Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-10-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 196/2020 21.10.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν υπάρχει στην ατζέντα του η προσάρτηση στην Τουρκία, υποστηρίζει ο Τατάρ -Πρέπει να συζητηθούν και άλλες εναλλακτικές εκτός της ομοσπονδίας, επαναλαμβάνει
  • [02] «Ο Τατάρ θα είναι μέρος της διαδικασίας που θα διαχειρίζεται η Τουρκία»
  • [03] Αν η Τουρκία πει στον Τατάρ να συζητήσει λύση ομοσπονδίας θα το κάνει, υποστηρίζει Τουρκοκύπριος καθηγητής
  • [04] Υποχρεωτικό καθίσταται το τεστ PCR κατά τις διελεύσεις στα κατεχόμενα
  • [05] Πέντε νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [06] Δύο ρυμουλκά εκσυγχρονίστηκαν στην Τουρκία και εστάλησαν στην κατεχόμενη Κύπρο
  • [07] Υπήρξαν παρεμβάσεις στις «εκλογές», παραδέχεται ο πρόεδρος του DP
  • [08] Άρχισαν οι ετοιμασίες για έκτακτο συνέδριο στο UBP
  • [09] Τον γαμπρό του Έρντογαν συνάντησε «βουλευτής» του UBP
  • [10] Φήμες θέλουν τον γιο του Ραϊφ Ντενκτάς ως τον νέο διαπραγματευτή στο Κυπριακό
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Οι Τουρκοκύπριοι επέλεξαν ένα κοινό μέλλον με την Τουρκία, υποστηρίζει ο Ερντογάν
  • [02] Τάταρ: «Γκρέμισα ένα κάστρο»
  • [03] Ο Κιλιτσντάρογλου συγχαίρει τον Τατάρ και τον καλεί να εργαστεί για την «αναγνώριση της ΤΔΒΚ»
  • [04] «Η ΤΔΒΚ πρέπει πια να αναγνωριστεί», υποστήριξε ο αρχηγός του κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς
  • [05] Σε ξεκάθαρη παρέμβαση της Τουρκίας στις «εκλογές» αναφέρεται η Σαμπάχ
  • [06] «Βάση για επενδύσεις η ΤΔΒΚ» για τους Τούρκους επιχειρηματίες μετά την «εκλογή» Τατάρ, γράφει η Σαμπάχ
  • [07] Ακάρ προς Ελλάδα: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου για την επίτευξη ειρήνης»
  • [08] Η Τουρκία εξέδωσε 3 νέες NAVTEX, 2 στο Αιγαίο και 1 στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [09] Στα 1,894 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 74 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν υπάρχει στην ατζέντα του η προσάρτηση στην Τουρκία, υποστηρίζει ο Τατάρ -Πρέπει να συζητηθούν και άλλες εναλλακτικές εκτός της ομοσπονδίας, επαναλαμβάνει

    Η Halk?n Sesi (21.10.20) γράφει ότι ο νεοεκλεγείς Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχουν κοινωνικού περιεχομένου συνάντηση την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στην νεκρή ζώνη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αποφασίστηκε όπως οι δύο ηγέτες λάβουν μέρος σε εκδήλωση κοινωνικού περιεχομένου που θα διοργανώσουν τα Ηνωμένα Έθνη.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι σε συνέντευξή του, ο Τατάρ δήλωσε ότι όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου το συντομότερο. Σημείωσε ότι το κυπριακό πρόβλημα συνεχίζεται και ότι οι δύο πλευρές δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη και υποστήριξε ότι γι' αυτό τον λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να τον αποκαλεί «Ερσίν» και ο ίδιος θα τον προσφωνεί ως «Νίκο».

    Αναφέροντας ότι κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία απευθύνονταν ο ένας στον άλλον με τα ονόματά τους αντί με τους τίτλους τους, ο Τατάρ είπε: «Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον Νίκο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά γνωρίζει άλλωστε τις απόψεις μας στο κυπριακό πρόβλημα. Βασικά πρέπει να εξηγήσουμε το πρόβλημα μας στον κόσμο».

    Η Gunes (21.10.20) γράφει ότι η εν λόγω συνέντευξη παραχωρήθηκε σε ιδιωτική διαδικτυακή τηλεόραση. Αναφερόμενος στην εκλογή του στην ηγεσία της κοινότητας, ο Τατάρ επεσήμανε ότι μένουν κενές οι θέσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού και του προέδρου το Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), προσθέτοντας ότι θα διεξαχθεί συνεδρία της «κοινοβουλευτικής ομάδας» του κόμματος για να ακουστούν οι απόψεις των «βουλευτών» και να αποφασιστεί το κατά πόσον θα πάνε σε συνέδριο. Υπενθύμισε ότι όταν είχε εκλεγεί στην ηγεσία της κοινότητας ο Ντερβίς Έρογλου, αρχικά τον αναπλήρωσε στην «πρωθυπουργία» ο τότε «υπουργός εξωτερικών», Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν και το κόμμα διενήργησε συνέδριο εντός 15 ημερών και εξέλεξε πρόεδρό του τον μακαρίτη Ιρσέν Κιουτσιούκ.

    Είπε ότι θα αναθέσει το καθήκον σχηματισμού «κυβέρνησης» στο άτομο που θα εκλεγεί στην προεδρία του UBP και ότι θα συζητηθεί εντός του κόμματος ποιος θα είναι ο αναπληρωτής μέχρι τον σχηματισμό της «κυβέρνησης».

    Αναφερόμενος στο κατά πόσον συνεχίζει να υφίσταται η «κυβέρνηση» λόγω της κρίσης που ξέσπασε μεταξύ των εταίρων πριν τις «εκλογές» και στο θέμα της ενδεχόμενης διενέργειας πρόωρων «βουλευτικών εκλογών», ο Τατάρ είπε:

    «Το κράτος θέλει σοβαρότητα. Το Κόμμα του Λαού δεν μου υπέβαλε την παραίτησή του. Διεξήχθησαν εκλογές δύο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν θα είναι σωστό να διεξαχθούν αμέσως μετά εκλογές για τρίτη φορά. Πρέπει να συσταθεί νέα κυβέρνηση. Πρέπει να ξεκαθαρίσει η στάση του Κόμματος του Λαού».

