Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 01/2020 01-04.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποδεχθεί τα δύο κράτη ο Τατάρ
  • [02] Στην Άγκυρα για εκμετάλλευση της συμφωνίας Τουρκίας-Βρετανίας ο Αρικλί
  • [03] Στις 15 Ιανουαρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα κατεχόμενα με το κινεζικό εμβόλιο
  • [04] Θα λάβουν δραστικά μέτρα για τα οδοφράγματα, λέει ο Πιλλί
  • [05] Στα 1,640 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 και στους οκτώ οι θάνατοι
  • [06] Στις 132,885 οι εργαζόμενοι στα κατεχόμενα το 2020 – Στοιχεία για την απασχόληση
  • [07] Αντιδράσεις για εξαίρεση των καζίνο από τις πρωτοχρονιάτικες απαγορεύσεις
  • [08] Κλείνουν επ' αόριστον τα ξενοδοχεία Merit στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σημαντικά μηνύματα Ακάρ σε συνέντευξη του σε Τούρκο αρθρογράφο
  • [02] Δεν θα αφήσουν κανέναν να σφετερισθεί τα δικαιώματα τους ή τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του AKP
  • [03] Ο Οκταϊ ανακοίνωσε ότι θα σταλούν εμβόλια στα κατεχόμενα για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στο «τομέα της υγείας»
  • [04] Έρντογαν: «Η Τουρκία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Γερμανία και τη Ρωσία για την από κοινού ανάπτυξη εμβολίου»
  • [05] Εντοπίσθηκε το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος της νόσου Covid-19 στην Τουρκία
  • [06] Για σημαντική μείωση στα κρούσματα στην Τουρκία μίλησε ο Τούρκος Υπουργός- Στις 9,877 ανήλθαν χθες
  • [07] Άνοδος σημειώθηκε στον πληθωρισμό της Τουρκίας

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποδεχθεί τα δύο κράτη ο Τατάρ

    Κάτω από τον τίτλο «Μην τρέχεις πίσω από όνειρα»», η Gunes (04.01.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποδεχτεί την λύση δύο κρατών στην Κύπρο, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, είχε δηλώσει πως θα αποδεχόταν, όμως μετάνιωσε και υποστήριξε την ομοσπονδία μετά από επικρίσεις και πιέσεις από το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ. Απαντώντας σε δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μετά από συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου σε σχέση με την λύση δύο κρατών, ο Τατάρ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην «τρέχει πίσω από όνειρα που δεν θα πραγματοποιηθούν» και να απαντήσει θετικά στις ούτω καλούμενες εκκλήσεις του για διάλογο.

    Ο Τατάρ είπε ότι στην πρώτη δήλωσή του για το 2021 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν συζητά άλλη λύση εκτός της ομοσπονδίας και ότι είναι δεσμευμένος στα όσα υποστήριζε στο Κραν Μοντάνα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις αναφορές στην λύση δύο κρατών στον τέως Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πιστεύει ότι είναι μια ρεαλιστική λύση τα δύο κράτη, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Και οι παράγοντες σε σχέση με την λύση του κυπριακού προβλήματος το γνωρίζουν αυτό. Είχε δηλωθεί από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσωπικά ότι το ανέφερε αυτό και κατά την συνάντησή του με τον κ. Τσαβούσογλου».

    Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τις θέσεις που περιέχονταν στην επιστολή που είχε αποστείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε να «αποκρύψει τις πραγματικότητες», υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να προσαρτήσει την Κύπρο, ότι οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου δεν ήταν τίποτε άλλο από έναν ενδιάμεσο σταθμό για την Τουρκία, η οποία εμπόδισε την εφαρμογή του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποστήριξε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Εδώ πρέπει να αναφερθεί για άλλη μια φορά ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και η Ελληνοκυπριακή-Ελληνική ηγεσία ήταν αυτοί που χαρακτήρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συστάθηκε με ίσο ιδρυτικό συνεταιρισμό του τουρκοκυπριακού λαού και του ελληνοκυπριακού λαού, ως 'εφαλτήριο για την ένωση' και 'ενδιάμεσο στόχο'. Ενώ ετοιμαζόταν το Σχέδιο Ακρίτας για τον στόχο αυτό, συνεχιζόταν μυστικά και η ελληνοκυπριακή οργάνωση και ο εξοπλισμός. Και ενώ καταπατείτο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, επιχειρείτο και ο αφανισμός των δικαιωμάτων που διασφαλίζονταν στο Σύνταγμα για τον τουρκοκυπριακό λαό.

