Χάσαμε τους Ευρωπαίους τουρίστες λόγω πληθωρισμού»
  • [10] Σε λειτουργία το AWOS στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου
  • [11] Η Κυπριακής καταγωγής Νεσίλ Τσαλισκάν εξελέγη βουλευτής στο βρετανικό κοινοβούλιο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Κυπριακό στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν – Πακιστάν
  • [02] Αναμένεται συνάντηση Έρντογαν – Άσαντ
  • [03] «Απαράδεκτη η έρευνα της UEFA κατά του ποδοσφαιριστή που έκανε το σήμα των γκρίζων λύκων» υποστήριξε ο Τσελίκ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δηλώσεις Τατάρ στο κανάλι ARB24 TV του Αζερμπαϊτζάν

    Η K?br?s Postas? (05.07.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συμμετείχε στην εκπομπή ARB24 TV που μεταδόθηκε από την τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν και έκανε εκτιμήσεις σχετικά με την «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή του 1974.

    «Χωρίς την ειρηνευτική επιχείρηση, δεν θα είχε απομείνει ούτε ένας Τουρκοκύπριος», ισχυρίστηκε και υποστήριξε επίσης ότι «ο όρκος της ένωσης εξακολουθεί να δίνεται στη βουλή της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. .

    Τονίζοντας ότι «πατρίδα δεν είναι μόνο η ξηρά αλλά και η θάλασσα», ο Ερσίν Τατάρ είπε: «Γι' αυτό έχουμε τώρα μια έννοια που ονομάζεται Γαλάζια Πατρίδα. Υπάρχει μια Γαλάζια Πατρίδα στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Χαρακτηρίζοντας την εισβολή «ιστορικό βήμα» ο Τατάρ είπε: «Χωρίς την επιχείρηση, ο τουρκισμός στην Κύπρο θα μπορούσε να είχε εξαφανιστεί. Υπήρξαν ήδη πολλές επιθέσεις εναντίον Τουρκοκυπρίων στο παρελθόν και έχουμε χάσει πολλούς από τους ανθρώπους μας». Ισχυρίστηκε επίσης πως από την «ειρηνευτική επιχείρηση στις 20 Ιουλίου η ειρήνη ήρθε στην Κύπρο» και υποστήριξε επίσης τα εξής: «Από εκείνη την ημέρα, κανενός η μύτη δεν έχει ματώσει και οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο λαών έχουν τερματιστεί».

    Υποστηρίζοντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι πάντα προσπαθούσαν να παρασύρουν τους Τουρκοκύπριους σε μια συμφωνία υπό ομοσπονδιακή στέγη, αλλά η ομοσπονδιακή βάση είναι η ενιαία κυριαρχία», ο Τατάρ είπε: «Υπό την ενιαία κυριαρχία, η κατάσταση των Τούρκων στο βορρά είναι πάντα σε αβεβαιότητα. Για το λόγο αυτό, η πολιτική των δύο κρατών είναι η πιο σωστή πολιτική».

    Υποστηρίζοντας ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου είναι η βάση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας των Τουρκοκυπρίων», ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής: «Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στους στρατώνες του, δεν ενοχλεί κανέναν. Ωστόσο, η ατζέντα της ελληνοκυπριακής πλευράς οφείλεται στις προσπάθειές της να συνδέσει την Κύπρο με την Ελλάδα. Επαναφέρουν συνεχώς αυτό το θέμα», είπε.

    Ο Τατάρ είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος να ενωθούν οι δύο λαοί μετά από αυτό το διάστημα και ότι η συνένωση των δύο λαών με αυτά τα αισθήματα μίσους και μίσους μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικές συνέπειες». «Αν ο τουρκικός στρατός αποχωρήσει από το νησί, αρχίζει το πρόβλημα ασφάλειας. Οι Ελληνοκύπριοι ξοδεύουν 350-400 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς κάθε χρόνο και συνεχίζουν να εξοπλίζονται», ισχυρίστηκε.

    (ΚΣ)

    [02] Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της τουρκικής Προεδρίας: «Το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ»

    Η K?br?s Postas? (05.07.24 kibrispostasi.com ) γράφει ότι η καθηγήτρια Dr. Aygun Attar, μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Προεδρίας της Τουρκίας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Συνεργασίας και Αλληλεγγύης Φιλίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν (TADIV), δήλωσε ότι αναμένουν «σημαντικά νέα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών για την ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό και την αναγνώρισή της από άλλα τουρκικά κράτη».