    Σημειώνοντας ότι με τον ίδιο δυσαρεστήθηκε ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός εξωτερικών», Κουτρέτ Όζερσαϊ και ότι ακόμα δεν του τηλεφώνησε, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το πρόβλημα του Όζερσαϊ είναι με τον ίδιο λόγω της κίνησης στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και όχι με το UBP.

    Αναφέροντας ότι πρέπει να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες για σύσταση της νέας «κυβέρνησης», ο Τατάρ υποστήριξε ότι το Κόμμα του Λαού πρέπει να ξεκαθαρίσει την στάση του και πρόσθεσε ότι διεξάγονται συναντήσεις και με άλλα κόμματα.

    Στέλλοντας μήνυμα προς τον Όζερσαϊ, είπε το εξής ο Τατάρ: «Πρέπει να συναντηθούμε ια να λύσουμε το πρόβλημα με τον Όζερσαϊ στο πλαίσιο της λογικής και της σωφροσύνης, όπως απαιτεί η σοβαρότητα του κράτους και η ευθύνη απέναντι στον λαό».

    Αναφερόμενος στην παραίτηση του λεγόμενου βουλευτή του UBP στην κατεχόμενη Λευκωσία, Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν, ο οποίος ζει στο εξωτερικό και δεν συμμετέχει στις συνόδους της «βουλής», ο Τατάρ είπε ότι δεν αποδέχθηκαν την παραίτησή του και ότι ευχή τους είναι να επιστρέψει πίσω στην «χώρα».

    Απαντώντας σε αναφορές του βρετανικού Τύπου μετά την εκλογή του ότι «εξελέγη πρόεδρος ένας εθνικιστής απόφοιτος του Cambridge» και ότι «ο Τατάρ θα πλήξει τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού», ο Τατάρ ανέφερε ότι τον γνωρίζει ο «λαός», ότι θα είναι ενεργός «πρόεδρος» και ότι θα μεταβεί στην Βρετανία για να εξηγήσει το πρόβλημά τους.

    Χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «ένα πραγματικά εθνικιστή άνθρωπο», όμως ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι θα καταβάλει προσπάθεια για εξεύρεση μιας λύσης η οποία θα προστατεύει τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού» και δεν θα χάνονται τα δικαιώματά του.

    Σχολιάζοντας το κατά πόσον θα αντιμετωπίσει πρόβλημα να ταξιδέψει στο εξωτερικό όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως, ο Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τη μετάβασή του στο εξωτερικό και πρόσθεσε: «Μπορώ να πάω και στην νότια Κύπρο. Έχω πολλούς γνωστούς και στην νότια Κύπρο».

    Ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό για να κάνει την φωνή των Τουρκοκυπρίων να ακουστεί και να εξηγήσει τα προβλήματά τους, προσθέτοντας ότι ζήτησε την βοήθεια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν πάνω σε αυτό το θέμα λέγοντάς του: «Ανοίξτε μου πόρτες να κάνω την δίκαιη υπόθεση των Τούρκων της Κύπρου και την φωνή τους να ακουστεί στον κόσμο».

    Σημείωσε ότι παράλληλα με την εξωτερική πολιτική, θα στηρίζει την «κυβέρνηση» στα εσωτερικά θέματα και θα αποτελεί την «γέφυρα» μεταξύ της Τουρκίας και της «κυβέρνησης».

    Σημειώνοντας ότι θα διεξάγει τις συνομιλίες για το Κυπριακό έχοντας στενές σχέσεις με την Τουρκία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Η Τουρκία είναι εγγυήτρια μας και μητέρα πατρίδα μας. Πρέπει να προστατεύουμε μαζί τα εθνικά συμφέροντα».

    Υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν για να μεταφέρουν την «ΤΔΒΚ» σε ένα «καλύτερο σημείο», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει στην ημερήσια μας διάταξη η πολιτική της προσάρτησης στην Τουρκία», προσθέτοντας ότι «δεν ήρθε μια τέτοια απαίτηση από την Τουρκία».

    Αναφέροντας ότι την ερχόμενη βδομάδα θα μεταβεί στην Άγκυρα με πρόσκληση του Προέδρου Έρντογαν, ο Τατάρ είπε ότι προσκάλεσε και ο ίδιος τον Έρντογαν στα εγκαίνια του «νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών» στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Η κατάσταση είναι προβληματική στο σημείο που έφτασε στο Κραν Μοντάνα και άλλαξε πλέον η κατάσταση λόγω των εξελίξεων που βιώθηκαν. Δεν γίνεται να συζητείται μόνο η ομοσπονδία. Πρέπει να έρθουν στο τραπέζι και εναλλακτικές επιλογές. Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα με την συζήτηση της ομοσπονδίας εδώ και 50 χρόνια. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι προϋποθέσεις στο τραπέζι».

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Ο Τατάρ θα είναι μέρος της διαδικασίας που θα διαχειρίζεται η Τουρκία»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Halk?n Sesi (21.10.20) γράφει ότι ο καθηγητής Δρ. Αχάτ Αντιτζάν, μέλος του Καλού Κόμματος στην Τουρκία, χαρακτήρισε εξαιρετικά ορθή την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας ότι ο Τατάρ «θα είναι μέρος της διαδικασίας που θα διαχειρίζεται η Τουρκία στην Κύπρο».

    Μιλώντας στο τουρκικό Haberturk, ο Αντιτζάν ανέφερε ότι ο Τατάρ δεν θα συνεχίσει και «δεν πρέπει να συνεχίσει» την διαδικασία του Κραν Μοντάνα. Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν τον ίδιο στόχο από την δεκαετία του 1960 και τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, ο Αντιτζάν ισχυρίστηκε:

    «Η κατάσταση που προέκυψε από αυτές τις εκλογές είναι ένα καλό πράγμα. Ο Ερσιν Τατάρ θα είναι ένα κομμάτι της διαδικασίας που θα διαχειριστεί η Τουρκία στην Κύπρο. Πρέπει να διασφαλίσουμε να πάει η Κύπρος προς την λύση δύο κρατών για να μπορέσει να συνεχιστεί η αντίληψη της Γαλάζιας Πατρίδας στην Τουρκία. Μόνο αφότου εξασφαλίσουμε αυτό το κράτος, μπορεί να είναι εντός της ΕΕ. Αλλιώς η τουρκική πλευρά θα αφανιστεί και θα πάει».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αν η Τουρκία πει στον Τατάρ να συζητήσει λύση ομοσπονδίας θα το κάνει, υποστηρίζει Τουρκοκύπριος καθηγητής

    Η Yeni Bak?s (21.10.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος καθηγητής πολιτικών επιστημών Δρ. Σεφκί Κιράλπ ανέφερε ότι ο νεοεκλεγείς Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωνε κατά την «προεκλογική» εκστρατεία ότι θα βρει λύση δύο κρατών, όμως αν του πει η Τουρκία ότι «θα συζητήσουμε ομοσπονδία», θα το κάνει.

