Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 16/2021 26.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τηλεδιάσκεψη Τατάρ-Γκουτέρες
  • [02] Έκκληση CTP για προσήλωση στις παραμέτρους των ΗΕ για το Κυπριακό
  • [03] Διαψεύδει ύπαρξη αγνοουμένων στον Πενταδάκτυλο ο Μουφτουζαντέ
  • [04] Αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [05] Νέα μέτρα στο τραπέζι για τον Covid-19 λόγω αύξησης κρουσμάτων
  • [06] Κατ' οίκον περιορισμός από απόψε σε κατεχόμενη Λευκωσία και Κερύνεια
  • [07] Πιλλί: «Δεκατρείς χιλιάδες άτομα έχουν εμβολιασθεί μέχρι στιγμής»
  • [08] Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους μαθητές στα κατεχόμενα
  • [09] Διαμαρτυρία εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές
  • [10] Αποκοπή μισθών από εργαζόμενους
  • [11] Υπάρχουν 370 σπήλαια στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Είναι εφικτή η λύση σε όλα τα προβλήματα με την Ελλάδα, λέει ο Καλίν
  • [02] Γερμανός Πρέσβης: «Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό όφελος από θετική ατζέντα»
  • [03] Συμφωνία για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Τουρκία
  • [04] Στις 5,642 ανήλθαν χθες νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία
  • [05] Προβάδισμα με μειωμένα ποσοστά για Ερντογάν, σύμφωνα με την Optimar
  • [06] Στρατιωτική αεροπορική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [07] Υπό κράτηση χθες οι δύο συμπρόεδροι του HDP στην Εσένγιουρτ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τηλεδιάσκεψη Τατάρ-Γκουτέρες

    Η Halk?n Sesi (26.01.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πραγματοποίησε ψες τηλεδιάσκεψη με το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

    Όπως ανακοίνωσε η «εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας» Μπέρνα Τσελίκ Ντονγκρουγιόλ, η τηλεδιάσκεψη ήταν διάρκειας μισής περίπου ώρας και σε αυτήν παρίστατο η διαπραγματευτική ομάδα του Τατάρ.

    (ΚΣ)

    [02] Έκκληση CTP για προσήλωση στις παραμέτρους των ΗΕ για το Κυπριακό

    Η Yeni Duzen (26.01.21) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ενεργούν με σωφροσύνη και προσήλωση στις παραμέτρους του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού. Σε γραπτή δήλωση μετά την γνωστοποίηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό θα διεξαχθεί στην Νέα Υόρκη σε κατάλληλη ημερομηνία μετά το τέλος Φεβρουαρίου, το CTP επισημαίνει «πρέπει να είναι γνωστό ότι μια μόνιμη και λειτουργική λύση που θα ενταφιάσει στην ιστορία το κυπριακό πρόβλημα θα είναι εφικτή με επίδειξη ενσυναίσθησης μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων κάτω από μιαν ομοσπονδιακή στέγη, τερματισμό των συζητήσεων πάνω στην πολιτική ισότητα και κατανόηση στις ελάχιστες προσδοκίες ασφάλειας». Αναφέρει και τα εξής το CTP:

    «[...] Ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Τατάρ, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις στη βάση των δύο κρατών βασισμένων στην κυριαρχική ισότητα και από το μηδέν, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την συμφωνία του Βερολίνου. Το CTP εκτιμά ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για να μπορέσει να ξεπεραστεί το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην διαδικασία και να καταστούν επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για συνολική λύση, όμως αυτές θα μπορούσαν να είναι ευδόκιμες μένοντας προσηλωμένες στη νόμιμη βάση του ΟΗΕ. [...] Η πραγματική δημοκρατία που επιθυμείται στο νησί μας κατά την πέρα του μισού αιώνα διαδικασία, θα εκδηλωθεί κάτω από την στέγη της ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου στη βάση της μίας και μόνης ταυτότητας, της μίας κυριαρχίας και της μίας διεθνούς εκπροσώπησης.

