Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 246/2020 30.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Νέες «αποφάσεις» του «υπουργικού συμβουλίου» στα κατεχόμενα
  • [02] Στα 33 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα με τα 23 να αποτελούν εγχώριες μολύνσεις
  • [03] Ο Τορέ καταγγέλλει ότι δέχθηκε παρεμβάσεις από τον Σανέρ για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για «πρόεδρος της βουλής»
  • [04] Η Τζαναλτάϊ καταγγέλλει ότι υποσκάπτεται η «υποψηφιότητα» της για την «προεδρία της βουλής» επειδή είναι γυναίκα
  • [05] Σχεδιάζουν μοντέλο παρόμοιο με την Ταϊβάν, λέει ο Αρικλί
  • [06] Ζητούν να τους παραχωρηθεί περιουσία στο Βαρώσι
  • [07] Πυρομαχικά του Ισλαμικού Κράτους υπήρχαν στην Κερύνεια, υποστηρίζει δημοσίευμα
  • [08] Αρνητικό το τεστ PCR του Τατάρ και του προσωπικού του γραφείου του
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακάρ: «Εάν δεν γίνει αποδεκτή η ύπαρξη τουρκικού λαού με κυρίαρχα και ίσα δικαιώματα στην Κύπρο, δεν θα υπάρξει καμία λύση με κανέναν τρόπο»
  • [02] Επανέλαβε την έκκληση για μια πολυμερής διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τσαβούσογλου
  • [03] Συμφωνία για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Τουρκία
  • [04] Στις 15,805 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και στους 253 οι νεκροί- Έφτασε η πρώτη δόση του κινεζικού εμβολίου
  • [05] Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Βρετανία θα σώσει την Τουρκία από 2,4 δις δολάρια, αναφέρει η Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας
  • [06] Αντίδραση Ιμάμογλου για το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Olay
  • [07] Βουλευτές του CHP επισκέφτηκαν το Σελαχαττίν Ντεμιρτάς
  • [08] Σκοτεινή χρονιά για την έμφυλη βία το 2020 στην Τουρκία- Δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 297 γυναίκες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Νέες «αποφάσεις» του «υπουργικού συμβουλίου» στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Κibris Postasi (29.12.20), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνεδρία του «υπουργικού συμβούλιου» στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι αποφασίστηκε όπως οι 53,000 μαθητές που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα κατεχόμενα συνεχίσουν την εκπαίδευση τους όπως έχει προγραμματιστεί, υποστηρίζοντας ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα για κλείσιμο των σχολείων. Ο Σανέρ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που υπάρχει αλλαγή όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα, το «υπουργικό συμβούλιο» ενδέχεται να αποφασίσει μεταφορά της περιόδου των διακοπών του Φεβρουαρίου τον Ιανουάριο.

    Ο Σανέρ ανακοίνωσε επίσης ότι υπογράφηκε και επικυρώθηκε το «κυρωτικό νομοσχέδιο του πρωτόκολλου διεθνούς συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» στον τομέα της υγείας που αφορά στην ανέγερση «νοσοκομείου» χωρητικότητας 500 κλινών στα κατεχόμενα, και αποφασίστηκε όπως σταλεί στη «βουλή» για έγκριση.

    (ΑΚ)

    [02] Στα 33 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα με τα 23 να αποτελούν εγχώριες μολύνσεις

    Σύμφωνα με την Κibrispostasi (29.12.20) ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,519 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 33 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα από τα οποία τα 23 είναι εγχώρια. Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα δύο από τα νέα κρούσματα έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα οκτώ αποτελούν επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος και βρισκόταν σε απομόνωση τα υπόλοιπα 23 είναι εγχώρια. Πρόσθεσε επίσης ότι χθες 18 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

    Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 325,716 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,532 κρούσματα Covid-19, 1,309 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 217 ασθενών, 53 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 163 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΑΚ)

    [03] Ο Τορέ καταγγέλλει ότι δέχθηκε παρεμβάσεις από τον Σανέρ για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για «πρόεδρος της βουλής»

    Σύμφωνα με την Kibris Postasi (29.12.20), ο «αντιπρόεδρος» της ψευδοβουλής Ζορλού Τορέ σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής παρέμβασης του σε τηλεοπτική εκπομπή στα κατεχόμενα, υποστήριξε ότι δέχθηκε παρεμβάσεις από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τη θέση του «προέδρου της βουλής».

