Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 17/2021 27.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Υπάρχει ανάγκη για μια νέα διαπραγματευτική βάση στην Κύπρο»
  • [02] «Για να καταστεί βιώσιμη η λύση στην Κύπρο πρέπει να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ» λέει ο Τατάρ
  • [03] Θα καταφέρουμε ξανά να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, λέει ο Τατάρ
  • [04] Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας στα κατεχόμενα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου
  • [05] Αντιδρά για τις ελλείψεις στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση η ΚΤΟΣ
  • [06] Πιλλί: «Ακόμη 16 νέα κρούσματα σήμερα»
  • [07] Στα 38 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [08] Ακόμη 20,000 δόσεις εμβολίων θα σταλούν από την Τουρκία τις επόμενες μέρες, υποστηρίζει ο Σανέρ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία είναι έτοιμη για την άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό»
  • [02] Προσπάθεια για ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, υποστηρίζει ο Καϊμακτσί
  • [03] Το κλείσιμο του φιλο-κουρδικού HDP ζήτησε πάλι ο Μπαχτσελί
  • [04] Ο Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε με βουλευτές του Κόμματός του που φημολογείται ότι θα ενταχθούν στο Κόμμα του Ιντζέ
  • [05] Συναντήσεις με πολιτικά Κόμματα ζητά το HDP
  • [06] Ερντογάν: «Έρχονται σύντομα 50 εκατομμύρια εμβόλια στην Τουρκία»
  • [07] Στις 7,103 ανήλθαν χθες νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Υπάρχει ανάγκη για μια νέα διαπραγματευτική βάση στην Κύπρο»

    Η K?br?s (26.01.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τάταρ, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον ΓΓ των Ηνωμένων εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, διατύπωσε εκ νέου την ύπαρξη ανάγκης για μια νέα διαπραγματευτική βάση στην Κύπρο.

    Σημειώνεται ότι ο Γκουτέρες ανέφερε ότι προτιμά η άτυπη συνάντηση 5 + 1 (ΟΗΕ) να διεξαχθεί στην Νέα Υόρκη, αλλά ο τόπος και ο χρόνος θα ξεκαθαρίσει από τις ρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στον Covid-19, προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει τις πλευρές, υπό το φως αυτών των εξελίξεων.

    Η εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, σε γραπτή ανακοίνωση της, είπε ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το βράδυ της Δευτέρας διήρκεσε περίπου μισή ώρα και διεξάχθηκε σε ένα εποικοδομητικό και ειλικρινές κλίμα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τατάρ ανέφερε στο Γκουτέρες ότι το ίσο καθεστώς των δύο πλευρών στην Κύπρο είναι μία αποδεκτή ιστορική πραγματικότητα στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι το συνεταιρικό κράτος του 1960, που δημιουργήθηκε από τους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, τερματίστηκε το 1963 με την κατοχή του συνταγματικού συνεταιρισμού από τους Ελληνοκυπρίους. «Ως αποτέλεσμα αυτού, δύο ξεχωριστές διοικήσεις με νομοθετικά, εκτελεστικά και δικαστικά όργανα εμφανίστηκαν στο νησί», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Τατάρ, υπενθυμίζοντας τον Γκουτέρες ότι στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου 1974 με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας, επικυρώθηκε η ύπαρξη δύο αυτόνομων διοικήσεων στην Κύπρο, υποστήριξε ότι υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων στο νησί, μια πιθανή επίτευξη λύσης πρέπει να είναι στη βάση των υφιστάμενων κρατών και της κυριαρχικής ισότητας.

    Κατά την τηλεδιάσκεψη με τον Γκουτέρες, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι συνομιλίες στη βάση της ομοσπονδιακής λύσης, που ξεκίνησαν στη Βηρυτό το 1968 και συνεχίζονται εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, κατέληξαν σε αποτυχία εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης των Ελληνοκυπρίων, που αρνούνται να μοιρασθούν με τους Τουρκοκύπριους την εξουσία, τη διοίκηση και τον πλούτο στο νησί.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Τατάρ ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να υφίστανται απάνθρωπη απομόνωση και αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί».