    Αν κοιτάξει κανείς τις ειρηνευτικές διαδικασίες που κατέλεξαν με επιτυχία σε άλλες χώρες με προβλήματα, φαίνεται ότι η επιτυχία επιτεύχθηκε με μιαν συμμετοχική μέθοδο που αποτελείται από 'πολιτικές διαπραγματεύσεις-διάλογο-μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης'. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό ο κ. Τατάρ να επιδείξει εποικοδομητική στάση στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να εμπλουτίσει το θέμα με εναλλακτικές προτάσεις. Ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών και των οργανώσεων που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών πρέπει να συνεχίζεται ταυτοχρόνως με τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγουν οι ηγέτες με στόχο την επίτευξη αποτελέσματος. [...]

    Η συνένωση κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη στη βάση της πολιτικής ισότητας στην Κύπρο, που βρίσκεται στον πυρήνα της συνεχιζόμενης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συμβάλει σημαντικά και στην βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, όπως θα εξασφαλίσει και σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή. Υπό το φως όλων αυτών των πιθανοτήτων, ως Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα καλούμε τους δύο ηγέτες να ενεργήσουν με σωφροσύνη και προσήλωση στις παραμέτρους του ΟΗΕ».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Διαψεύδει ύπαρξη αγνοουμένων στον Πενταδάκτυλο ο Μουφτουζαντέ

    Ο παράνομος Bayrak (26.01.21, brtk.net) μεταδίδει ότι το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), Χακκί Μουφτουζαντέ χαρακτήρισε «αβάσιμους» τους «ισχυρισμούς» που δημοσιεύθηκαν χθες σε στήλη στην εφημερίδα «Χαραυγή» ότι λείψανα Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων βρίσκονται κάτω από την σημαία του κατοχικού καθεστώτος στον Πενταδάκτυλο.

    Σε δηλώσεις στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Μουφτουζαντέ ανέφερε ότι δεν υπάρχει απόφαση από την ΔΕΑ να διενεργήσει εκσκαφές κάτω από την σημαία του καθεστώτος. Σημειώνοντας ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι «ανθρωπιστικό» και «ευαίσθητο», ο Μουφτουζαντέ ισχυρίστηκε ότι τέτοιους είδους «αβάσιμες ειδήσεις» δεν εξυπηρετούν σε τίποτε άλλο εκτός από την δημιουργία έλλειψης εμπιστοσύνης.

    Χαρακτηρίζοντας «ατυχή» την δημοσίευση τέτοιου άρθρου αυτές τις ημέρες που ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του για το Κυπριακό και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα θέσει στην ημερήσια διάταξη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Μουφτουζαντέ εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το άρθρο «έπληξε» τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων.

    Είπε ότι η ΔΕΑ είχε αποφασίσει να διενεργήσει εκσκαφές στην εν λόγω περιοχή το 2012, όμως δεν αποφάσισε να σκάψει κάτω από την σημαία του καθεστώτος.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (26.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες διενεργήθηκαν 2,784 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 32 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 30 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 2 επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ο Πιλλί είπε επίσης ότι δύο ασθενείς εισήχθησαν χθες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω επιβάρυνσης της κατάστασης τους, ενώ 9 άτομα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα 17 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 14 στην Κερύνεια και ένα στο Τρίκωμο.

    Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν την ζωή τους από τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στα 14.

    Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 384,13919 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 2,071 κρούσματα Covid-19, 1,793 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 264 ασθενών, 76 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 184 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 5 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΚΣ)

    [05] Νέα μέτρα στο τραπέζι για τον Covid-19 λόγω αύξησης κρουσμάτων

    Κάτω από τον τίτλο «Πρόταση 'πλήρους κλεισίματος' για την Λευκωσία και την Κερύνεια», η K?br?s (26.01.21) γράφει ότι η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νοσημάτων» του λεγόμενου υπουργείου υγείας υπέβαλε χθες πρόταση στο «υπουργικό συμβούλιο» για κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην Κερύνεια μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2021 λόγω της αύξησης των εγχώριων κρουσμάτων του Covid-19.

