Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-07-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 135/2023 13.07.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ολγκούν: «Η δικαιοσύνη απαιτεί να δοθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά ίσος λόγος και ίσες ευκαιρίες»
  • [02] «Αντίθετή με την αρχή της ουδετερότητας η έκκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για ομοσπονδιακή λύση» ισχυρίζεται το λεγόμενο ΥΠΕΞ
  • [03] Κουρτουλμούς: «Θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου προς την ΤΔΒΚ»
  • [04] Συνάντηση Ατάογλου ? Τζεβντέτ στην Άγκυρα
  • [05] Στην έκθεση EXPO 23 του Καχραμάνμαρας η λεγόμενη πρόξενος των κατεχομένων στη Μερσίνα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η Τουρκία αντιδρά στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό
  • [02] Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
  • [03] Ερντογάν: «Η Τουρκία υποστήριζε πάντα την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ολγκούν: «Η δικαιοσύνη απαιτεί να δοθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά ίσος λόγος και ίσες ευκαιρίες»

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (12.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,Qh5rctHVWXS62KOqxECOayh6YLhvQlNUIP6iTKjN3eLnt6Tj9MdkzWMgTNuWj6fYm7s46GhyhTkvBC5jF-VqtHU3rBNxs67L952MoreRcEFU9GwZg3&typo=1), ο λεγόμενος ειδικός αντιπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Ταταρ, Εργκιούν Ολγκούν υποστήριξε ότι «η δικαιοσύνη απαιτεί να δοθεί ίσος λόγος και ίσες ευκαιρίες στην τουρκοκυπριακή πλευρά».

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Ολγκούν υποστήριξε ότι «η μονόπλευρη άποψη πολλών διεθνών παραγόντων για το Κυπριακό οφείλεται στη διαχείριση της αντίληψης της ελληνοκυπριακής πλευράς». Πρόσθεσε ότι τα τρίτα μέρη, που επιθυμούν μια πραγματικά βιώσιμη λύση στην Κύπρο, δεν πρέπει να υποπέσουν σε αυτό το λάθος.

    Ο Ολγκούν υποστήριξε ότι «οι μονομερείς δηλώσεις των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών χωρών και θεσμών που βασίζονται αποκλειστικά στις αφηγήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, χωρίς να προσπαθούν να ακούσουν και να κατανοήσουν τις δύο πλευρές με αυξανόμενη ένταση το τελευταίο διάστημα, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του τουρκοκυπριακού λαού στις ευρωπαϊκές χώρες και θεσμούς. Αυτή η συμπεριφορά μας κάνει μάλιστα να αναρωτιόμαστε πόσο πιστές είναι αυτές οι χώρες στις αρχές που ονομάζουν ευρωπαϊκές αξίες και κατά πόσο εφαρμόζουν διπλά μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή αυτών των αρχών και αξιών».

    «Η δικαιοσύνη, με την ευρύτερη έννοια του όρου, απαιτεί να αντιμετωπίζονται τα μέρη ισότιμα και δίκαια και να τους δίνονται ίσες ευκαιρίες να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους», ισχυρίστηκε ο Ολγκούν και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Δυστυχώς, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει ίσες ευκαιρίες να παρουσιάσει την υπόθεσή της και τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνουν θέσεις ή και αποφάσεις με βάση μόνο αυτά που ακούνε από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό εμποδίζει την πραγμάτωση της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη, το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν για όλους. Κανείς, κανένας λαός, κανένα κράτος δεν είναι προνομιούχος».

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι υπεράνω του νόμου»

    Ο Ολγκούν ανέφερε στην δήλωση και τα εξής: «Στις 6 Ιουλίου 2023, η Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Tiny Kox, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), μίλησε για το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάστηκαν και συνεχίζουν να παραβιάζονται βάναυσα στην Κύπρο. Ωστόσο, είναι αυτοί που παραβίασαν τα απαράβατα άρθρα του Συντάγματος που προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες και τις πρόνοιες της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960 τον Δεκέμβριο του 1963, εισέβαλαν στην Κυπριακή Δημοκρατία της εταιρικής σχέσης του 1960 και στη συνέχεια επέβαλαν απάνθρωπη πολιτική, οικονομική και κοινωνική απομόνωση στους Τουρκοκύπριους από το 1963. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι υπεράνω του νόμου».