    Θυμόμαστε πολύ καλά και τα όσα συνέβησαν κατά τις επιθέσεις των Ματωμένων Χριστουγέννων που άρχισαν με στόχο την ένωση. Αν δεν υπήρχε η αντίσταση του λαού μας και η επέμβαση της Τουρκίας, θα βιωνόταν μια δεύτερη τραγωδία της Κρήτης στην Κύπρο. Και ο στόχος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου που διοργανώθηκε από την ελληνική χούντα ήταν η προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα. Αν η Τουρκία δεν πραγματοποιούσε την Ειρηνευτική Επιχείρηση της 20ης Ιουλίου, ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποβαλλόταν σε γενοκτονία και θα θαβόταν σε λάκκους εγκλημάτων. Από την άλλη πρέπει να υπενθυμιστεί και η δήλωση στην οποία είχε προβεί ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την μονομερή και άδικη ένταξη της νότιας Κύπρου στην ΕΕ. Είχε πει επί λέξει το εξής ο Σημίτης: 'Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πραγματοποιήθηκε η ένωση'.

    Είναι εκεί οι πραγματικότητες της Κύπρου, τα όσα συνέβησαν και η ελληνοκυπριακή-ελληνική νοοτροπία. Σύμφωνα με αυτή την νοοτροπία που ακόμα συνεχίζεται, η Κύπρος είναι ελληνικό νησί, ο τουρκοκυπριακός λαός είναι μειονότητα και δεν έχει το δικαίωμα πολιτικής ισότητας και στη διοίκηση του κράτους. Πάλι σύμφωνα με αυτή την νοοτροπία, ο μοναδικός ιδιοκτήτης και κυρίαρχος της Κύπρου και των φυσικών πόρων είναι οι Ελληνοκύπριοι. Η ελληνοκυπριακή-ελληνική νοοτροπία που ακόμα συνεχίζεται είναι και ο βασικός λόγος τις ανεπιτυχούς κατάληξης των διαφραγματικών διαδικασιών που διεξάγονται από το 1968. Ειδικά στο Κράν Μοντάνα φάνηκε για άλλη μια φορά ότι κατέρρευσε η μορφή λύσης στη βάση της ομοσπονδίας και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί μιαν δίκαιη συμφωνία.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, φέραμε στην ημερήσια διάταξη την μορφή λύσης στην βάση των δύο κυρίαρχων κρατών με την στήριξη και της Τουρκίας. Λέμε λύση δύο κυρίαρχων κρατών για την ύπαρξη του κράτους μας, την κυριαρχία και την ελευθερία του λαού μας και για να ζει ο λαός μας σε ασφάλεια. Και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αυτό τον δρόμο. Η έκκλησή μου προς τον πρόεδρο της ελληνοκυπριακής διοίκησης Αναστασιάδη είναι να μην τρέχει πίσω από όνειρα που δεν θα πραγματοποιηθούν και να απαντήσει θετικά στην έκκλησή μας για διάλογο. Επιθυμία και ευχή μου είναι να φτάσουμε στην λύση δύο κυρίαρχων κρατών εντός του 2021».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στην Άγκυρα για εκμετάλλευση της συμφωνίας Τουρκίας-Βρετανίας ο Αρικλί

    Η Hakikat (04.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας του κατοχικού καθεστώτος, Ερχάν Αρικί καλωσόρισε την Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demiroren (DHA), ο Αρικλί υποστήριξε ότι αν μπορέσει και η «ΤΔΒΚ» να συμπεριληφθεί σε αυτή την συμφωνία μέσω της Τουρκίας, αυτό θα είναι θαυμάσιο για την ίδια.

    Σημειώνοντας ότι θα εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αρικλί είπε ότι θα συζητήσει τα επόμενα τους βήματα με τον Τούρκο «ομόλογό» του Φατίχ Ντονμέζ.

    Χαρακτηρίζοντας «μεγάλη τύχη» για την «ΤΔΒΚ» την συμφωνία Τουρκίας – Ηνωμένου Βασιλείου, ο Αρικλί είπε ότι αν τα καταφέρουν θα τους επηρεάσει με «θαυμάσιο» τρόπο. «Μετά από την Τουρκία, η Βρετανία είναι μια χώρα με την οποία θα μπορούσαμε να διεξάγουμε εμπόριο», είπε και πρόσθεσε: «Προηγουμένως υπήρχαν δυσκολίες επειδή η Βρετανία ήταν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν μπορέσουμε να συμπεριληφθούμε κάπου στην συμφωνία εκ μέρους της Τουρκίας, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα έχει μεγάλη συμβολή στην χώρα από την άποψη των εξαγωγών. Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνω στην Άγκυρα στις 13 του μηνός. Στην Άγκυρα θα συναντηθούμε και θα μιλήσουμε με λεπτομέρειες με την συνομιλητή μας Υπουργό Εμπορίου κυρία Ρουχσάρ Πεκτζάν».

    Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Αρικλί είπε ότι θα επικαιροποιήσουν την «συμφωνία παράκτιου εμπορίου» και πρόσθεσε ότι ελπίζουν πως δεν θα αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πύλη εισόδου στην Μερσίνα και στο τελωνείο τα προϊόντα που παράγονται στην κατεχόμενη Κύπρο σύμφωνα με τους όρους κωδικοποίησης τροφίμων της Τουρκίας. «Με αυτό τον σκοπό μεταβαίνουμε και πιστεύω ότι θα είναι μια επιτυχημένη συνάντηση», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στην μεταφορά ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα από την Τουρκία με υποθαλάσσια καλώδια, ο Αρικλί πρόσθεσε:

    «Το πιο σημαντικό έργο μας είναι ο ηλεκτρισμός με καλώδια. Είναι το σημαντικότερο έργο της ζωής μου. Διότι τόσο ακριβός και βρόμικος ηλεκτρισμός καίει τους ανθρώπους μου. Δεν είμαστε υπόχρεοι να παίρνουμε βρόμικη ενέργεια με αυτή την τιμή. Γι' αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε μιαν πιο φθηνή, πιο ποιοτική και πιο καλή ενέργεια. Για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε ικανοποιητικά από την ηλιακή ενέργεια, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε να εισέλθει σε αυτή την χώρα ο ηλεκτρισμός με καλώδια. Όση ηλιακή ενέργεια μπορέσουμε να πάρουμε θα μπορούμε από την μια να την χρησιμοποιούμε και από την άλλη να την πουλούμε στην Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στις 15 Ιανουαρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα κατεχόμενα με το κινεζικό εμβόλιο

    Η Yeni Duzen (04.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι στις 15 Ιανουαρίου θα αρχίσουν στα κατεχόμενα οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 με το εμβόλιο που παρήγαγε η εταιρεία Sinovac στην Κίνα.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Πιλλί είπε ότι τα εμβόλια θα έρθουν από την Τουρκία και πρώτα θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι διαμένοντες στους οίκους ευγηρίας και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

    «Σήμερα θα ξεκαθαρίσει ο αριθμός σε σχέση με τα εμβόλια της Εταιρείας Sinovac που θα έρθουν από την Τουρκία. Θα προβούμε σε εμβολιασμό στις 15 Ιανουαρίου ταυτόχρονα με την Τουρκία», είπε ο Πιλλί.

    Αναφερόμενος στα εμβόλια που θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο λεγόμενος υπουργός σημείωσε ότι δεν γνωρίζουν πότε θα εξακριβωθούν τα εγκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) εμβόλια, τα οποία θα δοθούν στα κατεχόμενα μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Υποβάλαμε τις απαιτήσεις μας και το σχέδιο δράσης μας. Σήμερα θα γίνει μια συνάντηση πάνω σε αυτό το θέμα. Περιμένουμε ενημέρωση», είπε επισημαίνοντας ότι το σχέδιο εμβολιασμών που ετοίμασαν Τουρκοκύπριοι ειδικοί υποβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη με τις τροποποιήσεις που ζητήθηκαν στον Ελληνοκύπριο συμπρόεδρο της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας και στα Ηνωμένα Έθνη.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι έφτασαν στα κατεχόμενα δύο ψυγεία όπου θα φυλάγονται τα εμβόλια σε θερμοκρασία μείον 75 βαθμών κελσίου, ενώ διαθέτουν ακόμα ένα ψυγείο για εμβόλια με το οποίο έχουν την δυνατότητα φύλαξης συνολικά 300 χιλιάδων εμβολίων. Σημειώνει επίσης ότι η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη αυτή την βδομάδα και ότι επιπλέον Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι και ειδικοί θα τύχουν εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου. Αναμένεται ότι το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με το πότε θα σταλούν εμβόλια στα κατεχόμενα θα τους κοινοποιηθεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Θα λάβουν δραστικά μέτρα για τα οδοφράγματα, λέει ο Πιλλί

    Η Yeni Duzen (04.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι υπάρχει σοβαρή αύξηση των περιστατικών της ασθένειας Covid-19 στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου, ότι άκουσαν την γεμάτη ανησυχία έκκληση του αρχίατρου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ότι παρακολουθούν την κατάσταση με θλίψη.