    «Ο Τατάρ ανέφερε ότι έναντι των πραγματικοτήτων των ημερών μας και την αμετάβλητη ηγεμονική νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπάρχει ανάγκη για μια νέα διαπραγματευτική βάση στην Κύπρο και ότι ένας δίκαιος, ρεαλιστικός και βιώσιμος συμβιβασμός πρέπει να είναι στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών με ίσο διεθνές καθεστώς και της κυριαρχικής ισότητας», ανέφερε η ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε κατά την τηλεδιάσκεψη με τον Τατάρ ότι έχει επίγνωση της στάσης της Τουρκοκυπριακής πλευράς και τα αιτήματά τους και αναμένει ότι κατά την άτυπη συνάντηση 5+1 οι πλευρές θα συμφωνήσουν για το κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων.

    (ΔΨ)

    [02] «Για να καταστεί βιώσιμη η λύση στην Κύπρο πρέπει να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ» λέει ο Τατάρ

    Σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα kibrispostasi.com (26.01.21), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του που απέστειλε στο συνέδριο που διοργανώθηκε από το «συμβούλιο τουρκοκυπριακών συνδέσμων της Μεγάλης Βρετανίας» (CTCA), το «σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων της Αγγλίας (BTCA) και τη δεξαμενή σκέψης Circle Foundation με θέμα «Το μέλλον της Κύπρου», έστειλε το μήνυμα ότι για να είναι βιώσιμη μια λύση στην Κύπρο θα πρέπει να αναγνωριστεί η «ΤΔΒΚ».

    Στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στο πάνελ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, το ένα στο «βορρά» και το άλλο στο «νότο» και ισχυρίστηκε ότι το ένα θα πρέπει να αναγνωρίσει το άλλο. «Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια λύση στην Κύπρο που να είναι μόνιμη και βιώσιμη», υποστήριξε.

    Ισχυριζόμενος ότι εδώ και καιρό οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικό τους κράτος που τους «κυβερνά», ο Τατάρ υποστήριξε ότι για αυτό το λόγο η «διεθνής κοινότητα» θα πρέπει να αναγνωρίσει το «κράτος» αυτό. «Αυτή τη στιγμή, η πολιτική μου ως ο νέος εκλελεγμένος πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων, στρέφεται προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στη βάση των δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών», είπε.

    Κατηγορώντας την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ήταν αυτή που απέρριψε όλες τις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου Ανάν το οποίο οι Τουρκοκύπριοι υπερψήφισαν, ο Τατάρ υποστήριξε ότι εξαιτίας της στάσης των Ελληνοκυπρίων, ακολουθούν τώρα μια νέα πολιτική στο Κυπριακό, για την οποία συμφωνούν στο 100% με την Τουρκική Κυβέρνηση. «Λέμε ότι πρέπει οι νέες συνομιλίες να βασιστούν στην ίση κυριαρχία», ανέφερε, προβάλλοντας τον ισχυρισμό για να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, δεν μπορεί να έχει ως βάση την «Κυπριακή Δημοκρατία».

    «Θέλουμε την κυριαρχία μας, θέλουμε την ισότητά μας», υποστήριξε ό Τατάρ υπογραμμίζοντας ότι ο Τουρκοκυπριακός «λαός» είναι ένας εκ των δυο «λαών» στο νησί και δικαιούται να γίνει αποδεκτός από τη διεθνή κοινότητα, όσο αποδεκτοί είναι και οι Ελληνοκύπριοι. «Η εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στη βάση αυτή θα συμβάλει επίσης στην ασφάλεια και την ειρήνη σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», ισχυρίστηκε.

    Μιλώντας επίσης στο πάνελ, η Βρετανίδα Υφυπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονίας, Wendy Morton, ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη μιας περιεκτικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

    Ανέφερε επίσης ότι στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες των ΗΕ για επίτευξη λύσης στο νησί.

