Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-10-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 188/2020 09.10.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αργότερα θα γίνει το βήμα για τις περιουσίες στο Βαρώσι, λέει ο Τατάρ
  • [02] Κομπάρσος ο Τατάρ στο σενάριο για το Βαρώσι, λέει ο Ακιντζί
  • [03] Μόνο για επισκέψεις άνοιξε το Βαρώσι, λέει ο Έρχουρμαν
  • [04] Αρικλί: «Χειροκροτούμε όσα έγιναν στο Βαρώσι»
  • [05] Ντενκτάς: Θα λάβουμε μέτρα διασφαλίζοντας την ευρύτερη συναίνεση
  • [06] Όζερσαϊ: «Η πολιτική της πόλωσης βλάπτει την κοινωνία»
  • [07] Πώς είδε ο τουρκοκυπριακός Τύπος το άνοιγμα του Βαρωσιού
  • [08] Ορθή κίνηση το άνοιγμα του Βαρωσιού, λέει ο Έρογλου καλώντας όλους να ψηφίσουν Τατάρ
  • [09] Μεταξύ των ωρών 08.00 και 18.00 θα διεξαχθεί η ψηφοφορία την Κυριακή
  • [10] Στα 789 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ακάρ συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό του τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [02] Συνεχίζει τις δηλώσεις για τα Βαρώσια ο Τσαβούσογλου σε επαφές του στην Μπρατισλάβα
  • [03] Ο Κιλιντσάρογλου καλεί την Τουρκική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» από όλες τις φιλικές της χώρες
  • [04] Το άνοιγμα της παραλίας του Βαρωσιού ήταν κίνηση για την εσωτερική πολιτική, αναφέρει βουλευτής του CHP
  • [05] «Ένα μεγάλο χαστούκι για τους Ελληνοκύπριους», χαρακτήρισε το άνοιγμα του Βαρωσιού ο αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος
  • [06] «Έπρεπε να ανοίξει προ πολλού το Βαρώσι», υποστηρίζει το Κόμμα της Ευδαιμονίας
  • [07] «Υπέρ του δίκαιου αγώνα των Τουρκοκυπρίων», τάσσεται ο αντιπρόεδρος του AKP
  • [08] Αρθρογράφος της Sozcu χαρακτηρίζει το Βαρώσια ως το 'κουτί της Πανδώρας στην Κύπρο' και καλεί την Τουρκία να μην εμπλακεί περαιτέρω στο θέμα
  • [09] Έρχονται νέα βήματα στα κατεχόμενα, ισχυρίζεται αρθρογράφος της Μιλιγιέτ
  • [10] Η επέμβαση του AKP στην εσωτερική πολιτική της «ΤΔΒΚ» μπορεί να αφήσει τον Τατάρ εκτός δεύτερου γύρου, υποστηρίζει αρθρογράφος της Σουτζιού
  • [11] Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ανανέωση ψήφισμα για συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Συρία
  • [12] Σε έκδοση αντι-NAVTEX προχώρησε η Τουρκία κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση των ΜΟΕ μεταξύ τους
  • [13] Στα 1,615 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 58 θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αργότερα θα γίνει το βήμα για τις περιουσίες στο Βαρώσι, λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (09.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι έγινε ένα βήμα σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο μετά από χρόνια με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και πρόσθεσε ότι το βήμα που θα αφορά τις περιουσίες στην κατεχόμενη πόλη θα γίνει αργότερα. Απαντώντας ερωτήσεις δημοσιογράφων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μετά την χθεσινή του επίσκεψη στο Βαρώσι, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Κάναμε αυτό το ιστορικό βήμα ως αποτέλεσμα της βούλησης που θέσαμε επί τάπητος μαζί με τον κ. Έρντογαν. Αυτή την στιγμή ανοίξαμε το παραλιακό μέτωπο. Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα την υποδομή. Το σημαντικό ήταν να γίνει αυτό το ιστορικό βήμα. Το πραγματοποιήσαμε».

    Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού θα «προσθέσει μεγάλη αξία» στην οικονομία της Αμμοχώστου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτό το βήμα «θα προσφέρει μεγάλη υπηρεσία και στην ανθρωπότητα», αφού «δεν ταίριαζε με την ανθρωπότητα να είναι κατεστραμμένη αυτή η πόλη φάντασμα».

    Υπενθυμίζοντας ότι για χρόνια η επιστροφή του Βαρωσιού συζητείτο σε μια ομοσπονδιακή λύση και ήρθε στην ημερήσια διάταξη ως αντάλλαγμα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή απευθείας πτήσεων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι «βουνό» η διαφορά ανάμεσα στις πλευρές στο θέμα της ομοσπονδιακής λύσης. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Μετά από τόσα χρόνια έγινε ένα βήμα σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο. Το βήμα σε σχέση με τις περιουσίες θα έρθει αργότερα. Με απόφαση της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών θα επιστραφούν οι περιουσίες. Σε πρώτη φάση προβλέπουμε επιστροφή αυτών των περιουσιών στους παλιούς τους ιδιοκτήτες. Εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλει αίτηση. Το να μην ανοίξει το μέρος αυτό και να μην μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις περιουσίες τους είναι ουσιαστικά μια κατάσταση αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με αυτό το άνοιγμα, πλέον θα είναι δυνατόν να έρθουν στις περιουσίες τους οι παλιοί ιδιοκτήτες».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Κομπάρσος ο Τατάρ στο σενάριο για το Βαρώσι, λέει ο Ακιντζί

    Η Avrupa (09.10.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι στο θέμα του Βαρωσιού δεν πρέπει να προχωρούν εν αγνοία του «προέδρου της δημοκρατίας», τον οποίο αποδέχονται ως συνομιλητή τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα και εκπροσωπεί την «νόμιμη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SIM TV, ο Ακιντζί χαρακτήρισε όσα συνέβησαν χθες στο Βαρώσι ως «μαύρη κηλίδα για τη δημοκρατία και συνέχεια της απευθείας παρέμβασης στις εκλογές».