    «Εμποδίζει την εξεύρεση τησ σωστής λύσης»

    Ο Ολγκούν συνέχισε υποστηρίζοντας τα εξής: «Η μονομερής άποψη πολλών διεθνών παραγόντων για το κυπριακό πρόβλημα έχει προκληθεί από τις εντατικές εκστρατείες διαχείρισης της αντίληψης της ελληνοκυπριακής πλευράς σε διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας το άδικα κεκτημένο καθεστώς της. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, η ελληνοκυπριακή πλευρά κατάφερε, για παράδειγμα, να διαδώσει την αντίληψη ότι το Κυπριακό ξεκίνησε το 1974 και ότι πρόκειται για πρόβλημα εισβολής, ακόμη και αν αυτό είναι αναληθές. Ωστόσο, η σημερινή φάση του Κυπριακού προβλήματος ξεκίνησε το 1963 και από το 1964 υπάρχει Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ακόμη και σήμερα, αυτή η λανθασμένη αντίληψη εμποδίζει τη σωστή διάγνωση των βαθύτερων αιτιών του Κυπριακού προβλήματος και τη σωστή αντιμετώπιση.

    Στο τελευταίο περιστατικό, σύμφωνα με την Ελληνίδα δημοσιογράφο Χαρούλα Αλέξη, ο πρόεδρος της ΚΣΣΕ Τiny Kox, στη συνάντησή του με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Χριστοδουλίδη [ΣτΜ: όπως αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας] στις 7 Ιουλίου 2023, εξέφρασε την υποστήριξή του στο όραμα της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού και τόνισε ότι ‘αφού μιλάμε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ας μιλήσουμε και για την τουρκική εισβολή στην Κύπρ’". Είχε προηγηθεί η προσπάθεια του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Ιrfan Siddik να παραλληλίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με το Κυπριακό στην ομιλία του μετά από πρόσκληση της ‘Οργάνωσης Βρετανών Κατοίκων’ [ΣτΜ: των κατεχομένων] στις 27 Ιουνίου 2023, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Τέτοιου είδους λόγοι δυσχεραίνουν τη σωστή διάγνωση του Κυπριακού προβλήματος, το οποίο βασίζεται στην απόπειρα γενοκτονίας, τη βία, την παρανομία και την αδικία που υπέστη ο τουρκοκυπριακός λαός από το 1963 μέχρι την επιχείρηση του 1974, η οποία κατέστησε αναγκαία την επέμβαση της Τουρκίας, και την αποτροπή των βαθύτερων αιτιών της τουρκικής επέμβασης. Από την άλλη πλευρά, η οπτική της διεθνούς κοινότητας για κάθε πρόβλημα είναι διαφορετική και η γενική προσέγγιση αξιολογεί τα προβλήματα ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες τους», είπε.

    Και ο Ολγκούν συνεχίζει λέγοντας: «Για την ακρίβεια, οι επεμβάσεις και οι κατοχές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν, το Κοσσυφοπέδιο, το Ιράκ και τη Συρία αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τις δικές τους συνθήκες και απαιτήσεις, και σε αυτό το πλαίσιο δεν έγινε κανένας παραλληλισμός με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν και δεν υπάρχει καμία ομοιότητα μεταξύ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της νόμιμης επέμβασης της Τουρκίας που απορρέει από τη Συνθήκη Εγγυήσεων, επιχειρείται να συγκαλυφθεί η νομιμότητα αυτής της επέμβασης. Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 ιδρύθηκε ως κράτος εταιρικής σχέσης με βάση την ισότητα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, η Ουκρανία είναι ένα ενιαίο κράτος.

    Ενώ στην Κύπρο, η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέλαβε βίαια την έδρα του κράτους εταιρικής σχέσης και υπέβαλε τον τουρκοκυπριακό λαό σε σοβαρές πιέσεις και αδικίες για δεκαετίες για να τον αναγκάσει να αποδεχθεί αυτή την κατοχή, στην Ουκρανία δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Ομοίως, ενώ στην Κύπρο υπάρχει εγγυητικός μηχανισμός/συμφωνία που εγγυάται τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν από τις Συνθήκες και το Σύνταγμα του 1960 και ορίζει την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτριες χώρες για την αποτροπή της παραβίασής του, στην Ουκρανία δεν υπάρχει ούτε τέτοιος εγγυητικός μηχανισμός ούτε δικαίωμα επέμβασης της Ρωσίας που απορρέει από οποιαδήποτε συνθήκη.