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Κιράλπ επεσήμανε ότι στον πρώτο γύρο οι υποψήφιοι που υποστήριζαν την ομοσπονδία ανήλθαν στο 51%, ενώ στον δεύτερο γύρο ο Μουσταφά Ακιντζί ξεπέρασε 48%. Επομένως, μέσα στην κοινότητα δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία που να λέει ότι «η ομοσπονδία είναι νεκρή», πρόσθεσε.

    Ο Κιράλπ υπενθύμισε ότι ενώ και ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συζητήσει ομοσπονδία, επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατόπιν έκκλησης του τότε Τούρκου Πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ και συζήτησε λύση ομοσπονδίας με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου. «Και ο κ. Έρογλου είχε πει ότι 'θα πάρω πίσω τις υποχωρήσεις που έκανε ο Ταλάτ', όμως συνέχισε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που τις είχε αφήσει ο Ταλάτ», επεσήμανε.

    Σημειώνοντας ότι είναι δυνατόν να αξιολογηθούν οι «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα ως «μια κούρσα ανάμεσα στην μοντέρνα πολιτική και την μεταμοντέρνα πολιτική», ο Κιράλπ είπε ότι «δόθηκαν διάφορες βοήθειες» προς κάποιους ψηφοφόρους και ότι ανάμεσα σε αυτές τις βοήθειες υπήρχαν «πληρωμές κάτω από το όνομα κοινωνικής βοήθειας λίγες μέρες πριν τις εκλογές και γεμίσματα οχημάτων με καύσιμα το κόστος των οποίων πλήρωνε το UBP».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Υποχρεωτικό καθίσταται το τεστ PCR κατά τις διελεύσεις στα κατεχόμενα

    Η Vatan (21.10.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι από σήμερα όσοι επιθυμούν να περάσουν στην κατεχόμενη Κύπρο, εξαιρουμένων των ατόμων που μεταβαίνουν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές για να εργαστούν, να σπουδάσουν ή για λόγους υγείας, θα υποχρεούνται να παρουσιάσουν τεστ PCR στο οποίο υποβλήθηκαν κατά τις τελευταίες τρεις μέρες με αρνητικά αποτελέσματα.

    Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις για τις αποφάσεις που είχε ανακοινώσει προχθές η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων», το λεγόμενο υπουργείο ανέφερε ότι τα άτομα που μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για σκοπούς εργασίας, εκπαίδευσης και υγείας καθώς και οι συνοδοί τους θα υποβάλλονται σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

    Στη δήλωση σημειώνεται ότι το κόστος των τεστ PCR στο οποίο υποβάλλονται σε εργαστήρια του «υπουργείου υγείας» άτομα που επιθυμούν να διακινηθούν για τουριστικούς σκοπούς καθορίστηκε στις 100 τουρκικές λίρες (ΤΛ), ενώ δεν υπάρχει οποιαδήποτε χρέωση για τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους και στα τεστ PCR των επαφών των κρουσμάτων που γίνονται σε πολυκλινικές.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πέντε νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (21.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,684 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν πέντε νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα δύο κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς, το ένα αεροπορικώς και τα δύο είναι εγχώρια περιστατικά.

    Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν 203,230 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 866 κρούσματα Covid-19, 785 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 76 ασθενών, 18 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 58 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Αυτή την στιγμή κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Δύο ρυμουλκά εκσυγχρονίστηκαν στην Τουρκία και εστάλησαν στην κατεχόμενη Κύπρο

    Η Vatan (21.10.20) γράφει ότι δύο ρυμουλκά ονόματι Οζγκιούρ και Σοντουρέν-10, που ανήκουν στην ούτω καλούμενη τουρκοκυπριακή ακτοφυλακή, εκσυγχρονίστηκαν στην Τουρκία και εστάλησαν πίσω στην κατεχόμενη Κύπρο πλήρως εξοπλισμένα για την ασφαλή ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια της θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μιλώντας στην τελετή στο τουρκικό λιμάνι κατά τον απόπλου των πλοίων, ο Υφυπουργός Συγκοινωνιών και Υποδομών της Τουρκίας, Σελίμ Ντουρσούν συνεχάρη τον Ερσίν Τατάρ για την νίκη του στις «προεδρικές εκλογές» και ισχυρίστηκε ότι σήμερα κατέχουν πιο πολύ από ποτέ την δύναμη και την δυνατότητα να αποκαταστήσουν και να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στις θαλάσσιες ζώνες αρμοδιότητάς τους που πηγάζουν από την κυριαρχία τους και στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο. Υποστήριξε ότι υπό την ηγεσία του Ταγγίπ Έρντογαν έγιναν σημαντικά βήματα και εξασφαλίστηκαν κέρδη στο θέμα της εξεύρεσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλων θαλάσσιων πόρων.