    «Μια σχέση έχει νόημα και είναι ωφέλιμη αν είναι σε μιαν αξιοπρεπή βάση και ισότιμη», σημείωσε και διερωτήθηκε: «Μήπως θα μπορούσε κανείς να μείνει σιωπηλός έναντι των όσων έγιναν προχθές ή να παραμείνουμε σιωπηλοί όπως κάνουν κάποιοι έναντι των παρεμβάσεων που έγιναν μέχρι χθες;»

    Κληθείς να αξιολογήσει τις εξελίξεις που αφορούν την επανέναρξη της ροής του νερού από την Τουρκία και το άνοιγμα του Βαρωσιού, ο Ακιντζί είπε ότι αν το θέμα περιοριστεί στις προχθεσινές τελετές δεν θα είναι δυνατόν να εξηγηθεί και πρόσθεσε ότι εδώ και μήνες υπάρχει μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια για να μην επανεκλεγεί ο ίδιος. Ανέφερε ότι κανείς δεν αντιτίθεται στην έλευση του νερού από την Τουρκία και ότι αντίθετα μάλιστα οι Τουρκοκύπριοι ευχαριστούν γι' αυτό, όμως κανείς δεν εγκρίνει το γεγονός ότι αυτό έτυχε προεκλογικής εκμετάλλευσης παρά την απόφαση του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου».

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα του Βαρωσιού, ο Ακιντζί σημείωσε ότι αυτό κρατήθηκε μυστικό από την λεγόμενη προεδρία και πρόσθεσε ότι από τις δηλώσεις του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» φάνηκε ότι ούτε ο εταίρος του Ερσίν Τατάρ στην «κυβέρνηση» ενημερώθηκε.

    Είπε ότι κανείς δεν θέλει να μείνει όπως είναι το Βαρώσι, όμως δεν πρέπει να γίνουν βήματα σε σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη και βγαίνοντας εκτός του διεθνούς δικαίου. «Εμείς λέμε ότι στο θέμα του Βαρωσιού πρέπει να ακολουθηθεί μια πολιτική που θα συμβάλει στην λύση και να γίνονται βήματα ενώπιον του προέδρου της δημοκρατίας που θα εξουσιοδοτήσει ο λαός», είπε.

    Σημειώνοντας ότι είναι φανερό ότι η κίνηση για το Βαρώσι και η εκδήλωση έγινε για να αποφέρουν πόντους σε έναν υποψήφιο, ο Ακιντζί πρόσθεσε: «Γράφτηκε ένα σενάριο. Και στον κ. Τατάρ έμεινε το να κάνει τον κομπάρσο σε αυτό το σενάριο».

    Απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι είναι «καβγατζής», ο Ακιντζί διερωτήθηκε τι είπε και έγινε καβγατζής, υπενθυμίζοντας ότι έκανε λόγο για ειρήνη, διπλωματία και διάλογο αντί για πόλεμο και ότι απαντώντας σε έναν δημοσιογράφο ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν προσάρτηση στην Τουρκία, κάτι το οποίο άλλωστε δεν θα είναι προς όφελος και της ίδιας της Τουρκίας.

    Υπενθυμίζοντας επίσης ότι αναφερόμενος στην Τουρκία, το 2016 είχε δηλώσει ότι υπάρχει μόνο μία χώρα που υποστηρίζει τους Τουρκοκύπριους και εκεί είναι το μοναδικό λιμάνι στο οποίο μπορούν να καταφύγουν, ο Ακιντζί επεσήμανε: «Δεν λάβαμε, δεν θα λάβουμε στήριξη από καμία άλλη χώρα. Το είπα αυτό. Όμως, αυτό οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι θα κτίσουμε μιαν αναξιοπρεπή σχέση».

    Ερωτηθείς για το τι θα γίνει στο εξής, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των «εκλογών» και την «δημοκρατία της ΤΔΒΚ», όπως τα ΗΕ, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα. «Όπως εμείς στηρίξαμε την πολιτική διοίκηση της Τουρκίας, την τουρκική δημοκρατία το 2016 προτού γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της προσπάθειας πραξικοπήματος, υπερασπιζόμενοι την πολιτική κυβέρνηση που εξέλεξε ο λαός, η προσδοκία μας είναι να γίνουν σεβαστές οι εκλογές εδώ και τα αποτελέσματα», σημείωσε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι μετά τις «εκλογές» ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συγκαλέσει άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, κάτι που αποτελεί πρόταση της Τουρκίας, ο Ακιντζί πρόσθεσε: «Στον κόσμο δεν είναι τίποτα μόνιμο. Μόνιμα είναι τα αμοιβαία συμφέροντα, όχι οι φιλές ή οι συγκρούσεις. Το όφελος της Τουρκίας και το δικό μας είναι σε μια σχέση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Ως τουρκοκυπριακός λαός έχουμε την ικανότητα και την δύναμη να το δημιουργήσουμε αυτό. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα βρει ανταπόκριση και στην Τουρκία».

    Είπε ότι αν επανεκλεγεί, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα «επίσημα κανάλια» στις σχέσεις με την Τουρκία όπως έκανε μέχρι σήμερα, θα κρατήσει ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας και θα ενεργήσει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός υγιούς διαλόγου με την πείρα και την καλή βούληση που απέκτησε από την 45χρονη πολιτική του ζωή.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Μόνο για επισκέψεις άνοιξε το Βαρώσι, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Havadis (09.10.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι μόνο για επισκέψεις άνοιξε το Βαρώσι και ότι τα όσα έγιναν χθες δεν έχουν καμία σχέση με τις δηλώσεις περί ανοίγματος της περίκλειστης πόλης.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό χθες, ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ έκανε πολύ σημαντικά βήματα χωρίς να είναι ενήμερη η «βουλή», το «υπουργικό συμβούλιο» και ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών».