    Επιπλέον, η Τουρκία επενέβη στην Κύπρο για να αποτρέψει τη στρατιωτική προσπάθεια προσάρτησης του νησιού στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί σαφή παραβίαση των Συνθηκών του 1960 και του Συντάγματος της Κύπρου, να σώσει τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ήταν διασκορπισμένοι και ανυπεράσπιστοι στο νησί, από τις ελληνοκυπριακές διώξεις, να δημιουργήσει μια ασφαλή περιοχή για να ζήσουν οι Τουρκοκύπριοι και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ζήσουν οι δύο λαοί δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και συνεργασία στη βάση της ισότητας στο έδαφός τους. Πράγματι, μετά την παρέμβαση της Τουρκίας, η βία στο νησί σταμάτησε και σήμερα οι επαφές, η αλληλεπίδραση και το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι την περίοδο 1963-1974.

    Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός στη βάση της ισότητας και του ίσου καθεστώτος μεταξύ των δύο πλευρών, λόγω της αδυναμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να εγκαταλείψει τη νοοτροπία ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος ολόκληρου του νησιού. Σε αυτό το σημείο, θα ήταν ο πιο λογικός τρόπος για τα τρίτα μέρη που επιθυμούν μια πραγματικά βιώσιμη λύση στην Κύπρο να συμβάλουν στην προετοιμασία των προϋποθέσεων για ένα συμβιβασμό με βάση τις σημερινές πραγματικότητες και τα ίσα κεκτημένα δικαιώματα των μερών με μια προοπτική/προσεγγιστική προσέγγιση, χωρίς να υποπέσουν στο επαναλαμβανόμενο λάθος που έκαναν ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ Tiny Kox και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Ιrfan Siddiq. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με την τήρηση της ισότητας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων, και την υλοποίησή τους στην πράξη, καθώς και με την άρση των άδικων περιορισμών για τον τουρκοκυπριακό λαό, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί».

    (ΓΜ)

    [02] «Αντίθετή με την αρχή της ουδετερότητας η έκκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για ομοσπονδιακή λύση» ισχυρίζεται το λεγόμενο ΥΠΕΞ

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (12.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,2OTVG7j8EqjSo4fdc7SHOZA9yRR5buLOKwzH8HXO7wxAeeXoz9aiiZHqo7tkgTrkwHsuibjkPp1Is-R-YYsWEML8URHsJJsl1JlykPEBQ5HEfpy7jSuYj&typo=1), το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ισχυρίζεται ότι η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ομοσπονδιακή λύση είναι αντίθετη με την αρχή της ουδετερότητας.

    Σε γραπτή δήλωση που έγινε μετά την κλειστή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου, το ΣΑ του ΟΗΕ κάλεσε τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στις επίσημες διαπραγματεύσεις και επανέλαβε την πρόταση για μια «δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας».

    Το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται η αντίδραση στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς τον Τύπο μετά την παρουσίαση των δύο τελευταίων περιοδικών εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και της Αποστολής Καλής Θελήσεως στα κατεχόμενα από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι «ατυχής» και ότι είναι προφανές ότι έγινε για να ικανοποιήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά με την υποστήριξη των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν δίστασαν να δηλώσουν ανοιχτά την υποστήριξή τους στην ελληνοκυπριακή πλευρά: «Αυτή η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία περιλαμβάνει επιβολές στην άλλη πλευρά μόνο μέσω των απόψεων της μιας πλευράς στο νησί, είναι αντίθετη με την αρχή της αμεροληψίας και είναι απολύτως απαράδεκτη για εμάς», αναφερεται στη δήλωση.

    «Ο μοναδικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να εμποδίσει την επαφή των Τουρκοκυπρίων με τον κόσμο»

    Το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, επίσης, υποστηρίζει ότι «εδώ και 50 χρόνια, η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει απορρίψει κάθε ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας, προσπαθεί να εξαπατήσει τον κόσμο προσποιούμενη ότι υποστηρίζει φόρμουλες που έχουν δοκιμαστεί και εξαντληθεί στο παρελθόν, και προσπαθεί να καταστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όργανο σε αυτό το παιχνίδι. Μοναδικός σκοπός της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να αποτρέψει τη συνάντηση του τουρκοκυπριακού λαού με τον κόσμο, παίζοντας με το χρόνο με πρωτοβουλίες όπως ο διορισμός εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών».