    «Οι διελεύσεις στον νότο είχαν σταματήσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Καθώς παρακολουθούμε με θλίψη τα αυξανόμενα κρούσματα, θα λάβουμε δραστικά μέτρα σε σχέση με τις διελεύσεις προς τον νότο μετά από τις 10 Ιανουαρίου», είπε.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στα 1,640 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 και στους οκτώ οι θάνατοι

    Η Yeni Duzen (04.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,540 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 34 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα από τα οποία τα 18 είναι εγχώρια. Ο Πιλλί ανέφερε επίσης ότι άλλο ένα άτομο έχασε τη ζωή του με αιτία θανάτου τον Covid-19, ένας ασθενής μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας και 14 άτομα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, το ένα από τα νέα κρούσματα έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 15 αποτελούν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Ανέφερε ότι η ασθενής που έχασε την ζωή της είναι η 77χρονη Σεβίμ Σακινσέλ, η οποία έπασχε με χρόνια νοσήματα.

    Μέχρι τις 03 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 333,594 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,640 κρούσματα Covid-19, 1,398 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 234 ασθενών, 39 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 193 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και οκτώ άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Δύο ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Η K?br?s (02.01.21) γράφει ότι ο έβδομος θάνατος από Covid-19 στα κατεχόμενα σημειώθηκε την πρωτοχρονιά. Πρόκειται για τον 84χρονό Μαχμούτ Μποράλ, ο οποίος νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας και έπασχε και από άλλα χρόνια νοσήματα. Σύμφωνα με τον Πιλλί, την πρωτοχρονιά διενεργήθηκαν 768 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 18 άτομα θετικά στον Covid-19. Τα εννέα κρούσματα ήταν εγχώρια.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στις 132,885 οι εργαζόμενοι στα κατεχόμενα το 2020 – Στοιχεία για την απασχόληση

    Η Halk?n Sesi (04.01.21) γράφει ότι στις 132,885 άτομα έφτασε η συνολική απασχόληση στα κατεχόμενα εντός του 2020, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το «τμήμα στατιστικής» για την απασχόληση των νοικοκυριών.

    Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στις 14,950 και το ποσοστό ανεργίας στο 10,1%. Οι 8,712 από τις 14,950 εγγεγραμμένους ανέργους είναι άνδρες και οι 6,238 γυναίκες. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες είναι 9% και στις γυναίκες 12,2%. Η δε ανεργία στους νέους γενικά ανέρχεται στο 29,3%, στους νέους άνδρες στο 25,6% και στις νέες γυναίκες στο 34,8%.

    Ο «μη θεσμικός», όπως χαρακτηρίζεται, πληθυσμός των «πολιτών» άνω των 15 χρόνων ανέρχεται στις 298,348, εκ των οποίων οι 154,380 είναι άνδρες και οι 134,967 γυναίκες. Το 32,4% του πληθυσμού αυτού διαμένει στην κατεχόμενη Λευκωσία, το 24,2% στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, το 24,6% στην Κερύνεια, το 7% στην Μόρφου, το 7,7% στο Τρίκωμο και το 4,15 στην Λεύκα.

    Οι 87,955 από τις 132,885 που εργάζονται είναι άνδρες και οι 44,930 είναι γυναίκες. Το 1,1% των εργαζομένων, δηλαδή 1,406 άτομα απασχολούνται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου. Το 90,9% των εργαζομένων γυναικών και το 73,1% των εργαζομένων ανδρών απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών.

    Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό είναι 51,1%. Το 62,6% αυτού του ποσοστού αποτελείται από άνδρες και το 37,9% από γυναίκες. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζεται 56.8% στην κατεχόμενη Λευκωσία, 52,8% στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, 48,4% στην Κερύνεια, 45,9% στην Μόρφου, 40,4% στο Τρίκωμο και 41,7% στην Λεύκα.

    Το ποσοστό απασχόλησης είναι 49,9%, από το οποίο 57% είναι άνδρες και το 33,3% γυναίκες. Το πιο ψηλό ποσοστό απασχόλησης παρουσιάζεται στην κατεχόμενη Λευκωσία με 51,1% και το πιο χαμηλό στο Τρίκωμο με 33.8%.

    Οι απασχολούμενοι στον «δημόσιο» τομέα ανέρχονται στις 40,623 άτομα ή σε ποσοστό της τάξης του 30,6% του συνόλου των εργαζομένων στα κατεχόμενα.

