Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 02/2020 05.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Υποχρεωτική καραντίνα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου για όσους εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές – Μόνο ασθενοφόρα από τον Λιμνίτη χωρίς καραντίνα
  • [02] Στα 26 τα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα εκ των οποίων τα 20 εγχώρια
  • [03] Καταψηφίστηκε η «υποψηφιότητα» της Τζαναλτάι για την «προεδρία της βουλής»
  • [04] Στις 11 Ιανουαρίου συναντάται η Λουτ με τον Τατάρ
  • [05] Δηλώσεις Τούρκου πρώην «πρέσβη» στα κατεχόμενα αποκαλύπτουν το πρόσωπο της κατοχής
  • [06] Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Δηλώσεις Τσιελίκ για Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ
  • [02] Εντείνονται οι επαφές της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση
  • [03] Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll δείχνει τον Έρντογαν να χάνει από τον Μανσούρ Γιαβάς
  • [04] Τουρκικός πύραυλος που θα ανοίξει μια νέα σελίδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο παραδίδεται φέτος, υποστηρίζει τουρκική εφημερίδα
  • [05] Αντιδράσεις και επεισόδια στο Πανεπιστήμιο του Μπoγάζιτσι μετά τον διορισμό πρώην υποψήφιου βουλευτή του ΑΚΡ ως πρύτανη
  • [06] Νέοι πρέσβεις στην Τουρκία από Κίνα, Ιαπωνία, Μπαγκλαντές, Σουηδία και Σουδάν
  • [07] Χαιρετίζει τη συμφωνία Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
  • [08] Στις 13,695 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 197 νέοι θάνατοι
  • [09] Στα 169.5 δις δολάρια οι εξαγωγές της Τουρκίας για το 2020 και στα 219.4 δις οι εισαγωγές

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Υποχρεωτική καραντίνα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου για όσους εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές – Μόνο ασθενοφόρα από τον Λιμνίτη χωρίς καραντίνα

    Κάτω από τον τίτλο «Καταργήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας», η K?br?s (05.01.21) γράφει ότι 17 νέες αποφάσεις έλαβε χθες κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίας η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» που συνήλθε στο πλαίσιο του «νόμου» 45/2018 περί λοιμωδών νόσων. Οι αποφάσεις είναι οι εξής:

    [01] Συνεχίζει να ισχύει η απόφαση για κλείσιμο μετά τις 22.00 η ώρα χώρων όπως καφετέριες, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, γραφεία στοιχημάτων, κομμωτήρια, κέντρα ομορφιάς κλπ. Μετά τις 22.00 θα μπορεί να προσφέρεται μόνο η υπηρεσία της κατ' οίκον παράδοσης. Άτομα που εργάζονται στους εν λόγω τομείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση PCR κάθε 14 μέρες.

    [02] Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται στο μεικτό χωριό Πύλα θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα νοουμένου ότι παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε εντός των τελευταίων 72 ωρών.

    [03] Παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021 η ισχύς της απόφασης για κλείσιμο των ταβερνών, αιθουσών μασάζ, μπαρ, κλαμπ, και παρόμοιων χώρων διασκέδασης.

    [04] Εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη, στην ΕΕ, στις Βρετανικές Βάσεις, στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και στην Ειρηνευτική Δύναμη θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα νοουμένου ότι παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε εντός των τελευταίων 72 ωρών.

    [05] Άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και τυγχάνουν θεραπείας στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας θα μπορούν να περνούν στις ελεύθερες περιοχές για περίοδο μίας ημέρας χωρίς καραντίνα για να μην ταλαιπωρούνται και να ολοκληρώσουν την θεραπεία τους. Οι ασθενείς που θα περνούν για λόγους υγείας και οι συνοδοί τους (όταν χρειάζεται) πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε εντός των τελευταίων τριών ημερών. Επιπλέον, όταν επιστρέψουν, οι ασθενείς και οι συνοδοί τους θα υποχρεούνται κατά την έβδομη και δέκατη τέταρτη μέρα μετά την είσοδό τους στα κατεχόμενα να επαναλάβουν την εξέταση PCR και να υποβάλουν τα αποτελέσματα στο «υπουργείο» υγείας.

    [06] Αποφασίστηκε ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές θα τίθενται σε καραντίνα κατά την διέλευσή τους στα κατεχόμενα.

    [07] Αποφασίστηκε ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, άτομα που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και εργάζονται στα κατεχόμενα θα τίθενται σε καραντίνα κατά την διέλευσή τους στα κατεχόμενα.

    [08] Αποφασίστηκε ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και σπουδάζουν στις ελεύθερες περιοχές καθώς και οι κηδεμόνες των εν λόγω ατόμων θα τίθενται σε καραντίνα κατά την διέλευσή τους στα κατεχόμενα.

