Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-10-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 197/2020 22.10.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στις 26 Οκτωβρίου η συνάντηση Τατάρ - Έρντογαν
  • [02] Δεν θα πέσουν στην «παγίδα» της ομοσπονδίας, λέει ο Τατάρ
  • [03] Στις 31 Οκτωβρίου το έκτακτο συνέδριο του UBP
  • [04] Έκθεση παρατυπιών και παρεμβάσεων στις «εκλογές» ετοιμάζει ομάδα νομικών και ακτιβιστών
  • [05] Αρθρογράφος για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας και την προσάρτηση
  • [06] Μόνο να την ονομάσουν προσάρτηση έμεινε, λέει αρθρογράφος
  • [07] Ικανοποίηση Καραμολλάογλου για την νίκη Τατάρ
  • [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Ουλούτσαϊ με την Πρόεδρο της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν
  • [09] Πέντε νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [10] Σκέψεις απόσυρσης από την πολιτική κάνει ο Όζερσαϊ, υποστηρίζει ο Τύπος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για την τριμερή συνάντηση Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου
  • [02] Οκτάι: «Δεν υπάρχει πια λύση ομοσπονδίας στη Κύπρο»
  • [03] Στάλθηκε συνολική οικονομική βοήθεια στα κατεχόμενα 138 εκ. ΤΛ για αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19
  • [04] Ακάρ: «Καλούμε σε διάλογο τους γείτονες μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αζέρο ομόλογο του είχε χθες ο Τσαβούσογλου
  • [06] Μαζικές παραιτήσεις στο Κόμμα του Μέλλοντος στην Τουρκία
  • [07] Στα 2,013 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 68 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στις 26 Οκτωβρίου η συνάντηση Τατάρ - Έρντογαν

    Η Halk?n Sesi (22.10.20) γράφει ότι ο νεοεκλεγείς Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν θα συναντηθούν στην Άγκυρα την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου. Όπως δήλωσε σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Kanal T ο ίδιος ο Τατάρ, η κοινωνικού περιεχομένου συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί μετά από την 29η Οκτωβρίου στην νεκρή ζώνη.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν θα πέσουν στην «παγίδα» της ομοσπονδίας, λέει ο Τατάρ

    Η Gunes (22.10.20) γράφει ότι ο νεοεκλεγείς Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ουδέποτε ήταν η πλευρά που απέφευγε την λύση του Κυπριακού. «Δεν θα φύγουμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε και εμείς λύση», υποστήριξε σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demiroren (DHA) και πρόσθεσε:

    «Όμως έχουν και οι Τούρκοι της Κύπρου προσδοκίες. Οι Τούρκοι της Κύπρου ίδρυσαν ένα κράτος, μια δημοκρατία. Μια αξιοπρεπής ζωή, ένα αξιοπρεπές μέλλον είναι η υπεράσπιση του κράτους μας, το να μην παραιτηθούμε ποτέ από τις εγγυήσεις της Τουρκίας και επομένως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ομοσπονδία, παγίδες που υπάρχει σκέψη να στηθούν για εμάς στο πλαίσιο ομοσπονδίας».

    Σημειώνοντας ότι εξέφρασε διαφορετικές απόψεις στο Κυπριακό, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Πήραμε έγκριση από τον λαό. Λέμε πράγματα διαφορετικά. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν θέλουμε πλέον να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στραπατσαρισμένο, σκυμμένο το κεφάλι. Αντιτιθέμεθα στα εμπάργκο και στις απομονώσεις. Υπάρχει μια αντίληψη επιβολής λύσης σε εμάς καταπιέζοντας τους Τουρκοκύπριους. Δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθούμε αυτό. Η Τουρκία βρίσκεται πίσω μας

    Είναι εκεί τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν κοιτάμε όσα συμβαίνουν, η υπεράσπιση του κράτους μας είναι ένα αξιοπρεπές μέλλον. Αν θα υπάρξει συμφωνία, μπορεί να υπάρξει. Όμως, πιο ρεαλιστική είναι μια συμφωνία στη βάση της κυρίαρχης ισότητας. Υπάρχει ένα κράτος εδώ. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ποτέ το κράτος που υπάρχει στον βορρά. Να ζουν οι Έλληνες στον νότο και οι Τούρκοι στον βορρά πλάι πλάι. Όλοι οι Τούρκοι της Κύπρου έτσι σκέφτονται. Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν θα ρίξουν το μέλλον τους σε περιπέτειες. Με την εκλογή μου στην προεδρία της δημοκρατίας άρχισε μια νέα περίοδος».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στις 31 Οκτωβρίου το έκτακτο συνέδριο του UBP

