Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 216/2020 14-16.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν έχει υπάρχει πλέον νόημα να μένει άλλο κλειστό το Βαρώσι, ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [02] Επίσκεψη Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν – Λόγος για πιθανή αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»
  • [03] Θα ακολουθήσουν και άλλες προσκλήσεις όπως εκείνη στο Αζερμπαϊτζάν, λέει ο Αρικλί
  • [04] «Ακιντζί: Λύση δύο κρατών σημαίνει κίνδυνος»
  • [05] Δεν είναι ενήμερος για το Βαρώσι και τα δύο κράτη, παραπονιέται ο Έρχουρμαν
  • [06] Σόου έγινε στο Βαρώσι, λέει ο Όζγιγιτ
  • [07] Το Βαρώσι θα λυθεί κατά τρόπο που δεν αντιβαίνει στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ισχυρίζεται ο Σανέρ
  • [08] Παζάρια για νέα «κυβέρνηση» UBP-HP
  • [09] Με οδηγίες Έρντογαν παίρνουν ηλεκτρογεννήτριες και σταματούν να παίρνουν ηλεκτρισμό από τις ελεύθερες περιοχές
  • [10] Καραντίνα επτά μέρες για όσους περνούν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές – Υπάρχουν εξαιρέσεις
  • [11] Τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [12] Αντιδράσεις για την δήλωση Τατάρ από αρχιτέκτονες, μηχανικούς και συνδικαλιστές
  • [13] Η Τουρκία ο οικοδεσπότης στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Μηνύματα για την πραγματικότητα μιας νέας Κύπρου», έστειλε ο Έρντογαν με την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, υποστηρίζει Τούρκος αρθρογράφος
  • [02] «Ο τέντζερης και το καπάκι στην Κύπρο»
  • [03] Μηνύματα από τον Μπαχτσελί για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο
  • [04] Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας με επίκεντρο τις εξελίξεις για τον Covid-19- Στην ατζέντα και η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα
  • [05] Τούρκος Πρέσβης στο Βερολίνο: «Οι χώρες να μην φέρνουν διμερείς σχέσεις και προβλήματα εντός του ΝΑΤΟ»
  • [06] Ψήφισμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για εγκατάσταση στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
  • [07] Συνεχίζεται η ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Τουρκία-Στις 3,316 τα κρούσματα χθες και ακόμη 94 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν έχει υπάρχει πλέον νόημα να μένει άλλο κλειστό το Βαρώσι, ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (17.11.20, brtk.net), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όλες οι προτάσεις που έγιναν για το Βαρώσι στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) απορρίφθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα δεν υπάρχει πλέον νόημα να παραμένει άλλο κλειστό το Βαρώσι.

    Μιλώντας στα αγγλικά στο τουρκικό TRT World, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι σκοπός τους στο Βαρώσι είναι να διασφαλίσουν επιστροφή των παλιών ιδιοκτητών στις περιουσίες τους και πρόσθεσε ότι η κίνησή τους τυγχάνει στήριξης και από Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Σημείωσε ότι το άνοιγμα της πόλης θα ήταν η πιο ορθή και η πιο λογική απόφαση από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισχυρίστηκε ότι το Βαρώσι βρίσκεται εντός των «συνόρων» της «ΤΔΒΚ».

    «Απευθύνουμε έκκληση να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι στις περιουσίες τους, να ανοίξουν και πάλι τις επιχειρήσεις τους αν το επιθυμούν, όμως όλα αυτά θα είναι εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, ο Τατάρ είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφωνίες ανάμεσα στις πλευρές και υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

    «Όπως ξέρετε η πολιτική ισότητα είναι μία από τα θεμέλια και τις προϋποθέσεις για μιαν μόνιμη και βιώσιμη λύση», ανέφερε ο Τατάρ υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε πολλές προτάσεις λύσεις στο παρελθόν, όπως το Σχέδιο Ανάν.

    Υπενθυμίζοντας ότι κατέρρευσε η διαδικασία των συνομιλιών που διεξήχθη για τελευταία φορά στο Κραν Μοντάνα το 2017 με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι όλοι είχαν αποδεχθεί ότι αυτή η διαδικασία ήταν η τελευταία δοκιμή για την ομοσπονδιακή λύση και ότι δεν αξιοποιήθηκε μια σημαντική ευκαιρία. Είπε επίσης ότι μετά την διακοπή των συνομιλιών, τόσο ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί όσο και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσαν ότι είχε καταρρεύσει η διαδικασία για ομοσπονδία.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι στο εξής πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην λύση δύο κρατών που στηρίζεται στην συνεργασία στην Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι τα «δύο κράτη» στο νησί θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε θέματα όπως η υγεία, ο Τατάρ ανέφερε ότι τις προάλλες πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά συνεργασία και θεραπεία 100 Ελληνοκυπρίων ασθενών με κορωνοϊό στο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών που κτίστηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία. Είπε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την ελληνοκυπριακή πλευρά και ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό πρέπει πλέον να εξελιχθεί με αυτά τα μοντέλα συνεργασίας και να «πάρει μιαν σταθερή μορφή».

    «Αυτό που λέω είναι πολύ ξεκάθαρο. Αν είστε ειλικρινείς και πραγματιστές, δεν υπάρχει νόημα να χαθεί άλλος χρόνος. Το χάσιμο χρόνου σημαίνει ότι ξοδεύονται άσκοπα οι ελπίδες του κόσμου», υποστήριξε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τατάρ ανέφερε ότι αυτό που αντιλαμβάνονται και επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι ως ομοσπονδιακή λύση είναι ουσιαστικά ένα κεντρικό κράτος και όχι μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία.

    Προειδοποιώντας ότι σε μιαν πιθανή ομοσπονδιακή λύση θα καταργηθεί όλο το σύστημα, οι «νόμοι» και οι προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων κατά τα τελευταία 46 χρόνια, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα χρησιμοποιήσουν την διεθνή τους αναγνώριση και το πλεονέκτημα από την ένταξη στην ΕΕ εναντίον των Τουρκοκυπρίων. Ισχυρίστηκε ότι σε μια παρθενογένεση που θα υπάρξει με μια πιθανή ομοσπονδιακή λύση, χάρις στο νέο ιδρυτικό κράτος, οι Τουρκοκύπριοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν όλα όσα απέκτησαν τόσα χρόνια. «Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεχτη για εμάς», πρόσθεσε.

    Ανέφερε επίσης ότι με την ενεργοποίηση των θεμελιωδών ελευθεριών που υπάρχουν στην ΕΕ σε μιαν ομοσπονδιακή λύση θα καταστεί αδύνατον να παραμείνουν όρθιοι οι Τουρκοκύπριοι ως χωριστή οντότητα και δεν θα μπορέσουν να προστατευθούν από τους Ελληνοκύπριους και τα άλλα έθνη της ΕΕ.