    Το 87,4% των απασχολούμενων είναι εγγεγραμμένοι στο «γραφείο κοινωνικών ασφαλίσεων», το 7,1% στο «ταμείο συντάξεων» και το 0,7% σε άλλους «οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης». Το 4,8% των εργαζομένων δεν είναι εγγεγραμμένοι σε κανένα «ταμείο κοινωνικής ασφάλισης». Οι μη εγγεγραμμένοι εργάτες ανέρχονται στις 6,382, το 71,7% των οποίων είναι άνδρες.

    Οι απασχολούμενοι στα κατεχόμενα εργάζονται σε τέσσερις βασικούς τομείς: Στην γεωργία το 3,1%, στην βιομηχανία το 10,2%, στις οικοδομές το 7,6% και στον τομέα των υπηρεσιών το 79,1%. Στον τομέα της γεωργίας απασχολούνται 4,066 άτομα, εκ των οποίων τα 291 είναι οικογενειακοί εργάτες χωρίς μισθό.

    Το 19,2% ων απασχολούμενων στα κατεχόμενα είναι απόφοιτοι δημοτικού σχολείου, το 14,3% γυμνασίου ή ισότιμου με αυτό σχολείου, το 31% λυκείου και ισότιμου με αυτό σχολείου, το 3% ανώτερης σχολής διετούς ή τριετούς φοίτησης, το 27,1% σχολής ή ανώτερης σχολής τετραετούς φοίτησης, το 2,8% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού (πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης συμπεριλαμβανομένων και των ετών φοίτησης στις σχολές) και το 1% κατέχουν διδακτορικό τίτλο σπουδών.

    Δεν συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό 141,513 άτομα ή το 48,9% του πληθυσμού που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας και δεν είναι «θεσμικός πληθυσμός». Από αυτά τα 141,513 άτομα οι 37,353 είναι συνταξιούχοι (ποσοστό 26,4%), 37,096 άτομα συνεχίζουν τις σπουδές τους (ποσοστό 26,2%), 34,782 είναι νοικοκυρές (ποσοστό 24,6%) και 11,131 άτομα (ποσοστό 7,9%) δεν μπορούν να εργαστούν.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αντιδράσεις για εξαίρεση των καζίνο από τις πρωτοχρονιάτικες απαγορεύσεις

    Κάτω από τον τίτλο «Απαγόρευση για τον λαό, ελεύθεροι οι τζογαδόροι», η Avrupa (03.01.21) γράφει ότι η «κυβέρνηση» κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς, απαγόρευσε την συγκέντρωση πέραν των 10 ατόμων στα σπίτια, αλλά εξαίρεσε τα καζίνο από αυτές τις απαγορεύσεις.

    Αυτό το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από γιατρούς, συντεχνίες και τον «λαό», σημειώνει η εφημερίδα.

    Η πρόεδρος της συντεχνίας των καθηγητών, Σελμά Εϊλέμ κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι οδήγησε σε χρεοκοπία τις επιχειρήσεις, καταδίκασε τους εργάτες στην πείνα, έκλεισε τον λαό στα σπίτια, έθεσε απαγόρευση συγκέντρωσης πέραν των 10 ατόμων, αλλά εξαίρεσε από αυτές τις αποφάσεις τους πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς στα ξενοδοχεία από τα «αφεντικά των καζίνο και της μαφίας».

    Η ένωση γιατρών εξέφρασε θλίψη για την παραβίαση των αποφάσεων της «Ανώτατης Επιτροπής Λοιμωδών Νόσων», σημειώνοντας ότι παρακολούθησε με έκπληξη τα γεγονότα. Ανέφερε επίσης ότι η κοινωνία θα αναγκαστεί να πληρώσει με την υγεία της για τις ενέργειες των καζίνο που εξαιρέθηκαν από τις απαγορεύσεις.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Halk?n Sesi (02.01.21) κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Πλήρες σκάνδαλο». Στο δημοσίευμα υπάρχουν και φωτογραφίες ατόμων να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά σε καζίνο της κατεχόμενης Κερύνειας μέχρι τις 05.00 το πρωί που έληγε η απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως γραφεί η εφημερίδα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Κλείνουν επ' αόριστον τα ξενοδοχεία Merit στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (04.01.21) γράφει ότι η αλυσίδα ξενοδοχείων Merit, η μεγαλύτερη στην κατεχόμενη Κύπρο, αποφάσισε να κλείσει λόγω της «συνέχισης της αβεβαιότητας και της αναποφασιστικότητας» στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Merit Royal, Αϊμπάρς Κουτλούμπα δήλωσε ότι οι αποφάσεις των «αρμοδίων» κατά την διάρκεια της πανδημίας παραγνωρίζουν εντελώς την οικονομία. Σημείωσε ότι πλήρωναν ανελλιπώς τους φόρους τους και τις οφειλές τους στην αγορά, ενώ στήριξαν και τους συναδέλφους τους στο μέτρο του δυνατού.