    Αναφερόμενος στα πλοία που εστάλησαν στα κατεχόμενα, ο Ντουρσούν είπε ότι άρχισαν εργασίες για σύσταση κέντρου παροχής υπηρεσιών σε πλοία στο πλαίσιο της ούτω καλούμενης τουρκοκυπριακής ακτοφυλακής για αύξηση της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι με αυτή την εργασία θα διευρυνθεί το πεδίο παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ισχυρίστηκε ότι οι σημαίες της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» θα συνεχίσουν να κυματίζουν περήφανα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Υπήρξαν παρεμβάσεις στις «εκλογές», παραδέχεται ο πρόεδρος του DP

    Η Detay (21.10.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι το κόμμα του δεν απώλεσε ψήφους στις «εκλογές» μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον ίδιο και ότι αντιθέτως υπήρξαν προσχωρήσεις στο DP, τα ποσοστά του οποίου κυμαίνονται μεταξύ 8 - 10%, όπως υποστήριξε.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ατάογλου ανέφερε ότι ο τέως πρόεδρος του DP, Σερντάρ Ντενκτάς δεν παραιτήθηκε από το κόμμα και πρόσθεσε ότι είναι φανερό πώς προέκυψε στον πρώτο γύρο των «προεδρικών εκλογών» το ποσοστό που έλαβε ο Ντενκτάς, ο οποίος υποστηριζόταν από το DP. Σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις ήταν φανερές, ο Ατάογλου υποστήριξε ότι το ποσοστό που έλαβε ο Ντενκτάς δεν είναι το πραγματικό ποσοστό του DP.

    Ανέφερε ότι στις «προεδρικές εκλογές» δεν υπήρχαν μόνο οι υποψήφιοι, αλλά υπήρχαν και πολλές «διάφορες δυνάμεις». Είπε ότι όπως συνέβη και με άλλα κόμματα, αυτές οι «δυνάμεις» επισκέφθηκαν και οπαδούς του DP και «κάποια ονόματα από το κόμμα μας κατευθύνθηκαν προς άλλα μέρη».

    «Υπήρχαν διάφορες δυνάμεις και στον δρόμο, δηλαδή ήταν πολύ καθαρό πώς στόχευαν στο να κερδίσει ο κ. Ερσίν», είπε και πρόσθεσε: «Υπήρχαν και αξιωματούχοι από την Τουρκία. Υπήρχαν και φίλοι μας που ήρθαν από την Τουρκία. Αυτό άλλωστε είναι γνωστό γεγονός. Δεν είναι κάτι άγνωστο. Δεν είναι και κάτι κρυφό. Δηλαδή αυτό είναι ένα φανερό γεγονός».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Άρχισαν οι ετοιμασίες για έκτακτο συνέδριο στο UBP

    Η Diyalog (21.10.20) γράφει ότι μετά την νίκη του Ερσίν Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές» άρχισαν οι εργασίες για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP). Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η «κοινοβουλευτική ομάδα» του κόμματος που συνήλθε χθες αποφάσισε ομόφωνα την διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου στις 31 Οκτωβρίου. Αυτή η απόφαση θα αξιολογηθεί σήμερα στην κεντρική επιτροπή του κόμματος και μετά στο συμβούλιο.

    Το μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη του έκτακτου συνεδρίου θα είναι η εκλογή του προέδρου του κόμματος, πόστο για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρονται έξι άτομα μέχρι στιγμής: οι Χασάν Τάτσοϊ, Φαϊζ Σουτζούογλου, Ζορλού Τορέ, Ουνάλ Ουστέλ, Ναζίμ Τσαβούσογλου και Ογουζχάν Χασίπογλου.

    Μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό σταθμό tv2020, ο Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την θέση του προέδρου του κόμματος και πρόσθεσε ότι άρχισε εργασίες με συμβούλους του εντός του κόμματος και θα διοργανώσει συναντήσεις μετά φαγητού μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

    Η Havadis (21.10.20) γράφει ότι η τάση που επικρατεί εντός του UBP είναι η συνέχιση της συνεργασίας τους στην «κυβέρνηση» με το Κόμμα του Λαού (ΗΡ), τον μέχρι πρότινος εταίρο του UBP που ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον «κυβερνητικό συνασπισμό» μετά την εξαγγελία για την περίκλειστη Αμμόχωστο.

    Η απώλεια της «έδρας» του Τατάρ μετά την εκλογή του στην «προεδρία» και η απουσία του «βουλευτή» του UBP Χιουσεϊν Όζγκιουργκιούν στην Κωνσταντινούπολη δυσκολεύει το κόμμα να σχηματίσει «κυβέρνηση» με το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, αναφέρει η εφημερίδα, αφού τα τρία κόμματα μαζί δεν συμπληρώνουν τις απαιτούμενες 26 «έδρες» στην «βουλή». Το UBP επιχείρησε να αποσπάσει δύο «βουλευτές» από το ΗΡ, αλλά η προσπάθειά του αυτή απέτυχε.

    Η ανώτατη ηγεσία του UBP καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει τους πρώην εταίρους της του ΗΡ, που αποχώρησαν δυσαρεστημένοι από τον «κυβερνητικό συνασπισμό», να συνεργαστούν ξανά μαζί τους στη νέα «κυβέρνηση». Στην επιχείρηση να πειστεί το ΗΡ θα προταθεί στον Κουτρέτ Όζερσαϊ να είναι ο αναπληρωτής «πρωθυπουργός» μέχρι την διεξαγωγή του συνεδρίου του UBP.

    Πηγή από το UBP ανέφερε στην εφημερίδα ότι το συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί στις 31 Οκτωβρίου και ότι ο Τατάρ δεν προτίθενται να αναθέσει σε οποιονδήποτε «βουλευτή» τον σχηματισμό «κυβέρνησης» πριν την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου.

    Οι επιτελείς του UBP δεν βλέπουν θετικά την διεξαγωγή πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» μετά την νίκη που πέτυχαν στις «προεδρικές εκλογές», σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι τα στελέχη του UBP δηλώνουν ότι λόγω της πανδημίας και της κακής πορείας της οικονομίας, η «χώρα» θα ζημιώσει» από τις πρόωρες «εκλογές». Στόχος τους είναι η διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών» μετά από έργα που θα γίνουν με χρήματα που θα στείλει η Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Τον γαμπρό του Έρντογαν συνάντησε «βουλευτής» του UBP

    Η Havadis (21.10.20) γράφει ότι τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, Μπεράτ Άλμπαϊρακ συνάντησε στην Τουρκία ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και πρώην «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας Σουνάτ Ατούν.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έγιναν δηλώσεις για τα διαμειφθέντα, αλλά έγινε γνωστό ότι συζητήθηκαν οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα και αντηλλάγησαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενεργειακή και οικονομική πολιτική.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Φήμες θέλουν τον γιο του Ραϊφ Ντενκτάς ως τον νέο διαπραγματευτή στο Κυπριακό

    Η Yeni Duzen (21.10.20) γράφει ότι το όνομα του Ραούφ Αλπ Ντενκτάς, ο οποίος με υπογραφή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν διορίστηκε Υποδιευθυντής στις Πολυμερείς Οικονομικές Υποθέσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται για το πόστο του διαπραγματευτή στο Κυπριακό.