    (ΑΚ)

    [03] Θα καταφέρουμε ξανά να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, λέει ο Τατάρ

    Σύμφωνα με την Vatan (27.01.21), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, προσφωνώντας χθες τον τουρκοκυπριακό «λαό» μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που αποφασίστηκαν από το «υπουργικό συμβούλιο» για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας, υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα λήφθηκαν τόσο για την προστασία του «λαού» όσο και για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

    Κάνοντας έκκληση προς τον Τουρκοκυπριακό «λαό» όπως επιδείξει και αυτή τη φορά ωριμότητα, υπακοή και ενεργεί στα πλαίσια της ενότητας, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας που ήταν ένα χρόνο πριν, αναγκάστηκαν όπως είπε, να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης και πάλι λόγω της διασποράς του ιού και με τη συνεργασία του κόσμου και την πιστή εφαρμογή των μέτρων κατάφεραν να ξεπεράσουν τον κίνδυνο. «Έχω την πεποίθηση ότι μπορούμε να έχουμε ξανά την επιτυχία που είχαμε στο πρώτο κύμα», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Ο Τατάρ εξέφρασε επίσης την ευχαρίστηση του για την αποστολή 20,000 εμβολίων από την Τουρκία και 2,240 εμβολίων από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία των εμβολιασμών είναι πολύ σημαντική για την καταπολέμηση της πανδημίας.

    (ΑΚ)

    [04] Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας στα κατεχόμενα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου

    Σύμφωνα με τον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό Bayrak (26.01.21), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που λήφθηκαν λόγω της αύξησης των εγχώριων κρουσμάτων της νόσου Covid-19, υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων».

    Ο Σανέρ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει από το βράδυ της 27 Ιανουαρίου πλήρης απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και Κερύνεια καθώς και κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων. Σημειώνοντας ότι απαγορεύεται η δραστηριότητα αρκετών τομέων στην τομείς στην κατεχόμενη Λευκωσία και Κερύνεια, ο Σανέρ ανέφερε ότι θα παραμείνουν ανοικτά μόνο οι υπεραγορές, τα πρακτορεία βενζίνης και τα φαρμακεία, ενώ τα εστιατόρια θα λειτουργούν μόνο με υπηρεσίες κατ' οίκον διανομής.

    Διευκρινίζει ότι η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας στην Κερύνεια θα έχει ισχύ μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ στην Λευκωσία μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου και αργότερα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει το βράδυ από τις 20.00 μέχρι και τις 05.00 το πρωί.

    Στη συνέχεια, ο Σανέρ ανακοίνωσε ότι , τερματίζονται τα μαθήματα με φυσική παρουσία και αρχίζει η διεξαγωγή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκτός από τα νηπιαγωγεία και την ειδική εκπαίδευση.

    Αναφορικά με τις κατεχόμενες επαρχίες Λευκωσίας και Κερύνειας, αποφασίστηκε να κλείσουν οι είσοδοι και οι έξοδοι των εν λόγω επαρχιών και να απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από και προς τις εν λόγω επαρχίες και μεταξύ τους, εξαιρουμένων των μετακινήσεων εργαζομένων σε υπηρεσίες, όπως η αστυνομία, υγείας, πυροσβεστικής, υπηρεσίες «ασφαλείας» καθώς και στους δημοσιογράφους.

    Όσοι διανέμουν στα κατεχόμενα και έχουν ήδη αρχίσει θεραπεία ή παρακολουθούνται ιατρικά στην «νότια Κύπρο» [τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές] δεν θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα κατά την μονοήμερη επίσκεψη τους, όμως οι ίδιοι και οι συνοδοί τους θα πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ PCR 3 ημερών και θα υποβάλλονται σε νέο PCR την 7η και 14η ημέρα από την ημέρα επίσκεψη τους στον ιατρό.

    Όσοι διεξάγουν εμπόριο στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης γραμμής χωρίς να έρχονται σε επαφή, δεν θα χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα.

    Μόνο οι διελεύσεις για ιατρικού λόγους με ασθενοφόρα θα επιτρέπονται στο οδόφραγμα Κάτω Πύργου-Λιμνίτης χωρίς να τίθενται σε καραντίνα.

    Όσοι διαμένουν ή εργάζονται στην Πύλα θα μπορούν να προσκομίζουν αρνητικό PCR των τελευταίων 72 ωρών κατά την διέλευση τους στα κατεχόμενα για να μην τίθενται σε καραντίνα.

