Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 216/2020 14-16.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έξι μηνύματα έστειλε ο Έρντογαν κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα, λέει ο Τύπος
  • [02] Τελέστηκαν τα εγκαίνια του «νοσοκομείου για την πανδημία» στα κατεχόμενα
  • [03] Πέντε νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – 999 συνολικά μέχρι σήμερα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Πρωτοσέλιδοι τίτλοι εφημερίδων για την παράνομη επίσκεψη Έρντογαν στα κατεχόμενα
  • [02] Απάντηση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Μπορέλ για το Κυπριακό και τα Βαρώσια
  • [03] Μεγάλη πτώση στα ποσοστά του ΑΚΡ και του ΜΗΡ δείχνει δημοσκόπηση στην Τουρκία-Τρίτο κόμμα οι αναποφάσιστοι
  • [04] Δημοσκόπηση για τα καθημερινά θέματα που ταλανίζουν τους Τούρκους πολίτες δείχνουν χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών
  • [05] Στις 3,223 τα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 89 θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έξι μηνύματα έστειλε ο Έρντογαν κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα, λέει ο Τύπος

    Ο τουρκοκυπριακός τύπος αναφέρεται εκτενώς σήμερα (16.11.20) στις χθεσινές εκδηλώσεις για την 37η επέτειο από την ανακήρυξη του κατοχικού καθεστώτος, την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και όλα όσα συνέβησαν χθες στα κατεχόμενα.

    Κάτω από τον τίτλο «Πρόσκληση στους νόμιμους ιδιοκτήτες: Ελάτε!» η Yeni Duzen γράφει ότι πραγματοποιήθηκε η πολυσυζητημένη επίσκεψη Έρντογαν στο Βαρώσι και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, απευθυνόμενος στους ιδιοκτήτες των περιουσιών στο Βαρώσι είπε το εξής: «Να έρθουν οι νόμιμοι του ιδιοκτήτες, τα μέρη αυτά θα βρουν τους νόμιμους ιδιοκτήτες με την καταβολή τιμήματος. Είναι γνωστοί ουσιαστικά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτού του μέρους και τώρα το μέρος αυτό περιμένει την ημέρα που θα σμίξει με τους πραγματικούς του ιδιοκτήτες».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες των περιουσιών θα μπορέσουν να έρθουν στο Βαρώσι υποβάλλοντας αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σε κτίρια στο Βαρώσι αναρτήθηκαν σημαίες του Δήμου Ικονίου και του ιδρύματος ΤΟΚΙ.

    Αναφερόμενη στα μηνύματα που έδωσε ο Έρντογαν κατά την ομιλία του πριν την στρατιωτική παρέλαση στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ στην κατεχόμενη Λευκωσία, η εφημερίδα γράφει ότι ο Έρντογαν υποσχέθηκε τρία πράγματα στον Τατάρ: 1) Ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο με καλώδια και αγωγούς κάτω από την θάλασσα, 2) Νέο «προεδρικό μέγαρο» και 3) Να επισκεφθούν μαζί το Αζερμπαϊτζάν.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος διοργάνωσε εκδήλωση χθες με τίτλο «να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η χώρα είναι δική μας», ενώ χωριστή εκδήλωση πραγματοποίησαν οι οργανώσεις Δρόμος Ανεξαρτησίας, Αριστερό Κίνημα και το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, φωνάζοντας «Κάτω τα χέρια σου από πάνω μας Άγκυρα». Αμφότερες οι εκδηλώσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με οδόφραγμα της «αστυνομίας».