    «Τι είστε; Σουλτάνος είστε; Λαμβάνετε μόνος σας αποφάσεις», είπε ο Έρχουρμαν απευθυνόμενος στον Τατάρ.

    Επαναλαμβάνοντας ότι κατά την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν ανοικτές παρεμβάσεις στην βούληση του «λαού», ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι «την Κυριακή ο λαός θα πάει στην κάλπη και θα εκφράσει την βούλησή του», την οποία θα σεβαστούν, διότι «στη δημοκρατία γίνεται ό,τι πει ο λαός».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αρικλί: «Χειροκροτούμε όσα έγιναν στο Βαρώσι»

    Η Vatan (09.10.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Ερχάν Αρικλί δήλωσε πως το Κόμμα του επικροτεί όλα όσα έγιναν αναφορικά με την διάνοιξη του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, έστω κι αν αυτά είναι ελλιπή και πρόσθεσε ότι σήμερα (χθες) θα επισκεφτεί την περιοχή με φίλους του.

    Ο Αρικλί σε γραπτή του ανακοίνωση χαρακτήρισε ατυχή την προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα και ισχυρίστηκε ότι το ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι, ημερομηνίας 11 Μαΐου 1984, είναι μια ειδική απόφαση και δεν είναι δεσμευτική.

    Επιπλέον, είπε, η ίδια απόφαση είναι αντίθετη στην εγκατάσταση ανθρώπων άλλων εκτός από τους πρώην κατοίκους του Βαρωσίου και πρόσθεσε πως το άνοιγμα της πόλης είναι κάτι καλό για αυτούς (την τουρκοκυπριακή πλευρά). «Δεν υπάρχει πρακτική που παραβιάζει το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι μετά την αίτηση Αρέστη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 2006 το δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία και είπε ότι δεν μπορεί να παρεμποδίζεται η διαμονή Αρέστη στην πόλη. «Η τουρκοκυπριακή πλευρά λειτουργεί σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Εάν τα Ηνωμένα Έθνη ή η ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν κάποιο πρόβλημα με το θέμα των Βαρωσίων πρέπει να μιλήσουν με το ΕΔΑΔ», ισχυρίστηκε. Πρόσθεσε επίσης πως δυσκολεύονται να αντιληφθούν αντιδράσεις από τους «ανθρώπους τους» που είναι σκληρότερες, όπως είπε, από τις αντιδράσεις των Ελληνοκύπριων και των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΣ)

    [05] Ντενκτάς: Θα λάβουμε μέτρα διασφαλίζοντας την ευρύτερη συναίνεση

    Η Vatan (09.10.20) γράφει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στην κατεχόμενη Λεύκα, δήλωσε ότι θα κάνουν βήματα για το Κυπριακό διασφαλίζοντας την ευρύτερη συναίνεση και πρόσθεσε ότι τα βήματα αυτά θα υποστηριχτούν και οι ενέργειες που θα γίνουν θα είναι εντός αυτού του πλαισίου. Δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει τον διάλογο και την συνεργασία ακόμα και μετά το τέλος των «εκλογών».

    Ο Ντενκτάς δήλωσε ότι έχουν την υποστήριξη ανθρώπων από κάθε περιοχή και από τη βάση κάθε κόμματος, και αυτό τους παρακινεί να είναι πιο ευαίσθητοι για το τι μπορεί να γίνει μετά την εκλογή του.

    Επικαλούμενος την 30χρονη πολιτική του καριέρα, είπε πως μπορεί να έχει καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές και πρόσθετε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι αν διορθωθεί η εσωτερική κατάσταση στα κατεχόμενα και αν σέβονται όλοι τον εαυτό τους, «θα υπάρχει σεβασμός και από έξω».

    (ΚΣ)

    [06] Όζερσαϊ: «Η πολιτική της πόλωσης βλάπτει την κοινωνία»

    Η Vatan (09.10.20) γράφει ότι ο υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» Κουντρέτ Όζερσαϊ, δήλωσε πως υπάρχουν κάποια άτομα στα κατεχόμενα που ασκούν πολιτική μέσω της πόλωσης, της έντασης και του διαχωρισμού και πρόσθεσε πως ακόμα κι αν κερδίσουν τις εκλογές με την επιλογή αυτού του δρόμου, στο τέλος αυτό θα βλάψει την κοινωνία.

    Ο Όζερσαϊ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην κατεχόμενη Κερύνεια, όπου αναφερόμενος στο «προεδρικό του όραμα» είπε πως αφορά στην κοινοτική ειρήνη και τον εναγκαλισμό όλων των τμημάτων της κοινωνίας. Είπε πως δεν θα αποκλείει κανέναν ως «πρόεδρος» και πρόσθεσε ότι ο Τουρκοκυπριακός «λαός» βλέπει και αντιλαμβάνεται τα πάντα και θα λάβει την πιο σωστή απόφαση με την δική του πολιτική βούληση.

    (ΚΣ)

    [07] Πώς είδε ο τουρκοκυπριακός Τύπος το άνοιγμα του Βαρωσιού

    Το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού μονοπωλεί σχεδόν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού τουρκοκυπριακού Τύπου (09.10.20).