    Πρότεινε επίσης να αρχίζει από τις 20.00 η ώρα αντί από τις 22.00 η απαγόρευση κυκλοφορίας και να κλείσουν οι είσοδοι και οι έξοδοι των εν λόγω επαρχιών.

    Στις προτάσεις της επιτροπής συμπεριλαμβάνεται επίσης και πρόνοια για τερματισμό των μαθημάτων με φυσική παρουσία σε όλα τα «κρατικά» και ιδιωτικά σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και η διεξαγωγή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέχρι της 10 Φεβρουαρίου.

    Το «υπουργικό συμβούλιο» αξιολόγησε τις προτάσεις της «επιτροπής» ψες κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίας στην οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων μέχρι αργά τα μεσάνυκτα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση.

    Ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι θα συνεδρίαζε σήμερα ξανά η «επιτροπή» και θα λάμβανε αποφάσεις. Είπε ότι θα ανακοινώσουν σήμερα στην «βουλή» τις αποφάσεις της «επιτροπής».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Κατ' οίκον περιορισμός από απόψε σε κατεχόμενη Λευκωσία και Κερύνεια

    Ο παράνομος τηλεοπτικός σταθμός Bayrak (26.01.21) μετέδωσε ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι θα υπάρξει κατ' οίκον περιορισμός για την κατεχόμενη Λευκωσία και την κατεχόμενη Κερύνεια, αρχίζοντας από απόψε το βράδυ.

    Ανέφερε επίσης ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από την «Ανώτατη Επιτροπή Λοιμωδών Νοσημάτων» εντός των επόμενων ωρών.

    (ΚΣ)

    [07] Πιλλί: «Δεκατρείς χιλιάδες άτομα έχουν εμβολιασθεί μέχρι στιγμής»

    Ο παράνομος τηλεοπτικός σταθμός Bayrak (25.01.21) μετέδωσε ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί, αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία του Covid-19 και ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι το σχέδιο δράσης σχετικά με το εμβόλιο συνεχίζεται και ότι περίπου 13 χιλιάδες άτομα έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Είπε ακόμα πως ο εμβολιασμός για άτομα άνω των 80 ετών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι έχει αρχίσει ο εμβολιασμός για άτομα άνω των 65 ετών.

    Ο Πιλλί πρόσθεσε ότι έχουν έρθει στα κατεχόμενα 170,000 δόσεις του εμβολίου και ότι αναμένονται ακόμα 20,000 δόσεις από την Τουρκία. Είπε επίσης ότι τίθενται κανονισμοί όσον αφορά τον εμβολιασμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (ΚΣ)

    [08] Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους μαθητές στα κατεχόμενα

    H K?br?s Postas? (26.01.21) αναφέρει στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας Ολγκούν Αμτζάογλου, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει εξ αποστάσεως (on line) εκπαίδευση για όλα τα σχολεία από αύριο.

    Εξάλλου η K?br?s Postas? (25.01.21) μετέδωσε επίσης ότι Αμτζάογλου είπε ότι 11,500 μαθητές και 1,100 εκπαιδευτικοί στα κατεχόμενα δεν πήγαν σχολείο χθες, πρώτη μέρα έναρξης της εκπαίδευσης με φυσική παρουσία, μετά την προσωρινή άρση των μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Είπε ότι στα σχολεία φοιτούν 53 χιλιάδες μαθητές και ότι το 28% δεν πήγε σχολείο χθες.