    Αν και ο Ραούφ Αλπ Ντενκτάς, ο οποίος είναι γιος του μακαρίτη Ραϊφ Ντενκτάς και υπηρέτησε για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, διορίστηκε μόλις την περασμένη βδομάδα στο πόστο του στο Υπουργείο Εξωτερικών, στα πολιτικά παρασκήνια ακούγεται ότι θα μπορούσε να είναι ένα από τα ονόματα στα οποία ο Ερσίν Τατάρ θα προτείνει την θέση του διαπραγματευτή.

    Η πληροφορία αυτή πάντως δεν επιβεβαιώνεται από οποιονδήποτε αρμόδιο, γράφει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι κάποιες πηγές μάλιστα δεν βλέπουν καθόλου πιθανόν κάτι τέτοιο, αφού ο Ντενκτάς πρόσφατα διορίστηκε στα νέα του καθήκοντα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Οι Τουρκοκύπριοι επέλεξαν ένα κοινό μέλλον με την Τουρκία, υποστηρίζει ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (20.10.20, ΑΑ), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, συνεχάρη τον Ερσίν Τατάρ, που εξελέγη «πρόεδρος της ΤΔΒΚ», σημειώνοντας τα εξής:

    «Αυτές οι εκλογές διεξάχθηκαν σε μια περίοδο, που διαδραματίζονται εξελίξεις στην περιοχή μας που ενδιαφέρουν άμεσα το νησί Κύπρος. Βλέπουμε την προτίμηση των Τουρκοκυπρίων στην κάλπη ως ένδειξη της αποφασιστικότητας τους να δημιουργήσουν ένα κοινό μέλλον μαζί με την Τουρκία. Οι εγωιστικές και κακομαθημένες πολιτικές, που επιδεικνύει ο ελληνοκυπριακός τομέας εκμεταλλευόμενος την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγνοώντας τον άλλο ιδιοκτήτη του νησιού, έχουν ακόμη μια φορά ισοπεδωθεί συγκρούοντας στην βούληση των Τουρκοκυπρίων. Έχουν διεκδικήσει και οι Τουρκοκύπριοι την δίκαιη και ισχυρή στάση που επιδεικνύει η Τουρκία στον αγώνα της πολιτικό οικονομικής επιρροής, που καλύπτει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Επί της ευκαιρίας, συγχαίρω όλους τους Κύπριους αδελφούς μου που έθεσαν επί τάπητος στην κάλπη την δέσμευση τους για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιώματα. Εύχομαι στον Τατάρ κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του. Η Τουρκία, όπως μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να είναι κοντά στους Τουρκοκύπριους με όλη την ισχύ της και τις δυνατότητες της».

    Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της Τουρκίας για φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το γεωτρύπανο Φατίχ θα αρχίσει τον επόμενο μήνα γεώτρηση στο τεμάχιο Turkali-1, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν, τα αποθέματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο Turkali-1 μπορεί να είναι τόσο σημαντικά όσο είναι και στο τεμάχιο Tuna-1.

    Περιγράφοντας την γεωγραφική θέση της Τουρκίας, ως σημαντική στρατηγική θέση, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν υπέκυψε, ούτε θα υποκύψει στον σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας της και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [02] Τάταρ: «Γκρέμισα ένα κάστρο»

    Υπό τον πηχυαίο τίτλο «Τατάρ: Γκρέμισα ένα κάστρο», η Yeni Safak (21.10.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο Ερσίν Τατάρ, που εξελέγη ως ο «5ος πρόεδρος της ΤΔΒΚ» την περασμένη Κυριακή, δήλωσε ότι «είναι περήφανος που τον αποκαλούν άνθρωπο της Τουρκίας», προσθέτοντας: «Εγώ είμαι Τούρκος, γιος Τούρκου. Ως αποτέλεσμα, τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή ενισχύουν την ΤΔΒΚ. Φθάσαμε μέχρι εδώ με την στήριξη της Τουρκίας και έτσι θα συνεχίσουμε».

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Τατάρ ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της θητείας του στην «προεδρία» θα κινηθεί μέσα από διαβουλεύσεις με την Τουρκία, προσθέτοντας: «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία για την προστασία των συμφερόντων του Τουρκοκυπριακού λαού θα συνεχισθούν. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα συνεχισθούν. Η ΤΔΒΚ υπάρχει και θα υπάρχει. Πάντα θα υπάρχει ένα κράτος στο βορρά. Από τώρα και στο εξής, θα ξεκινήσει ένας διάλογος με την ελληνοκυπριακή πλευρά, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και δικαιώματα του λαού μας, αλλά μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο».

    Υποστηρίζοντας ότι «είναι υπέρ δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα το ένα με το άλλο», ο Τατάρ σημείωσε: «Αυτό που ονομάζεται ομοσπονδία είναι εντελώς παγίδα. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της παγίδας, η Τουρκία θα έφευγε από εδώ, θα έπαιρναν το νησί στην ΕΕ και η πλειοψηφία με την πάροδο του χρόνου θα κατάπινε την μειοψηφία σαν χάπι. Ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από εμάς...Η οικονομική κατάσταση του ελληνοκυπριακού τομέα είναι καλή, όλος ο κόσμος τους στηρίζει οικονομικά. Αλλά εμείς, μόνο με την στήριξη της Τουρκίας στεκόμαστε στα πόδια μας. Φθάσαμε μέχρι εδώ με την Τουρκία και έτσι θα συνεχίσουμε».