    Ο Τορέ υποστήριξε επίσης ότι κατά την «ψηφοφορία» που έγινε στην «κεντρική επιτροπή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και μετά την «υπόδειξη» της Ρεσμιγέ Τσαναλτάϊ ως υποψήφια του κόμματος, ο ίδιος δήλωσε ότι του είχε ζητηθεί να αποσύρει την «υποψηφιότητα» του. O Τορέ ισχυρίστηκε ότι εκτός από τον Σανέρ, δέχθηκε παρεμβάσεις και από άλλα άτομα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να αναφερθεί σε ονόματα.

    (ΑΚ)

    [04] Η Τζαναλτάϊ καταγγέλλει ότι υποσκάπτεται η «υποψηφιότητα» της για την «προεδρία της βουλής» επειδή είναι γυναίκα

    Σύμφωνα με την Kibris Postasi (29.12.20), η «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ρεσμιγιέ Τζαναλτάϊ, σε χθεσινές της δηλώσεις μετά την υποβολή της «υποψηφιότητας» της για επικύρωση ενώπιον της «κεντρικής επιτροπής» του κόμματος, υποστήριξε ότι δεν έχει επηρεαστεί από την ψιθυρολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με την «υποψηφιότητα» της και κάλεσε αυτούς που ψιθυρολογούν να βγουν και να δηλώσουν ξεκάθαρα αυτά που θέλουν να πουν.

    «Γνωρίζω ότι αν εκλεγώ πρόεδρος της βουλής την Κυριακή και αν πράξω και εγώ η ίδια αυτά για τα οποία επικρίνω, τότε ότι ο λαός θα αντιδράσει εναντίον μου», δήλωσε η Τζαναλτάϊ, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να έχει υποψίες για τους άλλους ανθυποψηφίους της.

    Η Τζαναλτάϊ πρόσθεσε στις δηλώσεις της ότι «δυστυχώς στη χώρα συνεχίζει να επικρατεί η πολιτική του καφενέ» και ισχυρίστηκε ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν μια γυναίκα είναι μεταξύ των ονομάτων που διεκδικούν μια θέση στην πολιτική.

    «Έγινε μια μυστική ψηφοφορία εντός της ομάδας του κόμματος στην κεντρική επιτροπή. Ως UBP, μέσα σε ενότητα και συνεργασία θα πάρουμε την προεδρία της βουλής στην εκλογή που θα γίνει την Κυριακή 4 Ιανουαρίου. Και γνωρίζω ότι δεν θα υπάρχει άλλος υποψήφιος. Δεν υπάρχει γυναίκα στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά η πρόεδρος της βουλής θα είναι γυναίκα. Ο πρόεδρος της βουλής είναι ανώτατη αρχή. Δεν ξέρω αν θα ήμουν τόσο ενθουσιασμένη αν ήμουν υπουργός. Αυτή η θέση είναι πολύ πιο σημαντική από αυτή ενός υπουργού», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι αν «εκλεγεί», θα εργαστεί για τη διασφάλιση της ειρήνης στο «κοινοβούλιο» και για την προώθηση σημαντικών «νομοθεσιών».

    (ΑΚ)

    [05] Σχεδιάζουν μοντέλο παρόμοιο με την Ταϊβάν, λέει ο Αρικλί

    Η K?br?s (30.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι μία από τις διεθνώς αναγνωρισμένες οργανώσεις των Τουρκοκυπρίων και ότι σε μια λύση δύο κρατών θα αναλογούν πολλά καθήκοντα στο Επιμελητήριο. Μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου με επικεφαλής τον πρόεδρό του Τουργκάι Ντενίζ, ο Αρικλί είπε ότι θα αξιοποιήσουν αυτή την αναγνώριση του Επιμελητηρίου και ότι προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής τους στην Άγκυρα. Είπε και το εξής:

    «Άλλωστε ανέκαθεν είχα ένα σχέδιο που έλεγε ότι όταν ανοιχθούμε προς τα έξω πρέπει να ανοιχθούμε μέσω του Εμπορικού Επιμελητηρίου και ότι μόνο μέσω του Εμπορικού Επιμελητηρίου μπορούμε να κάνουμε ένα μοντέλο παρόμοιο με το μοντέλο της Ταϊβάν. Επομένως, κατά την προσεχή περίοδο θα υπάρξουν πολύ σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με το Εμπορικό Επιμελητήριο. [...]»