    Η K?br?s (22.10.20) γράφει ότι το Σάββατο 31 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) κατά το οποίο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Η απόφαση αυτή λήφθηκε χθες ομόφωνα από τα αρμόδια όργανα του κόμματος. Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψήφιους προέδρους δεν εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία του 50% συν μία ψήφο, ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου ανάμεσα στους υποψήφιους με τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

    Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, μέχρι το συνέδριο ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του UBP και νεοεκλεγείς Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα πρέπει να μεταβιβάσει την προεδρία του κόμματος στον γενικό γραμματέα του UBP, Ερσάν Σανέρ.

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα στον νέο πρόεδρο του UBP και πρόσθεσε ότι μέχρι τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» θα συνεχίσει να υφίσταται η απερχόμενη «κυβέρνηση» και ο ίδιος θα προεδρεύει των συνεδριάσεων του «υπουργικού συμβουλίου».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Έκθεση παρατυπιών και παρεμβάσεων στις «εκλογές» ετοιμάζει ομάδα νομικών και ακτιβιστών

    Η Avrupa (22.10.20) γράφει ότι ομάδα Τουρκοκυπρίων νομικών και ακτιβιστών με επικεφαλής τον πρώην «δικαστή», Τατζιάν Ρεϊνάρ κινητοποιήθηκαν για να ετοιμάσουν έκθεση με τις παρατυπίες και τις παρεμβάσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της «προεκλογικής» εκστρατείας που προηγήθηκε των πρόσφατων «προεδρικών εκλογών».

    Σε δήλωση που εξέδωσε η «Ομάδα Εργασίας Αναφέρουμε τις Παρεμβάσεις και τις Παρατυπίες» σημειώνεται ότι στόχος τους είναι να μην ξανασυμβούν τέτοια πράγματα και προστίθεται ότι θα μοιραστούν την έκθεσή τους με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μέλη της ομάδας εργασίας είναι γνωστά ονόματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως οι Τατζιάν Ρεϊνάρ, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν, Μινέ Γιουτζέλ, Μινέ Ατλί, Ντεριά Μπεγιατλί και Ορχάν Ερόνεν.

    Στην ανακοίνωση, αναφέρεται και τηλέφωνο επικοινωνίας στο οποίο μπορούν όσοι κατέχουν στοιχεία να τα μοιράζονται με την ομάδα.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αρθρογράφος για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας και την προσάρτηση

    Ο Χασάν Γικιτζί σε άρθρο στην Yeni Duzen (22.10.20) με τίτλο «Σάμπως και δεν συνέβη τίποτα» αναφέρεται στις παρεμβάσεις της Τουρκίας και ειδικά αξιωματούχων των Κομμάτων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και διερωτάται κατά πόσον οι διαμένοντες στα κατεχόμενα θα συνεχίσουν να ζουν σάμπως και δεν έχει συμβεί τίποτα.

    «Την ώρα που 'καλά εκπαιδευμένοι φασίστες' που έρχονται από την Τουρκία με το πνεύμα της κατάκτησης γυρίζουν στους δρόμους, στα χωριά και στις γειτονιές αυτής της χώρας και αγοράζουν σχεδόν τις εκλογές με την δύναμη της εξουσίας, την ώρα που καταφέρνουν πλήγματα στην βούλησή μας κοιτάζοντάς μας στα μάτια, πώς μπορούμε να ζούμε για άλλη μια φορά σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», διερωτάται ο Γικιτζί υποστηρίζοντας ότι «το να ομαλοποιούμε όλα τα κακά που μας συμβαίνουν είναι μια χειρότερη κατάσταση από όλα όσα μας συμβαίνουν».