    Κάτω από τον τίτλο «6 σημαντικά μηνύματα», η Diyalog γράφει ότι ο Έρντογαν δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν επιθυμεί να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους ακόμα και τα νοσοκομεία και διακήρυξε τα βήματα που θα κάνει η τουρκική πλευρά από εδώ και μπρος: 1) Θα έρθει ηλεκτρισμός και αέριο κάτω από την θάλασσα όπως έγινε με το νερό από το Αναμούρ, 2) Θα λειτουργήσει η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών και θα εγκατασταθούν στο Βαρώσι οι ιδιοκτήτες των περιουσιών, 3) Θα γίνει βήμα για επίσκεψη του Ερσίν Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν, 4) Θα κτιστεί νέο «προεδρικό μέγαρο» στην «ΤΔΒΚ», 5) Θα υπάρξει μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και 6) Θα κτιστεί ένα νέο πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Εξάλλου, στο σημερινό του άρθρο με τίτλο «Το ισχυρό μήνυμα του Έρντογαν», ο διευθυντής της εφημερίδας Ρεσάτ Ακάρ γράφει ότι υπάρχουν μηνύματα και για τις δύο κοινότητες της Κύπρο στην επίσκεψη του Έρντογαν και του προέδρου του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην κατεχόμενη Κύπρο. Χαρακτηρίζοντας «μεγάλη ευκαιρία» την μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για την «ΤΔΒΚ», ο Ακάρ υποστηρίζει ότι έτσι θα εμποδιστεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και θα μειωθούν τα κόστη. Σύμφωνα με τον Ακάρ, η δήλωση του Έρντογαν ότι θα επιστρέψουν στο Βαρώσι οι «Ελληνοκύπριοι παλιοί του ιδιοκτήτες» είναι «ένα πλήγμα στους Ελληνοκύπριους οπαδούς της μη λύσης» και είναι πολύ σημαντική δήλωση επειδή θα ενθαρρύνει τους Ελληνοκύπριους από το Βαρώσι που τάσσονται υπέρ της λύσης και επιθυμούν να επιστρέψουν στην περιουσία τους. «Επιπλέον είναι ενθαρρυντικό και το γεγονός ότι θα τεθεί σε λειτουργία η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών», επισημαίνει.

    Αναφερόμενος στην δήλωση περί επίσκεψης Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ακάρ υποστηρίζει: «Μαζί με την προσθήκη του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο η Τουρκία προσφέρει σημαντικές βοήθειες εδώ και χρόνια, έχει αρθεί το εμπόδιο που υπήρχε για ανάπτυξη των σχέσεών του με την ΤΔΒΚ. Ακόμα και να μην αναγνωρίσει επισήμως την ΤΔΒΚ το Αζερμπαϊτζάν, μπορούμε να θεωρούμε βέβαιο ότι θα αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις. Γίνεται λόγος για επίσκεψη του προέδρου Ερσίν Τατάρ στο Μπακού στο εγγύς μέλλον».

    Αναφερόμενος στο μήνυμα που δόθηκε στους Ελληνοκύπριους, ο Τατάρ υποστηρίζει ότι αυτό είναι να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι αυτό τέθηκε ξεκάθαρα πριν την πενταμερή διάσκεψη που θα αρχίσει στο εγγύς μέλλον», προσθέτει.

    Κάτω από τον τίτλο «Μεγάλος ενθουσιασμός», η K?br?s γράφει ότι ο Έρντογαν έτυχε θερμής υποδοχής από «πολίτες» στον χώρο στάθμευσης του «αεροδρομίου» και καθ' όλη την πορεία του προς την κατεχόμενη Λευκωσία και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον κόσμο που τον επευφημούσε. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρία σημαντικά θέματα τόνισε ο Έρντογαν στην ομιλία του: 1) Μια εξίσωση που δεν είναι δίκαιη στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να παράγει ειρήνη και σταθερότητα, 2) Πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και 3) Το βήμα που έγινε στο Βαρώσι θα διασφαλίσει την απάλειψη των υφιστάμενων αδικιών.

    Η εφημερίδα προβάλλει επίσης τις δηλώσεις Τατάρ υπό τον τίτλο «Πρέπει πλέον να έρθει στο τραπέζι η λύση δύο κρατών».

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν καλωσόρισες» η Avrupa δημοσιεύει φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του Έρντογαν με πλακάτ που έγραφαν «Δεν καλωσόρισες Ταγγίπ» και «Όχι στο αποικιοκρατικό καθεστώς, την κατοχή και την προσάρτηση!» Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι δεν έπιασε η απειλή της «αστυνομίας» για απαγόρευση των διαμαρτυριών και ότι οι οργανώσεις που αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιούσαν τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις, ενώθηκαν στον ίδιο χώρο, όμως βρέθηκαν αντιμέτωπες με οδόφραγμα της «αστυνομίας». Σημειώνει επίσης ότι στην ομιλία του πριν την παρέλαση, ο Έρντογαν στοχοποίησε τον Σενέρ Ελτσίλ για την δήλωση που εξέδωσε πριν την συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ, λέγοντας ότι «τα αγαπητά μου αδέλφια γνωρίζουν πολύ καλά πού φτάνει η τύχη κάτι τέτοιων».