    Χαρακτήρισε κίνητρο και «νερό ζωής» για τον τουρισμό τις επισκέψεις χωρίς καραντίνα σε περίπτωση παραμονής στα κατεχόμενα για διάστημα μικρότερο των τριών ημερών, όμως πρόσθεσε ότι αναγκάστηκαν να κλείσουν επ' αόριστον την μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στα κατεχόμενα, λόγω της συνέχισης της αβεβαιότητας και της αναποφασιστικότητας.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει και ολοσέλιδη ανακοίνωση της εν λόγω αλυσίδας ξενοδοχείων με την οποία εξηγούνται οι θέσεις της.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σημαντικά μηνύματα Ακάρ σε συνέντευξη του σε Τούρκο αρθρογράφο

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (04.01.21), o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον αρθρογράφο της εφημερίδας Αχμέτ Χακάν, έστειλε σημαντικά μηνύματα όσον αφορά στις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Λιβύη, τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και το θέμα των S-400.

    Αναφερόμενος στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας και στην «απελευθέρωση» των «υπό κατοχή» εδαφών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ακάρ υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή του τουρκικού στρατού στην επιχείρηση που διήρκησε 44 μέρες. Υποστήριξε ότι η πιο σημαντική συμβολή σε αυτή την επιχείρηση ήταν ότι και οι δύο χώρες ενήργησαν κατά τρόπο έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αποτελούν «δύο κράτη και ένα έθνος». Πρόσθεσε επίσης ότι αν η Αρμενία κάνει σωστές επιλογές, τότε θα επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή.

    Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις απειλές, όπως τις αποκάλεσε, από τον στρατάρχη Χαφτάρ, ο Ακάρ χαρακτήρισε τον Χαφτάρ ως ένα πιόνι που αποτελεί εχθρό της ανθρωπότητας. Υποστήριξε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ είναι υποχείριο τρίτων χωρών που είναι σε όλους γνωστές ποιες είναι και αναφέρθηκε στην αιματοχυσία στη χώρα.

    Τονίζοντας την ανάγκη ο Στρατάρχης Χαφτάρ να δικαστεί σε διεθνές κακουργιοδικείο αφού ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου, ο Ακάρ είπε ότι δυστυχώς ορισμένες χώρες ακόμη στηρίζουν τον Χαφτάρ.

    Κληθείς να σχολιάσει ποια είναι η τελευταία κατάσταση όσον αφορά στην ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ακάρ υποστήριξε τα εξής: «Η Ελλάδα τους τελευταίους τρείς μήνες εξέδωσε 49 NAVTEX, όμως έδρασε μόνο στις δύο. Όλα τα επιχειρήματα που προβάλλει, είναι προϊόν δικής της κατασκευής. Κάνει ότι περνά από το χέρι της για να προκαλέσει την Τουρκία. Εμείς λέμε 'να καθίσουμε και να συνομιλήσουμε' αλλά αυτή δεν προσέρχεται σε συνομιλίες. Γυρίζει από πόρτα σε πόρτα και λέει ψέματα κάνοντας συκοφαντίες».

    Όσον αφορά στις σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση Μπάϊντεν στις ΗΠΑ και πώς θεωρεί ότι θα είναι οι μελλοντικές σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη και το πρόβλημα με τους S-400 αλλά και τις κυρώσεις εναντίον της χώρας του που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ο Ακάρ υπενθύμισε ότι είναι για χρόνια σύμμαχοι με την Αμερική.