    Οι εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρετανικές βάσεις, στην νεκρή ζώνη και στην ειρηνευτική δύναμη θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς να τίθενται σε καραντίνα, αρκεί να προσκομίζουν αρνητικό PCR των τελευταίων 72 ωρών.

    Αναφορικά με όσους διαμένουν στα κατεχόμενα και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και όσους διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και εργάζονται στα κατεχόμενα, αποφασίστηκε ότι θα συνεχιστεί η απόφαση να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα κατά την διέλευση τους στα κατεχόμενα.

    Τα άτομα που διαμένουν στο Πέργαμος και ασχολούνται με κτηνοτροφικές και γεωργικές εργασίες στην περιοχή των Βρετανικών βάσεων θα μπορούν να περνούν για μια μέρα στην περιοχή των βάσεων προκειμένου να διεξάγουν τις εργασίες τους, χωρίς να υποβάλλονται σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα.

    Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι επιτρέπεται η συμμετοχή σε κηδείες μόνο σε συγγενείς πρώτου βαθμού. Σταματούν όλες οι προπονήσεις, γάμοι, μαζικές συνελεύσεις και παρόμοιες εκδηλώσεις.

    Τέλος, απαγορεύονται οι επισκέψεις στα σπίτια και η μεταξύ ατόμων επαφή, που είναι εκτός του πυρήνα της ίδιας οικογένειας.

    (ΔΨ)

    [05] Αντιδρά για τις ελλείψεις στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση η ΚΤΟΣ

    Η Avrupa (27.01.21) σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Να βρεθούν λύσεις για την εξ ΄αποστάσεως εκπαίδευση», γράφει ότι η «συντεχνία τουρκοκύπριων δασκάλων» (ΚΤΟΣ) σε ανακοίνωση της χθες επέκρινε τη λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα και το «υπουργείο παιδείας» ότι απέτυχαν να εξεύρουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εφαρμογή της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης παρά το ότι πέρασαν ήδη 5 μήνες από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

    Ο γενικός γραμματέας της ΚΤΟΣ, Μπουράκ Μαβίς αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τάμπλετς ενώ πρόσθεσε ότι αρκετοί μαθητές δεν έχουν καν τη δυνατότητα να έχουν σύνδεση με το διαδίκτυο. Κατηγόρησε επίσης το λεγόμενο υπουργείο υγείας ότι απέρριψε μελέτη που ετοίμασε το «πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου» (DAU) που αφορούσε πρόταση για διάθεση κονδυλίου ύψους 1,5 εκ. ΤΛ για την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.

    Η ΚΤΟΣ, στην ανακοίνωσή της, παραθέτει 16 εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην εξ' αποστάσεως εκπαίδευση στα κατεχόμενα και καλεί το λεγόμενο υπουργείο να παρέχει σε όλους τους μαθητές που έχουν ανάγκη τον αναγκαίο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να μπορούν να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση που θα γίνεται εξ' αποστάσεως.

    (ΑΚ)

    [06] Πιλλί: «Ακόμη 16 νέα κρούσματα σήμερα»

    Σύμφωνα με την Yeni Duzen (27.01.21), ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν από χθες βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί ακόμη 16 νέα περιστατικά της νόσου Covid-19.

    Σημειώνοντας ότι βρίσκονται 188 ασθενείς υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 88 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, ο Πιλλία ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να μειώνεται και όχι να αυξάνεται. Δήλωσε ότι η πτώση των αριθμών των κρουσμάτων θα είναι εφικτή σε μια εβδομάδα μετά την εφαρμογή των μέτρων.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι σημαντικοί για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19, ο Πιλλί δήλωσε ότι τα περαστικά ήταν σοβαρά λόγω των χειμερινών μηνών και πρόσθεσε ότι η αυξήθηκε η μετάδοση της νόσου λόγω της απόκρυψης στενών επαφών.

    Ο Πιλλί έκανε εκ νέου έκκληση για τήρηση των περιοριστικών μέτρων, για να επιτευχθεί η αναχαίτηση της πανδημίας.