    Κάτω από τον τίτλο «Άνοιξε το Βαρώσι στους Ελληνοκύπριους», η Havadis γράφει ότι ο Έρντογαν περιδιάβασε στο Βαρώσι και «έδωσε μηνύματα σαν ιδιοκτήτης». Η εφημερίδα προβάλλει πρωτοσέλιδα τις εξής δηλώσεις Έρντογαν:

    «Ο σκοπός του βήματος που έγινε στο Βαρώσι δεν είναι η δημιουργία νέων αδικιών, αντιθέτως είναι η διασφάλιση της απάλειψης των υφιστάμενων αδικιών. Ως αποτέλεσμα των εργασιών που θα γίνουν με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, θα αρχίσει μια νέα περίοδος στο Βαρώσι που θα είναι προς όφελος όλων. Με την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, όλοι όσοι είναι στον νότο, όπου, όπως και αν είναι οι περιουσίες τους εδώ, μπορούν να αποταθούν και αυτά τα μέρη θα βρουν τον ιδιοκτήτη τους με καταβολή αντιτίμου και αφότου βρουν τον ιδιοκτήτη τους, αυτή η υπόθεση θα επιλυθεί».

    Η εφημερίδα προβάλλει επίσης και τις εξής δηλώσεις Τατάρ για το Βαρώσι: «Το Βαρώσι είναι υπό την κυριαρχία της ΤΔΒΚ και είναι έδαφος της ΤΔΒΚ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό άνοιγμα από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επιστρέψουν πίσω οι παλιοί κάτοικοι που δεν μπορούν να πάνε στις περιουσίες τους εδώ και χρόνια. Το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού είναι μια αναγκαιότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Απευθύνομαι ξανά απ' εδώ προς τους γείτονές μας στον νότο. Μπορούν να έρθουν οι ιδιοκτήτες των περιουσιών εδώ. Μπορούμε να τους επιστρέψουμε τις περιουσίες τους μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών».

    Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης πρωτοσέλιδα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του Έρντογαν.

    Η Vatan αναφέρεται στα γεγονότα επιλέγοντας ως πρωτοσέλιδο τίτλο την αναφορά Έρντογαν ότι «Δεν ανεχόμαστε πλέον τα διπλωματικά παιχνίδια»!

    Η Halk?n Sesi επέλεξε ως πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο την αναφορά ότι «Το Βαρώσι θα βρει ζωή».

    Η Gunes, εκφραστικό όργανο του κόμματος του Τατάρ, στεγάζει τα γεγονότα κάτω από τον τίτλο «Ιστορικός εορτασμός».

    Άλλοι τίτλοι:

    Hakikat: «Ιστορική επίσκεψη»

    Yeni Bak?s: «Πικνίκ στο Βαρώσι» και «Διαμαρτυρία»

    Manset: «Θα κάνουμε μόνοι μας την δουλειά μας!» και «Έρχεται φυσικό αέριο κάτω από τη θάλασσα»

    Detay: «Πρόσκληση σε Ελληνοκύπριους για το Βαρώσι: Ελάτε πάρτε τις περιουσίες σας!» υπότιτλοι: «Ο Τατάρ απηύθυνε πρόσκληση στους Ελληνοκύπριους» και «Έρντογαν: Είναι γνωστοί οι πραγματικοί ιδιοκτήτες»

    Haberator: «Έρντογαν: 'Οι παλιοί ιδιοκτήτες των περιουσιών να αποταθούν στην Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών'»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τελέστηκαν τα εγκαίνια του «νοσοκομείου για την πανδημία» στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (13.11.20) γράφει ότι χθες τελέστηκαν εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσιν Τατάρ τα εγκαίνια του νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών που ανέγειρε η Τουρκία στα κατεχόμενα. Μιλώντας κατά τα εγκαίνια, ο Έρντογαν προανήγγειλε την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία. Είπε ότι το νοσοκομείο αυτό θα σχεδιαστεί με μοντέρνα αρχιτεκτονική και θα διαθέτει όλα τα είδη μονάδων διάγνωσης και θεραπείας.