    Κάτω από τον τίτλο «ιστορικό βήμα», η K?br?s γράφει ότι ένα μέρος του Βαρωσιού άνοιξε για επισκέψεις από το κοινό μετά από 46 χρόνια και ότι «μέσα σε πέντε ώρες περιδιάβασαν πεζοί 2,332 άτομα την πιο σημαντική τουριστική περιοχή του κόσμου». Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτός από τους Τουρκοκύπριους, μεγάλο ενδιαφέρον για το άνοιγμα επέδειξαν και Ελληνοκύπριοι, Άγγλοι, Γάλλοι και Ρώσοι. Η εφημερίδα προβάλλει πρωτοσέλιδα τις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ μετά την περιδιάβασή του στην περίκλειστη πόλη, καθώς και την σχετική με το άνοιγμα του Βαρωσιού ανάρτηση του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.

    Κάτω από τον τίτλο «Πιασμένο», η Avrupa γράφει ότι «το τελευταίο λάφυρο Βαρώσι άνοιξε για προξενιό».

    Κάτω από τον τίτλο «Γύρισε, δες, επέστρεψε πίσω», η Yeni Duzen γράφει ότι «δύο λεωφόροι του κλειστού Βαρωσιού άνοιξαν για επισκέψεις για περιορισμένο χρόνο με ελεγχόμενες διελεύσεις υπό την εποπτεία του στρατού». «Χθες υπό τον έλεγχο του στρατού επισκέφθηκαν πέραν των 2,000 ατόμων τον παραλιακό δρόμο του κλειστού Βαρωσιού που άνοιξε με οδηγίες του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας: «Συμμετείχε με τους επισκέπτες και ο πρωθυπουργός Τατάρ. Το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο απαγόρευσε το άνοιγμα με τελετή. Στρατός και αστυνομία επιτηρούσαν, τραβήχτηκε λωρίδα ασφαλείας και δεν επιτράπηκε η φωτογράφηση ειδικά των ενεργών χώρων που χρησιμοποιούνται ως Στρατιωτική Λέσχη».

    Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Μερτ Όζνταγ, που κάλυψε επί τόπου το γεγονός, αναφέρει ότι τους ελέχθη ότι δεν μπορούν να φωτογραφίζουν στρατιωτικά καταλύματα, τους πήραν τα τηλέφωνα, μπήκαν στα φωτογραφικά τους άλμπουμ και έσβησαν τις φωτογραφίες και τα βίντεο τα οποία δεν τους άρεσαν.

    Κάτω από τον τίτλο «Το Βαρώσι η τελευταία ελπίδα του Τατάρ», η Havadis γράφει ότι ο Τατάρ έκανε σόου στο Βαρώσι, το οποίο άνοιξε μερικώς και σε περιορισμένες ώρες «για να αποκτήσει πλεονέκτημα στις εκλογές» που θα διεξαχθούν την Κυριακή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά την διάρκεια της εικοσάλεπτης περιοδείας του στο Βαρώσι, τον Τατάρ συνόδευαν «υπουργοί», «βουλευτές» και «δήμαρχοι» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), καθώς και ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι με την επίσκεψη, ο Τατάρ «προσπέρασε» την προειδοποίηση του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου» ότι δεν μπορούν να γίνονται τελετές και να εκφωνούνται ομιλίες. «Με την δήλωση της διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας, μετατράπηκε σε πλήρες φιάσκο η προσπάθεια του Τατάρ να δημιουργήσει το κλίμα ότι 'άνοιξα το Βαρώσι', ρισκάροντας την διάλυση του συνασπισμού», υποστηρίζει η Havadis.

    Κάτω από τον τίτλο «Το πρώτο βήμα μετά από 46 χρόνια», η Halk?n Sesi γράφει ότι οι επισκέπτες, που είδαν τα κτίρια τα οποία μετατράπηκαν σε ερείπια και έφεραν τα σημάδια του πολέμου, φωτογράφισαν αυτή την «ιστορική στιγμή» και ονειρεύτηκαν την περίοδο πριν από πενήντα χρόνια. Σε άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα δημοσιεύει δύο φωτογραφίες που λήφθηκαν η μία πριν το 1974 και η άλλη το 2020 στην ίδια λεωφόρο. Κάτω από τον τίτλο «Η ίδια πόζα στην ίδια λεωφόρο μετά από 46 χρόνια», γράφει ότι οι πολίτες θέλησαν να ζωντανέψουν την γνωστή εκείνη σκηνή από την προ του 1974 περίοδο και πόζαραν με τον ίδιο τρόπο στο ίδιο μέρος του δρόμου.

    Άλλοι πρωτοσέλιδοι τίτλοι:

    Hakikat: Στο τέλος άνοιξε. Η εφημερίδα φιλοξενεί πρωτοσέλιδα και τη σχετική δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τίτλο «Αργότερα θα γίνει το βήμα που αφορά την χρήση των περιουσιών».

    Gunes: Ιστορική μέρα

    Vatan: Το Βαρώσι άνοιξε μερικώς! Η εφημερίδα γράφει ότι ένα μέρος της περίκλειστης πόλης άνοιξε χθες για τον «λαό».

    Diyalog: Χαρά στον Βορρά, θυμός στον Νότο. Χιλιάδες άτομα ξεχυθήκαν στα Βαρώσια που άνοιξαν μετά από 46 χρόνια.

    Haberator: Η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων άνοιξε για επίσκεψη του λαού

    Yeni Bak?s: Άνοιξε η κλειστή πόλη των Βαρωσίων για επίσκεψη.

    (Ι/Τσ.-ΚΣ)

    [08] Ορθή κίνηση το άνοιγμα του Βαρωσιού, λέει ο Έρογλου καλώντας όλους να ψηφίσουν Τατάρ

    Η K?br?s (09.10.20) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου χαρακτήρισε ορθή και ενδεδειγμένη απόφαση το σταδιακό άνοιγμα του Βαρωσιού κάτω από την διοίκηση της «ΤΔΒΚ» και κάλεσε όλους όσοι «είναι προσηλωμένοι στην πατρίδα και το κράτος» τους να ψηφίσουν τον υποψήφιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Έρογλου ισχυρίστηκε ότι κατέρρευσαν εντελώς τα όνειρα για ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017 και χαρακτήρισε «απαράδεχτη κατάσταση» την προώθηση των ερευνών της ελληνοκυπριακής πλευράς για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τρόπον που είναι ενάντια στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ».