    Πρόσθεσε και το εξής: «Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ελληνοκύπριοι ή οι Έλληνες θα εγκαθίστανται στην βόρεια Κύπρο, θα κάνουν επενδύσεις ή θα μπορούν να αγοράζουν περιουσίες. Εμείς θα μείνουμε ανυπεράσπιστοι σε μια τέτοια κατάσταση και ο τουρκοκυπριακός λαός θα καταβροχθιστεί και θα χαθεί εκ μέρους των μεγάλων».

    Ερωτηθείς για το Βαρώσι, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όλα τα βήματα που θα γίνουν θα είναι εναρμονισμένα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι θα λύσουν το περιουσιακό μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών. Επαναλαμβάνοντας τον τουρκικό ισχυρισμό ότι μέρος του Βαρωσιού ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, ο Τατάρ είπε ότι και το ΕΒΚΑΦ θα αποταθεί στην εν λόγω Επιτροπή και θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες. Απευθύνοντας ξανά έκκληση στους ιδιοκτήτες των περιουσιών στο Βαρώσι να αποταθούν στην Επιτροπή, ο Τατάρ υποστήριξε ότι καμία περιουσία δεν θα διανεμηθεί σε άλλους για πολιτική και οικονομική κέρδος. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Δεν θα κινηθούμε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο ή τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παρατηρητήρια στην περιοχή. Δεν μας ενοχλεί καθόλου να συνεχίσουν να μένουν εδώ. Αν το επιθυμούν, μπορούν να αυξήσουν και τον αριθμό των παρατηρητών τους».

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών πρέπει να γίνονται δεχτές από τον κόσμο.

    Όταν ο δημοσιογράφος του υπενθύμισε την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τατάρ ανέφερε ότι προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων και επεσήμανε ότι έχουν διαφωνίες. Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διοικούν τον εαυτό τους κάτω από την στέγη του δικού τους κυρίαρχου κράτους και έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν μόνοι τους το μέλλον τους. Ανέφερε ότι δεν θα αποδεχθούν ποτέ να γίνουν μειονότητα κάτω από την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

    Ο Τατάρ σημείωσε επίσης ότι είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή δύο κράτη στο νησί και δεν υποχρεούνται να καταβάλουν προσπάθεια για ένα νέο μόρφωμα.

    Αναφερόμενος στην πενταμερή διάσκεψη, ο Τατάρ είπε ότι θα είναι χρήσιμη από την άποψη του ότι όλοι θα θέσουν στο τραπέζι τις απόψεις τους.

    Ο Τατάρ υπενθύμισε ότι σύντομα σκοπεύει να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν και πρόσθεσε ότι θα αυξήσει τις προσπάθειες αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» διεθνώς. Σημείωσε ότι έχουν ήδη καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν και πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να βελτιώσουν ακόμα πιο πολύ αυτές τις σχέσεις.

    Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μαζί με την Τουρκία θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να προστατεύουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα πάρουν αποτέλεσμα από τις προσπάθειές τους.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επίσκεψη Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν – Λόγος για πιθανή αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»

    Η K?br?s Postas? (16.11.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έλαβε πρόσκληση για να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν. Η εφημερίδα υπενθυμίζει την αναφορά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν κατά την ομιλία του προχθές Κυριακή πριν την στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία στο πλαίσιο των εορτασμών για την 37η επέτειο από την ανακήρυξη του αποσχιστικού καθεστώτος. «Στέλνουμε χαιρετίσματα στα αδέλφια μου τους Αζέρους από την ΤΔΒΚ και εύχομαι ότι θα οδηγήσει αυτό το βήμα σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση με επίσκεψη το συντομότερο του κ. πρόεδρου Ερσίν Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν», είχε πει ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι παράλληλα με τις αναφορές Τούρκων αξιωματούχων σε μοντέλο λύσης «δύο κρατών» στην Κύπρο, οι «αδελφικές σχέσεις» Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα αναμένεται να επηρεάσουν και την «ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζει επίσης ότι κατά την επίσκεψη Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν αναμένονται «εκπλήξεις». Στο πλαίσιο της αναφοράς εκ μέρους των Τούρκων στην Τουρκία, στο Αζερμπαϊτζάν και στην «ΤΔΒΚ» ως «τρία κράτη ένα έθνος», λέγεται ότι αναμένεται μια κίνηση από τον Έρντογαν υπέρ της «ΤΔΒΚ» και εκτιμάται ότι Τατάρ και Ιλχάμ Αλίγιεφ μπορεί να κάνουν κάποια έκπληξη κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο Μπακού.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Θα ακολουθήσουν και άλλες προσκλήσεις όπως εκείνη στο Αζερμπαϊτζάν, λέει ο Αρικλί

    Η Yeni Duzen (17.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι τα πιο αξιοπρόσεχτα στοιχεία των προχθεσινών εκδηλώσεων για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους είναι η εκδήλωση στο Βαρώσι, το νέο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών δυναμικότητας 100 κλινών και η επίσημη πρόσκληση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν.

    Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Αρικλί χαρακτήρισε «πολύ θετικό» γεγονός την πρόσκληση προς τον Τατάρ να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν «επίσημες επισκέψεις» και σε άλλες χώρες. Έτσι, ισχυρίστηκε, θα εξασφαλιστεί ότι η «νότια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πλησιάσει μια συμφωνία δύο κρατών.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Βαρωσιού, ο Αρικλί υποστήριξε ότι θα πρέπει να αφαιρέσουν την περιοχή από την στρατιωτική ζώνη και να ανοίξει ο δρόμος υποβολής αιτήσεων στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Σημειώνοντας ότι οι δημόσιοι χώροι στην πόλη πρέπει να ανοίξουν για χρήση, ο Αρικλί ισχυρίστηκε ότι «όταν τα υλοποιήσουμε αυτά, θα έχουμε δημιουργήσει πολύ σοβαρές πιέσεις πάνω στην νότια Κύπρο». Κατέληξε ευχόμενος να επιτύχουν συναίνεση στο θέμα του Βαρωσιού.