    Αναφερόμενος στον Covid-19, ο Έρντογαν σημείωσε ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες να αναπτύξει το δικό της εμβόλιο και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά της πανδημίας. Υποστήριξε ότι η χώρα του έδωσε εξετάσεις και πέρασε κατά την διάρκεια της πανδημίας και ότι χάρις στις υποδομές υγείας και το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων δεν άφησαν μόνο τον λαό στον αγώνα κατά της πανδημίας. Είπε επίσης ότι επέδειξαν αλληλεγγύη και με τις χώρες του κόσμου, έστειλαν βοήθεια σε πολλές χώρες χωρίς να κάνουν διακρίσεις θρησκείας, γλώσσας και φυλής και ότι βρίσκονται δίπλα στην «ΤΔΒΚ» από την αρχή της πανδημίας.

    Ο Έρντογαν ανέφερε ότι κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας έστειλαν στα κατεχόμενα βοήθεια 149 εκατομμύριων ΤΛ και υποστήριξε ότι ο Τατάρ διαχειρίζεται επιτυχώς την διαδικασία.

    Αναφερόμενος στο νοσοκομείο που εγκαινίασαν χθες, ο Έρντογαν το χαρακτήρισε ως την καλύτερη ένδειξη της αλληλεγγύης της Τουρκίας προς την «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε όχι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα εγκαίνιά του τελέστηκαν μια μέρα όπως η επέτειος της ανακήρυξης του καθεστώτος. Είπε ότι μαζί με το νοσοκομείο η Τουρκία χάρισε στα κατεχόμενα πέντε ασθενοφόρα και πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχε η αδελφοσύνη τους με την «ΤΔΒΚ» δεν θα τα κατάφερναν να ολοκληρώσουν το νοσοκομείο αυτό μέσα σε 45 μέρες.

    Στην δική του ομιλία, ο Τατάρ ευχαρίστησε την Τουρκία για την στήριξή της και ειδικά τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον Υπουργό Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, προσθέτοντας ότι και η συμβολή του Έρντογαν ήταν «ατελείωτη» σε αυτό το έργο.

    Ο Κοτζά στη δική του ομιλία είπε ότι θα ολοκληρώσουν γρήγορα την διαδικασία των προσφορών για το νοσοκομείο 500 κλινών και θα αρχίσει η ανέγερσή του. Ανέφερε ότι το νοσοκομείο αυτό θα διαθέτει τις υποδομές οι οποίες θα προσφέρουν στον τουρκοκυπριακό «λαό» το σύστημα υγείας που του αξίζει. Ο Κοτζά είπε ότι στην Τουρκία υπάρχουν δύο νοσοκομεία επειγόντων περιστατικών και πρόσθεσε ότι το τρίτο κτίστηκε στην κατεχόμενη Κύπρο. Σημείωσε ότι θα είναι μόνιμο αυτό το νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει 100 κλίνες και έξι χειρουργεία.

    Ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί υποστήριξε ότι η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο στα κατεχόμενα και ότι βρίσκονται στην καλύτερη θέση στην Ευρώπη σε αυτό τον τομέα. Ισχυρίστηκε μάλιστα κατατάσσονται ανάμεσα στις δέκα καλύτερες χώρες του κόσμου στην διαχείριση της πανδημίας. Είπε ότι με την ολοκλήρωση και του «κρατικού» νοσοκομείου των 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία, η «ΤΔΒΚ» θα αλλάξει εποχή στον τομέα της υγείας.