    «Είναι πολύ σημαντικό για τα τουρκικά κράτη να συναντηθούν, να συναντηθούν σε κοινό έδαφος, να πραγματοποιήσουν κοινές δραστηριότητες όσον αφορά την πολιτική και πολιτιστική διπλωματία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την πορεία που ξεκίνησε με τη Συμφωνία του Ναχτσιβάν», είπε.

    Ο Attar επεσήμανε τη σημασία της νίκης του Καραμπάχ, «η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, για την ενότητα του τουρκικού κόσμου».

    Σύμφωνα με την είδηση του πρακτορείου Ankara Anataolia, η Attar αναφέρθηκε επίσης στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν και δήλωσε ότι αναμένουν από εδώ «σημαντικά νέα για την ένταξη της ΤΔΒΚ στην οργάνωση και την αναγνώρισή της από άλλα τουρκικά κράτη».

    (ΚΣ)

    [03] Γιλμάζ: «Η πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ είναι ζωτικής σημασίας»

    Η Diyalog (05.07.24 www.diyaloggazetesi.com) γράφει ότι ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ είχε συνάντηση με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος πραγματοποιεί «επίσκεψη εργασίας» στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γιλμάζ δήλωσε ότι συναντώνται συνεχώς με τον Ουστέλ και προσπαθούν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους και πρόσθεσε ότι «ολοκλήρωσαν το πρωτόκολλο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας με εντατική εργασία».

    «Δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο πακέτο ύψους 16 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών μέχρι στιγμής. Υπάρχουν πολλοί τίτλοι κάτω από αυτό. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε κάθε χρόνο την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, να την κάνουμε πιο ισχυρή και να αυξήσουμε την ευημερία του λαού μας που ζει εκεί. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας. Σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχουν στοιχεία που θα πάνε το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα πολύ πιο πέρα», είπε. Αναφέροντας ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά έργα στην άρδευση και τις μεταφορές και ότι αυτά συνεχίζονται, ο Γιλμάζ σημείωσε ότι συνεχίζονται και τα έργα στον αγροτικό τομέα. Αναφέροντας ότι η «ΤΔΒΚ διαθέτει πολύ ισχυρές υποδομές στους τομείς του τουρισμού και της εκπαίδευσης», ο Γιλμάζ δήλωσε ότι το YOK και το YODAK εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι τα πανεπιστήμια θα έχουν πολύ πιο υγιείς υποδομές. Αναφέροντας ότι «τα υπουργεία Τουρισμού εργάζονται από κοινού», ο Γιλμάζ δήλωσε ότι «υπήρξε ένα άλμα στον τουρισμό με την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου της Τύμπου φέτος».

    Ο Γιλμάζ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Ουνάλ Ουστέλ και την «κυβέρνησή» του και σημείωσε ότι «υπήρξαν πολύ σημαντικές εξελίξεις στην ΤΔΒΚ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου». Ευχαριστώντας τους «βουλευτές της ΤΔΒΚ» για τις σημαντικές ρυθμίσεις που έκαναν, ο Γιλμάζ δήλωσε ότι κάποια θέματα που εκκρεμούσαν για χρόνια έχουν επιλυθεί και έχει σημειωθεί πρόοδος σε κάποια θέματα που συζητήθηκαν.

    Δηλώνοντας ότι όλα αυτά έχουν θέσει την υποδομή για το μέλλον σε πολύ πιο στέρεες βάσεις, ο Γιλμάζ πρόσθεσε και τα εξής: «Όπου υπάρχει πολιτική σταθερότητα και εμπιστοσύνη, υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ευημερία. Επομένως, σκεφτόμαστε παρόμοια στην Τουρκία και στην ΤΔΒΚ. Η πολιτική σταθερότητα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ευημερία. Η ΤΔΒΚ συνεχίζει επίσης την πορεία της με πολιτική σταθερότητα. Με αυτή την έννοια, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο μας. Ελπίζουμε ότι οι ρυθμίσεις που έγιναν θα φέρουν οφέλη και ευλογίες σε όλες τις διμερείς μας σχέσεις και στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στην ΤΔΒΚ που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει».

