Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 244/2020 24-28.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο εύχεται για την νέα χρονιά ο Τατάρ
  • [02] «Μπορούμε να βλέπουμε πλέον το Βαρώσι ως ανοικτή περιοχή», δηλώνει ο Τατάρ
  • [03] Καμία αλλαγή στην νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς
  • [04] Οκτάι: 800 εκατομμύρια ΤΛ από την Τουρκία στα κατεχόμενα – Θα υπάρξουν νέες εξελίξεις στην περίκλειστη Αμμόχωστο
  • [05] Σανέρ: 500 χιλιάδες εμβόλια για Covid-19 θα στείλει η Τουρκία
  • [06] Ο Έρντογαν έδωσε οδηγίες για μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδια στα κατεχόμενα, λέει ο Αρικλί
  • [07] Αντιπαράθεση εργαζομένων στην «αρχή» ηλεκτρισμού με τον Αρικλί
  • [08] Στη «βουλή» ο πέραν των 10 δισεκατομμυρίων ΤΛ «προϋπολογισμός» του 2021
  • [09] Δικάζουν στον Σενέρ Λεβέντ στην Άγκυρα – Στήριξη από συντεχνίες
  • [10] Συνήλθε το «Ανώτατο Συντονιστικό Συμβούλιο» στα κατεχόμενα
  • [11] Πέραν των 70 χιλιάδων επισκεπτών στο Βαρώσι μέσα σε δύο μήνες
  • [12] Απολύμαναν 600 ποδήλατα στο Βαρώσι
  • [13] Στα 1,492 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [14] Νέα μέτρα για τον Covid-19 στα κατεχόμενα – Ζητά τεστ PCR για όλους η Τουρκία
  • [15] Νέο καζίνο ανοίγει στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μήνυμα Ακάρ για Ελλάδα και Κύπρο από την Λιβύη
  • [02] Ο Ακάρ προειδοποίησε τον Χαφτάρ για τυχόν επίθεση εναντίον των Τουρκικών στρατευμάτων; Παρατάθηκε η παρουσία του τουρκικού στρατού για ακόμη 18 μήνες
  • [03] Έκκληση του Ακσόι στην Ελλάδα να συμβάλει στις προσπάθειες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή
  • [04] Ο Τσαβούσογλου μεταβαίνει στην Ρωσία
  • [05] Επανέλαβε την έκκληση για δίκαιο διαμοιρασμό της Ανατολικής Μεσογείου ο Τσαβούσογλου
  • [06] «Οι σχέσεις μας με τον Ισραήλ δεν έχουν διακοπεί εντελώς», αναφέρει ο Ερντογάν
  • [07] Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας για τέσσερις ημέρες στην Τουρκία από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
  • [08] Στις 14,205 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και στους 254 οι νεκροί
  • [09] Στα 311 ευρώ ο καθαρός κατώτατος μισθός στην Τουρκία για το 2021

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο εύχεται για την νέα χρονιά ο Τατάρ

    Η Gunes (28.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το 2020 πέρασε με δυσκολίες λόγω της πανδημίας και υποστήριξε ότι τα κατεχόμενα διαχειρίστηκαν την πανδημία με επιτυχία σε σύγκριση με πολλές χώρες.

    Σε χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τους Χριστιανούς που διαμένουν στα κατεχόμενα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι καθώς μπαίνει μια νέα χρονιά η «απάνθρωπη» απομόνωση, που όπως υποστήριξε, επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους επηρεάζει και τους ανθρώπους που ζουν και επενδύουν στην «χώρα» και την αγαπούν. Χαρακτήρισε ντροπιαστικό το γεγονός ότι συνεχίζονται οι «περιορισμοί» στο εμπόριο και στις απευθείας πτήσεις παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους και ευχήθηκε όπως η νέα χρονιά αποτελέσει την ευκαιρία να ανοίξει ο δρόμος για τήρηση των υποσχέσεων που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους και διεξαγωγή απευθείας εμπορίου και απευθείας πτήσεων ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και στις άλλες χώρες του κόσμου.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι παρά την θετική στάση των Τουρκοκυπρίων η ελληνοκυπριακή πλευρά με τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις απέρριψε τον διαμοιρασμό της διοίκησης και των φυσικών πόρων κατά την αποτυχημένη κατάληξη του Σχεδίου Ανάν το 2004 και της διεθνούς διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα το 2017, ο Τατάρ είπε ότι πλέον εργάζονται με την στήριξη της Τουρκίας για ένα μοντέλο λύσης συνεργασίας δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στην βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Ευχαριστώντας τους αλλοδαπούς που ζουν στα κατεχόμενα για τα μηνύματα που του απέστειλαν μετά την εκλογή του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων τον Οκτώβριο του 2020, ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμβολή και την βοήθεια που προσφέρουν αυτοί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα οικονομικά και πολιτιστικά.

    Ο Τατάρ είπε ότι στα θέματα της «υπηκοότητας» και της ιδιοκτησίας λαμβάνουν υπόψη τα προβλήματα των αλλοδαπών που ζουν στα κατεχόμενα και ότι άρχισαν διάλογο με οργανώσεις πολιτών πάνω σε αυτά τα θέματα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Μπορούμε να βλέπουμε πλέον το Βαρώσι ως ανοικτή περιοχή», δηλώνει ο Τατάρ

    Η Vatan (26.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού θα «πάει πέρα από τα συνηθισμένα» στο Κυπριακό και είναι σημαντικό βήμα για το μέλλον της «χώρας». Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στον παράνομο Bayrak με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 57 χρόνων από την ίδρυσή του, ο Τατάρ είπε ότι χιλιάδες άτομα επισκέφθηκαν το Βαρώσι και ότι επωφελήθηκε πολύ από αυτό οικονομικά η κατεχόμενη Αμμόχωστος.