    [09] Αποφασίστηκε ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, άτομα που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και σπουδάζουν στα κατεχόμενα καθώς και οι κηδεμόνες των εν λόγω ατόμων θα τίθενται σε καραντίνα κατά την διέλευσή τους στα κατεχόμενα.

    [10] Η πρακτική της καραντίνας δεν θα εφαρμόζεται για άτομα που ασχολούνται με το εμπόριο χωρίς επαφή στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

    [11] Από το οδόφραγμα του Λιμνίτη θα μπορούν να περνούν για λόγους υγείας μόνο ασθενοφόρα χωρίς καραντίνα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα υποχρεούνται να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την διέλευσή τους στα κατεχόμενα.

    [12] Άτομα που διαμένουν στο κατεχόμενο χωριό Πέργαμος και ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων θα μπορούν να εισέρχονται στις Βάσεις για περίοδο μίας ημέρας χωρίς να τίθεται σε καραντίνα για να εκτελούν τις εργασίες τους.

    [13] Παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021 η απόφαση που ίσχυε μέχρι τις 3 Ιανουαρίου και αφορά την απαγόρευση συγκέντρωσης πέραν των 10 ατόμων σε σπίτια.

    [14] Παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021 η απόφαση για τερματισμό εκδηλώσεων όπως εγκαίνια επιχειρήσεων, γάμοι, κινηματογράφοι, θέατρα, αρραβώνες, μαζικές προσευχές κλπ.

    [15] Στις κηδείες θα παρίστανται μόνο οι συγγενείς πρώτου βαθμού.

    [16] Οι ομαδικές αθλητικές εκδηλώσεις θα διεξάγονται χωρίς θεατές.

    [17] Είναι ζωτικής σημασίας να μην συμμετέχουν σε μαζικές εκδηλώσεις κατά την κοινωνική τους ζωή και να εφαρμόζουν στον μέγιστο βαθμό τους κανόνες υγιεινής, να χρησιμοποιούν μάσκα και τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι αστυνομικοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και είναι απολύτως αναγκαίες οι υπηρεσίες που παρέχουν.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στα 26 τα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα εκ των οποίων τα 20 εγχώρια

    Σύμφωνα με τον παράνομο σταθμό Bayrak (04.01.21), ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,893 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 26 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα από τα οποία τα 20 είναι εγχώρια, το ένα έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα πέντε είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν σε απομόνωση. Σύμφωνα με τον Πιλλί, χθες αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο 17 άτομα.

    Μέχρι τις 04 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 335,487 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,666 κρούσματα Covid-19, 1,415 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 243 ασθενών, 46 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 195 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και οκτώ άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Δύο ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Η Yeni Duzen (04.01.21) γράφει ότι ο Πιλλί είπε ότι από τους 234 ασθενείς, που συνεχίζουν την θεραπεία τους, οι περισσότεροι βρίσκονται στην κατεχόμενη Λευκωσία, αναφέροντας ότι η κατανομή των ασθενών κατά περιοχή στα κατεχόμενα είναι ως εξής: Λευκωσία 94, Κερύνεια 49, Αμμόχωστος 58, Μόρφου 3 και Τρίκωμο 3. Πρόσθεσε ότι 26 ασθενείς βρίσκονται στο εξωτερικό.

    Η K?br?s Postas? (04.01.21) γράφει ότι ο Πιλλί, σε δηλώσεις του κατά την συνεδρίαση της «βουλής», είπε ότι είναι έτοιμος ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό, εξηγώντας ότι έχει γίνει ο σχεδιασμός σχετικά με τα εμβόλια που θα έλθουν μέσω του «νότου», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαντήσει σε όλα τα ερωτήματά τους. Όμως, στη συνέχεια, ανέφερε ότι η ΕΕ δεν ξεκαθάρισε ακριβώς πότε και τι ποσότητα εμβολίων θα έλθει.

    Αναφερόμενος στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος της νόσου Covid-19, ο Πιλλί δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστώσουν αν υπάρχει στην κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι γνωρίζοντας πόσο γρήγορα μεταδίδεται έχουν λάβει μέτρα για να τον αντιμετωπίσουν.

    (ΔΨ)

    [03] Καταψηφίστηκε η «υποψηφιότητα» της Τζαναλτάι για την «προεδρία της βουλής»

    Υπό τον τίτλο «Καταψηφίστηκε η Τζαναλτάι», η Yeni Duzen (04.01.21) γράφει ότι δεν κατόρθωσε να εκλεγεί «πρόεδρος της βουλής» στα κατεχόμενα η Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι, «υποψηφία» του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) για τον «θώκο» και θυγατέρα του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

    Κατά την ψηφοφορία, η Τζαναλτάι, χωρίς ανθυποψήφιο, εξασφάλισε μόνο 13 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 3 αποχές.

    Ο «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής, Τεμπερουκέν Ουλουτσάι ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία την Πέμπτη.