    Ο Γιλμάζ δήλωσε ότι η επέτειος της «ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου», όπως αποκάλεσε την Τουρκική εισβολή «θα χαιρετιστεί με τελετές που αρμόζουν στην 50ή επέτειο» και ισχυρίστηκε τα εξής: «Ανεξάρτητα από το ποιος κάνει τι, ανεξάρτητα από τα άδικα εμπάργκο και τις κυρώσεις που εφαρμόζονται, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι ο αιώνας της Τουρκίας θα είναι και ο αιώνας της ΤΔΒΚ».

    Από την πλευρά του ο Ουστέλ, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε τα εξής: «Έχουμε υπογράψει μεγάλα έργα: Σήμερα, συναντηθήκαμε και πάλι με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, για να επανεξετάσουμε τα θέματα που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας 2024 που υπεγράφη με την Τουρκική Δημοκρατία και να συζητήσουμε τα τρέχοντα κοινά έργα. Όπως πάντα, είχαμε μια πολύ παραγωγική, εποικοδομητική και γόνιμη συνάντηση σήμερα. Ως αποτέλεσμα της αρμονικής και ισχυρής συνεργασίας που έχουμε επιτύχει με την Κυβέρνηση της Τουρκίας κατά την περίοδο της δικής μας κυβέρνησης, έχουμε υπογράψει σημαντικά έργα που θα καλύψουν τις πολύ σημαντικές ανάγκες του λαού μας τα τελευταία δύο χρόνια.

    Ορισμένα από αυτά τα έργα έχουν ολοκληρωθεί, ορισμένα έχουν ξεκινήσει και είμαστε έτοιμοι να τα ολοκληρώσουμε. Γιγάντιες επενδύσεις όπως το νέο Αεροδρόμιο Τύμπου, του οποίου ο αριθμός των επιβατών αυξάνεται καθημερινά, το Έργο 'Νερό του Αιώνα', το οποίο έχει αρχίσει να συναντά τις πεδιάδες μας, και το Έργο 'Ηλεκτρισμός μέσω καλωδίου', το οποίο θα προσθέσει ενέργεια στην ενέργεια της χώρας μας στο εγγύς μέλλον, στέκονται μπροστά μας ως απτοί δείκτες αυτής της αρμονίας και της συνεργασίας. Όπως τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ έχουν αποδείξει σαφώς την αποφασιστική τους στάση υπέρ της σταθερότητας. Διότι η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη για ένα καλό μέλλον. Συνεχίζουμε την πορεία μας με σταθερό τρόπο.

    Εν τω μεταξύ, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας εν συντομία τις πρόσφατες συλλήψεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου [Σημ. μετ. Όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία]. Καταδικάζουμε για άλλη μια φορά τις προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να εκφοβίσει τον τουρκοκυπριακό λαό και να καταρρεύσει την οικονομία του. Αντί να επιλύονται τα περιουσιακά ζητήματα μέσω της διεθνώς αναγνωρισμένης Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας που έχει συσταθεί στη χώρα μας, οι προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς να τα επιλύσει μέσω ενός παράνομου και ανήθικου μηχανισμού που δημιούργησε η ίδια, δεν μπορούν ποτέ να μας φοβίσουν και να μας εκφοβίσουν», υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [04] Τσελέρ: «Αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας» - επικρίσεις αρθρογράφου

    Ο διαδικτυακή εφημερίδα K?br?s?n Sesi (04.07.24 kibrisinsesi.com) δημοσιεύει ανακοίνωση του προέδρου του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Ζεκί Τσελέρ (Zeki Celer), ο οποίος δήλωσε ότι το οικονομικό μέλλον των Τουρκοκυπρίων και ο αγώνας για ύπαρξη δεν μπορεί να τροφοδοτείται από τους εγωιστικούς πολέμους κάποιων ανθρώπων και τόνισε ότι τα βήματα που έγιναν από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το περιουσιακό εξυπηρετούν μια αποσχιστική κατάσταση και όχι μια λύση.

    «Βιώνουμε τις συνέπειες της αποφυγής του διαλόγου και της προσέγγισης των προβλημάτων της χώρας με τη λογική του 'εγώ ξέρω' σαν να είναι προσωπικά τους θέματα. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με μια μεταχείριση που δεν της άξιζε και αυτό δεν έγινε μονομερώς», δήλωσε ο Τσελέρ και υποστήριξε ότι «η πολιτική της διοίκησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χριστοδουλίδη όσον αφορά τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στο βορρά είναι αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν εξυπηρετεί ποτέ την ειρήνη και τη λύση και ότι αυτό που επιχειρείται να γίνει δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να διευρύνει το χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

    Τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα των ενεργειών και των δύο διοικήσεων είναι εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, ο Τσελέρ κάλεσε την «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος να λάβει άμεσα μέτρα για το θέμα αυτό και δήλωσε: «Όλες οι αρμόδιες και σχετικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να ανοίξουν το δρόμο για διάλογο το συντομότερο δυνατό. Το οικονομικό μέλλον των Τουρκοκυπρίων και ο αγώνας για την ύπαρξη δεν μπορεί να τροφοδοτείται από τους εγωιστικούς πολέμους κάποιων».