    «Πώς αξιωματούχοι του ΑΚΡ και του ΜΗΡ καυχιούνται ότι έκαναν τον Ερσίν Τατάρ να κερδίσει επειδή γύρισαν από χωριό σε χωριό και γειτονιά σε γειτονιά. Πώς δίπλα στις καυχησιές των αξιωματούχων των ΑΚΡ και ΜΗΡ καθίσταται αδύναμο και χωρίς νόημα πλέον το σύνθημα 'Αυτή η Χώρα είναι δική μας', το οποίο άρχισε να χάνει ακόμα και το νοσταλγικό και μελαγχολικό του ύφος και άφησε μια κακή γεύση στο στόμα», αναφέρει ο αρθρογράφος διερωτώμενος το εξής:

    «Σκεφτήκατε καθόλου για παράδειγμα ότι ξεχάστηκε το σύνθημα 'αυτή η χώρα είναι δική μας', αφανίστηκε η επιθυμία ότι 'η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί' και δεν μνημονεύεται καθόλου η προσπάθεια ότι 'ο μόνος δρόμος είναι η ομοσπονδία' και καταργήθηκε το ιδανικό ότι 'εμείς θα διοικήσουμε', επειδή δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένα 'εμείς' σήμερα με την έννοια που το ξέρουμε; [...] Μήπως μπορεί να μην τα έχουν σκεφτεί καθόλου αυτά εκείνοι που κοιτάζοντας τις τελευταίες εκλογές ακόμα δεν μπορούν να δουν την επίδραση των πολιτικών αφομοίωσης και των μηχανισμών ηγεμονίας που έκτισε το κράτος της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, δεν μπορούν να ανοίξουν το στόμα τους σε αυτά και κρύβονται πίσω από στολισμένες λέξεις;»

    Επισημαίνει επίσης ότι μπορούμε εύκολα να προβλέψουμε τα επόμενα πέντε χρόνια των Τουρκοκυπρίων, κοιτάζοντας τα τελευταία πέντε χρόνια της Τουρκίας του ΑΚΡ και προσθέτει και το εξής.

    «Μην φοβάστε, δεν θα βγουν κάποιοι να ανακηρύξουν την προσάρτηση, διότι δεν χρειάζεται μια τέτοια ανακήρυξη. Στην πράξη, στον κόσμο της θεμελιωμένης τακτικής σκέψης της Τουρκίας, το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι προσαρτημένο στην Τουρκία ούτως ή άλλως! Οι διαμένοντες στην Τουρκία θα προσποιούνται ότι η ΤΔΒΚ είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και θα εμβαθύνουν την προσάρτηση, ενώ οι διαμένοντες στην ΤΔΒΚ θα καμώνονται ότι δεν υπάρχει προσάρτηση και θα αναφέρονται σε ενδυνάμωση της 'ανεξάρτητης' ΤΔΒΚ, ανανέωση και μεταρρύθμιση [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Μόνο να την ονομάσουν προσάρτηση έμεινε, λέει αρθρογράφος

    Ο Σαμί Όζουσλου σε άρθρο στην Yeni Duzen (22.10.20) με τίτλο «Έμεινε το όνομα της προσάρτησης» αναφέρεται σε χθεσινή δήλωση του προέδρου της λεγόμενης τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Χασάν Σέρτογλου, ο οποίος είναι μέλος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), του οποίου πρόεδρος είναι προς το παρόν ο Ερσίν Τατάρ. Σημειώνοντας ότι οι «εδώ υπάλληλοι της Άγκυρας» και η λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στην κατεχόμενη Λευκωσία έκαναν και τον Σέρτογλου να επαναστατήσει, ο αρθρογράφος σημειώνει το εξής:

    «[...] 'Μια μέρα πριν τις εκλογές μοιράσατε εν αγνοία μου υλικό σε 100 σωματεία, λέει ο πρόεδρος Σέρτογλου και προσθέτει: 'Στο εξής μην περιμένετε σεβασμό από εμένα'! Ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου παραπονιέται ότι παρακάμφθηκε. Όχι για την βοήθεια. Αντιθέτως, λέει ότι και ο ίδιος ζήτησε βοήθεια από την πρεσβεία προς τα σωματεία. Όμως, δεν του τηλεφώνησαν καν, λέει. Γιατί; Το εξηγεί και αυτό ο Σέρτογλου: Λέει ότι 'αντιτάχθηκα στο Συντονιστικό Γραφείο και δεν υπέγραψα, γι' αυτό'. Τόσο ξεκάθαρο, τόσο απλό.