    Υπενθυμίζεται ότι η Τζαναλτάι είχε κατά πλειοψηφία επιλεγεί ως υποψήφια της «κοινοβουλευτικής ομάδας» του UBP. Όμως, ο προερχόμενος από το ίδιο κόμμα «αντιπρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τόρε είχε επικρίνει αυτή την απόφαση, σημειώνει η εφημερίδα.

    Η Haber K?br?s (04.01.21) γράφει ότι ούτε οι ίδιοι «βουλευτές» του UBP δεν ψήφισαν την υποψήφια τους, αναφέροντας ότι το UBP έχει 19 «βουλευτές», αν δεν ληφθεί υπόψη ο Χουσεϊν Όζγκιουργκουν, ο οποίος ζει εδώ και μήνες στην Κωνσταντινούπολη και δεν συμμετέχει στις εργασίες του «σώματος».

    Υπό τον τίτλο «Χάος στο UBP», η Star K?br?s (05.01.21) γράφει ότι η Τζαναλτάι εξασφάλισε μόνο 13 ψήφους από τους 20 «βουλευτές» του UBP, αναφέροντας ότι εκτός από την αντιπολίτευση, καταψήφισαν ή τήρησαν αποχή έναντι της υποψηφιότητας της Τζαναλτάι και οι εταίροι στην «κυβέρνηση», δηλαδή το κόμμα της Αναγέννησης των εποίκων (YDP) και το Δημοκρατικό κόμμα (DP), για να δείξουν ότι υπάρχουν «απώλειες» εντός του UBP. Το YDP τήρησε αποχή, ενώ το DP ψήφισε εναντίον, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ουλουτσάι ανακοίνωσε ότι η υποψηφιότητα της Τζαναλτάι απορρίπτεται εξαιτίας του ότι δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

    (ΔΨ)

    [04] Στις 11 Ιανουαρίου συναντάται η Λουτ με τον Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (05.01.21, brtk.net) μεταδίδει ότι την Κυριακή 10 Ιανουαρίου αναμένεται να έρθει στο νησί η προσωρινή ειδική σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στο πλαίσιο των προσπαθειών σύγκλησης μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την λεγόμενη προεδρία, η Λουτ θα έχει επαφές και με τις δύο πλευρές και θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δηλώσεις Τούρκου πρώην «πρέσβη» στα κατεχόμενα αποκαλύπτουν το πρόσωπο της κατοχής

    Σε δηλώσεις του πρώην «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Βουράλ Τουρκμέν στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ac?k Telgraf του Φόρουμ Παγκοσμίων Σχέσεων αναφέρεται στην σημερινή του στήλη ο διευθυντής της Yeni Duzen (05.01.21) Τζενκ Μουτλούγιακαλί, ο οποίος γράφει ότι ο Τουρκμέν διορίστηκε στα κατεχόμενα την 1η Αυγούστου 2010 και ανακλήθηκε στην Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 2011, μετά από ένα μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων εναντίον της Άγκυρας.

    Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι ο Τουρκμέν ήταν «πρέσβης» στα κατεχόμενα κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρώην Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Αρμόδιου για Κυπριακές Υποθέσεις, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος σε επίσκεψή του στα κατεχόμενα βρέθηκε αντιμέτωπος με διαμαρτυρόμενους που έφεραν πανό, το οποίο έγραφε «Άγκυρα ούτε τα χρήματά σου, ούτε τους υπαλλήλους σου, ούτε τον στρατό σου θέλουμε». Ο Τσιτσέκ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «την Παρασκευή μας έβρισαν και την Δευτέρα τους στείλαμε χρήματα» και ανάγκασε τον Τουρκμέν να πληρώσει το τίμημα για την διαμαρτυρία απομακρύνοντας τον από τα καθήκοντά του, αναφέρει ο Μουτλούγιακαλι.

    Μιλώντας στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ac?k Telgraf, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις 21 πρέσβεων, ο Τουρκμέν είπε τα εξής:

    «Από τους πρέσβεις ζητείται να στείλουν την Πρώτη Αναφορά Εντυπώσεων μέσα στον πρώτο μήνα από το μέρος που μεταβαίνουν. Στην έκθεση που ετοίμασα με την ελπίδα να την διαβάσουν κάποιοι, έγραψα ότι η ΤΔΒΚ με όλες τις πτυχές της δίδει την εικόνα μιας μικρής χώρας που διοικείται κακώς και ότι επικρατεί μια τάξη πραγμάτων κτισμένη στον καταμερισμό και τον διαμοιρασμό των δημοσίων πόρων και της βοήθειας της Τουρκίας σε ημετέρους. Ανέφερα ότι τα βασικά γεγονότα που σφραγίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα είναι η αβεβαιότητα που πηγάζει από το κυπριακό πρόβλημα και η αδράνεια που προκαλείται από το γεγονός ότι δεν είναι ορατό το μέλλον τους, η αποτυχία στους θεσμούς και η ανησυχία που προκαλείται από την καταστροφή που δημιουργεί στον κοινωνικό ιστό εδώ ο πληθυσμός, ο οποίος μεταναστεύει από την Τουρκία.