    (ΚΣ)

    [09] Διαμαρτυρία εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές

    Η Avrupa (26.01.21) γράφει ότι διαμαρτυρία στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου πραγματοποίησαν χθες μέλη του λεγόμενου «συνδέσμου εργαζομένων στην νότια Κύπρο», όπως αποκαλείται η οργάνωση που ίδρυσαν Τουρκοκύπριοι οι οποίοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

    Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν στην νεκρή ζώνη για τις αποφάσεις της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων» του λεγόμενου υπουργείου υγείας, βάσει των οποίων υποχρεούνται να διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία, μένοντας σε καραντίνα και μακριά από τις οικογένειές τους κατά την επιστροφή τους από την εργασία τους στις ελεύθερες περιοχές.

    Από τις 13 Ιανουαρίου οι εν λόγω εργαζόμενοι παραλαμβάνονται από λεωφορεία στην νεκρή ζώνη και μεταφέρονται σε ξενοδοχεία όπου μένουν σε καραντίνα μέχρι την επόμενη μέρα που οδηγούνται και πάλι στην νεκρή ζώνη με λεωφορεία για να μεταβούν στην εργασία τους.

    Χθες υπήρξε ένταση στο οδόφραγμα αφού η «αστυνομία» απαγόρευσε στους εργαζόμενους να παραλάβουν φαγητό που τους είχε σταλεί από τα κατεχόμενα στην νεκρή ζώνη.

    Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ανώτατη επιτροπή να είσαι δίκαιη», «Ανοίξτε τις πύλες» και «Ο χώρος του εργαζόμενου είναι το σπίτι του και όχι το ξενοδοχείο καραντίνας».

    Η εκδήλωση τελείωσε γύρω στις 21.30 η ώρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στον χώρο της διαμαρτυρίας εστάλη υπερβολικός αριθμός «αστυνομικών».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Αποκοπή μισθών από εργαζόμενους

    Η Avrupa (26.01.21) γράφει ότι οι οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας και τα προβλήματα σε σχέση με τις δυνατότητες του «προϋπολογισμού» ανάγκασαν την «κυβέρνηση» να προβεί σε αποκοπή 10,65% των μισθών και των συντάξεων που υπερβαίνουν τις 5,000 τουρκικές λίρες (ΤΛ).

    «Διάταγμα» για τον σκοπό αυτό δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα».

    Οι αποκοπές αφορούν τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021 και αναμένεται να επιστραφούν στο μέλλον στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του καθεστώτος.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Υπάρχουν 370 σπήλαια στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (26.01.21) γράφει ότι σε εξερευνήσεις που διενήργησε με την Διεθνή Ένωση Σπηλαιολογίας και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας, ο τουρκοκυπριακός «Σύνδεσμος Λάτρεων Σπηλαίων» διαπίστωσε την ύπαρξη 370 σπηλαίων στα κατεχόμενα. Ο τουρκοκυπριακός σύνδεσμος συνεχίζει τις εργασίες του για εξερεύνηση και προστασία του πλούτου των σπηλαίων στα κατεχόμενα εντός του 2021 που κηρύχθηκε Διεθνές Έτος Σπηλαίων και Καρστ από την UNESCO, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Ο τουρκοκυπριακός σύνδεσμος ιδρύθηκε το 2014 και από τότε εξερεύνησε 370 σπήλαια στα κατεχόμενα μαζί με τους εν λόγω διεθνείς οργανισμούς. Το πιο βαθύ σπήλαιο είναι 200 μέτρα και το πιο μακρύ 317 μέτρα.

    Ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου, Σαλίχ Γκιουτζέλ ανέφερε ότι βρέθηκαν 80 σπήλαια κατά την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας και 89 το 2003 κατόπιν εργασιών της Γενικής Διεύθυνσης Μελέτης και Έρευνας Μεταλλείων Τουρκίας. Σημείωσε ότι από το 2014 και την ίδρυση του συνδέσμου, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 370 με την βοήθεια των κατοίκων των χωριών και κυνηγών.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Είναι εφικτή η λύση σε όλα τα προβλήματα με την Ελλάδα, λέει ο Καλίν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (25.01.21), ολοκληρώθηκε χθες ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών που άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Επικαλούμενη διπλωματικές πληροφορίες, η εφημερίδα γράφει ότι στη χθεσινή συνάντηση, την Τουρκία εκπροσώπησαν ο υφυπουργός εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και οι διπλωμάτες Τσαγατάι Έρτσιγιες και Μπαρίς Καλκαβάν. Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν ο πρώην πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αλέξανδρος Κούγιου, και η Ιφιγένεια Κανάρα από τη γενική γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Όπως ανακοινώθηκε, στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και τα βήματα που μπορούν να ληφθούν και από τις δύο πλευρές. Αξιολογήθηκαν όλα τα θέματα που βρίσκονταν στην ατζέντα της 60ης συνάντησης, και ακολούθως συμφωνήθηκε όπως η επόμενη συνάντηση μεταξύ των πλευρών πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σχετικά με τις διερευνητικές που έγιναν στο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, ο Καλίν είπε: «Με τη δυνατή ηγετική ικανότητα του Προέδρου μας, είναι εφικτή η επίτευξη λύσης σε όλα τα προβλήματα συμπεριλαμβανομένων και των προβλημάτων στο Αιγαίο και η βούληση μας για να επιτευχθεί αυτό είναι δεδομένη. Είναι προς το συμφέρον όλων η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή».

    (ΑΚ)

    [02] Γερμανός Πρέσβης: «Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό όφελος από θετική ατζέντα»

    Η αγγλόφωνη HDN (26.01.21), υπό τον τίτλο «Γερμανός Πρέσβης: Μια θετική ατζέντα είναι προς το κοινό συμφέρον της Τουρκίας και της ΕΕ», στεγάζει αποκλειστική συνέντευξη του Γερμανού Πρέσβη στην Άγκυρα Jurgen Schulz, ο οποίος αξιολόγησε στην εφημερίδα τη στάση του Βερολίνου όσον αφορά στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, καθώς επίσης και την παρούσα κατάσταση όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο είναι προς το κοινό συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της ΕΕ, ο Γερμανός Πρέσβης στην Άγκυρα υπογράμμισε ότι οι Βρυξέλλες είναι ανοικτές και έτοιμες για διάλογο με την Τουρκία για την βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεων τους και για την επίλυση όλων των διαφορών μεταξύ τους.

    Ο Schulz χαιρέτησε επίσης την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, μετά την ένταση του τελευταίου χρόνου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και υπογράμμισε την ίδια στιγμή το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα του για την αποκλιμάκωση της έντασης αυτής, στα πλαίσια της προεδρίας της στην ΕΕ.

    Κληθείς να απαντήσει ποιες είναι οι προσδοκίες της Γερμανίας από τις διερευνητικές επαφές, ο Schulz υπενθύμισε τη σημαντική εμπλοκή του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas, ο οποίος ακόμη και στην τελευταία του επίσκεψη στην Άγκυρα στις 18 Ιανουαρίου είχε υπογραμμίσει ότι η επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να γίνει μέσω διαπραγμάτευσης και διαλόγου και στη βάση του διεθνούς δικαίου. «Επομένως, η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και μια πολύ καλή είδηση για ολόκληρη την περιοχή», είπε.

    «Προτού καταστεί εφικτό να εισέλθουν σε εποικοδομητικές επαφές, είναι πολύ σημαντικό οι δύο πλευρές να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Γι' αυτό, είναι πολύ σημαντική η επανέναρξη ενός σοβαρού και επικεντρωμένου σε ένα θετικό αποτέλεσμα διαλόγου που να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στο διεθνές δίκαιο. Τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη είναι περίπλοκα, όμως μπορούν να επιλυθούν. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση. Είναι πολύ σημαντικό την ίδια στιγμή, η Τουρκία να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία ακολουθώντας την πορεία της αποκλιμάκωσης».