    Ισχυρίστηκε ότι και η Ελλάδα προσπαθεί να πάρει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο παρά το γεγονός ότι δεν δικαιούται και σε αυτό το πλαίσιο προκαλεί και απειλεί την Τουρκία μέσω της Κύπρου, της Κρήτης και του Καστελόριζου.

    «Όταν ληφθούν υπόψη αυτές οι προκλήσεις, οι απειλές, οι ισχυρισμοί και το γεγονός ότι κατέρρευσε εντελώς η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, το σταδιακό άνοιγμα του Βαρωσιού υπό την διοίκηση της ΤΔΒΚ μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών είναι μια ορθή και ενδεδειγμένη απόφαση που λήφθηκε στην ώρα της», υποστήριξε και αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις που το Βαρώσι τέθηκε στην ημερήσια διάταξη όταν ήταν ο ίδιος «πρωθυπουργός» το 1985 και ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κατά την περίοδο 2010-2015.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Μεταξύ των ωρών 08.00 και 18.00 θα διεξαχθεί η ψηφοφορία την Κυριακή

    Η K?br?s (09.10.20) γράφει ότι το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» υπενθύμισε τους κανόνες και τις απαγορεύσεις που θα ισχύουν κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυπριακή στο πλαίσιο των «προεδρικών εκλογών» και του «δημοψηφίσματος» για τροποποίηση του «συντάγματος».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των ωρών 08.00 και 18.00 και απαγορεύεται η δημοσίευση από τα ΜΜΕ οποιουδήποτε αποτελέσματος ή πρόβλεψης για τις «εκλογές» ή το «δημοψήφισμα» μέχρι τις 19.00 η ώρα. Από τις 19.00 μέχρι τις 21.00 θα μπορούν να δημοσιεύονται μόνο πληροφορίες που δίδει το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» σε σχέση με τις «εκλογές» και μετά από τις 21.00 η δημοσίευση πληροφοριών θα γίνεται ελεύθερα.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Στα 789 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (09.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,852 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 10 κρούσματα Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 7 άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα 9 από τα 10 κρούσματα που εντοπίστηκαν αφορούν άτομα που εισήλθαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό, ενώ κρούσμα αφορά εγχώρια μόλυνση.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 184,223 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 789 κρούσματα. Ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο 746 ασθενείς με Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 39 ατόμων εκ των οποίων τα 22 βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τα 16 στο κέντρο πανδημίας. Ένας ασθενής συνεχίζει να βρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ακάρ συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό του τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

    Ο ειδησεογραφικός τηλεοπτικός σταθμός NTV (09.10.20) μετέδωσε ότι o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη Ρώμη, συναντήθηκε σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του Λορέντζο Γκουερίνι.

    Κατά την συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού, ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία στηρίζει λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου. «Παρόλη την θετική και δίκαιη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, οι προκλητικές ενέργειες κλιμακώνουν την ένταση», υποστήριξε ο Ακάρ.

    (ΔΨ)

    [02] Συνεχίζει τις δηλώσεις για τα Βαρώσια ο Τσαβούσογλου σε επαφές του στην Μπρατισλάβα

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-08.10.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Φόρουμ Παγκόσμιας Ασφάλειας στην Μπρατισλάβα, εκτός από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, Muhtar Tleuberdi με τον οποίον τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη του Αζερμπαϊτζάν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

    Ο Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσης χωριστή συνάντηση με το Γερμανό ομόλογο του Heiko Maas με τον οποίο συζήτησαν διμερή ζητήματα και το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε στο Γερμανό ομόλογό του την απογοήτευση της Τουρκίας από την απόφαση και τα αποτελέσματα της συνόδου της ΕΕ.

    Ο Τσαβούσογλου στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Ουγγαρίας Peter Szijjarto και τον ομόλογό του της Ουκρανίας.

    Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο θέμα του ανοίγματος μέρους τους παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας του ότι παρέμενε κλειστή η πόλη, πολλά άτομα και οργανισμοί συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους και πρόσθεσε ότι θα προβούν στη συνέχεια σε βήματα σχετικά με την χρήση της περιουσίας τους. «Τουλάχιστον, είναι σημαντικό ότι άνοιξε το παραλιακό μέτωπο στο οποίο δεν υπάρχουν εκεί ατομικές περιουσίες ενώ την ίδια στιγμή άνοιξαν και ορισμένοι δρόμοι», είπε ο Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι οι «πολίτες της ΤΔΒΚ έχουν ικανοποιηθεί από το γεγονός ότι από σήμερα θα μπορούν να κάνουν χρήση της παραλίας. Συνεπώς, σεβόμενη τα ατομικά δικαιώματα περιουσίας και τα συμφέροντα όλων, και χωρίς να παραβιάζονται καθόλου οι αποφάσεις των ΗΕ, θα είναι ωφέλιμο να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τέτοιους είδους βήματα και στο μέλλον. Θα συνεχίσουμε επίσης τις επαφές μας και θα συνεχίσουμε να εξηγούμε όπου πάμε για τη δίκαιη υπόθεση μας», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

    (ΑΚ)

    [03] Ο Κιλιντσάρογλου καλεί την Τουρκική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» από όλες τις φιλικές της χώρες

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (08.10.20, ΑΑ) γράφει ότι ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, κατά την επίσκεψή του στο νέο κόμμα του πρώην Υπουργού Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν - Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου – (DEVA), αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, ως εξής:

    «Πρέπει να ανοίξει εξ ολοκλήρου το Βαρώσι. Γιατί άνοιξαν την παραλία; Γιατί δεν την άνοιξαν εξ ολοκλήρου; Πρέπει να ανοιχθεί εξ ολοκλήρου το Βαρώσι και πρέπει να λάβει την πρωτοβουλία η Τουρκική Δημοκρατία για αναγνώριση της ΤΔΒΚ από όλα τα κράτη. Αφού είσαστε τόσο φίλοι με το Κατάρ, το Κατάρ ας αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ. Υπάρχουν και άλλα φιλικά κράτη, ας την αναγνωρίσουν και αυτά. Το Πακιστάν, που την αναγνώρισε, όσο ξέρω, γιατί δεν γίνεται μια πρωτοβουλία σχετικά με τα άλλα (κράτη). Ας γίνει. Εγώ επιθυμώ το Βαρώσι να τεθεί σε λειτουργία εξ ολοκλήρου. Επιπλέον, επιθυμώ όπως το Υπουργείο Εξωτερικών με μια νέα ματιά, να πάρει την πρωτοβουλία με όλες τις φιλικές χώρες του για παγκόσμια αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

    Σχολιάζοντας το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, ο Μπαμπατζάν ανέφερε ότι «η ΤΔΒΚ είναι μια αδελφική χώρα», προσθέτοντας ότι «η αναγνώριση της ΤΔΒΚ από περισσότερες χώρες και η εξέρευση λύσης θα είναι δυνατή μόνο με μια αξιόπιστη Τουρκία».

    (ΔΨ)

    [04] Το άνοιγμα της παραλίας του Βαρωσιού ήταν κίνηση για την εσωτερική πολιτική, αναφέρει βουλευτής του CHP

    Σύμφωνα με την Yeni Safak (08.10.20), ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ουνάλ Τσεβικόζ, σε δήλωσή του σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, ανέφερε ότι «το Βαρώσι έπρεπε να ανοίξει εξ ολοκλήρου», προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα ανοίχθηκε μόνο ένας δρόμος για να έχουν πρόσβαση στην παραλία.

    Επικρίνοντας την κίνηση που πραγματοποιήθηκε λίγε μέρες πριν την διεξαγωγή των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα, ο Τσεβικόζ υποστήριξε ότι «ήταν απλά μια πολιτική κίνηση για τα εσωτερικά της ΤΔΒΚ και έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση συνασπισμού έχει διαλυθεί».

    (ΔΨ)

    [05] «Ένα μεγάλο χαστούκι για τους Ελληνοκύπριους», χαρακτήρισε το άνοιγμα του Βαρωσιού ο αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος

    Ο αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi Part?s?) Λουτφού Τουρκάν χαρακτήρισε το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων για χρήση στο κοινό «ως μια σημαντική τρικλοποδιά σε όσους επιθυμούν να σπάσουν την κυριαρχία της Τουρκίας και των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζουν την κίνηση, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (08.10.20, ΑΑ).

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τουρκάν υποστήριξε ότι ήταν ένα πολύ σωστό βήμα το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων για το κοινό, προσθέτοντας: «Το θεωρώ ένα μεγάλο χαστούκι για όσους αγνοούσαν το Τουρκικό έθνος και το κράτος τους στην Κύπρο, για τους Ελληνοκύπριους, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

    (ΔΨ)

    [06] «Έπρεπε να ανοίξει προ πολλού το Βαρώσι», υποστηρίζει το Κόμμα της Ευδαιμονίας

    Υπό τον τίτλο «Καραμολάογλου: Υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων», η MilliGazete (08.10.20) γράφει ότι ο αρχηγός του κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) Τεμέλ Καραμολάογλου, σχολιάζοντας την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σε συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας τα εξής:

    «Η περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων έπρεπε να ανοίξει από καιρό. Εμείς το λέγαμε για χρόνια αυτό. Έχει γίνει ερείπια εδώ και τόσο καιρό. Εύχομαι, οι αδελφοί μας στην Κύρο να ξεπεράσουν αυτό το θέμα και να μην γίνει αυτό εμπόδιο για τις εκλογές τους».

    (ΔΨ)

    [07] «Υπέρ του δίκαιου αγώνα των Τουρκοκυπρίων», τάσσεται ο αντιπρόεδρος του AKP

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ihlas (08.10.20, IHA), ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Μεχμέτ Οζχάσεκι, σε επίσκεψη του στην Σαμψούντα, δήλωσε ότι «είναι δίπλα στον δίκαιο αγώνα των Τουρκοκυπρίων», προσθέτοντας: «Να μην ξεχνάτε, αυτή η γεωγραφική περιοχή δεν σηκώνει ένα αδύνατο κράτος. Όσο είσαστε δυνατοί, τόσο προστατεύετε τα δικαιώματα σας και εκπροσωπείτε αυτό το έθνος».

    (ΔΨ)

    [08] Αρθρογράφος της Sozcu χαρακτηρίζει το Βαρώσια ως το 'κουτί της Πανδώρας στην Κύπρο' και καλεί την Τουρκία να μην εμπλακεί περαιτέρω στο θέμα

    Σύμφωνα με την Sozcu (08.10.20), o αρθρογράφος της εφημερίδα, Εμίν Τσιολασάν σε άρθρο του στην εφημερίδα με τίτλο «Το πάζλ για τα ερείπια στα Βαρώσια», υποστηρίζει ότι τα Βαρώσια είναι η μεγαλύτερη εστία προβλήματος (κουτί της Πανδώρας) στην Κύπρο και εκφράζει την άποψη ότι η Τουρκία θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα της αδεξιότητας που επέδειξε τα τελευταία 46 χρόνια.

    Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η Τουρκία κάθε μέρα που περνά, βάζει νέους μπελάδες στο κεφάλι της. Πρώτα το ρεζίλεμα στη Συρία, η εισβολή μεταναστών, οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα στη Λιβύη και τώρα η διαμάχη μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων.

    «Τώρα έχουμε ενώπιον μας να αντιμετωπίσουμε ακόμη ένα πρόβλημα. Αν ρωτάτε ποιο είναι αυτό, θα έλεγα ότι είναι το πρόβλημα των Βαρωσίων», υποστηρίζει ο αρθρογράφος ο οποίος εξηγώντας το καθεστώς της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων από το 1974 μέχρι σήμερα, εξηγεί ότι «Ελληνοκύπριοι και ξένοι, μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.. Επομένως χιλιάδες κτήρια, εγκαταστάσεις, παραλίες, και υπηρεσίες που βρίσκονταν σε αυτή τη διάσημη περιοχή, μας έμειναν στο κεφάλι μας», γράφει.

    Περιγράφοντας την κατάσταση στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων που είναι ερειπωμένη, ο Τσιολασάν γράφει ότι σε αυτή την ερειπωμένη πόλη που ήταν απαγορευμένη τόσα χρόνια και βρισκόταν υπό στρατιωτικό καθεστώς, υπάρχουν όπως υποστηρίζει και σύμφωνα με τα «επίσημα στοιχεία» που ανακοινώθηκαν προχθές, 8,394 κτήρια και εγκαταστάσεις.

    Ο αρθρογράφος, κάνοντας αναφορά στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα την ερχόμενη Κυριακή, υπενθυμίζει την «απόφαση» που λήφθηκε για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων και διερωτάται τι θα γίνει τελικά αν το επόμενο βήμα που θα αποφασιστεί θα είναι το άνοιγμα των Βαρωσίων για εγκατάσταση. «Αν αποφασίσουμε εμείς τώρα παρά τις πιέσεις της Ελληνοκυπριακής διοίκησης και του Δυτικού κόσμου να προχωρήσουμε στο άνοιγμα των Βαρωσίων για εγκατάσταση, τι θα γίνει; Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες αυτών των ερειπίων, και που βρίσκονται; θα επιστραφούν τα κτήρια αυτά στους πρώην ιδιοκτήτες τους; ποιοι θα είναι οι νέοι ιδιοκτήτες και πώς θα γίνει η διανομή; Ή θα συνεχίσει αυτή η περιοχή να είναι όπως σήμερα, ερείπια. Για αυτό το θέμα θα κατηγορηθούμε και θα είμαστε συνεχώς κάτω από πίεση», υποστηρίζει ο Τσιολασάν.

    Κάνοντας αναφορά σε στοιχεία του «στρατού», στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν 21 τράπεζες και 2,953 εμπορικές επιχειρήσεις, ο αρθρογράφος, υποστηρίζει ότι μαζί με τις άλλες κατηγορίες που θα έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία, είναι και το ότι κατά την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, λεηλάτησε αυτές τις περιουσίες, έκλεψε τα λεφτά που βρίσκονταν στα ταμεία των τραπεζών αυτών και πώλησε τον πλούτο που βρισκόταν στα χρυσοχοΐα της πόλης.

    Τονίζοντας την ανάγκη η Τουρκία να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει στο μέλλον τέτοιου είδους κατηγορίες, ο Τσιολασάν χαρακτηρίζει τα Βαρώσια ως τη μεγαλύτερη πηγή προβλημάτων στην Κύπρο και καλεί την Τουρκία να μην βάζει άλλους μπελάδες στο κεφάλι της, να μείνει μακριά από την «απαγορευμένη περιοχή» των Βαρωσίων και να μην εμπλέκεται περισσότερο στο θέμα. «Η διεθνής κοινότητα θα είναι μεγάλος πονοκέφαλος για μας απ' εδώ και πέρα. Και θα πληρώσουμε οπωσδήποτε το τίμημα της αδεξιότητας μας των τελευταίων 46 χρόνων», καταλήγει ο αρθρογράφος.

    Εξάλλου, η Sozcu (09.10.20) γράφει ότι ο Τσιολασάν σε σημερινό του άρθρο, και πάλι για το θέμα των Βαρωσίων, που φέρει τον τίτλο «Άρχισε ήδη η κωμωδία για τα Βαρώσια», χαρακτηρίζει ως κωμωδία το θέμα για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι η «απόφαση αποτελεί εκτέλεση διαταγών για άντληση φθηνών ψήφων» εν' όψη των επερχόμενων «εκλογών» της Κυριακής.

    «Προσπαθούμε να πείσουμε τον λαό της ΤΔΒΚ και τη διεθνή κοινότητα ότι η αδεξιότητα που μας χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει και ότι θα ανοίξουμε τα Βαρώσια. Ωσάν και τα Βαρώσια είναι ένας τόπος που μπορεί να ανοίξει με σόου μέσα σε μερικές μέρες. Δεν είναι καθόλου ότι εργαλειοποιείται το θέμα για τις εκλογές[...]. Είναι παραμύθια ότι θα ανοίξουν τα Βαρώσια για εγκατάσταση. Ακόμη και αν η Τουρκία καταθέσει ολόκληρο τον προϋπολογισμό της των τελευταίων 30 χρόνων, τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Χθες υπήρχαν κάποια δημοσιεύματα ότι η διοίκηση της ΤΔΒΚ με την δική μας στήριξη ασφαλτόστρωσε κάποιους δρόμους. Όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά κωμικά πράγματα. Η διεθνής κοινότητα πάλι θα κοροϊδεύει την Τουρκία. [...]», γράφει.