    Αναφορικά με τους S-400, ο Ακάρ υποστήριξε ότι δεν ήταν επιλογή τους αλλά υποχρέωση τους να τους αγοράσουν, αφού πρόκειται για θέμα ασφάλειας των 83 εκ. Τούρκων πολιτών. «Δεν θα ήταν σωστό να διασταυρώσουμε τα ξίφη μας από τώρα με τη διακυβέρνηση Μπάϊντεν. Θα δείξει η διαδικασία και με βάση αυτή θα ήταν ωφέλιμο και εμείς να καθορίσουμε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουμε. Το PKK είναι ίδιο με το YPG. Το να γίνει αντιληπτό αυτό αποτελεί όρο για μας. Προσδοκία μας είναι να τερματιστεί η στήριξη που παρέχεται σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού'», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

    (ΑΚ)

    [02] Δεν θα αφήσουν κανέναν να σφετερισθεί τα δικαιώματα τους ή τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του AKP

    Η Milliyet (02.01.21) γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Νούμαν Κουρτουλμούς, σε συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRTHaber, είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με όλες τις χώρες. «Είναι έτοιμη να συνομιλήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία λέει σε όλους τους ομολόγους της 'εμείς υπάρχουμε'. Εάν εσείς υπάρχετε ως μια κυρίαρχη χώρα, τότε υπάρχουμε και εμείς. [Η Τουρκία] λέει 'επιθυμούμε να είμαστε στο τραπέζι ως ίσοι'», ανέφερε ο Κουρτουλμούς.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, επανέλαβε ότι ποτέ δεν έχουν διακοπεί αυτές. «Οι διαφορές μας θα συνεχίσουν, αλλά πιστεύω ότι μπορούν να επιλυθούν με τις συνομιλίες. Οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφθούν, όμως, γιατί η Τουρκία αγόρασε τους S-400», δήλωσε ο Κουρτουλμούς.

    Υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μια χώρα που θα τα βάλει κάτω εξαιτίας κάποιων απειλών, ο Κουρτουλμούς είπε: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τους εθνικούς μας στόχους. Έχουμε βιώσει σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις μας με την ΕΕ για αρκετό καιρό. Οι διοικούντες της ΕΕ πρέπει να κάνουν στροφή και να κοιτάξουν τους εαυτούς τους. Υπάρχει ένας κανόνας που παρουσιάσαμε σχετικά με τις δραστηριότητες μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν εποφθαλμιούμε το έδαφος ή τον χρυσό κανενός, αλλά δεν θα αφήσουμε κανένα να σφετερισθεί τα δικά μας δικαιώματα ή τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας επειδή έτσι θέλουν αυτοί. Λέμε στην ΕΕ, 'ελάτε να λύσουμε μαζί τα προβλήματα μας'. Η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός δηλητηριάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική».

    Υποστηρίζοντας ότι βιώνουν μια αναπότρεπτη άνοδο της Τουρκίας, ο Κουρτουλμούς ανέφερε: « Όλοι η Ευρώπη λέει 'μην κάνετε έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο'. Υπερασπιζόμαστε την 'Μπλε Πατρίδα μας', προστατεύουμε τα δικά μας συμφέροντα χωρίς να ακούμε κανένα. [...] Έχουμε πετύχει μεγάλες επιτυχίες στην εθνική αμυντική βιομηχανία. Είναι βήματα που έχουμε κάνει χωρίς δισταγμό και το κάθε ένα από αυτά είναι η αναπότρεπτη άνοδος της Τουρκίας. Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων είναι ένα ιστορικό ζήτημα».

    Σχολιάζοντας την αντίδραση για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολης ως τέμενος, ο Κουρτουλμούς υποστήριξε: «Να με συγχωρέσετε, ούτε το Βατικανό δεν αντέδρασε έτσι. Είναι τόσο δύσκολο να πείτε 'δεν εννοούσαμε αυτό, ζητούμε συγγνώμη'. Να μην νομίζουν ότι αυτό το έθνος είναι ανίδεο. Αυτό είναι το δικαίωμα κατάκτησης του Φατίχ».

    (ΔΨ)

    [03] Ο Οκταϊ ανακοίνωσε ότι θα σταλούν εμβόλια στα κατεχόμενα για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στο «τομέα της υγείας»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (31.12.20), ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκταϊ, σε γραπτή του δήλωση στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, έστειλε πρωτοχρονιάτικες ευχές στον τουρκοκυπριακό «λαό» και αναφερόμενος στον αγώνα για καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας, είπε ότι όπως στην Τουρκία, όπου θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, κατά τον ίδιο τρόπο και στην «ΤΔΒΚ», θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζόμενων στον «τομέα της υγείας» με τα εμβόλια που θα σταλούν εκεί από την Τουρκία.