    Σημειώνοντας ότι σκοπός της χθεσινής τους συνάντησης ήταν το μοντέλο ελέγχου που θέλουν να εφαρμόσουν στην αγορά, ο Αρικλί είπε ότι αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να εμποδίσουν την αισχροκέρδεια συνεργαζόμενοι με το Εμπορικό Επιμελητήριο. Ανέφερε ότι μετά την πρωτοχρονιά θα επισκεφθεί την Άγκυρα με πρόσκληση του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουρκίας και θα συζητήσει αυτό το θέμα, καθώς και την άρση των εμποδίων μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» αναδιαμορφώνοντας την «συμφωνία παράκτιου εμπορίου» που υπάρχει μεταξύ τους.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ζητούν να τους παραχωρηθεί περιουσία στο Βαρώσι

    Η Detay (30.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων πληγέντων προσφύγων καταγόμενων από τον «νότο», υποστήριξε ότι οι περιουσίες στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πόροι για τους «πολίτες» που δεν μπόρεσαν να πάρουν περιουσία ίσης αξίας.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο «σύνδεσμος» αναφέρει ότι υπάρχουν χιλιάδες «πολίτες» οι οποίοι μετανάστευσαν στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο εγκαταλείποντας τις περιουσίες τους στην «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσαν τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, αλλά δεν έλαβαν ακόμα περιουσία ίσης αξίας. Υποστήριξε επίσης ότι αποτελεί «συνταγματική» αναγκαιότητα η απόδοση των δικαιωμάτων τους στους «πολίτες» που μετανάστευσαν και η παραχώρηση σε αυτούς περιουσία ίσης αξίας με εκείνη που εγκατέλειψαν.

    Ο «σύνδεσμος» υπενθυμίζει επίσης στην «κυβέρνηση» ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι περιουσίες στο Βαρώσι, που το 99% του εδάφους του ανήκει στο ίδρυμα Λαλά Μουσταφά Πασά, όπως ισχυρίζεται.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Πυρομαχικά του Ισλαμικού Κράτους υπήρχαν στην Κερύνεια, υποστηρίζει δημοσίευμα

    Κάτω από τον τίτλο «Καταστράφηκαν αποδεικτικά στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους», η Avrupa (30.12.20) γράφει ότι έγγραφα που διέρρευσαν από το 23ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο Άγκυρας αποκάλυψαν ότι επιχειρήθηκε να συγκαλυφθούν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν παρείχε όπλα στους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

    Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η σουηδική ιστοσελίδα Nordik Monitor παρουσιάζονται νέα στοιχεία που δείχνουν την σχέση του Έρντογαν με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Συρία και στο Ιράκ και αναφέρεται ότι προκλήθηκαν εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών του τουρκικού στρατού στις πόλεις Αφιόν Καράχισαρ και Ούρφα που μπέρδεψαν και κατέστρεψαν αποδεικτικά στοιχεία.

    Σε παραδοχή που προέβη ενώπιον του Δικαστηρίου ο Ταγματάρχης Αχμέτ Οζκάν, επικεφαλής του Κέντρου Αξιολόγησης της Υπηρεσίας Πληροφοριών του τουρκικού στρατού, επισημάνθηκε η σχέση του τουρκικού καθεστώτος με το Ισλαμικό Κράτος και αναφέρθηκε ότι η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο Κερύνειας το 2019 σκοπό είχε την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων.

    Στην είδηση σημειώνεται ότι όλοι γνωρίζουν πως τήρηση αρχείων είναι ένα ευαίσθητο θέμα στον τουρκικό στρατό και ότι χρειάζονται εκθέσεις για να μπορεί να σβηστεί από το στοκ το αρχείο ακόμα και του μικρότερου εξοπλισμού.

    Αναφέρεται ότι τραυματίστηκαν 16 στρατιώτες στην έκρηξη, η οποία έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2019 στην περιοχή Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας στην αποθήκη πυρομαχικών της Διοίκησης της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κοντά στα σύνορα με την Συρία.