    Κληθείς να αξιολογήσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, και να απαντήσει ποια θεωρεί ότι είναι τα βήματα που μπορούν να κάνουν η Τουρκία και η ΕΕ μέχρι το τέλος Μαρτίου για να επικρατήσει σταθερότητα στις σχέσεις τους, ο Γερμανός Πρέσβης στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει εκφράσει πολλές φορές την ετοιμότητα της να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία για την βελτίωση των σχέσεων τους και την επίλυση των διαφορών τους.

    Πρόσθεσε ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία όπως παραιτηθεί από οποιεσδήποτε προβοκατόρικες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και επιδείξει βούληση για επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή μέσω του διαλόγου. «Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαρώσια με μεγάλη ανησυχία. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ είναι έτοιμη να ανταλλάξει απόψεις με την Τουρκία για το πως θα μπορέσει να επιτευχθεί πρόοδος σε διάφορα ζητήματα. Χαιρετίζουμε επίσης το νέο κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αφού μας επιτρέπει να συζητήσουμε τις διαφορετικές μας απόψεις και αντιλήψεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γερμανός Πρέσβης.

    Αυτούσια η συνέντευξη του Γερμανού Πρέσβη στην Άγκυρα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας Turkey, EU have mutual interest in positive agenda: German envoy - Turkey News (hurriyetdailynews.com).

    (AK)

    [03] Συμφωνία για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (25.01.21, ΑΑ), ο πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου της φαρμακευτικής εταιρείας VisCoran Ilac Sanayii AS Οζτιούρκ Οράν (Ozturk Oran), σε συνέντευξή του στο Anadolu την Δευτέρα, δήλωσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, μόλις ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία και η διαδικασία διαβίβασης τεχνολογίας.

    Σημειώνοντας ότι η συμφωνία υπογράφτηκε στις 16 Αυγούστου το 2020, ο Οράν ανέφερε ότι η εταιρεία δεν σκέφτηκε να το ανακοινώσει μέχρι να πάρει την σχετική έγκριση από το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας. «Σε αυτό το στάδιο, βρισκόμαστε στη διαδικασία διαβίβασης τεχνολογίας σχετικά με την παραγωγή. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθώς και των νομικών διαδικασιών στο Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, θα επιτρέπεται η χρήση του εμβολίου. Αμέσως μετά θα αρχίσει το πιλοτικό στάδιο παραγωγής και ακολούθως η μαζική παραγωγή», πρόσθεσε ο Οράν.

    O Οράν επισήμανε ότι η εταιρεία VisCoran Ilac Sanayii AS είναι συνέταιρος για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη 4-5 εταιρείες στην Τουρκία με υποδομές για παραγωγή του εμβολίου. Ανέφερε ότι βρίσκονται σε διαβούλευση με αυτές τις εταιρείες, σημειώνοντας ότι η παραγωγή του εμβολίου στην Τουρκία θα συμβάλει σημαντικά στην χώρα καλύπτοντας τις ανάγκες της, με ενδεχόμενο και την εξαγωγή του.

    (ΔΨ)

    [04] Στις 5,642 ανήλθαν χθες νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 5,642 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 151,109 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 137 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 6,682. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 671 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,435,247 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 25,210. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,134,403.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 28,648,193 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,808 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,7% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,01%.

    (AK)

    [05] Προβάδισμα με μειωμένα ποσοστά για Ερντογάν, σύμφωνα με την Optimar

    Υπό τον τίτλο «Τι βγήκε από την δημοσκόπηση του 2021;», ο αρθρογράφος Αμπτουλκαντίρ Σελβί της Hurriyet (26.01.21) δημοσιεύει τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Optimar τον Ιανουάριο του 2021.