    Σημειώνοντας ότι η περιοχή θα μετατραπεί από στρατιωτική ζώνη σε μη στρατιωτική και θα γίνεται λόγος για επιστροφή περιουσιών, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Ήταν πολύ καλό το άνοιγμα του Βαρωσιού και έβαλε την σφραγίδα του στο 2020. Καταγράφηκε ως μια σημαντική κίνηση με την στήριξη της Τουρκίας μέσα στο 2020. Αυτή την στιγμή ανοίξαμε την παραλία, είναι δημόσιος χώρος, δεν αγγίξαμε ιδιωτική περιουσία. Πλέον μπορούμε να κοιτάζουμε το Βαρώσι ως ανοικτή περιοχή».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι πάντοτε δήλωναν ότι δεν δίδει ελπίδες μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας και επανέλαβε την άποψη ότι ήρθε η ώρα για να συζητηθεί η κυριαρχική ισότητα.

    «Ανέφερα ότι με το όραμα που έθεσα επί τάπητος ως πρόεδρος της δημοκρατία ήρθαμε στην αρχή της διαδικασίας», υποστήριξε εκφράζοντας την άποψη ότι η λύση που θα βρεθεί πρέπει να γίνει πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε επίσης ότι με την εξέλιξη της συμφωνίας που θα εξευρεθεί και δεν θα περιέχει αποκλίσεις από το κεκτημένο, θα εξελιχθεί το κράτος σε ενιαίο και στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα αφανιστούν οι Τουρκοκύπριοι ως μειονότητα. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Πλέον άλλαξαν οι συνθήκες. Η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος, η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος. Υπάρχει μια σημαντική δομή με την Τουρκία και αυτή είναι η Γαλάζια Πατρίδα. Πρέπει να υπάρχουν δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας [...] Η ΤΔΒΚ θα γίνει μια χώρα με μεγαλύτερη αξία και ψηλότερο στάτους με την πολιτική των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι και την εμφάνιση της νέας βούλησης. Να ξεπεράσουμε την πανδημία και θα δούμε όλοι μαζί τις απόψεις που υπάρχουν εδώ».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Καμία αλλαγή στην νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς

    Η Halk?n Sesi (25.12.20) γράφει ότι η εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ ισχυρίστηκε ότι καμία αλλαγή δεν υπάρχει στην νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς και την αναζήτηση να αποκτήσει ανωτερότητα και δεν φαίνεται κανένα σημάδι αλλαγής αυτής της νοοτροπίας που κατέστη θεσμός.

    Σε γραπτή της δήλωση, η Ντογρούγιολ υποστήριξε ότι λόγω αυτής της νοοτροπίας δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για λύση που διεξήχθησαν από ηγέτες της «ΤΔΒΚ» προερχόμενους από όλο το πολιτικό φάσμα και πρόσθεσε ότι επειδή η αναζήτηση απόκτησης ανωτερότητας είναι πλήρως αντίθετη με τον διαμοιρασμό πολιτικών εξουσιών στη βάση της ισότητας, δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας σε καμία διαπραγματευτική διαδικασία. Ισχυρίστηκε ότι μπροστά σε μια τέτοια νοοτροπία είναι μάταιο να περιμένει κανείς ότι θα πάρει διαφορετικό αποτέλεσμα κάνοντας τα ίδια πράγματα.

    Σημειώνοντας ότι και τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πολλές φορές ότι το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεχτο και πρέπει να εξευρεθεί μια μόνιμη συμφωνία, η εκπρόσωπος του Τατάρ είπε ότι υπό το φως αυτών των γεγονότων ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστηρίζει μιαν συμφωνία δύο κρατών στην βάση της κυριαρχικής ισότητας και της συνεργασίας. Σημειώνοντας ότι αυτό το μοντέλο συμφωνίας έλαβε την στήριξη και της Τουρκίας, η Ντογρούγιολ είπε ότι η τουρκική πλευρά πρότεινε την πραγματοποίηση μιας άτυπης διάσκεψης 5+1 για αναζήτηση κοινού εδάφους ανάμεσα στις πλευρές για επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης.

    «Ο κ. πρόεδρός μας έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχουμε σε αύτη την συνάντηση με καλή θέληση και εποικοδομητική στάση. Αναμένομε την ίδια καλή βούληση και εποικοδομητική στάση και από την ελληνοκυπριακή πλευρά και από την Ελλάδα», κατέληξε η Ντουγρούγιολ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Οκτάι: 800 εκατομμύρια ΤΛ από την Τουρκία στα κατεχόμενα – Θα υπάρξουν νέες εξελίξεις στην περίκλειστη Αμμόχωστο

    Η K?br?s (24.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, ο αναπληρωτής «πρωθυπουργός» και «υπουργός» οικονομίας Ερχάν Αρικλί και ο «υπουργός» τουρισμού Φικρί Ατάογλου μετέβησαν στην Άγκυρα την περασμένη Πέμπτη όπου είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σανέρ μετά την συνάντηση με την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία, ο Οκτάι ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα διαβιβάσει στο κατοχικό καθεστώς το ποσό των 800 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τα έξοδα του «δημοσίου», την υγεία, την άμυνα και άλλους τομείς. Ανέφερε επίσης ότι θα παρέχουν στήριξη στην «ΤΔΒΚ» για το νέο «αεροδρόμιο» στην Τύμπου, ένα νοσοκομείο 500 κλινών και βελτίωση του οδικού δικτύου.