    «Οι κατοχείς δεν έχουν δικαιώματα επί όσων έχουν αρπάξει»

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Avrupa (05.07.24) Αζίζ Σιαχ υπό τον πιο πάνω τίτλο σχολιάζει το θέμα του περιουσιακού και της σύλληψης του Σιμόν Αϊκούτ. Υποστηρίζει ότι η δήλωση του «φεντεραλιστή» Τσελέρ, δεν διαφέρει και πολύ από τη δήλωση του «αποσχιστή» Ουνάλ Ουστέλ και λεγόμενου πρωθυπουργού του κατοχικού καθεστώτος.

    Αντιπαραβάλλει τη δήλωση του Ουστέλ, ο οποίος «καταδίκασε αυτές τις ενέργειες που στρέφονται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και στοχεύουν άτομα που ενεργούν στο περιουσιακό καθεστώς που εφαρμόζεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη χώρα» [Μτφρ. Σημ.: εννοεί το κατοχικό καθεστώς] και γράφει ότι αυτό που ενώνει τον Τσελέρ και τον Ουστέλ είναι η αρπαγή των εδαφών.

    Καταλήγει ο Σιαχ, λέγοντας ότι το 1975, σφετερίστηκαν τις περιουσίες Ελληνοκυπρίων και Αρμενίων, το 1995 μοίρασαν τίτλους που έκρινε άκυρους το ΕΔΑΔ το 2001, ωστόσο πούλησαν τα εδάφη που έκλεψαν με άκυρους τίτλους και έριξαν μπετό και προσθέτει:

    «Και αυτό το αποκαλείτε 'Τουρκοποίηση'... Κι ο 'πιο μεγάλος Τούρκος' είναι ο Σιμόν Αϊκούτ. Αυτός έριξε το πιο πολύ μπετό! Ο Ζεκί και ο Ουνάλ, μόλις συνελήφθη ο Σιμόν Αϊκούτ που είναι δισεκατομμυριούχος σε στερλίνες σφετεριζόμενος ελληνοκυπριακές περιουσίες, είπαν 'Η Κυπριακή Δημοκρατία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα'...Οι κατοχείς, που με τη βία των όπλων καταπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα άλλων, δεν έχουν δικαιώματα επί όσων έχουν αρπάξει».

    (ΙΣ)

    [05] Χαρμαντζί: «Οι στρατιωτικές αρχές δεν βλέπουν θετικά άλλη επιλογή για άνοιγμα οδοφράγματος πέραν από τη Haspolat [Μια Μηλιά]»

    H K?br?s Postas? (04.07.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί (Mehmet Harmanc?) δήλωσε ότι «ο στρατός δεν βλέπει θετικά καμιά άλλα εναλλακτική επιλογή για άνοιγμα νέου οδοφράγματος, πέραν από αυτό της Μιας Μηλιάς».

    Σε δηλώσεις του στην K?br?s Postas? TV κατά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, ο Χαρμαντζί προέβη σε δηλώσεις για το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης.

    Υπενθυμίζοντας ότι είχε φέρει το θέμα αυτό στην ατζέντα «συνειδητά» στο παρελθόν και ότι αυτό που προσπαθούσε να κάνει αμφισβητήθηκε τότε, ο Χαρμαντζί δήλωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες για την διευκόλυνση της ζωής και της καθημερινότητας και πρόσθεσε ότι δεν έχει άλλο σκοπό εκτός από αυτόν.

    «Το πιο καλό μέρος για το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης είναι η μικρή παρακαμπτήρια οδός στην Ομορφίτα»

    Ο Χαρμαντζί δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του, η καλύτερη θέση για το νέο σημείο διέλευσης είναι στο σημείο που είναι γνωστό ως παρακαμπτήριος δρόμος στην Ομορφίτα και είπε: «Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το πιο σωστό, τόσο για το νότο όσο και για το βορρά».