    Στο μεταξύ, η Yeni Duzen (16.11.20) γράφει ότι ο Τατάρ δήλωσε στην ομιλία του ότι παρά το γεγονός ότι είχαν αναφέρει στους αρχιτέκτονες, στους μηχανικούς και σε όλους τους αρμόδιους στα κατεχόμενα να φτιάξουν σχέδιο για το εν λόγω νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών και να βγουν σε προσφορές, «κάπως δεν βγήκε σχέδιο» και δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο στάδιο των προσφορών. Πρόσθεσε το εξής: «Τι να έκανα; Θα τηλεφωνούσα στον πρόεδρό μου. Έτσι και έκανα. Χρειαζόμαστε ένα νοσοκομείο πανδημίας του είπα. Υπήρχαν πληροφορίες ότι μπορεί να εξαντληθούν οι δυνατότητες, ότι το νοσοκομείο γεμίζει. Έτσι διαχειριστήκαμε αυτή την υπόθεση και δεν υπήρξε έκρηξη της επιδημίας. Διαχειριστήκαμε αυτή την υπόθεση με επιτυχία. Ευχαριστώ τον κ. πρόεδρό μας. Ενισχύθηκε το σύστημα υγείας μας. Η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει να ενισχύεται στα μάτια του κόσμου. [...] Μετά από τις τελετές σήμερα το πρωί και το βράδυ, το επαναλαμβάνω, είμαστε σαν το νύχι και το κρέας. Καμία δύναμη δεν μπορεί να μας χωρίσει, λέω[...]».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Πέντε νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – 999 συνολικά μέχρι σήμερα

    Η Yeni Duzen (16.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,014 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν πέντε νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα τρία από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και το ένα ατμοπλοϊκώς. Το πέμπτο κρούσμα είναι εγχώρια μόλυνση, πρόσθεσε.

    Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 244,800 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 999 κρούσματα Covid-19, 943 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 51 ασθενών, 9 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 42 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Πρωτοσέλιδοι τίτλοι εφημερίδων για την παράνομη επίσκεψη Έρντογαν στα κατεχόμενα

    Το σύνολο του τουρκικού Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού καλύπτει στα πρωτοσέλιδα του την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στα κατεχόμενα, με τους πιο κάτω τίτλους:

    -Sabah: «Δεν έχουμε υπομονή πλέον για διπλωματικά παιχνίδια». Η εφημερίδα, αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στα πλαίσια της παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία για τους εορτασμούς για την 37η επέτειο από την ίδρυση του ψευδοκράτους και γράφει ότι προσφωνώντας από την κατεχόμενη Λευκωσία την διεθνή κοινότητα, ο Έρντογαν έστειλε το μήνυμα ότι χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί ειρήνη. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε «λύση στη βάση των δύο λαών και δύο κρατών» στην Κύπρο, μίλησε για νέα εποχή για την Βαρώσια, εξήγγειλε ότι θα αρχίσουν εργασίες για μεταφορά φυσικού αερίου με υποθαλάσσιους αγωγούς και ηλεκτρικού ρεύματος με υποθαλάσσια καλώδια από την Τουρκία στα κατεχόμενα, και ευχήθηκε σύντομα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν.

    -Milliyet: «Δεν έχουμε άλλη υπομονή». Η εφημερίδα γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, συνοδευόμενος από τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπατσελί και άλλους Υπουργούς και αξιωματούχους, πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στα κατεχόμενα και παρέστη στους εορτασμούς για την 37η επέτειο από την ίδρυση της «ΤΔΒΚ». Μιλώντας στους επίσημους εορτασμούς στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Έρντογαν, αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις τους στην περιοχή μέχρις ότου καταστεί δυνατή μια δίκαιη λύση.

    -Hurriyet: «Δεν έχουμε άλλη υπομονή για διπλωματικά παιχνίδια». Η εφημερίδα γράφει ότι στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν υπογράμμισε ότι δεν είναι αρκετό να καταβάλλονται προσπάθειες μόνο από τη μια πλευρά για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και υποστήριξε ότι δεν έχουν πλέον άλλη υπομονή στα διπλωματικά παιχνίδια της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο Έρντογαν υποστήριξε επίσης ότι σήμερα υπάρχουν στην Κύπρο δύο λαοί και δύο κράτη και υπογράμμισε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις για λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας, προσθέτοντας ότι δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνηθεί ένας συνεταιρισμός με τους Ελληνοκύπριους. Ο Έρντογαν πρόσθεσε επίσης ότι τα μόνα θύματα του κυπριακού προβλήματος είναι οι Τουρκοκύπριοι.

    -Aksam: «Δεν μας έμεινε υπομονή για διπλωματικά παιχνίδια». Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Έρντογαν, μιλώντας στην παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία για τους εορτασμούς της 37ης επετείου από την «ίδρυση της ΤΔΒΚ», αναφέρθηκε στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «τόσο η ίδια η χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο όσο και η ΤΔΒΚ, δεν έχουν πλέον υπομονή για διπλωματικά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Έρντογαν αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων μετά από 46 χρόνια, στέλνοντας το μήνυμα ότι «στόχος μας δεν είναι να διαπράξουμε αδικία αλλά να ξεπεραστεί η αδικία που υπάρχει εδώ και 46 χρόνια».