    Ενημέρωσα ότι οι Κύπριοι παραπονιόνταν για το ύφος που χρησιμοποιεί η Τουρκία στις σχέσεις με την ΤΔΒΚ, ότι επιθυμούσαν να διεξάγονται οι σχέσεις με την Τουρκία στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και έχουν παράπονο από τις ενίοτε προσβλητικές συμπεριφορές. [...]

    Ανέφερα ότι θα μπορούσε να είναι προσβλητική η παρομοίωση και η σύγκριση του βιοτικού επιπέδου στην ΤΔΒΚ με την κατάσταση στη χώρα μας, ότι το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων πρέπει να συγκρίνεται με τον μέσο πολίτη της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και όχι με την μέσο πολίτη της Τουρκίας και ότι αυτό πρέπει να είναι το μέτρο μας, αν η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση.

    Προσπάθησα να εξηγήσω ότι η ΤΔΒΚ είναι μια μικρή οικονομία και ότι η οικονομική στήριξη που θα μπορούσε να χρειαστεί για να αποκτήσει μιαν υγιή βάση αυτή η οικονομία δεν θα αποτελούσε σοβαρό βάρος για την 16η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Έτσι είναι, δεν μας άρεσε η κατάσταση της Κύπρου, όμως σαν να ξεχνούσαμε ότι δικό μας έργο ήταν εκείνο το χάλι. Μήπως δεν ήταν στο χέρι μας να κάνουμε Μονακό εκείνο το μέρος;

    Όταν υπηρετούσα στην Κύπρο προσπάθησα να έχω μιαν στάση σύμφωνη με αυτό το πλαίσιο που χάραξα. Ως η μόνη χώρα που αναγνώριζε την ανεξαρτησία της, σε εμάς κυρίως αναλογούσε η ευθύνη να δείξουμε στην ΤΔΒΚ τον σεβασμό και την φροντίδα που απαιτούσε αυτό. Ενήργησα όχι ως ένας γενικός κυβερνήτης, αλλά ως πρέσβης. Ο τουρκοκυπριακός λαός το είδε αυτό και με αγκάλιασε.

    Όμως, η στάση της κυβέρνησής μας ήταν διαφορετική. Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις επέκρινε, προσέβαλλε συνεχώς τους Κύπριους και έλεγε ότι 'δεν θα γίνετε άνθρωποι'.

    Λόγω διαφοράς ύφους δεν ταίριαξαν ποτέ τα άστρα μας με τον κύριο Υπουργό. [...]

    Ο Υπουργός θα ερχόταν στο νησί για τις τελετές της 15ης Νοεμβρίου που είναι η εθνική ημέρα της ΤΔΒΚ. Λίγες μέρες πριν την έλευσή του, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι άκουσε πληροφορίες ότι θα γίνονταν διαδηλώσεις εναντίον του και να μην το επιτρέψω αυτό με κανέναν τρόπο.

    Τηλεφώνησα στον διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας. Του μετέφερα αυτά που είπε ο Υπουργός. 'Θα λάβουμε μέτρα', είπε.

    Το πρωί της 15ης Νοεμβρίου υποδέχτηκα τον Υπουργό. Όταν αναχωρήσαμε με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο, στον πρώτο κιόλας κυκλικό κόμβο βρεθήκαμε εντός της διαδήλωσης της συντεχνίας των δασκάλων (KTOS).

    Περνώντας μέσα από τα απευθυνόμενα προς τον Υπουργό πανό διαμαρτυρίας, πήγαμε στο προεδρικό μέγαρο (μην κοιτάτε που ονομάζεται μέγαρο, είναι μια ταπεινή έπαυλη) που μας ανέμεναν.

    Ο Υπουργός, ο οποίος δεν άνοιξε το στόμα του στην διαδρομή μέχρι το προεδρικό μέγαρο, έβγαλε τα εσώψυχά του εκεί στα μέλη της κυβέρνησης.

    Δεν ήθελα να βρίσκομαι εκεί. Όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο, ο Υπουργός μου είπε: 'Εγώ πληρώνω τον μισθό σου, δεν μπόρεσες να προστατεύσεις το δίκαιό μου'. Σώπασα. Ιδού ανατροφή κράτους!

    Αν ήμουν στην θέση της κυβέρνησής μας, θα προτιμούσα να παρουσίαζα εκείνες τις διαδηλώσεις ως δείγμα των υφιστάμενων δημοκρατικών ελευθεριών στην χώρα που θεωρούμασταν κατακτητές.

    Όμως, δεν έγινε έτσι. Θεώρησαν σωστό να τραβήξουν το σχοινί του πρέσβη.