    «Το νέο σημείο διέλευσης πρέπει να είναι και εμπορικό και για κοινωνικούς σκοπούς»

    Δηλώνοντας ότι όποια εναλλακτική λύση και αν πρέπει να γίνει, ο ίδιος δεν ήταν ποτέ εναντίον του ανοίγματος σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά, ο Χαρμαντζί δήλωσε: «Θέλουν το νέο σημείο διέλευσης να είναι για εμπορικούς σκοπούς, γιατί να είναι μόνο για εμπορικούς; Θα πρέπει να είναι τόσο για εμπορικούς όσο και για πολιτικούς».

    Υπενθυμίζοντας τα έργα υποδομής ύψους 1 εκατομμυρίου Ευρώ στον Πεδιαίο, ο Χαρμαντζί αναφέρθηκε και στο παράδειγμα των εργασιών για εγκατάσταση ηλιακού συστήματος 800 Watt στη Μια Μηλιά, αναφέροντας τα εξής: «Λάβαμε την προσφορά για τον τερματικό, αλλά ήταν πέρα από την περιοχή που προβλέπαμε. Ως εκ τούτου, εάν αυτό δεν συμβεί, θα διεξαχθεί άλλος διαγωνισμός», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [06] Πτήσεις τουρκικών μαχητικών νότια της Κύπρου

    Η εφημερίδα K?br?s (05.07.24 kibrisgazetesi.com) δημοσιεύει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας που αναφέρει ότι αεροσκάφη μάχης και υποστήριξης, τα οποία απογειώθηκαν από διάφορες βάσεις που ανήκουν στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο νότια της νήσου Κύπρου.

    (ΙΣ)

    [07] Συμμετοχή «δήμων» στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών

    Η K?br?s (05.07.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο Τζεϊχούν Κιρόκ (Ceyhun K?rok), λεγόμενος δήμαρχος του «δήμου Αγίου Επίκτητου-Αγίου Αμβροσίου, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης εκ μέρους της «ένωσης τουρκικών δήμων». Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Χουσεγίν Κιολέ (Huseyin Kole), λεγόμενος διευθυντής του δήμου Κερύνειας.

    Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο στις 3-5 Ιουλίου, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την οργάνωση της κοινωνικής ζωής στην τοπική αυτοδιοίκηση, τη φροντίδα των ηλικιωμένων και τις φιλικές προς τους ηλικιωμένους πόλεις, τον διαμοιρασμό του κοινωνικού χώρου για τους νέους.

    (ΙΣ)

    [08] Abdullah Gul: «Το θετικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στην Κύπρο»

    Η Yeni Duzen (04.07.24 yeniduzen.com) γράφει ότι ο 11ος Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπτουλλάχ Γκιούλ (Abdullah Gul) εξέφρασε την άποψη ότι το θετικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας θα συμβάλει στην εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης, βιώσιμης και αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του στην Αθήνα κατά τη συμμετοχή του στην 28η Σύνοδο Στρογγυλής Τραπέζης που διοργάνωσε το περιοδικό Economist, ο Γκιούλ δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι τα αποτελέσματα της επίλυσης του Κυπριακού θα είναι πολύ πιο ευεργετικά από ότι περιμένουμε.

    Υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Γκιούλ δήλωσε ότι το «θετικό αυτό κλίμα θα συμβάλει στην εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί».

    Εκφράζοντας τη θέση ότι η θερμή ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει στην επίλυση πολλών προβληματικών θεμάτων, από τον ενεργειακό εφοδιασμό μέχρι την περιφερειακή ασφάλεια και τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, ο κ. Γκιούλ είπε: «Πάνω απ' όλα, αυτή η λύση θα φέρει ευημερία και πλούτο σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Δεν πρέπει να χάσουμε από τα μάτια μας αυτή τη στρατηγική προοπτική», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [09] Στοιχεία για την πληρότητα των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα- Τσαγίνερ: «Χάσαμε τους Ευρωπαίους τουρίστες λόγω πληθωρισμού»

    H Halk?n Sesi (05.07.24) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η καλύτερη πληρότητα των τελευταίων πέντε ετών», αναφέρεται σε στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το «τμήμα τουριστικού προγραμματισμού» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τα οποία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μάϊου 2024, η πληρότητα των ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων στα κατεχόμενα ανήλθε στο 37.8%, ποσοστό που αποτελεί την καλύτερη πληρότητα των τελευταίων πέντε ετών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, , η μέση πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων παρέμεινε τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Παρά την ελαφρά αύξηση του Μαΐου σε σχέση με πέρυσι και τη μείωση σε σχέση με το 2022, η μέση πληρότητα υπολογίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας του 2020. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το μέσο ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου ήταν 37,8%. Την ίδια περίοδο το 2023, η μέση πληρότητα ήταν 32,8%, 28,2% το 2022, το 2021 6,4%, και 15,9% το 2020.