    -HDN: «Erdogan vows two-state solution to Cyprus problem».

    Υeni Safak: «Ιστορική στιγμή στην ΤΔΒΚ: Έρντογαν και Μπαχτσελί πήγαν στα Βαρώσια που άνοιξαν μετά από 46 χρόνια.

    (ΑΚ)

    [02] Απάντηση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Μπορέλ για το Κυπριακό και τα Βαρώσια

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του (MFA-16.11.20), αναφέρει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, Χαμί Ακσόϊ, απαντώντας στις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 2020, στις οποίες εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, αναφέρει ότι οι απόψεις του κ. Μπορέλ «φανερώνουν πόσο αποκομμένη είναι η ΕΕ από τις πραγματικότητες στο νησί ενώ την ίδια στιγμή με τη στάση που επιδεικνύει παραβλέπει την ελεύθερη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού όπως αυτή αντανακλάτε στις κάλπες». Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Άκσοϊ:

    «Είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι πλευρές στο κυπριακό πρόβλημα. Η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο νησί μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον ληφθεί υπόψη η βούληση των δύο λαών στο νησί που είναι συνιδιοκτήτες.

    Η ΕΕ, η οποία έχει κάνει συνήθεια να μην υπολογίζει τα δικαιώματα και την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού, τώρα έχει και το θάρρος να απορρίπτει τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού για λύση.

    Δεν μπορεί να αναμένεται να συμβάλει προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού η ΕΕ, η οποία το 2004 επιβράβευσε την 'ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου' που απέρριψε το σχέδιο των ΗΕ για λύση, με την πλήρη ένταξη της στην Ένωση, ενώ την ίδια στιγμή δεν προέβη σε καμιά δήλωση για τον τουρκοκυπριακό λαό και δεν εκπλήρωσε καμιά από τις υποσχέσεις που έδωσε προς τους Τουρκοκύπριους.

    Από την άλλη, η απόφαση που έχει λάβει η 'ΤΔΒΚ' και η οποία έτυχε της πλήρους στήριξης της Τουρκίας όσον αφορά στο θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, όπως δήλωσε και ο κ. Πρόεδρος μας, δεν λήφθηκε για να δημιουργηθούν νέες αδικίες, αλλά είναι μια απόφαση που λήφθηκε με στόχο να ξεπεραστούν οι υφιστάμενες αδικίες.

    Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ δεν αφορούν στα δικαιώματα των περιουσιών. Κατά το ίδιο τρόπο, οι αποφάσεις αυτές δεν αφορούν στη βούληση των δικαιωμάτων. Η βούληση του κυπριακού λαού όπως έχει διαμορφωθεί στις τελευταίες εκλογές έχει καταδείξει την επιθυμία για διαπραγματεύσεις στη βάση ενός μοντέλου λύσης δύο κρατών. Αυτή η βούληση πρέπει να τύχει σεβασμού από όλους συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ.

    Το μοντέλο για λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας έχει δοκιμαστεί τα τελευταία 50 χρόνια και δεν έχει επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα εξαιτίας του ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελε να αντιμετωπίσει την τουρκοκυπριακή πλευρά ως ισότιμο εταίρο, ούτε και να διαμοιραστεί την δύναμη και την ευημερία.

    Αν η ΕΕ επιθυμεί πράγματι να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού τότε πρέπει πρώτα από όλα να λάβει υπόψη την ύπαρξη και την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού αλλά και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε το 2004».