    Το συλλαλητήριο κοινοτικής ύπαρξης που διοργανώθηκε στο τέλος του Ιανουαρίου ήταν μια καλή ευκαιρία. Ενώ είχα υπηρετήσει μόλις έξι μήνες στην Λευκωσία, κλήθηκα στο Κέντρο. Είχα δέκα χρόνια μέχρι την σύνταξή μου. Η Κύπρος κατέστρεψε όλο τον επαγγελματικό μου ζήλο και ενθουσιασμό [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Τα ξενοδοχεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο», η Yeni Duzen (05.01.21) γράφει ότι μετά την αναστολή των εργασιών της αλυσίδας ξενοδοχείων Merit στα κατεχόμενα, αναστολή των εργασιών του επ' αόριστον ανακοίνωσε και ο όμιλος εταιρειών Les Ambassadeurs. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο όμιλος, αναφέρει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας προσπάθησαν να συνεχίσουν την λειτουργία τους με την ελάχιστη ζημιά, πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους και συνέχισαν την συμβολή τους στην αγορά. Σημειώνεται επίσης ότι προσπάθησαν να στηρίξουν και τους εργαζόμενους τους, όμως στο σημείο που έφτασαν σήμερα τα πράγματα, οι δυσκολίες και η αβεβαιότητα στον τουριστικό τομέα, τους αναγκάζει να αναστείλουν επ' αόριστον την λειτουργία τους.

    Η Halk?n Sesi (05.01.21) αναφέρεται στις εξελίξεις στον τομέα κάτω από τον τίτλο «Σεισμός στον τουρισμό», ενώ η Avrupa (05.01.21) παρουσιάζεται επικριτική σημειώνοντας το εξής σε σχόλιο κάτω από τον τίτλο «ΤΔΒΚ»:

    «Αυτές είναι οι περιουσίες ενός καραβιού που βουλιάζει. Ποιος εγκαταλείπει πρώτος το καράβι; Οι ομάδες του μεγάλου κεφαλαίου κλείνουν τα ξενοδοχεία τους, λέει! Απειλούν την ΤΔΒΚ. Κλείστε τα. Δεν δώσατε χρήματα για εκείνη την γη που πέσατε πάνω στην περιουσία λάφυρο. Πήρατε κίνητρα για τα πάντα, από τον ηλεκτρισμό μέχρι τις βασικές σας ανάγκες. Αδασμολόγητα και με φορολογικές εκπτώσεις! Φέρνετε μαζί σας και τους εργαζόμενούς σας από την Τουρκία. Δεν δίνετε δουλειά στους Κύπριους. Δεν σας αρέσουν τα προϊόντα που παράγονται στην Κύπρο, δεν τα χρησιμοποιείται, δεν τα πουλάτε! Τρέφεστε από την πλάτη των Κυπρίων, δεν πληρώνετε φόρο, παίρνετε κίνητρα, δεν πληρώνετε καν τον ηλεκτρισμό σας. Μέχρι εδώ είναι η αγάπη του εθνικού κεφαλαίου για την ΤΔΒΚ! Απειλούν λέγοντας ότι αν δεν ανοίξουν οι είσοδοι χωρίς καραντίνα, θα κλείσουμε τα ξενοδοχεία. Κλείστε τα! Ξεχείλισε το νοσοκομείο».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Δηλώσεις Τσιελίκ για Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ

    Σύμφωνα με την Aksam (04.01.21, aksam.com.tr), ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσιελίκ, σε δηλώσεις του χθες μετά την συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του κόμματος της οποίας προέδρευσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, εξήγησε ότι κατά τη συνεδρίαση, έγινε μια αξιολόγηση και ανασκόπηση των πεπραγμένων του προηγούμενου χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή συζητήθηκαν οι στόχοι του κόμματος και θέματα που αφορούν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική και την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν το νέο χρόνο.

    Ο Τσιελίκ, στις δηλώσεις του, έκανε μεταξύ άλλων, αναφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας ότι το γεωτρύπανο Φατίχ εντόπισε στο πηγάδι «Tuna-1» στην Μαύρη Θάλασσα αποθέματα φυσικού αερίου. «Αυτό αποτέλεσε μια είδηση που προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου. Κάποιοι στο εσωτερικό για παράδειγμα, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν αυτό το γεγονός κάνοντας μαύρη προπαγάνδα, προσπάθησαν να προκαλέσουν αβάσιμες συζητήσεις, όμως στην πραγματικότητα αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική, αφού θα δημιουργήσει ένα στρατηγικό ισοζύγιο που θα συμβάλει στην μείωση της ενεργειακής μας εξάρτησης από τρίτους. Έχουμε διασφαλίσει ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό επίπεδο στον ενεργειακό τομέα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τόσο για την Τουρκία όσο και για τις μελλοντικές της προοπτικές. Υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να το εμποδίσουν αυτό, που εκτόξευσαν απειλές για επιβολή εμπάργκο και κυρώσεων, όμως, το έθνος μας, δεν έκανε καθόλου βήματα πίσω από την πραγματικά δημοκρατική πολιτική που ακολουθεί και έκλεισε τα αυτιά του σε αυτές τις απειλές. Δεν υπέκυψε σε αυτά και για αυτό έφτασε σε αυτό το σημείο που βρίσκεται σήμερα», είπε.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ιδιαίτερη μετά το Brexit, ο Τσιελίκ υποστήριξε ότι είναι η ΕΕ που χρειάζεται περισσότερο να εγκαθιδρύσει στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία. «Στο εφεξής, είναι η ΕΕ που χρειάζεται περισσότερο να εγκαθιδρύσει στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία. Αν δεν διαχειριζόταν η Τουρκία την μεταναστευτική κρίση, σήμερα οι ακροδεξιοί φασίστες εθνικιστές θα εκμεταλλεύονταν αυτό το θέμα και αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε δημοκρατία στην Ευρώπη», υποστήριξε.