    Το πιο ψηλό ποσοστό σημειώθηκε το Μάϊο του 2024

    Τα στοιχεία, δείχνουν επίσης ότι το πιο υψηλό ποσοστό πληρότητας του 2024 σημειώθηκε το Μάϊο. Τα «επίσημα στοιχεία» που συγκεντρώθηκαν από τα τουριστικά καταλύματα δείχνουν ότι σε μηναία βάση, το ποσοστό πληρότητας τον Μάιο του 2024 ήταν 44,8%, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 1,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τα ποσοστά πληρότητας ήταν 3,4% υψηλότερα από τον ίδιο μήνα πέρυσι με 28,7% τον Ιανουάριο, 65,1% υψηλότερα με 35,5% τον Φεβρουάριο, 13% υψηλότερα με 37,3% τον Μάρτιο και 12,3% υψηλότερα με 41,2% τον Απρίλιο. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των 5 πρώτων μηνών σε σχέση με το 2023 υπολογίστηκε στο 15,2%.

    «Μακριά από το 2017 και το 2018»

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ενώ το ποσοστό «μέσης πληρότητας» που επιτεύχθηκε το 2024 έδωσε ελπίδα στον «τομέα» μετά τα χαμηλά ποσοστά που σημειώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2020, προσθέτει ότι το 37,8% που σημειώθηκε τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, ήταν ακριβώς το ίδιο ποσοστό με αυτό του 2019.

    Όσον αφορά στο 2018, το ποσοστό πληρότητας ήταν 45,7%, το 2017 ήταν 49,4%, το 2016 ήταν 36,3% και το 2015 39%.

    «Χάσαμε του Ευρωπαίους τουρίστες», δηλώνει ο «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης ξενοδόχων»

    Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης ξενοδόχων» («KITOB»), Ντιμάγ Τσαγινέρ (Dimag Cag?ner), δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν αντιμετωπίζεται ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα, έχουν χάσει τους Ευρωπαίους τουρίστες που επισκέπτονταν τα κατεχόμενα.

    «Τόσο η κοινωνία όσο και ο τουρισμός πληρώνουν το τίμημα της μη αμετάκλητης καταπολέμησης του πληθωρισμού. Έχουμε χάσει το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας με αυτά τα κόστη. Για το λόγο αυτό, έχουμε χάσει κυρίως τους Ευρωπαίους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Όπως εξήγησε ο Τσιαγίνερ, «το ότι ο πληθωρισμός δεν αντιμετωπίζεται, έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην κοινωνία και τον τουριστικό τομέα».

    Επισημαίνοντας ότι η έλλειψη Ευρωπαίων τουριστών είναι σοβαρά αισθητή ειδικά στα ξενοδοχεία 3/4 αστέρων στα κατεχόμενα, ο Τσαγίνερ τόνισε τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στον «τομέα» και δήλωσε ότι «προκειμένου να διατηρηθεί ο στόχος της χώρας για τον τουρισμό το 2025, είναι απαραίτητο να μειωθεί επειγόντως το κόστος των ξενοδοχείων», αλλά και να ληφθούν μέτρα.

    (ΑΚ)

    [10] Σε λειτουργία το AWOS στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου

    Ο τηλεοπτικός σταθμός Genc TV (04.07.24 kibrisgenctv.com) μεταδίδει ότι ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του Αυτόματου Σταθμού Παρατήρησης Καιρού (AWOS) στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου.

    Ο Σινάν Γκιουνές, λεγόμενος διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας, δήλωσε ότι το σύστημα, το οποίο κοστίζει περίπου 35 εκατομμύρια ΤΛ, θα επιτρέψει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο πληροφοριών όπως η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου και το ύψος της βάσης των νεφών, που είναι ζωτικής σημασίας για την αεροπορία, καθώς και τη διαβίβαση των δεδομένων στις αρμόδιες μονάδες, ενώ με τη λειτουργία των νέων συστημάτων έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο κατηγορίας 2 (CAT 2).