    Στο ερώτημα «ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας», το 38.1% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι είναι η οικονομία, το 24.8% η πανδημία της νόσου Covid-19 και το 11.9% η ανεργία. Ενδιαφέρον σημείο, επισημαίνει ο αρθρογράφος, είναι ότι στην ερώτηση «ποιος θα λύσει το πρόβλημα», το 28.1% υποδεικνύει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το 16.5% το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ενώ μόνο το 0.6% υποδεικνύει τον Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος υποτίθεται πως είναι εμπειρογνώμονας σε θέματα οικονομίας.

    Η έρευνα κατέδειξε, πάντως, ότι στο ερώτημα «ποιος είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός» ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν προηγείται με 31.1%, ενώ τον ακολουθεί ο Σελαχαττίν Ντεμιρτάς με 8%, παρόλο που βρίσκεται στη φυλακή. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, δεύτερος ήταν ο Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά τώρα έρχεται τέταρτος στη σειρά με ποσοστό 7.1%, ενώ η Μεράλ Άκσενερ έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Ιμάμογλου με 7.4%. Ο Μανσούρ Γιαβάς (Δήμαρχος της Άγκυρας), που σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις είχε αυξημένα ποσοστά, τώρα εμφανίζεται πέμπτος με ποσοστό 6.5%.

    Το ποσοστό του Μουχαρρέμ Ιντζέ, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το CHP και να ιδρύσει το δικό του κόμμα, δεν είναι καθόλου άσχημο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αφού βρίσκεται στην όγδοη θέση με 3.3%, μετά από τους Κιλιντσάρογλου και Μπαχτσελί, αλλά ένα βήμα πιο πάνω από τον Αμπτουλλάχ Γκιούλ.

    «Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί προσεχτικά είναι η επιλογή των ψηφοφόρων του CHP έναντι του Εκρέμ Ιμάμογλου και του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας: «Στο ερώτημα 'ποιος είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός ανάμεσα στους ψηφοφόρους του CHP', ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 31.7% έναντι 28.6% του Κιλιντσάρογλου. (...) Ο Μανσούρ Γιαβάς λαμβάνει 18.9%».

    Ένα άλλο σημείο, που εφιστά την προσοχή, ο αρθρογράφος είναι ο ισχυρός δεσμός που υπάρχει ανάμεσα στα κόμματα και στους αρχηγούς των κομμάτων, εκτός του CHP. Αυτό το ποσοστό ανέρχεται στο 78.9% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του AKP, στο 86% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), στο 70.7% στους οπαδούς του Καλού κόμματος (IYI Parti), στο 59.7% στο κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Το CHP καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό που ανέρχεται σε 28.6%.

    Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την πρόθεση ψήφου «αν διεξάγονταν προεδρικές εκλογές σήμερα» σε σχέση με τον Έρντογαν ως αντίπαλο διαφορετικού υποψήφιου κάθε φορά.

    Στο ερώτημα «Ποιον θα ψηφίζατε στον τελευταίο γύρο των προεδρικών εκλογών εάν οι υποψήφιοι ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμπτουλλάχ Γκιούλ», το 43.5% των συμμετεχόντων απάντησαν τον Ερντογάν, ενώ μόνο το 20.3% τον Γκιούλ. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 36.1%. Το ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι ο Γκιουλ δεν παίρνει ψήφους από το AKP, σημειώνει ο Σελβί.

    Στην περίπτωση που ο Ερντογάν έχει αντίπαλο τον Αλί Μπαμπατζάν, λαμβάνει 45.1%, και ο Μπαμπατζάν 20.9% με τους αναποφάσιστους να ανέρχονται στο 34.1%, που πάλι θεωρείται υψηλό ποσοστό.

    Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται ως ο αντίπαλος που πλησιάζει περισσότερο τον Ερντογάν με ποσοστό 35.2%, έναντι 43.9% του Τούρκου Προέδρου, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 20.8% σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το 90.6% των ψηφοφόρων του CHP υποστηρίζουν τον Ιμάμογλου, ο οποίος ταυτόχρονα λαμβάνει ψήφους και από το IYI Parti και από το HDP.