    Ο Τσιελίκ δήλωσε στη συνέχεια ότι οποίος μιλά εναντίον της Τουρκίας στην ΕΕ, στην ουσία επιθυμεί να σαμποτάρει το μέλλον της Τουρκίας εντός της Ένωσης. Κατηγορώντας ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες ότι με τις δηλώσεις τους επιθυμούν να προκαλέσουν ζημιά στην Τουρκία, ο Τσιελίκ είπε ότι αυτοί οι ηγέτες, εφαρμόζουν μεροληπτική πολιτική όταν πρόκειται να δημιουργηθεί αναταραχή στη χώρα τους.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Λιβύη, ο Τσιελίκ είπε ότι η εφαρμογή μιας πολιτικής εκ μέρους της Τουρκίας που στηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και διασφαλίζει τη βούληση του Λιβυκού λαού μετά από 100 χρόνια, κατάφερε να αλλάξει και το ισοζύγιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Θυμηθείτε ότι σε αυτή τη διαδικασία, o Πρόεδρος μας είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις έξωθεν απειλές που δεχόταν αλλά και τις απειλές στο εσωτερικό από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Είχε να αντιμετωπίσει την Ελλάδα, η οποία έκανε περιοδεία σε ολόκληρο τον κόσμο καταγγέλλοντας την Τουρκία, και στο τέλος της ημέρας, καταφέραμε να μην οπισθοχωρήσουμε και καταφέραμε την υπογραφή της συμφωνίας μας με την Λιβύη. Καταφέραμε με δυναμικές ενέργειες να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα δικαιώματα και συμφέροντα μας στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη», υποστήριξε.

    Ο Τσιελίκ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στα κατεχόμενα μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, χαρακτηρίζοντας την «ιστορική επίσκεψη».

    «Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας προέβαιναν σε βήματα παραβλέποντας τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ, είχε αρθεί το εμπάργκο όπλων προς τον ελληνοκυπριακό τομέα και στην πραγματικότητα οι λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόζονταν, όπως για παράδειγμα η λανθασμένη στάση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μαϊκ Πομπέο που ενθάρρυνε την ελληνοκυπριακή πλευρά, οδηγούσαν την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, η στάση της ΕΕ που εξέφραζε την αλληλεγγύη της προς την ελληνοκυπριακή πλευρά αποτελεί επίσης μια στάση ανίκανη. Εμείς επανειλημμένα εκφράσαμε τις προειδοποιήσεις μας σε αυτό το θέμα και τελικά η Τουρκική Δημοκρατία κατάφερε να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να προστατεύει μέχρι τέλους την εθνική υπόθεση των Τούρκων της Κύπρου. Η ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρόεδρος μας στην ΤΔΒΚ κατάφερε να το εδραιώσει αυτό», ισχυρίστηκε ο Τσιελίκ.

    (ΑΚ)

    [02] Εντείνονται οι επαφές της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση

    Η Turkiye (05.01.21) γράφει ότι, μετά και την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγγίπ Ερντογάν, που ανέφερε πως βλέπει το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη, τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα για ενίσχυση των σχέσεων των δύο πλευρών αρχίζουν να γίνονται αυτό το μήνα. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως οι Βρυξέλλες δεν παρέμειναν αδιάφορες στις εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο και γράφει ότι ο Ιανουάριος θα σηματοδοτήσει την έναρξη προσωπικών επαφών και επισκέψεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ.