    Η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στην Κερύνεια έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 στις 01.30 το πρωί και σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε η διοίκηση του τουρκικού κατοχικού στρατού στην «πρωθυπουργία», διαπιστώθηκε ότι δεν προκλήθηκε από σαμποτάζ ή πυρκαγιά, αλλά οφειλόταν σε «τεχνικούς λόγους» σε σχέση με τα πυρομαχικά. Στην επιστολή αναφέρθηκε επίσης ότι τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν σε ασφαλή περιοχή και λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Αρνητικό το τεστ PCR του Τατάρ και του προσωπικού του γραφείου του

    Η Gunes (30.12.20) γράφει ότι η εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ δήλωσε ότι ήταν αρνητικό το αποτέλεσμα του τεστ PCR στο οποίο υποβλήθηκε χθες ο Ερσίν Τατάρ και το προσωπικό της «προεδρίας».

    Σε γραπτή της δήλωση, ο Ντογρούγιολ αναφέρει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα στην «προεδρία».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακάρ: «Εάν δεν γίνει αποδεκτή η ύπαρξη τουρκικού λαού με κυρίαρχα και ίσα δικαιώματα στην Κύπρο, δεν θα υπάρξει καμία λύση με κανέναν τρόπο»

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ankara Anatolia (30.12.20) μετέδωσε ότι με επικεφαλής τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη αξιολόγησης του έτους με τη συμμετοχή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιασάρ Γκίλερ και τη συμμετοχή στρατιωτικών διοικητών δύναμης και αναπληρωτών υπουργών.

    Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλους ο Διοικητής της Ομάδας Εργασίας του Αφγανιστάν, του Κατάρ, της Σομαλίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Κοσσυφοπεδίου και της Λιβύης, καθώς ο διοικητής του κατοχικού στρατού κατοχής στην Κύπρο.

    Μιλώντας στην διάσκεψη ο Ακάρ υποστήριξε πως η Τουρκία προσπαθεί να βρει λύσεις στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο στα προβλήματα στο Τουρκικό Αιγαίο, στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

    «Δέχονται πολύ σοβαρές επιθέσεις τα δικαιώματα της Τουρκίας που αφορούν στον διεθνές δίκαιο, στις διμερείς συμφωνίες και συμβάσεις. Ενάντια σε αυτά, συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέρα και νύχτα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας. Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη λύση από την αποδοχή της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο. Εάν δεν γίνει αποδεκτή η ύπαρξη τουρκικού λαού με κυρίαρχα και ίσα δικαιώματα στην Κύπρο, δεν θα υπάρξει καμία λύση με κανέναν τρόπο», είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει 16 περιοχές στο Αιγαίο και ότι αυτό αποτελεί όπως υποστήριξε παραβίαση των διεθνών κανόνων και ότι αυτό αποτελεί πρόκληση. «Λέμε ναι στις διερευνητικές επαφές και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, καθώς και στον διαχωρισμό θαλάσσιων ζωνών, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Όμως, η ελληνική πλευρά δεν έρχεται να συζητήσουμε [...] επειδή φοβάται», υποστήριξε και κάλεσε την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθούν πολιτικές λύσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και μέσα από τον διάλογο.

    (ΚΣ)

    [02] Επανέλαβε την έκκληση για μια πολυμερής διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τσαβούσογλου

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (30.12.20, ΑΑ) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη τύπου, αξιολόγησε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας για το 2020.

    Υπογραμμίζοντας ότι δεν άφησαν τίποτα στο κενό στην εξωτερική πολιτική κατά το 2020, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η προτεραιότητα τους, όπως πάντα το 2020, ήταν η διπλωματία. Σημείωσε ότι παρατήρησαν πως όταν έκανε βήμα η Τουρκία για τα δικά της νόμιμα συμφέροντα, όλοι δεν ήταν ευχαριστημένοι, προσθέτοντας: «Η προτεραιότητά μας δεν είναι να ευχαριστήσουμε όλους. Η προτεραιότητα μας είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Τουρκίας και του έθνους μας. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα από αυτά. Όταν οι εκκλήσεις μας για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έφεραν αποτέλεσμα, δραστηριοποιηθήκαμε και εμείς στο πεδίο έναντι των μονομερών βημάτων. Μαζί με τα πλοία μας Ορούτς Ρέις, Μπαρμπαρός και Γιαβούζ, υψώσαμε την σημαία μας».