    Στην ανακοίνωση διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός, ο οποίος έχει αναγκαστεί να ζει σε απομόνωση λόγω του status quo, έχει πάρει τη θέση του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την καλή του θέληση από το παρελθόν μέχρι σήμερα και έχει καταβάλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.Επομένως, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει μια φόρμουλα που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές και έχει αποτύχει στον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος έχει ήδη αποδείξει την καλή του θέληση».

    «Ο μόνος τρόπος για να πάρει ο τουρκοκυπριακός λαός τη θέση που του αξίζει στον κόσμο είναι η αποδοχή των εγγενών δικαιωμάτων του»

    Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να απαιτήσουμε την καταγραφή της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο πλαίσιο των εγγενών μας δικαιωμάτων. Είναι προσδοκία μας ότι όσοι νομίζουν ότι θα δεχθούμε οποιαδήποτε επιβολή θα πρέπει να εξετάσουν τον αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού σε όλη την ιστορία και να αναγνωρίσουν τα εγγενή δικαιώματά του».

    «Με την ευκαιρία αυτή, τονίζουμε την απογοήτευσή μας για την ατυχή αυτή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας ότι η πραγματικότητα στο νησί θα γίνει αντιληπτή από τα Ηνωμένα Έθνη το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΓΜ)

    [03] Κουρτουλμούς: «Θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου προς την ΤΔΒΚ»

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (12.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,ntGVpc7S6qjTJYtoSW42GPDm0EoJB1CS0YZovnTcFGjsO9naI6ZpbYNwMymaIgBGTEFhI4Gj1-AbnV8hhcbl9ZGmDyDNW8igsgELRr&typo=1), o πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμόυς αξιολογώντας την επίσκεψη του στα κατεχόμενα δήλωσε ότι «δείχνουμε ότι η Τουρκία έχει κάνει ένα βήμα προς την ΤΔΒΚ και θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου εδώ».

    Μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου Bayrak o Κουρτουλμούς αξιολόγησε την επίσκεψη του στα κατεχόμενα. Ανέφερε ότι πραγματοποίησε πολύ παραγωγικές συναντήσεις και δήλωσε τα εξής: «Ήταν ένα πλήρες πρόγραμμα. Εδώ είναι η ουσία του μηνύματός μας εδώ: Εμείς, ως Τουρκία, δεν διαχωριζόμαστε από την ΤΔΒΚ. Είμαστε ένα. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι πλέον ένα κυρίαρχο ανεξάρτητο ελεύθερο κράτος. Θεού θέλοντος, θα προστατεύσει την ύπαρξή της στο νησί της Κύπρου μέχρι την ημέρα της κρίσης. Αυτό είναι ένα εθνικό θέμα για την Τουρκία. Αυτό το μήνυμα δίνουμε με αυτή την επίσκεψη».

    Όσον αφορά το τι μπορεί να γίνει για το άνοιγμα των κατεχομένων προς στον έξω κόσμο, ο Κουρτουλμούς είπε: «Η διεθνής αναγνώριση της βόρειας Κύπρου δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από σήμερα μέχρι αύριο. Ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουμε με αποφασιστικό τρόπο τις εξής διαδικασίες: Διμερείς, τριμερείς, πολυμερείς, διακρατικές, διακοινοβουλευτικές, διακομματικές συναντήσεις, διεθνείς εκδηλώσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της επιστήμης, της τέχνης, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας, και αν είναι δυνατόν, τη διεξαγωγή κάποιων διεθνών εκδηλώσεων εδώ. Έτσι, η ΤΔΒΚ θα κάνει ένα βήμα προς βήμα ένα πιο αναγνωρισμένο κυρίαρχο κράτος».