    Ιδού, σε αυτό το σημείο ήρθαν οι σχέσεις Τουρκίας-ΤΔΒΚ! Το Συντονιστικό Γραφείο της Τουρκίας είναι ενεργό, είναι επί τω έργω, παρά τις αντιρρήσεις της κοινωνίας και την δικαστική απόφαση! Δεν μπορείτε να δείτε, δεν μπορείτε να ακούσετε τέτοιαν κατάσταση σε καμία χώρα του κόσμου. Αλλά εδώ σε εμάς γίνεται. [...] Το Συντονιστικό Γραφείο δαπανά ένα σωρό χρήματα για να μεγαλώσει ειδικά τις νέες γενιές 'προς την κατεύθυνση των δικών του ιδεολογικών ονείρων'. [...]

    Κοντολογίς, η ΤΔΒΚ διοικείται πλέον από «γραφεία». Ο Χασάν Σέρτογλου λέει 'δεν υπέγραψα για το Συντονιστικό Γραφείο και ο φίλος που τέθηκε επικεφαλής του γραφείου τρέφει εχθρότητα εναντίον μου από εκείνη την ημέρα'. Αυτός σαν να είναι ένας ρόλος που κλάπηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν. 'Έτσι τιμωρώ εγώ όποιον δεν εφαρμόζει αυτά που λέω, αυτόν που αντιτίθεται', λέει και ακόμα και ο υπάλληλος στο γραφείο του εδώ! Θεωρεί ότι έχει αυτή την εξουσία και αυτό το δικαίωμα. Γι' αυτό δεν έμεινε θεσμός που δεν έχει παρακαμφθεί, αξίωμα που δεν έχει συνθλιβεί στην ΤΔΒΚ. Προσάρτηση είπατε; Μόνο το όνομά της δεν τέθηκε. Προς το παρόν! Αλλιώς, η ίδια ισχύει μια χαρά...»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ικανοποίηση Καραμολλάογλου για την νίκη Τατάρ

    Η Diyalog (22.10.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του τουρκικού Κόμματος της Ευδαιμονίας (SP) Τεμέλ Καραμολλάογλου εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την νίκη του υποψηφίου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσίν Τατάρ στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του κόμματός του, ο Καραμολλάογλου ανέφερε τα εξής για το θέμα:

    «Ο Ερσίν Τατάρ παρουσίασε ξεκάθαρα την στάση του, είναι ένας άνθρωπός μας ο οποίος υιοθέτησε την από κοινού δράση με την Τουρκία. Αυτή την στιγμή είναι ο 5ος πρόεδρος της ΤΔΒΚ. Ελπίζουμε ότι κατά τον δικό του καιρό η ΤΔΒΚ θα αναγνωριστεί ως μια ανεξάρτητη δημοκρατία και από άλλες χώρες, όχι μόνο από εμάς. Δεν είναι δυνατόν να παραιτηθούμε από την Κύπρο. Σήμερα η σημασία της Κύπρου έχει γίνει καλύτερα αντιληπτή σε σχέση με το παρελθόν. Το πνεύμα του 1974 διατηρείται ακόμα ζωντανό στις καρδιές τις δικές μας και των Τούρκων».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Ουλούτσαϊ με την Πρόεδρο της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν

    Η Havadis (22.10.20) γράφει ότι ο ούτω καλούμενος πρόεδρος της «βουλής» του καθεστώτος, Τεμπερρουκέν Ουλούτσαϊ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν Σαχιμπέ Γκαφάροβα, στην οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν την ζωή τους από τις αρμένικες επιθέσεις.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «βουλής», ο Ουλούτσαϊ χαρακτήρισε απαράδεχτες τις επιθέσεις της Αρμενίας εναντίον της «αδελφής χώρας» του Αζερμπαϊτζάν και αμάχων σε πολλές περιοχές και εξέφρασε την ευχή να τερματίσει χωρίς όρους η Αρμενία όλες τις επιθέσεις της.