    (ΑΚ)

    [03] Μεγάλη πτώση στα ποσοστά του ΑΚΡ και του ΜΗΡ δείχνει δημοσκόπηση στην Τουρκία-Τρίτο κόμμα οι αναποφάσιστοι

    Σύμφωνα με επτά δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από την εταιρεία Avrasya για τον μήνα Οκτώβριο, τον μέσο όρο των οποίων δημοσιεύει η Cumhuriyet (14.11.20), το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καθώς και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) παρουσιάζουν σημαντική πτώση στα ποσοστά τους.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 18,18% λαμβάνουν οι αναποφάσιστοι. Όσον αφορά τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας λαμβάνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 30,74%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 20,8%

    Καλό Κόμμα: 9,87%

    Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP):: 9,02%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ): 7,67%

    DEVA: 1,81%

    Κόμμα του Μέλλοντος: 1,15%,

    Κόμμα της Ευδαιμονίας: 0,8%

    Άλλα Κόμματα: 0,68%

    Αναποφάσιστοι: 18,18%

    Τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως ακολούθως όταν διανεμηθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 37,57%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 24,54%

    Καλό Κόμμα: 12.06%

    Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP): 11,02%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ): 9,37%

    DEVA: 2,21%

    Κόμμα του Μέλλοντος: 1,4%%,

    Κόμμα της Ευδαιμονίας: 1%

    Άλλα Κόμματα: 0,83%

    Όσον αφορά τις πολιτικές συμμαχίες στην Τουρκία, η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur Ittifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), λαμβάνει 46,94% και η «Συμμαχία του Έθνους» (Millet Ittifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Parti) 37,58%. Το φιλοκουρδικό Κόμμα του Λαού λαμβάνει 11,02% και τα υπόλοιπα Κόμματα 4,46%.

    Το εκλογικό μέτρο στην Τουρκία ανέρχεται στο 10%.

    (ΚΣ)

    [04] Δημοσκόπηση για τα καθημερινά θέματα που ταλανίζουν τους Τούρκους πολίτες δείχνουν χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών

    H Cumhuriyet (16.11.20) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρεία Konsensus μεταξύ 14 Σεπτεμβρίου και 20 Οκτωβρίου 2020 αναφορικά με διάφορα θέματα της επικαιρότητας που ταλανίζουν την Τουρκία. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι όπως πιο κάτω:

    Στην ερώτηση: «Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς σας έγινε καλύτερη, χειρότερη ή παρέμεινε η ίδια σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο;», το 53% των πολιτών δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους επιδεινώνεται σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την απόδοση των πολιτικών στην Τουρκία, ο Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά με ποσοστό 3,57 ξεπερνά σε δημοτικότητα τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που έρχεται δεύτερος με ποσοστό 3,14 και ακολουθείται από τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με ποσοστό 3,11.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, 86,5% απάντησε αρνητικά και 13,5% θετικά.

    Σε ερώτηση κατά πόσον επηρέασε θετικά ή αρνητικά η εύρεση φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα τους ερωτηθέντες, 39,9% απάντησε πως την επηρέασε θετικά, 54,6% απάντησε ούτε θετικά ούτε αρνητικά ενώ 5,5% απάντησε πως την επηρέασε αρνητικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση, κατά πόσον το «Κίνημα Πατρίδας 1000 ημερών» που ξεκίνησε από τον Μουχαρέμ Ιντζέ ήταν πετυχημένο ή αποτυχημένο, 75,4% απάντησε «πετυχημένο» ενώ 24,6% απάντησε αποτυχημένο.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, 40,9% απάντησε πως δεν υπάρχει, 31,6% απάντησε πως υπάρχει και 27,5% απάντησε πως υπάρχει μερική.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να κλείσουν τα θρησκευτικά τάγματα στην Τουρκία, 74,7% απάντησε θετικά ενώ το 25,3% απάντησε αρνητικά.

    Σε ερώτηση αν τυγχάνουν σεβασμού στην καθημερινή ζωή οι γυναίκες στην Τουρκία, 41,4% απάντησε μερικώς, 39% απάντησε αρνητικά και 19,6% απάντησε θετικά.

    Για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας, οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση ρωτήθηκαν αν πρέπει να αρθεί εντελώς για όλους τους βουλευτές. Το 50,7% απάντησε ότι πρέπει να αρθεί άμεσα ενώ 41,4% απάντησε υπό προϋποθέσεις. Μόνο το 7,4% απάντησε πως δεν πρέπει να αρθεί.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 3,223 τα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 89 θάνατοι

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (16.11.20 ) ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 3,223 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 142,496 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 89 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 2,561.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 414,278 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 11,507. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 353,663.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 16,156,470 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,439 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,2%.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 16 November 2020 - 16:57:20 UTC