    Η διπλωματική κίνηση ξεκινά σήμερα με την επίσκεψη του Ιρλανδού Υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας Σάιμον Κοβένεϊ στην Τουρκία, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Ο Τσαβούσογλου στη συνέχεια, θα έχει ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα επαφών, αφού θα μεταβεί στην Ισπανία και ακολούθως στην Πορτογαλία, η οποία έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Γερμανία για το τρέχον εξάμηνο. Στο μέσο του μήνα, η Βελγίδα Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Σόφι Γουίλμς θα επισκεφτεί την Τουρκία

    Ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί επίσης με τον Τζοσέπ Μπορέλ, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, με τον οποίο θα συζητήσει τις προετοιμασίες για τη τριπλή σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

    Η πιο κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος αυτού του μήνα, σημειώνει η εφημερίδα με την επίσκεψη στην Τουρκία του Τσαρλς Μισέλ, Πρόεδρου του Συμβουλίου της ΕΕ και της Πρόεδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν οι οποίοι θα έχουν επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Στην συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί με την μορφή τριμερούς συνόδου, ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, θα τεθούν διάφορα θέματα, ανάμεσα στα οποία και το θέμα της σύγκλισης συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο που είχε προτείνει η Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [03] Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll δείχνει τον Έρντογαν να χάνει από τον Μανσούρ Γιαβάς

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberler.com (Haberler.com-03.01.21), η εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll, σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Δεκέμβριο του 2020 με τίτλο «Σφυγμομέτρηση της Τουρκίας», κατέδειξε ότι αν γίνονταν εκλογές στην Τουρκία την προσεχή Κυριακή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν θα εξασφάλιζε ποσοστό 40.7% έχοντας ως ανθυποψήφιο του νυν Δήμαρχο Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος φέρεται να εξασφαλίζει 43.9%.

    Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης ότι αν γίνονταν εκλογές την προσεχή Κυριακή, τα κόμματα στην Τουρκία θα εξασφάλιζαν τα πιο κάτω ποσοστά:

    -AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 30.6%

    -CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 20%

    - IYI Parti (Καλό Κόμμα): 8.9%

    -HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών): 8.7%

    -MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης): 6%

    -DEVA: 1.7%

    -Gelecek Parti (Κόμμα του Μέλλοντος): 1.3%

    -Αναποφάσιστοι: 21.3%

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το MHP παρουσιάζει σοβαρή πτώση στα ποσοστά, αφού το 50% των ψηφοφόρων του δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα αν γίνονταν σήμερα εκλογές.

    Κληθέντες να αναφέρουν την προτίμηση τους ως προς τον υποψήφιο που θα επέλεγαν για Πρόεδρο, οι πλείστοι των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση απάντησαν ότι θα ψήφιζαν τον Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος ακολουθείται στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, τον Εκρέμ Ιμάμογλου και τον νυν Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

    (ΑΚ)

    [04] Τουρκικός πύραυλος που θα ανοίξει μια νέα σελίδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο παραδίδεται φέτος, υποστηρίζει τουρκική εφημερίδα

    Η Yeni Safak (05.01.21) γράφει ότι αρχίζει πολύ γρήγορα η παραγωγή των πρώτων πυραύλων θαλάσσης της Τουρκίας με το όνομα Atmaca. Όπως γράφει η εφημερίδα, ειδικοί σε θέματα άμυνας δήλωσαν ότι με την εξέλιξη αυτή θα ανοίξει μια νέα σελίδα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, καθώς μπορούν να χτυπηθούν στόχοι που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 250 χιλιόμετρα. Οι πύραυλοι Atmaca θα αντικαταστήσουν το σύστημα πυραύλων Harpoon σε πολεμικά πλοία, γράφει η εφημερίδα.

    Σημειώνεται επίσης πως γίνονται ενέργειες για τη χερσαία έκδοση του Atmaca, η οποία περιλαμβάνει μια τεχνολογία που ανήκει σε λίγες χώρες στον κόσμο.

    Ο πύραυλος Atmaca, που περιγράφεται ως «ένας από τους καλύτερους πυραύλους κατά των πλοίων στον κόσμο» από ειδικούς στον τομέα της άμυνας, θα συνεισφέρει σημαντικά και στο θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», σημειώνει η εφημερίδα,

    (ΚΣ)

    [05] Αντιδράσεις και επεισόδια στο Πανεπιστήμιο του Μπoγάζιτσι μετά τον διορισμό πρώην υποψήφιου βουλευτή του ΑΚΡ ως πρύτανη

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (05.11.21) μετέδωσε ότι συνελήφθηκαν φοιτητές οι οποίοι αντέδρασαν για τον διορισμό του πρώην υποψήφιου βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Μελίχ Μπουλού ως πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Μπαγάζιτσι στην Τουρκία. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από επιδρομές που έγιναν στα σπίτια των φοιτητών σήμερα το πρωί. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για 28 άτομα και 17 από αυτά συνελήφθηκαν. Οι φοιτητές είχαν προβεί σε έντονες διαμαρτυρίες χθες για τον διορισμό του Μπουλού που έγινε με προεδρικό διάταγμα. Οι φοιτητές υποστηρίζουν πως θέλουν πρύτανη που να εκλέγεται και όχι να διορίζεται.