    Ο Ουλούτσαϊ ευχήθηκε επίσης στην Γκαφάροβα για την 18η Οκτωβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας ότι επιθυμία τους είναι η ενίσχυση των φιλικών και αδελφικών σχέσεων ανάμεσα στους «λαούς» τους και τις «χώρες» τους.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Πέντε νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (22.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,476 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν πέντε νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα τρία κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα δύο είναι εγχώρια περιστατικά. Είπε επίσης ότι 10 άτομα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

    Μέχρι τις 21 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν 204,706 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 871 κρούσματα Covid-19, 795 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 71 ασθενών, 20 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 51 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Αυτή την στιγμή κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Σκέψεις απόσυρσης από την πολιτική κάνει ο Όζερσαϊ, υποστηρίζει ο Τύπος

    Η Avrupa (22.10.20) γράφει ότι ο ιδρυτής του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ συνεχίζει επίμονα την σιωπή του και δεν έχει πρόσβαση κανείς σε αυτόν μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα. Αυτή η στάση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Όζερσαϊ «σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει την πολιτική», αναφέρει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας την διαφωνία του ΗΡ με το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου πριν από τον πρώτο γύρο των «εκλογών» και την ανακοίνωσή του ότι αποσύρεται από τον «κυβερνητικό συνασπισμό».

    Μετά τον πρώτο γύρο των «εκλογών» ο Όζερσαϊ είχε δηλώσει ότι έλαβε στήριξη πολύ χαμηλότερη από αυτήν που ανέμενε και πρόσθεσε ότι θα επανεξετάσει την πολιτική του ζωή. Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ενδεικτικό των σκέψεων Όζερσαϊ να εγκαταλείψει την πολιτική.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για την τριμερή συνάντηση Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών MFA (22.10.20) σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς Συνάντησης μεταξύ Αιγύπτου-Ελλάδας και «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέροντας ότι απορρίπτει πλήρως τις αβάσιμες κατηγορίες και ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται σε αυτό, εναντίον της Τουρκίας.

    «Η στοχοποίηση της χώρας μας κάθε φορά με ανακοινωθέντα που εκδίδονται από αυτή την τριμερή η οποία δήθεν στοχεύει στη 'στήριξη της ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας' στην Ανατολική Μεσόγειο', αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις αυτών των χωρών».

    «Η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια περιεκτική προσέγγιση με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και όλων των παράκτιων χωρών. Οι χώρες που δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή, δεν μπορούν να εξεύρουν λύση στα προβλήματα αν δεν αλλάξουν τις εχθρικές και μαξιμαλιστικές τους πολιτικές. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Οκτάι: «Δεν υπάρχει πια λύση ομοσπονδίας στη Κύπρο»

    Υπό τον τίτλο «Οκτάι: Η Τουρκία δεν θα δώσει σε κανένα ούτε μια σπιθαμή γης, ούτε μια σταγόνα νερού», το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (21.10.20, ΑΑ) δημοσιεύει συνέντευξη του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι στο τηλεοπτικό σταθμό CNNTurk.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των «εκλογών» στα κατεχόμενα, ο Οκτάι υποστήριξε ότι «ο Τουρκοκυπριακός λαός αποφάσισε με την δική του βούληση». Επικρίνοντας το σχόλιο ότι ο Ερσίν Τατάρ κέρδισε τις εκλογές με την στήριξη της Τουρκίας μετά που έχασε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τις «εκλογές», ο Οκτάι υποστήριξε: «Αυτά πάντα γίνονται, το γνωρίζετε. Επιθυμώ να εκφράσω κυρίως ότι η ΤΔΒΚ είναι ένα κράτος που αναγνωρίζει η Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι είναι οι φυσικοί μας αδελφοί. Δύο ξεχωριστά κράτη, αλλά φυσικά αδέλφια».

    Υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να κοιτάζουν ειδικά μόνο το θέμα των «εκλογών» στην Κύπρο, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχθηκε την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και τα δικαιώματά τους στο νησί, και ούτε επιθυμεί τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων. Επιπλέον, έγινε δεκτή στην ΕΕ με άδικο τρόπο, πρόσθεσε ο Οκτάι.