    Ανακοινώνοντας ότι σύντομα η Τουρκία θα στείλει εμβόλια στα κατεχόμενα, ο Οκταϊ σημείωσε τα εξής στο μήνυμά του: «Αγαπητά αδέλφια μου Τουρκοκύπριοι, αφήνοντας πίσω το 2020 και τις δυσκολίες που βιώσαμε, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και ανά το παγκόσμιο εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19, υποδεχόμαστε το 2021 με την ελπίδα ότι αυτό θα επιφέρει καλύτερες μέρες σε όλους τους τομείς και κυρίως στον τομέα της υγείας».

    Με αυτή την ευκαιρία του ερχομού του νέου χρόνου, ο Οκτάϊ ενημέρωσε τον τουρκοκυπριακό «λαό» ότι η Τουρκία θα αποστείλει εμβόλια για εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, και ευχήθηκε όπως το νέο έτος φέρει υγεία, γαλήνη και ευτυχία.

    (ΑΚ)

    [04] Έρντογαν: «Η Τουρκία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Γερμανία και τη Ρωσία για την από κοινού ανάπτυξη εμβολίου»

    Σύμφωνα με την Milliyet (01.01.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα μέτρα που λαμβάνονται στην Τουρκία για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας, και υπενθύμισε ότι πρόσφατα έχουν παραλάβει 3 εκ. δόσεις εμβολίων από την Κίνα. «Στόχος μας είναι να παραλάβουμε 50. εκ από την Κίνα, ενώ εκτός από την Κίνα καταβάλλονται προσπάθειες για να πάρουμε ακόμη περισσότερα εμβόλια και από την Γερμανία. Βρισκόμαστε επίσης σε διαβουλεύσεις με τη Γερμανία για την από κοινού ανάπτυξη του εμβολίου. [...] Κατά τον ίδιο τρόπο, εργαζόμαστε προς το σκοπό αυτό και με τη Ρωσία. Εκτός από αυτές τις προσπάθειες, η Τουρκία συνεχίζει και μόνη της τις δικές της προσπάθειες», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε χωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους διαφόρων χωρών, όπως του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν, με τους οποίους και αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος. Επικοινώνησε επίσης και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Κατά τις επαφές του, ο Έρντογαν εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες αυτές και την αποφασιστικότητα του για την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα.

    (ΑΚ)

    [05] Εντοπίσθηκε το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Hurriyet (02.01.21), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι εντοπίστηκε το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι έχει εντοπισθεί το μεταλλαγμένο στέλεχος της νόσου Covid-19 σε 15 άτομα, τα οποία έχουν έρθει από την Βρετανία, σημειώνοντας ότι από την στιγμή που έχει γίνει η ανίχνευση τους, έχουν τεθεί σε απομόνωση καθώς και άτομα με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή.

    Αναφέροντας ότι δεν έχει εντοπισθεί η νέα μετάλλαξη εκτός από τις αφίξεις από την Βρετανία κατά τους τακτικούς ελέγχους σε ολόκληρη την χώρα, ο Κοτζά δήλωσε ότι έχουν ανασταλθεί προσωρινά όλες οι πτήσεις από και προς Βρετανία.

    (ΔΨ)

    [06] Για σημαντική μείωση στα κρούσματα στην Τουρκία μίλησε ο Τούρκος Υπουργός- Στις 9,877 ανήλθαν χθες

    Σύμφωνα με τη Milliyet (03.01.21), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 9,877 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 138,941 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 193 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 10,102. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 1,515 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,241,912 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 21,488. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,136,534.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 24,950,829 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,612 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3,8% και στον αναπνευστήρα το 36,2%.

    Σε δηλώσεις του στο Twitter, ο Κοτζά εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία κατέβηκε κάτω από τις 10,000. «Τόσο οι απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν όσο και το χαμηλό ποσοστό των μοριακών τεστ που έγιναν έχουν επιφέρει τη μείωση αυτή. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε αυτή τη μείωση να είναι συνεχής. Μαζί είμαστε ενωμένοι», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [07] Άνοδος σημειώθηκε στον πληθωρισμό της Τουρκίας

    Η Yeni Safak (04.01.21, t24) γράφει ότι το ινστιτούτο στατιστικής της Τουρκίας (TUIK) ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία σημείωσε μηνιαία αύξηση της τάξης του 1,25% τον Δεκέμβριο και ανήλθε στο 14,60% σε ετήσια βάση.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο κατά 1,25% τον Δεκέμβριο του 2020 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 14,60% έναντι του Δεκέμβριου του 2019, καθώς και άνοδο 12,28% σε σχέση με τους 12μηνιαίους μέσους όρους.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 5 January 2021 - 18:24:49 UTC