    Επισημαίνοντας ότι η νέα «κυβέρνηση» πραγματοποίησε την πρώτη της επίσκεψη στην Τουρκία, ο Οκτάι είπε ότι θα γίνουν βήματα για επίλυση των προβλημάτων του τουρκοκυπριακού «λαού» και ότι η Τουρκία πάντοτε θα βρίσκεται στο πλευρό των Τούρκων τη Κύπρου.

    Ανέφερε ότι ουδέποτε θα αφήσουν μόνους τους Τουρκοκύπριους σε όλους τους τομείς και κυρίως σε ό,τι αφορά την πανδημία του Covid-19 και πρόσθεσε ότι βρίσκονται στην αρχή της διαδικασίας του εμβολιασμού σε σχέση με την πανδημία.

    Ο Οκτάι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βοήθεια της Τουρκίας θα λύσει πολλά προβλήματα και κυρίως το ζήτημα των μισθών και σημείωσε ότι η πραγματική τους επιθυμία είναι να «αγγίξει την ζωή» του τουρκοκυπριακού «λαού» η βοήθεια της Τουρκίας.

    Ανακοινώνοντας ότι εντός του 2021 θα συνεχίσουν τα οδικά έργα που έμειναν ημιτελή, ο Οκτάι είπε ότι θα συνεχίσει η κατασκευή δρόμων δύο λωρίδων μήκους 40 χιλιομέτρων στις περιοχές της κατεχόμενης Λευκωσίας, του Τρικώμου και της Αμμοχώστου, ενώ θα γίνουν έργα στον τομέα των συγκοινωνιών τόσο σε χωριά όσο και σε αστικά κέντρα.

    Σύμφωνα με τον Οκτάι συνεχίζονται οι εργασίες για κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου 500 κλινών, ενώ οι εργασίες για το νέο «αεροδρόμιο» στην Τύμπου θα ολοκληρωθούν εντός 7-8 μηνών.

    Αναφερόμενος στην περίκλειστη Αμμόχωστό, ο Οκτάι είπε ότι συνεχίζεται η διαδικασία και ότι αυτή την στιγμή είναι ανοικτό το παραλιακό μέτωπο και η λεωφόρος Δημοκρατίας, ενώ κατά την προσεχή περίοδο θα υπάρξουν και νέες εξελίξεις.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σανέρ: 500 χιλιάδες εμβόλια για Covid-19 θα στείλει η Τουρκία

    Η K?br?s (24.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι λήφθηκαν αποφάσεις σε όλα τα θέματα που χρειάζεται για να αποσταλούν από την Τουρκία στα κατεχόμενα 500 χιλιάδες εμβόλια για τον Covid-19, ούτως ώστε να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 75% των «πολιτών» που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κατά την επιστροφή του από την Τουρκία όπου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο Οκτάι, ο Σανέρ είπε επίσης ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες για να διαβιβάσει η Τουρκία στα κατεχόμενα το ποσό των 800 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) που προβλέπονται από το «πρωτόκολλο», το οποίο υπεγράφη για το 2020. Είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι συνομιλίες για την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2021.

    Σύμφωνα με τον Σανέρ, με το κονδύλι που θα έρθει από την Τουρκία αποφασίστηκε η έναρξη των εργασιών κατασκευής δρόμων και κυρίως ο βόρειος περιφερειακός της κατεχόμενης Λευκωσίας και ο ορεινός δρόμος μεταξύ των χωριών Άγιος Θεόδωρος-Τρίκωμο και Άγιος Επίκτητος-Κυθραία.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ο Έρντογαν έδωσε οδηγίες για μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδια στα κατεχόμενα, λέει ο Αρικλί

    Κάτω από τον τίτλο «Οδηγία για καλώδιο από τον Έρντογαν», η Avrupa (25.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην Άγκυρα και την συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο τελευταίος έδωσε οδηγίες για μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα με υποθαλάσσια καλώδια.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Αρικλί είπε ότι συζήτησαν το θέμα επί μακρόν με τον αρμόδιο υπουργό και πρόσθεσε: «Μάθαμε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ενδιαφέρθηκε ιδιαιτέρως για το θέμα αυτό και έδωσε την απαραίτητη οδηγία. Θα φέρουμε σε αυτή την χώρα ηλεκτρισμό με καλώδια όποιο και αν είναι το κόστος».

    Ο Αρικλί υποστήριξε επίσης ότι κάθε χρόνο υπάρχει αισχροκέρδεια 300-350 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) στην λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού (ΚΙΒ-ΤΕΚ), προσθέτοντας ότι η «κυβέρνηση» θα εμποδίσει αυτή την αισχροκέρδεια.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις στην K?br?s (28.12.20), ο Αρικλί είπε ότι η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» προβαίνει κάθε χρόνο σε «αχρείαστα έξοδα» περίπου 300-350 εκατομμυρίων ΤΛ λόγω των τόκων σε δάνεια, των υπερωριών και αχρείαστων αγορών υλικών. Σημείωσε ότι η «αρχή» χρωστά στις τράπεζες 193 εκατομμύρια ΤΛ, στην ιδιωτική εταιρεία AKSA 56 εκατομμύρια ΤΛ και στο «ταμείο προνοίας» 252 εκατομμύρια 513 χιλιάδες ΤΛ.