    Ο Τατάρ, που πιστεύει ότι πρέπει να ενδυναμώσουν τους δεσμούς με την Τουρκία για ένα ευτυχέστερο μέλλον, επισήμανε: «Αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλεια μας και αυτό θα γίνει με την στήριξη της Τουρκίας. Ο μόνος στόχος μου είναι η επιβίωση του τουρκοκυπριακού λαού μέσα σε μεγαλύτερη ευημερία και ασφάλεια. Γι' αυτό, όταν έλθει η στιγμή, επιθυμούμε την στήριξη από την Τουρκία. Δεν βλέπουμε καμία υπεκφυγή σε αυτό. Όλα αυτά είναι το δικό μου όραμα, οι δικές μου σκέψεις. Αυτά τα έχουμε αναφέρει από την αρχή. Έχω διαβιβάσει σε όλο τον κόσμο ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα εργαστούμε με αρμονία και ενότητα μαζί με την Τουρκία. θα είμαστε στο τραπέζι με το κεφάλι όρθιο και ενώ ο λαός μου με ψήφιζε, τα έχω δηλώσει όλα αυτά ξεκάθαρα. Έφθασα στο σημείο που τα κοινοποιώ στο λαό μου. Αν πιστεύεις στην δημοκρατία, αυτή είναι η δημοκρατία».

    Στέλνοντας την αγάπη του στον λαό της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Τατάρ δήλωσε ότι γνωρίζουν τις θυσίες που έκανε εκεί η Τουρκία και την στήριξη της και το υπενθυμίζουν αυτό. «Για να επιβιώσει αυτή η πατρίδα, θα αγωνισθούμε όσο περνά από το χέρι μας για μια ισχυρότερη Τουρκική Δημοκρατία, εις το όνομα της ΤΔΒΚ. Η στήριξη της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική και γι' αυτό δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε την στήριξη, αγάπη και την σύνδεση της μαζί με μας», επισήμανε ο Τατάρ.

    Σημειώνοντας ότι αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο ενδιαφέρουν τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, ο Τατάρ ανέφερε: «Η ενδυνάμωση ακόμη περισσότερο της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική για την προστασία των δίκαιων συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε σχέση με αυτό, το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι να ενεργήσουμε μαζί για ένα μεγάλο έθνος. Με την στήριξη που πήρα από τον λαό μου, θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενισχύσω τις σχέσεις μας με την Τουρκία. θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ νέου τον Πρόεδρο Ερντογάν, τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, τα μέλη της τουρκικής Κυβέρνησης και τον τουρκικό λαό. Μετά τις εκλογές, διάφοροι αρχηγοί κομμάτων μου τηλεφώνησαν και με συνεχάρησαν. Τους ευχαριστώ όλους. Ως ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους, θεωρώ ότι είναι μεγάλο εθνικό μου καθήκον να ενισχύσω τα αισθήματα αδελφοσύνης».

    Σχολιάζοντας την εκλογή του ως «πρόεδρου», ο Τατάρ δήλωσε: «Ένοιωσα πολύ χαρούμενος. Γκρέμισα ένα πύργο. Ο Ακιντζί ήταν δήμαρχος για 20 χρόνια, ήταν μέσα στην πολιτική. Έφτασε στα 75 του χρόνια και διετέλεσε και πρόεδρος για πεντέμισι χρόνια. Φυσικά, υπήρχαν κάποιες δυνάμεις πίσω του, δεν υπάρχει κάποιος που δεν το ξέρει αυτό. Πολεμήσαμε αυτές τις δυνάμεις και κερδίσαμε».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπαιρναν το επιθυμητό αποτέλεσμα, έστω και αν έκαναν υποχωρήσεις όπως ο Ακιντζι, ο Τατάρ ισχυρίσηκε: «Παρόλα αυτά, ο Ακιντζί δεν κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε. Κάναμε αρκετές υποχωρήσεις με το σχέδιο Ανάν και είπαμε 'ναι' μόνο και μόνο για να τα βρούμε με τον κόσμο. Δυστυχώς εκείνοι είπαν 'όχι'. Παρόλο που είπαν 'όχι', αυτοί εντάχθηκαν στην ΕΕ. Επειδή αυτά τα εδάφη, αυτά τα πλούτη, η Ανατολική Μεσόγειος είναι πολύ πολύτιμα».

    Αναφερόμενος ότι η Τουρκία έχει αναγείρει ένα πολύ όμορφο νοσοκομείο στην Κύπρο [στα κατεχόμενα], ο Τατάρ σημείωσε: «Εύχομαι να έλθει εδώ ο κ. Ταγίπ να τελέσει τα εγκαίνια. Είχαμε, επιπλέον, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη διακοπή νερού, με την Τουρκία το συνδέσαμε και πάλι. Και αυτό είναι ένα μεγάλο έργο»

    Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να τον συναντήσει, ο Τατάρ δήλωσε: «Θα τον συναντήσω. Επειδή θα συζητήσεις τη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, θα πεις τις απόψεις σου. Τους είπα να γίνει πρώτα η ανάληψη καθηκόντων και μετά συναντιόμαστε».

    (ΔΨ)

    [03] Ο Κιλιτσντάρογλου συγχαίρει τον Τατάρ και τον καλεί να εργαστεί για την «αναγνώριση της ΤΔΒΚ»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (21.10.20) ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του χθες στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην «εκλογή» Τατάρ στα κατεχόμενα και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, καλώντας τον να εργαστεί για την «αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

    «Ευχόμαστε και ελπίζουμε να εφαρμόσει ένα πιο εκτεταμένη και ειλικρινή προσπάθεια για να αναγνωριστεί επίσημα η ΤΔΒΚ», είπε ο Κιλιτσντάρογλου υποστηρίζοντας ότι η επιτυχία του Τατάρ είναι η «κοινή τους ελπίδα».

    Υποστηρίζοντας ότι στις «εκλογές» που έγιναν στα κατεχόμενα την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ένας «δημοκρατικός αγώνας» ο Κιλιτσντάρογλου ευχήθηκε στον Ερσίν Τατάρ να πετύχει.

    «Η ευχή όλων μας είναι να πετύχει. Ασφαλώς εκείνος που διασφάλισε την ειρήνη και τη δημοκρατία στην Κύπρο ήταν ο μακαρίτης Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ. Είναι καθήκον όλων μας να τον θυμούμαστε, να τον σεβόμαστε και να τον τιμούμε», είπε.