    Εξάλλου, το T24 (05.01.21) μετέδωσε επίσης ότι οι ακαδημαϊκοί που συμμετείχαν στην σημερινή τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου πρύτανη, μποϊκόταραν την τελετή αφού γύρισαν την πλάτη τους την ώρα διεξαγωγής της, εκφράζοντας την αντίθεση τους για τις εξελίξεις. Σε ανακοίνωση τους οι ακαδημαϊκοί ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα ότι είναι απαραίτητο για την αυτονομία των πανεπιστημίων οι ακαδημαϊκοί να εκλέγονται δημοκρατικά από τα διοικητικά συμβούλια των σχολών.

    Την ίδια στιγμή, αναφερόμενη στις συλλήψεις των φοιτητών, η φιλοκυβερνητική Yeni Safak (05.01.21) υποστηρίζει ότι τα άτομα που συνελήφθηκαν δεν είναι φοιτητές άλλα έχουν σχέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση» MLKP, που σχετίζεται με το κομμουνιστικό-Λενινιστικό Κόμμα Τουρκίας.

    (ΚΣ)

    [06] Νέοι πρέσβεις στην Τουρκία από Κίνα, Ιαπωνία, Μπαγκλαντές, Σουηδία και Σουδάν

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (05.01.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαιρέτησε τον διορισμό πέντε νέων πρέσβεων στην Τουρκία. Πρόκειται για τον Πρέσβη Λιού Σαομπίν, από την Κίνα, τον Μοσούντ Μαννάν από το Μπαγλαντές, τον Σταφφάν Χέρστρομ από την Σουηδία, τον Καζουχίρο Σουζούκι από την Ιαπωνία και τον Αντίλ Ιμπραχήμ Μουσταφά από το Σουδάν.

    Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το πρακτορείο σημειώνει ότι ο Τσαβούσογλου και ο νέος Πρέσβης της Ιαπωνίας Σουζούκι, αντάλλαξαν απόψεις για βελτίωση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ιαπωνία.

    (ΚΣ)

    [07] Χαιρετίζει τη συμφωνία Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-04.01.21), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του, χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας για το άνοιγμα των εναέριων και χερσαίων συνόρων τους, χαρακτηρίζοντας το ως πολύ σημαντικό βήμα για την επίλυση της ρήξης των δύο χωρών στην περιοχή του Κόλπου.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωση του χαιρετίζει τον τερματισμό της τριετούς έντασης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία συνεχίζεται από το 2017, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή το ρόλο του Κουβέιτ για την επίτευξη της παρούσας συμφωνίας αλλά και των λοιπών διεθνών πρωταγωνιστών.

    Στην ανακοίνωση του, το Υπουργείο εκφράζει επίσης την ελπίδα για επίτευξη μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος στον Κόλπο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της κυριαρχίας των χωρών, προσθέτοντας την ανάγκη για άρση των κυρώσεων που εφαρμόζονται εναντίον του λαού του Κατάρ το συντομότερο δυνατόν. «Η χώρα μας, που είναι στρατηγικός εταίρος του Συμβουλίου Συνεργασίας για τον Κόλπο και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή του Κόλπου, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [08] Στις 13,695 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 197 νέοι θάνατοι

    Σύμφωνα με τη Milliyet (05.01.21) ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 13,695 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 181,323 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 197 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 9,896. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 1,508 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,255,607 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 21,685. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,146,430.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 25,132,152 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,522 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,3% και στον αναπνευστήρα το 32,4%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Milliyet (05.01.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι έχει φθάσει στην Τουρκία από τις 30 Δεκεμβρίου το εμβόλιο της Κινεζικής εταιρείας Sinovac το οποίο βρίσκεται στα εργαστήρια της χώρας και τυγχάνει εργαστηριακών αναλύσεων και ελέγχων.

    Ο Κοτζά εξήγησε ότι μόλις ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος και οι αναλύσεις επί του εμβολίου θα διατεθεί για χρήση προς το γενικό πληθυσμό.

    (ΑΚ)

    [09] Στα 169.5 δις δολάρια οι εξαγωγές της Τουρκίας για το 2020 και στα 219.4 δις οι εισαγωγές

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ-05.01.21), η Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκτζιάν, αναφερόμενη σε έκθεση του Υπουργείου της σχετικά με τα ετήσια στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας για το 2020, είπε ότι η χώρα σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών για το έτος 2020, αφού οι εξαγωγές ανήλθαν σε 169.5 δις δολάρια. Εξήγησε επίσης ότι οι μηνιαίες εξαγωγές για το Δεκέμβριο του 2020 ανήλθαν σε 17.8 δις δολάρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 16% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου.

    Η Πεκτζιάν στις δηλώσεις της χαρακτήρισε ιστορικό ρεκόρ τον όγκο εμπορίου για το 2020 και μεγάλη επιτυχία για την Τουρκία, αν λάβει κανείς υπόψη, όπως είπε, τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Ευρωπαϊκές αγορές εντός του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

    Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εισαγωγές στην Τουρκία για το 2020 σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 4.3% και ανήλθαν σε 219.4 δις το 2020 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 5 January 2021 - 18:27:46 UTC