    Ο Κουρτουλμούς στη συνέχεια ανέφερε τα εξής: «Φυσικά, δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε σε αυτή τη μέρα. Αντιμετωπίσαμε πολλά εμπάργκο. Επιχειρήθηκε να σβηστεί τουρκοκυπριακή ταυτότητα επιχειρήθηκε να σβηστεί. Επιχειρήθηκε να καταργηθεί λεκτικά η ΤΔΒΚ. Όλα αυτά τα ζήσαμε μαζί, αλλά φάνηκε ότι όταν μια κατεύθυνση παίρνεται με αποφασιστικότητα, υπάρχουν αποτελέσματα. Υπήρξαν πιέσεις. Υπήρξαν προσπάθειες να περιθωριοποιηθεί η τουρκοκυπριακή ταυτότητα. Ωστόσο, στο τέλος όλων αυτών, η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν πάντα στο τραπέζι, ήταν πάντα η πλευρά που διαπραγματεύεται και επιδιώκει λύση.

    Επομένως, η λύση εδώ σε αυτό το νησί είναι να δούμε μια Κύπρο στην οποία υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη και δύο κυρίαρχοι λαοί. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ύπαρξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στη Βόρεια Κύπρο θα ενισχυθεί, θα ενδυναμωθεί και θα μετατραπεί σε ένα ισχυρότερο κράτος σε κάθε τομέα».

    Ο Κουρτουλμούς υποστήριξε επίσης ότι μιλούν ανοιχτά για την Κύπρο στην τουρκική εξωτερική πολιτική και είπε: «Λέμε ξεκάθαρα. Η Τουρκία εκπληρώνει κάθε είδους ευθύνες για την ενίσχυση της ΤΔΒΚ και τη στηρίζει».

    Ο Κουρτουλμούς, τέλος, ανάφερε ότι η συνεργασία μεταξύ της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης και της λεγόμενης βουλής θα συνεχιστεί και δήλωσε: «Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ανταποκρίνεται θετικά σε κάθε προσέγγιση που θα προταθεί από τη βουλή της ΤΔΒΚ. Με άλλα λόγια, εάν υπάρχουν κοινά έργα που πρέπει να γίνουν εδώ ως δύο κοινοβούλια, θα ήθελα να εκφράσω ότι είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε πάνω σε αυτά. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε την ευθύνη μας για την ενίσχυση της ταυτότητας της ΤΔΒΚ και να καταστήσουμε τη τουρκοκυπριακή βουλή πιο ενεργή μέσω κοινών έργων που πρέπει να πραγματοποιηθούν».

    (ΓΜ)

    [04] Συνάντηση Ατάογλου ? Τζεβντέτ στην Άγκυρα

    Σύμφωνα με την Vatan (12.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,E6EV5B0adQh5RQOzP7JZXuWvEqtQp42sFU8mjI3Eb1eN8uPUPlO9e6zzhzMOyvytqAZIkrjpW3TwZal9uJw5owgyUS48a1QhNUm7VEys4EfATo36CVV2A,,&typo=1), o λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου συναντήθηκε με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ στα πλαίσια των επαφών του στην Άγκυρα.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, συζητήθηκαν η οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων, ο τουρισμός και οι επιλογές συνεργασίας στον τομέα του περιβάλλοντος.

    Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο λεγόμενος πρέσβης των κατεχομένων στην Άγκυρα, Ισμέτ Κορούκογλου, ο λεγόμενος υφυπουργός τουρισμού Σερχάν Άκτουντς και ο λεγόμενος υφυπουργός του «κρατικού οργανισμού σχεδιασμού» Ντουραλί Γκιουτσλούσοϊ.

    Εξάλλου, η Diyalog (13.07.23) γράφει ότι ο Ατάογλου συναντήθηκε επίσης με τον Μεχμέτ Όζχασεκί, Υπουργό Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής της Τουρκίας. Ο Ατάογλου δήλωσε ότι τα κύρια θέματα της συνάντησης ήταν ο αστικός μετασχηματισμός και κατά συνέπεια συζήτησαν την προετοιμασία της διαχείρισης των σεισμών και δήλωσε ότι οι τεχνικές επιτροπές εργάζονται για αυτά τα θέματα.

    (ΓΜ)

    [05] Στην έκθεση EXPO 23 του Καχραμάνμαρας η λεγόμενη πρόξενος των κατεχομένων στη Μερσίνα

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (13.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,oPd6vXc1Z-d0VC5BdSW8b7Fie0QRCxn0cmUnySWoeWR9gtdo9DUApAzynszzUPudPK2BD1hq6LCc8YeIyco7KKwLrNW7vPtMwQE4FEYQtTWpo5u5Gzgh37w,&typo=1), η λεγόμενη πρόξενος των κατεχομένων στη Μερσίνα, Ζαλιχέ Μεντελί επισκέφθηκε το Καχραμάνμαρας όπου θα διεξαχθεί η εμπορική έκθεση EXPO 2023.