    (ΔΨ)

    [07] Στα 38 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (27.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες διενεργήθηκαν 3,665 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 38 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 34 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 3 επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το άλλο είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό . Ο Πιλλί είπε επίσης ότι δύο ασθενείς εισήχθησαν χθες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω επιβάρυνσης της κατάστασης τους, ενώ 19 άτομα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα 9 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 14 στην Κερύνεια και τα άλλα 14 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν την ζωή τους από τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στα 14.

    Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 388.584 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 2,109 κρούσματα Covid-19, 1,812 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 283 ασθενών, 88 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 188 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 7 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Halk?n Sesi (27.01.21), ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί σε δηλώσεις του στον παράνομο BRT, απέδωσε την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στα κατεχόμενα στο γεγονός ότι τα άτομα που εντοπίζονται θετικά αποκρύβουν τις επαφές τους. Τα άτομα που αποτελούν επαφές, είπε, δυστυχώς δεν απομονώνονται, με αποτέλεσμα μετά από μια βδομάδα να εμφανίζουν συμπτώματα και να διαδίδουν το ιό. «Το πιο σημαντικό σημείο για τον έλεγχο της πανδημίας είναι η ιχνηλάτηση», δήλωσε ο Πιλλί, υπογραμμίζοντας ότι αν συνεχίσουν να γίνονται εισαγωγές 30 ατόμων κάθε μέρα, τα «νοσοκομεία» αλλά και οι ΜΕΘ δεν θα αντέξουν την πίεση.

    Ο Πιλλί εξήγησε επίσης ότι αυτή τη στιγμή ακολουθούν θεραπεία σε «νοσοκομεία» 264 συνολικά ασθενείς, εκ' των οποίων οι 76 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

    Επίσης, σύμφωνα με την Vatan (27.01.21), το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι από χθες τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το «νοσοκομείο για την πανδημία».

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι ασθενείς με COVID-19 θα μπορούν να νοσηλεύονται στο «νοσοκομείο πανδημίας», ενώ την ίδια στιγμή θα λειτουργεί στο «νοσοκομείο» και κέντρο για διενέργεια PCR τεστ.

    (ΑΚ)

    [08] Ακόμη 20,000 δόσεις εμβολίων θα σταλούν από την Τουρκία τις επόμενες μέρες, υποστηρίζει ο Σανέρ

    Σύμφωνα με την kibrispostasi.com (27.01.21), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ σε σημερινές του δηλώσεις κατά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του παράνομου BRT, αξιολογώντας τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας, εξήγησε ότι αποφασίστηκε όπως προχωρήσουν σε ολικό κλείσιμο στις δύο επαρχίες, της κατεχόμενης Λευκωσίας και Κερύνειας αφού όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν, είναι εκεί που εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα. Πρόσθεσε επίσης ότι αν προχωρούσαν σε κλείσιμο και των υπόλοιπων επαρχιών, της κατεχόμενης Μόρφου, Λεύκας, Τρικώμου και Αμμοχώστου, θα αντιμετώπιζαν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες στη «χώρα».

    Σύμφωνα με τον Σανέρ, στις επαρχίες που θα μείνουν ανοικτές θα αρχίσουν από σήμερα να γίνονται αυστηροί έλεγχοι.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός κάλεσε επίσης όλους τους πολίτες να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να δηλώνονται οι επαφές.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία των εμβολιασμών, ο Σανέρ υποστήριξε ότι είχε επαφές με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάϊ, και συμφώνησαν για την αποστολή 500,000 εμβολίων από την Τουρκία στην «ΤΔΒΚ». «Στόχος μας είναι να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού», ανέφερε ο Σανέρ.

    Υπενθυμίζοντας ότι έφθασαν μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα 20,000 εμβόλια της εταιρείας Sinovac, ο Σανέρ υποστήριξε ότι μετά από διαβούλευση που είχαν τα υπουργεία υγείας της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», αποφασίστηκε η αποστολή ακόμη 20.000 δόσεων εμβολίων τις επόμενες μέρες.