    (ΑΚ)

    [04] «Η ΤΔΒΚ πρέπει πια να αναγνωριστεί», υποστήριξε ο αρχηγός του κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς

    Ο αρχηγός του κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) Οντέρ Ακσακάλ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (20.10.20, AA), υποστήριξε: «Σκέφτομαι ότι κυρίως οι χώρες της ΕΕ, που θεωρούν τους εαυτούς τους ως το λίκνο της δημοκρατίας, πρέπει να δείξουν σεβασμό και να αναγνωρίσουν πια την ΤΔΒΚ».

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του κυβερνώντος κόμματος ότι η Ελλάδα δεν επιδεικνύει ότι είναι υπέρ του διαλόγου έναντι όλες τις θετικές προσεγγίσεις της Τουρκίας, ο Ακσακάλ υποστήριξε ότι συζητούν με την Ελλάδα τα ίδια θέματα εδώ και 50 χρόνια. Ισχυρίστηκε, στη συνέχεια, ότι όλες οι χώρες, ειδικότερα οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν την «ΤΔΒΚ», που «ανακηρύχθηκε κράτος» το 1983.

    Αξιολογώντας την εκλογή του Ερσίν Τατάρ ως «προέδρου της ΤΔΒΚ», ο Ακσακάλ υπενθύμισε ότι έχουν ενοχληθεί από δηλώσεις ότι η Τουρκία μπορεί να ακολουθήσει πρακτικές στην «βόρεια Κύπρο» όπως στην Κριμαία ή όπως έγινε παλαιότερα στην Αλεξανδρέττα. Συγχαίροντας τον Τατάρ για την εκλογή του, ο Ακσακάλ ανέφερε ότι ελπίζει ότι θα αρχίσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών που θα καθορίσει πια τα «σύνορα» της «ΤΔΒΚ». Υποστήριξε ότι η περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων είναι τουρκικό έδαφος και ότι δεν είναι λογικό να γίνονται περισσότερες συζητήσεις για το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να εργαλειοποιείται πολιτικά. «Εύχομαι σύντομα να ανοίξει ολόκληρο το Βαρώσι», υποστήριξε ο Ακσακάλ.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακσακάλ ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας τους γεγονότος ότι η Τουρκία, που βρέχεται από τρεις θάλασσες, έχει την σημαντικότερη γεωπολιτική θέση στον κόσμο, γίνεται σημείο έλξης από το ιμπεριαλιστικό σύστημα. Σημειώνοντας ότι η Μεσόγειο έχει μια δική της ιδιαιτερότητα, ο Ακσακάλ ισχυρίστηκε ότι «το νησί Κύπρος είναι σαν ένα άφθαρτο ατάραχο, ακίνητο αεροπλανοφόρο» και πρόσθεσε τα εξής: «(...) Το νησί Κύπρος ήταν μια τουρκική πατρίδα, ανήκε στην Οθωμανική περίοδο για 450 χρόνια. Πρέπει όλα τα κράτη του κόσμου να αναπτύξουν τα πολιτικά τους επιχειρήματα αποδεχόμενη αυτή την πραγματικότητα. (...) Το ιμπεριαλιστικό σύστημα στην Μεσόγειο, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και την καθοδήγηση της ΕΕ, που εκμεταλλεύεται την Ελλάδα βάζοντας της μπροστά, έχει ένα στρατηγικό σχέδιο για αποκτήσει τον υπόγειο θαλασσινό ενεργειακό πλούτο».

    Υποστηρίζοντας ότι οι έρευνες της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι δραστηριότητες των γεωτρύπανων της δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας ή εναντίον των εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων τους, ο Ακσακάλ ανέφερε ότι αυτές οι δραστηριότητες, που περιέχουν τις ενεργειακές έρευνες για τις ανάγκες και το μέλλον του τουρκικού έθνους πρέπει να συνεχιστούν.

    (ΔΨ)

    [05] Σε ξεκάθαρη παρέμβαση της Τουρκίας στις «εκλογές» αναφέρεται η Σαμπάχ

    H Sabah (19.10.20) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η νίκη του Ερμπάς στην Κύπρο», γράφει ότι ο Βουλευτής στην Κιουτάχεια της Τουρκίας του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Αχμέτ Ερμπάς, ο οποίος στάλθηκε πριν από ένα μήνα στα κατεχόμενα από τον πρόεδρο του Κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να στηρίξει τον υποψήφιο στις «προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ», Ερσίν Τατάρ, διαδραμάτισε στο τέλος της ημέρας, πολύ σημαντικό ρόλο για την νίκη του Τατάρ στις «εκλογές».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα για ένα μήνα, ο Ερμπάς προκειμένου να εξασφαλίσει στήριξη προς τον Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε 69 συνολικά χωριά και 189 περιοχές. Στις περιοχές αυτές εργάστηκε εξολοκλήρου για τη νίκη του Τατάρ και κατάφερε να αυξήσει κατά πολύ τη διαφορά τον ανθυποψήφιου του Μουσταφά Ακιντζί. Την ίδια στιγμή, κατά την παραμονή του Ερμπάς στα κατεχόμενα και για διάστημα 30 ημέρων ολοκληρώθηκε επίσης δρόμος 13.000 στις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο Αχμέτ Ερμπάς, ο οποίος κατέχει την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους και εμπλέκεται σε πολλές εταιρείες στα κατεχόμενα, διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην «εκλογή» Τατάρ προσθέτει η εφημερίδα.

    Εξάλλου, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αφού ξεκαθάρισαν τα αποτελέσματα των «εκλογών» στα κατεχόμενα, ο Ερμπάς συνεχάρη τον Τατάρ για την «εκλογή» του γράφοντας τα εξής: «Συγχαρητήρια στον Τατάρ, συγχαρητήρια σε αυτούς που ψήφισαν το θάρρος και όχι την αιχμαλωσία, τους ωραίους ανθρώπους της ΤΔΒΚ που προστατεύουν τη σημαίας τους, και που με την στάση τους τίμησαν τους ήρωες της πατρίδας μας, ξεκινώντας από τον Τζενγκίζ Τοπέλ, το Ραούφ Ντενκτάς και τον Φαζίλ Κουτσιούκ».