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Ακιντζί: Λύση δύο κρατών σημαίνει κίνδυνος»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Avrupa (17.11.20) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι συρόμαστε προς λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αλλά αυτή θα είναι ανάμεσα στην κυπριακή Δημοκρατία που θα διοικείται από τους Ελληνοκύπριους και την Τουρκία από την οποία θα εξαρτάται πιο πολύ το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί ανέφερε το εξής:

    «Είναι μια πραγματικότητα ότι μιλώντας για λύση δύο κρατών συρνόμαστε προς ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Όμως, το ένα από τα δύο κράτη θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία υπό την διοίκηση των Ελληνοκυπρίων και το άλλο η Τουρκική Δημοκρατία από την οποία θα καταστεί πιο εξαρτημένη η βόρεια Κύπρος. Όπως προειδοποιήσαμε πολύ πιο πριν, η νότια Κύπρος βαδίζει προς το να γειτνιάζει με την Τουρκία όχι μόνο από την θάλασσα αλλά και πάνω στο νησί. Σε αυτή την εξέλιξη είναι αναμφίβολα μεγάλο το μερίδιο ευθύνης και των ελληνοκυπριακών διοικήσεων. Το πιο ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν υιοθετεί αυτή την πορεία. Η προσπάθεια να εξηγηθεί η κατάσταση με τα αποτελέσματα των εκλογών δεν έχει απολύτως καμία ισχύ. Δεν υπάρχει κανείς που να μην ξέρει ότι οι τελευταίες εκλογές ήταν ένας σφετερισμός βούλησης με τις ξεκάθαρες παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας. Αν ο τουρκοκυπριακός λαός αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος είναι η μοναδική δύναμη που θα μπορούσε να εμποδίσει το τέλος στο οποίο σέρνεται, θα μπορέσει να σταματήσει αυτή την πορεία».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δεν είναι ενήμερος για το Βαρώσι και τα δύο κράτη, παραπονιέται ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (17.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι ούτε για τη «λύση δύο κρατών» στην οποία αναφέρεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ούτε για το Βαρώσι υπήρξε ενημέρωση και πρόσθεσε ότι «πετούν στον αέρα κάποιες έννοιες» και «δεν υπάρχει ενημέρωση για το πώς θα συμπληρωθεί το περιεχόμενό τους».

    Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι η «δημοκρατία» εκφράζει την άποψη του «λαού» για αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε ότι η επιμονή τους στο θέμα της πολιτικής ισότητας στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού οφείλεται στο «να μπορεί να αντικατοπτριστεί η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού στο ομοσπονδιακό κράτος».

    Ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε σε τι θα πετύχουν συναίνεση όταν δεν γνωρίζουν στη «βουλή» τι είναι το σχέδιο για το Βαρώσι.

    Ο Έρχουρμαν ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζουν τι θέλει να πει ο Τατάρ όταν μιλάει για λύση δύο κρατών και παρά τις ερωτήσεις τους δεν τους εξηγήθηκε πώς θα τεθεί αυτή η λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σόου έγινε στο Βαρώσι, λέει ο Όζγιγιτ

    Η Yeni Duzen (17.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ χαρακτήρισε «σόου» τα όσα έγιναν την Κυριακή στο κατεχόμενο Βαρώσι και επεσήμανε ότι είναι γνωστές οι διεθνείς συγκυρίες και το διεθνές δίκαιο για το Βαρώσι.

    Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Όζγιγιτ είπε ότι απευθύνθηκε έκκληση στους ιδιοκτήτες των περιουσιών στο Βαρώσι και τους ζητήθηκε να αποταθούν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, όμως μέχρι σήμερα η περιοχή περιλαμβανόταν σε αυτές που θα επιστρέφονταν. Ο Όζγιγιτ διερωτήθηκε επίσης κατά πόσον έχει αξιολογηθεί εκτενώς η διεθνής διάσταση του θέματος.

    Επικρίνοντας το γεγονός ότι κατά τις τελετές της περασμένης Κυριακής ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αποκάλεσε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν «ο πρόεδρός μου», ο Όζγιγιτ επεσήμανε ότι ενισχύθηκε περισσότερο το γεγονός ότι τα κατεχόμενα είναι μια υποτελής διοίκηση.

    Αναφερόμενος στην πρόσκληση που έλαβε ο Τατάρ να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν, ο Όζγιγιτ είπε ότι και κατά την διάρκεια της θητείας του Μουσταφά Ακιντζί έλαβαν πρόσκληση από το Καζαχστάν, το οποίο τους είχε πει «μπορείτε να έρθετε μέσα στην αντιπροσωπεία του κ. Έρντογαν».

    Ο Όζγιγιτ χαρακτήρισε «κρίμα» την δήλωση Τατάρ ότι Τουρκοκύπριοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί δεν βγήκαν σε προσφορές για το νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών στην κατεχόμενη Λευκωσία και γι' αυτό ο ίδιος αναγκάστηκε να αποταθεί στον «πρόεδρό του», όπως αποκάλεσε τον Έρντογαν. Ανέφερε ότι ο Τατάρ δεν επιβλέπει τα έργα που κτίζονται στα κατεχόμενα και επέκρινε το γεγονός ότι στα εγκαίνια του νοσοκομείου δεν προσκλήθηκαν οι οργανώσεις στον τομέα της υγείας.

    Αναφερόμενος στην δήλωση Έρντογαν ότι προτίθεται να κτίσει «προεδρικό μέγαρο» στον Τατάρ πάνω σε γη πέντε στρεμμάτων, ο Όζγιγιτ είπε: «Άστε εκείνους που δεν μπορούν να πάρουν ψωμί στο σπίτι τους, εκείνους που κατεβάζουν ρολά χωρίς να κάνουν σεφτέ, εσείς κτίστε ένα μέγαρο και απολαύστε το».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Το Βαρώσι θα λυθεί κατά τρόπο που δεν αντιβαίνει στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ισχυρίζεται ο Σανέρ

    Η Yeni Duzen (17.11.20) γράφει ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσάν Σανέρ ισχυρίστηκε ότι ο λόγος μη επίτευξης λύσης στο Κυπριακό είναι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και υπέδειξε τα προβλήματα που υπήρξαν στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης φέρνοντας ως παράδειγμα θέμα των τηλεπικοινωνιών. Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Σανέρ υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» επέδειξε την βούλησή του για λύση και κατά τις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» εξέλεξε έναν υποψήφιο που έκτισε την πολιτική του πάνω στην «ορολογία των δύο κρατών». Ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν έχει άλλα 50 χρόνια για χάσιμο, ισχυρίστηκε και διερωτήθηκε: «Μετά από το τελευταίο παιχνίδι που παίχτηκε, μήπως υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από την λύση δύο κρατών;»

    Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσιών, ο Σανέρ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι χρειάζονται πολιτικές πέρα από τις συνηθισμένες και ισχυρίστηκε ότι το Βαρώσι θα λυθεί με τρόπο που δεν αντιβαίνει στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Υποστήριξε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει να χρησιμοποιήσουν μιαν γλώσσα που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

    Ο Σανέρ ανέφερε ότι δεν πιστεύουν πως η ομοσπονδία είναι η μόνη επιλογή και το είπαν ξεκάθαρα αυτό. Με αυτό τον τρόπο διαμορφώθηκε η βούλησή, υποστήριξε.