    Εξάλλου, η Gunes (27.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, σε ομιλία του χθες στη ψευδοβουλή, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το κατά πόσο ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάϊ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα κατεχόμενα, απάντησε ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία ούτε και το πρόγραμμα για την επίσκεψη αυτή. Πρόσθεσε ότι όταν ο Οκτάϊ επισκεφθεί την «ΤΔΒΚ», θα συζητήσουν το «δημοσιονομικό πρόγραμμα» για το έτος 2021 και διάφορα άλλα θέματα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία είναι έτοιμη για την άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό»

    Υπό τον τίτλο «Τσαβούσογλου: «Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για ένα ανανεωμένο διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (27.01.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο περασμένος χρόνος ήταν ένας δύσκολος χρόνος για τις σχέσεις της Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τώρα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για ανανέωση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Κατά την τηλεδιάσκεψη του 8ου συνεδρίου Τουρκίας – Ολλανδίας (Wittenburg) που πραγματοποιήθηκε υπό την συμπροεδρία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Ολλανδού ομόλογου του Στεφ Μπλοκ, ανέφερε ότι παρόλο που οι δύο χώρες, Τουρκία και Ολλανδία, βρίσκονται σε διαφορετικές γωνιές της Ευρώπης κατέχουν αρκετά πράγματα ώστε να συμβάλουν στο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων της ηπείρου.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο περασμένος χρόνος ήταν ένας δύσκολος χρόνος στις σχέσεις τους με την ΕΕ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Ήταν ένας έντονος χρόνος με σημαντικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, Κύπρο, Λιβύη, Συρία και Καύκασο. Η ΕΕ άπλωσε το χέρι της στην Τουρκία κατά την Σύνοδο του Δεκέμβρη και εμείς απαντήσαμε θετικά. Τώρα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για ανανέωση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και την ΕΕ». Υποστήριξε ότι κατά τις συναντήσεις με τους ομολόγους του από Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ είναι υπέρ αυτής της άποψης. Υπενθύμισε ακόμη ότι κατά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ στις Βρυξέλες στις 20-22 Ιανουαρίου, 2021, αποφάσισαν για «ένα οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα».

    Υπογραμμίζοντας ότι ένας ειλικρινές συνεταιρισμός μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μια πραγματική αλλαγή σε αρκετά θέματα, συμπεριλαμβανομένων την μετανάστευση, το εμπόριο, την ενέργεια, την ασφάλεια την άμυνα, Συρία, Λιβύη, Βαλκάνια και Καύκασο, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι χάρις στις κοινές προσπάθειες της Τουρκίας με την ΕΕ κατόρθωσαν να χειρισθούν την μεγαλύτερη ανθρώπινη κρίση που εμφανίστηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη. «Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, είναι έτοιμη με υψηλά επίπεδα αποφασιστικότητας για έναν πραγματικό συνεταιρισμό».

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν προσδοκίες εκ μέρους και των δύο πλευρών όπως σε όλες τις σχέσεις, ο Τσαβούσογλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ανάμεσα στο πλαίσιο των προσδοκιών της Τουρκίας είναι θέματα, όπως η συνεργασία στη μετανάστευση, η ελευθεροποίηση της βίζας, ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης, η επικαιροποίηση σε όλες της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, ο διάλογος σε ανώτατο επίπεδο καθώς και η συνεργασία καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα άρχισαν σε αυτό το πλαίσιο και ότι εστιάζονται στην διαδικασία ομαλοποίηση των σχέσεων τους με την Γαλλία καθώς και στη διαδικασία εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία, όπως έχει αναφέρει στις προτάσεις προηγουμένως, είναι έτοιμη για την άτυπη συνάντηση «5+1 (ΟΗΕ)» σχετικά με την Κύπρο και για την Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι στηρίζονται και στην στήριξη της Ολλανδία. «Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ λήφθηκε το 2004 υπό την προεδρία της Ολλανδίας», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η Ολλανδία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπογραφή της Συμφωνίας στις 18 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με την Sabah (27.01.21), ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως στο παρελθόν η Τουρκία βίωσε ένταση στις σχέσεις της με την ΕΕ, λόγω των προβλημάτων που είχε με ορισμένες χώρες μέλη το 2020. «Αυτή δεν είναι μια κατάσταση που επιθυμούμε. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με τη σοφία άλλων λογικών χωρών όπως η Ισπανία και άλλων χωρών που υπερασπίζονται τη λογική, προτιμήθηκε ο διάλογος από την ένταση. Η τελευταία σύνοδος κορυφής άνοιξε το δρόμο για αυτό. Τώρα εργαζόμαστε για το άνοιγμα νέων σελίδων στις σχέσεις μας με την ΕΕ», είπε.