    Ο Γκιουνές ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, τον περασμένο μήνα, το προσωπικό της «μετεωρολογικής υπηρεσίας» εκπαιδεύτηκε από τις ομάδες εμπειρογνωμόνων της Γενικής Διεύθυνσης Μετεωρολογίας της Τουρκίας στο μετεωρολογικό αερόστατο που χρησιμοποιείται για την παρατήρηση της ανώτερης ατμόσφαιρας και εκτοξεύεται στον αέρα κάθε μέρα τα ξημερώματα.

    (ΙΣ)

    [11] Η Κυπριακής καταγωγής Νεσίλ Τσαλισκάν εξελέγη βουλευτής στο βρετανικό κοινοβούλιο

    H K?br?s (05.07.24 kibrisgazetesi.com ) γράφει ότι ως αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Νεσίλ Τσαλισκάν (Nesil Cal?skan) κατάφερε εκλεγεί βουλευτής στο βρετανικό κοινοβούλιο. Οι γενικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες (4 Ιουλίου) στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, είχαν ως αποτέλεσμα τη νίκη του Εργατικού Κόμματος.

    Η 35χρονη Τσαλισκάν, η οποία ήταν υποψήφια από το Barking στο ανατολικό Λονδίνο από το Εργατικό Κόμμα υπό τον Keir Stermer, κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Η οικογένεια της 35χρονη Τσαλισκάν μετανάστευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Κύπρο τη δεκαετία του 1970.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Κυπριακό στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν – Πακιστάν

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (04.07.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν – Πακιστάν που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Αστάνα.

    Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ότι ο Τούρος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ συναντήθηκαν χθες στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, με την ευκαιρία του 24ου Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών της SCO και ότι στην τριμερή σύνοδο συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν και αξιολογήθηκαν περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα όπως "η Γάζα, η Κύπρος, το Κασμίρ και η ισλαμοφοβία".

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής αποφασίστηκε να μεταφερθεί η διαδικασία της τριμερούς συνεργασίας, η οποία προηγουμένως πραγματοποιούσε συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κοινοβουλίων και υπουργών Εξωτερικών, σε επίπεδο ηγετών και επιβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση για την ανάπτυξη των ευκαιριών συνεργασίας μεταξύ των τριών φιλικών και αδελφών χωρών.

    "Συμφωνήθηκε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν θα συμβάλει στην ευημερία των λαών των τριών χωρών, καθώς και θα υπηρετήσει την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα." Στην ανακοίνωση τονίστηκε η υποστήριξη των τριών χωρών για την παροχή προτεραιότητας στην επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων χωρών με την τήρηση των αρχών του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

    Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας τα εξής: «Επαναβεβαιώθηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών για την καταπολέμηση των διακρατικών απειλών, ιδίως της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και η κοινή αποφασιστικότητα στο θέμα αυτό. Αποφασίστηκε ότι οι επόμενες συναντήσεις της διαδικασίας τριμερούς συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν το επόμενο διάστημα».

    (ΓΜ)

    [02] Αναμένεται συνάντηση Έρντογαν – Άσαντ

    Η Turkiye (05.07.24 turkiyegazetesi.com.tr) γράφει ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν με τον Σύριο ομόλογό του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

    Μετά τις πρόσφατε επαφές του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έστειλε τον ειδικό απεσταλμένο του Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ στη Δαμασκό για να πείσει τον Άσαντ να συμμετάσχει στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Ο Άσαντ έδωσε το μήνυμα ότι η συριακή πλευρά είναι έτοιμη για εξομάλυνση αλλά δεν μπόρεσε να έρθει στη Ρωσία. Ενώ η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν είναι σαφές πού θα γίνει. Η Ρωσία, οι χώρες του Κόλπου και το Ιράκ ξεχωρίζουν. Η Άγκυρα πλευρά, επιθυμεί η διαδικασία να διεξαχθεί αθόρυβα και η συνάντηση να είναι προσανατολισμένη σε επίπεδο ηγετών και όχι σε επίπεδο αντιπροσωπειών. Απαιτείται επίσης να μην παρευρεθεί καμία ξένη χώρα στη συνάντηση. Η χώρα στην οποία θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση θα ξεκαθαρίσει μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην Τουρκία.