    Απαντώντας σε επικρίσεις ότι η «βουλή» δεν είναι ενήμερη για το θέμα του Βαρωσιού, ο Σανέρ είπε ότι θα ενημερωθεί η «βουλή» για τα βήματα της «κυβέρνησης» στο θέμα του Βαρωσιού, ότι τα χρήματα για τον δρόμο που έγινε στην περιοχή δόθηκαν στον «δήμο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου από τον «κρατικό προϋπολογισμό» και ο δρόμος έγινε από το «κράτος».

    Απαντώντας σε «βουλευτές» που ανέφεραν ότι τα κτίρια θα ανεγερθούν από το τουρκικό ίδρυμα ΤΟΚΙ, ο Σανέρ υποστήριξε ότι «θα κάνουμε αυτή την δουλειά με τους θεσμούς αυτής της χώρας» και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί να λάβουν στήριξη από την Τουρκία, θα το κάνουν «ενεργώντας με τους δικούς μας θεσμούς». «Αν χρειαστεί υλική στήριξη για να γίνει η αποχέτευση του Βαρωσιού, θα πάρω και υλική στήριξη και τεχνική στήριξη από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, όπως την ίδια στήριξη παίρνω από την ΕΕ. Όμως, θα επιβλέπουν οι θεσμοί μας», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Παζάρια για νέα «κυβέρνηση» UBP-HP

    Η K?br?s (17.11.20) γράφει ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσάν Σανέρ κάθισε ξανά στο τραπέζι με το Κόμμα του Λαού (HP), τον μέχρι πρότινος εταίρο του κόμματος στην «κυβέρνηση», για σχηματισμό νέας «κυβέρνησης συνασπισμού». Ο Σανέρ έλαβε την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στις 7 Νοεμβρίου και η διορία που του δόθηκε λήγει στις 22 Νοεμβρίου, αφού αν αποτύχουν οι προσπάθειές του, θα πρέπει να καταθέσει την εντολή.

    Χθες αντιπροσωπεία του UBP είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΗΡ, το οποίο δεν είναι θετικό σε διμερή συνασπισμό με τον τέως εταίρο του, αλλά θα αξιολογήσει την φόρμουλα σύστασης «κυβέρνησης» που θα οδηγήσει τα κατεχόμενα σε «εκλογές», σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ότι η απάντηση του ΗΡ θα διαμορφώσει και την «κυβέρνηση» και ότι η στάση του ΗΡ αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα.

    Ο πρόεδρος του ΗΡ, Γιενάλ Σενίν διέψευσε πληροφορίες που ακούστηκαν χθες ότι υπάρχει συμφωνία με το UBP για σχηματισμό «κυβέρνησης».

    Στις δικές του δηλώσεις ο Σανέρ ανέφερε ότι εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές επιλογές για να μην αφήσουν την «χώρα» χωρίς «κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι σήμερα θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

    Διαφωνίες φαίνεται να υπάρχουν ανάμεσα στις απόψεις των άλλων δύο πιθανών εταίρων του UBP, αφού ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP), Ερχάν Αρικλί επανέλαβε και χθες ότι αφότου σχηματιστεί η «κυβέρνηση» όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής πρέπει να πορευτούν προς «εκλογές», ενώ ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου είπε ότι είναι σημαντικό να σχηματιστεί ένα μοντέλο «κυβέρνησης» που να παράγει έργο και να έχει μακρά διάρκεια.

    Αναφερόμενη στο θέμα, η Havadis (17.11.20) γράφει ότι δύο εμπόδια υπάρχουν για σύσταση «κυβέρνησης» μειοψηφίας ανάμεσα στα κόμματα UBP-YDP-DP. Το ένα είναι η αρνητική στάση των «βουλευτών» του DP, Σερντάρ Ντενκτάς και Κοράλ Τσαγμάν για μιαν τέτοια «κυβέρνηση». Αν και οι δύο αυτοί «βουλευτές» ψηφίσουν αρνητικά, οι «έδρες» της συνεργασίας μειώνονται στις 22, ενώ ακόμα και αν δώσουν θετική ψήφο και οι δύο, η νέα «κυβέρνηση» θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στις «κοινοβουλευτικές επιτροπές» που έχουν ζωτική σημασία. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ομάδα «βουλευτών» του ΗΡ άναψαν πράσινο φως στην συνεργασία με το UBP για να μην μείνει η «χώρα» ακυβέρνητη.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Με οδηγίες Έρντογαν παίρνουν ηλεκτρογεννήτριες και σταματούν να παίρνουν ηλεκτρισμό από τις ελεύθερες περιοχές

    Η K?br?s Postas? (16.11.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι μετά από οδηγίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν έρχονται στα κατεχόμενα ως δωρεά από την Τουρκία δύο τεράστιες ηλεκτρογεννήτριες των 50 μεγαβάτ για να μην χρειάζεται να παίρνουν ρεύμα από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

    Οι οδηγίες δόθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι όπως επιβεβαιώνουν και οι διοικούντες την λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού (ΚΙΒ-ΤΕΚ), οι δύο ηλεκτρογεννήτριες που θα τους χαρίσει η Τουρκία θα λειτουργούν και με υγροποιημένο αέριο (LNG) και με πετρέλαιο ντίζελ.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Καραντίνα επτά μέρες για όσους περνούν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές – Υπάρχουν εξαιρέσεις

    Η K?br?s (17.11.20) γράφει ότι ανακοινώθηκαν χθες επιπρόσθετα μέτρα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 από την «επιτροπή λοιμωδών ασθενειών» του λεγόμενου υπουργείου υγείας.

    Σύμφωνα με την απόφαση, από την προσεχή Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, όλοι όσοι περνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου θα τίθενται σε καραντίνα για επτά μέρες όταν επιστρέφουν στα κατεχόμενα. Από αυτή την πρακτική θα εξαιρούνται όσοι μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για να εργαστούν, να σπουδάσουν (συμπεριλαμβανομένων και των εγγεγραμμένων κηδεμόνων τους) και να τύχουν θεραπείας. Εξαιρούνται επίσης οι κάτοικοι του μεικτού χωριού Πύλα, τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και το προσωπικό του ΟΗΕ, της ΕΕ, των Βρετανικών Βάσεων και της Ειρηνευτικής Δύναμης.

    Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές, όσοι επιθυμούν να περάσουν στα κατεχόμενα και θα παραμείνουν για πέραν των τριών ημερών θα πρέπει να παρουσιάζουν τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα και να τεθούν σε καραντίνα επτά ημέρες. Όσοι θα παραμείνουν για τρεις μέρες ή για μικρότερο χρονικό διάστημα θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα παρουσιάζοντας τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα χωρίς να τεθούν σε καραντίνα.

    Η επιτροπή αποφάσισε επίσης να παραταθούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι αποφάσεις που αφορούσαν παραμονή σε καραντίνα και ίσχυαν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Αναστέλλεται μέχρι την ίδια ημερομηνία η λειτουργία χώρων όπως γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης και δισκοθήκες. Τέλος, θα επιτρέπεται η διεξαγωγή αθλημάτων χωρίς επαφή και θα ανοίξουν εκθέσεις, κινηματογράφοι και θέατρα νοουμένου ότι θα τηρούνται οι κοινωνικές αποστάσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (17.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,748 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τα δύο από τα νέα κρούσματα είναι εγχώρια, το ένα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και το άλλο έφτασε ατμοπλοϊκώς, είπε ο Πιλλί προσθέτοντας ότι χθες έλαβαν εξιτήριο οκτώ άτομα που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό.

    Μέχρι τις 16 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 246,548 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1003 κρούσματα Covid-19, 951 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 47 ασθενών, 9 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 38 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Αντιδράσεις για την δήλωση Τατάρ από αρχιτέκτονες, μηχανικούς και συνδικαλιστές

    Η Yeni Duzen (17.11.20) γράφει ότι η τουρκοκυπριακή ένωση αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών αντέδρασε στην δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι Τουρκοκύπριοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί δεν βγήκαν σε προσφορές για το νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών στην κατεχόμενη Λευκωσία όταν τους το ζήτησε και γι' αυτό ο ίδιος αναγκάστηκε να αποταθεί στον «πρόεδρό του», όπως αποκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Σε γραπτή δήλωση, η ένωση υπενθύμισε παλαιότερη της δήλωση που έγινε στις 15 Οκτωβρίου για το θέμα αυτό. Σημείωσε ότι ο Τατάρ καταγγέλλει τους ανθρώπους της χώρας του στους αξιωματούχους ενός άλλου κράτους, οι δηλώσεις του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και το πιο σημαντικό πρόβλημα για να μην μπορούν να γίνονται έργα στην «χώρα» είναι οι διοικούντες που δεν εμπιστεύονται τους δικούς τους ανθρώπους, δεν γνωρίζουν τους ανθρώπινους πόρους τους και δεν μπορούν να τους κατευθύνουν προς τον στόχο.

    Εξάλλου, σε δήλωση για το ίδιο θέμα, ο Συνδικαλιστική Πλατφόρμα ανέφερε ότι γίνονται επιθέσεις που παραβιάζουν το δίκαιο και διαμαρτυρήθηκε κατά του Προέδρου Έρντογαν. Η πλατφόρμα καταδίκασε επίσης τον Τατάρ ότι σιγοντάρει την προσβολή των «θεσμών της χώρας» και τους καταγγέλλει στην Άγκυρα.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Η Τουρκία ο οικοδεσπότης στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Χαφιές», ο διευθυντής της Yeni Duzen (17.11.20), Τζενκ Μουτλούγιακαλι σχολιάζει την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στα κατεχόμενα και γράφει ότι «η Τουρκία έχει διακηρύξει την ιδιοκτησία της στο βόρειο τμήμα του νησιού». Σημειώνει και τα εξής ο αρθρογράφος:

    «Πλέον δεν έχουμε κανέναν θεσμό ή δικαίωμα λόγου σε καμία απολύτως κρίσιμη απόφαση. Η θέση μας είναι να είμαστε 'αφορμή' των αποφάσεων που λαμβάνονται. Οι Κύπριοι ή οι πολίτες της ΤΔΒΚ δεν είναι 'εταίροι στη διοίκηση' στο βόρειο τμήμα του νησιού. Έχει αναπτυχθεί ένα πολιτικό κλίμα μέσω του 'να είμαστε άξιοι της μητέρας πατρίδας μας'. Επιθυμείται να νομιμοποιηθεί μέσω των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων κάθε βήμα που αναστέλλει την βούλησή μας. Και κανείς δεν λαμβάνει υπόψη το σαράντα οκτώ τοις εκατό.

    Υπάρχει μια τόσο βαριά 'επίδειξη δύναμης' που δεν ακούγεται και πολύ η φωνή όσων αντιστέκονται. Και το σημαντικότερο είναι ότι η πατρίδα αυτή χάνει 'από τα μέσα'. Τρώει τον εαυτό της, αναλώνει τον εαυτό της. Ο 'ηγέτης' που τοποθετήθηκε στο πιο ψηλό αξίωμα καταγγέλλει, στοχοποιεί τον ίδιο τον λαό του, τους θεσμούς του, τους υπαλλήλους του. Σχεδόν διακηρύσσει το ότι 'είμαστε τίποτα'. Είναι χαφιές, όχι πρόεδρος.

    Τι θα γίνουν τα μεγάλα προεδρικά μέγαρα τώρα. Αν δεν υπάρχει μέσα η δική σου βούληση. Αν δεν υπάρχουν οι γιατροί σου μέσα στα ωραιότερα νοσοκομεία. Αν δεν υπάρχουν οι εργολάβοι σου μέσα στην ζωή σου. Αν δεν υπάρχουν οι εργάτες σου, οι άνθρωποί σου. Αν δεν έχεις τόπο, πατρίδα. Τι θα γίνει;

    Ο Έρντογαν ήρθε στο νησί όπως πηγαίνει στο Ικόνιο. Στην Καισάρεια. Στην Αντέπ. Στην Τραπεζούντα. Του άρεσε πολύ η 'επαρχία ΤΔΒΚ'. Και ο Τατάρ άλλωστε δεν διέφερε από τον Δήμαρχο Ικονίου. Πήρε πρώτος τον λόγο, επαίνεσε τον πρόεδρό του, τον αγάπησε, τον χαιρέτισε. Τον τελευταίο λόγο τον είπε ο πραγματικός πρόεδρος. Είπε τι θα γίνει και πότε. [...]»