    Ο Αρικλί εξέφρασε την άποψη ότι η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» πρέπει να χωριστεί σε μονάδες και ότι πρέπει να υπάρχουν χωριστές μονάδες παραγωγής, διανομής και είσπραξης. Υποστήριξε ότι η παραγωγή πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξει για τον ανταγωνισμό και υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία της «ΚΙΒ-ΤΕΚ» με την ιδιωτική εταιρεία AKSA ισχύει μέχρι το 2024, είπε ότι αν φέρουν ηλεκτρισμό με καλώδια από την Τουρκία μέχρι τότε, η εν λόγω εταιρεία θα αποχωρήσει από μόνη της μετά την λήξη της συμφωνίας.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αντιπαράθεση εργαζομένων στην «αρχή» ηλεκτρισμού με τον Αρικλί

    Κάτω από τον τίτλο «Από την AKSA η πραγματική αισχροκέρδεια», η Avrupa (28.12.20) γράφει ότι ο Κουμπιλάι Όζκιρατς, πρόεδρος της EL-SEN, της συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή» ηλεκτρισμού «ΚΙΒ-ΤΕΚ», δήλωσε ότι η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» πληρώνει κάθε μήνα 65 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ) στην ιδιωτική εταιρεία AKSA, η οποία καλύπτει το 45% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια στα κατεχόμενα. Απαντώντας σε δηλώσεις στις οποίες προέβη ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας Ερχάν Αρικλί περί αισχροκέρδειας στην «ΚΙΒ-ΤΕΚ», ο Όζκιρατς είπε ότι η συμφωνία με την AKSA υπεγράφη το 2008 και σε αυτήν περιέχεται ρήτρα για εγγυημένες αγορές από την εν λόγω εταιρεία.

    «Η συμφωνία ανανεώθηκε το 2012 μέχρι το 2024. Και τώρα θέλουν να την ανανεώσουν μέχρι το 2030», σημείωσε προσθέτοντας ότι η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» πληρώνει ως ετήσιο ενοίκιο την AKSA το ποσό των 26 εκατομμυρίων δολαρίων. «Πουθενά αλλού δεν υπάρχει κράτος που πληρώνει ενοίκιο στο δικό του έδαφος», επεσήμανε προσθέτοντας ότι τα χρήματα στην AKSA καταβάλλονται επειδή η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» δεν προέβη στις επενδύσεις που προτείνει η συντεχνία.

    Σύμφωνα με τον Όζκιρατς, με τα χρήματα που πληρώνονται στην AKSA θα μπορούσε να καλυφθεί η ανάγκη των κατεχομένων σε ηλεκτρική ενέργεια για τουλάχιστον 25 χρόνια. Είπε ότι η συντεχνία ερευνά το ποιος επωφελείται από αυτή την αισχροκέρδεια.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στη «βουλή» ο πέραν των 10 δισεκατομμυρίων ΤΛ «προϋπολογισμός» του 2021

    Κάτω από τον τίτλο «Το 25% από την Τουρκία», η Diyalog (26.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ντουρσούν Ογούζ δήλωσε ότι υποβλήθηκε στην «βουλή» ο «προϋπολογισμός» του καθεστώτος για το 2021 ύψους 10 δισεκατομμυρίων 140 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ).

    Ο Ογούζ είπε ότι σε αυτόν τον «προϋπολογισμό» προβλέπεται βοήθεια ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ΤΛ από την Τουρκία. Σημείωσε ότι τα 750 εκατομμύρια ΤΛ από τα 2,5 δισεκατομμύρια ΤΛ θα αφορούν την άμυνα και τα 600 εκατομμύρια ΤΛ τις υποδομές και την πραγματική οικονομία. Το 1 δισεκατομμύριο 150 εκατομμύρια ΤΛ θα αφορούν δάνεια.

    Ανέφερε ότι παρά το έλλειμμα που υπάρχει στο «προϋπολογισμό», οι επενδύσεις στα εγχώρια κονδύλια αυξήθηκαν το 2021 στα 350 εκατομμύρια ΤΛ από τα 220 εκατομμύρια που ήταν το 2020.

    Σύμφωνα με τον Ογούζ, καταβλήθηκε ο 13ος μισθός των «δημοσίων» υπαλλήλων και έγιναν πληρωμές 360 εκατομμυρίων ΤΛ σε περίπου 42 χιλιάδες άτομα. Είπε ότι οι υποχρεώσεις τους για τον Δεκέμβριο ανέρχονται στα 420 εκατομμύρια ΤΛ, ότι δεν έχουν πρόβλημα σε σχέση με την καταβολή των μισθών Δεκεμβρίου και ότι την Δευτέρα (σήμερα) θα γίνει κατάθεση των μισθών στους λογαριασμούς.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Δικάζουν στον Σενέρ Λεβέντ στην Άγκυρα – Στήριξη από συντεχνίες

    Κάτω από τον τίτλο «Ζητείται η φυλάκιση του Λεβέντ», η Avrupa (24.12.20) γράφει ότι διαβιβάστηκαν στο «επαρχιακό δικαστήριο» της κατεχόμενης Λευκωσίας τρεις αγωγές που καταχωρήθηκαν εναντίον του εκδότη της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ στο 21ο Ποινικό Πρωτοδικείο Άγκυρας με την κατηγορία της προσβολής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Ο Λεβέντ κλήθηκε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στο «δικαστήριο» για να καταθέσει, κάτι που αρνήθηκε να πράξει λέγοντας ότι απορρίπτει τις κατηγορίες.

    Αναμένεται ότι θα δικαστεί ερήμην στην Άγκυρα σύμφωνα με το άρθρο 299/1 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης από ένα μέχρι τέσσερα χρόνια.