    «Έχουμε δείξει σε όλους, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο στις παράκτιες χώρες, ότι χωρίς εμάς δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Εχθροί και φίλοι είδαν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Όμως, η πραγματική μας επιθυμία είναι να γίνει η Ανατολική Μεσόγειος μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας. Γι' αυτό το λόγο, συνεχίζουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση τις προσπάθειες μας για μια πολυμερής διάσκεψη, την οποία πρότεινε ο Πρόεδρος μας στην ΕΕ».

    Σημείωσε ότι υπήρχαν ανεβοκατεβάσματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 και ότι υπήρξε ένταση στις σχέσεις τους εξαιτίας του ότι η Ελλάδα, η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία] και αργότερα η Γαλλία μετέφεραν διμερή προβλήματα στην ατζέντα της ΕΕ. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι υπήρξε ένα συνετό συμπέρασμα από την Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

    Αυτοί που αντιλαμβάνονται την σημασία των σχέσεων με την Τουρκία, ενέργησαν για να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, είπε ο Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας ότι είναι έτοιμοι να έχουν μια θετικότερη σχέση με την ΕΕ τον επόμενο χρόνο. «Αναμένουμε από την ΕΕ να είναι και αυτή έτοιμη», είπε καταληκτικά ο Τσαβούσογλου.

    (ΔΨ)

    [03] Συμφωνία για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Τουρκία

    Η Milliyet (29.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι της Ρωσίας, όπου υπογράφτηκε «Σχέδιο Διαβούλευσης 2021-2022». Αναφορικά με το σχέδιο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι επιθυμούν να συνεχίσουν την εμβάθυνση ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια τις διαβουλεύσεις, που συνέχιζαν μέχρι σήμερα σε περιφερειακά θέματα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, συμφωνήθηκε η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Τουρκία. «Όταν ο αξιότιμος Πούτιν έκανε πρόταση στον Πρόεδρο μας σχετικά με το εμβόλιο Sputnik V, αμέσως ο Πρόεδρος μας έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Υγείας μας. Ως αποτέλεσμα, υπογράφτηκε συμφωνία ανάμεσα στα ινστιτούτα μας», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας: «Ο στόχος αυτής της συνεργασίας δεν είναι μονό η προμήθεια του εμβολίου, αλλά η κοινή παραγωγή του. Αυτό το εμβόλιο θα παραχθεί και στην Τουρκία».

    Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι κατά την συνάντηση με τον Λαβρόφ συζήτησαν όλα τα περιφερειακά θέματα και κυρίως τα θέματα σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Λιβύη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [04] Στις 15,805 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και στους 253 οι νεκροί- Έφτασε η πρώτη δόση του κινεζικού εμβολίου

    Ο τηλεοπτικός σταθμός NTV (30.12.20) μετέδωσε ότι o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 15,805 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 183,117 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 253 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 21,004.. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 2,783 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 2,178,935 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 20,388. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 2,058,437.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 24,141,935 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 4,191 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3,8% και στον αναπνευστήρα το 36,2%.

    Εξάλλου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ankara Anatolia (30.12.20) μετέδωσε ότι αεροπλάνο μεταφέροντας 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ενάντια στον ιό COVID-19, που είχαν παραγγελθεί από την εταιρεία SinoVac, έφτασαν χθες στην Άγκυρα. Σε δηλώσεις του μετά την άφιξη του εμβολίου, ο Κοτζά ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν μετά από δοκιμαστική περίοδο 14 ημερών. Ο Κοτζά τις προηγούμενές μέρες είχε αναφέρει ότι η Τουρκία θα παραλάβει 50 δόσεις από το κινεζικό εμβόλιο και ότι οι πρώτες 20 εκατομμύρια δόσεις θα παραληφθούν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Είπε επίσης πως η Τουρκία θα παραλάβει άλλες 30 εκατομμύρια δόσεις από το γερμανικό εμβόλιο BioNTech. Οι εμβολιασμοί στην Τουρκία ενάντια στον ιό δεν είναι υποχρεωτικοί για την ώρα, σημειώνει το πρακτορείο.

    (ΚΣ)

    [05] Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Βρετανία θα σώσει την Τουρκία από 2,4 δις δολάρια, αναφέρει η Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας

    Η Hurriyet (30.12.20) γράφει ότι η Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκτσάν ανακοίνωσε ότι ενώ έχουν προστατεύσει με την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας τα κέρδη που απέφερε για 25 χρόνια η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης, έγινε το πρώτο βήμα για περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων με την Μεγάλη Βρετανία, προσθέτοντας: «Έχουμε σωθεί από ζημιά 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εταιρείες μας θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στην Βρετανία εύκολα και χωρίς πρόβλημα».

    Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, η Πεκτσάν σημείωσε ότι η Συμφωνία περιλαμβάνει όλα τα βιομηχανικά και γεωργικά προϊόντα, διευκρινίζοντας ότι αν δεν πραγματοποιείτο η Συμφωνία, το 75% των εξαγωγών της Τουρκίας θα είχε να αντιμετωπίσει βαριούς δασμούς και θα είχαν ζημιά 2,4 δις δολάρια. Η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020, είπε η Υπουργός.

    «Τον περασμένο χρόνο, καταγράφηκαν εξαγωγές γύρω στα 11,2 δις δολάρια και εισαγωγές γύρω στα 5,6 δις δολάρια. Η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές των προϊόντων της μετά την Γερμανία. Η Βρετανία είναι ένας αξιόλογος συνέταιρος για την Τουρκία. Οι επενδύσεις της Βρετανίας στην Τουρκία είναι στα 11,6 δις δολάρια», ανέφερε η Υπουργός Εμπορίου.

    (ΔΨ)

    [06] Αντίδραση Ιμάμογλου για το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Olay

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (30.12.20) μεταδίδει ότι ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν ήταν ο ίδιος εκ των συνέταιρών του τηλεοπτικού σταθμού Olay TV, αυτός δεν θα έκλεινε.

    Ο σταθμός έκλεισε μόλις 26 ημέρες μετά την έναρξη της λειτουργία του λόγω μετάδοσης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του φιλο-Κουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP).

    Ο Ιμάμογλου, ο οποίος αναφέρθηκε σε φήμες που τον θέλουν να γίνει συνέταιρος σε κάποιο κανάλι, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως αν ήταν ο ίδιος εκ των συνεταίρων-ιδιοκτητών του Olay TV δεν θα έκλεινε το κανάλι επειδή ο ίδιος είναι αγωνιστής και του αρέσει να κερδίζει.

    (ΚΣ)

    [07] Βουλευτές του CHP επισκέφτηκαν το Σελαχαττίν Ντεμιρτάς

    Η Yeni Safak (30.12.20) γράφει ότι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) επισκέφτηκαν την πρώην συν-πρόεδρο του φιλο-Κουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP).

    Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα επισημαίνει ότι μετά την απόφαση απελευθέρωσης του Ντεμιρτάς από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος καταδικάστηκε στην Τουρκία «για εμπλοκή με τρομοκρατικές οργανώσεις», το CHP ζήτησε την απελευθέρωση του. Μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ επισκέφτηκε στην φυλακή τον Ντεμιρτάς αντιπροσωπεία του CHP, αποτελούμενη από τους βουλευτές του Κόμματος, μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Αλί Χαϊντάρ Χακβερντί και Σεβντά Ερντάν Κιλίτς.

    Οι δύο βουλευτές, σε ανακοίνωση τους μετά την επίσκεψη στον Ντεμιρτάς ανέφεραν ότι ως μέλη της Επιτροπής Ερευνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Επιτροπής Φυλακών, προσπαθούν να ερευνήσουν και να φέρουν στη δημόσια ατζέντα κάθε είδους παραβιάσεις και παράνομες πρακτικές που βιώνουν κρατούμενοι και καταδίκες και ότι η συνάντηση που είχαν αφορούσε στην δικαστική διαδικασία.

    (ΚΣ)

    [08] Σκοτεινή χρονιά για την έμφυλη βία το 2020 στην Τουρκία- Δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 297 γυναίκες

    Η Cumhuriyet (30.12.20) γράφει ότι το γυναίκειο τμήμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε ανακοίνωση του για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, ανέφερε ότι το 2020 δολοφονήθηκαν 297 γυναίκες στην Τουρκία ενώ άλλες 161 πέθαναν με ύποπτο τρόπο.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η πανδημία και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός έκανε ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για τις γυναίκες στην Τουρκία και ότι οι περισσότερες γυναίκες σκοτώθηκαν στο σπίτι τους είτε στον δρόμο από οικείους τους και από πυροβόλα όπλα.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 30 December 2020 - 15:12:30 UTC