    Αναφέροντας ότι η Τουρκία κατέβαλε κάθε είδους προσπάθεια για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο, όμως λύση δεν επιτεύχθηκε, ο Οκτάι υποστήριξε:

    «Δεν επιθυμούμε πια να προχωρήσουμε προς τη μη λύση. Συνεπώς, είδαμε ότι λύση ομοσπονδίας δεν υπάρχει. Έγιναν οι συνομιλίες Κρανς Μοντανά το 2017. Ήταν αυτοί που έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι 'δεν θέλουν'. Αργότερα ειπώθηκαν διάφορα, όπως συνομοσπονδία, και μετά χαλαρή ομοσπονδία...Δεν μπορούμε να χάσουμε ακόμη 50 χρόνια με το γεγονός της ομοσπονδίας, μπορούμε να διαπραγματευτούμε για δύο κράτη στη βάση πια της κυριαρχίας. Στην κυριολεξία, πρέπει να πατάμε τα πόδια μας στη γη. Στις τελευταίες εκλογές, οι Τουρκοκύπριοι είπαν: 'Μπορούμε να δούμε μια λύση στη βάση της κυριαρχίας, με δύο κυρίαρχα κράτη, δικοινοτική, που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους στο νησί και την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων'. Η πλειοψηφία το είπε αυτό».

    Διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία κάθε χρόνο υπογράφει πρωτόκολλο με την «ΤΔΒΚ» και διαχωρίζει προϋπολογισμό για την «ΤΔΒΚ», ο Οκτάι σημείωσε ότι αυτές οι βοήθειες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με κοινωνική σημασία, συνεχίζονται. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι οι οικονομικές βοήθειες προς τα κατεχόμενα συνεχίζονται, χωρίς να επηρεάζονται στο αν υπάρχουν ή όχι «εκλογές».

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οκταί επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει την δική της υφαλοκρηπίδα και κάνει τις έρευνες της σε αυτή, όπως κάνει στην Μαύρη Θάλασσα το ίδιο κάνει και στην Μεσόγειο. Σημείωσε ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται την άδεια ή την έγκριση κανενός για να διεξάγει τις έρευνες της στις περιοχές που θέλει στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Δείχνοντας χάρτες σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και τους «ισχυρισμούς» της Ελλάδας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Οκτάι υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της, και θα συνεχίσει και τις σεισμικές έρευνες της και τις γεωτρήσεις της «ΤΔΒΚ» στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων.

    Δείχνοντας χάρτη πώς θα διαμορφωθούν τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, σε περίπτωση που οι θέσεις της Ελλάδας γίνουν δεκτές, ο Οκτάι χρησιμοποίησε την εξής φράση: «Αφήστε στην άκρη το διεθνές δίκαιο, ο άνθρωπος να φοβάται τον θεό. Ρωτήστε αυτούς που έχουν συνείδηση», προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ο θέμα είναι αυτό: «Ζητήθηκε να η Τουρκία να φυλακιστεί στην ηπειρωτική γη και να ανακηρυχθεί μια νέα συνθήκη Σεβρών. Εμείς θα σχίσουμε αυτή την συνθήκη των Σεβρών».

    Εξακολουθώντας να δείχνει του χάρτες, ο Οκτάι επισήμανε ότι οι θέσεις της Ελλάδας ερμηνεύονται ότι τα εμπορικά πλοία της Τουρκίας, που βρέχεται από θάλασσα από τις τρεις πλευρές της, δεν θα μπορούν να κινηθούν στα ανοικτά των θαλασσών. «Τώρα μπορείτε να αντιληφθείτε το Κυπριακό πρόβλημα; Μπορείτε να καταλάβετε γιατί η Κύπρος είναι τόσο σημαντική; Μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει η Κύπρος για εμάς και τι σημαίνει η Κύπρος για την Γαλλία, για την ΕΕ και για άλλους;», ρώτησε ο Οκτάι.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η ηπειρωτική γη έχει υφαλοκρηπίδα, ενώ τα νησιά και ακόμη περισσότερο οι βραχονησίδες δεν πρέπει καν να γίνεται λόγος, ο Οκτάι ανέφερε: «Δεν είναι θέμα Ελλάδας, μπορεί να είναι οποιαδήποτε χώρα, η Τουρκία δεν θα δώσει σε κανένα, ούτε μια σπιθαμή γης, ούτε μια σταγόνα νερού από τις θάλασσες της, ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των μελλοντικών της γενιών. Όποιο και αν είναι το κόστος. Τόσο ξεκάθαρα το λέμε. (...)»