    Οι κατηγορίες εναντίον του Λεβέντ αφορούν τα άρθρα του με τίτλο «Οι Κούρδοι και Εμείς» (δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου 2016) και «Zorba the Cypriot» (δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2018), καθώς και την γνωστή γελοιογραφία με τον Πρόεδρο Έρντογαν που δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2017.

    Η Avrupa (26.12.20) γράφει ότι στήριξη στον Λεβέντ και στην εφημερίδα του εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους οι συντεχνίες των δασκάλων (KTOS) και των εργαζομένων στον Τύπο (Bas?n-Sen).

    Σε κοινή τους δήλωση, οι συντεχνίες επισημαίνουν ότι επιχειρείται φίμωση της Avrupa και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τους εργαζόμενους στην εφημερίδα. Υπενθυμίζοντας και την επίθεση πού είχε δεχθεί η Afrika/Avrupa τον Ιανουάριο του 2018, οι συντεχνίες δηλώνουν ότι θα μεταφέρουν το θέμα στη διεθνή σκηνή.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Συνήλθε το «Ανώτατο Συντονιστικό Συμβούλιο» στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (27.12.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, συνήλθε το Σάββατο το λεγόμενο «Ανώτατο Συντονιστικό Συμβούλιο». Η σύσταση του «σώματος» είχε εξαγγελθεί από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και έγινε αντικείμενο κριτικής επειδή δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια στο «σύνταγμα», αναφέρει η εφημερίδα.

    Στην συνεδρία συμμετείχαν ο Τατάρ, ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας, Αλί Μουράτ Μπάστσερι, ο διοικητής των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων υποστράτηγος Σεζαϊ Όζτουρκ, ο διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας υποστράτηγος Ζορλού Τοπάλογλου και οι λεγόμενοι υπουργοί εξωτερικών, εσωτερικών και υγείας, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, Κουτλού Εβρέν και Αλί Πιλλί αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «προεδρίας», κατά την συνεδρία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην «χώρα». Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Πέραν των 70 χιλιάδων επισκεπτών στο Βαρώσι μέσα σε δύο μήνες

    Η Yeni Duzen (28.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ δήλωσε ότι μεταξύ 8 Οκτωβρίου και 8 Δεκεμβρίου 2020 πέραν των 70 χιλιάδων ατόμων από τα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου επισκέφθηκαν το μέρος της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού που άνοιξε για το κοινό. Είπε ότι παρά τις συνθήκες πανδημίας, την περιοχή επισκέπτονται καθημερινά 500-1000 άτομα, ενώ τα σαββατοκύριακα ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 7,000.

    Ο Αρτέρ ανέφερε ότι παράλληλα με την ασφαλτόστρωση των δρόμων και τα πεζοδρόμια που φτιάχτηκαν στο Βαρώσι, ο «δήμος» δίδει την ευκαιρία σε επισκέπτες που δεν επιθυμούν να περπατήσουν, να διανύσουν μιαν απόσταση πέραν 3,5 χιλιομέτρων με ποδήλατο, αφού έφτιαξε και ποδηλατόδρομο. Είπε ότι στήθηκαν επίσης οκτώ καντίνες και μετακινούμενες τουαλέτες.

    Σύμφωνα με τον Αρτέρ, ο «δήμος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου συνεχίζει τις εργασίες που αφορούν έργα υποδομής, όπως νερό, ηλεκτρισμό και τηλέφωνα, ενώ «αστυνομικοί» με σκούτερ περιπολούν συνεχώς στην περιοχή.

    Ισχυρίστηκε ότι η απόφαση για άνοιγμα του Βαρωσιού είναι θετική και ότι αν υπάρχει βούληση από τους ηγέτες θα μπορούσε να ωφελήσει και την επίλυση του Κυπριακού. Είπε ότι είναι θετικό βήμα το άνοιγμα του Βαρωσιού, αλλά δεν είναι αρκετό. «Πρέπει να ακούγονται φωνές παιδιών και ανθρώπων από τα σπίτια», ανέφερε.

    Ο Αρτέρ είπε ακόμη ότι προγραμματίζουν να ανοίξουν δύο παραλίες για το κοινό, η μία θα είναι εκείνη που βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο Palm Beach και η άλλη εκείνη που αρχίζει δίπλα από εκείνο που οι Τούρκοι αποκαλούν λιμάνι Deve.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Απολύμαναν 600 ποδήλατα στο Βαρώσι

    Η Avrupa (28.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμος της κατεχόμενης Αμμοχώστου ανακοίνωσε ότι μετά την αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα απολυμάνθηκαν τα 600 ποδήλατα που προσφέρονται για χρήση από το κοινό το οποίο επισκέπτεται την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού και ότι από χθες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι τα εν λόγω ποδήλατα.

    Τα ποδήλατα απολυμαίνονται και μετά από κάθε χρήση, σημειώνεται στην ανακοίνωση του «δήμου», στην οποία προστίθεται ότι το κόστος για δίωρη χρήση ανέρχεται στις 10 λίρες Τουρκίας (ΤΛ) και ότι τα χρήματα μπορούν να καταβάλλονται μόνο με πιστωτική κάρτα. Η διαδρομή που διανύεται με τα ποδήλατα είναι μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων περίπου.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Στα 1,492 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (28.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,853 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 20 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα από τα οποία τα 13 είναι εγχώρια. Σύμφωνα με τον Πιλλί, δύο από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, ένα ατμοπλοϊκώς και τέσσερα είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ένα άτομο οδηγήθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ 13 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο, είπε ο «υπουργός».

    Μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 320,994 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,492 κρούσματα Covid-19, 1,288 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 198 ασθενών, 45 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 152 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι τρεις νοσηλεύτριες που εργάζονται στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία βρέθηκαν θετικές στον ιό και άλλες 21 τέθηκαν σε καραντίνα ως επαφές κρούσματος. Μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων αυτών, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο. Τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αμμοχώστου και μειώθηκε ο αριθμός των επεμβάσεων, εκτός από τα επείγοντα περιστατικά.

    Το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι εκτός από τις τρεις νοσηλεύτριες, θετικοί στον ιό βρέθηκαν τρεις δάσκαλοι στο δημοτικό σχολείο 9ης Σεπτεμβρίου, το οποίο έκλεισε για ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς και τρεις πυροσβέστες στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Νέα μέτρα για τον Covid-19 στα κατεχόμενα – Ζητά τεστ PCR για όλους η Τουρκία

    Η K?br?s (26.12.20) γράφει ότι η λεγόμενη «Ανώτατη Επιτροπή Λοιμωδών Νόσων» αποφάσισε την λήψη νέων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας ενόψει της πρωτοχρονιάς. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, πολλοί χώροι εργασίας θα κλείνουν στις 21.00 το βράδυ από σήμερα Δευτέρα. Πρόκειται για καφετέριες, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, πρακτορεία στοιχημάτων, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα ομορφιάς, αίθουσες μασάζ, αίθουσες αθλοπαιδιών, φούρνους κλπ. Μετά τις 21.00 θα μπορεί να γίνεται μόνο κατ' οίκον παράδοση φαγητού.

    Εξάλλου, παρατείνεται μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2021 η απόφαση που αφορά το κλείσιμο των χώρων διασκέδασης, ταβερνών, κλαμπ, μπαρ κλπ, ενώ παρατείνεται επ' αόριστον ο τερματισμός της άδειας εισόδου στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα για άτομα που έρχονται αεροπορικώς και ατμοπλοϊκώς για περίοδο μέχρι τριών ημερών.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή των Τουρκικών Αερογραμμών (ΤΗΥ), Μπιλάλ Εκσί, όλοι οι επιβάτες που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Τουρκία από τις 28 Δεκεμβρίου και μετά θα υποχρεούνται να παρουσιάσουν τεστ PCR που έγινε κατά τις τελευταίες 72 ώρες με αρνητικό αποτέλεσμα. Η απόφαση συμπεριλαμβάνει και όσους θα ταξιδεύουν από τα κατεχόμενα, σημειώνει η εφημερίδα.

    (Ι/Τσ.)

    [15] Νέο καζίνο ανοίγει στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (27.12.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει άδεια λειτουργίας αίθουσας τυχερών παιχνιδιών στην εταιρεία CAM TOUR LEISURE AND DEVELOPMENT CO. LTD. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» στις 25 Δεκεμβρίου 2020. Το νέο καζίνο είναι έργο του ξενοδοχείου Concorde Tower στο Γκιόνελι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η εφημερίδα από την «ένωση επιχειρηματιών καζίνο», με αυτή την άδεια ο αριθμός των εν λειτουργία καζίνο στα κατεχόμενα ανέρχεται στα 35.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μήνυμα Ακάρ για Ελλάδα και Κύπρο από την Λιβύη

    Tο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (27.12.20, ΑΑ) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του σε τουρκική στρατιωτική μονάδα στην Λιβύη κατά την επίσημη επίσκεψή του συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που αγωνίζονται για την ασφάλεια των 83 εκατομμυρίων, ταυτόχρονα μοχθούν για την ασφάλεια των φιλικών και αδελφικών χωρών, όπως της Λιβύης, του Αζερμπαϊτζάν και της «ΤΔΒΚ». «Επιπλέον, σέβονται την πολιτική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών, ειδικότερα αυτών που είναι γειτονικές χώρες της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Ακάρ.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να βρει πολιτικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, στη βάση του διεθνούς δικαίου στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας, ο Ακάρ υποστήριξε ότι έχουν εξαιρετικά καλοπροαίρετες προθέσεις σε αυτό το θέμα.

    Υπενθυμίζοντας τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς και τις συνομιλίες απεμπλοκής, ο Ακάρ ανέφερε: «Η Τουρκία είπε 'ναι, ας συζητήσουμε'. Το χέρι που τείνουμε με ειλικρίνεια για ειρήνη και λύση, πάντα μένει μετέωρο. Δυστυχώς, οι τρίτοι επιμένουν να μην το βλέπουν αυτό, είναι μεροληπτικοί. Η μόνη μας προσδοκία από τους τρίτους είναι να είναι αντικειμενικοί και λογικοί. Όμως, δυστυχώς δεν τον συναντάμε πάντα αυτό. Οι Έλληνες γείτονες μας, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση με κάθε ευκαιρία, χρησιμοποιούν εξαιρετικά προκλητικές μεθόδους, ακολουθώντας δρόμους που κλιμακώνουν την ένταση. Καλύπτουν αυτά που κάνουν και βρίσκουν τρόπο να συσκοτίζουν τα αιτήματα μας, που είναι στο πλαίσιο των προηγούμενων συμφωνιών, με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και ανοιχτά προς ειρηνικές μεθόδους και διάλογο. Το έχουν κάνει συνήθεια. Οι προσπάθειες της Τουρκίας έναντι στις προκλήσεις της Ελλάδας είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες. Το προσωπικό και οι διοικητές των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων έχουν καταβάλει κάθε είδους προσπάθεια μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν για να διατηρηθεί η καλή γειτονία με υπομονή, αξιοπρέπεια και σύνεση»

    Υποστηρίζοντας ότι ακόμη και ο ελληνικός λαός άρχισε να αντιλαμβάνεται αυτά τα λάθη της Ελλάδας και τις άλογες, παράλογες πρακτικές της, ο Ακάρ είπε: «Δεν μπορούν να κατανοήσουν με τίποτα γιατί η Ελλάδα αποφεύγει τις συνομιλίες, αλλά αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή δεν μπορούν να συνομιλήσουν γιατί γνωρίζουν τις πραγματικότητες και δεν έχουν μούτρα για τις συναντήσεις».

    Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για την κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο Ακάρ δήλωσε: «Άρχισε μια ξέφρενη μόδα εξοπλισμών κάνοντας αποκοπές στους μισθούς του ελληνικού λαού. Όσα πλοία, αεροπλάνα και υποβρύχια και αν πάρετε, δεν αρκούν. Αυτό που θα γίνει, θα γίνει στον αγαπητό ελληνικό λαό. Δυστυχώς, οι Έλληνες γείτονες μας τρέχουν πίσω από λανθασμένες πολιτικές, για να καταστρέψουν την ζωή και ευημερία των ανθρώπων τους και να επιφορτίσουν ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη οικονομική τους κατάσταση. Προσπαθούν να συντηρήσουν αυτό τον εξοπλισμό παρά τις στρατιωτικές και οικονομικές πραγματικότητες».

    Τονίζοντας ακόμη μια φορά ότι η Κύπρος είναι εθνικό ζήτημα για την Τουρκία, ο Ακάρ είπε: «Η προσέγγιση μας είναι αρκετά ξεκάθαρη. Όποια ήταν η στάση μας στην Κύπρο το 1974, η ίδια θα είναι και σήμερα».

    Υπογραμμίζοντας την σημασία μιας πραγματικής λύσης στην Κύπρο, ο Ακάρ υποστήριξε: «Για να μπορεί να βρεθεί μια πραγματική λύση στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν, πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να εγκαταλείψουν την κακομαθημένη και πεισματάρικη τους στάση, καθώς και να αποδεχτούν την παρουσία των Τούρκων. Αγνοούν τους Τούρκους στο νησί. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό αποδεκτό. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πρόοδος υπό αυτές τις συνθήκες. Πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να το αντιληφθούν αυτό και οι τρίτοι να το δουν αυτό».

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιβίωσης οποιουδήποτε έργου στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ», ο Ακάρ καταληκτικά δήλωσε: «Εμείς, ως εγγυητές, θα χρησιμοποιήσουμε τα δικαιώματα μας και κάθε είδους ευθύνης μας. Να μην αμφιβάλλει κανείς γι' αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπισθούμε τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα μας στην 'Γαλάζια πατρίδα μας', συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου».

    (ΔΨ)

    [02] Ο Ακάρ προειδοποίησε τον Χαφτάρ για τυχόν επίθεση εναντίον των Τουρκικών στρατευμάτων; Παρατάθηκε η παρουσία του τουρκικού στρατού για ακόμη 18 μήνες

    Υπό τον τίτλο «Σκληρή απάντηση από τον Ακάρ στον Χαφτάρ: Δεν θα βρουν πού να κρυφτούν», η Hurriyet (28.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Λιβύη, προειδοποίησε τον στρατάρχη Χαφτάρ και τους υποστηριχτές, ότι σε περίπτωση που επιχειρήσουν να επιτεθούν σε οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική μονάδα στην περιοχή, να γνωρίζουν ότι θα θεωρηθούν ως νόμιμος στόχος τους. «Εάν επιχειρήσουν κάτι τέτοια, δεν θα μπορούν να βρουν τόπο να ξεφύγουν», πρόσθεσε ο Ακάρ.

    Σε δηλώσεις τους σε τουρκική στρατιωτική μονάδα στη Λιβύη, ο Ακάρ επανέλαβε ότι είναι υπέρ της ενότητας και ακεραιότητας της Λιβύης και ότι η Λιβύη ανήκει στους Λιβύους.

    Κατηγορώντας τον Χαφτάρ ότι είναι πιόνι των πραξικοπηματιών και των ξένων δυνάμεων, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην Λιβύη για να στηρίξουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, να εκπαιδεύσουν τον στρατό της και να δώσουν συμβουλές στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών τους.

    Εν τω μεταξύ, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (22.12.20) σημειώνει ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση επέκτεινε την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη για ακόμη 18 μήνες. Η πρόταση εγκρίθηκε από τα κυβερνώντα κόμματα, κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) καθώς και το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), ενώ απορρίφτηκε από τα αντιπολιτευόμενα κόμμα, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και το Καλό Κόμμα (IYI).

    Η Milliyet (28.12.20) γράφει ότι στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, θα αξιολογηθεί η πρόσφατη επίσκεψη του Ακάρ στη Λιβύη. Επιπλέον, θα συζητηθούν εκτενώς τα βήματα που θα ληφθούν στο πλαίσιο μιας νέας περιόδου με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος της συνεδρίασης.

    (ΔΨ)

    [03] Έκκληση του Ακσόι στην Ελλάδα να συμβάλει στις προσπάθειες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή

    Υπό τον τίτλο «Αντίδραση ΝΟΤΑΜ στην Ελλάδα», η Milliyet (27.12.20, ΑΑ) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σε γραπτή του απάντηση σχετικά με την ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αθήνα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην στάση τους στο θέμα ανοίγματος καναλιού διαλόγου, χωρίς προϋποθέσεις, με την Ελλάδα.