    (ΔΨ/ΚΣ)

    [02] Προσπάθεια για ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, υποστηρίζει ο Καϊμακτσί

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk (26.01.21), ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών , αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πρέσβης Φαρούκ Καϊμακτσί ανέφερε ότι ο δρόμος της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία πέρασε σε μια θετική ατζέντα, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία και οι χώρες της ΕΕ έχουν ανάγκη η μία την άλλη και θα δώσουν στήριξη μεταξύ τους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ανοιχτή συνάντηση με τον Επικεφαλή της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία Πρέσβη Νικολάους Μέγιερ-Λάντρουτ, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στο πλαίσιο «εθνικού έργου για ενδυνάμωση του αγώνα κατά του Covid-19», ο Καϊμακτσί είπε: «Εμείς, ως Τουρκία, επιθυμούμε να ακολουθούμε πάντα μια θετική ατζέντα με την ΕΕ, αλλά δυστυχώς η Τουρκία υπόκειντο από την αρχή της ενταξιακής της πορείας διάφορα εμπόδια και κυρώσεις, τα οποία μας έφεραν στην ένταση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ το 2020».

    Σημειώνοντας ότι επιθυμούν την ανάπτυξη των σχέσεων τους με την ΕΕ στην επικείμενη περίοδο μέσω τεσσάρων καναλιών, ο Καϊμακτσί ανέφερε ότι αυτά είναι, οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, η άτυπη συνάντηση 5+1 (ΟΗΕ) για την λύση του Κυπριακού προβλήματος, η αποκλιμάκωση της έντασης με τη Γαλλία και οι εργασίες μεταρρυθμίσεων που άρχισαν στους τομείς της οικονομίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης στην Τουρκία.

    Ο Πρέσβης Μεγιέρ-Λαντρούτ, από πλευράς τους, δήλωσε ότι ανοίχθηκε ένα νέο παράθυρο για εξεύρεσης θετικής ατζέντας ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, όμως οι πλευρές έχουν διαφορετικές προσδοκίες. Σημειώνοντας ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση και ικανοποίηση αυτών των προσδοκιών, ο Μεγιέρ- Λαντρούτ είπε ότι η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών Τουρκίας-Ελλάδας. Πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι η αναμενόμενη επίσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία είναι μια σημαντική εξέλιξη.

    Σχετικά με την συνάντηση για τις διερευνητικές συνομιλίες, ο Μεγιέρ-Λαντρούτ είπε ότι δεν θα προβεί σε καμία δήλωση σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών, αλλά εξέφρασε την ικανοποίηση του για την διεξαγωγή αυτής της συνάντησης. «Οι λύσεις των προβλημάτων πρέπει να αναζητηθούν ανάμεσα στους γείτονες. Είναι σημαντική η επανέναρξη των συνομιλιών μετά από 4.5 χρόνια. Ελπίζουμε ότι θα επιλυθούν σύντομα τα προβλήματα με θετικές εξελίξεις», δήλωσε καταληκτικά.

    (ΔΨ)

    [03] Το κλείσιμο του φιλο-κουρδικού HDP ζήτησε πάλι ο Μπαχτσελί

    H Hurriyet Daily News (27.01.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε ξανά το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Ο Μπατσελί ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι το ΜΗΡ δεν είναι υπέρ των κλεισίματος άλλων πολιτικών κομμάτων. «Ωστόσο τα κόμματα που εμπλέκονται σε πράξεις βίας θα πρέπει να τιμωρηθούν», είπε.

    Πρόσθεσε ότι το ΜΗΡ είναι οπαδός μια πολιτικής προσέγγισης που βάζει την Τουρκία πάνω από όλες τις ιδέες και ότι τα Κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί που είναι ενάντια σε αυτές τις αρχές θα πρέπει να είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους.