    «Κοινή δράση εναντίον του PKK προτείνει η Τουρκία»

    Πριν από τη συνάντηση, οι δύο χώρες θα συστήσουν αμοιβαίες επιτροπές για στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά, τρομοκρατικά και προσφυγικά θέματα. Τα μέρη θα αναθεωρήσουν τα προηγούμενα αιτήματά τους. Τα σημαντικότερα θέματα της συνάντησης θα είναι η κυριαρχία της Συρίας, ο επαναπατρισμός των προσφύγων και το PKK/YPG. Πηγές ανέφεραν ότι η διοίκηση της Δαμασκού επιθυμεί την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από διάφορα σημεία ως ένδειξη καλής θέλησης. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, πρότεινε κοινή δράση εναντίον όλων των απειλητικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων του PKK/YPG και του ισλαμικού κράτους.

    Προγραμματίζεται συνάντηση Οζέλ - Άσαντ

    Η Turkiye (05.07.24 turkiyegazetesi.com.tr), εξάλλου, γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ ανακοίνωσε ότι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα μεταβεί στη Συρία για να συναντηθεί με τον Άσαντ.

    Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες ο Οζέλ ανέφερε ότι έχουν συμφωνήσει για την πραγματοποίηση της συνάντησης ωστόσο απομένει να οριστεί η ημερομηνία. «Πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Δαμασκό» είπε ο Οζέλ και πρόσθεσε τα εξής: «Θα καταβάλω μεγάλη προσπάθεια ώστε η Τουρκία και ο Άσαντ να καθίσουν στο τραπέζι, να λύσουν αυτό το πρόβλημα και να βρουν πόρους από την Ευρώπη. Θα κάνουμε τη μεγαλύτερη εκστρατεία. Θα βρούμε επίσης τα χρήματα. Αρκεί ο καθένας να κάνει το καθήκον του για να σωθεί το προσφυγικό ζήτημα. Εργαζόμαστε εδώ και 2,5-3 μήνες. Έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Ελπίζουμε ότι [η συνάντηση] θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Θα ορίσουμε μια ημερομηνία. Θα μεταβούμε μέσω Λιβάνου».

    (ΓΜ)

    [03] «Απαράδεκτη η έρευνα της UEFA κατά του ποδοσφαιριστή που έκανε το σήμα των γκρίζων λύκων» υποστήριξε ο Τσελίκ

    Η διαδικτυακή Τ24 (03.07.24 t24.com.tr) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ απάντησε στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών και την UEFA λέγοντας ότι «όσοι ψάχνουν για ρατσισμό και φασισμό θα πρέπει να επικεντρωθούν στα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη».

    Η δήλωση του Τσελίκ ήρθε ως απάντηση στην απόφαση της UEFA να ξεκινήσει έρευνα κατά του ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ομάδας της Τουρκίας Μερίχ Ντεμιράλ επειδή έκανε το σήμα των γκρίζων λύκων στον αγώνα μεταξύ Τουρκίας και Αυστρίας στον οποίο η Τουρκία νίκησε με 2-1.

    Ο Τσελίκ είπε ότι «η δήλωση της Γερμανίδας Υπουργού Εσωτερικών Nancy Faeser που στόχευε τον πανηγυρισμό του γκολ του ποδοσφαιριστή μας Μερίχ Ντεμιράλ και η έρευνα που ξεκίνησε η UEFA είναι απαράδεκτη. Όσοι αναζητούν ρατσισμό και φασισμό θα πρέπει να επικεντρωθούν στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης».

    Ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (04.07.24 aa.com.tr), εξάλλου, μεταδίδει ότι ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για το αίτημα της χώρας του για κυρώσεις κατά του Ντεμιράλ.

    Ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα Γιούργκεν Σουλτς κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών μετά την έναρξη πειθαρχικής έρευνας κατά του Ντεμιράλ, αφού η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ζήτησε κυρώσεις από την UEFA σχετικά με τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ κατά τη διάρκεια του αγώνα Τουρκίας-Αυστρίας.

    Απαντώντας στις αντιδράσεις της γερμανικής πλευράς το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «καταδικάζουμε τις πολιτικά υποκινούμενες αντιδράσεις στη χρήση ενός ιστορικού και πολιτιστικού συμβόλου κατά τη διάρκεια του εορτασμού της χαράς σε ένα αθλητικό γεγονός με τρόπο που δεν στοχεύει κανέναν».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 5 July 2024 - 12:12:38 UTC