    Ο Κιλιντσάρογλου λαμβάνει μόνο το 27.2% έναντι του Ερντογάν, ο οποίος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται να παίρνει 45.8%, ενώ αυξημένο παρουσιάζεται το ποσοστό των αναποφάσιστων που ανέρχεται στο 27%.

    Παρατηρείται ότι σε περίπτωση που υποψήφιοι είναι ο Ερντογάν με τον προερχόμενο πάλι από τις τάξεις του CHP Γιαβάς, ο Τούρκος Πρόεδρος λαμβάνει το 43.1% των ψήφων, ενώ ο Γιαβάς το 31.8%, που είναι 4.6% υψηλότερο ποσοστό από τον Κιλιντσάρογλου. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 25%.

    Σε περίπτωση που αντίπαλός του είναι η Άκσενερ, ο Ερντογάν λαμβάνει το 43.8% των ψήφων, η πρόεδρος του Καλού Κόμματος το 30% και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 26.2%.

    Εξάλλου, ο Ερντογάν λαμβάνει 45% με ανθυποψήφιο τον Μουχαρρέμ Ιντζέ, ο οποίος φαίνεται να λαμβάνει 28.6%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 26.4% σε αυτή την περίπτωση.

    Τέλος, ενώ ο Σελαχαττίν Ντεμιρτάς είναι ένας από τους πιο αγαπητούς πολιτικούς, ως ανθυποψήφιος του Ερντογάν, λαμβάνει μόλις 17%, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι σε αυτό το ενδεχόμενο ο Ερντογάν λαμβάνει 51.8% και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 31.2%. Σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι του IYI Parti δίνουν την ψήφο τους αυτή την φορά στον Ερντογάν, ενώ ο Ντεμιρτάς απορροφά τις περισσότερες ψήφους του HDP και το 28.4% από το CHP.

    (ΔΨ)

    [06] Στρατιωτική αεροπορική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (25.01.21), το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, σε γραπτή του ανακοίνωση, ανέφερε ότι έχει διεξαχθεί στρατιωτική αεροπορική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, με επιχείρηση εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων σε μαχητικά F-16 και F4-E.

    (ΔΨ)

    [07] Υπό κράτηση χθες οι δύο συμπρόεδροι του HDP στην Εσένγιουρτ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (26.01.21) μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες από τις αρχές ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης στα γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην επαρχία Εσένγιουρτ, τέθηκαν υπό κράτηση οι συμπρόεδροι του επαρχιακού παραρτήματος του Κόμματος Ερτζιάν Σ. και Ντιλάν Κ, με την κατηγορία ότι είναι «μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης».

    Στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης που έγινε στα γραφεία του Κόμματος στην επαρχία Εσένγιουρτ, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικά τεκμήρια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ντοκουμέντα και έγγραφα.

    Η επιχείρηση ξεκίνησε στα γραφεία του κόμματος μετά από μαρτυρίες ότι γίνονταν αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφιών του Αμπτουλάχ Οτζιαλάν που κατηγορείται για ενορχήστρωση της «τρομοκρατικής οργάνωσης» του PKK.

    Μετά από εξάωρη κατάθεση των δύο συλληφθέντων, ο γενικός εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης αποφάσισε όπως αφεθούν ελεύθεροι εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης τους.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Hurriyet (26.01.21), ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ανάρτησε πλάνα και φωτογραφίες από την επιχείρηση στα γραφεία του HDP.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάμεσα στα τεκμήρια που κατασχέθηκαν βρίσκονται και διευθύνσεις οικογενειών μελών του PKK καθώς επίσης και ηλεκτρονικές σελίδες που αναφέρονται σε σημεία εκπαίδευσης των μελών του PKK.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 26 January 2021 - 21:53:54 UTC