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Μηνύματα για την πραγματικότητα μιας νέας Κύπρου», έστειλε ο Έρντογαν με την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, υποστηρίζει Τούρκος αρθρογράφος

    Υπό τον τίτλο «Η πραγματικότητα της νέας Κύπρου» η Milliyet (17.11.20) στεγάζει άρθρο του αρθρογράφου Σαμί Κοχέν, ο οποίος αναφέρεται στην πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στα κατεχόμενα, εκφράζοντας την άποψη ότι το αρχικό μήνυμα που προσπάθησε να στείλει ο Τούρκος Πρόεδρος με την επίσκεψη του στην «ΤΔΒΚ» είναι ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα στην Κύπρο και ότι συνεπώς αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και να ληφθεί υπόψη από τη διεθνή κοινότητα. Υποστηρίζει και τα εξής ο αρθρογράφος:

    «Η χρονική στιγμή της επίσκεψης αυτής που έγινε παρά τις διάφορες αντιδράσεις που υπήρξαν, από μόνη της στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα. Οι ομιλίες που έκανε ο Έρντογαν στην Λευκωσία κατά την 37η επέτειο ίδρυσης της ΤΔΒΚ αλλά και αυτή που έκανε στην 'περίκλειστη' πόλη των Βαρωσίων, είχαν αντανάκλαση στη διεθνή κοινότητα όσον αφορά στην ανεξαρτησία και κυριαρχία της Βόρειας Κύπρου.

    Τα μηνύματα που έστειλε ο Έρντογαν μαζί με το νέο πρόεδρο της ΤΔΒΚ επ' ευκαιρία των εορτασμών, αφορούν τις νέες αυτές πραγματικότητες: το πρώτο μήνυμα είναι η συνέχιση της ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ, και συνεπώς ότι η φόρμουλα πλέον για την επίλυση του Κυπριακού είναι στη βάση των δύο κρατών με ίση κυριαρχία. Αν η τουρκική πλευρά παρακαθίσει από εδώ και πέρα στο τραπέζι των συνομιλιών, θα συζητά τις λεπτομέρειες και τις παραμέτρους όχι της ενοποίησης αλλά του διαχωρισμού. Αυτό σημαίνει 'αποχαιρετισμός στην ομόσπονδη λύση' και η διεύθυνση αυτού του αποχαιρετισμού είναι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΓΓ του ΟΗΕ που ετοιμάζει τις προετοιμασίες για να μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία.

    Κατά τον ίδιο τρόπο, και το μήνυμα που στάλθηκε σχετικά με την 'περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων', ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλά είχε και το χαρακτηριστικό της προειδοποίησης. Η τουρκική πλευρά προχώρησε σε ένα βήμα που θα αλλάξει το στάτους της περιοχής μετά από 46 χρόνια και άνοιξε ένα μέρος της. Τώρα, ο Έρντογαν έστειλε το μήνυμα ότι ολόκληρη η περιοχή των Βαρωσίων θα ανοίξει πλέον για εγκατάσταση και ότι αυτή θεωρείται έδαφος της ΤΔΒΚ. Αυτό, δημιουργεί μια 'ντε φάκτο κατάσταση στην Κύπρο' και είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της νέας πραγματικότητας στην Κύπρο».

    Συνεχίζοντας, ο Κοχέν υποστηρίζει ότι αν οι συνομιλίες που συνεχίζονταν επί 40 χρόνια στα πλαίσια της Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977-79 κατάφερναν να κάνουν πραγματικότητα μια ομόσπονδη λύση, τότε σήμερα θα ήμασταν αντιμέτωποι με μια διαφορετική πραγματικότητα στην Κύπρο. Πρόσθεσε και τα εξής ο αρθρογράφος:

    «Η τουρκική πλευρά για χρόνια ήλπιζε και συμμετείχε σε αυτή την προσπάθεια: στην πραγματικότητα, ο πραγματικός και ιδανικός στόχος ήταν να ζήσουν μαζί οι δυο κοινότητες μέσα σε ένα ομόσπονδο σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να ήταν εφικτό αφού οι δύο πλευρές θα προχωρούσαν στη σύσταση ενός συνεταιρισμού που θα βασιζόταν στη φόρμουλα 'win-win'. Η Τουρκική πλευρά, μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα μπορούσε να αναβαθμίσει το βιοτικό της επίπεδο στα επίπεδα του νότου. Θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην ΕΕ και να απαλλαγεί από την απομόνωση και ταυτόχρονα η Τουρκία θα είχε και αυτή με τη σειρά της τα δικά της οφέλη από αυτό.

    Όμως, όπως και να έχει, αυτό δεν έγινε. Το 'ομόσπονδο σύστημα' και η συμφωνία αρχών έμεινε στα λόγια. Και δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε λεπτομέρειες για αυτό το θέμα αφού όλες οι ελπίδες εξανεμίστηκαν.

    Όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε αναφορά σε ομοσπονδία, έβλεπε τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, δεν αποσκοπούσε σε ένα πραγματικό συνεταιρισμό και συνεργασία στο νησί αλλά στόχευε στο να έχει την απόλυτη κυριαρχία. Το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα έχει καταγραφεί το 2004 με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.

    Μετά τις συνομιλίες τόσων χρόνων χωρίς αποτέλεσμα, σήμερα επικρατούν δυο τάσεις: 'Είτε ενοποίηση είτε διαίρεση...'. Και αναμφίβολα το καλύτερο θα ήταν μια κοινή αντίληψη για ενοποίηση. Όμως στην Κύπρο δεν υπάρχει αυτή η αντίληψη, και δεν μπορεί να υπάρξει με το 'ζόρι γάμος'. Σε αυτή την περίπτωση, η μόνη διέξοδος είναι 'το διαζύγιο με την 'συγκατάθεση των πλευρών'. Και η φόρμουλα για αυτό είναι το 'σύστημα για δύο κράτη'. Σύμφωνα με αυτό, οι δύο πλευρές θα ζουν χωριστά όμως δίπλα δίπλα. Αυτή η στενή συνεργασία, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ένα σύστημα συνομοσπονδίας που άλλωστε βασίζεται σε ένα είδος συνεταιρισμού.

    Η σημερινή στάση της τουρκικής πλευράς στρέφεται σε αυτές τις δύο τάσεις. Ωστόσο, υπάρχει και μια τρίτη πιθανότητα: Ούτε ενοποίηση, ούτε συμφωνημένη διαίρεση, αλλά να συνεχίσει η σημερινή κατάσταση της μη λύσης. Στην ουσία αυτό δεν θα ήταν προς όφελος των πλευρών. Η διαιώνιση του προβλήματος με πολιτικά παιχνίδια δεν επιφέρει κανένα άλλο αποτέλεσμα παρά να βλάπτει το λαό.

    Ο μόνος δρόμος που απέμεινε για να βγει το Κυπριακό από αυτό το αδιέξοδο περνά πάνω από όλα από την αποδοχή των υφιστάμενων πραγματικοτήτων...».