    (ΑΚ)

    [09] Έρχονται νέα βήματα στα κατεχόμενα, ισχυρίζεται αρθρογράφος της Μιλιγιέτ

    Ο αρθρογράφος της Milliyet (09.10.20) Αμπτουλάχ Καρακούς υποστηρίζει ότι έρχονται νέα βήματα στα κατεχόμενα, γράφοντας τα εξής:

    «Μετά από 46 χρόνια άνοιξε η πόλη φάντασμα στην ΤΔΒΚ. Οι πολίτες εισήλθαν στις ακτές του Βαρωσιού. Αυτό θα είναι ένα ιστορικό βήμα στην ΤΔΒΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, που κατέχω, θα γίνουν σταδιακά και άλλα βήματα. Επειδή το νησί πρέπει να είναι νησί ευημερίας, το οποίο στέκεται στα δικά του πόδια.

    Πραγματοποιείται το έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Τουρκία. Το νερό ήδη έφθασε. Η ΕΕ και η Ε/κ πλευρά ήδη προσπαθούν να βάλουν εμπόδια για τον ηλεκτρισμό. Από άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να αρθεί πια το εμπάργκο για τις συγκοινωνίες. Γίνονται εργασίες επέκτασης του αεροδρομίου, αλλά πρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν ένα βήμα εδώ».

    (ΔΨ)

    [10] Η επέμβαση του AKP στην εσωτερική πολιτική της «ΤΔΒΚ» μπορεί να αφήσει τον Τατάρ εκτός δεύτερου γύρου, υποστηρίζει αρθρογράφος της Σουτζιού

    Υπό τον τίτλο «Ήλθε και η σειρά της ΤΔΒΚ», ο αρθρογράφος της Sozcu (09.10.20) Ντενίζ Ζεϊρέκ επικρίνει την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που τους έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή γεγονότα, υποστηρίζοντας ότι η στάση του AKP στην Αίγυπτο, Συρία, Λιβύη και Παλαιστίνη δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

    Στη συνέχεια, ο Ζεϊρέκ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του AKP επεμβαίνει στα εσωτερικά των κατεχόμενων, προσθέτοντας ότι ενοχλημένη από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στηρίζει ανοιχτά τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου.

    «Πριν την επέμβαση της Άγκυρας, επικρατούσε η άποψη ότι θα περάσουν στο δεύτερο γύρο ο Ακιντζί και ο Τατάρ. Τώρα, όμως με την ανάμειξη του AKP, έχει αλλάξει η κατάσταση. Επειδή ο λαός της ΤΔΒΚ πάντα αντιδρούσε στην εμπλοκή της Άγκυρας στην εσωτερική πολιτική τους, επειδή είναι περήφανος ότι είναι εκτός. Ρωτώντας ένα φίλο, που ακολουθεί για χρόνια την πολιτική στην ΤΔΒΚ, μου είπε 'κερδίζει ο αντίπαλος αυτού που υποστηρίζει ο Ερντογάν στην ΤΔΒΚ΄. Αυτή η επέμβαση, μπορεί να αλλάξει για το ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο. Μην εκπλαγείτε αν μείνει ο Ακιντζί με τον Όζερσαϊ. Το εγχείρημα του Τατάρ να κερδίσει τις εκλογές παίρνοντας την στήριξη του AKP, μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ. Δηλ. η εργαλειοποίηση ενός εθνικού ζητήματος, όπως είναι το Βαρώσι, για τις εκλογές, θα προκαλέσει την αντίδραση του τουρκοκυπριακού λαού. Εύχομαι οι πολιτικές παρεμβάσεις του AKP στην ΤΔΒΚ, να μην οδηγήσουν την πολιτική της ΤΔΒΚ σε πόλωση, όπως γίνεται στην Τουρκία. Επειδή όσο προκαλείται πόλωση στην εσωτερική πολιτική της ΤΔΒΚ, τόσο δυσκολότερη γίνεται η προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου των Τουρκοκυπρίων στο εξωτερικό».

    (ΔΨ)

    [11] Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ανανέωση ψήφισμα για συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Συρία

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (08.10.20) η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα για παράταση της δικαιοδοσίας που έχει να πραγματοποιεί αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ και Συρία.

    Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και Καλό Κόμμα (IP) υπερψήφισαν το ψήφισμα ενώ το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το καταψήφισε.

    Το ψήφισμα κατατέθηκε στην Εθνοσυνέλευση την Τρίτη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και επιτρέπει στον Τουρκικό στρατό να πραγματοποιεί διασυνοριακές επιχειρήσεις και αντί-τρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ και την Συρία. Το ψήφισμα τίθεται σε ισχύ από τις 30 Οκτωβρίου 2020 μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2021.

    (ΑΚ)

    [12] Σε έκδοση αντι-NAVTEX προχώρησε η Τουρκία κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση των ΜΟΕ μεταξύ τους

    Σύμφωνα με την Aksam (08.10.20) η Ελλάδα προχώρησε χθες στην έκδοση νέας NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά για τις 29 Οκτωβρίου, μέρα της σύστασης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σε ανταπάντηση, η Τουρκία προχώρησε σε έκδοση αντι- NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά στις 28 Οκτωβρίου στο Αιγαίο.

    Χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή της Ελλάδας ως προκλητική αφού λήφθηκε τη μέρα που λαμβάνουν χώρα διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτή τη ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του υπάρχοντος Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που απαγορεύει τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων η δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο χωρών κατά τις Εθνικές επετείους τους.

    (ΑΚ)

    [13] Στα 1,615 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 58 θάνατοι

    Σύμφωνα με την πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-08.10.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,615 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 117.101 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 58 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,398.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 330,753 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 8,667. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 290,352.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 11,278.047 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,403 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 6,2%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 9 October 2020 - 16:14:55 UTC