    Κατηγορώντας την Ελλάδα ότι με τα προκλητικά της βήματα στην περιοχή αυξάνει την ένταση, ο Ακσόι είπε: «Το τελευταίο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα με ΝΟΤΑΜ, που εξέδωσε, κήρυξε 15 περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, τα οποία είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης, και έκλεισε το Αιγαίο και μια μεγάλη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021».

    Ο Ακσόι κάλεσε την Ελλάδα να ενεργήσει υπεύθυνα συμβάλλοντας στις προσπάθειες για ενδυνάμωση της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και σύνεσης.

    (ΔΨ)

    [04] Ο Τσαβούσογλου μεταβαίνει στην Ρωσία

    Η HaberTurk (28.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβαίνει στις 29 Δεκεμβρίου στην Ρωσία για να συμμετάσχει 8η συνάντηση της Κοινής Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού μεταξύ Τουρκίας και

    Ρωσίας.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών, η συνάντηση θα διεξαχθεί στο Σότσι υπό την κοινή προεδρία του Τσαβούσογλου και του Ρώσου ομόλογό του Σεργκεί Λαβρόφ.

    Αναμένεται ότι κατά την συνάντηση, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Μετά το τέλος της συνάντησης, θα υπογραφτεί «Σχέδιο για τις διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 2021-2022 ανάμεσα στα υπουργία εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΔΨ)

    [05] Επανέλαβε την έκκληση για δίκαιο διαμοιρασμό της Ανατολικής Μεσογείου ο Τσαβούσογλου

    Η Milliyet (24.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία, παρά την πανδημία, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του παιγνιδιού σε θέματα όπως η Συρία, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρος και Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων για «Προβλήματα ασφάλειας και οι πολιτικές της Τουρκίας», ο Τσαβούσογλου είπε: «Αυτό που είναι διαφορετικό τώρα είναι η αυξανόμενη δύναμη της Τουρκίας και οι ικανότητες της. Αν η Τουρκία κατέχει σήμερα στοιχεία 'σκληρής' και 'απαλής' εξωτερικής πολιτικής, είναι γιατί υποχρεωθήκαμε να ακολουθήσουμε μια πιο ανεξάρτητη, εθνικιστική γραμμή».

    Υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούν με ένα πολύ ισορροπημένο τρόπο την «απαλή δύναμή τους» με συνδυασμό την «σκληρή δύναμή τους» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι ισχύει ακόμη η πρόσκληση τους για πολυμερής διάσκεψη και δίκαιο διαμοιρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [06] «Οι σχέσεις μας με τον Ισραήλ δεν έχουν διακοπεί εντελώς», αναφέρει ο Ερντογάν

    Η Milli Gazete (25.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις τους με το Ισραήλ σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζονται.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι σχέσεις τους με το Ισραήλ δεν έχουν διακοπεί εντελώς και ότι στο επίπεδο των υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζονται ακόμη. «Βιώνουμε κάποια προβλήματα με ανθρώπους σε ανώτερα αξιώματα. Αν δεν υπήρχαν τέτοιες δυσκολίες σε ανώτερο επίπεδο, οι σχέσεις μας με το Ισραήλ θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικές», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

    «Το κυριότερο μας πρόβλημα είναι η πολιτική του Ισραήλ για το ζήτημα της Παλαιστίνης. Είναι η δική μας κόκκινη γραμμή. Είναι αδύνατον να αποδεχτούμε τις πολιτικές του Ισραήλ για την Παλαιστίνη. Είναι απαράδεκτες», ανέφερε ο Ερντογάν.

    (ΔΨ)

    [07] Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας για τέσσερις ημέρες στην Τουρκία από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

    Η Sabah (27.12.20) γράφει ότι το τουρκικό υπουργείο εσωτερικών με διάταγμα που εξέδωσε, ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας για τέσσερις ημέρες, αρχίζοντας από το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, δηλ, από τις 21.00 της 31ης Δεκεμβρίου μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου στις 05.00.

    «Αυτή δεν είναι μια επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα», τονίζει το διάταγμα, για να μπορέσουν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της νόσου Covid-19. Επιπρόσθετα, δεν θα δοθεί καμία άδεια για οργάνωσης πάρτι ή οποιαδήποτε εκδήλωσης για εορτασμού του νέου χρόνου, προσθέτει το διάταγμα.

    (ΔΨ)

    [08] Στις 14,205 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και στους 254 οι νεκροί

    H Hurriyet (27.12.20) γράφει ότι o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 14,205 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 172,113 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 254 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 21,196. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 2,806 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 2,147,578 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 19,878. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 2,015,230.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 23,777,926 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 4,309 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,1% και στον αναπνευστήρα το 40%.

    (ΔΨ)

    [09] Στα 311 ευρώ ο καθαρός κατώτατος μισθός στην Τουρκία για το 2021

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (28.12.20) γράφει ότι η υπουργός οικογένειας και κοινωνικής πολιτικής Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτσούκ ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία για το 2021 καθορίσθηκε στις 3,577 τουρκικές λίρες και καθαρός στις 2,826 ΤΛ (311 ευρώ).

    Η τουρκική συντεχνία εργατών Turk-Is ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνούν με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η αύξηση δεν είναι επαρκής και αναμένονται δύσκολες ημέρες για εκατομμύρια εργάτες.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 28 December 2020 - 14:02:25 UTC