    (ΑΚ)

    [02] «Ο τέντζερης και το καπάκι στην Κύπρο»

    Κάτω από τον πιο πάνω τίτλο, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (17.11.20) δημοσιεύει άρθρο τoy Αϊντίν Ενγκίν ο οποίος αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα και την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν για τους εορτασμούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους τη 15η Νοεμβρίου. Αναφέρει τα ακόλουθα στο άρθρο του ο Εργκίν:

    «Στην Κύπρο η 'λύση ομοσπονδίας' πετάχτηκε πλέον στα σκουπίδια. Προβάλλονται πλέον τα 'δύο κράτη'. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΤΔΒΚ Έρσιν Τατάρ το ανέφερε σαφώς στην εναρκτήρια ομιλία των εορτασμών της 37ης επετείου.

    Στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, υπάρχει ένα κράτος που ονομάζεται Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, το οποίο ονομάζεται ΤΔΒΚ.

    Υπάρχει αυτό το κράτος; Εάν ρωτήσετε την Άγκυρα υπάρχει. Τόσο που εορτάζεται η 37η επέτειος της ίδρυσής του. Αν ρωτήσετε κάποιαν άλλη πρωτεύουσα εκτός από την Τουρκία, θα πει ότι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει τόσο πολύ που ακόμη και το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο τοποθετείται στον άσκοπο ορισμό του «δύο κράτη, ένα έθνος», δεν αναγνωρίζει ένα κράτος που ονομάζεται ΤΔΒΚ.

    Η Κύπρος είναι στην ατζέντα και πάλι. . Ο πρόεδρος του AKP Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει λογαριασμούς στην Κύπρο, πήρε το δεκανίκι μαζί του και πήγε στην ΤΔΒΚ για τους εορτασμούς της 37ης επετείου. Έκανε μια επίδειξη δύναμης με τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο Ερσίν Τατάρ. Έκανε κατηγορηματικούς λόγους. Ωστόσο, δεν ήταν εκείνες οι ομιλίες που ήταν χαραγμένες στη μνήμη, αλλά μια πρόταση που θα έφτανε μακράν στην πρώτη θέση αν γινόταν μια επιλογή με τίτλο 'τα μαργαριτάρια από τον Ταγίπ Ερντογάν'».

    Ακολούθως, ο αρθογράφος αναφέρεται στην υπόσχεση του Ερντογάν να παραχωρήσει πέντε στρέμματα γης στον Τατάρ για να κατασκευάσει το νέο «προεδρικό μέγαρο». «Πρέπει να κάνουμε αστεία στην λογική ότι κτίζοντας γραφεία σε έκταση πέντε στρεμμάτων θα βοηθήσει στην διεθνή αναγνώριση της ΤΔΒΚ;», αναρωτιέται ο Εργκίν.

    Ο αρθρογράφος αναφέρει επίσης πως ο Ερντογάν έχει διαφορετικά σχέδια και υπολογισμούς σχετικά με την Κύπρο και είναι ενδεικτική ομιλία του, στην οποία αναφέρεται στους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο αρθρογράφος, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν υστερεί σε εθνικισμό και η ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέρει ότι «προσπάθεια των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή των διοικήσεων της ΤΔΒΚ, να αποκτήσουν αυτά τα δικαιώματα είναι σίγουρα μια δίκαιη απαίτηση». Προσθέτει, ωστόσο, ο Ενγκίν ότι ο Ερντογάν θέλει να έχει μερίδιο σε αυτές τις ενεργειακές πηγές, όπως και η «ΤΔΒΚ» από την Τουρκία. «Η ΤΔΒΚ είναι μια αφετηρία, ένα βήμα για να διασφαλιστεί αυτό», γράφει και σημειώνει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η 'ομοσπονδιακή λύση' έχει σχεδόν απορριφθεί στην Κύπρο και έρχονται στην επιφάνεια τα «δύο κράτη». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι ομιλίες των Τατάρ και Ερντογάν κατά την τελευτή των εορτασμών δείχνουν καθαρά ότι η πολιτική γραμμή που διατηρείται εδώ και 37 χρόνια έχει εγκαταλειφθεί. Και συμπληρώνει ο αρθογράφος σχολιάζοντας την σύμπνοια των απόψεων ανάμεσα στους δύο άντρες ότι «κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι».

    Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από τους εκατοντάδες (σημειώνοντας στην παρένθεση με ερωτηματικό χιλιάδες;) Τουρκοκύπριους στις 11 Νοεμβρίου 2020, η οποία δεν έτυχε αναφοράς στα Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία ή πέρασε στα ψηλά γράμματα των ειδήσεων. Ειδικότερα για τα φιλοκυβερνητικά μέσα, η κινητοποίηση αυτή θεωρήθηκε ως ασέβεια και προδοσία από την «θυγατέρα κόρη απέναντι στην μητέρα πατρίδα». «Ωστόσο, ένα πολύ σημαντικό σλόγκαν ένωνε τους διαδηλωτές: Όχι παρέμβαση αλλά (πολιτική ) βούληση. [...] Ας δούμε ποιος θα αποφασίσει το μέλλον του βόρειου τμήματος της Κύπρου; Η κυβέρνηση του ΑΚΡ και η διοίκηση του φιλαράκου του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ ή οι Τουρκοκύπριοι;», καταλήγει ο αρθρογράφος.

    (ΚΣ)

    [03] Μηνύματα από τον Μπαχτσελί για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με την Aydinlik (17.11.20) , o πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπατσελί, μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, υποστήριξε ότι «είναι ανάγκη πλέον στην Κύπρο να υπάρξει ένα μέλλον που να βασίζεται στην ενότητα, τη γαλήνη, την ειρήνη και το σεβασμό και είναι υποχρέωση πλέον η σύσταση ενός διζωνικού κυρίαρχου κράτους που να βασίζεται σε ίσα δικαιώματα».

    Ο Μπαχτσελί, αναφερόμενος στην πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, υποστήριξε ότι η 15η Νοεμβρίου είναι μια ιστορική μέρα για τους Τουρκοκύπριους, και εξήγησε ότι η «επίσκεψη τους ως τέτοια στην ΤΔΒΚ έστειλε δυνατά και ουσιαστικά μηνύματα», υποστηρίζοντας ότι η «Κύπρος είναι Τουρκική και θα παραμείνει Τουρκική» και ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα τιμής για την ιστορία».

    Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του θέση ότι η «Κύπρος είναι δική μας, και αποτελεί εθνική υπόθεση», ο Μπαχτσελί υποστήριξε ότι δεν θα δεχθούν ποτέ να θυσιάσουν την Κύπρο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Επανέλαβε ότι η ασφάλεια της «ΤΔΒΚ» σημαίνει και ασφάλεια της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι το Τουρκικό έθνος θα συνεχίσει να υπάρχει και δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ να παραγνωρίζεται η ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις από την Ελλάδα, την ΕΕ και την «νότια Κύπρο» για την «επίσκεψη» τους στα κατεχόμενα, διερωτήθηκε από πότε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ είναι υπεράνω της βούλησης του Τουρκικού Έθνους.

    Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μπαχτσελί υποστήριξε και τα εξής:

    «Χωρίς την Τουρκία, κάθε βήμα που θα γινόταν στην Ανατολική Μεσόγειο θα κατέστρεφε τις προσπάθειες για αναζήτηση ειρήνης. Η ουσία του ζητήματος είναι τόσο απλή. Είναι γνωστές σε όλους μας οι προβοκατόρικες δηλώσεις που γίνονται από αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ένα ελληνικό νησί. Έχει γίνει αντιληπτό ό,τι η εκστρατεία για Ένωση δεν έχει σταματήσει ποτέ και ότι ο βασικός στόχος παραμένει ο ίδιος. Η Κυπριακή Δημοκρατία συστάθηκε το 1960. Με βάση το Σύνταγμα, η Τουρκοκυπριακή και Ελληνοκυπριακή κοινότητα έχουν ίσα πολιτικά δικαιώματα και στάτους. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν το επέτρεψε αυτό. Διατάραξαν την ηρεμία και γαλήνη. Οι Ελληνοκύπριοι από το 1963 κλιμάκωσαν τις επιθέσεις και διέπραξαν εγκλήματα. Η σφαγή που έγινε τα Ματωμένα Χριστούγεννα είναι αποτέλεσμα αυτής της περιόδου. Η Κυπριακή Δημοκρατία, καταργήθηκε μετά από την χρήση υπέρμετρης άσκησης βίας από τους Ελληνοκύπριους. Η ειρηνευτική επιχείρηση επέδειξε τη δύναμη της Τουρκίας και πέρασε στην ιστορία. Από τις 52 ετών συνομιλιών δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Ακόμη και το σχέδιο Ανάν δεν οδήγησε σε κάποιο αποτέλεσμα. Ακόμη και μετά τις επικίνδυνες υποχωρήσεις που κάναμε στο Κράν Μοντανά δεν βρέθηκε μια μέση λύση. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από τα εδάφη, όπως έκανε ο Ακιντζί και οι υποστηρικτές του που βγαίνουν στους δρόμους και περιφέρονται τάχα για τη λύση, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Είναι υποχρέωση η σύσταση ενός διζωνικού κυρίαρχου κράτους. Η προσδοκία μας είναι επίσης όπως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίσει τους Τουρκοκύπριους. Η άλλη μας προσδοκία είναι η άρση των εμπάργκο και περιορισμών. Η Κύπρος αποτελεί γέφυρα της Ανατολικής Μεσογείου και εξαιτίας των υδρογονανθράκων και του προβλήματος με το διαμοιρασμό του, έχει γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Κανείς δεν πρέπει να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η ύπαρξη των δύο κρατών στην Κύπρο είναι αδιαμφισβήτητη. Η επιβολή πλέον της ομοσπονδίας δεν έχει ουσία».

    (ΑΚ)

    [04] Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας με επίκεντρο τις εξελίξεις για τον Covid-19- Στην ατζέντα και η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα

    Η Vatan (17.11.20) γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας θα συνέλθει σήμερα υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθούν διάφορα θέματα, ειδικότερα οι εξελίξεις που αφορούν στον Covid-19. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά θα παρουσιάζει τις εξελίξεις, την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται για περιορισμό της πανδημίας. Αναμένεται να αξιολογηθούν τα προηγούμενα μέτρα που λήφθηκαν και αν χρειαστεί θα εξεταστεί η υιοθέτηση και άλλων μέτρων για περιορισμό της πανδημίας.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ηaberturk (17.11.20) γράφει ότι στην συνεδρίαση θα συζητηθεί και η παράνομη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ερντογάν μαζί με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί στις 15 Νοεμβρίου, για τους εορτασμούς της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καθώς και τα «αξιοσημείωτα μηνύματα» που έστειλε ο Ερτογάν κατά την επίσκεψη.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι επενδύσεις που θα γίνουν στην ΤΔΒΚ και άλλες εξελίξεις», αναφέρει η ιστοσελίδα.

    Θα συζητηθούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στο Αζερμπαϊτζάν.

    (ΚΣ)

    [05] Τούρκος Πρέσβης στο Βερολίνο: «Οι χώρες να μην φέρνουν διμερείς σχέσεις και προβλήματα εντός του ΝΑΤΟ»

    To Ankara Anatolia AA (17.11.20 ) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αίντίν, δήλωσε πως η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένα άξιο εμπιστοσύνης μέλος του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει να πληροί τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της. Ο Αϊντίν έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συζήτηση που διεξήχθητε στο Βερολίνο με θέμα το μέλλον του ΝΑΤΟ, που διοργάνωσε το German Atlantic Association.

    «Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και εφτά δεκαετίες, ένα δυνατό και έμπιστο μέλος της συμμαχίας», είπε και κάλεσε τις χώρες να μην φέρνουν διμερείς σχέσεις και προβλήματα εντός της συμμαχίας.

    Επέκρινε την κριτική που του άσκησε Γάλλος διπλωμάτης που κατηγόρησε την Άγκυρα για την κρίση με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Γαλλία να υιοθετήσει πιο εποικοδομητική στάση για το συμφέρον όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι οι απαιτήσεις της στο Αιγαίο αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

    (ΚΣ)

    [06] Ψήφισμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για εγκατάσταση στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-17.11.20), η Τουρκική Προεδρία υπέβαλε τη Δευτέρα το πρωί ψήφισμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για έγκριση που αφορά στην εγκατάσταση στρατευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν.

    Το ψήφισμα το οποίο υποβλήθηκε από την Κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στοχεύει στην εγκατάσταση ειρηνευτικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ για ένα χρόνο.

    «Η εγκατάσταση στρατευμάτων θα είναι για το συμφέρον και την ευημερία του λαού της περιοχή», αναφέρει το ψήφισμα, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα είναι επίσης προς το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας.

    Το ψηφοφορία για το ψήφισμα θα γίνει σήμερα Τρίτη.

    (ΑΚ)

    [07] Συνεχίζεται η ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Τουρκία-Στις 3,316 τα κρούσματα χθες και ακόμη 94 οι νεκροί

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (16.11.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 3,316 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 151,516 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 94 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 2,712.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 417,594 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 11,601. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 356,375.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 16,307,986 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,610 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.8 %.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 17 November 2020 - 14:29:31 UTC