    Ερωτηθείς να αξιολογήσει την στάση της ΕΕ σχετικά με τα βήματα που πήρε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οκτάι αναφέρθηκε στο σοβαρό τριγμό που προκλήθηκε στην δομή της ΕΕ με το Brexit, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ κρατά την στάση, «Η Ελλάδα έχει άδικο, αλλά είναι μέλος της ΕΕ και εμείς είμαστε δίπλα της». «Κανείς δεν είπε ότι η Ελλάδα έχει δίκαιο σχετικά με το Καστελόριζο, αλλά δεν ειπώθηκε ανοιχτά», ισχυρίστηκε ο Οκτάι. Ερωτηθείς να απαντήσει εάν το έχουν δηλώσει αυτό πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Οκτάι είπε: «Φυσικά και το έχουν πει. Ο Πρόεδρος μας εξηγεί με πολύ ξεκάθαρο τρόπο με χάρτες κάθε είδους θέματος σχετικά με το Καστελόριζο, σε κάθε συνάντηση με όλους τους αρχηγούς κρατών».

    Σημειώνοντας ότι ήταν ειδική παράκληση από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προς τον Πρόεδρο Ερντογάν να αποσύρει για κάποιο διάστημα το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, ο Οκτάι ανέφερε: «Η Τουρκία δεν είναι καμία χώρα που δραπετεύει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή το πεδίο μάχης. Ο Πρόεδρος μας είναι άνετος. Η Τουρκία έχει μια άνεση. Είναι ένα κράτος με χιλιάδες χρόνια διπλωματική παράδοση και διπλωματικό πλούτο».

    (ΔΨ)

    [03] Στάλθηκε συνολική οικονομική βοήθεια στα κατεχόμενα 138 εκ. ΤΛ για αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (21.10.20, ΑΑ), ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σε παρουσίαση του προϋπολογισμού της Τουρκικής κυβέρνησης για το 2021 στην επιτροπή προγραμματισμού και προϋπολογισμού της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (TBMM), αναφέρθηκε και για την οικονομική βοήθεια που στάλθηκε στα κατεχόμενα.

    Αναφορικά με τον αγώνα καταπολέμησης της πανδημίας της νόσου Covid-19, ο Οκτάι δήλωσε ότι αμέσως με την πρώτη εμφάνιση κρούσματος της νόσου στην «ΤΔΒΚ» στάλθηκε οικονομική βοήθεια ύψους 72 εκ. τουρκικών λιρών [γύρω στα 8 εκ. ευρώ] για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην συνέχεια, σημείωσε ο Οκτάι παραχωρήθηκε δωρεάν 66 εκ. τουρκικών λιρών στην «ΤΔΒΚ» στο πλαίσιο πακέτου στήριξης εναντίον της νόσου Covid-19.

    «Στο πλαίσιο της συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας 2020, που είναι συνολικά 2,3 δισεκ. τουρκικές λίρες, πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα η ανέγερση, μέσα σε δύο μήνες, του πλήρους εξοπλισμένου νοσοκομείου πανδημίας 100 κλινών για έκτακτα περιστατικά στην Λευκωσία», επισήμανε ο Οκτάι.

    Σημειώνοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για εναρμόνιση του προγράμματος «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, ο Οκτάι πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για χρήση και στα κατεχόμενα.

    (ΔΨ)

    [04] Ακάρ: «Καλούμε σε διάλογο τους γείτονες μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ -22.10.20), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στα πλαίσια άσκησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) που φέρει την ονομασία «Ελεύθερη Βολή 2020», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο λέγοντας τα εξής: «Καλούμε τους γείτονες μας και τους άλλους οργανισμούς σε διάλογο. Ελάτε να συναντηθούμε στα πλαίσια των κανονισμών και να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα».

    Προβάλλοντας και πάλι τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ μια περιοχή 40.000 χιλιομέτρων του Καστελόριζου που απέχει μόλις 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και 1,950 από την Τουρκία να αποκτήσει θαλάσσια δικαιοδοσία, ο Ακάρ δήλωσε και τα εξής:

    «Μόλις πούμε όχι σε κάτι, βγαίνουν απέναντι μας και σαν χορωδία μας λένε ότι δημιουργούμε ένταση. Εμείς έχουμε δίκαιο και είμαστε δυνατοί. Όσον και να είμαστε υπέρ του διαλόγου και των πολιτικών λύσεων, θα επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τετελεσμένα ούτε και θα επιστρέψουμε στην άλλη πλευρά να παραβλέπει τα δικαιώματα μας. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Συνεπώς, εμείς καλούμε τους γείτονες μας, και όλους τους οργανισμούς και οργανώσεις σε διάλογο. Ελάτε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να συνομιλήσουμε στα πλαίσια των κανονισμών και να επιλύσουμε αυτά τα θέμα. Η δική μας επιθυμία είναι αυτή. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια που δεν συνάδει με τη λογική και το δίκαιο και γίνεται από τρίτες πλευρές προκειμένου να επιδείξουν ανάστημα και μπόι, είναι προσπάθειες χωρίς περιεχόμενο και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την πλευράς μας. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε δυνατοί, και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα μας. Επιθυμία και ελπίδα μας είναι να επικρατήσει ο αμοιβαίος διάλογος, και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ πρώτα των στρατιωτικών και ακολούθως των ειδικών εμπειρογνωμόνων, να υπάρξει μια δέσμευση σε μια απόφαση και να επικρατήσει επιτέλους ειρήνη, γαλήνη και σταθερότητα στην περιοχή για να μπορέσουν οι δυο γειτονικές χώρες να ζήσουν σε ειρήνη, γαλήνη, ηρεμία και ασφάλεια», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο τις υποχρεώσεις της μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να το πράττει, όπως είπε, με την ίδια ευαισθησία. «Η υπόθεση της Κύπρου, είναι εθνική υπόθεση για μας. Εσείς, προσπαθείτε να καθορίσετε τις θαλάσσιες αρμοδιότητες σας με βάση τα δικά σας συμφέροντα και από την μια, παραγνωρίζετε εντελώς τους Τουρκοκύπριους και από την άλλη λέτε ότι θέλετε λύση. Αυτή η πολιτική της μη λύσης είναι δική σας. Αν θέλετε πολιτική λύση και ένα σωστό περιβάλλον, τότε να αποδεχθείτε την ύπαρξη των Κυπρίων αδελφών σας και θα ήταν πιο σωστό να ακολουθήσετε το δρόμο της λογικής και όχι απλώς να τους ενημερώνετε για το θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων», δήλωσε ο Ακάρ.

    Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία πάντοτε τασσόταν υπέρ του διαλόγου, της διπλωματίας και των πολιτικών λύσεων, ο Ακάρ, αναφερόμενος στη διεξαγωγή της άσκησης, είπε ότι παρόλα αυτά, η Τουρκία λαμβάνοντας υπόψιν τις περιφερειακές εξελίξεις, πρέπει να είναι έτοιμη μέσω των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), να πολεμήσει στο πεδίο της μάχης.

    (ΑΚ)

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αζέρο ομόλογο του είχε χθες ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (21.10.20) ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στο Καραμπάχ.

    Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται να γίνουν βήματα την απελευθέρωση των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν που βρίσκονται υπό κατοχή και για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στην περιοχή.

    (ΑΚ)

    [06] Μαζικές παραιτήσεις στο Κόμμα του Μέλλοντος στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Sozcu (21.10.20), 30 άτομα, μέλη της Επαρχιακής Οργάνωσης του Gemlik (επαρχία της Μπρούσας) του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) υπέβαλαν στον πρόεδρο του Κόμματος Αχμέτ Νταβούντογλου την παραίτηση τους μετά από σοβαρές διαφωνίες που προέκυψαν στο επαρχιακό συνέδριο του κόμματος.

    Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της επαρχιακής οργάνωσης του Κόμματος του Μέλλοντος στην επαρχία Gemlik της Μπρούσας, Νουργκιούν Γκιουνέρ, ανακοίνωση την παραίτηση 30 ατόμων προβάλλοντας ως δικαιολογία σοβαρές διαφωνίες εντός του κόμματος.

    (ΑΚ)

    [07] Στα 2,013 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 68 οι νεκροί

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (21.10.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 2,013 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, από σύνολο 117,943διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 68 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,507.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 353,426 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 9,513. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 308,446.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 12,759,069 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,504 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 5.6%.

    Σύμφωνα με τη Sozcu (22.10.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, σε δηλώσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης υπογράμμισε τη σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων σε 7 επαρχίες, την Σμύρνη, Γκαζίαντεπ, Καχραμανμαράς, Εσκίσεχιρ, Ντενιζλί, Αντίγιαμαν, Αϊντίν και Κωνσταντινούπολη, και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσουν οι πολίτες να ακολουθούν ευλαβικά όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και να φέρουν μάσκες.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 22 October 2020 - 12:58:23 UTC