    (ΚΣ)

    [04] Ο Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε με βουλευτές του Κόμματός του που φημολογείται ότι θα ενταχθούν στο Κόμμα του Ιντζέ

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (27.01.21) ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συναντήθηκε με τρεις βουλευτές του Κόμματός του οι οποίοι στις 10 Δεκεμβρίου 2020 του απέστειλαν επιστολή για τον τρόπο που διοικεί το Κόμμα. Πρόκειται για τον Βουλευτή Σμύρνης Μεχμέτ Αλί Τσελεπί, τον Βουλευτή Καραμπούκ Χουσεϊν Αβνί Άκσοϊ και τον Βουλευτή Γιάλοβας Οζτζάν Οζέλ, οι οποίοι όπως φημολογείται προτίθενται να ενταχθούν στο νέο-ιδρυθέν Κόμμα της Πατρίδας του Μουχαρέμ Ινζτζέ που επίσης προέρχεται από τις τάξεις του CHP.

    Επικαλούμενη πληροφορίες, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι οι Βουλευτές αρνήθηκαν ότι προτίθενται να παραιτηθούν από το Κόμμα.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak (27.01.21) υποστηρίζει ότι στην επιστολή που είχαν αποστείλει οι τρεις βουλευτές τον Δεκέμβριο στον ηγέτη του CHP εξέφραζαν την δυσφορία τους για τις προσπάθειες του CHP να συνάψει εκλογική συμμαχία με το φιλο-κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Η εφημερίδα παραθέτει την επιστολή στην οποία ανάμεσα σε άλλα οι τρεις βουλευτές δήλωναν πως δεν αποδέχονται την εμπλοκή του Κόμματος με την ελίτ του HDP που δεν απομακρύνει τον εαυτό της και τους Κουρδικής καταγωγής Τούρκους πολίτες από την τρομοκρατία. «Χρειαζόμαστε εκείνους που βλέπουν την ακεραιότητα της πατρίδας και την ανεξαρτησία της χώρας πάνω από όλα», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή.

    (ΚΣ)

    [05] Συναντήσεις με πολιτικά Κόμματα ζητά το HDP

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (27.01.21) το φιλο-κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ζήτησε συνάντηση με τέσσερα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία, το Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) το DEVA και το Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CHP).

    Οι συναντήσεις γίνονται στην προσπάθεια ανταλλαγής απόψεων για τις πολιτικές εξελίξεις και στην προσπάθεια να ανιχνευθεί το έδαφος για δημιουργίες συμμαχιών ενόψει και των Βουλευτικών Εκλογών της Τουρκίας.

    Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, η πρώτη θετική απάντηση ήρθε από το Κόμμα της Ευδαιμονίας που αναμένεται να έχει συνάντηση με το HDP σύντομα.

    Το φιλο-κουρδικό Κόμμα, δεν ζήτησε συνάντηση από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ούτε από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης ((MHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Partisi). «Ο λόγος για αυτό ήταν οι αρνητικές πολιτικές στάσεις και δηλώσεις των 3 κομμάτων έναντι του HDP», σημειώνει η T24.

    (ΚΣ)

    [06] Ερντογάν: «Έρχονται σύντομα 50 εκατομμύρια εμβόλια στην Τουρκία»

    Η Yeni Safak (27.01.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα φτάσουν στη Τουρκία το συντομότερο δυνατό.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, σε δημόσια τελετή διορισμού νέων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και βετεράνων, που επωφελήθηκαν από την κρατική χορηγία όπου υποστήριξε ανάμεσα σε άλλα, ότι υπάρχει έλλειψη εμβολίων στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, αλλά η Τουρκία έχει αρχίσει να λαμβάνει τα εμβόλια της γρήγορα.

    «Συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε. Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας [...] ακόμη και από τις πιο ευημερούσες χώρες. Το ποσό που διαθέτουμε για κοινωνική υποστήριξη υπερβαίνει τα 81 δισεκατομμύρια λίρες», είπε.

    (ΚΣ)

    [07] Στις 7,103 ανήλθαν χθες νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (27.01.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 7,103 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 180,303 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 134 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 8,108. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 671 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,442,350 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 25,350. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,322,511.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 28,828,496 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,791 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,7% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,01%.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 27 January 2021 - 12:22:25 UTC