    Στα πλαίσια των επαφών της στο Καχραμάνμαρας η Μεντελί συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης Ονικίσουμπατ που θα φιλοξενήσει την έκθεση.

    Η Μεντελί μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των «χωρών», και υποστήριξε ότι αποτελεί τιμή το γεγονός ότι τα κατεχόμενα θα είναι μεταξύ μία από τις 29 «χώρες» που θα εκπροσωπηθούν στην έκθεση. «Είναι πολύ σημαντικό για τη συνεργασία μας με άλλες χώρες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τη Δημοκρατία της Τουρκίας, τη μητέρα πατρίδα, με την οποία είμαστε μαζί τόσο στις καλές όσο και στις κακές ημέρες», είπε η Μεντελί.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η Τουρκία αντιδρά στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό

    To Ankara Anatolia (13.07.23 aa.com.tr) μετέδωσε ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «το γεγονός ότι ο στόχος της ομοσπονδιακής λύσης δεν αντανακλά πλέον την κυρίαρχη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλα τα μέρη».

    Η Τουρκία υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «συνεχίζει να επιμένει σε ένα αποτυχημένο μοντέλο λύσης που είναι αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα στην Κύπρο» και σημείωσε ότι «το γεγονός ότι ο στόχος μιας ομοσπονδιακής λύσης δεν αντικατοπτρίζει πλέον την κυρίαρχη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλα τα μέρη».

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε γραπτή δήλωση σχετικά με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η δήλωση του «Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ», η οποία αντέδρασε στη δήλωση τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο, τυγχάνει πλήρους υποστήριξης από το Τουρκικό ΥΠΕΞ.

    Τονίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχίζει να επιμένει «στο αποτυχημένο μοντέλο λύσης που είναι αποκομμένο από την πραγματικότητα επί του εδάφους», η δήλωση αναφέρει: «Το γεγονός ότι ο στόχος της ομοσπονδιακής λύσης δεν αντικατοπτρίζει πλέον την κυρίαρχη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλα τα μέρη».

    Στην ανακοίνωση υπάρχει ο ισχυρισμός ότι «αυτή η στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το να λαμβάνει ως βάση τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τροφοδοτεί την αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους, τους αρχαίους και αρχικούς συνιδιοκτήτες του νησιού, αντί να προωθεί λύση στην Κύπρο»: «Αναμένουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να κατανοήσει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους από το μοντέλο λύσης που τονίστηκε στο παρελθόν.

    Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση που θα επιτευχθεί στην Κύπρο πρέπει να αντανακλά τη βούληση των δύο λαών του νησιού και δεν μπορεί να επιβληθεί από τρίτους. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσουν την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία αποτελούν τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, με βάση το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί της Κύπρου, και υπογραμμίζουμε ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [02] Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

    Το CNN-T?rk (13.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcnnturk.com&c=E,1,18gcwkkekExrXS1c6pW1btbhUy-KReiFwjGOhowk3SoGvoC6qADzdohwI4uxWdKBXKuiObF0BquArpD8z6mS8Q9oQUhB2mmmVVZ4CjLm9g6li4cCg,,&typo=1) αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Όπως μετέδωσε το CNN-T?rk , η προγραμματισμένη για 30 λεπτά συνάντηση διήρκεσε μία ώρα. Και οι δύο συμφώνησαν να κάνουν μια νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» που καθορίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΣΣΥΕ) το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, μετά από 7,5 χρόνια διακοπής. Επιπλέον, οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών θα επαναληφθούν μετά από διακοπή 3,5 ετών. Σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και του Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού τονίζεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι η συνέχιση και η συνέπεια του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

    Σε δηλώσεις του για την συνάντηση, ο Ερντογάν ανέφερε τα εξής:

    «Η άφιξη αυτών των F-16 προς την Ελλάδα και τη βόρεια Κύπρο... Είχαμε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη σήμερα. Δεν έχουμε πρόβλημα όπως το να κάνουμε εχθρούς. Στόχος του Ερντογάν δεν είναι να αυξήσει τους εχθρούς, αλλά να αυξήσει τους φίλους. Αυτό κάναμε πάντα μέχρι σήμερα. Στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε ότι θα ενισχύσουμε και θα ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη φιλία. Η σημερινή συνάντηση ήταν μια συνάντηση όπου τέθηκαν και πάλι τα θεμέλια. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η χρήση των F-16 προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως δεν υπήρξε μέχρι σήμερα», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Ερντογάν: «Η Τουρκία υποστήριζε πάντα την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ»

    To Ankara Anatolia (13.07.23 aa.com.tr ) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο εκθεσιακό κέντρο LITEXPO, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ.