    (ΑΚ)

    [06] «Βάση για επενδύσεις η ΤΔΒΚ» για τους Τούρκους επιχειρηματίες μετά την «εκλογή» Τατάρ, γράφει η Σαμπάχ

    Η Sabah (21.10.20) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η ΤΔΒΚ γίνεται βάση επενδύσεων», γράφει ότι μετά την νίκη του Ερσίν Τατάρ στις λεγόμενες εκλογές που διεξήχθησαν στα κατεχόμενα την προηγούμενη Κυριακή, Τούρκοι επιχειρηματίες άρχισαν να βολιδοσκοπούν και να κάνουν έρευνες για νέα σχέδια επενδύσεων στα κατεχόμενα.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, το ενδιαφέρον των Τούρκων επιχειρηματιών για την «ΤΔΒΚ» αυξάνεται, αφού η «ΤΔΒΚ» παρέχει πολλές προοπτικές για επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, η γεωργία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός υγείας.

    Με την επίλυση του προβλήματος με το νερό στα κατεχόμενα, επιχειρηματίες και παραγωγοί από την Αττάλεια άρχισαν να μελετούν το ενδεχόμενο για παραγωγή φρούτων και λαχανικών αναζητώντας χιλιάδες στρέμματα γης.

    Ταυτόχρονα Ισραηλινές κατασκευαστικές εταιρείες άρχισαν την ανέγερση κατοικιών σε διάφορες περιοχές του Τρικώμου μεταξύ της κατεχόμενης Αμμοχώστου και Καρπασίας. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, σε σχέδιο ανέγερσης 500 κατοικιών, αγοράστηκαν σπίτια από Ρώσους, Ισραηλινούς και Κινέζους.

    Σε δηλώσεις του, ο «πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου», Τζαντάν Αβουντούκ, υποστήριξε ότι με την «εκλογή» Τατάρ, η «οικονομία της ΤΔΒΚ θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

    «Μέχρι σήμερα υπήρχαν διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια, και διάφοροι αξιωματούχοι που δεν ήθελαν επενδύσεις για διάφορους λόγους. Λες και η ΤΔΒΚ κατέχει την οικονομία της Σουηδίας και δεν ήθελαν να έρθουν τουρίστες και επενδυτές. Τώρα με την εκλογή Τατάρ στην προεδρία θα αλλάξουν τα πάντα. Με τη στήριξη της Τουρκία θα γίνουν νέα ανοίγματα. Σημαντικές επενδυτικές εταιρείες από την Τουρκία άρχισαν να βολιδοσκοπούν για επενδύσεις στην ΤΔΒΚ. Έγιναν επίσης βήματα για δημιουργία μεγάλης Οργανωμένης Βιομηχανικής Περιοχής», ανέφερε ο Αβουντούκ.

    «Υπάρχουν αιτήματα από χώρες όπως το Ισραήλ, τη Ρωσία και από χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Εκτός από τις επενδύσεις Ισραηλινών επενδυτών στον τουρισμό, οι επενδύσεις σε άλλους τομείς όπως στην ανώτατη εκπαίδευση, τη βιομηχανία και άλλους τομείς είναι περιορισμένες, εξαιρουμένης της Τουρκία», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [07] Ακάρ προς Ελλάδα: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου για την επίτευξη ειρήνης»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (21.10.20), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας χθες σε τηλεδιάσκεψη με διοικητές σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας και αξιολογώντας τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τον αγώνα τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και τον αγώνα τους για την καταπολέμηση της πανδημίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα της τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Μαζί με αυτά, όπως προστατεύαμε μέχρι σήμερα τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα αλλά και τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην ΤΔΒΚ και στους αιθέρες της, θα συνεχίσουμε να το πράττουμε και στη συνέχεια. Δεν επιτρέψαμε μέχρι σήμερα την παραβίασή τους και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε και από δω και πέρα», υποστήριξε.

    «Εμείς τασσόμαστε υπέρ της ειρήνης μέσω του διαλόγου και είμαστε υπέρ των πολιτικών λύσεων και των συνομιλιών. Να γίνουν οι διερευνητικές συνομιλίες, να γίνουν οι διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ. Να γίνει στην Άγκυρα η τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουμε ξεκινήσει. Ας συζητήσουμε να τα λύσουμε. (...) Αλλά από την άλλη όλοι πλέον θα έχουν δει και αντιληφθεί ότι δεν θα υποκύψουμε σε οποιαδήποτε τετελεσμένα, επιβολές και πιέσεις», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [08] Η Τουρκία εξέδωσε 3 νέες NAVTEX, 2 στο Αιγαίο και 1 στην Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk (21.10.20), η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην έκδοση 3 νέων NAVTEX, 2 στο Αιγαίο και 1 στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι για τις NAVTEX που εξέδωσε στο Αιγαίο, η Ελλάδα παραβιάζει και πάλι τη συνθήκη της Λωζάνης που υπεγράφη το 1923 για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

    Οι NAVTEX της Τουρκία στο Αιγαίο ισχύουν μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, ενώ για την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι από τις 20-27 Οκτωβρίου.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Yenisafak (21.10.20), το Ορούτς Ρέις, μαζί με τα πλοία Ataman και Cengiz Han που το συνοδεύουν βρίσκεται στα νοτιοανατολικά των θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να εκτελέσει τις εργασίες του στο οικόπεδο Demre στην Αττάλεια. Ακολούθως θα επεκταθεί νοτιότερα, στις εργασίες που επεκτείνονται νοτίως του Καστελόριζου, και ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου.

    Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε παράταση της τουρκικής NAVTEX για το Ορούτς Ρέις. Πηγές στην εφημερίδα αναφέρουν επίσης ότι μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκαν οι έρευνες σε μια περιοχή 4 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και συνολικά αναμένεται να καλύψει μια περιοχή 15 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

    (ΑΚ)

    [09] Στα 1,894 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 74 οι νεκροί

    Σύμφωνα με τη Milliyet (20.10.20), ο λεγόμενος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,894 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, από σύνολο 116,565 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 74 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,512.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 351,413 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 9,445. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 306,939.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 12,641,126 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,545 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 5.6%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 21 October 2020 - 11:56:28 UTC