    «Η Τουρκία είναι μια χώρα που πάντα υποστήριζε την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Μέχρι σήμερα, ποτέ δεν εμποδίσαμε καμία χώρα να εισέλθει στη συμμαχία για αυθαίρετους λόγους», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε τα εξής: «[?] όλοι γνωρίζουν τα διπλά πρότυπα που αντιμετωπίζουμε για περισσότερο από μισό αιώνα στη διαδικασία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που έχουμε υποστεί αδικίες και παρανομίες, δεν αδικήσαμε τους άλλους. Δεν δώσαμε υποσχέσεις που δεν μπορούσαμε να τηρήσουμε, ούτε επιτρέψαμε να μας κλείσουν τα αυτιά στις υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Η ένταξη της Φινλανδίας επιβεβαίωσε τη στάση μας απέναντι στις χώρες που τηρούν τις αρχές του ΝΑΤΟ και εσωτερικεύουν το δίκαιο της συμμαχίας. Η Τουρκία απέδειξε για άλλη μια φορά την υποστήριξη αρχών της στην επέκταση της συμμαχίας», είπε.

    Προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

    Αναφέροντας ότι το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων κορυφής και των διμερών συναντήσεων, ο Ερντογάν δήλωσε ότι λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον σε τριμερή μορφή.

    Αναφέροντας ότι στη συνάντηση αυτή, αξιολόγησαν τις προσδοκίες της Τουρκίας, τα θέματα που καταγράφηκαν στο τριμερές μνημόνιο και την τρέχουσα κατάσταση της Σουηδίας όσον αφορά την εκπλήρωση των μέχρι τώρα δεσμεύσεών της, είπε ο Ερντογάν:

    «Με την κοινή δήλωση που κάναμε, καθορίσαμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας. Κατά συνέπεια, εκτός από τον τριμερή Μόνιμο Κοινό Μηχανισμό, θα αυξήσουμε τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέσω του Διμερούς Μηχανισμού Ασφάλειας, ο οποίος αποφασίστηκε να δημιουργηθεί σε υπουργικό επίπεδο με τη Σουηδία. Η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή των θεμάτων που καταγράφονται στο Τριμερές Μνημόνιο, ιδίως την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων».

    «Αναμένουμε θετική προσέγγιση από την ΕΕ»

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα γίνει νέα φάση στο θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε: «Το έχουμε συζητήσει με όλους τους ηγέτες. Τόσο η ενημέρωση για τα τελωνεία όσο και η απελευθέρωση της βίζας, συζητήσαμε το θέμα αυτό με την Von der Leyen και αναμένουμε μια θετική προσέγγιση από αυτούς. Όσον αφορά το θέμα αυτό, ο πρέσβης μου ?a?atay Bey παρακολουθεί επί του παρόντος το θέμα αυτό, είναι σε υπηρεσία. Ελπίζω ότι αυτό θα συζητηθεί εκ νέου στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αύριο στις Βρυξέλλες», είπε.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη διμερή συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και αν στη συνάντηση αναφέρθηκε το θέμα των F-16, ο Ερντογάν είπε πως το θέμα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. «Μας δήλωσαν ότι πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, όπως πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο στη χώρα μας, και ότι κατά καιρούς υπάρχουν εμπόδια από τους Δημοκρατικούς και μερικές φορές από τους Ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο, τόσο ο κ. Πρόεδρος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών μας είπαν ότι θα παρακολουθήσουν το θέμα αυτό. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτή τη διαδικασία. Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ»

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: «Δώσατε την έγκρισή σας για τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Είναι αυτό η αρχή ενός ταξιδιού για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;» Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Γεια στο στόμα σου. Ελπίζω ότι θα είμαστε αισιόδοξοι, όπως είστε κι εσείς αισιόδοξοι», είπε.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 13 July 2023 - 12:29:06 UTC